Update: 18-04-10

Nieuws > Releases > Phalanx Games

Phalanx Games
Oudere titels?: klik hier

Website


Rise of Empires Auteur: Wallace

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers ontwikkelen hun beschaving vanaf de prehistorie tot heden. Ze beginnen als bescheiden volk, maar groeien gaandeweg in rijkdom en macht. Het spel is verdeeld in drie tijdperken, die telkens uit twee speelrondes (A en B) bestaan. Op de actietabel kiezen de spelers beurtelings ÚÚn actie en voeren die uit. In een ronde mag iedere speler aldus 6 acties kiezen. Je mag bijvoorbeeld een groeitegel pakken om op het wereldbord te ageren. Daar wacht je een meerderhedenritueel in de stijl van El Grande, waarbij de opbrengst in grondstoffen, voedsel, geld of bevolking niet te verwaarlozen is. De groeitegel staat je ook toe om een potje te knokken met een tegenstander, maar dit is niet verplicht. Je kunt ook een landtegel pakken. Deze eilanden, graslanden, bossen, heuvels of dorpen leveren je voedsel, bevolking, goud of nazaten op. Op het handelspoor kun je grondstoffen inleveren voor goud of winstpunten. Je kunt verder een ontwikkelingstegel pakken. Dit zijn uitvindingen die je allerlei leuke extraatjes opleveren. Ten slotte kun je een stadstegel kopen voor goud. Je betaalt hiervoor elke ronde onderhoudskosten, maar krijgt er winstpunten voor terug. In de A-ronde kies je een actie door een actieschijfje op een vrij veld in de desbetreffende rij van de actietabel te leggen. Dit doe je van rechts naar links. Er is ruimte voor ÚÚn schijfje per veld. In de B-ronde kies je de acties door de schijfjes weg te halen, waarbij je moet betalen voor acties waar nog andere schijfjes naast liggen. Het is uiteraard de bedoeling om via deze kanalen de meeste winstpunten te verdienen. 

Eerste indruk (na een proefpot met twee spelers): dit is een mooie en pittige Wallace, die ik graag met een grotere bezetting zal testen. Het tweezijdige actiesysteem is een leuk idee, dit voegt wat mij betreft een dimensie aan de planning toe. Ik vind de vormgeving van de speelborden en de tegels een tikje aan de sombere kant, de coverafbeeling ziet eruit als een mislukte oefening van een Photoshopcursist.

Stoom Auteur: Wallace

release: juni 2009

Dit treinenspel voor 3-6 spelers is gebaseerd op het uitmuntende bordspel Age of Steam van Warfrog. Deze nieuwe editie bevat echter de nodige vereenvoudigingen (waaronder het vertrek van de bewerkelijke spelregels voor inkomensreductie). De speelduur wordt hierdoor teruggebracht naar een flitsende 60 minuten. Het dubbelzijdige speelbord bevat een variant voor 3 of 4 spelers op een kaart van de Verenigde Staten en een variant voor 5 of 6 spelers in het Duitse Ruhrgebied. Deze nieuwe editie is het resultaat van een samenwerking tussen Phalanx Games en Mayfair Games. Meer informatie over de aanpassingen: BGG. Meer informatie over het oorspronkelijke spelsysteem: recensie

Pingu´n DeLuxe Auteurs: Cornett & Jakeliunas 

release: okt 2008

Dit tactische bordspel voor 2-4 spelers is een luxe heruitgave van het Phalanx Games spel uit 2005. Het spelmateriaal bestaat uit 16 pingu´ns en 60 zeszijdige tegels, de ijsschotsen. Aan het begin wordt een speelveld met de zeszijdige ijsschotsen gevormd. Elke schots bevat 1-3 vissen. Vervolgens plaatsen de spelers hun pingu´ns op het speelveld. Afhankelijk van het aantal spelers beschik je over 2-4 pingu´ns. Deze pingu´ns bewegen in een rechte lijn over de ijsschotsen. De tegel van vertrek wordt verwijderd en levert jou 1-3 punten op. Je bepaalt zelf hoe ver je beweegt. De beweging eindigt in ieder geval aan de rand van het speelveld, naast een gat in het ijs en naast een vreemde pingu´n. Het is mogelijk om de weg naar bepaalde delen van het speelveld voor vreemde pingu´ns te blokkeren en daar vervolgens in alle rust de smakelijke visjes op te peuzelen. De pingu´ns in deze versie hebben een 'Paniek in de wei-achtige' uitvoering.

De Gouden Eeuw Auteurs: Colovini & Ba¨

release: juli 2008

Dit bordspel voor 3-4 spelers speelt zich af in de 17e eeuw. Het speelbord toont 10 Nederlandse provincies, een Gildentabel en velden voor de kolonies in de Oost en de West. Rond het bord loopt het spoor voor de stadhouderfiguur. De meeste velden van dit spoor tonen twee provincies, sommige velden tonen Johan de Witt of Willem III. Er zijn speelkaarten voor cultuur, kunst, handel, specerijen en kolonies. De actieve speler voert de volgende acties in de gewenste volgorde uit. Hij dobbelt met twee stenen en verzet de stadhouder (levert geld op voor spelers met speelstukken in de desbetreffende provincies of voor alle spelers bij de andere velden). Hij voert de gewenste vrije acties uit: een bewegingssteen voor 0,5 gulden naar een volgende provincie verplaatsen, tegen betaling de controle over een gilde overnemen of drie eigen stenen vervangen door een nieuw invloedfiche. Hij mag onderwijl voor elk eigen invloedfiche op het bord tegen betaling ÚÚn speciale actie uitvoeren (in de kleur van de desbetreffende locatie). Een groene actie levert een nieuwe bewegingssteen op. Met een gele actie mag hij een handelskaart kopen, die hij later voor geld mag inleveren. Met de bruine actie koopt hij kunstkaarten, die na verloop van tijd winstpunten opleveren. Met de blauwe actie koopt hij koloniekaarten. Als hij een setje koloniekaarten inlevert, plaatst hij een invloedfiche op een kolonieveld. Dit geeft toegang tot specerijen (die erg veel geld opbrengen). Met de grijze actie gaat hij voor culturele ontwikkelingen, die winstpunten en andere voordeeltjes opleveren. Als hij de speciale actie in een provincie niet wenst te gebruiken, mag hij deze ook veilen. Dit levert hem geld op en een medespeler de desbetreffende speciale actie. De winnaar is de speler die als eerste 33 punten weet te verzamelen. Deze punten krijgt hij voor de meeste eigen speelstukken, kunstwerken, culturele ontwikkelingen en voor geld. De grafische vormgeving wordt verzorgd door Michael Menzel. Eerste indruk: een leuke oefening in optimaliseren, met een bescheiden historisch sausje en nagenoeg geen directe interactie.


Nieuws > Releases > Phalanx Games


Top