Spellen > Wargames > Storm over Arnhem en Tigers in the Mist

tekst © Tom Alaerts 


Storm over Arnhem (Avalon Hill) en 
Tigers in the Mist
(GMT Games)

Het ene spel zal op een kaart van een deel van Arnhem duidelijk maken wat "een brug te ver" eigenlijk betekende; het andere simuleert het laatste grote Duitse wanhoopsoffensief: de strijd in de Ardennen. Toch worden ze hier tezamen ingeleid omdat ze een zeer gelijkaardig en leuk "impuls"-spelsysteem toepassen.
Vooreerst zijn de landkaarten niet in de obligate hexen verdeeld maar in grotere zones (zoals vele familiespellen dus – denk bijv. aan de kaart van El Grande), eenheden verplaatsen zich dus van zone naar zone en kunnen in een zelfde zone man-tot-man gevechten aangaan. Verder bewegen de spelers om de beurt slechts een beperkt aantal eenheden (deze zetten worden impulsen genoemd). Dit is in tegenstelling tot vele klassieke wargames waar de ene speler soms nogal lang moet wachten voordat de tegenstander al zijn eenheden heeft verplaatst en/of gevochten. Het maakt de partij best levendig.


Spelmateriaal Storm over Arnhem. 
Merk de onderverdeling van de kaart in zones op.

Vele wargamers zijn nochtans niet zo dol op dit spelsysteem, misschien omdat het de indruk geeft minder "precies" te zijn dan een klassieke hex-gebaseerde kaart. Zelf denk ik dat een oordeelkundige opsplitsing in zones even zinvol is als een ander systeem, en hoe dan ook: deze titels behoren tot de meest speelbare van dit artikel.


Tigers in the Mist doos en counters

Inzake complexiteit: Tigers in the Mist is na Battle Cry en North & South één van de meest toegankelijke spellen van dit artikel, Storm over Arnhem brengt wat extra detail maar is nog steeds zeer haalbaar. Van Storm over Arnhem was vroeger een klassieke versie in een doos beschikbaar, maar later ook een onweerstaanbaar geprijsde (voor een wargame) folio editie. En voor wie helemaal weg is van het gebruikte systeem: Avalon Hill bracht nog enkele andere impuls-spellen uit, waarvan vooral het relatief complexe Breakout: Normandy juichend werd onthaald.

Kwaliteiten
- Spelsysteem speelt vlot en snel.
- Onderwerpkeuze spreekt aan in Benelux.
- Tigers in the Mist: aantrekkelijke landkaart.
- Storm over Arnhem: uiterst uitgebreide en geïllustreerde historische commentaar.
- Spelsysteem complexiteit en aanpak is zeer doenbaar voor wie "Duitse" spelen gewoon is…

Minpunten
- … maar vele wargamers houden er niet zo van (behoudsgezindheid?).
- Tigers in the Mist: systeem is misschien wat te simpel, daarom net wat minder spannend en meeslepend dan Storm over Arnhem. TitM lijkt me ook heel moeilijk voor de geallieerde speler.
- Storm over Arnhem: winnen lijkt me haast ondoenbaar voor de Geallieerden (dit komt overeen met de geschiedenis…).

Terug naar inleiding
Lees volgende wargame reviewsSpellen > Wargames >
Storm over Arnhem en Tigers in the Mist


Top