Update: 20-10-08

Nieuws > Releases > Schmidt Spiele

Schmidt Spiele

Website


Los Banditos Auteur: Knizia

release: okt 2008

Een dobbelspel voor twee spelers. Beide spelers proberen zoveel mogelijk buit te bemachtigen. De speler, die de hoogste combinatie met drie dobbelstenen naast een buitfiche weet te maken, mag de buit binnenhalen. De te gooien stenen trek je uit een zak (i.v.m. de verschillende kleuren). De combinaties doen enigszins denken aan Poker. De speler die als eerste een buit van 10 of meer winstpunten heeft, is de winnaar. Dit is in feite een dobbelvariant van Schotten Totten. Dit dobbelspel heeft ook Nederlandstalige spelregels.

Dog Auteur: Wichmann

release: okt 2008

Dit loopspel voor 2-6 spelers is een variant op Mens-erger-je niet. Hier beweeg je jouw pionnen door het uitspelen van speelkaarten.

Double Auteur: Hiron

release: okt 2008

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Het is de bedoeling om als eerste jouw kaarten af te leggen. Je mag afleggen als kleur of symbool overeenstemmen.

Imagination Auteur: Moscovich

release: okt 2008

Een puzzelspel voor 2-4 spelers. Je moet speelstukken op een opdrachtkaartje leggen, waarna op basis van het spiegelbeeld van de situatie punten worden verstrekt.

Let's Music Auteur: Moscovich

release: okt 2008

Een partyspel met zang, pantomime en het beantwoorden van vragen.

Big Points Auteurs: W&B Ditt

release: jan 2008

Big Points is een tactisch loopspel voor 2-5 spelers. Het speelveld wordt opgebouwd uit losse houten schijfjes in verschillende kleuren. Hiermee vorm je aan het begin van het spel een kronkelende ‘slang’, die eindigt bij een scorepodium met vijf etages (0-5 punten). De spelers hebben geen eigen speelstukken. De actieve speler kiest een pion en verplaatst deze voorwaarts naar de eerstvolgende vrije schijf met de kleur van deze pion. Daarna pakt hij het eerstvolgende vrije schijfje voor of achter de zojuist verplaatste pion. Als de vijfde pion op het podium staat, is het spel voorbij en worden de punten geteld. De gekleurde schijfjes leveren 0-4 winstpunten per stuk op. Elke witte schijf is zoveel punten waard als de speler verschillende andere kleuren heeft verzameld. Meer informatie: recensie.

Portobello Market Auteur: Odenhoven

release: jan 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Een Londense stadswijk bevat talrijke steegjes, die de spelers met hun marktkramen kunnen vullen. Aan het begin van je beurt kies je een van jouw drie actiefiches en voer je acties uit. Je kunt dan een marktkraam bouwen. De eerste kraam begint aan het uiteinde van een lege steeg, volgende kramen sluiten aan op bestaande. Je kunt overigens pas bouwen als de "Bobby" in de buurt is. Deze politieman kun je verplaatsen, maar dit kost je soms winstpunten. De tweede actiemogelijkheid is het plaatsen van klanten. Deze worden uit een buidel getrokken. Ze worden op lege kruispunten van steegjes geplaatst. Als een steeg met kraampjes is gevuld, rinkelt de kassa als er klanten op de kruisingen staan. De waarde van een kraam hangt af van het desbetreffende veld, de klanten doen dienst als vermenigvuldigingsfactor. De opbrengst wordt bijgehouden op een scorespoor. Er is een tweede manier om punten te verdienen: met een wijktelling. Daartoe plaats je een van jouw actiefiches op een huizenblok en krijg je punten voor de naburige marktkramen. Vanuit hetzelfde huizenblok is dit overigens maar één keer per spel mogelijk. Het speleinde wordt ingeluid wanneer een speler zijn laatste marktkraam bouwt. Dan volgt een speciale telling in steegjes met vrije plaatsen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Schafe Schnappen Auteur: Schacht

release: jan 2007

Een vlot dobbelspelletje voor 2-4 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 5 dobbelstenen en 45 schapenfiches. Durf je lang genoeg te blijven dobbelen, om uiteindelijk de meeste schaapjes naar jouw stal te lokken? Of was je toch te gulzig en heb je onvoldoende rekening gehouden met de hongerige wolven? Dit dobbelspel lijkt mij op het eerste gezicht een luchtige variatie op het Can't Stop principe.

Aquädukt Auteurs: Weber

release: jan 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers bouwen huizen op een Romeins landschap. Het is de bedoeling om aan het einde zoveel mogelijk waardevolle huizen te bezitten. Dit lukt je alleen als je jouw bouwkavels aansluit op kanalen, voordat ze worden voltooid. De actieve speler heeft drie actiemogelijkheden: je kunt een waterbron op het speelveld plaatsen; je kunt 1 of 2 kanaalstukken aanleggen; je kunt huizen bouwen. Bij de laatste actie bepaalt een twintigzijdige dobbelsteen waar je mag bouwen. Je beschikt over huizen met een waarde van 1-4 punten. Alleen de goedkope huizen mag je op een reeds bewaterd gebied plaatsen. Jouw waardevolle huizen moet je later op het waternet zien aan te sluiten. Dat is best lastig als jouw medespelers ondertussen proberen om de kanalen de verkeerde kant op te sturen. Zodra een gebied volledig is bebouwd, worden alle gebouwen zonder wateraansluiting verwijderd. Aan het einde krijg je winstpunten voor jouw huizen op het bord.

Angkor Auteur: Happel

release: najaar 2005

Een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler heeft een eigen bord, waarop hij een tempelcomplex uit losse tegels moet bouwen. De tegels liggen gedekt op tafel. Iedere speler beschikt over drie speelfiguren: tijger, beeld en bron. De actieve speler moet twee acties uitvoeren: een combinatie van twee tegels en/of figuren inzetten. Oerwoudtegels leg je op het bord van een medespeler, de overige tegelsoorten op jouw eigen bord. Onder bepaalde voorwaarden mag je op sommige tegels iets anders bouwen. De speelfiguren mogen alleen direct op het bord worden gezet en niet worden bebouwd. De bron geeft je punten voor aangrenzende watervelden, de tijger voor aangrenzende oerwoudvelden en het beeld verhoogt de waarde van aangrenzende tempels. Tussen de voorraad gedekte tegels bevinden zich vijf prinsessen. Als de vijfde prinses wordt getrokken, volgt een puntentelling. Dan levert elke zichtbare tempel het afgebeelde aantal punten op en krijg je de punten voor de speelfiguren.

Hexago Continuo Auteurs: Hiron c.s.

release: najaar 2005

Een legspel voor 2-4 spelers. Het speelmateriaal bestaat uit zeszijdige tegels. Iedere tegel heeft zes parten, met verschillende kleuren en cijfers. Je verdient de meeste punten door de tegels zo passend mogelijk aan te leggen.

Diamant Auteurs: Faidutti & Moon 

release: voorjaar 2005

Een gokspel voor 3-8 spelers. Avonturiers dalen steeds dieper af in met diamanten gevulde grotten en proberen zoveel mogelijk diamanten naar buiten te brengen. De grot wordt stap voor stap opgebouwd uit tegels, die diamanten of vijf verschillende gevaren bevatten. Voordat een nieuwe tegel wordt omgedraaid, beslissen de spelers in het geheim of ze verder graven of vluchten. Als de nieuwe tegel diamanten bevat, worden deze onder de in de grot aanwezige spelers verdeeld. Een eventueel restant blijft in de grot liggen. Als een gevaartegel voor de eerste keer wordt gedraaid, is er nog niets aan de hand. Als dezelfde gevaartegel voor de tweede keer verschijnt, raakt iedereen de in deze grot verzamelde diamanten kwijt. Als je vlucht, pik je nog snel alle restanten van vorige diamanttegels op en breng je vervolgens alle in deze grot verzamelde diamanten in veiligheid. De spelers werken in totaal vijf grotten af. Degene met de meeste in veiligheid gebrachte diamanten wint het spel. Diamant is een luchtig gokspel in de stijl van Can't Stop.

Magic Mirror  

release: voorjaar 2005

Een puzzelspel voor één speler. Leg de vier dobbelstenen zo in de MAGIC MIRROR Box, dat ze een van de zes motieven tonen. Opgelet: de motieven ontstaan pas door de weerspiegeling van de afbeeldingen.

Ligretto 2  

release: okt 2004

Deze versie van het kaartspel Ligretto is bedoeld voor twee spelers. Het is nog steeds de bedoeling om in een rap tempo kaarten af te leggen. 

Oase Auteurs: Weissblum & Moon

release: jan 2004

Een bordspel voor 3-5 spelers. Iedere speler staat aan het hoofd van een Mongoolse familie. Het cijfer op het familiefiche bepaalt in welke volgorde de spelers hun acties kiezen en uitvoeren. Iedere speler legt een bod van 1-3 actiekaartjes op tafel. Je mag de kaarten in jouw bod overigens niet kiezen, maar je trekt ze blind van jouw eigen stapeltje. De bezitter van familiefiche 1 kiest als eerste een bod, geeft zijn familiefiche aan de aanbieder en voert vervolgens de aangeboden acties uit. De actiemogelijkheden zijn: plaatsen van gebiedstegels, verzamelen van fiches, het plaatsen van kamelen en het trekken van extra kaarten. Het is de bedoeling om grote stukken steppe, oase en rotswoestijn onder jouw controle te krijgen. Hiertoe vorm je gebieden door gele, groene en grijze gebiedstegels op het bord te plaatsen en dit gebied te markeren met een van jouw pionnen. Deze gebieden leveren aan het einde punten op in combinatie met de verzamelde fiches: gele paarden, groene bronnen en grijze heilige plaatsen. De laatstgenoemde fiches verzamel je gedekt naast het bord. De hoeveelheid punten wordt bepaald door per kleur jouw gebiedstegels met de verzamelde fiches te vermenigvuldigen. Daarnaast verdien je punten door het aantal kamelen in jouw grootste kamelenkudde te vermenigvuldigen met jouw handelsfiches.

Eerste indruk: Oase is een eenvoudig verzamelspel, waarbij je grotendeels afhankelijk bent van mazzel of pech bij het omdraaien van actiekaartjes. Het is frustrerend als je per ongeluk een prachtig bod voor een medespeler neerlegt, zonder daarop ook maar enige invloed uit te kunnen oefenen.

Tongiaki Auteurs: Rauscher

release: jan 2004

Een bordspel voor 2-6 spelers. Dit tactische legspel speelt zich af rond 16 eilanden in de Stille Oceaan. Elk eiland heeft een meerdere stranden met een aantal aanlegplaatsen voor boten. Je begint het spel met twee boten op een centraal eiland. In jouw beurt kies je een eiland waar je een of meer boten bezit en plaats je daar in principe hetzelfde aantal boten bij. Als er na deze verdubbeling een of meer volle stranden zijn, gaan de boten vanaf dit strand te water. Dan moet je aan het desbetreffende strand een nieuwe tegel aanleggen. Als dit een watertegel is, varen de boten via de aangegeven route naar de andere kant. Het cijfer op de route geeft aan hoeveel verschillende kleuren boten je nodig hebt om deze route te mogen bevaren. Als er te weinig boten zijn, moet je ze van het bord halen. Uiteindelijk landen de boten op een nieuw eiland, waar je ze over de stranden moet verdelen. Jouw beurt eindigt pas als op alle stranden minstens één vrije plaats aanwezig is. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor ieder eiland waar je boten bezit. Tijdens het spel kun je twee eilanden exclusief voor jezelf claimen, waardoor jij daar als enige punten verdient.

Eerste indruk: een leuk tactisch legspel. Je moet een beetje mazzel hebben bij het trekken van tegels, maar dit spel biedt je voldoende ruimte om te plannen en andere spelers dwars te zitten. Als je tijdens het spel handig gebruikmaakt van "kettingreacties", kun je in één klap goede zaken doen. Een aanrader voor liefhebbers van vlotte spellen met pit.

Stop it Auteurs: Weissblum & Moon

release: feb 2003

Een kaartspel in de Ligretto-reeks.

Europa Tour Auteurs: Weissblum & Moon

release: feb 2003

Een vlot gezelschapsspel voor 2-4 spelers. In de loop van het spel vormen de spelers routes tussen verschillende Europese steden. In de eerste spelfase vullen de spelers tegelijkertijd hun routeplanner met routekaartjes. In de tweede fase wordt om de beurt gespeeld. De spelers passen dan hun geplande routes kaart voor kaart aan. Daartoe leg je kaarten af en trek je nieuwe kaarten. Het is de bedoeling om als eerste een doorlopende route door Europa te maken.

Lumberjack Auteurs: Weissblum & Moon

release: feb 2002

Een tactisch spel met een toefje behendigheid voor 2-5 spelers. Door het geschikt plaatsen van houten boomstammen met verschillende kleuren probeer je een constructie te bouwen die je veel winstpunten oplevert. In het basisspel bouw je met je boomstammen maximaal drie torens. Als je aan de beurt bent, neem je een boomstam van de centrale stapel. Je kunt deze op een toren plaatsen of hem afleggen om een puntentelling te activeren. Alle spelers krijgen dan punten voor de torens waar een boomstam van deze kleur bovenop ligt. Het aantal punten hangt af van de hoogte van de toren. De spelregels bevatten daarnaast een aantal varianten: Easy goin', Pyramido en Blokhutten. Het spel bevat regels in meerdere talen, waaronder Nederlands!

Cairo Auteur: Günter Burkhardt

release: feb 2002

Een behendigheidsspel met tactische trekjes voor 2-5 spelers. Iedere speler beschikt over 17 bouwstenen voor piramides. Deze worden per schip over de Nijl vervoerd, de afstand wordt door de dobbelsteen bepaald. Een dobbelsteen bepaalt ook hoe de bouwstenen worden uitgeladen: met welke vinger je de bouwsteen naar de juiste bouwplaats moet tikken. Als ze op het juiste veld landen, kun je de bouwstenen gebruiken voor de bouw van een piramide. Het is toegestaan om een afgebouwde piramide als doelwit te kiezen. Als deze instort, kun je hem opnieuw bouwen. Het spel bevat regels in meerdere talen, waaronder Nederlands!

Capitol Auteurs: Weissblum & Moon

release: maart 2001

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers bouwen huizen in het Rome van de klassieke oudheid. Het spelbord toont 9 wijken in 3 groepen van 3 verschillende kleuren, die overeenkomen met de kleuren van bouwvergunningen. De bouwverordening eist dat alle gebouwen in een wijk volgens dezelfde stijl (aangegeven door 2 soorten dakbedekking) worden gebouwd en dat in de 3 wijken met dezelfde kleur beide stijlen voorkomen. Het spel duurt 3 rondes, die elk uit 4 fases bestaan. In de eerste fase speel je kaarten uit waarmee je huizen mag (uit)bouwen, een dak mag plaatsen of een huis op het bord zetten. In de tweede fase worden fonteinen e.d. geveild, waarmee een wijk extra punten kan opleveren. In de derde fase gaan de winstpunten per wijk naar de 2 spelers met de meeste verdiepingen (plus eventuele bonuspunten voor de extra's uit fase 2). In de vierde fase krijg je nieuwe kaarten. De veiling uit fase 2 verloopt volgens een apart systeem: je legt een stapel biedkaarten op volgorde en voegt een stopkaart toe. De biedkaarten worden een voor een gedraaid. Zodra de stopkaart wordt getrokken, is jouw laatste bod bekend. Degene met het hoogste bod wint. Je biedt overigens met dezelfde kaarten waarmee je in fase 1 huizen bouwt en plaatst. Als je ze in de veiling over de balk smijt, kun je in de volgende ronde minder bouwen.


Nieuws > Releases > Schmidt Spiele


Top