Spellen > Wargames > We the People en Hannibal

tekst © Tom Alaerts 


We the People en Hannibal (beide van Avalon Hill)

Dit waren de eerste wargames met het tegenwoordig zeer populaire "kaartgestuurde" systeem. Een doorontwikkelde versie van het systeem werd gebruikt bij Paths of Glory, in de review van dat spel vind je er dan ook meer info over. Het systeem van deze oudere spellen is echter beduidend eenvoudiger, de speelkaarten kunnen immers op minder manieren aangewend worden. Ze gebruiken ook één stapel kaarten, waar beide spelers van afnemen. Deze twee spellen hebben aparte counters voor generaals die legers kunnen activeren, Paths of Glory had enkel counters voor legers. Verder gebruiken beide spelen een concept van "politieke controle" (dit is niet aanwezig bij Paths of Glory, je kan markeercounters leggen die aanduiden welke partij een gebied controleert – uiteraard heeft dit belang en je mag dit niet verwaarlozen, een speler die uitsluitend militair denkt zal dan ook roemloos ten onder gaan… Opmerkelijk is ook dat veldslagen bij deze spellen met een tweede boekje kaarten worden gespeeld, elke speler krijgt een aantal kaarten (omsingeling, linkse flank etc) afhankelijk van de sterkte van je leger en het tactische inzicht van je generaal. Hoewel dit in het begin wel best tof is, hunker je na een tijdje toch naar een veel sneller spelend klassiek veldslagsysteem (zoals bij Paths of Glory).

De onderwerpen


We the People: een ludieke kijk op de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog

- We the People (van topontwerper Mark Herman) speelt op een kaart van het oosten van de USA en gaat over de onafhankelijkheidsoorlog. Eén speler verdedigt de Amerikaanse rebellen (later geholpen door Frankrijk), de andere speler stuurt de Britse troepen. Zoals gewoonlijk met het systeem kan je heel wat historische gebeurtenissen uitspelen met de kaarten, maar het moet gezegd worden dat het onderwerp in de lage landen maar weinig bekend is – dit kan je appreciatie dus kleuren. Toch een vlot spelend en origineel spel.


Hannibal doos (Franse editie) en spelmateriaal

- Hannibal is een echt juweeltje. Het gaat niet over de kannibaal uit de films maar uiteraard over de strijd tussen Carthago en Rome. De landkaart van de omgeving van de Middellandse Zee is één van de mooiste die ik ken (al vinden sommigen de kleuren wat te sterk). Het spel geeft knap de sterktes en zwaktes van beide partijen weer: Carthago heeft een weergaloos goede generaal, maar heeft geen overwicht op zee en kan slecht beperkt mensen oproepen. Rome kan bijna onuitputtelijk soldaten leveren maar lijdt in het begin onder enthousiaste maar amateuristische generaals. Rome heeft het in het begin van het spel dan ook knap lastig, tot Scipio Africanus (de generaal die uiteindelijk Hannibal zou verslaan) op het toneel verschijnt. Een absolute aanrader en je kan het spel nog hier en daar nieuw vinden in reststocks. Ik raad aan om de tweede editie van de regels te downloaden, nogal wat errata en dubbelzinnigheden worden hier opgelost.

Kwaliteiten
- Heerlijk, eindeloos herspeelbaar kaartgestuurd spelsysteem met veel historische flair – zie ook review van Paths of Glory.
- aantrekkelijk materiaal, gekartonneerde landkaarten.
- We the people: zeer toegankelijk, leuk en herspeelbaar.
- Hannibal: prachtige doosillustratie en landkaart van Kurt Miller (zie ook review van Ivanhoe).
- Hannibal: wie wil er niet met olifanten de Alpen over trekken?
- Beide spellen zijn in een avond uit te spelen, wat lang niet evident is bij de meeste wargames…

Minpunten
- We the people onderwerp "ver van mijn bed" voor Benelux spelers.
- Hannibal is toch al relatief complex, de regels lezen soms nogal zwaar.
- Gevechten worden ook met speelkaarten beslecht maar eigenlijk speelt de klassieke wargame wijze met dobbelstenen en een tabel vlotter; recentere "kaartgestuurde" bordspellen zijn hier dan ook op overgeschakeld.
- Sommige tekst op de speelkaarten (witte letters op een lichtgele achtergrond – hoe durven ze!) is moeilijk te lezen.
- Spellen waren uitgegeven door het "oude" Avalon Hill en worden moeilijker te vinden (van Hannibal is wel een Franstalige versie verschenen bij Jeux Descartes). En zijn duur (50-60 Euro).

Terug naar inleiding
Lees volgende wargame reviewsSpellen > Wargames >
We the People en Hannibal


Top