Update: 02-10-07

Nieuws > Releases > PS Games > Archief

PS Games

Website


Spel der Torens Auteur: Hoffman 

release: sept 2006

Een heruitgave van een bordspel voor 2-4 spelers uit 1993. Beschrijving van de uitgever: "bij het Spel der Torens willen 4 adellijke families met hun familiewapen de hoogte in bouwen. Doel van elke adellijke is om hun eigen stenen en torens op de symboolvelden te bouwen, om daarmee zoveel mogelijk punten te verkrijgen. Wie aan het einde de meeste punten heeft is winnaar. Om dit doel te bereiken probeert elke adellijke om zijn “steenkleur” bovenop te leggen, want alleen dan is hij de eigenaar van de toren en kan deze door niemand anders meer afgepakt worden. Net zoals in het middeleeuwse San Gimignano is het ook in dit spel de bedoeling dat de torens niet te hoog worden. In Spel der Torens mag een toren maximaal 5 stenen hoog worden. Het spel is afgelopen zodra er één stadswijk met dezelfde vier symboolvelden volledig bezet is door torens van dezelfde kleur óf als op de stegenvelden geen torens meer staan".

Pompen of Verzuipen Auteur: Dorra 

release: juni 2006

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Het materiaal bestaat uit een set van 60 biedkaarten, genummerd van 1-60, 24 waterstandkaartjes (2 sets van 1-12) en een aantal kaarten met zwembanden (de winstpunten). Aan het begin krijgt iedere speler 12 willekeurige biedkaarten en het bijpassende aantal zwembanden. Na de verdeling van de kaarten start het eerste potje. De bovenste twee waterstandkaarten worden omgedraaid, waarna alle spelers een gedekte biedkaart spelen en tegelijk omdraaien. Degene die de hoogste biedkaart heeft gespeeld, moet als eerste een waterstandkaart kiezen en deze open voor zich op tafel leggen. De speler met de op één na hoogste biedkaart neemt de tweede waterstandkaart. Daarna wordt bepaald wie de hoogste waterstandkaart voor zich op tafel heeft liggen (dit kan overigens ook een kaart uit een vorige ronde zijn). Deze speler moet een zwemband omdraaien, hetgeen hem in feite een winstpunt kost. Aan het einde van een potje worden winstpunten verdeeld. Als je tussen de bedrijven door bent verdronken, krijg je één minpunt. De speler die aan het einde de laagste waterstand bezit, krijgt één pluspunt. Elke niet omgedraaide zwemband is ook een pluspunt waard. Na het eerste potje geven de spelers hun biedkaarten en de zwembanden aan de linker buurman. Vervolgens probeer je opnieuw 12 rondes het hoofd boven water te houden. Dit ritueel wordt nog een paar keer herhaald tot iedere speler één keer met elke set biedkaarten heeft gespeeld. Wie aan het einde de meeste punten heeft verzameld, is uiteraard de winnaar.
Kaleidoscope Auteur: Dr Wood .... 

release: juni 2006

Een puzzelspel voor 2-3 spelers. Het bord wordt tijdens het spel gevuld met gekleurde speelstukken in verschillende vormen, waardoor gaandeweg een bont schaakbordpatroon ontstaat. Het regelboekje bevat tientallen opdrachten. Kaleidoscope is in eerste instantie ontwikkeld als een puzzel, maar bevat inmiddels ook regels voor een uitdagend legspel.
Munchkin Combo Box Auteur: Jackson 

release: april 2006

Deze box bevat Munckin Dice en Muchkin 4: Blij Dat Ik Rij!, de vierde uitbreiding voor het kaartspel Munchkin. Uiteraard bevat Blij Dat Ik Rij! kaarten die speciaal voor de Nederlandse editie zijn getekend, waaronder iets over foute vrienden en vette feesten.

Doom uitbreiding Auteur: Wilson 

release: jan 2006

De Doom Expansion Set introduceert meer dan 30 nieuwe figuren, waaronder Cacodemons, Revenants, Cherubs, Commando Zombies en Maggots. De set bevat verder nieuw terrein en nieuwe speelkaarten. Met de speelvarianten Deathmatch en Capture the Flag kun je het spel nu met zes spelers spelen.
Ostia Auteur: Risthaus 

release: dec 2005

Dit kaartspel voor 3-5 spelers speelt zich af in en rond de graanhaven van het oude Rome. Iedere speler begint het spel met vijf goederenkaarten en één pakhuis. Een van de kaarten bevindt zich in het pakhuis. Deze kaart wordt door een scheepskaart van jouw overige handkaarten gescheiden. Vervolgens biedt iedere speler om de beurt twee setjes met twee goederenkaarten aan. De overige spelers doen een bod, de aanbieder beslist wie de kaarten mag kopen. Als een medespeler de kaarten koopt, krijgt de aanbieder de helft van het bod. De andere helft gaat naar de bank. Als de aanbieder de kaarten zelf koopt, gaat het volledige bod naar de bank. Als de medespelers niet bieden, moet je de set voor de helft van de prijs zelf kopen. Gekochte kaarten voeg je toe aan de “pakhuissectie” van jouw kaarthand. Nadat iedereen twee setjes heeft aangeboden, moeten de spelers de kaarten in hun “pakhuissectie” gedekt uitspelen. Je kunt een of meer kaarten aanbieden aan de Senaat. Dit levert 1-3 winstpunten op voor de drie spelers met de meeste invloedpunten. Deze invloedpunten hangen af van de senaatkaart van de huidige ronde; de goederensoorten zijn 0-5 invloedpunten per kaart waard. Daarnaast kun je jouw goederenkaarten ook verkopen. Dit levert maximaal 15 pegels per kaart op. De opbrengst daalt fors als er deze ronde meerdere exemplaren van dezelfde goederensoort worden aangeboden. Ten slotte mag je 1-4 kaarten stallen in je pakhuizen, mits je voldoende pakhuizen hebt gebouwd. Hiermee kun je voorkomen dat je kaarten moet inleveren en bovendien kun je aldus anticiperen op de senaatkaart van de volgende ronde (die reeds bekend is). Vervolgens start een nieuwe ronde, met vijf nieuwe handkaarten (aangevuld met de kaarten uit jouw pakhuizen) en een nieuwe senaatkaart. Aan het einde van de rit telt iedereen zijn winstpunten. Je krijgt dan bonuspunten voor pakhuizen met unieke goederensoorten (max. 4) en voor het meeste speelgeld (max. 3). De speler met de meeste punten wint het spel. Een eerste potje met een prototype heeft een zeer positieve indruk achtergelaten.

Runebound Auteur: Wallace 

release: dec 2005

Een avontuurlijk bordspel voor 2-6 spelers. Je vertegenwoordigt een held in een rijk vol monsters, gevaren en schatten. Tijdens het spel bezoek je allerlei plaatsen op het spelbord. Je beleeft daar avonturen, je koopt er magische voorwerpen en ontmoet er bondgenoten. Uiteraard wordt er volop gevochten en verzamelen de helden tussen de bedrijven door de nodige ervaringspunten. Het is de bedoeling om de slechterik te verslaan of als eerste een aantal drakenrunes te verzamelen. Deze Nederlandstalige versie is overigens gebaseerd op de tweede editie van Fantasy Flight Games.
Tsuro Auteur:  

release: okt 2005

Een legspel voor 2-8 spelers. Het speelveld bestaat uit losse tegels, waarop lijnen zijn afgebeeld. Met deze tegels proberen de spelers een veilige route voor hun speelfiguren te vormen en ondertussen de routes van de tegenstanders te frustreren. Tsuro doet op het eerste gezicht denken aan Metro van Queen Games.

Heersers der Woestijn Auteur: Knizia 

release: juni 2005

Dit bordspel voor 2-5 spelers is de Nederlandstalige versie van een heruitgave van Durch die Wüste. Vijf bedoeïenenstammen bevolken een vooralsnog lege woestijn. In de loop van het spel vormen ze lange karavanen. Deze karavanen bestaan uit plastic kamelen in vijf softe kleurtjes. De spelers proberen de kostbare waterputten en oasen te bezetten en grote stamgebieden te veroveren. Met deze activiteiten verdien je overwinningspunten. De speler met de meeste punten wint het spel. Heersers der Woestijn is een van de betere "Kniziaatjes". Meer informatie: recensie.

Foute Vrienden...

Auteurs: Friese & Co.

release: juni 2005

Foute Vrienden, Vette Feesten is een bordspel voor 2-6 spelers van Friedemann Friese en Marcel-André Casasola Merkle. Het is de bedoeling om vijf levensdoelen te vervullen. De spelers doen ervaringen op in negen categorieën, waaronder religie, roken, gezondheid enzovoort. In de eerste ronde (puberteit) speel je er vrolijk op los en verzamel je allerlei ervaringen, die je latere levensloop overigens wel beïnvloeden. Vanaf de tweede ronde begint het echte leven en bepaalt een goede planning welke ervaring je verzamelt, of je voldoende tijd (= geld) hebt om een en ander te verwezenlijken en uiteindelijk welke levensdoelen je zult vervullen. De Nederlandse editie is met 25 euro prettig geprijsd, zodat je jouw foute vrienden niet hoeft op te zadelen met Duitstalige kaartjes. Eerste indruk: een boeiend ontwikkelingsspel, met strategische planning, schaarse middelen en voldoende interactie. Het thema is af en toe nogal ranzig, maar dit leidt met de juiste speelpartners wel tot de nodige hilariteit. Helaas zijn de spelregels zeer wollig en onhandig opgebouwd (met dank aan de opstellers van de originele Duitse regels), waardoor de eerste kennismaking nogal stroef verloopt. 

De Onfortuynlijke Theoloog Auteur: Jackson 

release: mei 2005

Dit is een uitbreiding voor het kaartspel Munchkin. Munchkin 3: De Onfortuynlijke Theoloog bevat 112 nieuwe kaarten om monsters te doden en hun schatten te jatten. En ook deze uitbreiding introduceert een nieuw ras (Gnoom), een nieuwe karakterklasse (Bard) en bevat vier kaarten die speciaal voor de Nederlandse editie zijn getekend, waaronder de Elfsteden Kruistocht.

Wings of War II Auteurs: Paglia & Angiolino 

release: feb 2005

Wings of War - Watch your back! is een kaartspel voor 2-4 spelers. Dit is de tweede set van een serie spellen, waarin de spelers luchtgevechten naspelen. Ook Watch your back! speelt zich af tijdens WO I. Deze set bevat 18 vliegtuigen in vijf verschillende modellen. Je kunt meerdere exemplaren van het spel combineren.
Wings of War I Auteurs: Paglia & Angiolino 

release: feb 2005

Wings of War - Famous aces is een kaartspel voor 2-4 spelers. Dit is de eerste set van een serie spellen, waarin de spelers luchtgevechten naspelen. Famous Aces speelt zich af tijdens WO I. Deze set bevat 23 vliegtuigen in vijf verschillende modellen. Een vliegtuig wordt vertegenwoordigd door één speelkaart, die je in feite gebruikt als een speelstuk op een willekeurig speelveld (tafel, vloer enz.). De spelers leggen tegelijkertijd drie gedekte bewegingskaarten neer, waarmee ze bepalen welke manoeuvres hun vliegtuigen uitvoeren. Wanneer alle spelers hun bewegingen hebben gepland, draaien ze de eerste bewegingskaart voor deze ronde open. Nadat alle vliegtuigen hun eerste bewegingskaart hebben uitgevoerd, controleer je met een meetlat of een vliegtuig op een vijandig toestel kan schieten. Vervolgens doe je hetzelfde na de tweede en de derde bewegingskaart. Een beschoten vliegtuig ontvangt schadekaarten, die bepalen hoe zwaar een vliegtuig beschadigd is. Sommige schadekaarten hebben een tijdelijk negatief effect op jouw vliegtuig (bijv. beperkte beweging of een geblokkeerde mitrailleur). Als je na een aantal rondes het afgebeelde aantal schadepunten hebt verzameld, stort jouw vliegtuig neer. De laatste speler met één of meer vliegtuigen op het speelveld wint het spel.

Senator Auteur: Lang 

release: dec 2004

Een biedspel voor 3-5 spelers. De val van de Romeinse republiek is nabij. Als Romeinse senatoren moeten de spelers samenwerken om Rome te beschermen tegen gevaren als oorlogen, interne opstanden, epidemieën en economische neergang. Het spel wordt gespeeld in drie rondes. Het is de bedoeling om aan het einde de meeste “agenda’s” te bezitten. Elke ronde wordt een aantal “agenda’s” getrokken, waarop wordt geboden. Daarnaast zijn er twee Consuls in de aanbieding. Er zijn zes soorten “agenda’s”: handel, rebellie, openbare werken, belastingen, oorlog en keizer. Iedere speler bezit een gelijke set met zeven invloedkaarten. Deze kaarten bepalen hoeveel invloed je elke ronde kunt besteden. Je hebt één kaart met de waarde 5, drie kaarten met de waarde 2, twee kaarten met de waarde 1 en één huurmoordenaar. De startspeler kiest een “agenda” van het forum en speelt een of meer invloedkaarten of past. De andere spelers moeten overbieden of passen. Het hoogste bod wint de actuele “agenda” en verliest de uitgespeelde kaarten voor de rest van deze ronde. De andere spelers krijgen hun invloedkaarten terug. Als iemand een moordenaar speelt, gaat de actuele “agenda” of Consul terug naar het forum en verliezen alle spelers hun gespeelde invloedkaarten. De speler die een “agenda” heeft gewonnen, kan de speciale eigenschap van deze “agenda” gebruiken. Hiermee kun je bijv. medespelers dwingen een kaart in te leveren. Sommige “agenda’s” komen met elkaar in conflict. Als jij een “agenda” wint, kun je deze aan een medespeler geven om hem te dwingen een conflicterende “agenda” in te leveren. De meeste “agenda’s” zijn dus kwetsbaar. Je kunt ze in veiligheid brengen door Consul te worden. Het spel bevat ook nog een set gebeurteniskaarten, waardoor de spelregels tijdelijk worden gewijzigd. Dit spel van Fantasy Flight Games bevat Nederlandstalige regels en wordt door PS Games gedistribueerd.

Warcraft expansie Auteur: Wilson  

release: dec 2004

Een uitbreiding voor het bordspel Warcraft. De set bevat regels en materiaal voor 16 helden, gevaarlijke ontmoetingen, nieuwe speciale actiekaarten, nieuwe bordtegels, nieuwe scenario's en een nieuw systeem voor grondstoffen.
Doom: The Board Game Auteur: Wilson

release: dec 2004

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het computerspel Doom III. Het thema van het computerspel is bekende kost. Een invasie van demonen houdt een onderzoekscentrum op de planeet Mars in een wurggreep. De weinige overlevenden moeten zich een weg banen door dit complex vol gevaren. Je enige missie is om het kwaad te stoppen. De auteur beschrijft het spelsysteem als een kruising tussen Heroquest en Space Hulk. Een van de spelers controleert de demonen. Het gekozen scenario geeft aan hoe het speelveld wordt opgezet en waar de demonen worden geplaatst. Het speelveld wordt tijdens het spel stap voor stap ontdekt. Het scenario bevat tevens de verhaallijn en de teksten die in de loop van het spel aan de andere spelers worden gepresenteerd. Maximaal drie andere spelers controleren ieder één marinier. Als marinierspeler voer je elke beurt een actie uit. De acties bestaan uit: rennen (2 x verplaatsen); vuurkracht (2 x schieten); oprukken (1 x verplaatsen en 1 x schieten); paraat (geef een bevel). De bevelen die je kunt geven zijn: richten (1 x schietdobbelstenen van marinier overgooien); ontwijken (1 x schietdobbelstenen van monster laten overgooien); waakzaamheid (1 x schieten in de beurt van de monsterspeler); genezen (1 x wond herstellen als je een hospik bent). Deze mariniers beschikken over verschillende speciale vaardigheden en uiteraard de bekende cocktail aan wapens. Met name de speciale vaardigheden vragen om een eigen speelstijl c.q. tactiek en maken een goede samenwerking belangrijk. De mariniers moeten het scenario volbrengen, voordat ze hun actiekaarten hebben verbruikt of de monsters te veel punten scoren. De spelleider beschikt over een horde monsters en een trukendoos vol onaangename verrassingen en zal uiteraard proberen de mariniers een halt toe te roepen. Dit spel van Fantasy Flight Games bevat Nederlandstalige regels en wordt door PS Games gedistribueerd.
Spel der Tronen Auteur: Petersen 

release: okt 2004

Een bordspel voor 3-5 spelers, dat zich afspeelt in de fantasiewereld uit de boekenreeks "A Song of Ice and Fire" van George R.R. Martin. De spelers controleren een van de Huizen van Westeros. Met jouw troepen (soldaten, ridders en schepen) probeer je in 10 spelrondes zoveel mogelijk gebieden met steden en burchten onder jouw controle te brengen. Een spelronde begint met een "Westeros-fase", waarin drie actiekaarten worden uitgevoerd. Deze kaarten activeren bijvoorbeeld een rekruteringsfase, een aanval van barbaren of een bevoorradingsfase. Bevoorrading is een belangrijk aspect, dat bepaalt hoeveel verschillende legers je kunt inzetten en ook hoe groot deze legers mogen zijn. Het is daarom van belang voldoende gebieden met bevoorradingssymbolen te controleren. Ook politieke invloed is belangrijk. Er zijn drie categorieën waarop je deze invloed kunt uitoefenen: Iron Throne, Fiefdoms en King's Court. De eerste categorie bepaalt onder meer de speelvolgorde; de tweede categorie geeft een voordeel bij veldslagen; de derde categorie levert je meer orders op in de planningfase en staat je toe achteraf één order te wijzigen. De posities in deze categorieën worden toegekend via een veiling, waarin de spelers blind bieden met power-fiches. Deze fiches zijn schaars, waardoor het lastig is om in alle categorieën de gewenste rang te behalen.

In de tweede fase zetten de spelers in het geheim hun orderfiches in. In elk gebied mag maar één order worden ingezet. Met een defense-order versterk je de verdediging van een gebied; met de march-order mag je een aangrenzend gebied aanvallen; met een support-order kun je een veldslag in een aangrenzend gebied ondersteunen (ook van een medespeler); met een power-order kun je nieuwe power-fiches verkrijgen; met een raid-order kun je vijandelijke support-, power- en raid-orders neutraliseren. Iedere speler beschikt over 10 orders. Een goede positie op het King's Court levert extra orders op, die bovendien sterker zijn.

In de daaropvolgende actiefase worden alle orders omgedraaid en in de voorgeschreven volgorde afgehandeld. Met een goedgeplaatste raid-order kun je dan eerst de plannen van een tegenstander frustreren. In deze fase worden ook de veldslagen afgehandeld. Aanvaller en verdediger spelen een actiekaart uit en vergelijken hun gevechtskracht. Alleen de verliezer moet eenheden inleveren, de actiekaarten bepalen hoeveel. 

Eerste indruk: het Spel der Tronen is een geslaagd veroverings- annex diplomatiespel, met veel leuke extraatjes en één zorgpunt: het feit dat de invloedveilingen, supply en rekrutering afhankelijk zijn van de grilligheid van de stapels gebeurteniskaartjes. Als de stapels ongelukkig zijn geschud, kan het spel nogal stroperig worden.

Hispaniola Auteur: Schacht

release: okt 2004

Een kaartspel voor 3-5 spelers. De kaarten worden geschud en iedere speler krijgt een gelijk aantal kaarten. Iedere speler speelt een gedekte kaart en draait deze vervolgens om. De hoogste kaart bepaalt de troefkleur. De spelers spelen vervolgens één voor één hun kaart. De hoogste kaart wint de slag. Diegene die de slag wint, plaatst een matroos in de kleur van de slag op het schip. De matrozen worden altijd in het midden van het schip geplaatst, de plek van de kapitein. Als daar al een matroos staat, wordt deze verplaatst. Hierdoor kan een matroos overboord worden geduwd. Overboord geslagen matrozen zwemmen naar het eerste eiland. Als daar al een matroos zit, gaat deze naar het tweede eiland enzovoort. Iedere matroos die op het laatste eiland terechtkomt, gaat terug naar de hand van de speler. Als alle kaarten zijn gespeeld, worden de punten geteld. Je krijgt pluspunten voor een kapitein of matroos op het schip, minpunten voor een matroos op een eiland.
Colossal Arena Auteur: Knizia  

release: okt 2004

Dit is een bewerking van Titan: the Arena, het kaartspel dat ooit door Avalon Hill werd uitgegeven. Dit spel van Fantasy Flight Games bevat Nederlandstalige regels en wordt door PS Games gedistribueerd.
De Pedaalridders Auteur: Jacquot 

release: okt 2004

Dit kaartspel voor 2-6 spelers is de Nederlandstalige uitvoering van Der Ausreisser. In dit vlotte kaartspelletje proberen wielrenners in de gele trui de finish te bereiken. Iedere speler begint het spel met zes kaarten. Het grootste deel van de kaartstapel bestaat uit tempokaarten, die de racesnelheid aangeven. De drager van de gele trui (startspeler) speelt een tempokaart uit. De volgende speler heeft dan drie mogelijkheden: 1) als hij sneller fietst, neemt hij de leiding over en ontvangt hij de gele trui; 2) als hij één of twee kilometer zachter fietst, blijft hij in de windschaduw en verliest hij geen tijd; 3) als hij drie of meer kilometer zachter fietst, raakt hij achterop en ontvangt hij het verschil in strafminuten (fiches). Deze strafminuten moet je in de loop van de etappe weer zien kwijt te raken. Het spel bevat ook een aantal speciale kaarten, zoals sprint (snelheid + 2), tegenwind (snelheid – 2) en beklimming (er is geen windschaduw en je kunt de leider niet inhalen). Als de stapel is uitgeput, eindigt de etappe. Dan krijgt de drager van de gele trui één pluspunt en levert elke strafminuut één minpunt op. Deze klassieker is een aanrader voor liefhebbers van aparte kaartspelletjes!

Schotten-Totten Auteur: Knizia 

release: okt 2004

Een vlot kaartspel voor twee spelers, waarin Schotse clans strijden om grensstenen. De speler die als eerste drie naburige of vijf willekeurige grensstenen claimt, wint het spel. Je claimt een grenssteen met een combinatie van drie kaarten die sterker is dan de combinatie van jouw tegenstander. De sterkste combinatie is een reeks van drie opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur. Drie kaarten met gelijke getallen komen op de tweede plaats. Drie kaarten van eenzelfde kleur zijn dan weer sterker dan drie opeenvolgende kaarten met verschillende kleuren. Een trio willekeurige kaarten komt op de laatste plaats. Dit spel is een aanrader voor liefhebbers van Lost Cities.

De Zwakken Geslacht Auteur: Steve Jackson 

release: okt 2004

Dit is een uitbreiding voor het kaartspel Munchkin. Munchkin 2: De Zwakken geslacht introduceert een nieuw ras: Orks, nieuwe monsters als Brandslangen en de Toetentakeldemon, wapenrusting als de Spitsvondige peniskoker en medestanders als het Schattige Schouderdraakje. En met nieuwe wapens als het Druïdendrankje, de Slakkenwerper en de Monsterlijke Bijl. Deze expansie bevat 112 kaarten. Voor de Nederlandstalige editie heeft John Kovalic vier nieuwe kaarten getekend.

Tongiaki Auteur: Rauscher

release: sept 2004

Een bordspel voor 2-6 spelers. Dit tactische legspel speelt zich af rond 16 eilanden in de Stille Oceaan. Elk eiland heeft meerdere stranden met een aantal aanlegplaatsen voor boten. Je begint het spel met twee boten op een centraal eiland. In jouw beurt kies je een eiland waar je een of meer boten bezit en plaats je daar in principe hetzelfde aantal boten bij. Als er na deze verdubbeling een of meer volle stranden zijn, gaan de boten vanaf dit strand te water. Dan moet je aan het desbetreffende strand een nieuwe tegel aanleggen. Als dit een watertegel is, varen de boten via de aangegeven route naar de andere kant. Het cijfer op de route geeft aan hoeveel verschillende kleuren boten je nodig hebt om deze route te mogen bevaren. Als er te weinig boten zijn, moet je ze van het bord halen. Uiteindelijk landen de boten op een nieuw eiland, waar je ze over de stranden moet verdelen. Jouw beurt eindigt pas als op alle stranden minstens één vrije plaats aanwezig is. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor ieder eiland waar je boten bezit. Tijdens het spel kun je twee eilanden exclusief voor jezelf claimen, waardoor jij daar als enige punten verdient.

Keythedral

Auteur: Richard Breese

release: juli 2004

Dit is de Nederlandstalige editie van een bordspel voor 2-5 spelers. In dit spel wordt een kathedraal gebouwd. De spelers verzamelen het benodigde bouwmateriaal in de omgeving van de stad. Daartoe wordt aan het begin van het spel een speelveld uit losse gebiedstegels opgebouwd. Tussen deze tegels plaatst iedere speler vijf hutjes, met de cijfers 1-5. De voor de bouw van de kathedraal benodigde grondstoffen vind je in de gebieden naast jouw hutjes. Iedere ronde kiest de startspeler welke hutjes als eerste produceren. Dan plaatsten de spelers in volgorde een speelfiguur op een naburige gebiedstegel en ontvangen ze de desbetreffende grondstof. Als je een hut hebt gepromoveerd tot huis, mag je twee grondstoffen van verschillende gebieden pakken. Daarna kiest de volgende speler een hut met een ander cijfer, waarna iedereen weer speelfiguren plaatst en grondstoffen ontvangt. Op een gegeven moment zijn de gebieden gevuld en valt er weinig tot niets meer te oogsten. De volgorde waarin de hutten worden gekozen, is belangrijk. Hetzelfde geldt voor de positie van startspeler, waarvoor af en toe flink moet worden betaald. De bouw van de kathedraal verloopt in vijf etages, voor elke etage is ander materiaal nodig (eerst goedkope grondstoffen als steen en hout, later is het kostbare goud benodigd). De duurdere grondstoffen kun je alleen bemachtigen door ze tegen basis grondstoffen te ruilen. Als je de vereiste grondstoffen inlevert, ontvang je een kathedraalfiche dat (afhankelijk van de etage) 4-12 winstpunten oplevert. Elke ronde zijn er twee wetkaarten te koop. Met deze actiekaarten kun je bijv. lucratieve ruilhandeltjes opzetten, de productie van gebieden verhogen of jouw medespelers dwarszitten. Je kunt een medespeler ook treiteren door een schutting naast een hutje te plaatsen. Dan wordt deze hut afgesloten van een bepaalde gebiedstegel. Aan het einde van de rit krijg je winstpunten voor kathedraalfiches en grondstoffen.

Age of Mythology  

release: juli 2004

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Met drie spelers vertegenwoordigt iedere speler een eigen volk: Griek, Noor of Egyptenaar. Bij vier spelers delen twee spelers een volk. Iedere speler beschikt over een eigen spelbord, waarop hij onder meer zijn gebouwen en productietegels bewaart. Het is de bedoeling om de meeste winstpunten te behalen. Deze punten kun je verdienen in vier verschillende categorieën. De spelers plaatsen aan het begin van elke ronde winstpunten (houten blokjes) op deze categorieën en bepalen dus in feite zelf waarmee ze de meeste punten kunnnen verdienen. Er is een kaart voor het bouwen van een wonder. De speler die het wonder bouwt, krijgt alle punten op deze kaart en beëindigt daarmee het spel. Er zijn kaarten voor de meeste gebouwen en het grootste leger. De desbetreffende spelers krijgen deze punten aan het einde van het spel. De vierde kaart geeft tijdens het spel winstpunten aan de speler die de laatste veldslag heeft gewonnen.

Aan het begin van een ronde stelt iedere speler een set actiekaarten samen. Aan het begin kun je een set van vier kaarten vormen, door verdere ontwikkeling kun je dit aantal later vergroten. Vervolgens speelt iedereen om de beurt een actiekaart uit. Deze acties zijn de kern van het spelsysteem. Hiermee kun je grondstoffen winnen en ruilen, gebouwen stichten, legers rekruteren, tegenstanders aanvallen en de belangrijke stap naar een volgend tijdperk zetten. De basisacties vind je op jouw set vaste actiekaarten, sterkere versies vind je in de stapels met willekeurig getrokken actiekaarten.

Elk volk heeft de beschikking over verschillende soorten eenheden. Elke eenheid heeft speciale vaardigheden, die van pas komen in de strijd tegen bepaalde soorten eenheden van de vijand. Deze gegevens vind je op de legerkaart van de desbetreffende eenheid. Voor een gevecht zet je in het geheim een aantal eenheden in en bepaal je welk gebied op het bord van de tegenstander wordt aangevallen. Vervolgens kies je een kaart van een van de betrokken eenheden en stuur je deze eenheid op de vijand af. Een eenheid gooit een basisaantal dobbelstenen, eventueel vermeerderd met een bonus voor de desbetreffende vijand. Degene die de meeste zessen gooit, wint de strijd. Met een succesvolle aanval kun je gebouwen slopen, productiecapaciteit stelen of grondstoffen roven.

Eerste indruk: AoM is wat mij betreft een half gelukte poging tot een verbinding van Duitse spelmechanismen met Amerikaanse sfeer en achtergrond. De geluksfactor bij het verkrijgen van nieuwe productiegebieden en het trekken van de extra actiekaartjes is mij te hoog. Het gevechtssysteem is een stroperig dobbelfeest, waardoor de speelduur flink kan oplopen. Liefhebbers van een stevig potje vechten zullen hier ongetwijfeld van smullen, de rest van de wereld kan beter eerst een proefpotje spelen. Dit bordspel wordt uitgegeven door Eagle Games. PS Games distribueert een versie met Nederlandstalig spelmateriaal.

Mutiny! Auteur: Wilson 

release: jan 2004

Een verraderlijk biedspel voor 2-5 spelers. De kapitein is uit de gratie, de piraten moeten een nieuwe leider kiezen. Om deze baan in de wacht te slepen, heb je de steun van vijf belangrijke piraten nodig. Dit lukt maar op één manier, via omkoping. Elke ronde bieden de spelers in het geheim met munten en flessen rum op de actiemogelijkheden van deze vijf piraten. Rum ben je aan het einde van de ronde kwijt, de munten krijg je na verloop van tijd weer terug. Degene die het meeste op een piraat heeft geboden, mag de eerste bijbehorende actie uitvoeren. De speler met het op één na hoogste bod voert de tweede actie uit. De eerste piraat staat je toe om een rum- of muntfiche alsnog te verplaatsen. De tweede piraat levert één of twee sabels op (de winstpunten). De derde piraat biedt je één of twee rumfiches. De vierde piraat bepaalt welke van de twee acties op het actuele routefiche wordt uitgevoerd. Zo'n actie heeft positieve of negatieve gevolgen voor de speler die de op het fiche afgebeelde piraat controleert (je kunt dan bijv. weer sabels verliezen). De vijfde piraat levert je de felbegeerde verrekijker op, waarmee jij beslist hoe een gelijke stand (bij bieden of bij routefiches) wordt opgelost. Omdat een deel van jouw bod meerdere beurten blijft liggen, is te veel bieden op één van de vijf piraten meestal niet verstandig. Dan kun je niet op de gewijzigde tactieken van medespelers reageren en is het verder mogelijk dat de door jou gecontroleerde piraat in een gevaarlijke situatie belandt, waardoor jij kostbare sabels of munten moet inleveren. Het spel eindigt zodra een speler het aangegeven aantal sabels heeft verzameld. Dit spel van Fantasy Flight Games bevat Nederlandstalige regels en wordt door PS Games gedistribueerd.
Civilization  

release: dec 2003

Dit spel heeft geen directe relatie met Tresham's klassieker, maar is gebaseerd op het populaire computerspel. Je begint in de oudheid, met twee dorpjes, twee kolonisten en twee eenheden. In de loop van het spel ontdek je nieuwe gebieden, groeien dorpjes uit tot wereldsteden, bevecht je tegenstanders, ontwikkel je nieuwe technologieën en bouw je wereldwonderen. Aan het einde van de lange rit worden de winstpunten geteld en is de winnaar bekend. Het spel bevat twee regelsets: standard en advanced. Het spel kost ongeveer 60 euro, maar biedt voldoende waar voor dit geld. Helaas is het spelbord aan de forse kant, met alle kaartjes en tabellen heb je een  flinke tafel nodig om het te spelen. Dit bordspel wordt uitgegeven door Eagle Games. PS Games distribueert een versie met Nederlandstalig spelmateriaal.

Warcraft Auteur: Wilson 

release: nov 2003

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Iedere speler commandeert een eigen ras (mensen, ondoden, orks of elfen) en streeft naar militaire macht, magische kracht en een sterke economie. Het is de bedoeling om de vereiste hoeveelheid winstpunten te behalen. Deze verdien je met het opwaarderen van eenheden, controle over belangrijke gebieden en met sommige actiekaarten. Je wordt tussentijds geëlimineerd als jouw stad door vijandelijke troepen wordt bezet. Het spelbord bestaat uit losse tegels met meerdere zeskantige velden. Dit bord wordt conform de eisen van het gekozen scenario opgesteld. Iedere speler krijgt een apart bordje, waarbij hij zijn eenheden, werkers, gebouwen, grondstoffen en actiekaartjes bewaart. Iedere speler heeft een eigen stapel actiekaarten en begint het spel met drie kaarten.

Een spelronde bestaat uit vier fases: beweging, oogst, plaatsen van eenheden en aankoop. In de bewegingsfase verplaats je jouw eenheden en werkers over het bord. In de oogstfase verzamel je goud en hout uit de mijnen en bossen waar jouw werkers zijn ingezet. In de plaatsingfase breng je de in de vorige beurt gekochte eenheden en gebouwen in het spel. In de aankoopfase kun je eenheden en werkers trainen, gebouwen en voorposten kopen en eenheden opwaarderen.

Als eenheden van twee spelers na de beweging in hetzelfde gebied staan, vindt een veldslag plaats. Alle eenheden in dit gebied vechten mee, ondersteund door eenheden in de aangrenzende gebieden (de flank). Aan het begin van een veldslag trekken de betrokken spelers eerst een actiekaart van hun eigen stapel. Met deze kaarten kun je het gevecht beïnvloeden. De veldslag wordt stap voor stap afgewikkeld: boogschutters eerst, dan de vliegende eenheden en ten slotte de grondtroepen. Je gooit een dobbelsteen voor elke aanvallende eenheid. Elke worp die gelijk of lager is dan de gevechtskracht van de desbetreffende eenheid, levert een vijandelijk slachtoffer op. De veldslag is afgelopen zodra uitsluitend eenheden van één volk op het slagveld zijn overgebleven.

Op de website van Fantasy Flight Games vind je nieuwe scenario's voor dit spel.

De Grote Dalmuti Auteur: Richard Garfield 

release: okt 2003

Een kaartspel voor 4-8 spelers. Dit is een variant op het traditionele kaartspel "asshole". Aan deze beproefde basis heeft Garfield wat knutselwerk toegevoegd (o.a. een per soort verschillende hoeveelheid kaarten), waarna hij zichzelf de status van auteur heeft toegekend. De startspeler speelt een of meer gelijke kaarten uit, de volgende speler moet een betere set uitspelen of passen. Je probeert zo snel mogelijk jouw kaarten kwijt te raken om de hoogste plaats in de rangorde te bemachtigen ("Great Dalmuti"). De speler op de laatste plaats is de pineut. Hij moet schudden en delen en eventueel de nodige andere klusjes opknappen ("ober, een rondje bier graag").

Munchkin Auteur: Steve Jackson 

release: okt 2003

Dit kaartspel voor 2-8 spelers is geïnspireerd door fantasy roleplaying games. Je begint het spel als een eenvoudige menselijke avonturier. Door het verzamelen van kaarten word je steeds sterker en kun je allerlei schatten verzamelen en monsters verslaan. Degene die als eerste het 10e ervaringsniveau bereikt, is de winnaar.

Bang! Auteur: Emiliano Sciarra 

release: sept 2003

Een kaartspel met een western thema voor 4-7 spelers. Iedere speler heeft een openliggende karakterkaart, die bepaalt hoeveel "hits" het kost om deze om zeep te helpen en die je een speciale actiemogelijkheid biedt. Daarnaast krijgt iedere speler een rol: sheriff, hulpsheriff, outlaw of renegade. Met uitzondering van de sheriff, blijven de rollen geheim. Het is vervolgens de bedoeling om elkaar te elimineren, waarbij het van belang is om de juiste andere rollen overhoop te schieten (sheriff versus outlaw enz.). Met een "bang!" kaart schiet je op een medespeler binnen jouw bereik. Met andere kaarten kun je ontwijken, bereik vergroten, "hits" verwijderen enzovoort. Dit kaartspel wordt uitgegeven door daVinci. PS Games distribueert een versie met Nederlandstalig spelmateriaal.

Magdar Auteur: Kevin Wilson 

release: sept 2003

Een bordspel voor 2-4 spelers. Verblind door hun zucht naar rijkdom hebben de dwergen te diep gegraven. Ze hebben ongewild een demon uit zijn gevangenis van lava en schaduw bevrijd. Iedere speler controleert een dwergenduo en probeert zoveel mogelijk schatten te delven, terwijl het speelveld stap voor stap wordt vernietigd door de bevrijde demon. Ben je tevreden met een kleine schat of aanvaard je de risico's van een langer verblijf? Met drie of vier spelers wordt het speelveld overigens zo snel gesloopt, dat er nauwelijks tijd is voor enig speelplezier. Hierdoor is het spel eigenlijk alleen geschikt voor twee spelers. Dit bordspel wordt uitgegeven door Fantasy Flight Games. PS Games distribueert een versie met Nederlandstalig spelmateriaal.
Meer informatie: recensies.

Loco Auteur: Reiner Knizia  

release: sept 2003

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is een heruitgave van Flinke Pinke. Het spelmateriaal bestaat uit vijf sets van zes gekleurde speelkaarten (waarde 0 – 5) en vijf stapels van vijf fiches in dezelfde kleuren. Aan het begin worden twee kaarten ongezien verwijderd, waarna de overige kaarten worden verdeeld. In je beurt leg je een kaart bij een stapel fiches van dezelfde kleur. Vervolgens neem je een willekeurig fiche van een van de stapels. Het spel is voorbij zodra de zesde kaart van een kleur is gespeeld. Elk fiche is dan zoveel punten waard als het getal op de bovenste kaart van die kleur. Als dit een nul is (de “Loco-kaart”), leveren deze fiches dus niets op. Dit kaartspel wordt uitgegeven door Fantasy Flight Games. PS Games distribueert een versie met Nederlandstalige regels. Meer informatie: recensies.

Biggenrace Auteur: Heinz Meister 

release: juni 2003

Een vlot racespelletje voor 2-4 spelers. Een cirkel van speelkaarten vormt de racebaan waarop biggen rondrennen. Aan het begin krijgt iedere speler zeven bewegingskaarten. Als je aan de beurt bent, speel je een kaart uit en verplaats je een varkentje naar het volgende vrije veld. Als je op deze manier een biggetje aan de leiding brengt, krijg je als beloning een voerkaart. Langzamerhand raken de spelers zo hun bewegingskaarten kwijt. Alleen de speler die met zijn laatste kaart een big aan de leiding brengt, mag de tot dan toe verzamelde voerkaarten behouden. Alle andere spelers moeten hun voerkaarten weer inleveren. Wie na drie rondjes de meeste voerkaarten bezit, wint het spel. Dit spel is een vertaling van Schweinsgalopp van Abacus.

Frank's Zoo Auteurs: Doris & Frank 

release: april 2003

Een kaartspel voor 3-7 spelers. Het spel is enigszins gebaseerd op het spelprincipe van The Great Dalmuti en asshole. Iedere speler krijgt een lading kaarten. De startspeler speelt één of meer gelijke kaarten uit. De volgende speler moet een betere set uitspelen of passen. Een betere set bestaat uit meer kaarten met dezelfde waarde of een gelijk aantal kaarten met een hogere waarde. De waarde van een kaart wordt bepaald door de afgebeelde dieren. Op een kaart is één groot beest afgebeeld. In een "tekstballon" vind je plaatjes van een of meer diersoorten die deze kaart kunnen verslaan. Er zijn ook een paar speciale kaarten: een joker kun je gebruiken als een kaart naar keuze; van een mug kun je een olifant maken. Met meer dan vier spelers wordt de eerste ronde solitair gespeeld. Aan het einde van de eerste ronde krijg je punten. Degene die als eerste uit is, krijgt net zoveel punten als het aantal spelers, de volgende krijgt één punt minder, enzovoort. De laatste krijgt niets. Vanaf de tweede ronde speel je in (wisselende) teams. De speler met de minste punten mag zijn teamgenoot om hulp vragen bij het uitspelen van kaarten. Aan het einde van een ronde krijg je de basispunten van je teamgenoot en jezelf, plus een individuele score voor leeuwen en egels. Het spel eindigt zodra minimaal twee spelers 19 of meer punten hebben verzameld.
Meer informatie: recensies.

Mamma Mia! Auteur: Uwe Rosenberg 

release: jan 2003

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Iedere speler beschikt over een eigen setje bestelbonnen, speelkaarten die verschillende soorten pizza's plus de benodigde ingrediënten tonen. Daarnaast is er een gezamenlijke stapel ingrediëntkaarten: pepers, olijven, salami, ananas en champignons. Als je aan de beurt bent, speel je een of meer gelijksoortige ingrediënten uit. Deze leg je op een centrale aflegstapel. Daarna mag je eventueel één van je bestellingen uitspelen. Ook deze kaart leg je op dezelfde centrale aflegstapel. Ten slotte mag je je hand aanvullen tot 7 kaarten (ingrediëntkaarten of bestellingen). Als de stapel ingrediënten is verbruikt, is het tijd voor de tweede spelfase. Daarin controleer je of de bestellingen daadwerkelijk vervuld kunnen worden.
Meer informatie: recensies.


Nieuws > Releases > PS Games > Archief


Top