Update: 17-08-09

Nieuws > Releases > Rio Grande

Rio Grande Games

Website


Rio Grande Games publiceert regelmatig spellen in samenwerking met Duitse uitgevers. Informatie over dergelijke titels vind je op de pagina's van de desbetreffende Duitse firma's. Hier vind je met name informatie over hun eigen releases (waaronder heruitgaven van spellen die in Europa niet meer leverbaar zijn).

Lemons & Lemonade Auteurs: Rasmus c.s.

release: onbekend

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Het is de bedoeling om per ronde zo min mogelijk punten te scoren. De regels wisselen elke ronde. Dit slagenspel werkt het best met vijf spelers.

Burger Joint Auteur: Huber

release: aug 2009

Een bordspel voor twee spelers. De spelers exploiteren meerdere horecagelegenheden, van een simpele hamburgertent tot een verfijnde bistro. Het is de bedoeling om met de groei van jouw ´gastronomische´ imperium de vereiste winstpunten te verzamelen. Meer informatie: preview.

Ra Dice Game Auteur: Knizia

release: aug 2009

Dit dobbelspel voor 2-4 spelers is thematisch gebaseerd op Knizia´s beroemde biedspel Ra. De actieve speler gooit vijf dobbelstenen en mag twee keer overgooien. Gegooide zonsymbolen worden afgelegd op het Raspoor op het speelbord. Met de andere symbolen (farao, Nijl, civilisatie en monumenten) plaats je blokjes op de desbetreffende sporen of velden op het speelbord. Ankh-symbolen zijn jokers. Als je veel zonsymbolen gooit, activeer je een ramp, waardoor blokjes van medespelers worden teruggezet of verwijderd. Aan het einde van een epoche scoren de spelers punten voor hun blokjes op het speelbord. Na drie epochen wint de speler met de meeste punten. Eerste indruk: een licht dobbelspelletje met veel chroom. Heeft de uiterlijke kenmerken van Ra, maar mist het mooie biedsysteem en de bijpassende diepgang.

Dominion II Auteur: Vaccarino

release: juni 2009

Dominion - Intrigue is de eerste grote uitbreiding van het succesvolle kaartspel Dominion. De set bevat eigen gebieden en geldkaarten en is dus zelfstandig speelbaar. Intrige introduceert enkele leuke nieuwe kaarten, zoals combinaties van verschillende kaartsoorten of kaarten die je uit verschillende acties laten kiezen. De set ontleent zijn naam aan de pittige pestkaarten, waarmee je elkaar het leven zuur kunt maken. Meer informatie over het spelsysteem: recensie.

Bonnie & Clyde Auteur: Fitzgerald

release: feb 2009

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is een nieuw lid van de Mystery Rummy familie. Je verzamelt reeksen bewijskaarten van dezelfde kleur om punten te scoren. 

Strozzi Auteur: Knizia

release: okt 2008

Dit bordspel voor 3-6 spelers speelt zich af in Italië tijdens de zestiende eeuw. Het spel sluit thematisch aan bij de klassieker Medici en het tweepersoonsspel Medici & Strozzi. Stel je overigens niet teveel voor van het thema, dit is namelijk flinterdun. Iedere speler beschikt over drie biedfiches, waarmee hij lucratieve schipkaarten probeert te bemachtigen. De actieve speler trekt een schipkaart van de dichte stapel en legt deze open. Als hij zijn piratenfiche speelt, legt hij de schipkaart met zijn fiche meteen naast een van de drie havens en is de volgende speler aan de beurt. Als hij past of een ander biedfiche speelt, kan een medespeler de schipkaart bemachtigen. Iedere speler kan per ronde maximaal drie schipkaarten bemachtigen. Elke schipkaart toont de snelheid en een of meer symbolen. Met de symbolen verplaats je jouw telstenen in vier Italiaanse steden of verzamel je bonusfiches. Als iedereen zijn biedfiches heeft gespeeld of de stapel schipkaarten is verbruikt, is de ronde voorbij. Dan krijg je punten voor de snelste schepen per haven en voor de hoogst geklasseerde telstenen per stad (aangevuld met een flinke bonus op de beste velden). Na drie rondes volgt een eindtelling voor de bonusfiches. 

Dominion Auteur: Vaccarino

release: okt 2008

Dit kaartspel voor 2-4 spelers bevat maar liefst 500 speelkaarten. Iedere speler begint het spel met een eigen startdeck met enkele kopermunten en landerijen. Er zijn tal van andere kaartsoorten, die in meerdere stapels de algemene voorraad vormen. Hier vind je meer geldkaarten, kaarten met winstpunten, vervloekingen en koninkrijkskaarten in alle soorten en maten. Van de laatstgenoemde kaarten worden slechts enkele sets gebruikt, wat elk potje een eigen karakter geeft. Bij dit spel zoek je de juiste balans tussen het verzamelen van kaarten met nuttige acties en kaarten met winstpunten. Aan laatstgenoemde kaarten heb je tijdens het spel niet zoveel, maar aan het einde bepalen ze wel de winnaar. De actieve speler doorloopt de drie fasen van zijn beurt. In de actiefase speelt hij een actiekaart uit en voert de instructies uit (kaarten trekken, extra inkomsten enzovoort). In de koopfase mag hij een kaart uit de algemene voorraad kopen. In de derde fase legt hij gespeelde actie- en geldkaarten af en trekt hij nieuwe kaarten van zijn eigen deck. Het spel is voorbij wanneer de stapel provinciekaarten uit de algemene voorraad is verbruikt of drie willekeurige voorraadstapels zijn uitgeput. Dan tellen de spelers de winstpuntsymbolen op de kaarten in hun eigen decks (hand en aflegstapel). De speler met de meeste punten wint.
Sint Petersburg  uitbreiding Auteurs: diversen

release: okt 2008

Deze set bevat de uitbreiding Das Bankett, die ooit in de Spielbox is verschenen, alsmede een nieuwe uitbreiding, die o.a. materiaal voor een vijfde speler bevat.

The Gathering Storm

Auteur: Lehmann

release: okt 2008

Een uitbreiding van het kaartspel Race for the Galaxy. Deze set zorgt voor nieuwe ontwikkel- en combinatiemogelijkheden, bevat een solitaire variant, maakt een vijfde medespeler mogelijk, bevat uiteraard nieuwe kaarten en introduceert zelfs twee speciale dobbelstenen. Meer chroom en meer spelers bij een spel dat het toch al niet zo moet hebben van interactie? Geen probleem voor de verknochte fans, een bescheiden zorgpuntje voor andere spelers.

New World Auteur: Wrede

release: sept 2008

Carcassonne: New World is een nieuwe variant voor 2-5 spelers. Het toneel heeft zich verplaatst naar de Amerikaanse oostkust. De spelers zijn kolonisten, die een nieuwe wereld in westelijke richting ontdekken. Ze stichten steden, bouwen boerderijen en leggen paden aan. Uiteraard probeert iedereen zoveel mogelijk punten te scoren. De tocht naar het westen introduceert tijdsdruk in het spelsysteem. Als je te lang blijft treuzelen in het achterland, leveren onvoltooide objecten geen punten meer op. Dit is op zich best een aardig concept, maar het combineert niet goed met de bekende scoremethodes voor steden en kloosters (boerderijen). De race naar het westen gaat zo rap, dat je bijna niets kunt afbouwen. Dit is tamelijk frustrerend en doet vermoeden dat deze variant niet goed genoeg is getest. Rio Grande Games geeft het Engelstalige origineel uit, Hans im Glück doet een Duitse editie.

Zooloretto  uitbreiding Auteur: Schacht

release: okt 2007

Deze set bevat professioneel geproduceerde versies van de downloads op Michael Schacht’s website, aangevuld met de bouwplaatsen uit Spielbox 2007/5 en het gratis ijsbeertje van Abacus.

Race for the Galaxy

Auteur: Lehmann

release: okt 2007

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Met hun speelkaarten stichten en ontwikkelen de spelers galactische beschavingen. De speelkaarten vertegenwoordigen planeten of allerlei technische en sociale ontwikkelingen. Elke ronde bestaat uit een of meer van vijf mogelijke fases. Iedere speler kiest in het geheim een actiekaart en laat deze daarna zien. Alleen de gekozen fases worden deze ronde uitgevoerd. Iedere speler voert per fase de bijbehorende actie uit, de spelers die de fase hebben gekozen krijgen een bonus. Een voorbeeld: als minimaal één speler ontwikkeling kiest, vindt er deze ronde een ontwikkelingsfase plaats. In deze fase mogen alle spelers een ontwikkelingskaart spelen en bouwen. Zo’n kaart betaal je met andere handkaarten. Degene die voor ontwikkeling koos, betaalt een handkaart minder. Met andere acties/fases kun je nieuwe kaarten trekken, een planeetkaart uitspelen, goederen produceren, goederen verkopen voor winstpunten of consumeren voor extra kaarten. Tijdens het spel ontwikkel je jouw beschaving, hetgeen winstpunten en bonusacties oplevert. Het is de bedoeling om de meeste winstpunten te verzamelen. Race for the Galaxy is het Puerto Rico kaartspel na een steroïdeninjectie. Dit spel bevat meer ontwikkel- en combinatiemogelijkheden, waardoor je jouw kaarten zeer goed moet managen. Dit spel heeft daardoor meer diepgang dan zijn Caribische achterneef. Je moet wel even wennen aan de vele pictogrammen op de speelkaarten, waardoor de eerste kennismaking stroef verloopt. Als je even doorbijt, en niet vies bent van een ruimtesausje, haal je met Race for the Galaxy een mooi spel in huis.

Phoenicia

Auteur: Lehmann

release: juli 2007

Een strategisch ontwikkelingsspel voor 2-5 spelers. Iedere speler start met een dorpje en een graanschuur aan de kust van Fenicië omstreeks 1.000 voor Christus. Je beschikt tevens over twee bevolkingseenheden, die je aanvankelijk gebruikt voor de ‘activiteiten’ jacht en landbouw en 1 productiekaart. Tijdens het spel gebruik je jouw productie/geld om jouw bevolking te laten groeien en nieuwe ontwikkelingskaarten te bemachtigen. Deze kaarten vertegenwoordigen ontwikkelingen als stadsmuren, scheepswerven, pakhuizen en laboratoria. Met de groei van jouw beschaving verdien je winstpunten. Meer informatie: recensie.

If wishes were fishes Auteurs: Sarrett & Adams

release: juni 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn vissers. Ze proberen de duurste vissen te vangen en op de markt te verkopen. Door de beperkte opslagcapaciteit is het een uitdaging om de juiste vis op het juiste moment naar de markt te brengen. Als je een vis vangt en deze teruggooit, vervult hij een wens (zoals een stijging van verkoopprijzen of extra opslagcapaciteit).

Jambo uitbreiding Auteur: Dorn

release: juni 2007

Deze set bestaat uit drie varianten voor het tweepersoonsspel Jambo. New Beginnings bevat 40 nieuwe kaarten, The Three Huts bevat nieuwe marktkramen en The Relic introduceert een nieuwe manier om het spel te winnen. Meer informatie volgt.

Vexation Auteur: Delonge

release: mei 2007

Een kleine uitbreiding voor de treinspellen Trans America en Trans Europa.

Medici vs. Strozzi Auteur: Knizia

release: okt 2006

Dit biedspel voor twee spelers is een bewerking van Medici uit 1995. Tussen de spelers liggen drie havens met velden voor 2-3 goederensoorten. Iedere speler beschikt over drie schepen, met 3-5 laadruimtes. Een stoffen zakje bevat een lading goederenfiches, met een waarde van 0-5 invloedpunten. De actieve speler trekt 1-3 fiches en noemt de verkoopprijs. De medespeler kan deze fiches kopen of de fiches aan de actieve speler laten. De koper betaalt aan de bank en legt de fiches op een schip. Als de zak leeg is of de schepen van één speler zijn gevuld, wordt afgerekend. Per haven verdient degene met de meeste invloed 20 goud. Per goederensoort (kleur) kun je per haven een bonus van 10-30 goud verdienen, als je een monopolie in deze kleur hebt bemachtigd. Na drie tellingen wint degene met de meeste punten. Naar mijn mening hebben ze Medici omgebouwd tot een geslaagd tweepersoonsspel.

Gloria Mundi Auteurs: Ernest & Selinker 

release: sept 2006

Dit bordspel voor 2-6 spelers speelt zich af tijdens de val van Rome. De spelers vertegenwoordigen Romeinse families met drie soorten bezittingen (speelkaarten), waarmee ze de belangrijke "grondstoffen" voedsel, goud en vrede kunnen produceren. Je speelt elke beurt 1 nieuwe bezitting uit, waarna alle spelers voor elke open kaart in deze kleur grondstoffen ontvangen. Met de grondstoffen kun je elke beurt één ontwikkelingskaart kopen, waarmee je bestaande bezittingen kunt opwaarderen. Door het kopen en soms ook door het activeren van ontwikkelingskaarten gaat jouw speelfiguur vooruit op een scorespoor. Het is de bedoeling om als eerste het einde van dit spoor te bereiken. Aan de andere kant van Rome loopt nog een spoor, waarover een neutrale speelfiguur (een horde Goten) raast. Dit spoor bevat velden met afbeeldingen van de drie soorten bezittingen. Aan het einde van jouw beurt kun je de Goten afkopen (kost 1-2 grondstoffen) of je laat de horde bewegen. Dan moeten een of meer spelers uitgespeelde bezittingen inleveren. Dit spel draait om zuinigheid (met zo min mogelijk grondstoffen zoveel mogelijk bewegen), om de ellende van de Goten zoveel mogelijk bij de medespelers te laten landen en om geluk bij het verschijnen van nieuwe ontwikkelingskaarten. Ik vind het na drie potjes nog steeds een aardig spel, maar deze mening wordt niet door iedereen gedeeld.

Torres Auteurs: Kramer & Kiesling 

release: juni 2005

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een heruitgave van het Spiel des Jahres 2000. Op een bord van 8 x 8 velden staan acht plastic torens. Twee tot vier spelers voegen nieuwe torentjes toe, die in de loop van het spel zowel in de hoogte als de breedte uitgroeien tot complete kastelen. Daarnaast zetten ze hun houten pionnen in (ridders), die ze over het bord bewegen en waarmee ze de hoogste torens van de kastelen willen bereiken. Bij de drie puntentellingen leveren deze ridders winstpunten op: een vermenigvuldiging van de verdieping waarop de ridder staat met het grondoppervlakte van de burcht. Hoe hoger en groter, des te meer punten zijn er te verdienen.


Nieuws > Releases > Rio Grande


Top