Update: 10-01-10

Nieuws > Releases > QWG Games

QWG Games

Website


QWG Games is een samenwerking van de Nederlandse uitgevers Quined Games en White Goblin Games. Zij gebruiken het label QWG voor hun gezamenlijke producties. De hierna genoemde releasedata zijn onder voorbehoud. Bij deze uitgever is de releaseplanning soms wat grillig.
Galaxy Trucker uitbr. Auteur: Chvátil

release: 2010

Een uitbreiding van het bordspel Galaxy Trucker.

Jambo uitbreiding 1 Auteur: Dorn

release: jan 2010

Een uitbreiding van het kaartspel Jambo. Beschrijving van de uitgever: de eerste uitbreiding bestaat uit drie verschillende uitbreidingen. "Nieuwe ontmoetingen" bestaat uit 6 nieuwe voorwerpen, 26 nieuwe personen en 8 nieuwe dieren. De drie hutten" bestaat uit 6 hutkaarten (2x goederenopslag, 2x ruilmarkt en 2x offerplaats). Het relict" bestaat uit 4 relictkaarten en biedt een alternatieve manier om het spel te winnen! Deze spelmodules kunnen naar believen met het basisspel, met elkaar en met de 2e uitbreiding gecombineerd worden.

Jambo uitbreiding 2 Auteur: Dorn

release: jan 2010

Een uitbreiding van het kaartspel Jambo. Beschrijving van de uitgever: de tweede uitbreiding bestaat uit drie verschillende uitbreidingen, "Nieuwe goederen en ontmoetingen", "De vierde hut" en "De tapijten". De nieuwsbrief van de uitgever maakt een puinhoop van de beschrijving, maar volgens mij bestaat de eerste uitbreiding uit 4 nieuwe voorwerpen, 10 nieuwe personen, 9 nieuwe dieren en 32 nieuwe goederenkaarten, de tweede uit extra hutkaarten en de derde uit 3 tapijtkaarten. Ook deze modules kun je naar believen toevoegen en combineren.

Metropolys Auteur: Pauchon 

release: dec 2009

Een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler beschikt over een set biedstenen in drie verschillende formaten met de waardes 1-13. Daarmee proberen ze de wijken van een grote stad te controleren. De startspeler van de huidige ronde plaatst een steen op een van de stadswijken op het speelbord. De volgende speler kan dit bod verhogen door op een naburige wijk een hogere biedsteen te plaatsen enzovoort. Uiteindelijk blijft alleen de biedsteen van de winnaar van deze biedronde gedekt als gebouw op het speelbord liggen, de medespelers halen hun open biedstenen van deze ronde weg. De strijd om de posities op het bord krijgt belang door de verschillende waardes van de wijken (aangegeven door fiches) en door de geheime doelen van de spelers (een opdrachtkaart met een wijkkleur en een opdrachtkaart met een bepaalde configuratie van gebouwen). Het prototype Oklahoma won in 2006 een Franse spelontwerpwedstrijd. Eerste indruk: dit is een schitterend tactisch bordspel. Het biedsysteem is elegant verweven met het positiespel op het bord, waardoor de relatieve belangen steeds wisselen en het een uitdaging is om steeds de goede keuzes te maken. Trage strategische planners worden vermoedelijk knettergek van dit spel, liefhebbers van dynamisch tactisch vuurwerk vinden dit een lekkernij.

Space Alert Auteur: Chvátil

release: nov 2009

Een coöperatief bordspel voor 1-5 spelers. Een ruimteschip maakt een hyperjump naar een uithoek van het heelal. Deze sector moet gedurende tien minuten worden onderzocht. Deze tien minuten worden bijgehouden op een CD met een passende soundtrack. De centrale computer geeft aan hoeveel tijd er nog resteert, wanneer je actiekaarten mag trekken, kaarten met elkaar mag ruilen, wanneer je moet zwijgen door een communicatiestoring en wanneer het schip wordt aangevallen door vijandige aliens of wordt geconfronteerd met ander ongerief. Met behulp van hun actiekaarten proberen de spelers te overleven. Hiermee bewegen ze door het schip, om wapens, schilden en andere cruciale functies te bedienen. Daartoe moeten ze de taken goed verdelen en de uitvoering nog beter op elkaar afstemmen. Een goede coördinatie is cruciaal, het is onmogelijk dat één speler de klus alleen klaart.

Tinners' Trail Auteur: Wallace

release: nov 2009

Een bordspel voor 3-4 spelers. Het spel speelt zich af in Cornwall in de 19e eeuw. Het speelbord toont een aantal gebieden met potentiële mijnlocaties. In deze gebieden liggen houten blokjes met de delfstoffen tin en koper klaar. Je vindt er verder twee of meer waterblokjes. Dit zijn ondergelopen mijngangen, die het winnen van delfstoffen duurder maken. Aan het begin van een ronde worden de marktprijzen van tin en koper vastgesteld (dobbelen) en de beschikbare hulpmiddelen klaargelegd. Daarna voeren de spelers hun acties uit. Deze acties kosten 1-3 tijdpunten (in de stijl van het bordspel Thebe). Als je achteraan ligt op het tijdspoor ben je aan de beurt. Mijnrechten worden via een veiling aangeboden. De hoogste bieder betaalt aan de bank, registreert 2 tijdpunten en plaatst zijn houten mijngebouw op het gebied. Een mijn heeft een productiecapaciteit van 2 blokjes. Deze capaciteit kun je verhogen met een haven, mijnwerker of een trein, maar deze hulpmiddelen zijn schaars. Als je kiest voor productie, haal je het juiste aantal blokjes van het veld. Dit kost je per tin- of koperblokje 1 pond voor elk aanwezig waterblokje. Na de productie moet je er 1 waterblokje bijplaatsen. Produceren wordt dus steeds duurder. Gelukkig kun je water lozen met pompen en andere hulpmiddelen. Nadat iedereen heeft gepast worden de geproduceerde blokjes verkocht. Daarna mogen de spelers hun geld investeren in winstpunten. In de eerste ronde is de opbrengst in punten het hoogst, deze daalt elke ronde. Vroeg investeren in punten is lucratief, maar je moet wel voldoende geld overhouden voor toekomstige veilingen en de productie in waterrijke gebieden. Tegen het einde van een ronde worden twee lege gebieden voorzien van delfstoffen en water (dobbelen). In gebieden met mijnen worden geen nieuwe delfstoffen bijgeplaatst (tenzij je er een drainagesysteem aanlegt). Na vier rondes worden de geïnvesteerde winstpunten opgeteld en is de winnaar bekend.

Martinique Auteur: Ornella 

release: okt 2009

Een tweepersoonsspel van de auteur van Hermagor. Een zoektocht naar schatten op het gelijknamige Caribische eiland, in de vorm van een luchtig verzamel- en deductiespelletje. Het speelveld van 8 x 8 velden wordt aan het begin gevuld met schatfiches (symbolen en landkaarten). Deze fiches hebben een waarde van 1-3. De spelers zetten hun speelfiguren op fiches aan de rand van het bord. Daarna bewegen deze piraten over het bord. Het fiche waarvan je vertrekt bepaalt de bewegingspunten. Na het vertrek voeg je dit fiche toe aan jouw voorraad. Symboolfiches kun je inleveren om de bijpassende kleine schatten te verzamelen. Deze kleine schatten vind je als drie setjes met symboolfiches naast het speelbord. De fiches met een landkaart bevatten de letter of het nummer van een rij of kolom. Deze informatie heb je nodig om in de tweede speelfase de locatie van de grote schat aan te geven. Je mag een kaartfiche van de tegenstander bekijken als je met een eigen piraat over zijn piraat springt. Dit is erg belangrijke informatie! Deze tweede fase begint zodra alle piraten vrijwillig (je gaat voor een bonusfiche in de kroeg) of gedwongen (de piraat eindigt zijn beweging op een leeg veld) de eerste fase hebben verlaten. De vinder van de grote schat is de winnaar. Wordt deze niet gevonden, bepalen de kleine schatten over winst of verlies. Eerste indruk: een leuk en vlot verzamelspelletje. Het spel op het eigenlijke speelveld kent geen geluksfactor, de aanvoer van nieuwe kleine schatten wel.

Carson City Auteur: Georges 

release: okt 2009

Een bordspel voor 3-5 spelers. Het speelbord toont een kaart van het 'westernstadje' Carson City. Daar claimen de spelers grond en bouwen ze huizen, speciale gebouwen en straten. Bouwen is een van de actiemogelijkheden die je met jouw cowboys kunt kiezen. Deze acties kies je door cowboys op actievelden te plaatsen. Als meerdere spelers hetzelfde veld bezetten, vindt daar een duel plaats. Je kiest elke ronde ook een van de zeven personagekaarten. Deze personages bieden de spelers tijdens de ronde speciale mogelijkheden. Het spel duurt vier rondes. Tijdens en aan het einde van de rondes verdien je geld en winstpunten. Geld heb je nodig om gebouwen te kopen. Aan het einde van het spel wint degene met de meeste punten.

Age of Steam Auteur: Wallace

release: aug 2009

Dit treinenspel voor 3-6 spelers is ontworpen door Martin Wallace en verder ontwikkeld door John Bohrer van Winsome Games. Met zeszijdige tegels bouwen de spelers spoorlijnen tussen steden in het midden van de Verenigde Staten. Over deze routes worden vervolgens goederen vervoerd. Je verdient geld als goederen over jouw lijnen worden vervoerd, bij voorkeur over grote afstanden. Aan het begin levert dit onvoldoende op en moet je aandelen uitgeven. Geld heb je onder meer nodig om je spoornet uit te bouwen, te bieden op de speelvolgorde en je onkosten te betalen. Het binnenhalen van genoeg geld is aan het begin van het spel een hele klus. Elke ronde hebben de spelers de keuze uit 7 verschillende acties. Sommige acties mogen maar door één speler worden uitgevoerd, bij andere acties kan het soms van belang zijn om als eerste te mogen handelen. Aan deze heruitgave zit een 'luchtje'. Deze versie wordt uitgebracht zonder toestemming van auteur Martin Wallace, die over dit spel een verbitterde strijd voert (resp. heeft gevoerd) met zijn voormalige partner John Bohrer. Aan deze heruitgave zijn twee kleine uitbreidingen toegevoegd, Barbados en St. Lucia.

Pandemie Auteur: Leacock

release: mei 2009

Een coöperatief bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een wereldkaart met 48 steden en de tussenliggende verbindingen. Deze speelwereld kent vier gevaarlijke ziektes (in de vorm van de in spelerskringen bekende houten blokjes), die zich in een rap tempo over de aardbol verspreiden. De spelers moeten samenwerken en de speciale vaardigheden van hun karakters optimaal inzetten om de ziektes te bestrijden. Aan het begin van het spel zijn in 9 steden al infectiehaarden van 1-3 blokjes aanwezig. De actieve speler voert vier acties uit: bewegen, ziekteblokjes verwijderen, een onderzoekstation bouwen, een geneesmiddel uitvinden of kaarten overhandigen. Het is de bedoeling om setjes actiekaarten van dezelfde kleur te verzamelen, waarmee je het geneesmiddel tegen de ziekte met deze kleur ontdekt. Na jouw acties trek je twee nieuwe kaarten. Aan het einde van jouw beurt moet je ook nog een aantal infectiekaarten trekken en in elke getrokken stad een ziekteblokje plaatsen. Als je hierdoor een vierde blokje van dezelfde kleur in een stad moet plaatsen, ontstaat daar een uitbraak van die ziekte. Bij zo'n uitbraak moet je een blokje in elke aangrenzende stad plaatsen, wat tot een kettingreactie kan leiden. Als de spelers onvoldoende blokjes opruimen, overspoelen de ziektes vanzelf het speelbord. Na een epidemiekaart wordt de aflegstapel met infectiekaarten geschud en bovenop (!) de trekstapel gelegd. De gevaarlijke locaties zijn dus snel weer aan de beurt. De spelers winnen het spel als ze de vaccins tegen de vier ziektes ontdekken. Ze verliezen bij de achtste uitbraak, uitputting van een kleur blokjes of uitputting van de stapel actiekaarten. 

Ik heb inmiddels 10 potjes in een slordige week gespeeld en ben dol op dit spel. Ik ben geen liefhebber van coöperatieve spellen, maar deze spannende en stressvolle explosie van ziektekiemen is hier razend populair. Zoveel lol en spanning had ik vooraf niet verwacht.

Genoa Auteur: Dorn 

release: maart 2009

Een nieuwe editie van dit onderhandelingsspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn koopmannen in de 16e eeuw, die op jacht zijn naar rijkdom en aanzien. Het spelsysteem draait om onderhandelingen met je medespelers. Zonder "smeergeld" krijg je weinig gedaan. De actieve speler moet zijn vijf stukken op het bord plaatsen. Dit bord bestaat uit gebouwen (met eigen acties) en steegjes. In bepaalde gebouwen kun je contracten afsluiten, in andere gebouwen vind je de goederen waarmee je de contracten kunt nakomen (en daarmee geld kunt verdienen). Met twee dobbelstenen bepaal je de startlocatie van je stukken. Is dit een gebouw, dan mag je de actie uitvoeren of via onderhandelingen aan een medespeler verkopen. Vervolgens laat je hier één stuk achter en verplaats je de rest van je stapel naar een andere plek (eventueel na financiële stimulansen door een medespeler). Het hele spel draait om geld verdienen met de "verkoop" van acties en andere interessante zaken aan je medespelers.

Lungarno Auteur: Mura

release: okt 2008

Dit bordspel voor 2-5 spelers speelt zich af in het middeleeuwse Pisa. Aan de oevers van de rivier de Arno ligt de wijk Lungarno, de woonplaats van de machtigste families. In deze wijk bouwen de spelers prachtige paleizen, indrukwekkende torens en luxe winkels, om daarmee aanzien en prestige te verdienen. Word jij de rijkste koopman van Pisa? In dit legspel kun je op zijn minst een poging wagen. Meer informatie: preview.

Trouwe aanhang Auteur: Suchý

release: nov 2008

Een uitbreiding van het bordspel League of Six. Deze set bevat materiaal voor een zesde speler. Verder introduceert de set 36 nieuwe belastingtegels, waarmee je o.a. speciale karakters kunt bemachtigen. Met karakters kun je bijv. extra goederen verkrijgen of aan het einde van het spel wachters inwisselen voor winstpunten.

Cavum Auteurs: Kramer & Kiesling

release: okt 2008

Een strategisch bordspel voor 2-4 spelers over de exploitatie van een diamantmijn. Beschrijving van de uitgever: 'herfst 1901, de 20e eeuw is nog maar net begonnen of de grote diamantkoorts slaat toe. In de diamantmijn treffen de spelers grote aders aan met kostbare edelstenen. De spelers graven tunnels, bouwen mijnstations in de mijn (en in de kampen rondom de mijn), zoeken naar de mooiste edelstenen, om ze uiteraard te verkopen tegen de beste prijs'. Het speelbord toont o.a. een berg met 91 bergvelden en 5 steden met 31 stadsvelden. Deze berg bevat aders met waardevolle edelstenen, die de spelers moeten ontginnen en verkopen. Cavum duurt drie rondes, die uit vier fasen bestaan: 1) speelvolgorde vaststellen, actietegels pakken en opdrachtkaarten nemen, 2) bouwen (tunnels, stations, ...) en edelstenen delven, 3) steden waarderen, dynamiettegels laten exploderen en 4) edelstenen verkopen en opdrachten vervullen. Je beschikt over 12 actietegels, die je in redelijke vrijheid kunt inzetten. Je mag 1-4 tegels per beurt spelen. Delven is altijd jouw laatste actie van de ronde. Met de tegels bouw je o.m. tunnels in de mijn. Als je een ononderbroken route tussen twee eigen stations hebt gevormd, mag je daar edelstenen delven. Het vormen van zo’n route is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat de bouwplannen en de dynamiettegels van de snode medespelers je ernstig kunnen hinderen. De gedolven edelstenen leveren winstpunten op bij de verkoop (via een veiling met dalende prijzen) of door het vervullen van opdrachtkaartjes. Je krijgt ook winstpunten voor een stad met een eigen station en een verbinding met een ander eigen station. Het is wel zaak om de opdrachten te vervullen, omdat ze anders aan het einde van het spel strafpunten opleveren. Meer informatie: Kramer Spiele.

Bloom Auteurs: Escoffier & Franck

release: okt 2008

Een legspel voor 2-5 spelers. Iedere speler heeft een setje tegels met zijn eigen bloemensoort (tulpen, rozen enzovoort). Elke tegel is 9 velden groot en bevat een mix van grasvelden en bloemenvelden (1-9). Je hebt verder drie speelfiguren: een tuinman, een huisdier en een tuinornament. De tuinman is meteen beschikbaar, de andere figuren komen later in het spel. Als je aan de beurt bent, leg je een eigen tegel op tafel (de tafel is in feite een gemeenschappelijk speelveld). Je mag andere tegels bedekken, zolang minstens één van de negen velden van jouw nieuwe tegel direct op tafel komt te liggen. Voor de op afgedekte velden zichtbare bloemen krijg je bloemenfiches van die soort. Aan het einde van jouw beurt plaats je de tuinman op jouw verse tegel, bij voorkeur op zo'n manier dat je andere spelers een beetje blokkeert. Later kun je jouw huisdier en tuinornament ook gebruiken om delen van het speelveld af te schermen. Tijdens het spel krijg je punten voor setjes verschillende bloemenfiches (de waarde stijgt progressief). Aan het einde krijg je punten voor zichtbare velden met jouw bloemensoort (dit kan fors oplopen) en voor het grasveld met jouw tuinornament. Er zijn bonuspunten voor de speler die als eerste de laatste tegel heeft gelegd en voor de speler met de grootste aaneengesloten bloementuin. Nog even iets over de speelvolgorde: deze hangt af van het aantal zichtbare bloemenvelden. De speler met de minste velden is aan de beurt. Als je dit handig plant, kun je meerdere beurten na elkaar uitvoeren en een leuke slag slaan. Iets om rekening mee te houden. Dit is een leuk abstract spel met een prachtige vormgeving, waarbij je elke beurt op zoek moet naar de juiste balans tussen fiches verzamelen, de buren blokkeren en de speelvolgorde manipuleren.

Boss Kito Auteur: Schacht

release: okt 2008

Een biedspel voor 3-5 spelers. Het is een zonnige dag op het Gorilla-eiland. De jonge gorilla's spelen met een oude tractorband. In de verte zien ze de brede zilveren rug van Boss Kito. Gelukkig kijkt hij niet boos hun kant op. De gorilla's beschikken over een geheime voorraad bananen. Met deze vruchten proberen ze de gunst van de baas te verkrijgen. Helaas wordt Boss Kito steeds veeleisender. Met een enkel banaantje bereik je niet veel meer, je moet flink opbieden tegen je medespelers. 

Galaxy Trucker Auteur: Chvátil

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. In Galaxy Trucker bouwen de spelers ruimteschepen en gaan daarmee op zoek naar handelsgoederen, die ze aan het einde van hun tocht kunnen verkopen. Het spel duurt drie rondes. Elke speelronde begint met een bouwfase, waarbij de spelers tegels uit de - aanvankelijk - gedekte voorraad pakken. Het is de bedoeling dat je de beste onderdelen grijpt, om daarmee op jouw eigen ruimteschipbord een fatsoenlijk en veilig ruimteschip te bouwen. Er zijn meerdere categorieën onderdelen, die op bepaalde manieren verbonden moet worden. Aan het einde van de bouwfase controleren de spelers of de schepen conform de voorschriften zijn gebouwd. Illegale constructies worden dan zonder genade verwijderd. Vervolgens starten de spelers hun ruimtereis. De ruimteschepen worden op het vluchtbord geplaatst, in de volgorde waarin de bouwfase is beëindigd. De eerste speler draait de bovenste reiskaart van de stapel om en voert de afgebeelde handelingen uit. Er zijn in grote lijnen vier soorten reiskaarten: goederen en winstpunten verzamelen, bewegen (conform jouw motoren), gebeurtenissen en allerlei gevaren die de ruimteschepen bedreigen. Sommige activiteiten kosten reisdagen. Als de laatste kaart van deze ruimtemissie is afgewikkeld, eindigt de ronde. De spelers krijgen dan punten voor hun goederen, de speelvolgorde en een bonus voor het mooiste schip. Als je onderweg onderdelen bent verloren, kost dit je winstpunten. Eerste indruk: een vreselijk leuk bordspel, waarin tijddruk en de wens om degelijke schepen te bouwen voor een aangename dosis spanning zorgen. De ruimtereis zelf doet een beetje denken aan De Ruimteschepen van Catan.

Age of Empires III Auteur: Drover

release: sept 2008

Het bordspel Age of Empires III, The Age of Discovery speelt zich af in het tijdperk van de grote ontdekkingsreizen. De ene helft van het speelbord toont een landkaart van Amerika, van Brazilië tot aan Canada. Op deze landkaart vind je de regio’s die de spelers in de loop van het spel ontdekken en vervolgens koloniseren. De andere helft van het speelbord toont o.a. een achttal actievelden. Daar zetten de spelers aan het begin van een ronde hun speelfiguren in, om daarmee allerlei interessante actiemogelijkheden te bemachtigen. De Nederlandse editie wijkt op onderdelen af van het Amerikaanse origineel. De doos, handleiding en materialen zijn volledig Nederlandstalig, het speelbord is iets groter ten gunste van het scorespoor en er zijn twee extra gebouwen toegevoegd (tijdperken I en II). Meer informatie: spelbeschrijving.

Jambo Auteur: Dorn

release: aug 2008

Een kaartspel voor twee spelers. De spelers zijn markthandelaren en proberen als eerste 60 geldstukken te verdienen. De actieve speler mag vijf acties uitvoeren en heeft daarbij de keuze uit het trekken van kaarten, het uitspelen van kaarten of het activeren van eerder uitgespeelde voorwerpen. Om goederen te kunnen verkopen, moeten de spelers eerst goederen inkopen. Hiertoe speel je een goederenkaart uit, betaal je de afgebeelde kostprijs en plaats je de goederen op jouw marktkraam. Aangezien de ruimte in de eigen marktkraam beperkt is, moet je zorgvuldig kiezen welke goederen je aan de man wilt brengen. Het is overigens mogelijk om later in het spel extra marktkramen te bemachtigen. Met jouw voorwerpen en met actiekaarten kun je goedkoop inkopen en de tegenstander dwarszitten. Je hebt wat tijd nodig om te wennen aan de vele actiekaartjes, maar daarna zul je aan Jambo het nodige plezier beleven.

Chinatown Auteur: Drover

release: juni 2008

Dit bordspel voor 3-5 spelers is een heruitgave van een oud bordspel van Alea. 999 Games heeft ooit een Nederlandse editie aangekondigd, maar vond dit onderhandelingsspel vermoedelijk niet interessant genoeg. QWG Games geeft er anno 2008 wel vertrouwen in. Chinatown speelt zich af in Chinatown, New York. De spelers verkrijgen percelen, waarop winkels worden gebouwd. Omdat je nooit de juiste kaarten en fiches krijgt, wordt er naar hartelust gehandeld tussen de spelers, waarbij aan van alles en nog wat een waarde wordt toegekend. Na het handelen worden de winkels op het bord geplaatst en krijgen de spelers hiervoor geld. Het is de bedoeling om na zes rondes het meeste geld te bezitten. 

League of Six Auteur: Suchý

release: mei 2008

Een bordspel voor 3-5 spelers. In League of Six is iedere speler een belastingambtenaar, die in naam van de koning de steden op het bord bezoekt. Deze belastingopbrengsten in goederen eindigen in de pakhuizen van de koning en/of de burgerij. De steden zijn losse bordjes rond een centraal bord, waarop de speelvolgorde wordt bijgehouden en de spelers van stad naar stad reizen. Aan het begin van een ronde worden een of meer steden afgesloten, zodat per speler één stad resteert. In een stad vind je de volgende opbrengsten: vier soorten goederen, een burgerkaartje, paarden en wachters. De actuele belastingtegel geeft aan hoeveel en welke zaken er deze ronde beschikbaar zijn, waardoor de ene stad deze ronde zeer interessant is en de andere slechts met tegenzin wordt bezocht. De spelers kiezen eerst in welke stad ze belasting willen heffen. Als je een stad met een tegenstander kiest, moet je hem daar afkopen met wachters. Dit doet een beetje denken aan het claimen van provincies in Amon-Ra. De afgekochte speler moet naar een andere stad reizen, hetgeen hem per stap een wachterkaart kost. Het is uiteraard mogelijk dat een verjaagde speler met een versterkte voorraad wachters terugkeert en jou alsnog uit de stad knikkert. Uiteindelijk staat iedereen in een andere stad en worden de belastingen geïnd. Daartoe draai je de belastingschijf op zo’n manier, dat de door jou gewenste opbrengsten beschikbaar zijn. Vervolgens worden de verzamelde goederen opgeslagen in de pakhuizen. Degene met de meeste paarden bepaalt als eerste in welk pakhuis goederen worden opgeslagen, enzovoort. Deze pakhuizen vind je als rijen op een afzonderlijk speelbord. Elke rij heeft meerdere velden, waar bepaalde goederenkleuren worden gevraagd. Deze goederen leveren 1 of meer winstpunten op. Degene die de rij kiest, moet als eerste zoveel mogelijk velden vullen. Vervolgens is zijn linkerbuurman aan de beurt enzovoort. Als je dit een beetje slim aanpakt, kun je medespelers dwingen om goederen voor een te lage opbrengst te verkopen en kan jij nog een extra voordeeltje grijpen. Als een rij wordt voltooid, krijgt de speler die deze rij koos namelijk een bonus. In een koninklijk pakhuis bestaat de bonus uit extra punten. In een burgerlijk pakhuis is dit een burgerkaart. Deze tonen meerdere burgers in drie soorten, die aan het einde van het spel extra winstpunten opleveren. Na zes rondes wint degene met de meeste punten. 

Eerste indruk: League of Six is een redelijk toegankelijk spel over het verzamelen en ‘veredelen’ van grondstoffen, waarbij de spelers voor de afwisseling niet alleen met zichzelf bezig zijn, maar op een leuke manier interactie bedrijven. Dit is wat mij betreft een toppertje, dat op de Nederlandse markt van harte welkom is.

Caylus Magna Carta Auteur: Attia 

release: maart 2008

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Het thema en spelsysteem zijn gebaseerd op het bekroonde bordspel Caylus. In dit spel ontbreekt uiteraard een speelbord. Het materiaal bestaat uit speelkaarten, geld, arbeiders, grondstoffen, de stadswacht en bouwfiches voor het kasteel. Iedere speler heeft een eigen set gebouwkaarten. Je begint met een willekeurige starthand, jouw overige kaarten vormen een gedekte stapel. Het speelveld bestaat uit een – groeiende - weg met gebouwkaarten. Aan het begin liggen er reeds enkele algemene gebouwen klaar. Als je aan de beurt bent, voer je een van de volgende acties uit: 1) een nieuwe gebouwkaart aanleggen, 2) voor 1 geldstuk 1 extra gebouwkaart trekken, 3) alle handkaarten afleggen en nieuwe kaarten trekken, 4) een arbeider op een gespeelde gebouwkaart plaatsen, 5) een prestigegebouw bouwen of 6) passen. Nadat iedereen heeft gepast, kunnen de spelers tegen betaling de stadswacht verplaatsen (die aan het einde van de ronde sowieso nog twee ‘stappen’ zet). Daarna worden de gebouwkaarten t/m de stadswacht afgewikkeld en incasseren de spelers de bijpassende opbrengst (meestal grondstoffen). Het is ook nog mogelijk om bij te dragen aan de bouw van het kasteel. Tegen betaling van grondstoffen kun je bouwfiches kopen. Degene die de meeste bouwfiches in een ronde koopt, krijgt een goudblokje als bonus. Aan het einde van de rit krijgen de spelers winstpunten voor bouwfiches, gebouwde kaarten, grondstoffen en geld. Meer informatie: recensie.

Amyitis Auteur: Demaegd 

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers zijn edelen in het oude Babylon. Ze proberen hun status te verhogen door de aanleg van prachtige - hangende - tuinen. Het spel heeft twee borden: de stad Babylon en Mesopotamië. De stad bevat akkers, tempels en plek voor de tuinen. De spelers huren tijdens het spel arbeidskrachten in: boeren (produceren grondstoffen), priesters, ingenieurs (voor de irrigatie van de tuinen) en koopmannen (zorgen voor kamelen). De kamelen bewegen jouw karavaan door Mesopotamië. In andere steden kun je planten voor jouw tuin en speciale hofkaarten bemachtigen. Meer informatie: preview.

El Capitan Auteurs: Kramer &  Rösner

release: okt 2007

Dit bordspel voor 2-5 spelers is een bewerkte heruitgave van Tycoon, dat in 1998 door Jumbo werd uitgegeven. Beknopte beschrijving van de uitgever: het spel speelt zich af in de 16e eeuw in het Middellandse Zee gebied. Spanje en Italië zijn grootmachten en jij kunt hiervan profiteren. Iedere speler kruipt in de huid van een machtige koopman die niets liever wil dan zijn handelswaar overal te verkopen. Je vaart mee met grote zeilschepen, bouwt pakhuizen en grote forten om je rijkdommen te beschermen. El Capitan is het derde spel in de reeks 'QWG Master Print Series'. De bijzondere vormgeving van deze reeks wordt verzorgd door Mike Doyle. Gezien de eerste voorbeelden op zijn website houdt Mike Doyle zich bij dit spel gelukkig een beetje in, hetgeen de overzichtelijkheid van het spelmateriaal bevordert. 

Demetra Auteur: Breese

release: sept 2007

Dit bordspel voor 2-4 spelers is de Nederlandse editie van Key Harvest, een titel die beter aangeeft waarom het allemaal draait. De Engelstalige versie speelt zich af in de bekende middeleeuwse Key-setting; deze Nederlandse uitgave had blijkbaar behoefte aan de Griekse zon. Demetra is het vierde spel in de reeks 'QWG Master Print Series'. De bijzondere vormgeving van deze reeks wordt verzorgd door Mike Doyle

De spelers verdienen punten door hun akkers op een handige wijze te laten groeien en door het oogsten van gewassen. Als actieve speler heb je de keuze uit twee van de volgende vier acties: a) oogst jouw gewasfiches, b) plaats een arbeider op jouw bord, c) plaats landtegels uit een winkel op jouw bord en d) plaats landtegels uit de voorraad in jouw winkel. Elke actie mag één keer worden gekozen. Iedere speler beschikt over 6 eigen landarbeiders. Daarnaast zijn er 6 neutrale burgers, die iedere speler kan inhuren. Op elke arbeider staat een cijfer, die aangeeft hoeveel landtegels hem minimaal moeten omringen. Arbeidertegels mogen nooit naast elkaar worden gelegd. Als een arbeider wordt ingezet of verplaatst, kun je zijn speciale vaardigheid gebruiken. Er zijn i.h.a. 6 landtegels beschikbaar. Als je aan de beurt bent, mag je met gewasfiches op maximaal 2 van deze landtegels bieden. Zo’n landtegel leg je met de geboden gewasfiches in jouw winkel. In zijn eigen beurt mag een medespeler jouw bod evenaren (in aantal en soort gewasfiches). Als dit gebeurt, plaatst die medespeler de landtegel(s) op zijn bord en betaalt hij jou met de geboden gewasfiches. Als geen enkele medespeler jouw bod evenaart, plaats jij de tegels in jouw volgende beurt op jouw bord en betaal je de gewasfiches aan de bank. Landtegels uit de voorraad worden meteen aangevuld uit een zak. Deze zak bevat ook tegels met speciale gebeurtenissen, die alle spelers raken. Na de tiende gebeurtenis duurt het spel nog twee rondes. Je verdient 1 punt voor elke tegel in jouw grootste akker en 2 punten voor elke tegel in jouw op één na grootste akker. Ten slotte krijg je punten als je de meeste fiches van een bepaald gewas bezit.

Yspahan Auteur: Pauchon 

release: sept 2007

In het bordspel Yspahan drijven 3-4 spelers handel met de Perzische stad Isfahan. Dit stadje heeft vier wijken, waarbinnen de winkels telkens per kleur zijn gegroepeerd. De startspeler gooit in principe negen zeszijdige dobbelstenen en plaatst deze van laag naar hoog op de zes actievelden. De stenen met de hoogste ogen worden altijd op het hoogste veld gezet. Daarna moeten de spelers in volgorde een van deze setjes dobbelstenen kiezen en de desbetreffende acties uitvoeren. De hoeveelheid dobbelstenen bepaalt de sterkte van de desbetreffende actie. Met de dobbelstenen op het kameelveld (nr. 1) kun je o.a. kamelen nemen, op het goudveld (nr. 6) verdien je goud en de velden met de vier stadswijken staan je toe om jouw blokjes op de winkels te plaatsen. Alternatieve actiemogelijkheden zijn het verplaatsen van de opzichter (stuurt blokjes van winkels naar de karavaan - als je hier handig mee omgaat, kun je bergen punten verdienen) of het trekken van een actiekaart (levert een bonus op). Na de verplichte actie mag je tegen betaling van kamelen en goud een gebouw stichten. Gebouwen leveren winstpunten en/of zeer leuke extraatjes op. Na 7 rondes (7 dagen) verdien je punten als alle winkels van dezelfde kleur in een wijk jouw blokjes bevatten. Ook de blokjes op de karavanen leveren dan punten op. Na drie weken wint degene met de meeste punten. Meer informatie: recensie.

De Vorsten van Florence Auteurs: Kramer & Ulrich

release: mei 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. Iedere speler is een prins met een paleis en een grote achtertuin. Je wilt zoveel mogelijk prestigepunten (winstpunten) in de wacht slepen. Hiertoe lok je allerlei kunstenaars en wetenschappers (de personenkaarten) naar je hof, die belangrijke werken tot stand brengen. Deze werken leveren je geld en/of prestige op. Het geld heb je nodig om allerlei zaken te kopen, met prestige verzamel je winstpunten. De prestigepunten kun je op allerlei manieren verdienen. De grote klappers maak je met het uitspelen van personenkaarten, waarmee je een werk tot stand brengt. Op zo'n personenkaart worden de elementen opgesomd waarmee je de waarde van het desbetreffende werk kunt vergroten. De door jou ingehuurde persoon wordt productiever als je de juiste elementen hebt verzameld. Het spel wordt gespeeld in 7 rondes. Elke ronde is verdeeld in twee fases: de veilingfase en de fase waarin de spelers hun individuele beurten uitvoeren. In de veilingfase wordt een aantal objecten geveild. Elke categorie komt maar één keer aan bod, iedere speler kan maar één object verwerven. De startspeler kiest een te veilen object, dat uiteindelijk naar de hoogste bieder gaat. Na de veilingfase moet iedere speler zijn individuele beurt uitvoeren. In jouw beurt mag je twee acties uitvoeren. Daarbij kun je kiezen uit een combinatie van de volgende acties: één of twee gebouwen kopen; één privilegefiche kopen; een of twee bonuskaarten kopen; één personenkaart kopen; een of twee werken tot stand brengen.

QWG haalt met De Vorsten van Florence een van de beste Duitse spellen ooit naar Nederland. Deze editie bevat enkele nieuwe scenario's en varianten, waaronder de meegeleverde uitbreiding "Muze en Prinses". Deze uitbreiding introduceert zes karakters (Kardinaal, Muze, Bankier, Koopman, Professor en Prinses). Deze karakters worden in een aparte biedronde geveild, waarna zij de spelers gedurende de ronde behulpzaam kunnen zijn. Voor extra interactie zorgt de tweede uitbreiding "Gemeenschappelijk bouwen", waarbij de spelers op een gezamenlijk speelveld bouwen. Het artwork is verzorgd door Eckhardt Freytag, de tekenaar van Ravenburger's oogstrelende Celtica.

Leonardo da Vinci Auteurs: Brasini c.s.

release: maart 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. De grootste uitvinders zijn samengekomen in Firenze, waar de heerser van de stad een geldsom belooft voor iedere voltooide uitvinding. Om een uitvinding te voltooien, moet je in jouw laboratorium het vereiste aantal onderzoeksweken besteden en bij de start van het onderzoek over de juiste materialen beschikken. Als je een uitvinding als een van de eersten voltooit, levert dit je meer geld op. Tevens maak je dan kans op de desbetreffende speelkaart, die je een korting in onderzoeksweken geeft bij latere uitvindingen uit dezelfde categorie. Een beurt bestaat uit vier fasen. In de laboratoriumfase kondig je aan dat je een uitvinding wilt starten. In de toewijzingsfase wijs je onderzoekstaken toe aan jouw leerlingen en/of meester of stuur je ze op pad naar de stad. Deze stad bevat diverse locaties, waar je allerlei extraatjes kunt verdienen, zoals extra arbeiders, geld, materialen, een tweede laboratorium of robotwerkers. In de tewerkstellingsfase worden de voordelen uit de stad toegekend. Per locatie krijgt de sterkste speler de bonus voor niets, de medespelers moeten ervoor betalen. In deze fase besteden de leerlingen en meesters in de laboratoria tijd aan onderzoek. In de vierde fase melden de laboratoria hun voltooide uitvindingen en incasseren ze de opbrengsten. Na negen rondes is het spel voorbij. Dan kun je een flinke bonus verdienen als je meerdere soorten uitvindingen bezit. De speler met de meeste florijnen is de winnaar. 

Eerste indruk: dit spel biedt een briljante mix van handig omgaan met schaarse middelen en een soms felle strijd om meerderheden in de lucratieve locaties. Ook bij het voltooien van de uitvindingen zitten de spelers elkaar regelmatig in de haren. QWG presenteert een eigen Nederlandstalige editie, inclusief een fatsoenlijke vertaling van de spelregels. Leonardo da Vinci is het eerste spel in de reeks 'QWG Master Print Series'. De bijzondere vormgeving van deze reeks wordt verzorgd door Mike Doyle.

Hermagor Auteur: Ornella 

release: okt 2006

Hermagor is een stevig bordspel voor 2-5 spelers. Elke maandagmorgen wordt op de marktplaats van Hermagor een grote weekmarkt gehouden. Op een markttabel worden o.a. goederenfiches geplaatst, waarna de spelers tegen betaling hun inkopers inzetten. De positie van de inkopers bepaalt niet alleen welke goederenfiches je bemachtigt, maar ook hoeveel geld je op de markt verdient. Uiteraard vliegen de inkopers elkaar regelmatig in de haren en wordt er fel gestreden om gewilde fiches. Na de sluiting van de markt stuur je jouw koopman op pad naar de dorpen, om de op de markt verzamelde goederen te verkopen. Je kunt alleen in nieuwe dorpen verkopen en wordt dus gedwongen om te reizen. Het reizen kost je geld. Als je in een nieuw dorp een goed verkoopt, bouw je daar meteen een handelpost. Deze levert meteen geld op en later ook nog een bescheiden bonus als een medespeler hier een goed verkoopt. Als je in alle dorpen rond een regio handelsposten bezit, mag je een productiegebouw of een edelman plaatsen. Eerstgenoemde levert enkele duiten op. Een productiegebouw levert aan het einde veel geld op als de desbetreffende categorie voldoende is ontwikkeld. Aan het einde krijg je ook nog een financiële bonus voor de spreiding van jouw handelsposten over de drie hertogdommen c.q. de sterkste positie op de hoofdweg. Aan het einde van de rit wint degene met het meeste geld. Meer informatie: recensie.
Taj Mahal Auteur: Knizia

release: aug 2006

Dit bordspel voor 3-5 spelers speelt in India tijdens de 18e eeuw. In 12 rondes strijden de spelers om de invloed in 12 provincies. De volgorde waarin de provincies aan bod komen, is elk spel anders. In elke provincie zijn zes machtsgroepen actief, waarop de spelers invloed proberen te krijgen. De economische macht wordt vertegenwoordigd door provinciefiches, die één of twee handelsgoederen bevatten. De politieke macht is verdeeld over vier groepen: de vizier, de generaal, de monnik en de prinses. Ten slotte is het mogelijk om invloed uit te oefenen op de Groot-Mogul. Invloed oefen je uit door het uitspelen van speelkaarten. De symbolen op de kaart bepalen op welke van de zes groepen je invloed uitoefent. Als je aan de beurt bent, heb je de keuze uit twee mogelijkheden: je speelt één of twee kaarten uit of je past en verlaat de strijd om de huidige provincie. Het is niet toegestaan om zomaar een willekeurige kaart uit te spelen. Je mag per spelerbeurt uitsluitend één gekleurde kaart of een combinatie van één gekleurde en één witte kaart uitspelen. Bovendien mag je in de lopende ronde niet van kleur wisselen. Als je hebt gepast, controleer je of je op een of meer van de groepen de meeste invloed uitoefent. Is dit het geval, dan ontvang je de bijbehorende bonus. Zo niet, dan ga je met lege handen naar huis. Nadat je hebt gepast, gaan jouw kaarten naar de aflegstapel en trek je één of twee kaarten van de openliggende kaartkeuze. De andere spelers spelen verder. 

Taj Mahal is een schitterend spel met tactische kaartduels vol interactie. Met drie of vier spelers spelen ook strategische overwegingen een belangrijke rol. Dan moet je oppassen voor de olifanten- of de paleizenstrategie. Een medespeler die een reeks provinciefiches of een keten van paleizen verzamelt, kan dan met name in de eindfase bergen winstpunten verdienen. Meer informatie: recensie.

Caylus Auteur: Attia 

release: feb 2006

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn bouwmeesters, die een nieuw kasteel voor koning Philip de Schone moeten bouwen. Het speelbord toont een kasteel en een weg met een aantal gebouwen en bouwplaatsen voor nieuwe gebouwen. In een ronde zetten de spelers eerst hun arbeiders in, op het kasteel en/of de gebouwen. In het kasteel is ruimte voor één arbeider per speler, op een gebouw kan in principe maar één arbeider staan. Het plaatsen van arbeiders kost geld. Deze loonkosten kunnen flink oplopen als je medespelers passen en de arbeidersfase verlaten. Vervolgens worden de arbeiders één voor één geactiveerd. Elk gebouw heeft een speciale eigenschap. Sommige gebouwen genereren grondstoffen, anderen leveren winstpunten op, staan je toe om nieuwe gebouwen te bouwen, vullen jouw geldvoorraad aan of beïnvloeden de speelvolgorde. Je profiteert overigens alleen van een gebouw als de provoost dit goed vindt. Deze neutrale speelfiguur wandelt heen en weer over de weg en bepaalt tot welk punt de gebouwen hun voordeeltjes opleveren. Het is ook mogelijk om bij te dragen aan de bouw van het kasteel. Hiermee verdien je de nodige winstpunten en, onder bepaalde voorwaarden, ook nog een andere leuke bonus. Meer informatie: recensie.


Nieuws > Releases > QWG Games


Top