Update: 13-11-11

Nieuws > Releases > Quined Games

Quined Games
QWG spellen?: klik hier

Website


Alba Longa Auteur: Jahns

release: okt 2011

Een bordspel voor 2-5 spelers. Iedere speler is de heerser over een Romeinse stadstaat. Deze vind je terug op jouw eigen speelbord, waarop jouw arbeiders zijn gehuisvest, aan het werk gaan en waarop je monumenten bouwt. Een centraal speelbord doet dienst als marktplein, waar de spelers hun acties betalen. Om het spel te winnen moet je jouw bevolking uitbreiden tot minimaal 16 arbeiders en moet je 10 monumenten bouwen. Dit doe je door jouw arbeiders handig in te zetten op de verschillende acties. De actiesoorten worden gekozen via een geslaagd drafting systeem met vierzijdige dobbelstenen. Alba Longa valt verder op door de directe interactie. Je kunt jouw arbeiders als legionairs naar de buren sturen, om daar hun plannen te verstoren. Meer informatie: preview.
Era of Inventions Auteur: Daamen

release: okt 2010

Een bordspel voor 3-5 spelers. Era of Inventions draait thematisch om het doen van uitvindingen, inhoudelijk is het een ‘worker placement’ spel, waarin grondstoffen worden veredeld naar winstpunten. Dit alles vindt plaats op een nogal bont speelbord, met zes zones met elk twee actievelden. Daar claimen de spelers met hun schijfjes de gewenste acties. Dit is een mix van fabrieken kopen, grondstoffen produceren, kopen en/of ruilen en uitvindingen doen of exploiteren. De uitvindingen staan centraal, die leveren namelijk de meeste winstpunten op. Meer informatie: preview.
Chocolatl Auteur: Burkhardt

release: juni 2010

Een bordspel voor 3-5 spelers (aan een variant voor twee spelers wordt gewerkt). Dit spel bemoeit zich met de geschiedenis van de Azteken, het volk dat 800-500 jaar geleden over Mexico heerste. De god Quetzalcoatl waakt over het voedsel van de goden, cacao. Iedere speler heeft een gelijke set met 13 biedkaarten (waarde 0-12), waarvan hij er één gedekt aflegt. Deze kaart doet niet mee en levert aan het einde bonuspunten op. Het is zaak om elke ronde jouw kaarten zo goed mogelijk in te zetten op de zes verschillende actievelden op het speelbord. Je zet op elke locatie twee kaarten in. Afhankelijk van de koppositie op het scorespoor worden de kaarten op verschillende manieren ingezet (dicht versus gedeeltelijk open, alle velden in één keer versus veld voor veld). Op het eerste actieveld krijgt de winnaar een speelfiguur die op latere actievelden gelijke standen breekt. De laagste bieder wordt de rest van de ronde opgezadeld met een aftrek van 1 biedpunt. Op het tweede veld bieden drie dobbelstenen winstpunten voor de hoogste bieders. Op het derde veld kun je een permanente of een tijdelijke biedbonus verdienen. Op het vierde veld bouwen de hoogste bieders aan een piramide, wat tijdens het spel en bij de eindtelling de nodige punten kan opleveren. Op het vijfde veld verdient de hoogste bieder pluspunten en de laagste bieder twee strafpunten. Op het zesde veld worden twee nieuwe biedkaarten aangeboden, waarmee je een lage kaart in jouw set kunt opwaarderen. Het derde en het zesde veld verdienen voldoende aandacht. Als een medespeler meerdere bonussen en sterke vervangende kaarten kan bemachtigen, zal jij het spel niet winnen. Eerste indruk: een vlot en erg leuk biedspel. Blind bieden op meer lekkernijen dan je kunt bemachtigen deed mij meteen denken aan Morgenland. De eerste kennismaking met Chocolatl is mij goed bevallen.

Fish Fish Fish Auteur: v/d Bulk

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers proberen zoveel mogelijk vis te vangen. Dit doen ze door de vis naar hun vissersboten te lokken of door hun boten naar gunstige visgronden te verplaatsen. Als je aan de beurt bent, heb je de keuze uit één van de volgende acties: jouw vissersboten verplaatsen of vissen verplaatsen. Voor het varen moet je een of meer bewegingskaarten uitspelen. De vissen die je onderweg tegenkomt, mag je aan jouw vangst toevoegen. Het cijfer op het veld waar je boot eindigt, bepaalt hoeveel nieuwe bewegingskaarten je mag trekken. Ook de vissen verplaats je met een of meer bewegingskaarten. Tijdens de beweging kan een school ontstaan of groeien. Het cijfer op het veld waar de laatst verplaatste vis/school eindigt, bepaalt hoeveel nieuwe bewegingskaarten je mag trekken. Aan het begin van het spel heb je twee grijze vissen ontvangen, die je tijdens het spel overboord moet gooien om strafpunten te vermijden. Daarna is het zaak om zo'n grijze vis zelf weer te vangen, want dan is die ineens veel pluspunten waard. Aan het einde van het spel tel je de punten op jouw vissen. De speler met de meeste vispunten is de winnaar. Eerste indruk: een leuk en toegankelijk spel, waarbij het zaak is om de mooie vissen voor de neus van de medespelers weg te vangen. Tactisch positiespel speelt hierdoor een belangrijke rol. Als je handig wisselt tussen beweging van vissen en schepen, heb je bijna nooit last van een slechte kaarthand.

Siena Auteur: Papini

release: okt 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers starten als boeren, die het land bewerken en hun oogsten verkopen. Als er genoeg geld is gespaard, kun je het boerenleven vaarwel zeggen en koopman worden. Als koopman kun je andere goederensoorten verkopen, waarmee veel geld is te verdienen. Bovendien kun je een deel van de opbrengst inleveren voor winstpuntkaartjes (die 1-4 punten opleveren; een forse geluksfactor!). Bij de volgende promotie kun je bankier worden. Dit betekent dat je door de stad mag wandelen, om daar op de verschillende velden nog meer geld en/of punten te verzamelen. In de stad kun je overigens ook geld verliezen, met dank aan een herberg vol hoeren, een bedelaar of een inhalig bruidspaar. Een speelronde begint met het aanbieden van een lading actiekaarten. In de speelvolgorde mogen de spelers om de beurt één kaart kopen, tot alle spelers max. twee kaarten hebben gekocht. De armste speler heeft de eerste keus en betaalt minder dan rijkere spelers. De armste speler bepaalt ook in welke volgorde de spelers hun acties mogen uitvoeren. Sommige actiekaarten worden niet gekocht, maar via een veiling aangeboden. Deze acties voer je uit door 1 of meer actiekaartjes uit te spelen. Als boer of koopman probeer je met de acties vooral voldoende goederen te produceren, al loop je het risico dat een medespeler de laatste productiestapjes zet en de opbrengst inpikt. Als bankier probeer je naar de gewenste velden in de stad te bewegen, met name om daar extra punten te verdienen. Eerste indruk: een prachtig uitgevoerd spel, met helaas nogal onduidelijke spelregels. Als je in de koopmansfase enkele gelukkige grepen van de stapel winstpuntenkaartjes doet, maak je een goede kans dit spel te winnen. Dit gelukselement voelt een tikje storend bij een spel dat 2 uur of langer kan duren. Hetzelfde geldt voor het soms stroperige speeltempo.

Reef Encounter Auteur: Breese

release: okt 2005

Bij dit bordspel voor 2-4 spelers laten de spelers met behulp van polieptegels verschillende koraalsoorten groeien. Een sterkere koraalsoort mag een andere soort opslokken. Met garnalen kun je de polieptegels beschermen tegen aanvallen van jouw medespelers. Het is de bedoeling om poliepen van naburige spelers te consumeren. Geconsumeerde polieptegels leveren nieuwe poliepen, larven of algen op. Met de algen kun je koraalsoorten versterken of de waarde van de verschillende soorten bij de eindtelling beïnvloeden. Dit spel werd in 2004 uitgegeven door R&D Games. Voor deze editie is de vormgeving vernieuwd.


Nieuws > Releases > Quined Games


Top