Update: 19-11-06

Nieuws > Releases > Mind the Move

Mind the Move

Website


Hermagor Auteur: Ornella 

release: okt 2006

Hermagor is een stevig bordspel voor 2-5 spelers. Elke maandagmorgen wordt op de marktplaats van Hermagor een grote weekmarkt gehouden. Op een markttabel worden o.a. goederenfiches geplaatst, waarna de spelers tegen betaling hun inkopers inzetten. De positie van de inkopers bepaalt niet alleen welke goederenfiches je bemachtigt, maar ook hoeveel geld je op de markt verdient. Uiteraard vliegen de inkopers elkaar regelmatig in de haren en wordt er fel gestreden om gewilde fiches. Na de sluiting van de markt stuur je jouw koopman op pad naar de dorpen, om de op de markt verzamelde goederen te verkopen. Je kunt alleen in nieuwe dorpen verkopen en wordt dus gedwongen om te reizen. Het reizen kost je geld. Als je in een nieuw dorp een goed verkoopt, bouw je daar meteen een handelpost. Deze levert meteen geld op en later ook nog een bescheiden bonus als een medespeler hier een goed verkoopt. Als je in alle dorpen rond een regio handelsposten bezit, mag je een productiegebouw of een edelman plaatsen. Eerstgenoemde levert enkele duiten op. Een productiegebouw levert aan het einde veel geld op als de desbetreffende categorie voldoende is ontwikkeld. Aan het einde krijg je ook nog een financiŽle bonus voor de spreiding van jouw handelsposten over de drie hertogdommen c.q. de sterkste positie op de hoofdweg. Aan het einde van de rit wint degene met het meeste geld. 

Hermagor is alweer een prima spel van deze kleine Italiaanse uitgever. Het spelconcept lijkt op het eerste gezicht mogelijk een tikje simpel (fiches verzamelen en een beetje reizen), maar blijkt na de eerste speelminuten voldoende pit te bevatten. Op de markt wordt vaak fel gestreden om de gewilde fiches (niet alleen voor het voltooien van regio's, maar ook voor de ontwikkeling van de goederensoorten). Daarnaast probeer je zo zuinig mogelijk te reizen, omdat geld en winstpunten hetzelfde zijn. Hermagor lijkt me minder geslaagd met trage medespelers, vooral als zij proberen te onthouden hoeveel geld iedereen bezit. Met vlotte spelers is het genieten geblazen. Dit boeiende spel wordt in Nederland uitgegeven door QWG Games.

Il Principe Auteur: Ornella 

release: okt 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelbord toont een paar Italiaanse provincies met steden, een scorespoor en bewaarplaatsen voor de rollenkaarten. Aangezien je laatstgenoemde kaarten ook prima naast het bord kan bewaren, zijn speelbord en doos eigenlijk een maatje groter dan nodig. Het speelmateriaal bestaat verder uit een lading munten, een grote stapel gebouwkaarten in vijf kleuren, een set stadskaarten, vijf setjes schildfiches en vijf overzichtskaartjes. Aan het begin van een ronde ontvangt iedereen vijf geldstukken en vier gebouwkaarten. De gebouwkaarten voeg je aan je hand toe, waarna iedere speler twee gedekte kaarten moet inleveren. Deze kaartjes worden gesorteerd en in setjes per kleur geveild. Zodra je een setje bemachtigt, mag je een stadskaartje kopen. Dan betaal je de afgebeelde kostprijs en leg je de afgebeelde combinatie van gebouwkaarten open voor je op tafel. Vervolgens ontvang je een aantal winstpunten en mag je 1 of 2 schildfiches in een of meer regio's naast de desbetreffende stad op het bord plaatsen. Na de veilingfase volgt een bouwfase, waarin iedere speler nogmaals een stadskaartje mag kopen of een of meer gebouwkaarten van dezelfde kleur voor zich mag neerleggen. In de volgende fase worden de rollenkaarten verdeeld. Per kleur zijn er twee van deze kaarten. De grote rollenkaart gaat naar de speler met de meeste openliggende kaarten van deze kleur, die de helft van deze kaartjes moet omdraaien. De kleine rollenkaart gaat naar de tweede plek. Een rollenkaart levert je direct een leuke bonus op (1 winstpunt, 2 geldstukken, 1 extra schildfiche plaatsen enz.). Verder ontvang je in de volgende bouwfase per rollenkaart 1 of 2 winstpunten als een medespeler een stad met gebouwkaarten in de juiste kleur(en) bouwt. Bij de eindtelling leveren de rollenkaarten ook nog eens punten op. Je krijgt dan ook voor allerlei andere zaken punten, waarbij met name de meerderheid aan schildfiches per regio flink kan aantikken. Mind the Move heeft voor het tweede jaar op rij een schitterend spel afgeleverd. Hier wordt constant fel gestreden om de juiste gebouwkaartjes, rollenkaarten en de meerderheden in de provincies. Deze klus moet je bovendien zien te klaren met een immer schaarse geldvoorraad. Het enige minpunt is het piepkleine lettertype van de spelregels, waardoor je bijna een vergrootglas nodig hebt om de regels te kunnen lezen.

Oltremare Auteur: Ornella 

release: okt 2004

Een gezelschapsspel voor 2-5 spelers. Het bord toont een kaart van de Middellandse Zee met steden en vaarroutes. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen, met name door het verzamelen van sets gelijksoortige goederenkaarten. Er zijn zeven verschillende goederensoorten. Afhankelijk van de soort zijn er 8-20 kaarten in omloop. Een spelronde bestaat uit een aantal fasen. In de eerste fase moet je kaarten inleveren, als je meer kaarten bezit dan het voor deze ronde toegestane aantal. De limiet wordt bepaald door de bovenste kaart van jouw eigen ladingstapel. In de tweede fase mag je kaarten ruilen en/of kopen (van de goederenstapel of van jouw piratenstapel). Als andere spelers met jou handelen, verdienen zij een prestigepunt. In de derde fase moet je een aantal kaarten uitspelen (wederom bepaald door de bovenste kaart van jouw ladingstapel). De op deze kaarten afgebeelde pictogrammen bepalen welke acties je moet uitvoeren: winstpunten ontvangen, goederenkaarten trekken, kaarten van de goederenstapel gedekt afleggen op jouw piratenstapel of jouw schip verplaatsen. Met de laatste actie kun je een nieuw havenfiche ontvangen, die een leuke bonus oplevert. In de vierde fase leg je de zojuist uitgespeelde kaarten open op jouw ladingstapel. De volgorde is belangrijk, omdat setjes gelijksoortige kaarten veel punten opleveren en de bovenste kaart van jouw lading de handlimiet en actieruimte voor jouw volgende beurt bepaalt. Als de goederenstapel is verbruikt, bepaalt iedere speler hoeveel punten zijn lading goederen kaarten oplevert. Je krijgt verder bonuspunten voor de meeste havenfiches en de meeste prestigepunten. Jouw piratenstapel levert minpunten op. Het systeem, setjes gelijksoortige kaarten verzamelen en veel handelen, doet een beetje denken aan Bohnanza. Aan deze bekende basis zijn allerlei leuke extraatjes toegevoegd. Oltremare is een kostelijk spel!


Nieuws > Releases > Mind the Move


Top