Update: 10-06-07

Nieuws > Releases > R&D Games

R&D Games


Key Harvest

Auteur: Breese

release: okt 2007

Dit bordspel voor 2-4 spelers is het vijfde spel in de Key-serie. De spelers verdienen punten door hun akkers op een handige wijze te laten groeien en door het oogsten van gewassen. Als actieve speler heb je de keuze uit twee van de volgende vier acties: a) oogst jouw gewasfiches, b) plaats een arbeider op jouw bord, c) plaats landtegels uit een winkel op jouw bord en d) plaats landtegels uit de voorraad in jouw winkel. Elke actie mag één keer worden gekozen. Iedere speler beschikt over 6 eigen landarbeiders. Daarnaast zijn er 6 neutrale burgers, die iedere speler kan inhuren. Op elke arbeider staat een cijfer, die aangeeft hoeveel landtegels hem minimaal moeten omringen. Arbeidertegels mogen nooit naast elkaar worden gelegd. Als een arbeider wordt ingezet of verplaatst, kun je zijn speciale vaardigheid gebruiken. Er zijn i.h.a. 6 landtegels beschikbaar. Als je aan de beurt bent, mag je met gewasfiches op maximaal 2 van deze landtegels bieden. Zo’n landtegel leg je met de geboden gewasfiches in jouw winkel. In zijn eigen beurt mag een medespeler jouw bod evenaren (in aantal en soort gewasfiches). Als dit gebeurt, plaatst die medespeler de landtegel(s) op zijn bord en betaalt hij jou met de geboden gewasfiches. Als geen enkele medespeler jouw bod evenaart, plaats jij de tegels in jouw volgende beurt op jouw bord en betaal je de gewasfiches aan de bank. Landtegels uit de voorraad worden meteen aangevuld uit een zak. Deze zak bevat ook tegels met speciale gebeurtenissen, die alle spelers raken. Na de tiende gebeurtenis duurt het spel nog twee rondes. Je verdient 1 punt voor elke tegel in jouw grootste akker en 2 punten voor elke tegel in jouw op één na grootste akker. Ten slotte krijg je punten als je de meeste fiches van een bepaald gewas bezit.

Reef Encounter of the 2nd Kind

Auteur: Breese

release: okt 2006

Een uitbreiding voor het bordspel Reef Encounter. Deze set bevat 48 tegels, 28 speelkaarten en vier blauwe garnalen en voegt nieuwe elementen aan het spel toe, waaronder zeesterren die koralen opeten en blauwe garnalen die grotere koralen beschermen, maar niet altijd even betrouwbaar zijn.

Fowl Play

Auteur: Breese

release: okt 2006

In dit bordspel voor 2-4 spelers jagen vossen op allerlei smakelijke vogels. Iedere ronde speel je een van jouw drie vogelkaarten uit. Deze kaarten bepalen de speelvolgorde en welke vogelfiches worden verplaatst. Aan jou de keuze of je een lekker hapje naar jouw vos stuurt, of dat je jouw geheime favoriete vogelsoort in veiligheid brengt. Je kunt maximaal drie vogels 1 - 3 velden verplaatsen. De vos loopt maar 1 - 2 velden, maar kan via zijn hol grote stukken afsnijden.

Reef Encounter

Auteur: Breese

release: okt 2004

Dit nieuwe bordspel voor 2-4 spelers is geen onderdeel van de populaire Key-serie. Met behulp van polieptegels laten de spelers verschillende koraalsoorten groeien. Een sterkere koraalsoort mag een andere soort opslokken. Met garnalen kun je de polieptegels beschermen tegen aanvallen van jouw medespelers. Het is de bedoeling om poliepen van naburige spelers te consumeren. Geconsumeerde polieptegels leveren nieuwe poliepen, larven of algen op. Met de algen kun je koraalsoorten versterken of de waarde van de verschillende soorten bij de eindtelling beïnvloeden. Dit spel wordt geproduceerd in een oplage van 1.068 exemplaren.

Keythedral

Auteur: Breese

release: okt 2002

Het vierde bordspel in de Key-serie. In dit spel wordt een kathedraal gebouwd. De spelers verzamelen het benodigde bouwmateriaal in de omgeving van de stad. De bouw verloopt in vijf etages, voor elke etage is ander materiaal nodig (eerst steen en hout, later ijzer, glas en goud). Je moet je bouwvakkers goed verzorgen met voedsel en water. Deze bouwvakkers wonen in hutten, van waaruit ze bouwmateriaal voor de kathedraal verzamelen. Sommige bouwmaterialen kun je alleen bemachtigen door tegen betaling van grondstoffen de hulp van ambachtslieden in te schakelen. De bouwvakkers proberen tevens hun hutten te vergroten, zodat er ruimte ontstaat voor hulpkrachten. De hoeveelheid bouwvakkers kan dusdanig oplopen dat sommigen geen productie meer genereren. Als je het juiste bouwmateriaal aanlevert, krijgen je bouwvakkers aanzien en verdien jij winstpunten. Dit is moeilijker dan het lijkt, pas bij het afronden van een etage wordt bekend welk materiaal voor de volgende etage wordt gevraagd. Overigens kun je door het omkopen van de "law master" bepaalde regels in jouw voordeel veranderen. Keythedral is geschikt voor 3-5 spelers verschijnt in een gelimiteerde oplage van 600 exemplaren.

Keytown

Auteur: Breese

release: okt 2000

Na Keywood en Keydom is dit het derde bordspel in de serie. Je begint met een beperkte hoeveelheid fiches (je burgers), waarmee je veel meer leuke dingen wilt doen dan je in werkelijkheid kunt realiseren. Je burgers starten allemaal met de waarde "1". In de loop van het spel kun je ze promoveren tot de waarde "5". Dat is interessant, want elke burger levert aan het einde van de rit zijn kwadraat aan winstpunten op. Promoveren doe je in de stad. Helaas promoveren daar elke beurt uitsluitend de burgertjes met de laagste waarde. Ik hoor je al denken: "hoe promoveer ik een "3" naar "4", als die vervelende medespelers allemaal lagere burgertjes neerleggen". Gelukkig kun je de burgers van je medespelers "afleiden" met grondstoffen. Leg een paar houten blokjes op andermans burger en voor je het weet is deze meer waard dan zijn bezitter lief is. Die blokjes verzamel je trouwens op andere locaties op het spelbord. Houd er wel rekening mee dat de zojuist gepeste medespeler al die blokjes in een volgende beurt tegen jou kan gebruiken. Het spelbord bevat ook nog een paar boerenhutjes. Blijkbaar wonen daar aantrekkelijke dames, want er worden aan de lopende band nieuwe burgertjes geproduceerd. In dit spel is het belangrijk om op het juiste moment startspeler te zijn. Je kunt een wisseling van de startspeler afdwingen, maar dat kost je wel de nodige winstpunten.


Nieuws > Releases > R&D Games


Top