Update: 04-01-09

Nieuws > Releases > Winning Moves

Winning Moves

Website


Cartagena 4 Auteur: ?

release: 2009

Cartagena – Die Meuterei is een nieuw spel uit de Cartagenafamilie. Was aangekondigd voor Spiel 2008, maar is uitgesteld. Meer informatie volgt.

Hab & Gut Auteur: Rossi

release: okt 2008

Dit bordspel voor 3-5 spelers draait om de aan- en verkoop van aandelen. De kredietcrisis heeft hier nog niet toegeslagen, dus er wordt onbevangen gehandeld. Koersen dalen niet alleen, maar stijgen ook nog gewoon. Op het speelbord worden de aandelenkoersen bijgehouden. Rondom het speelbord komen plankjes waar kaartjes in komen te staan. Iedere speler kan een plankje links en rechts van hem bekijken. Elk plankje is dus zichtbaar voor twee spelers. De kaartjes die erin staan, geven koersstijgingen en -dalingen aan. Daarnaast heeft iedere speler nog een eigen speelbordje met een stad erop. Als iemand aan de beurt is, besluit hij eerst of hij aandelen wil kopen of juist wil verkopen. Daarna pakt hij één kaartje van de beide plankjes waar hij zicht op heeft. Het eerste kaartje laat het aangegeven aandeel het aangegeven aantal vakjes stijgen of zakken. Het tweede kaartje laat het afgebeelde aandeel de helft van het aantal vakjes stijgen of dalen. Tot slot mag een speler één aandeel aan zijn stad spenderen. Hij legt dan een aandeel vanuit zijn hand dicht op één van de vier vakjes in zijn stad. Daarna is zijn beurt voorbij. Als iedereen vier beurten heeft gehad, is de eerste ronde ten einde. Er wordt gekeken hoeveel de aandelen in de steden van de spelers waard zijn. Dat bedrag komt in de stad te liggen en blijft strikt gescheiden van het persoonlijke geld van een speler. Daarna volgt een tweede ronde die identiek verloopt. Aan het eind van het spel doet de speler die in totaal na acht beurten het minst aan zijn stad heeft gespendeerd niet mee met de overwinning. Hij ligt uit het spel. De andere spelers verkopen nu al hun aandelen en tellen dan hun geld. De speler met het meeste geld wint het spel. Het originele van Hab & Gut is dat je kaartjes gebruikt die ook deels zichtbaar zijn voor andere spelers. Je deelt de kaartjes met hen en weet zo ook een beetje wat anderen kunnen doen. Hier kan je weer op inspelen bij de keuze of je aandelen wilt kopen of verkopen. Toch blijft het lastig in te schatten wanneer je nu moet kopen of verkopen. Het is net echt... Het zit in ieder geval leuk in elkaar als je van dit soort spellen houdt. (Tekst: Det)

... Sahne Auteur: Allers

release: okt 2008

Aber bitte mit Sahne is een spel voor 2-5 spelers. Dit spel haalt het 'ik verdeel en jij kiest-principe' van San Marco terug naar de plek waar het is ontstaan: de verdeling van een koek of een taart. Het spelmateriaal bestaat uit taartpunten met verschillende ingrediënten. De deler verdeelt de punten, de medespelers kiezen, waarna de deler het restant krijgt. Het is de bedoeling om per soort de meeste punten te verzamelen. Tijdens het spel kun je ook scoren door punten te verorberen.

Vineta Auteurs: Onça, Gibrin & Miyaji

release: maart 2008

Een bordspel voor 2-6 spelers. De spelers zijn goden, die gezamenlijk de legendarische stad Vineta willen vernietigen. Iedere speler beschermt echter in het geheim één volk en één wijk. Door het slim uitspelen van de kaarten probeer je jouw stadswijk en de huizen van jouw volk te redden. Er worden acht rondes gespeeld. Elke ronde verdwijnt één van de negen wijken onder de golven. De stormvloed groeit door het uitspelen van kaarten in rijen. Elke rij is gericht tegen een bepaalde wijk. De spelers spelen om de beurt een kaart, tot iedereen drie kaarten heeft neergelegd. Daarna wordt bepaald welke wijk deze ronde wordt overspoeld. Deze wijk wordt van het bord gehaald. Ondertussen proberen de spelers met hun actiekaarten eigen huizen te redden en/of vreemde huizen naar deze verloren wijk te verplaatsen. De huizen op de overspoelde wijk leveren de veroorzakers van de stormvloed punten op. Aan het einde krijg je ook punten als de overgebleven stadswijk en de daar aanwezige huizen gelijk zijn aan jouw geheime opdrachten.

Cartagena 3 Auteur: Dorn

release: maart 2008

Cartagena – Die Goldinsel is een bordspel voor 2-4 spelers. Deze variant is bedacht door Rüdiger Dorn. De spelers werven eerst piraten, verzamelen eilandkaarten en bemachtigen schatkaarten. Daarna gaan ze op zoek naar het schateiland. Door jouw kaarten handig uit te spelen, verzamel je snel de juiste 'grondstoffen' om het schateiland te vinden en de goudschatten op te graven.

Wind & Wetter Auteur: Lieske

release: sept 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler probeert zijn 9 speelfiguren naar de andere zijde van het speelbord te verplaatsen, bij voorkeur naar het eigen dorp. Je beschikt daarbij over weerfiches, waarmee je het onstuimige en vooral zeer grillige weer kunt beïnvloeden. Deze fiches hebben effect op het landschap: vuur maakt het bos ontoegankelijk, ijs maakt het meer begaanbaar enzovoort. Sommige weerfiches neutraliseren andere weerfiches. Er zijn echter nog andere factoren in het spel, die de grilligheid van het weer kunnen versterken. Met de weerheks kun je weerfiches verwijderen en door een wijziging van de windrichting verschuiven weerfiches naar een naburig veld. Je krijgt pluspunten voor speelfiguren op jouw eigen helft en in jouw dorp en minpunten voor achterblijvers.

3..2..1..Meins Auteurs: Becker & Schliemann

release: sept 2007

Een veilingspel voor 2-5 spelers. Er wordt geboden op goederenkaarten met drie verschillende kleuren, drie goederensoorten en drie gradaties van ouderdom. De spelers bieden blind op de actuele kaart. De hoogste bieder wint de kaart, de anderen raken ook geld kwijt (afhankelijk van het hoogste biljet in het winnende bod). Het is de bedoeling om als eerste drie goederen met een gemeenschappelijke categorie te verzamelen.

Zanzibar Auteur: Delonge

release: mei 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. Op het eiland Zanzibar beschikt iedere speler over zes speelstukken. Deze beginnen het spel in vijf verschillende regio’s respectievelijk op zee. Elk speelstuk heeft een eigen kracht en bereik (2-7). Sterkere speelstukken verjagen zwakkere broeders naar naburige gebieden. Iedere speler krijgt 10 opdrachten. De twee actuele opdrachten heb je in de hand. Om een opdracht te vervullen, verplaats je jouw speelstukken om bijv. een regio met eigen speelstukken bezetten of pepers verzamelen. Heb je een opdracht vervuld, noteer je de punten op het geld- c.q. scorespoor en trek je een nieuwe opdrachtkaart. Het is uiteraard de bedoeling om met jouw opdrachten de meeste punten te verzamelen.

Cartagena Auteur: Colovini

release: okt 2006

Een heruitgave van dit vlotte loopspel voor 2-5 spelers over de vlucht van een handvol piraten uit de vesting Cartagena in het jaar 1672. Iedere speler leidt 6 pionnen door de nauwe tunnels die de vesting met de kust verbinden (een dubbelzijdig spelbord uit meerdere stukken). Hiervoor moet je de juiste kaarten uitspelen. Daar heb je er echter nooit genoeg van en nieuwe kaarten krijg je alleen als jouw pionnen weer teruggaan. De speler die als eerste al zijn pionnen aan boord van het reddende schip brengt, wint het spel. Er zijn twee regelversies: een vlot spel met een hogere geluksfactor of een meer tactisch spel waarbij je o.a. de kaarten van je medespelers kunt zien.

Cartagena 2 Auteur: Colovini

release: okt 2006

Een zusterspel van Cartagena. Er zijn twee grote verschillen tussen Cartagena 2 en het origineel. Ten eerste krijg je nu nieuwe kaarten door andermans pionnen naar voren te schuiven en ten tweede bewegen de pionnen nu over twee eilanden. Er is één bootje om naar de overkant te kunnen, en daar passen maar een beperkt aantal eigen pionnen in. Bovendien mag de speler met de meeste pionnen er gratis mee varen. Deze blokkade zorgt voor een soort van tussenfinish en geeft het spel een eigen karakter. (Tekst: Niek).

Dschingis Khan Auteur: Colovini

release: okt 2006

Dit spel speelt zich af aan de grens tussen Mongolië en China. Door het geschikt plaatsen van speelstukken en muren proberen de spelers dorpen aan de juiste kant van de muur te claimen. Dit levert winstpunten op.

Gezanke auf der Planke Auteur: Ehrhard

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. Er staan 16 nerveuze piraten op de plank. Iedere speler trekt in het geheim zijn spelerkleur. Tijdens het spel probeert men de piraten zo te verplaatsen, dat aan het einde minstens één piraat in de eigen kleur aan boord blijft. De spelers mogen alle piraten bewegen. De actieve speler geeft de windroos een slinger en voert de gedraaide actie uit, waarbij de positie van piraten op verschillende manieren wijzigt. Aan het einde van je beurt schuif je de rij een veld naar voren, waardoor er regelmatig een piraat in de bek van de haai eindigt.

Auf die Palme Auteurs: Garfield & Elias

release: april 2006

Een kaartspel voor 2 spelers. Iedere speler heeft een set vogelkaarten. Om de beurt leggen de spelers een vogel op een palmboom. Zodra op een palmveld twee vogels zitten, wordt er gestreden, waarbij de uitdager de andere vogel met een gelijke stand kan verjagen. Op sommige palmvelden gelden speciale regels. Aan het einde krijg je punten voor de palmvelden met jouw vogels.

Terra Nova Auteurs: Evola & Leocata

release: maart 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont verschillende terreinsoorten en een raster met zeszijdige velden. Hierop plaatsen de spelers hun speelfiguren. De actieve speler mag drie acties uitvoeren. De eerste actie is altijd de beweging van een speelfiguur (in een rechte lijn). Met de tweede en derde actie mag ook een speelfiguur worden verplaatst. Het is ook mogelijk om met deze acties een houten schijf op een leeg veld te plaatsen, waardoor dit veld wordt afgedekt. Zodra een gebied maximaal drie terreinsoorten bevat, is dit gebied voltooid. In dit gebied mogen speelfiguren niet meer bewegen en zijn de houten schijven taboe. Als alle gebieden zijn voltooid, eindigt het spel met een puntentelling. De speler met de meeste figuren krijgt dan 1-3 punten voor elk veld in een gebied. Het puntenaantal hangt af van de hoeveelheid terreinsoorten.

Trans Europa Auteur: Delonge

release: voorjaar 2005

Een nieuwe editie van Trans America, het vlotte treinenspel voor 2-6 spelers over de aanleg van spoorlijnen. De steden zijn verdeeld over vijf gekleurde groepen, voor elke stad is er een speelkaart met dezelfde kleur. Iedere speler krijgt een kaart van elke kleur. Het is de bedoeling deze vijf steden zo snel mogelijk te verbinden. Per beurt mag je twee spoorlijnen aanleggen, één als de route door bergen of over rivieren gaat. Als je jouw spoornet op het net van een concurrent aansluit, mag je ook dat spoornet gebruiken. Zodra je jouw vijf steden hebt verbonden, moeten je medespelers punten inleveren voor hun ontbrekende spoorlijnen. Als iedere speler nog punten overheeft, worden de spoorlijnen van het bord gehaald en begint een nieuwe ronde. Zo niet, eindigt het spel en wint degene met de meeste punten. Het spelsysteem is nagenoeg gelijk aan de voorganger uit 2002. De enige kleine wijziging betreft routes over water.

Submarine Auteur: Colovini

release: najaar 2004

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelbord wordt gevuld met schatten. Met behulp van speelkaarten besturen de spelers hun duikboten, verzamelen ze de schatten en proberen ze de medespelers te hinderen. Wie als eerste het laadruim van zijn vrachtschip heeft gevuld, is de winnaar.

Karibik Auteurs: Antonov & Schliemann

release: najaar 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spelbord toont de Caribische Zee met diverse eilanden en 16 havensteden. Ieder speler beschikt over drie veilige thuishavens in zijn eigen kleur. De 6 piratenschepen Arriba, Bravo, Caramba, Diabolo, Evita en Fuego liggen klaar. Zij behoren aan geen enkele speler toe. Iedere speler heeft 7 biedkaarten: zes rumkaarten met 0-5 vaten en één diefkaart. Aan het begin van een ronde leggen de spelers hun biedkaarten in het geheim bij de piratenschepen. Een schip wordt gecontroleerd door de speler die daar de meeste rumvaten heeft geplaatst. Daarna worden de piratenschepen in alfabetische volgorde verplaatst. De rumkaarten bepalen hoeveel velden een schip beweegt, de diefkaarten verminderen dit aantal. In jouw beurt kun je havensteden met schatkisten overvallen. Voor een overval en voor het afleveren van de schatkist in een thuishaven ontvang je winstpunten. 

Da Vinci Code Auteur: Wakasugi

release: april 2004

Een denkspel voor 2-4 spelers, waarbij de spelers de verborgen cijfercode van de tegenstander moeten kraken. Iedere speler heeft vier stenen met cijfers voor zich staan. Deze cijfers vormen een geheime code. De spelers proberen deze codes te achterhalen. Het enige dat je weet is dat de cijfers wit of zwart zijn en dat ze van laag naar hoog zijn gerangschikt. Als je aan de beurt bent, neem je een steen van tafel. Alleen jij kunt het getal zien. Vervolgens probeer je het cijfer op een steen van een medespeler te raden. Als je het goed hebt, moet die speler de desbetreffende steen omdraaien. Vervolgens mag je doorgaan met raden (zonder een extra steen van de tafel te pakken) of jouw beurt stoppen. Zodra je fout raadt, leg je de van tafel gepakte steen open op de juiste plek tussen jouw geheime stenen. Dit geeft jouw medespelers informatie over jouw dichte stenen. In het begin draait het vooral om raden, maar in de loop van het spel krijg je meer informatie. Intuïtie en analyse leiden je uiteindelijk naar de juiste codes. Als alle codes op één na zijn geraden, wint de speler met de overgebleven code.

Familienbande Auteur: Colovini

release: april 2004

Een spel voor 2-4 spelers over het nageslacht van een koninklijke familie. In de loop van het spel worden huwelijken gesloten en kinderen geboren. Op elke speelkaart zijn drie opvallende familietrekjes (groene neuzen, oranje haren, gele brillen, rode lippen en/of paarse flaporen) afgebeeld. Aan het begin krijgt iedere speler een gedekt kaartje, waarop een van de familietrekjes c.q. kleuren staat. Het is de bedoeling om met deze geheime kleur de meeste punten te verdienen (denk aan Clans). De winstpunten worden bijgehouden op een knullig klein scorebordje. Naast dit bordje worden rijen kaarten afgelegd. Er zijn vijf rijen voor de vijf verschillende generaties. Aan het begin bevat de bovenste rij de drie kaarten van de eerste generatie. Dit is een willekeurige combinatie van mannen en vrouwen. Een speler heeft de keus uit drie acties. 1) Je mag passen en een kaart trekken. 2) Je mag een huwelijk sluiten, door een nieuwe kaart half op een kaart van het andere geslacht te leggen. Na een huwelijk trek je een vervangende kaart van de stapel. 3) Je mag een kaart in een nieuwe generatie plaatsen, als in de vorige generatie minstens een echtpaar ligt, de op dit kind afgebeelde familietrekjes aansluiten bij de gekozen ouders en de maximale hoeveelheid kinderen van deze generatie (4-7) nog niet is bereikt. Een geboorte genereert winstpunten voor de op het kind afgebeelde familietrekjes c.q. kleuren. Na een geboorte mag je een andere landkaart ruilen voor een kaart van de stapel. In de loop van het spel ontstaan nieuwe generaties en worden winstpunten uitgekeerd. In de tweede generatie levert elk familietrekje twee punten op, in de vijfde generatie maar liefst vijf punten. Het spel eindigt zodra de vijfde generatie zeven kinderen bevat. Dan krijgt iedereen pluspunten voor zijn geheime kleur en minpunten voor de overgebleven handkaarten.

Schildkrötenrennen Auteur: Knizia

release: april 2004

Een kinderspel voor 2-5 spelers. Dit is een "race" met schildpadden, die op weg zijn naar de lekkere slablaadjes aan de andere kant van de weide. De conditie van deze racemonsters is niet al te best, dus lift men af en toe graag mee op de rug van een andere schildpad.

Alexandros Auteur: Colovini

release: najaar 2003

Op een schematische kaart van de gebieden rond het meest oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee tot aan het Midden Oosten staan lege velden en velden met symbolen. Elke beurt wordt Alexander de Grote tussen de velden door verplaatst, en trekt daarbij een grensspoor achter zich aan. Dit verplaatsen is een zeer belangrijk onderdeel van het spel en werkt volgens een apart systeem: Een kaart wordt gekozen en Alexander wordt verzet naar het dichtstbijgelegen vrije vakje met dat symbool. Dan heeft de speler nog twee acties. Je kunt kaarten pakken, maar leuker is het om stadhouder te worden, of - nog beter - een stadhouder te vervangen. Stadhouder kun je worden in een gebied dat helemaal door het grensspoor afgebakend is. Je moet voor de ingesloten symbolen betalen met overeenkomstige kaarten. Ook kun je belasting heffen, maar helaas int dan tegelijkertijd iedere speler vrolijk belasting. Dus gooi je eerst een vredelievende medespeler uit een lucratief gebied om vervolgens schijnheilig de arme bewoners uit te persen voor de nieuwe stadhouder (inderdaad, hier spreekt de frustratie). Wie de meeste pegels heeft weten los te peuteren, wint het spel. Je hebt een paar zetten nodig om het idee van het spel te pakken te krijgen (en helaas zijn de spelregels op een belangrijk punt niet helemaal duidelijk), maar dan heb je een vlot spel met een enorm plaaggehalte. (tekst: Niek Ederveen).

Nuggets Auteur: Conrad 

release: okt 2003

Een blufspel voor 2-4 spelers. Op een spelbord met 40 velden liggen 8 mijnschachten met verschillende waardes. Om het goud te kunnen delven, moeten de spelers hun claims afbakenen. In een beurt mag je twee houten staafjes plaatsen om een gebied af te bakenen of één gedekt biedfiche met een bepaalde waarde. Het is niet toegestaan om gebieden met minder dan vier velden te vormen. Aan het einde van het spel worden per gebied de winstpunten verdeeld. Deze gaan naar de speler die daar de hoogste som aan biedfiches heeft geplaatst. Met vier spelers speel je in teamverband.

Fette 15 Auteur: Leben

release: sept 2003

Dit kaartspel is een variant op "boerenbridge". Je speelt negen rondes. Elke ronde moet je vooraf bieden op het aantal slagen, welk aantal elke ronde stijgt. De hoogste troefkaart is de "vette 15".

Herzlos Auteur: --

release: sept 2003

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Dit is in feite niets anders dan de Amerikaanse variant op hartenjagen. De gebruikers van Windows kennen het als "Hearts".

Squeeky Auteur: Leocata & Evola

release: juli 2003

Een race- en dobbelspelletje voor 2-6 spelers. Iedere speler heeft zeven muizen met een verschillende waarde en dezelfde kleur. Je gooit twee dobbelstenen (met de ogen 1-6 en 0-5) en beweegt twee muizen. Als een van jouw muizen de kaas bereikt, wordt deze uit het spel gehaald en verdien je hiermee punten. Als je een andere muis op een wit speelveld inhaalt, mag je deze houden en verdien je ook punten. 

Schatz der Drachen Auteur: Knizia

release: juli 2003

Een Memory-variant voor 2-5 spelers. Een speelveld van 7 x 7 kaartjes bevat 26 schatten, 12 draken, 8 diamanten en 3 spinnen. De spelers draaien en verzamelen kaartjes, totdat ze de verkeerde combinatie en/of een spin pakken. Dan mag je alles weer inleveren.

Kurier des Zaren Auteur: Knepel & Graf

release: voorjaar 2003

Een nieuwe titel in de populaire reeks vierkante doosjes. Dit bordspel is een bewerking van Muscat, dat in 2001 werd uitgegeven door Die Sternspieler. Ook in deze versie draait het om handig aanleggen van fiches, waarbij de onderlinge positie bepaalt wie vooruitkomt op het spelbord. Het is de bedoeling om snel het paleis te bereiken. De spelregels en sommige mechanismen zijn vereenvoudigd. Helaas wordt de eindfase van dit tot dan toe aardige spel volkomen verpest door een onnozele loterij.

Cluedo Kaartspel  

release: sept 2003

Een kaartspelversie van dit klassieke bordspel.

Clans Auteur: Colovini

release: najaar 2002

Een vlot, maar uitdagend bordspel voor 2-4 spelers. Aan het begin van het spel wordt het spelbord gevuld met 60 houten hutjes in vijf verschillende kleuren. Iedere speler krijgt in het geheim een kleur toegewezen. Afhankelijk van het spelersaantal zijn een of meer kleuren neutraal. In je beurt moet je een losse hut of een groep hutten naar een aangrenzend veld met een of meer andere hutten verplaatsen. Als door een zet een of meer hutten worden geïsoleerd, vindt een puntentelling plaats. Allereerst krijg je dan een bonusfiche dat aan het einde 1 winstpunt oplevert. Vervolgens worden de geïsoleerde hutten afgerekend. Als op dit veld alle kleuren aanwezig zijn, worden enkele hutjes verwijderd en gaan de punten naar de kleuren die met meer hutten vertegenwoordigd zijn. Als niet alle kleuren aanwezig zijn, krijgt iedere aanwezige kleur evenveel punten. Het spel verloopt in een aantal epochen, waarin bepaalde gebiedsoorten afwisselend geen of extra punten opleveren.

Trans America Auteur: Delonge

release: voorjaar 2002

Een bewerking van Iron Road van Winsome Games. Een vlot treinenspel voor 2-6 spelers over de aanleg van spoorlijnen in Noord-Amerika. De steden zijn verdeeld over vijf gekleurde groepen, voor elke stad is er een speelkaart met dezelfde kleur. Iedere speler krijgt een kaart van elke kleur. Het is de bedoeling deze vijf steden zo snel mogelijk te verbinden. Per beurt mag je twee spoorlijnen aanleggen, één als de route door bergen of over rivieren gaat. Als je jouw spoornet op het net van een concurrent aansluit, mag je ook dat spoornet gebruiken. Zodra je jouw vijf steden hebt verbonden, moeten je medespelers punten inleveren voor hun ontbrekende spoorlijnen. Als iedere speler nog punten overheeft, worden de spoorlijnen van het bord gehaald en begint een nieuwe ronde. Zo niet, eindigt het spel en wint degene met de meeste punten.

Combit Auteurs: Palesh & Rösner

release: najaar 2001

Een kaartspel voor 2 spelers. 35 puntenkaarten worden geschud en in een raster open op tafel gelegd. Iedere speler krijgt een jokerkaart en geldkaarten met de waardes 1 tot 10. De overige geldkaarten belanden in de "kas“. De spelers kopen om de beurt losse kaarten uit de onderste rij van het raster. De kostprijs is de afgebeelde waarde. Vervolgens mag je kaarten in paren van dezelfde kleur verkopen. Voor de verkoopprijs vermenigvuldig je de waardes van beide kaarten. Iedere speler probeert gelijkgekleurde paren met hoge winst te verkopen en tegelijkertijd te verhinderen dat de tegenstander dit ook doet.

Vabanque Auteurs: Colovini & Faidutti

release: najaar 2001

Een blufspel voor 3 tot 6 gokkers, die elkaar bestrijden om de grote winst aan de tafels van het casino. Iedere speler beschikt over drie kaarten, "raise", "bluff" en "cheat", en een eigen pion. Het speelveld bestaat uit een aantal casinotafels. Op het midden van de tafel liggen vier stapels fiches met een oplopende waarde, die in de loop van vier spelrondes op de tafels worden geplaatst. Deze fiches bepalen de basiswaarde van de tafel waarop ze worden gelegd. Na het plaatsen van de fiches legt iedere speler één eigen kaart gedekt bij een tafel. Daarna mag iedere speler zijn pion maximaal vier tafels ver bewegen. Ten slotte wordt bepaald wie geld heeft verdiend. Je verdient geld als jouw pion op een tafel staat waar geen "cheat-kaart" is gespeeld. Deze opbrengst wordt vermenigvuldigd met eventueel aanwezige "raise-kaarten". Je kunt ook geld verdienen als een andere speler zijn pion op een tafel heeft gezet waar jouw "cheat-kaart" ligt. De "bluff-kaarten" dienen alleen ter misleiding van je medespelers.

Ulysses Auteurs: Angiolino & Paglia

release: voorjaar 2001

Odysseus is blijkbaar een geliefd thema. Na Jumbo presenteert ook Winning Moves een bordspel over de reizen van deze Griekse held (opnieuw uit de keuken van het auteurscollectief Venice Connection). Ook in Ulysses kruipen de spelers in de huid van de goden. Door het uitspelen van de juiste kaarten probeer je de zwerftocht van het schip van Odysseus in voor jou gunstige banen te leiden. Je medespelers hebben zo hun eigen ideeën en proberen met hun kaarten de koers te wijzigen. Dit spel voor 3-5 spelers draait om tactisch kaartspel en bluf.

Cartagena Auteur: Colovini

release: najaar 2000

Een bordspel over de vlucht van een handvol piraten uit de vesting Cartagena in het jaar 1672. Iedere speler leidt 6 pionnen door de nauwe tunnels die de vesting met de kust verbinden (een dubbelzijdig spelbord uit meerdere stukken). Hiervoor moet je de juiste kaarten uitspelen. Daar heb je er echter nooit genoeg van en nieuwe kaarten krijg je alleen als jouw pionnen weer teruggaan. De speler die als eerste al zijn pionnen aan boord van het reddende schip brengt, wint het spel. Er zijn twee regelversies: een vlot spel met een hogere geluksfactor of een meer tactisch spel waarbij je o.a. de kaarten van je medespelers kunt zien. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers.


Nieuws > Releases > Winning Moves


Top