Update: 10-06-12

Nieuws > Releases > White Goblin Games

White Goblin Games
QWG spellen?: klik hier

Website


Coney Island Auteur: Schacht 

release: april 2012

Een bordspel voor 2-4 spelers. In Coney Island bouwen de spelers op een centraal speelbord aan een groots pretpark. Op dit bord is plek voor zes tegels met elk drie of vier bouwvelden. Op deze bouwvelden zetten de spelers hun artiesten tijdelijk aan het werk, om daar na verloop van tijd kleine en grote attracties te bouwen. Iedere speler beschikt over een eigen tableau met drie kermiswagens. Hierop beginnen de artiesten hun carrière. Als de artiesten vanuit de wagens naar bouwvelden verhuizen, komen er steeds meer inkomensvelden vrij. Er zijn verder vijf karaktertegels, die je kunt kopen om extra acties uit te voeren, maar die snel van werkgever veranderen. Meer informate: preview.
Richelieu Auteur: Lamontagne

release: juni 2012

Een bordspel voor 2-4 spelers. Beschrijving van de uitgever: Frankrijk in de 17e eeuw. Kardinaal Richelieu is een belangrijke politieke figuur aan het hof van koning Louis XVIII. Hij behoedt Frankrijk voor haar tegenstanders: de Engelsen, de protestanten, de Habsburgers en de adel, die hem en de koning van de macht proberen te beroven. Schaar jij de aan de zijde van de kardinaal of laat je je verleiden tot macht en de rijkdom die je wordt aangeboden door de koningin en de buitenlandse naties? Een tactisch spel met veel bluf en interactie. Schaar je aan de juiste zijde bij een conflict en verdien prestige en andere bonussen. Houd je steun geheim of maak deze direct bekend aan anderen bij het plaatsen van je agenten. Veel mogelijkheden en kansen om punten te scoren voor degenen die de plannen van een ander weten te doorgronden of te dwarsbomen.
Mondo Sapiens Auteur: Schacht 

release: april 2012

Dit bordspel voor 1-4 spelers is een variant op het spelsysteem van Mondo. Op het midden van de tafel ligt een berg dubbelzijdige landschapstegels, die de spelers binnen de toegestane tijd op hun eigen bordjes moeten aanleggen. Het is zaak om afgesloten landschapjes te vormen, arbeiders te verzamelen, straten aan te leggen en de strafpunten voor het bezit van de meeste actieve vulkanen te vermijden. Als je het spel moeilijker wilt maken, kun je dorpstegels en gebouwen toevoegen. Dorpstegels passen de punten voor arbeiders aan, gebouwen leveren extra punten op als je aan de voorwaarden voldoet. Er zijn ook nog nieuwe speelborden met meer variatie. De speeltijd wordt bijgehouden op een kookwekker. Bij de puntentelling krijg je pluspunten voor afgesloten en foutloze gras- en boslandschappen, arbeiders, dorpen, gebouwen en een bonus als je de ronde voor het afgaan van de wekker hebt verlaten. Foute aansluitingen en lege velden zijn een strafpunt per stuk waard. De speler met de meeste actieve vulkanen krijgt 1 strafpunt per vulkaan. De spelers noteren hun punten. Na drie potjes wordt de winnaar bepaald. Meer informate over het spelsysteem van Mondo: recensie.
Witches of Blackmore Auteur: Colovini 

release: maart 2012

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 54 kaarten in zes kleuren (waarde 1-9) en een bord met een dubbelzijdig heksenwiel (waarde 1-9, afhankelijk van de zijde op- of aflopend). Iedere speler begint de ronde met zes handkaarten, de overige kaarten vormen een gedekte stapel. De bovenste kaart van deze stapel bepaalt de eerste troefkleur. Leg deze kaart naast het desbetreffende cijfer op het heksenwiel. Deze positie bepaalt de actuele rang van de kaarten. Dan komt de startspeler uit in een gekozen kleur. De volgende spelers spelen ook een kaart in een gekozen kleur. De slag wordt gewonnen door de troefkaart met de hoogste rang. Is er geen troef, dan wint de kaart met de hoogste rang in de kleur van deze slag. De winnaar van de slag mag één gewonnen kaart inzetten als nieuwe troefkaart, waardoor troefkleur en/of rangorde worden aangepast. De andere gewonnen kaarten komen op jouw scorestapel. Vervolgens pakken alle spelers een kaart van de trekstapel en begint de winnaar van de slag een nieuwe ronde. Nadat de laatste slag is gespeeld, tellen de spelers de punten van de gewonnen kaarten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint. Eerste indruk: ik heb het spel nog niet gespeeld, maar een nieuw slagenspel met een leuke twist is hier altijd welkom.
Crooks Auteur: Crowley 

release: maart 2012

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 104 kaarten: 32 dieven, 8 locaties, 8 meesterdieven, 9 schuilplaatsen en 47 bankbiljetten. Iedere speler begint met $ 18. Het speelveld bestaat uit 8 kolommen met locatiekaarten, waaronder voor elke speler een rij is gemarkeerd met een meesterdief. Daaronder ligt een van het speleraantal afhankelijke rij schuilplaatsen met stapeltjes dievenkaarten. Een beurt bestaat uit twee acties: rekruteren en overvallen. Met rekruteren kies je een schuilplaats, pak je daar alle dievenkaarten en kies je er een uit. Dit kost je $ 1 per dief in die schuilplaats. Met de overval leg je deze nieuwe dief in jouw rij onder een locatie. Open neerleggen kost niets, dicht neerleggen kost $ 1. Sommige dieven hebben een speciale actie, die je mag uitvoeren als de kaart open wordt neergelegd. Hiermee kun je o.a. stelen, manipuleren, moorden of gluren. Nadat alle spelers hebben gepast, volgt een telling. Per locatie gaan de punten naar de speler met de beste dief. Per bende (kleurcode op dievenkaarten) gaan de punten naar de speler met de meeste bendeleden.
Gubs Auteur: Medeiros 

release: maart 2012

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 70 kaarten met rare wezentjes, de Gubs. Het is de bedoeling dat je aan het einde de meeste Gubs voor je hebt liggen. Hiertoe gebruik je barricadekaarten (bescherming), gebeurteniskaarten (van alles en nog wat, waaronder in drie stappen het activeren van het einde van het spel), gevaarkaarten (om tegenstanders aan te vallen en te bestelen), valkaarten (om Gubs te vangen), werktuigkaarten (om Gubs te bevrijden) en onderbrekingkaarten (als verdediging tegen ongerief).
Crazy Creatures of Dr. Doom Auteur: Schacht 

release: maart 2012

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 52 kaarten. De 4 machinekaarten in 4 kleuren hebben een plus- en een minzijde. De 48 monsterkaarten hebben dezelfde 4 kleuren. Ze zijn genummerd van 1-6, elk cijfer komt tweemaal voor. De spelers proberen hun kaarten kwijt te raken, omdat handkaarten aan het einde van de ronde strafpunten opleveren. Bij vier spelers krijgt iedereen vier handkaarten, de overige monsters vormen een trekstapel. De actieve speler speelt een monsterkaart naast de machine van deze kleur. Bij een plus moet de kaart gelijk of hoger zijn, bij een min gelijk of lager. Als het monster een genetische mutatie bezit, maakt de waarde van de kaart niet uit. Speel je een monsterkaart met dezelfde waarde, dan moet je een machine naar keuze omdraaien, of een medespeler met een kaart van de trekstapel opzadelen. Als een speler zijn laatste kaart aflegt, mogen de andere speler nog één kaart spelen. Daarna krijgen ze 0-2 strafpunten voor elke handkaart. Spelers zonder handkaarten mogen 3 strafpunten wegstrepen. Je speelt zoveel potjes als er spelers meedoen. Eerste indruk na één potje: een luchtig kinderspelletje met koddige monsterplaatjes.
Little Devils Auteur: Feldkötter 

release: maart 2012

Een kaartspel voor 3-6 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 54 speelkaarten met een waarde van 1-54. Op de kaarten zijn verder 1-5 kleine duiveltjes afgebeeld, de strafpunten die via slagen worden verzameld. Het aantal kaarten waarmee wordt gespeeld, is afhankelijk van het aantal spelers. Iedereen begint met 9 handkaarten. De startspeler speelt een kaart met minder dan 5 duiveltjes uit. De volgende speler bepaalt de speelrichting. Bij een hogere kaart moeten de andere spelers ook een hogere kaart spelen, bij een lagere kaart moet de rest ook omlaag. Als je de richting niet kunt bedienen, mag je een andere kaart spelen. Afhankelijk van de speelrichting gaat de slag naar de speler van hoogste resp. laagste kaart. Als een speler niet kon bedienen, dan krijgt hij de slag. Elk duiveltje op de aldus verzamelde kaarten is een strafpunt waard. Je speelt door tot iemand 100 strafpunten bezit. Eerste indruk: tijdens een eerste proefpotje deed dit spel me een beetje denken aan Take 5. Door je hand goed te managen probeer je de meeste strafpunten bij de medespelers te dumpen. De eerste kennismaking beviel me wel. Ik vind het thema niet slim gekozen, de duiveltjes komen de omzet op de Veluwe niet ten goede.
Ninjato Auteurs: Schnake & West 

release: nov 2011

Een bordspel voor 2-4 spelers. Beschrijving van de uitgever: aan het einde van de twaalfde eeuw is aan het Heiantijdperk in Japan een einde gekomen. De stammen van Minamoto, Taira en Go-Shirakawa vechten om de macht. Te midden van deze chaos vechten een aantal ninja’s een schaduwgevecht uit, waarbij ze het politieke tumult in hun voordeel gebruiken. In Ninjato kruipt iedere speler in de rol van een ninja. Kies je acties zorgvuldig en maak slim gebruik van je kaarten: weet wanneer je voorzichtig moet zijn en wanneer je je kansen moet grijpen. Het tijdperk van de shogun komt dichterbij. De meest vermaarde ninja wordt zijn onzichtbare kracht!
Singapore Auteur: Sylvester 

release: okt 2011

Een bordspel voor 3-4 spelers. De spelers leveren een bijdrage aan de groei van de kleine handelspost Singapore. De handelspost bestaat aan het begin uit vier startgebouwen en verder uit lege bouwkavels. Op deze kavels stichten de spelers hun eigen gebouwen, waar ze acties uitvoeren om goederen, geld en winstpunten te verdienen. Er zijn normale en illegale gebouwen. Laatstgenoemden beloven via de opiumhandel mooie opbrengsten, maar de sterke arm der wet kan hard toeslaan. Met het efficiënt verzamelen van geld en goederen probeer je zoveel mogelijk winstpunten te verdienen. Je kiest jouw acties met jouw arbeider(s), die via wegen door de handelspost trekken. Je mag de gebouwen van je medespelers gebruiken, maar dit levert ze een winstpunt op. Het rondlopen van jouw arbeider geeft de actiemotor een ruimtelijk element, met zijn eigen logistieke uitdagingen. De eerste kennismaking is me erg goed bevallen. Meer informatie: preview.
Rattus Africanus Auteurs: A&H Berg 

release: okt 2011

Een nieuwe uitbreiding van het bordspel Rattus. Meer informatie: preview.
Lost Temple Auteur: Faidutti 

release: okt 2011

Een bordspel voor 2-8 spelers. Dit loopspel speelt zich af in een jungle, waar de spelers proberen om als eerste een tempel te bereiken. Een speelronde begint met de selectie van 9 karakterkaarten. Afhankelijk van het speleraantal worden enkele karakters aan de kant gelegd (sommige open, eentje dicht). De speler op de laatste plaats neemt de resterende kaarten, kiest er één uit, legt deze gedekt neer en geeft de overige kaarten aan zijn linkerbuurman. Deze speler kiest ook één kaart, enzovoort. Wanneer alle spelers een karakter bezitten, worden ze in de op de karakterkaarten afgebeelde volgorde opgeroepen om hun beurt uit te voeren. Meer informatie: preview.
Revolver Auteur: Chaplin 

release: okt 2011

Een kaartspel voor twee spelers, dat zich afspeelt in het wilde westen. Een boevenbende probeert de Mexicaanse grens te bereiken, terwijl het gezag dit wil verhinderen. Laatstgenoemde moet alle bandieten elimineren, voordat ze de grens bereiken. In het spel staan vijf gevechten tussen beide groepen centraal. Iedere speler heeft voor deze gevechten een eigen deck met 62 speelkaarten. Deze decks zijn niet identiek. Het is zaak om jouw kaarten efficient en doelgericht in te zetten. Niet elke kaart is even geschikt op elke locatie. Meer informatie: preview.
Panic Station Auteur: Ausloos 

release: okt 2011

Een kaartspel voor 4-6 spelers. De spelers jagen in een ruimtestation op buitenaardse parasieten. Deze jacht wordt gestuurd door een coöperatief spelsysteem, dat is voorzien van een leuke twist. Een van de spelers is namelijk in het geheim gastheer van de parasieten. Deze geïnfecteerde speler probeert de anderen te besmetten. Niemand is te vertrouwen, maar samenwerking wordt toch gevraagd. Dit zorgt vast voor een spannende speelervaring. Meer informatie: preview.
Dragon's Gold Auteur: Faidutti 

release: okt 2011

Dit kaartspel voor 3-6 spelers is een heruitgave van de Descartes editie uit 2001. De illustraties zijn vernieuwd, de toverkaarten zijn soms aangepast en aangevuld. Op tafel ligt een stapel drakenkaarten, waarvan er vier open worden gelegd. Voor elke zichtbare draak wordt de afgebeelde schat uit een stoffen zak getrokken (schijfjes in verschillende kleuren). Iedere speler beschikt over vier helden, waarmee hij draken probeert te verslaan: twee ridders, een tovenaar en een dief. Iedere speler krijgt aan het begin ook nog een toverkaart met een magisch voorwerp. Hiermee kun je later in het spel leuke dingen doen. Na het verslaan van een draak hebben de betrokken spelers precies één minuut om de schat te verdelen. Lukken de onderhandelingen niet, dan verdwijnt de schat uit het spel. Meer informatie: preview.
Principato Auteur: Tahkokallio

release: sept 2011

Een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler heeft een eigen bordje met een abstracte weergave van een stad. Hierop plaats je de tijdens het spel bemachtigde tegels en blokjes (voedsel, geld en gunsten). Actiekaarten  zijn de motor van het spelsysteem. Ze zijn verdeeld over drie stapels, die corresponderen met de duur van het spel. Afhankelijk van het aantal spelers liggen 5-7 actiekaarten in een open aanbod op tafel. Het spel duurt 3 ronden, die eindigen wanneer de trekstapel met actiekaarten is uitgeput. Dan volgt een militaire waardering, waarbij winstpunten worden toegekend. Je krijgt aan het einde van het spel ook nog punten voor bepaalde tegels en geheime opdrachtkaartjes. Meer informatie: preview.
Mondo Auteur: Schacht 

release: sept 2011

Een bordspel voor 1-4 spelers. Op het midden van de tafel ligt een berg dubbelzijdige landschapstegels, die de spelers binnen de toegestane tijd op hun eigen bordjes moeten aanleggen. Het is zaak om zoveel mogelijk afgesloten landschapjes te vormen, zoveel mogelijk dieren te verzamelen en de strafpunten voor het bezit van de meeste actieve vulkanen te vermijden. Als je het spel moeilijker wilt maken, kun je bonustellingen en speciale opdrachten toevoegen. De speeltijd wordt bijgehouden op een kookwekker. Bij de puntentelling krijg je pluspunten voor afgesloten en foutloze landschapjes, de afgebeelde beesten, voor vervulde opdrachten en een bonus als je de ronde voor het afgaan van de wekker hebt verlaten. Foute aansluitingen en lege velden zijn een strafpunt per stuk waard. De speler met de meeste actieve vulkanen krijgt 1 strafpunt per vulkaan. De spelers noteren hun punten. Na drie potjes wordt de winnaar bepaald. Meer informate: recensie.
Piraten & Kooplui Auteurs: Aagaard & Marcussen 

release: juli 2011

Een bordspel voor 2-4 spelers. Beschrijving van de uitgever: Piraten & Kooplui laat je de tijden van invloedrijke handelaren en gevreesde piraten in de Caraïben herleven, tijdens de gouden eeuw van de piraterij. Zoek je geluk met handel, ga op jacht naar roem, volbreng missies en... plunder er op los! Het spel bevat een uniek handelssysteem, evenals een thematisch strijdmechanisme, waardoor je voor lastige keuzes komt te staan. Beleef intense momenten met het (ver)bouwen van je schip, het kopen van indrukwekkende vaartuigen, het laden van je dodelijke kanonnen en doe een beroep op specialistische huurlingen. Zal de kapitein van jouw schip eeuwige roem en enorme rijkdommen verwerven? Of vind hij zijn zeemansgraf terwijl de Caribische stormen over de zee razen? Dit spel wordt al sinds 2006 aangekondigd. De auteurs hadden de pech dat geinteresseerde uitgevers om verschillende redenen zijn afgehaakt. Het spel heeft na al die jaren eindelijk een thuishaven gevonden.
K2 Auteur: Kaluza

release: mei 2011

Een bordspel voor 1-5 spelers. De spelers beklimmen de afschrikwekkende berg K2. Iedereen heeft twee bergbeklimmers en een identiek setje met 18 actiekaartjes. Deze kaartjes tonen bewegingspunten of conditiepunten. Laatstgenoemden heb je nodig om in leven te blijven. Je trekt zes kaartjes en kiest er drie voor de huidige beurt. Je weet dus voor 50% wat je in de volgende beurt kunt uitspoken. Met bewegingspunten verplaats je jouw klimmers, met de conditiepunten verbeter je hun conditie op jouw conditiebordje. Het gebied waar een klimmer eindigt, heeft ook gevolgen voor de conditie (beneden in positieve zin, boven in negatieve zin). Het actuele weer verslechtert de conditie vaak nog verder. Gelukkig kun je op de bergflank tweemaal een tentje bouwen, waardoor je enigszins wordt beschermd. Komt een klimmer op nul conditiepunten, dan flikkert hij zonder pardon van de berg en levert hij geen punten op. Met een goede planning kun je de ergste ellende voorkomen, maar als een groepje medespelers de route naar een veilige aftocht blokkeert, kom je zomaar klem te zitten op een levensgevaarlijke plek. Je registreert per klimmer de punten van zijn hoogste speelveld. Aan het einde tel je de punten van beide klimmers op.

Mijn eerste ervaring: een fris thema en inhoudelijk een prima en uitdagend spel. Van een toefje harde interactie (oeps, wie valt daar nu van de berg?) ben ik ook niet vies. Zoiets leg ik met plezier op tafel.

Jambo Auteur: Dorn

release: mei 2010

Een kaartspel voor twee spelers. De spelers zijn markthandelaren en proberen als eerste 60 geldstukken te verdienen. De actieve speler mag vijf acties uitvoeren en heeft daarbij de keuze uit het trekken van kaarten, het uitspelen van kaarten of het activeren van eerder uitgespeelde voorwerpen. Om goederen te kunnen verkopen, moeten de spelers eerst goederen inkopen. Hiertoe speel je een goederenkaart uit, betaal je de afgebeelde kostprijs en plaats je de goederen op jouw marktkraam. Aangezien de ruimte in de eigen marktkraam beperkt is, moet je zorgvuldig kiezen welke goederen je aan de man wilt brengen. Het is overigens mogelijk om later in het spel extra marktkramen te bemachtigen. Met jouw voorwerpen en met actiekaarten kun je goedkoop inkopen en de tegenstander dwarszitten. Je hebt wat tijd nodig om te wennen aan de vele actiekaartjes, maar daarna zul je aan Jambo het nodige plezier beleven.
Dweebies Auteur: Roediger 

release: mei 2011

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Beschrijving van de uitgever: Dweebies zijn vrolijke wezens met elk een eigen hobby of een passie waar ze gek op zijn. Ze zien er grappig uit met hun bonte kleuren en drie haren op hun hoofd. Het doel is om zoveel mogelijk Dweebies te verzamelen in dit eenvoudige maar vlotte kaartspel dat al gespeeld kan worden door kinderen vanaf een jaar of 6 a 8! Maar ook volwassenen zullen veel plezier beleven aan dit spel waarvan de kracht ‘m juist in de eenvoud zit.

Mijn eerste ervaring: een luchtig tussendoortje met vreselijk leuke plaatjes. Je legt een kaart af in een rij of kolom. Als je ervoor zorgt dat aan beide uiteinden van de rij/kolom dezelfde kaart ligt, leg je deze kaarten op jouw scorestapel. Je probeert aldus de meeste kaarten te verzamelen. Meer dan dit is het niet. Wordt vast een hit bij de kids.

Cherokee Auteur: Moyersoen 

release: mei 2011

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Beschrijving van de uitgever: het spel draait om het vinden van een nieuwe leider voor de Cherokee stam. Zoals altijd bij de indianen, hebben de wijze oudjes de meeste invloed en staan ze bovenaan in de hiërarchie. Gezien hun hoge leeftijd zijn zo ook kwetsbaar voor de jongeren die ook hun plaats willen veroveren en niet aarzelen om hun tegenstanders uit te dagen. Welke clan van de Cherokee stam kan de meeste veren bemachtigen en kan aldus de nieuwe leider voordragen? In dit vlotte kaartspelletje houd je graag je clankleur geheim, want anders loop je ernstig het risico dat je onvoldoende veren verzamelt om de overwinning naar je toe te trekken.

Mijn eerste ervaring: dit is een variatie op het spelidee achter Viva il Re!, maar nu met bijlen en pijlen. Lijkt me een leuke mix van tactiek en bluf. Speel dit spel met een goede verlichting. De achtergrondkleur van sommige rode en oranje kaarten bevat een roze gloed. Op zich niets mis mee, ware het niet dat er ook roze kaarten in het spel zitten.

Het Verboden Eiland Auteur: Leacock

release: maart 2011

Een coöperatief bordspel voor 2-4 spelers. Beschrijving van de uitgever: een team van avonturiers moet samenwerken om te voorkomen dat het Verboden Eiland zinkt, opdat je genoeg tijd hebt om de vier schatten te pakken te krijgen. Als je ze eenmaal hebt moet je bij de Dwazenlandplaats zien te komen en met de helikopter ontsnappen om te winnen. Maar als het eiland zinkt voor de missie is volbracht hebben jullie verloren! Weet jouw team als eerste het eiland te betreden, de schatten te vinden en het er levend van af te brengen? Deze enigszins vereenvoudigde variant van Pandemie speelt lekker weg, ziet er prima uit en is ook nog eens prettig geprijsd. Wat wil je meer? Meer informatie: recensie.
Get Nuts Auteurs: Luyckx & Ausloos

release: maart 2011

Een kaartspel voor 3-6 spelers. Beschrijving van de uitgever: het einde van het herfst is in zicht en die luie eekhoorns hebben nog steeds geen wintersnack opgeslagen! De voorraden zijn echter beperkt en een ware race voor die laatste lekkere nootjes is begonnen. Het is jouw taak om je kleine geniepige knaagdier door de gevaarlijke bossen te loodsen, waar rivalen je plannen trachten te saboteren met alle mogelijke middelen. Desnoods met een bulldozer! Get Nuts is een vlot "bordspel-vermomd-als-kaartspel" met eenvoudige regels en vrolijke tekeningen. Het spel duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en is geschikt voor 3 t/m 6 spelers vanaf een jaar of acht. Door de actiekaarten biedt het spel verrassend veel afwisseling en dynamiek en is het zeer interactief: terwijl je een pad van bomen probeert te vormen waarover je je eekhoorn vervolgens richting nootjes loodst, probeer je tegelijkertijd het pad van de andere eekhoorns te saboteren met ondermeer kettingzagen, bulldozers en vlammenwerpers. Al met al veel spel in een relatief kleine doos (tussen het formaat van een klein kaartspel en Het Verboden Eiland in) en ideaal voor zowel families of als snel spel voor de liefhebber tussendoor.
Inca Empire Auteur: Ernstein 

release: okt 2010

Een bordspel voor 3-4 spelers. Iedere speler vertegenwoordigt een van de provincies van het Incarijk. Vanuit jouw startgebied verover je in de loop van het spel nieuwe gebieden, leg je wegen aan en bouw je forten, steden, tempels en terrassen. Het is uiteindelijk de bedoeling om hiermee de meeste winstpunten te verzamelen. Elke speelronde begint met een inkomstenfase, waarin de spelers "speelgeld" ontvangen. Het basisinkomen is beperkt, maar dit kun je vergroten door de verovering van nieuwe gebieden en de bouw van terrassen. In de rest van elke ronde wordt een stijgend aantal zon- en actiefases uitgevoerd. In een zonfase wordt eerst de speelvolgorde aangepast, waardoor degene met de minste punten als eerste aan de beurt is. Vervolgens legt iedere speler één gedekte speelkaart tussen twee spelers in. Tussen elk duo is ruimte voor één gedekte kaart. Deze kaarten worden omgedraaid, waarna het op de kaarten afgebeelde effect tot het einde van deze ronde blijft gelden. Een kaart heeft alleen effect op de twee betrokken spelers. Er zijn positieve kaarten, waarmee je bijv. meer wegen kunt bouwen of extra geld ontvangt. Er zijn ook negatieve kaarten, waardoor bouwacties duurder worden of wegen in onveilig gebied worden vernietigd. In een actiefase mag je twee gratis wegen aanleggen. Daarnaast mag je tegen betaling één actie uitvoeren. Forten, tempels en steden worden op een met jouw wegennet verbonden locatie geplaatst en kosten resp. 4-6 geldstukken. Deze bouwwerken leveren de bouwer direct winstpunten op. Een terras bewaar je naast het bord. Dit bouwwerk kost je 2 geldstukken, maar levert je elke ronde 1 punt en 1 geldstuk op. Voor 1 geldstuk mag je één extra weg aanleggen. De laatste actiemogelijkheid is het veroveren van een nieuwe provincie. In elke provincie ligt een bevolkingsfiche, waarop de gevechtskracht, een aantal winstpunten en een economische waarde zijn afgebeeld. De gevechtskracht bepaalt hoeveel geldstukken je moet betalen om de provincie te veroveren. Als bonus ontvang je meteen de afgebeelde winstpunten. De economische waarde bepaalt hoeveel geldstukken dit fiche je elke ronde oplevert. Een ronde eindigt met de slotfase, waarin winstpunten worden toegekend. Dan krijg je 1 punt voor elk terras en resp. 1-3 punten voor elk(e) tempel, fort en stad in jouw wegennet. Het maakt daarbij niet uit wie het bouwwerk heeft gebouwd. Meer informatie: preview.
Khan Auteur: Burkhardt

release: okt 2010

Een bordspel voor 2-4 spelers. Beschrijving van de uitgever: het Mongoolse rijk strekt zich uit van Oost Europa via Azië naar de Grote Oceaan. Het was (en is) het grootste aaneengesloten rijk in de geschiedenis. De Grote Khan regeert vanuit de hoofdstad Karakorum. Hij stuurt zijn beste generaals op pad om meer gebieden te veroveren voor de leider van de Mongolen. De strategie van de Mongolen is om elke generaal een grote mate van vrijheid te geven in de wijze hoe hij nieuwe gebieden verovert, zolang de generaal de hogere doelen maar in acht houdt. De Mongoolse legers zijn erg mobiel. Vijanden worden geterroriseerd doordat de Mongolen vanuit het niets overal kunnen verschijnen. Om ervoor te zorgen dat vijandelijke leiders hun macht niet heroveren, worden vijandelijke leiders door de Mongolen opgejaagd, waar ze ook gaan en staan. Het is jouw taak om de acht verschillende heersers te verdrijven uit de gebieden die je wilt veroveren en om zoveel mogelijk waardevol land te veroveren. De generaal die zijn taak het beste vervult, wordt verkozen tot de nieuwe Grote Khan. Meer informatie: preview.
Rattus: Pied Piper Auteurs: A&H Berg 

release: okt 2010

Deze uitbreiding van het bordspel Rattus introduceert 12 nieuwe karakters. Meer informatie: preview.
Norenberc Auteur: Steding 

release: okt 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Iedere speler vertegenwoordigt een koopman in de stad Norenberc. De spelers proberen de gilden van deze stad te beïnvloeden. Aan het begin van een ronde bepalen ze tegelijkertijd in welke gilden ze acties willen uitvoeren. Jouw actiepotentieel wordt begrensd door jouw hoeveelheid assistenten. De acties bestaan uit het (ver)kopen van goederen en het inhuren van ambachtslieden en burgers met speciale vaardigheden. Aan het einde van elke ronde kiest elk gilde een favoriete koopman: degene met de meeste goederen van dit gilde. De gunst van zo’n gilde levert je een gildewapen op. Wapens, ambachtslieden, burgers en geld bepalen aan het einde van het spel over winst of verlies. Meer informatie: preview.
Endeavor Auteurs: Visser & Gray

release: mei 2010

Een bordspel voor 3-5 spelers. Het speelbord toont een abstracte weergave van Europa, zeeroutes naar een nieuwe wereld en meerdere kolonies. In 7 rondes proberen de spelers voornamelijk via ontdekkingsreizen zoveel mogelijk winstpunten te verdienen. Iedere speler heeft een eigen bordje met een viertal ontwikkelsporen, velden voor gebouwen, velden voor bonuskaarten en een haventje, waar zijn actieschijfjes liggen te wachten tot ze op pad worden gestuurd. Op de vier ontwikkelsporen kun je in de loop van het spel jouw groei in vier categorieën bijhouden. De eerste categorie bepaalt het maximale niveau van het gebouw dat je elke ronde ontvangt. De twee categorie bepaalt hoeveel nieuwe actieschijfjes je krijgt. De derde categorie bepaalt hoeveel actieschijfjes je van geactiveerde gebouwen mag terughalen. De vierde categorie bepaalt hoeveel bonuskaarten je mag houden. 

Een speelronde begint met de keuze van een nieuw gebouw. Deze gebouwen leveren actiemogelijkheden en/of vooruitgang op ontwikkelsporen op. Daarna krijg je nieuwe schijfjes en keren de schijfjes op eerder geactiveerde gebouwen naar jouw haven terug. Dan volgt de belangrijke actiefase. De acties (varen, stad stichten, stad veroveren, een fiche van een gebouw halen of een bonuskaart trekken) activeer je door een schijfje op het juiste gebouw te zetten of door een actiefiche in te leveren. Deze fiches krijg je als bonus wanneer je met de actie varen of en stad stichten een eigen actieschijfje op het desbetreffende zee- of stadsveld legt. Als je twee naburige steden verbindt, krijg je als bonus ook nog eens het tussenliggende fiche. Deze fiches leveren niet allemaal acties op, de meeste fiches geven je stapjes vooruit op een ontwikkelspoor. Met jouw acties probeer je zoveel mogelijk punten te verdienen. Je krijgt onder meer winstpunten voor steden en tussenliggende verbindingen, voor de winstpuntsymbolen op kaarten en gebouwen en voor de stand op de vier ontwikkelsporen.

Brass Auteur: Wallace

release: mei 2010

Een bordspel voor 3 of 4 spelers. Het spel speelt zich af in de Engelse regio Lancashire ten tijde van de industriële revolutie. De spelers bouwen fabrieken, leggen transportroutes aan, aanvankelijk via kanalen en later over het spoor en proberen zoveel mogelijk geld te verdienen. Iedere speler beschikt over een eigen set fiches, met katoenmolens, havens, kolenmijnen, scheepswerven, ijzergieterijen en kanalen c.q. spoorlijnen. De industriefiches hebben verschillende technologische niveaus, die tijdens het spel van laag naar hoog worden ontwikkeld. Het spel kent twee tijdperken: het kanaal- en het spoortijdperk. Aan het begin van elk tijdperk ontvangen de spelers 8 actiekaarten, die ze in de daaropvolgende actierondes inzetten. Aan het begin van elke actieronde ontvang je het op het inkomenspoor gemarkeerde bedrag. Bij een negatieve stand moet je betalen. Daarna speel je twee actiekaarten uit, waarmee je jouw twee acties van deze beurt uitvoert. Je kunt dan bijv. een industriefiche bouwen. Hiertoe moet je de juiste kaart (locatie of soort) spelen, de afgebeelde kostprijs betalen en de vereiste grondstof(fen) naar deze plek kunnen vervoeren. Een katoenmolen produceert textiel, dat je later via een haven kunt verkopen. Een kolenmijn produceert kolen, een ijzergieterij ijzer. Een scheepswerf levert veel winstpunten op. Je kunt als tweede actiemogelijkheid een kanaal- respectievelijk spoorverbinding aanleggen. Met de derde actiemogelijkheid kun je verouderde industriefiches afleggen. Het is verder mogelijk om katoen te verkopen of een lening af te sluiten. Aan het einde van een actieronde wordt de nieuwe speelvolgorde bepaald (degene die het minste heeft uitgegeven, wordt de nieuwe startspeler) en vullen de spelers hun hand aan tot 8 kaarten. Als de kaarten zijn uitgeput, wordt doorgespeeld tot alle actiekaarten van de spelers zijn verbruikt. Daarna eindigt het tijdperk met een puntentelling en enkele administratieve handelingen. Na het tweede tijdperk is het spel voorbij. De speler met de meeste punten wint het spel. (Dit is een beschrijving van de oude Warfrog editie. Ik zal de tekst t.z.t. actualiseren en mijn eigen speelervaring verwerken).

Galapagos Auteurs: A&H Berg 

release: mei 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Beschrijving van de uitgever: 'de Grote Oceaan, 1835. Het schip “HMS Beagle” arriveert bij de Galápagos eilanden. Aan boord is de jonge bioloog Charles Darwin die later wereldberoemd wordt met zijn revolutionaire ideeën over evolutie en natuurlijke selectie. Maar voordat hij dit eenmaal bereikt heeft, heeft hij hij veel tijd besteed aan het verzamelen en onderzoeken van verschillende diersoorten. In dit spel zijn de spelers biologen die in de voetsporen treden van Darwin. Ze gaan op expeditie naar de Galápagos eilanden om zeldzame diersoorten te ontdekken en exposities op te zetten om zo expositiepunten te scoren. De speler die aan het eind van het spel de meeste expositiepunten heeft, wint het spel'. Eerste indruk: de combinatie van een forse geluksfactor, te veel beurten waarin ik door foute kaartjes te weinig kon doen en het afgrijselijke spelmateriaal maakt deze eerste indruk meteen tot de laatste.

Hotel Samoa Auteur: Østby

release: maart 2010

Een bordspel voor 3-6 spelers. De spelers exploiteren hotels op het eiland Samoa. Dit eiland wordt gedurende 12 speelrondes bezocht door toeristen uit vier landen. Het is de bedoeling om deze toeristen naar jouw hotel te lokken en daarmee zoveel mogelijk geld te verdienen. Je kunt jouw hotel ondertussen verfraaien met uitbreidingstegels, waarmee je bijv. meer of duurdere kamers kunt bouwen. Aan het begin van een ronde wordt bepaald hoeveel toeristen er opduiken en welke nieuwe uitbreidingstegel wordt aangeboden. De nationaliteit van de nieuwe toeristen was voor het begin van het spel al bepaald. Oude toeristen met deze nationaliteit verlaten hun kamers voordat de nieuwe groep opduikt. Vervolgens speelt iedere speler een gedekt biedkaartje met een dubbel bod: jouw bod op een uitbreidingstegel en jouw kamerprijs. De hoogste bieder mag een uitbreidingstegel kopen, de speler met de laagste kamerprijs mag als eerste toeristen in zijn kamers leggen. Hiermee zijn we beland bij de spanning in dit spelsysteem: je wilt als eerste handelen, maar daarvoor niet te veel bieden of een te lage kamerprijs incasseren. Niet alle toeristen zijn gelijk. Sommigen leveren zelf of in combinatie met de buren een dubbele prijs op, anderen geven een bonus als je zwembaden hebt gebouwd. Na 12 rondes wint de speler met het meeste geld. Eerste indruk: als je geen hekel hebt aan blind bieden is Sameo een leuk familiespel. Je moet wel even door de wollige spelregels en de vele tik- en taalfouten bijten.
Rattus Auteurs: A&H Berg 

release: feb 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers over een middeleeuwse pestepidemie. Aan het begin van het spel ligt in elk gebied één rattenfiche. In de loop van het spel zullen deze ratten zich snel vermeerderen. De ratten vertegenwoordigen de pest, die de blokjes van de spelers in een rap tempo van het bord probeert te vagen. Dit is de uitdaging voor de spelers, die ervoor moeten zorgen dat zij aan het einde de meeste blokjes op het bord bezitten. In jouw beurt mag je allereerst een karaktertegel pakken. Hiermee vergroot of verbeter je jouw actiemogelijkheden. Je mag bijv. blokjes verschuiven naar een minder gevaarlijke regio, een extra blokje inzetten of een blokje in het veilige paleis plaatsen. Daarna plaats je 1-3 blokjes in een regio met 1-3 ratten. Vervolgens verplaats je de figuur van de zwarte dood naar een nieuwe regio, leg je 1-2 nieuwe ratten in naburige regio's (de limiet is 3 ratten per regio) en zoekt de zwarte dood naar slachtoffers in zijn nieuwe regio. Hiertoe worden rattenfiches één voor één omgedraaid en afgewikkeld. Het cijfer op de rat bepaalt of blokjes worden verwijderd, de symbolen op de rat bepalen welke blokjes. Hiermee hebben we de schaduwzijde van de karakterkaarten te pakken. Als je veel karakters bezit, zul je hun symbolen vaak tegenkomen op de ratten en moet je dus veel blokjes van het bord halen. Eerste indruk: dit leuke pestspelletje biedt in 15-30 minuten voldoende speelplezier. Door de speelduur heb ik me niet gestoord aan de forse geluksfactor. De matige spelregels zijn wel een teleurstelling, door de vele onprettig leesbare zinnen en de soms belabberde uitleg.

Macao Auteur: Feld

release: jan 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn invloedrijke Portugese avonturiers, die in de 17e eeuw in de kolonie Macao hun geluk zoeken. Hun prestige (= winstpunten) stijgt door de handel met Europa, de groei van de stad of het bezetten van de juiste ambten en posities. Het spel duurt 12 rondes. Aan het begin van een speelronde wordt een rij actiekaarten klaargelegd, waaruit iedere speler er in volgorde één moet kiezen. Deze kaarten bewaar je op jouw bordje, je kunt ze pas gebruiken nadat je ze hebt geactiveerd. Daarna wordt een setje zeszijdige dobbelstenen in zes kleuren gegooid. Iedere speler kiest twee van de gegooide stenen (die overigens gewoon blijven liggen en door medespelers gekozen mogen worden) en neemt de bijpassende actieblokjes (kleuren en aantal) uit de voorraad. Deze blokjes leg je naast het juiste cijfer (1-6) op jouw windroos. Deze windroos bevat ook een pijl, die elke ronde één stap in de klokrichting wordt doorgedraaid. Het veld waar de pijl eindigt, bevat de actieblokjes die je deze beurt kunt inzetten. Als daar niets ligt, heb je niet goed genoeg gepland en mag je de eerste strafpunten incasseren. In de daaropvolgende actiefase gebruik jij de blokjes voor jouw acties. Tegen inlevering van de juiste blokjes mag je een actiekaart activeren. Deze kaart kun je dan de rest van het spel gebruiken. De actiekaarten zijn bijv. goed voor bonusacties, het omwisselen van blokjes in geld en extra winstpunten aan het einde van het spel. Sommige actiekaarten werken erg leuk samen. Dit is iets wat je goed in de gaten moet houden, waardoor de speelvolgorde vanzelf belangrijk wordt. Je kunt verder een stadswijk bebouwen. Ook dit kost een of meer blokjes. Je krijgt meteen een goederenfiche of een joker. Goederen kun je via een schipactie naar een Europese haven vervoeren, waar ze 2-5 punten opleveren. Het is ook mogelijk om tegen een elke ronde wisselende koers geld in winstpunten om te zetten. Ten slotte kun je blokjes inleveren om vooruit te komen op het speelvolgordespoor. Aan het einde van het spel krijg je nog punten voor jouw bonuskaarten en voor jouw grootste groep stadswijken.


Nieuws > Releases > White Goblin Games


Top