Spellen > Wargames > Standard Combat Series

tekst Tom Alaerts 


Standard Combat Series

Haast alle spellen van The Gamers zijn in reeksen ondergebracht. Alle spellen uit een reeks gebruiken dezelfde basisregels, en verder komt elk spel met een apart regelboekje met specifieke regels, aangepast aan de omstandigheden van de veldslag. De Standard Combat Series is (met afstand!) de eenvoudigste reeks van 8 spellen op operationele schaal van The Gamers, maar daarom niet minder interessant. Het systeem is flexibel genoeg om zowel voor de eerste (Drive on Paris - 1914) en de tweede wereldoorlog, als voor 'moderne' veldslagen (Yom Kippur 1973) te dienen. Het recentste spel in de reeks (niet het toegankelijkste) is Fallschirmjaeger, over de Duitse paracommando's die Nederland binnenvielen in 1940. De basisregels (6 bladzijden incl. illustraties) zijn klassiek en zeer toegankelijk; de extra regels per veldslag zorgen voor de historische flair en brengen afhankelijk van het spel enige extra complexiteit, maar in totaal blijft het best te doen. Wanneer je reeds een spel uit de reeks hebt gespeeld, moet je voor het volgende nog maar enkel het specifieke boekje doornemen. Als voorsmaakje kan je o.a. alle regels vinden op deze site die volledig aan de SCS reeks is gewijd.

Crusader doos en materiaal. Er is een boekje met de "series rules" en een specifiek regelboek voor Crusader. Noot: de landkaart is nog dubbel gevouwen.

Het eenvoudigste spel uit de reeks is waarschijnlijk Crusader, over de woestijnoorlog. Leuk detail: dit spel heeft een generaal Rommel-counter met speciale eigenschappen. Dit spel (hoewel niet echt populair) lijkt me een interessante keuze voor beginnende wargamers. Sommige spellen (Africa, Gazala, Ardennes) komen met twee landkaarten, dat is dus een speloppervlak van ongeveer 85x110cm lang niet altijd evident om op te stellen. Een belangrijke noot: de campagnes (behalve dan de kleinere scenario's) kunnen zeer lang duren (zeker voor de spellen op 2 kaarten): een totale speelduur van 20 uur is geen uitzondering. Stel deze spellen dus best ergens op waar ze een tijdje kunnen blijven liggen!


Drive on Paris fragment van de landkaart en counters
Noot: ik heb DoP zelf (nog) niet gespeeld, maar iedereen is er wild van...

Voor wie de smaak van de SCS reeks te pakken krijgt: bij een recente peiling vond de helft van de kiezers Ardennes het beste spel uit de reeks, gevolgd door Drive on Paris en Stalingrad Pocket 2. Crusader en Gazala worden door velen als de zwakste beschouwd.

Kwaliteiten
- Zeer toegankelijk door het serie-concept.
- Meerdere scenario's per spel.
- Duidelijke counters.
- Perfectionistische historische research.
- Redelijk geprijsde vroegere spellen uit de reeks; zeker als je ze per 2 of meer bestelt bij de Europese importeur.

Minpunten
- Partijen kunnen wel zeer lang duren.
- Nogal "functionele" onderkoelde computergrafiek voor de landkaarten.
- Kleine hexen veroorzaken soms nogal wat gepriegel met de counters.
- Recente spellen zijn relatief duur.

Terug naar inleiding
Lees volgende wargame reviewsSpellen > Wargames >
Standard Combat Series


Top