Spellen > Wargames > Victory

tekst Tom Alaerts 


Victory

Victory van het Canadese Columbia Games is een buitenbeentje. Heel opmerkelijk zijn de counters die als stickers op kleine houten blokjes worden gekleefd. Deze blokjes worden dan rechtop gezet zodat de eenheden verborgen blijven voor de tegenstander. Enkel bij gevechten worden ze getoond. Eigenlijk dus het goede oude principe van Stratego!


De "counter-blokjes" maken van Victory een uniek instapwargame.

Maar het Victory systeem is toch wel wat gedetailleerder. Vergeleken met vele klassieke wargames vormt de totale onzekerheid over je tegenstander's legersamenstelling een leuke uitdaging. De counters zijn ook slim en elegant vormgegeven: afhankelijk van welke zijde van het blokje bovenaan staat heeft de eenheid een bepaalde sterkte (dit vraagt wel eerlijke spelers!).


Victory - een origineel systeem op generieke landkaarten

Victory is heel toegankelijk en aantrekkelijk vormgegeven. Het vormt ook een mooie opstap naar Columbia's meer complexe blok-spellen zoals Pacific Victory.
Het spel is ook in een Franse editie beschikbaar bij Tilsit. Je kan op de website van Columbia nieuwe regels downloaden, die naar verluid (zelf nog niet geprobeerd) het enige echte minpunt van het systeem zouden oplossen: een Victory duel kan soms verzanden in een soort patstelling.


De Franse editie van Victory met uitbreidingen

Voor het overige is Victory vaagweg op de tweede wereldoorlog gebaseerd en het speelt op generieke landkaarten, waarvan je trouwens nog verschillende kan bijkopen: bijvoorbeeld woestijnen, eilanden etc. Je kan ook extra blokjes met "elite" counters kopen, die nieuwe soorten eenheden in het spel brengen. Verder kan je op het internet nog andere nieuwe eenheden en scenario's van fans vinden.

Kwaliteiten
- heel mooi vormgegeven.
- elegant, origineel en toegankelijk systeem.
- onbeperkt uitbreidbaar met extra landkaarten en eenheden.

Minpunten
- partijen verzanden soms in patstellingen (maar de nieuwe regels schijnen dit te verhelpen).
- generiek systeem zonder historische charme.

Terug naar inleiding
Lees volgende wargame reviewsSpellen > Wargames >
Victory


Top