Update: 01-11-09

Nieuws > Releases > Splotter

Splotter

Website


Greed, Inc.

Auteurs: Doumen & Wiersinga  

release: okt 2009

Een bordspel voor 3-5 spelers over kapitalisme en hebzucht. De spelers zijn directeuren van grote bedrijven. Middels creatief boekhouden zorg jij ervoor dat de balans op het eerste gezicht goed oogt, zodat jij met een vette bonus kunt vertrekken voordat de boel instort.

Duck Dealer

Auteurs: Doumen & Wiersinga  

release: okt 2008

Een bordspel voor 3-5 spelers. Dit lijkt op het eerste gezicht een stevig spel over het ontdekken en exploiteren van galactische handelsroutes. Het is de bedoeling om met ruimtehandel de meeste winst te maken. Je verkoopt plastic kralen, gele rubberen eenden, blauwe verf en andere hoogwaardige materialen aan de argeloze consumenten in het heelal. De meeste beurten verlopen vrij snel, omdat de spelers dan druk zijn met het verzamelen van voldoende energie voor hun plannen. Zijn de energievoorraden op peil, dan is het de hoogste tijd voor actie en vliegen de spelers door het universum. Tijdens deze reizen ontstaan nieuwe handelsroutes en productiecentra en wordt het aanpassingsvermogen op de proef gesteld. Gaandeweg verbeteren de spelers hun ruimteschepen met nieuwe apparatuur en extra laadruimen. 

Indonesia

Auteurs: Doumen & Wiersinga  

release: okt 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers ontwikkelen de economie van Indonesië. In de loop van het spel ontwikkelt de economie zich van landbouw naar industrie. De spelers verdienen ondertussen geld door de productie en transport van goederen en door aankoop en fusies van bedrijven, op het juiste moment en voor de juiste prijs.

Antiquity

Auteurs: Doumen & Wiersinga  

release: okt 2004

Antiquity is een strategisch ontwikkelingsspel voor 2-4 spelers, dat zich afspeelt in een fictief landschap tijdens de Renaissance. De spelers vullen hun steden met gebouwen en ontginnen het land om de benodigde grondstoffen te verzamelen. Iedere speler kiest zijn eigen winstvoorwaarde en bepaalt daarmee zijn strategie.
Meer informatie: preview.

& Cetera

Auteurs: Doumen & Co. 

release: okt 2003

Een uitbreiding voor het ontwikkelingsspel Roads & Boats. Deze set verrijkt het spel met markten, managers en kunstenaars. Nu leiden meerdere wegen naar grote bergen winstpunten, waardoor de aandelenmarkt concurrentie krijgt. De set bevat verder extra spelmateriaal, waardoor je ook het basisspel met zes spelers kunt spelen.

Roads & Boats

Auteurs: Doumen & Co. 

release: zomer 2003

In dit bordspel voor 1-4 spelers bouwt iedere speler aan een beschaving. De nadruk ligt niet op oorlog, maar op logistiek c.q. transport. Elke speler begint het spel met ezels, houten planken, stenen en twee ganzen. Met deze bescheiden middelen probeer je uiteenlopende zaken te bouwen. Je bouwt allerlei fabrieken en mijnen, waar je grondstoffen kunt winnen of produceren. Vervolgens vervoer je de grondstoffen naar andere locaties, om daar nieuwe zaken te produceren. Om het vervoer mogelijk te maken, bouw je in de loop van het spel een netwerk van wegen. De gebieden en de grondstoffen zijn geen eigendom van de individuele spelers, in principe bezit je alleen transportmiddelen en de daarop geladen vracht. Het is dus mogelijk dat andere spelers gebruikmaken van jouw productiefaciliteiten. Je kunt "jouw" gebieden enigszins beschermen door er een muur omheen te bouwen, waarmee je het je medespelers lastiger maakt om er binnen te dringen. In de loop van het spel bouw je geavanceerde gebouwen. Zeer belangrijk is de aandelenmarkt, met aandelen verdien je enorme hoeveelheden winstpunten. Roads & Boats is een "verplichte" aankoop voor liefhebbers van strategische ontwikkelingsspellen als Civilization, die niet bang zijn voor een stevige speelduur. Dit is de derde editie van het spel.

Cannes Auteurs: diversen 

release: sept. 2002

Cannes - Stars, Scripts and Screens is een bordspel voor 2-4 spelers. Je speelt de rol van een filmproducent die probeert zoveel mogelijk films uit te brengen. Het spelmateriaal bestaat uit 43 tegels, waarmee het spelbord wordt gevormd. Er zijn verder fiches voor bier, mensen, films enzovoort. Dit zijn de essentiële componenten, die je nodig hebt om succesvolle films te produceren. Elke speler beschikt over een eigen weekagenda, waarop je aan het einde van je beurt maximaal vijf fiches kunt bewaren. Je bezit verder vijf houten staafjes, waarmee je op het bord jouw eigen netwerk van relaties opbouwt. Het spelsysteem is deels gebaseerd op Roads & Boats, maar levert hier een toegankelijker en vlotter bordspel op.
Oraklos Auteurs: Jannink & Wiersinga 

release: sept. 2002

Oraklos is een spel voor 2-5 spelers. Het thema is de voorspelling van de toekomst. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 70 wenskaartjes, waarop vier symbolen in een of meerdere kleuren zijn afgebeeld. De spelers gooien blokjes met dezelfde kleursoorten op tafel. Vervolgens proberen ze tegelijkertijd en zo snel mogelijk de juiste combinaties te vinden. Naast het basisspel bevat Oraklos ook twee varianten. Oraklos is een aanrader voor liefhebbers van spellen als Set.

Naar de Oost! Auteurs: Doumen & Wiersinga 

release: sept. 2002

Een bordspel over de handelsreizen van VOC-schepen in de 17e eeuw. De spelers zijn kooplieden die schepen uitzenden naar het verre Oosten, op zoek naar waardevolle specerijen en andere producten. De doos bevat twee verschillende spellen: een toegankelijk basisspel voor 4-5 spelers en een uitdagende variant voor 3-5 spelers. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit houten blokjes voor koopmannen en zeelieden, fiches voor de goederen, contractkaartjes, een spelbord en vier beschrijfbare kaarten van het verre Oosten. De Nederlandstalige versie is gemaakt in opdracht van de gemeente Middelburg en wordt niet door Splotter zelf verkocht. De internationale versie VOC is ongetwijfeld tijdens Spiel 2002 te koop.

Planes & Trains Auteurs: Doumen & Wiersinga 

release: najaar 2001

Dit is een uitbreiding voor het strategische transportspel Roads & Boats (zie hierna op deze pagina). De set bevat o.a. twee nieuwe elementen: vliegtuigen waarmee je grondstoffen over grote afstanden kunt vervoeren en bommen waarmee je overtollige fabrieken kunt slopen (c.q. fabrieken van je medespelers kunt "bewerken").

Beest Auteurs: Splotter & Van Moorsel 

release: najaar 2001

Een deductiespel dat is gebaseerd op de horrorverhalen van Lovecraft. Een van de spelers is het "beest". Wie, dat blijft vooralsnog geheim. De anderen moeten achterhalen wie het is, voordat ze zelf muteren in een buitenaardse griezel. Aan het begin beschik je over onvoldoende informatie om een strategie te kiezen. Je krijgt langzamerhand de benodigde informatie door het uitwisselen van fiches. Tijdens het spel kun je plots tot de conclusie komen dat het verstandig is om voor een compleet andere strategie te gaan. Dit spel verschijnt in een gelimiteerde oplage van 160 exemplaren.

UR - 1830 BC Auteurs: Doumen & Wiersinga 

release: najaar 2001

UR is een bordspel over irrigatie, waarbij een deel van het spelsysteem is gebaseerd op mechanismen uit de 18xx-treinspellen. Een spelronde bestaat uit twee delen: de aan- en verkoop van land en vervolgens de bewatering van het land. Tijdens het spel ontwikkelt zich een uitgebreid irrigatiesysteem. Later komen kanalen droog te staan omdat een medespeler stroomopwaarts nieuwe waterwerken heeft gebouwd. Je bevolking bouwt nederzettingen en verhuist later naar betere locaties. Uiteraard is het daarbij de bedoeling dat de verkoop van land je zo mogelijk veel winst oplevert. Naarmate de technologie ontwikkelt, kunnen de reservoirs en sluizen meer water verwerken en wordt meer land vruchtbaar. Uiteindelijk verbruikt men te veel water en luidt een grote droogte het einde van het spel in.

D'r Af  

release: najaar 2000

Dit is de tweede editie van een racespel waarbij het circuit bestaat uit kleine rechthoekige fiches. De race loopt van de ene rand van je tafel naar de andere. De winnaar is degene die als eerste over de tafelrand rijdt. De beweging wordt gestuurd door speelkaarten, die daarnaast nog een andere functie hebben. Als je schade oploopt, moet je speelkaarten inleveren, hetgeen je actiemogelijkheden beperkt.

Bus

Auteurs: Doumen & Wiersinga 

release: najaar 2000

Een bordspel over de ontwikkeling van een openbaarvervoersysteem in een groeiende stad. De inwoners besteden hun tijd aan het reizen van hun huis naar hun werk en via het café weer terug naar huis. Je beschikt over een gelimiteerde hoeveelheid actiepunten in de vorm van houten blokjes, waarmee je het gehele spel moet uitzingen. Die blokjes zet je in op de gewenste acties: routes leggen, een bus kopen, nieuwe gebouwen stichten, nieuwe passagiers in het spel brengen en passagiers vervoeren. Je kunt ook een blokje inzetten om de volgende ronde startspeler te zijn. Een speciale actie is het stoppen van de klok. Daarmee ontregel je de vervoersplanning van je medespelers, tegen inlevering van één winstpunt. Ook deze tweede editie is inmiddels uitverkocht. In het najaar van 2001 verschijnt een grotere derde oplage. Bus is een kostelijk spel. Het verbaast me dat een grote uitgever dit niet heeft opgepikt.


Nieuws > Releases > Splotter


Top