Spellen > Wargames > Vae Victis Magazine

tekst © Tom Alaerts 


Vae Victis magazine

Het Franse tweemaandelijkse magazine Vae Victis bestaat sinds 1995 en bevat in elk nummer een wargame. Verder staan er steeds heel wat analyses en besprekingen in (ook van boeken en miniatuurspellen) en interessante historische artikels in. Zo is er in elke aflevering een dossier "l' Art de la guerre" als achtergrond bij het spel in het volgende nummer. Als kers op de taart zijn er enkele pagina's over historisch geďnspireerde computerspellen.

De Vae Victis spellen zijn meestal best haalbaar inzake complexiteit (typisch 4-8 bladzijden regels), en je vindt Engelse vertalingen van de regels op dé referentiesite Web Grognards. De altijd verzorgde landkaart meet ongeveer 42x55cm. Verder is het opmerkelijk dat dit magazine de mooiste counters in het wargame-wereldje aanbiedt! Schitterende, gevarieerde illustraties met een maniakaal oog voor detail (je kan er bijvoorbeeld van op aan dat de uniformen juist zijn).

Je moet deze counters zelf nog uitknippen en op karton kleven met dubbelzijdige plakband (opletten – fouten vallen niet te corrigeren), reken hiervoor ruim een uur werk. Voor de prijs van het magazine (+- 7 Euro) kan je echter geen echte counters verwachten.

De spelonderwerpen getuigen van een ruime interesse: niet alleen de tweede wereldoorlog of Napoleon komen aan bod, maar van tijd tot tijd verschijnt tevens een spel over de middeleeuwen, over de oudheid, over Vietnam etc. Vele oudere nummers zijn nog leverbaar.
Vae Victis magazine is een echte must als je voor een zachte prijs je eerste ervaringen met wargames wil beleven, en er is nog veel in te lezen ook!

Kwaliteiten
- Zeer betaalbaar !!!
- De mooiste counters in het wereldje en (meestal) aantrekkelijke landkaarten. Evenwichtige kleurcombinaties.
- Diversiteit van spelonderwerpen
- Veel interessants te lezen

Minpunten
- Opletten met uitknippen en opplakken van de counters
- Minder leuk als je geen Frans kent – maar er zijn vertalingen van de regels te vinden op Web Grognards.
- Niet beschikbaar in Nederlandse kiosken – abonneren dus of meenemen uit België of Frankrijk!
- Eerder een wens: hopelijk brengt VV ooit spellen uit met een dubbel zo grote landkaart (zoals de meeste commerciële spellen dus).

Terug naar inleiding
Lees volgende wargame reviewsSpellen > Wargames >
Vae Victis Magazine


Top