Update: 04-01-09

Nieuws > Releases > Winsome Games

Winsome Games

Website


Preussische Ostbahn Auteur: Wu

release: okt 2008

Dit bordspel voor 2-6 spelers brengt het spelsysteem van het uitmuntende Wabash Canonball naar Duitsland omstreeks 1850. Ook nu begint het spel met de veilingen van de startaandelen van de spoorwegmaatschappijen. Nieuw is de wijze waarop de speelvolgorde wordt bepaald. Afhankelijk van het inkomen worden per speler 1 of meer blokjes in een kop gestopt (rijkste speler 1 blokje enzovoort). Vervolgens worden net zoveel blokjes getrokken als er spelers meedoen. De rijkste spelers lopen hierdoor meer kans dat hun blokjes niet worden getrokken. Als je het goed doet, kom je dus niet aan de beurt. De actiemogelijkheden bestaan uit passen, een aandeel veilen en bouwen. Dividenduitkeringen worden geactiveerd door het verbinden van verschillende maatschappijen, waarbij de bouwende maatschappij dubbele dividenden uitkeert. Deze verbindingen activeren ook het einde van het spel. 

Gulf, Mobile & Ohio Auteur: Robin

release: okt 2008

Gulf, Mobile & Ohio is een toegankelijk treinenspel voor 3-5 spelers. Het speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten tijdens de negentiende eeuw. Er zijn maar liefst 23 maatschappijen in deze regio actief, waarvan er bij de start maar 8 beschikbaar zijn. De actieve speler heeft de keuze uit vier acties: passen, een startaandeel veilen, een gewoon aandeel veilen of bouwen. De koper van het startaandeel is de directeur. Hij betaalt zijn bod aan de firmakas. De directeur kiest dan een kleur voor de maatschappij (een van de kleuren met de meeste blokjes). Vervolgens moet hij enkele spoorblokjes kopen en bouwen. Je betaalt dit uit de firmakas, die na het bouwen wordt geleegd. Na de verkoop van het gewone aandeel van een maatschappij gebeurt hetzelfde, maar is bouwen niet verplicht. De verkoop van aandelen activeert met enige regelmaat dividenduitkeringen, waarbij bezitters van aandelen hun eigen kas kunnen spekken. De directeur van de maatschappij mag als vierde actiemogelijkheid spoorblokjes bouwen. Dit betaal je uit jouw eigen kas. Hiervoor krijg je winstpunten. Als alle spelers op rij passen of als alle kleuren blokjes zijn gebruikt, is het spel voorbij.

Eerie Auteur: Wu

release: okt 2008

Een kleine uitbreiding van Wabash Cannonball. Dit maatschappijtje heeft maar één aandeel, start in Buffalo en mag een spoorlijn naar New York bouwen.

AoS uitbreiding Auteur: Bohrer

release: okt 2008

Texas, Oklahoma en New Mexico is een nieuwe uitbreiding van Age of Steam. Deze uitbreiding introduceert 32 veeblokjes, die aan het begin op de prairievelden worden geplaatst. Met de nieuwe actie ‘cattle drive’ kun je ze vervoeren, met de nieuwe actie ‘ranching’ kun nieuwe koeien op het bord plaatsen. De actie ‘urbanization’ komt te vervallen.

Wabash Cannonball Auteur: Wu

release: okt 2007

Dit bordspel voor 2-6 spelers speelt zich af in het noordoosten van de Verenigde Staten, waar meerdere spoorwegmaatschappijen actief zijn. Aan het begin worden startaandelen van deze maatschappijen geveild, waardoor de bedrijfskas wordt gevuld. De actieve speler voert een van de beschikbare acties uit: spoorlijnen aanleggen (kost geld, maar verhoogt het inkomen van een maatschappij), gebied ontwikkelen (idem) of een aandelenveiling starten. Tijdens het spel ontvangen de spelers regelmatig dividend. Dan wordt het inkomen van de maatschappijen uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het is uiteraard de bedoeling om het meeste geld te verdienen. Dit lijkt op het eerste gezicht een elegante turboversie van een 18xx-spel. Als ik het goed heb begrepen heeft een Duitse uitgever een licentie op Wabash genomen en zal dit spel volgend jaar in een ongetwijfeld mooiere uitvoering verschijnen.

TrainSport  Auteurs: Hüttner & Bayer

release: okt 2007

Dit bordspel voor 3-5 spelers is een heruitgave van een ouder treinenspel van Winsome Games.

Age of Steam expansies Auteur: Bohrer

release: okt 2007

De Age of Steam: Southern US uitbreiding introduceert de goederensoort katoen en is geschikt voor 3-6 spelers. De Age of Steam: Pittsburgh uitbreiding confronteert de spelers met de problemen rond de aanleg van spoorlijnen in een bergketen en is geschikt voor drie spelers.

Wooden Shoes & Iron Monsters Auteur: Heidema

release: okt 2006

Een bordspel voor 3-5 spelers. Wooden Shoes & Iron Monsters probeert de spoorweggeschiedenis van Nederland te simuleren met behulp van het Riding-systeem. De spelers kopen aandelen, bouwen routes tussen steden en verdienen geld. In de loop van het spel fuseren de kleine maatschappijen.

New York Central Auteurs: H&W Kuhn

release: okt 2006

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Het spelmateriaal van New York Central bestaat uit een set gele aandelenkaarten (8 steden en 60 aandelen in vier spoorwegmaatschappijen) en een blauwe set met 32 spoorwegkaarten (8 per maatschappij). Aan het begin liggen 5 steden en 3 aandelen open op het speelveld. De overige gele kaarten en de blauwe kaarten worden als gedekte stapels klaargelegd. De actieve speler mag een blauwe kaart trekken, een blauwe kaart spelen of passagiers vervoeren. Daarna trekt hij één gele kaart: een nieuwe stad wordt op het speelveld gelegd, een aandeel mag hij houden. Een blauwe kaart leg je af onder een stad. Als onder een stad een open passagierskaart ligt, kun je deze vervoeren. De grootaandeelhouder van deze maatschappij heeft het eerste recht op vervoer. Deze speler legt de passagier op zijn scorestapel en geeft een aandeel aan degene die deze actie heeft gekozen. Aan het einde van het spel krijg je punten voor deze gestarte of uitgevoerde passagiersritten. Vervolgens wordt de waarde van de maatschappijen bepaald. Deze hangt af van het reisdoel op de bij de steden afgelegde blauwe kaarten en de “reisafstand” tussen de twee steden. De twee grootste aandeelhouders krijgen de volledige waarde resp. de helft uitgekeerd.

Age of Steam expansie Auteurs: Wallace/Bohrer

release: okt 2006

Deze uitbreiding speelt zich af op een kaart van Canada en het Noordoosten van de VS.

Robber Barons Auteur: Danziger

release: okt 2005

Een bordspel voor 3-5 spelers. Dit is een toegankelijk treinenspel met een speelduur van 60-120 minuten. Met behulp van routekaarten en speelstukken worden treinroutes geclaimd. Het spel heeft twee speelborden: Amerika en Duitsland. 

Age of Steam expansies Auteurs: Wallace/Bohrer

release: okt 2005

Tijdens Spiel verschijnen drie uitbreidingen voor het treinenspel Age of Steam. Oostenrijk is bedoeld voor 2 spelers, Zwitserland voor 3-4 spelers en Nederland voor 5-7 spelers (voor de zevende speler moet je zelf extra speelstukken regelen).

Riding through England Auteur: Heidema

release: okt 2004

Riding through England probeert de spoorweggeschiedenis van Engeland te simuleren met behulp van het Riding-systeem. De spelers kopen aandelen in 10 oorspronkelijke Engelse spoorwegmaatschappijen, bouwen routes tussen steden, kopen oude historische lijntjes op en verdienen geld. Die verdiensten nemen echter in de loop van het spel af, en dan is het verstandig reeds gekochte aandelen in te ruilen voor die van fusiemaatschappijen (deze fusie, Grouping genoemd, vond plaats in 1923). De aandelen van de fusiemaatschappijen kunnen weer worden omgeruild in aandelen British Rails en als er daar voldoende van in omloop zijn, stopt het eerste deel van het spel. Nu volgt de privatisering: met het verdiende geld kunnen de spelers op de veiling losse routes van het net van British Rails in handen krijgen. Tijdens dit proces zullen er ook een aantal routes verdwijnen. Wie van de gekochte routes het mooiste netwerk heeft gebouwd, wint het spel - het geld is dan alleen nog belangrijk als tie breaker.

Age of Steam expansie Auteurs: Wallace/Bohrer

release: okt 2004

Deze set bevat twee nieuwe kaarten voor het treinenspel Age of Steam: een kaart met Frankrijk en een kaart met Italië.

Australian Railways

Auteur: Wallace

release: juni 2004

Een toegankelijk treinenspel waarbij de spelers via veilingen bieden op spoorverbindingen tussen steden en andere locaties. Als je zo'n verbinding bemachtigt, plaats je een marker in jouw kleur op het bord. Op de locaties liggen verschillende soorten handelsgoederen. Deze goederen worden in de loop van het spel via de spoorverbindingen vervoerd. Dit levert de eigenaar van de verbinding geld op. Dit spel speelt zich af in Victoria, New South Wales en het zuiden van Australië, tijdens de periode 1850-1900. Dit "Early Railways" spelsysteem vormde de basis voor het complexere Age of Steam.

Age of Steam expansie Auteurs: Wallace/Bohrer

release: oktober 2003

Deze set bevat twee nieuwe kaarten voor het treinenspel Age of Steam: een kaart met Duitsland en een kaart met het westen van de Verenigde Staten. Tijdens Spiel 2003 wordt deze uitbreiding aangeboden als onderdeel van een set met de spellen InterUrban en Veld Railroads. Deze set is te koop voor 75 euro. Aangezien er maar 60 exemplaren worden geproduceerd, adviseer ik je de set vooraf bij de uitgever te bestellen. Gereserveerde sets moet je donderdag 23 oktober voor 12.00 uur afhalen bij stand 5-12.

InterUrban Auteur: Schacht

release: zomer 2003

Een leg- en meerderhedenspel voor 3-5 spelers over de opkomst van forensenlijnen in de regio New York. Vanuit een startveld met zes startstations bouwen de spelers gezamenlijk aan een netwerk van spoorwegen. Iedere speler beschikt over een eigen voorraad stationstegels (3 open, de overige 7 blijven vooralsnog gedekt). Deze stations hebben een waarde van 1-4 invloedpunten. Daarnaast is er een algemene voorraad spoortegels (ook 3 open en de rest vooralsnog gedekt). De spoortegels hebben een waarde van 0, 1 of 2 punten. Tezamen met de waarde van het startstation bepalen de spoortegels hoeveel winstpunten de desbetreffende lijn oplevert. Wie de meeste punten krijgt, hangt af van de handige plaatsing van de stations. In een beurt mag je maximaal drie tegels bouwen, waaronder één station. Je hebt daarbij de keuze uit de openliggende stations- (van jezelf of een medespeler) en spoortegels. Op elke lijn is telkens plaats voor één station met de waarde 1, 2 en 3. Een lijn mag meerdere stations met de waarde 4 bevatten, mits van verschillende spelers. Op een lijn mogen de stations van dezelfde speler nooit naast elkaar worden gebouwd. Zodra elke stationsoort (1, 2, 3 en 4) is gebouwd, is de lijn voltooid en staan de winstpunten vast. Een lijn is ook voltooid als de bouwregels de aanleg van nieuwe stations onmogelijk maken. Er zijn diverse manieren waarop het spel eindigt. Dan worden de winstpunten uitgekeerd. Per lijn gaan de meeste punten naar de speler met de meeste invloed (de som van zijn stationspunten), de tweede plek ontvangt de helft enzovoort.

Mijn eerste indruk is zeer positief. InterUrban is weer een typische "grotere" Schacht: toegankelijk, vlot en met een wagonlading pit. Dit is een van de leukste treinspellen die ik sinds tijden heb gespeeld. Tijdens Spiel 2003 is een speciale editie van dit spel te koop. Voor die tijd vind je het bij de bekende Amerikaanse postorderwinkels.

Veld Railroads Auteur: Wallace

release: zomer 2003

Dit treinenspel voor 3-6 spelers, over de ontwikkeling van spoorlijnen in Zuid-Afrika aan het einde van de 19e eeuw, is het vijfde spel in de "Prairie Railroads" serie. Het spel kent zes spoorwegmaatschappijen, waarvan de spoorlijnen met krijt op het spelbord worden aangegeven. Dit geplastificeerde spelbord toont een kaart van Zuid-Afrika, met tientallen nederzettingen. Het spel start met een biedronde, waarin van vijf maatschappijen één aandeel wordt aangeboden en één spoorlijn wordt gebouwd. De zesde maatschappij wordt later in het spel geactiveerd. Tijdens je beurt kies je een van vier acties: spoorlijnen verlengen, aandeel veilen, nederzetting uitbouwen of dividend uitkeren. Sommige acties zijn beperkt beschikbaar. Afhankelijk van de gekozen actie moet je een aantal vakjes in een rij van het actieformulier wegstrepen. Ook deze actierijen activeren dividenduitkeringen, ze zijn tevens gekoppeld aan bepaalde historische gebeurtenissen. Het is de bedoeling om veel geld te verdienen. Dit lukt je middels de aankoop van aandelen in spoorwegmaatschappijen met hoge inkomsten. De inkomsten van de maatschappijen zijn afhankelijk van de aangesloten nederzettingen.

Länderbahnen Auteur: Heidema

release: najaar 2002

Een treinenspel voor 3-6 spelers, dat zich afspeelt in het noorden van Duitsland. Aandelen van spoorwegmaatschappijen worden geveild. De koper gebruikt dit geld om voor de desbetreffende maatschappij een spoorlijn tussen twee steden aan te leggen (tekenen met krijtjes). Als er na de bouw geld overblijft, verdwijnt dit in de firmakas. Vervolgens mogen de spelers aandelen van verbonden maatschappijen ruilen tegen concernaandelen. Ten slotte ontvangt elke aandeelhouder dividend van de maatschappijen (zowel voor de steden als voor de laatst gebouwde spoorlijn) en van de concerns. Het spel is gebaseerd op het mechanisme van West Riding, alleen kunnen de spelers nu zelf tijdens het spel bepalen welke spoorwegmaatschappijen met elkaar gaan fuseren, i.p.v. dat dit aan het begin van het spel vaststaat. Verder is het bord modulair en kun je zelf bepalen op welke van de borden je wilt spelen.

Tegelijk met het basisspel verschijnt een expansieset, met onder meer spelborden voor het oosten en het zuiden van Duitsland.

Lokomotive Werks Auteur: Danzig

release: zomer 2002

Een treinenspel voor 3-5 spelers. Dit is een bordspel met veel dobbelwerk, waarbij de spelers locomotieven ontwerpen, produceren en verkopen. Een spelronde bestaat uit vijf fases. In de eerste fase mag je een nieuwe locomotief ontwerpen als er voldoende vraag naar is. In de tweede fase mag je jouw fabriek moderniseren. In de derde fase mag je produceren en verkopen, zolang er openstaande bestellingen zijn. In de vierde fase moet je belasting betalen. In de vijfde fase wordt de vraag op de markt opnieuw bepaald. Tijdens Spiel 2002 wordt een gelimiteerde versie van dit spel verkocht.

Roundhouse Auteur: Michael

release: zomer 2002

Een treinenspel voor 3-5 spelers. Iedere speler heeft een team van zeven arbeiders die oude locomotieven moeten repareren. Het spelbord toont een hal met drie inkomende spoorlijnen, een draaischijf en vijf werkplaatsen. Via de draaischijf beweeg je een loc van een de inkomende sporen naar een werkplaats. In de werkplaatsen repareren de arbeiders de daar aanwezige locs. Elke arbeider levert één reparatiepunt op. Als een loc is gerepareerd, genereren de reparatiepunten geld. Elke beurt mag je vier van de volgende acties uitvoeren: draaischijf bewegen, loc verplaatsen, loc repareren, arbeiders inhuren, ontslaan of verplaatsen, een actiekaart kopen. Elke beurt moet je salaris betalen. Het is de bedoeling om het meeste geld te verdienen. Tijdens Spiel 2002 wordt een gelimiteerde versie van dit spel verkocht.

Iron Road Auteur: Delonge

release: najaar 2001

Een vlot treinenspel voor 2-6 spelers over aanleg van spoorlijnen in Noord-Amerika. De steden zijn verdeeld over vijf gekleurde groepen, voor elke stad is er een speelkaart met dezelfde kleur. Iedere speler krijgt een kaart van elke kleur. Het is de bedoeling deze vijf steden zo snel mogelijk te verbinden. Per beurt mag je twee spoorlijnen aanleggen, één als de route door bergen of over rivieren gaat. Als je jouw spoornet op het net van een concurrent aansluit, mag je ook dat spoornet gebruiken. Zodra je jouw vijf steden hebt verbonden, krijg je punten voor de spoorlijnen die je medespelers tekortkomen. Daarna worden de spoorlijnen van het bord gehaald en begint een nieuwe ronde.   

Freight Yard Auteur: Michael

release: najaar 2001

Een bordspel voor 2-6 spelers over het rangeren van 15 goederentreinen op een rangeerterrein dat uit slechts vijf sporen bestaat. De treinen worden vertegenwoordigd door speelkaarten. Je hebt elke beurt de beschikking over vijf actiepunten, die je hard nodig hebt om de wagons op het juiste spoor te krijgen. De juiste combinatie van wagons levert veel punten op: hetzelfde type geeft een verdubbeling, dezelfde maatschappij ook. Helaas zijn er ook paar verrotte wagons, die slechts met heel veel actiepunten zijn te verplaatsen.

Rebel Rails Auteur: Bohrer

release: voorjaar 2001

Een nieuw treinenspel voor 2-6 spelers over het exploiteren van de spoorlijnen van de Confederatie tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het is de bedoeling om geld te verdienen in dit belegerde land zonder noemenswaardige industriële capaciteit. Door het individualisme van de staten stikt het van de spoorwegmaatschappijen, die nauwelijks samenwerken.

Pampas Railroads Auteur: Wallace

release: voorjaar 2001

Een nieuw treinenspel van Martin Wallace in de serie "Prairie Railroads". Een bordspel met treinen, spoorlijnen (te tekenen met de bekende krijtjes) en aandelen voor 3-6 spelers, dat zich afspeelt in Argentinië. Het spelsysteem draait om actiefiches, waarmee je aandelen kunt veilen, spoorlijnen uitbouwen en dividend uitbetalen.

West Riding Auteur: Heidema

release: najaar 2000

Aandelen van spoorwegmaatschappijen worden geveild. De koper gebruikt dit geld om voor de desbetreffende maatschappij een spoorlijn tussen twee steden aan te leggen (tekenen met krijtjes). Als er na de bouw geld overblijft, verdwijnt dit in de firmakas. Vervolgens mogen de spelers aandelen van verbonden maatschappijen ruilen tegen concernaandelen. Ten slotte ontvangt elke aandeelhouder dividend van de maatschappijen (zowel voor de steden als voor de laatst gebouwde spoorlijn) en van de concerns.

Gold Train

Auteur: Bohrer

release: najaar 2000

Ook hier draait het om treinen c.q. de aanleg van spoorlijnen in een berggebied vol mijnen, maar nu spelen aandelen en/of krijtjes geen rol. Eerst trek je een lading fiches, waarmee je het spelverloop kunt beïnvloeden (mijnen, arbeiders, blokkades, bandieten etc.). Vervolgens bouw je spoorlijnen door het berggebied. Ten slotte ontvang je geld als jouw spoorlijn mijngebieden aandoet (tenzij de "Dayton Boys" zich daar ophouden).

New England Railways

Auteur: Wallace

release: najaar 2000

Een toegankelijk treinenspel waarbij de spelers in een veiling bieden op spoorverbindingen tussen steden. Als je zo'n verbinding bemachtigt, mag je met het krijtje op het bord kliederen. In de steden liggen verschillende soorten handelsgoederen. Die worden in de loop van het spel via de spoorverbindingen verplaatst. Dit levert de eigenaar van de verbinding geld op.


Nieuws > Releases > Winsome Games


Top