Update: 05-05-09

Nieuws > Releases > Ystari

Ystari

Website


Bombay Auteur: Demaegd 

release: 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. De titel en de coverafbeelding laten er geen twijfel over bestaan, dit spel speelt zich af in India. Op een centrale markt worden elke ronde goederenblokjes klaargelegd. Deze blokjes worden uit een zakje getrokken. De hoeveelheid van een soort bepaalt de relatieve waarde. Tijdens het spel kopen de spelers deze goederen in, om ze voor betere prijzen te verkopen. Daartoe wandel je met jouw plastic olifant naar een handelstation in de gewenste goederenkleur. Bewegen kost je 1 of 2 actiepunten. Afhankelijk van de waarde kost één goederenblokje je 1 of meer munten en actiepunten. Ingekochte goederen laad je op jouw olifantje, waar plek is voor twee blokjes. Vervolgens loop je met deze blokjes naar een stad waar deze goederenkleur veel waard is. Voor 1 actiepunt kun je daar een blokje verkopen, wat jou geld en soms een bonus oplevert. Daarna wordt de vraagprijs in deze stad aangepast. Bij jouw eerste verkoop in elke stad krijg je een stadfiche, die aan het einde extra punten oplevert. Je kunt jouw goederen (en actiepunten) ook gebruiken om paleisjes te bouwen. Als je dit op een druk kruispunt doet, levert dit jou extra geld op. Het is de bedoeling om het meeste geld te verzamelen. Aan het einde krijg je nog een bonus voor de meeste paleizen & klantenfiches en als je 3 of 4 verschillende stadfiches bezit.

Eerste indruk: dit is met voorsprong het simpelste spel uit de Ystarireeks. Je hebt een paar rondes de tijd om zoveel mogelijk blokjes te kopen en duur te verkopen. De andere spelelementen komen nauwelijks aan bod. Het spel is voorbij voordat je het goed en wel in de gaten hebt. Leuk voor een paar keer, maar met een lage herspeelwaarde.

Sylla Auteur: Ehrhard 

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers kruipen in de huid van Romeinse senatoren in hun zoektocht naar glorie. Ze gebruiken hun fortuinen en connecties om grote werken te bouwen en de politieke problemen van Rome op te lossen. Aan het einde van het spel wint de speler met het meeste aanzien de macht over Rome. De spelers moeten de situatie in Rome steeds in de gaten houden. De Res Publica-score toont de huidige staat van tevredenheid van het volk in vijf gebieden. De spelers worden geholpen door karakters met speciale vaardigheden: senatoren, handelaren, legionairs, Vestaalse Maagden en slaven. Elke speelronde bestaat uit 7 fasen: I) De Eerste Consul kiezen, m.b.v. senatoren en geld. II) Een nieuw karakter werven. III) Karakters gebruiken om gebouwen te koop aan te bieden. Gebouwen leveren voordeeltjes op (aanzien, geld, fiches enzovoort). IV) De spelers ontvangen hun inkomsten. V) Gebeurtenissen bedreigen Rome. Met Vestaalse Maagden en Legionairs kunnen spelers gezamenlijk deze bedreigingen bestrijden. VI) De spelers werken samen aan een 'groot werk', m.b.v. senatoren en/of geld. Dit levert aanzien op en heeft een positief effect op de Res Publica-score. VII) Hongersnood en crisis: tijdens deze fase moeten de spelers het volk van Rome voeden of aanzien verliezen. Op de website van de uitgever zijn - helaas zeer matige - Nederlandstalige spelregels te vinden.

Metropolys Auteur: Pauchon 

release: april 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler beschikt over een set biedstenen in drie verschillende formaten met de waardes 1-13. Daarmee proberen ze de wijken van een grote stad te controleren. De startspeler van de huidige ronde plaatst een steen op een van de stadswijken op het speelbord. De volgende speler kan dit bod verhogen door op een naburige wijk een hogere biedsteen te plaatsen enzovoort. Uiteindelijk blijft alleen de biedsteen van de winnaar van deze biedronde gedekt als gebouw op het speelbord liggen, de medespelers halen hun open biedstenen van deze ronde weg. De strijd om de posities op het bord krijgt belang door de verschillende waardes van de wijken (aangegeven door fiches) en door de geheime doelen van de spelers (een opdrachtkaart met een wijkkleur en een opdrachtkaart met een bepaalde configuratie van gebouwen). Het prototype Oklahoma won in 2006 een Franse spelontwerpwedstrijd. Eerste indruk: dit is een schitterend tactisch bordspel. Het biedsysteem is elegant verweven met het positiespel op het bord, waardoor de relatieve belangen steeds wisselen en het een uitdaging is om steeds de goede keuzes te maken. Trage strategische planners worden vermoedelijk knettergek van dit spel, liefhebbers van dynamisch tactisch vuurwerk vinden dit een lekkernij. Tot op dit moment mijn highlight van het voorjaar.

Amyitis Auteur: Demaegd 

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers zijn edelen in het oude Babylon. Ze proberen hun status te verhogen door de aanleg van prachtige - hangende - tuinen. Het spel heeft twee borden: de stad Babylon en Mesopotamië. De stad bevat akkers, tempels en plek voor de tuinen. De spelers huren tijdens het spel arbeidskrachten in: boeren (produceren grondstoffen), priesters, ingenieurs (voor de irrigatie van de tuinen) en koopmannen (zorgen voor kamelen). De kamelen bewegen jouw karavaan door Mesopotamië. In andere steden kun je planten voor jouw tuin en speciale hofkaarten bemachtigen. Meer informatie: preview.

Mykerinos uitbreiding Auteur: Oury 

release: okt 2007

Deze kleine uitbreiding introduceert het nieuwe karakter "Gouverneur Greenwich", met de benodige tegels en fiches. Volgens de uitgever leidt dit tot een boottocht op de Nijl.

Caylus "speciale editie" Auteur: Attia 

release: okt 2007

Deze speciale editie van het bordspel Caylus is grafisch bewerkt door Mike Doyle. Voor 65 euro krijg je een nieuwe doos, spelmateriaal met een "middeleeuws sausje", een setje metalen munten en een speelfiguur van de koning. De oplage is gelimiteerd tot 1.500 exemplaren; 1.000 exemplaren worden verkocht tijdens Spiel 2007, 500 exemplaren via de webshop van de uitgever. Lijkt me vooral leuk voor de fans van Doyle.

Caylus Magna Carta Auteur: Attia 

release: mei 2007

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Het thema en spelsysteem zijn gebaseerd op het bekroonde bordspel Caylus. In dit spel ontbreekt uiteraard een speelbord. Het materiaal bestaat uit speelkaarten, geld, arbeiders, grondstoffen, de provoost en bouwfiches voor het kasteel. Iedere speler heeft een eigen set gebouwkaarten. Je begint met een willekeurige starthand, jouw overige kaarten vormen een gedekte stapel. Het speelveld bestaat uit een – groeiende - weg met gebouwkaarten. Aan het begin liggen er reeds enkele algemene gebouwen klaar. Als je aan de beurt bent, voer je een van de volgende acties uit: 1) een nieuwe gebouwkaart aanleggen, 2) voor 1 geldstuk 1 extra gebouwkaart trekken, 3) alle handkaarten afleggen en nieuwe kaarten trekken, 4) een arbeider op een gespeelde gebouwkaart plaatsen, 5) een prestigegebouw bouwen of 6) passen. Nadat iedereen heeft gepast, kunnen de spelers tegen betaling de provoost verplaatsen (die aan het einde van de ronde sowieso nog twee ‘stappen’ zet). Daarna worden de gebouwkaarten t/m de provoost afgewikkeld en incasseren de spelers de bijpassende opbrengst (meestal grondstoffen). Het is ook nog mogelijk om bij te dragen aan de bouw van het kasteel. Tegen betaling van grondstoffen kun je bouwfiches kopen. Degene die de meeste bouwfiches in een ronde koopt, krijgt een goudblokje als bonus. Aan het einde van de rit krijgen de spelers winstpunten voor bouwfiches, gebouwde kaarten, grondstoffen en geld. 

De speelduur is volgens de uitgever 45 - 75 minuten. Met trage spelers ben je - net als bij het bordspel - langer bezig. Het zij zo, deze relatief vlotte en vooral elegante variatie op Caylus is mij zeer goed bevallen.

Yspahan Auteur: Pauchon 

release: okt 2006

In het bordspel Yspahan drijven 3-4 spelers handel met de Perzische stad Isfahan. Dit stadje heeft vier wijken, waarbinnen de winkels telkens per kleur zijn gegroepeerd. De startspeler gooit in principe negen zeszijdige dobbelstenen en plaatst deze van laag naar hoog op de zes actievelden. De stenen met de hoogste ogen worden altijd op het hoogste veld gezet. Daarna moeten de spelers in volgorde een van deze setjes dobbelstenen kiezen en de desbetreffende acties uitvoeren. De hoeveelheid dobbelstenen bepaalt de sterkte van de desbetreffende actie. Met de dobbelstenen op het kameelveld (nr. 1) kun je o.a. kamelen nemen, op het goudveld (nr. 6) verdien je goud en de velden met de vier stadswijken staan je toe om jouw blokjes op de winkels te plaatsen. Alternatieve actiemogelijkheden zijn het verplaatsen van de opzichter (stuurt blokjes van winkels naar de karavaan) of het trekken van een actiekaart (levert een bonus op). Na de verplichte actie mag je tegen betaling van kamelen en goud een gebouw stichten. Gebouwen leveren winstpunten en/of zeer leuke extraatjes op. Na 7 rondes (7 dagen) verdien je punten als alle winkels van dezelfde kleur in een wijk jouw blokjes bevatten. Ook de blokjes op de karavanen leveren dan punten op. Na drie weken wint degene met de meeste punten. Yspahan is een prima bordspel. Niet alleen omdat ik van schaarste houd (kameeltjes en goud) en graag wat te kiezen heb, maar vooral ook door de leuke manier waarop de dobbelstenen worden gebruikt.

Mykerinos Auteur: Oury 

release: april 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. Archeologen zijn in Egypte op zoek naar kostbare artefacten voor het museum. Het speelveld bestaat uit twee zones. In de vier speelrondes wordt telkens een speelveld met 3 of 4 paren gebiedstegels opgebouwd. Hier plaatsen de spelers in de actiefase hun houten blokjes. Per tegelpaar wordt vervolgens de meerderheid bepaald. Als je voldoende blokjes hebt ingezet, mag je of een van deze tegels nemen of een blokje op het museumbord plaatsen. Gewonnen tegels draai je om. In toekomstige actiefases kun je de speciale eigenschappen van deze tegels inzetten om bijv. extra blokjes te plaatsen. De gewonnen tegels zijn ook nog 1-5 winstpunten per stuk waard. Om de volle buit per tegel te scoren, is het wel zaak om blokjes in de juiste zalen van het museum te plaatsen. Ook hier is de concurrentie overigens zwaar. Eerste indruk: blokjes plaatsen, een felle strijd om meerderheden en het blokkeren van de concurrentie, dit klinkt als een aangenaam meerderhedenspel. En de speelduur bedraagt slechts 30-60 minuten. Wat mij betreft een aanrader. Dit spel wordt in Nederland gedistribueerd door Quined Games en White Goblin Games.

Caylus Auteur: Attia 

release: okt 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn bouwmeesters, die een nieuw kasteel voor koning Philip de Schone moeten bouwen. Het speelbord toont een kasteel en een weg met een aantal gebouwen en bouwplaatsen voor nieuwe gebouwen. In een ronde zetten de spelers eerst hun arbeiders in, op het kasteel en/of de gebouwen. In het kasteel is ruimte voor één arbeider per speler, op een gebouw kan in principe maar één arbeider staan. Het plaatsen van arbeiders kost geld. Deze loonkosten kunnen flink oplopen als je medespelers passen en de arbeidersfase verlaten. Vervolgens worden de arbeiders één voor één geactiveerd. Elk gebouw heeft een speciale eigenschap. Sommige gebouwen genereren grondstoffen, anderen leveren winstpunten op, staan je toe om nieuwe gebouwen te bouwen, vullen jouw geldvoorraad aan of beïnvloeden de speelvolgorde. Je profiteert overigens alleen van een gebouw als de provoost dit goed vindt. Deze neutrale speelfiguur wandelt heen en weer over de weg en bepaalt tot welk punt de gebouwen hun voordeeltjes opleveren. Het is ook mogelijk om bij te dragen aan de bouw van het kasteel. Hiermee verdien je de nodige winstpunten en, onder bepaalde voorwaarden, ook nog een andere leuke bonus. Ik heb inmiddels twee potjes achter de kiezen en ben zeer onder de indruk. Het spel is in de kern toegankelijk, maar krijgt pit door de vele mogelijkheden van de verschillende gebouwen (veel manieren om je te ontwikkelen leiden tot lastige keuzes). Gelukkig zijn de gebouwen voorzien van handige pictogrammen, waardoor je na een paar speelrondes ploeteren vanzelf een goed zicht op de mogelijkheden krijgt. De speelduur is aan de forse kant (120 minuten ben je zo bezig), maar dit is geen probleem bij een spel van deze kwaliteit.

Ys uitbreiding Auteur: Demaegd 

release: okt 2005

Deze uitbreiding van het bordspel Ys maakt het spel geschikt voor 5-6 spelers. De set bevat verder nieuwe karakterkaarten en voegt gebeurteniskaarten aan het spelsysteem toe.

Ys Auteur: Demaegd 

release: okt 2004

Een bordspel voor 3-4 spelers. Iedere speler beschikt over 11 handelaren, met een waarde van 0-4. Aan het begin van elke ronde landen schepen vol edelstenen in de vier havens van de stad. De spelers vervolgen de ronde met het vaststellen van de speelvolgorde. Hiertoe zet iedere speler twee van zijn handelaren in, die hij vervolgens niet op het bord kan gebruiken. De waarde van deze handelaren is later ook nog van belang bij gelijke standen op het speelbord. Dan plaatsen de spelers in vier stappen acht van hun handelaren op het bord. Per stap plaats je een gedekte en een open handelaar. Het cijfer op de handelaar bepaalt hoeveel invloed je op de desbetreffende plek uitoefent. Om edelstenen te bemachtigen, moet je met jouw handelaren de 1e, 2e of 3e plek in de vier sectoren van de stad behalen. Elke sector bevat vier edelstenen. Elke sector bestaat verder uit drie wijken: haven, handel en paleis, die ook nog eens een bonus opleveren. Met de meerderheid in de haven kun je een zeldzame zwarte edelsteen bemachtigen, de meerderheid in de handelswijk levert drie winstpunten op en met de meerderheid in het paleis verdien je een karakterkaart. Met deze karakterkaarten kun je speciale acties uitvoeren (bijv. het manipuleren van de markt of het inzetten van gedekte handelaren). De waarde van de edelstenen wordt op de markt vastgesteld, een tabel met rijen en kolommen. De spelers plaatsen handelaren op deze tabel. De handelaren op de kolommen beïnvloeden de waarde van de verschillende edelsteensoorten. De handelaren op de rijen leveren een extra edelsteen op. Aan het einde van het spel bepaalt de marktwaarde hoeveel winstpunten je per edelsteensoort ontvangt. Per soort gaan de meeste punten naar de speler met de meeste edelstenen. De zwarte edelstenen leveren een vast aantal punten op, afhankelijk van de verzamelde hoeveelheid. De speler met de meeste punten wint het spel. 

Eerste indruk: dit kostelijke bluf- en biedspel doet enigszins denken aan Morgenland. Het heeft voldoende leuke nieuwe elementen om zich naast deze illustere voorganger staande te houden. Op de website van de uitgever kun je Nederlandstalige regels downloaden. Ik zou me de moeite besparen, aangezien de vertaler een waanzinnig slecht product heeft afgeleverd.


Nieuws > Releases > Ystari


Top