Update: 20-12-09

Nieuws > Releases > Matagot

Matagot

Website


Agents Doubles Auteurs: Faiduti & Maublanc

release: 2010

Een deductiespel voor twee spelers. Je probeert de identiteit van jouw spionnen geheim te houden, terwijl je de geheimen van de tegenstander probeert te achterhalen. 

Cyclades Auteurs: Faiduti & Maublanc

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. Cyclades is een veroveringsspel, waarbij Griekse stadstaten elkaar bestrijden rond de Cycladen, een eilandgroep in de Egeïsche zee. De actiemotor van dit spel bevindt zich in hogere sferen, de spelers bieden namelijk geld op de gunsten van Griekse goden. Bij iedere godheid hoort een andere mix van acties. Als je wordt overboden, moet je naar een andere god overstappen. Deze offerstrijd gaat door tot iedereen een eigen god heeft gevonden, of troost heeft gezocht bij Apollo. Daarna begint de speler, die de gunst van de eerste god heeft gewonnen, zijn actieronde. Je kunt mythologische wezens oproepen. De beschikbaarheid en de kostprijs van deze wezens varieert. Met deze machtige tijdelijke bondgenoten kun je medespelers naaien of jezelf bevoordelen. Afhankelijk van de godheid kun je verder troepen, vloten, priesters of filosofen rekruteren, en havens, forten, tempels of universiteiten bouwen. Met Poseidon kun je vloten bewegen, met Ares kun je via een keten van schepen troepen verplaatsen. Als je met vloten of troepen op vijandelijke eenheden stuit, wordt er geknokt. Jouw gevechtskracht is de som van een dobbelsteen en de hoeveelheid troepen. Als je verdedigt, krijg je een bonus voor forten of havens. De zwakste partij verliest één eenheid, bij een gelijke stand verliezen beide partijen één eenheid. Er wordt doorgevochten tot één van de partijen is vernietigd of de verdediger zich terugtrekt. Spelers die voor Apollo hebben gekozen, krijgen een beetje geld en verhogen de economische waarde van één eiland met 1 punt. Om het spel te winnen, moet je twee metropolen bouwen en/of veroveren. Een metropool kun je op twee manieren bouwen. Als je vier filosofen of vier verschillende gebouwsoorten bezit, verwijder je deze tegels en plaats je een metropool. 

Néfertiti uitbreiding Auteurs: Bariot c.s.

release: okt 2009

Deze uitbreiding bevat regels voor 2 en 5 spelers, een nieuwe markt met buitenlandse goederen en zeven karakters met nieuwe eigenschappen.

Giants Auteurs: Besson

release: okt 2008

Een bordspel voor 3-5 spelers. Dit spel speelt zich af op Paaseiland. De spelers beschikken over een hoofdman, een medicijnman en arbeiders. Laatstgenoemden worden gebruikt als beeldhouwers van de bekende beelden en - samen met de medespelers - om de beelden van de steengroeve naar de sokkels te vervoeren. Aan het begin van een ronde worden enkele beelden geproduceerd. In een biedronde claimen de spelers deze beelden. Vervolgens worden speelfiguren met boomstammen ingezet om de beelden te vervoeren. De medicijnman en de hoofdman hebben speciale krachten. Eerstgenoemde kan bijv. arbeiders, boomstammen of biedfiches bemachtigen, een sokkel plaatsen of een versiering produceren. Laatstgenoemde is net zo sterk als drie arbeiders. Uiteraard probeer je de mooiste beelden voor jezelf te reserveren, door de meeste stamfiches te bieden. Aan het einde van het spel leveren de beelden punten op, voor de locatie, de hoogte en de versieringen. Er is inmiddels een meertalige editie van dit spel verkrijgbaar, met Nederlandse, Italiaanse en Spaanse regels. Doe jezelf een lol en laat deze editie links liggen. De Nederlandstalige spelregels barsten van de (ver)taalfouten en onbegrijpelijke zinnen.

Néfertiti Auteurs: Bariot c.s.

release: april 2008

Een bordspel voor 3-4 spelers. Koning Akhenaton houdt een groot feest ter ere van zijn huwelijk. De spelers zijn gasten op dit feest. Ze proberen in de gunst van de koning te komen, door hem prachtige - en bij voorkeur unieke - cadeaus aan te bieden. De spelers sturen hun bedienden naar de markten om daar deze cadeaus te kopen. Elke markt heeft twee gedeelten, met verschillende biedvakken. Er is maar één gedeelte tegelijk geopend, het andere deel wordt bedekt door een markttegel. Boven elke markt liggen vier cadeaus, waarvan één met een zegel. Op de markt vind je meerdere biedvakken, waar de spelers hun bedienden inzetten. Het vereiste bod is op zo'n biedveld afgebeeld, af en toe aangevuld met een speciale actie. Onder de markt staan de sluitingsregels. Als hieraan is voldaan, gaat de markt dicht en wordt de biedingen afgewikkeld. De speler van de bediende met het hoogste bod legt zijn bod op de markttegel en neemt twee cadeaus zonder zegel of één cadeau met een zegel. Zo'n zegel kun je later inleveren om een karakterkaart in te zetten, die je een leuke bonus oplevert. De volgende bedienden mogen één overgebleven cadeau kopen of de helft van de geldsom op de markttegel pakken. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor cadeaus (hoe exclusiever, des te meer), voor jouw geld en voor jouw zegels.

Utopia Auteurs: Vialla & Urbon

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelbord toont een stad met 24 wijken op vier eilanden. In elke wijk is plek voor een monumentaal gebouw. Deze gebouwen zijn er in vijf soorten. Dit zijn plastic miniaturen van historische tempels (zoals een Chinese pagode of een piramide van de Maya). Op elk eiland is verder plaats voor één wereldwonder. Aan het begin van een speelronde worden enkele karakterfiches uit een zakje getrokken en naast de eilanden geplaatst. Deze karakters zijn gekoppeld aan de vijf gebouwsoorten. De spelers kiezen om de beurt een fiche en vervangen deze door een soortgelijk karakter in hun eigen kleur. Deze eigen karakters plaatsen ze in de wijken van de desbetreffende eilanden. Als je drie fiches van dezelfde soort in een wijk bezit, mag je daar het desbetreffende gebouw plaatsen. Deze levert aan het einde van de ronde 1-5 punten op. Als je vijf verschillende fiches op een eiland bezit, mag je daar een wereldwonder bouwen. Deze levert meteen 6 punten op en later ook nog een bonus als op dat eiland nieuwe gebouwen worden gesticht. Na het plaatsen van de fiches krijgen de spelers nieuwe actiekaarten, die ze vervolgens in hun eigen beurten mogen uitspelen. De eerste twee spelers moeten 2 resp. 1 kaart(en) inleveren. Met de actiekaarten kun je fiches verplaatsen, extra fiches verkrijgen, winstpunten verdienen of de waarde van de gebouwsoorten manipuleren. De laatstgenoemde actie geeft met name de laatste speler van een ronde de kans om de anderen te flessen. Aan het einde van de speelronde krijgt iedereen punten voor zijn gebouwen. Als iemand 50 of meer punten heeft verzameld, wordt het einde van het spel ingeluid. Boosterbox distribueert een Nederlandstalige editie.

Khronos Auteurs: Vialla & Urbon

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het spel wordt gespeeld in zeven rondes en op drie verschillende speelborden. Elk speelbord toont hetzelfde gebied, in drie opeenvolgende tijdperken. Iedere speler stuurt twee avonturiers door de tijd om militaire, religieuze en civiele bouwwerken te stichten. Het bouwen van bouwwerken levert soms meteen geld op, in andere gevallen verdien je geld via belastinginning op de langere termijn. Om belasting te innen, moet je in het desbetreffende gebied de meeste macht in de juiste categorie bezitten. Dit wordt, afhankelijk van het tijdperk, bepaald door de grootste militaire, religieuze of civiele macht. Door gebieden samen te voegen of op te splitsen (denk aan Eufraat & Tigris), kun je de machtsverhoudingen wijzigen. De gevolgen van het tijdreizen zijn echter moeilijk te voorspellen. De bouw of sloop in een eerder tijdperk heeft gevolgen in de daaropvolgende tijdperken. Als je dit handig gebruikt, kun je bouwwerken laten verschijnen of verdwijnen op de toekomstige speelborden en ook daar de macht naar je toetrekken. De speler die aan het einde van de 7e ronde de grootste rijkdom heeft verzameld, is de winnaar van het spel. Boosterbox distribueert een Nederlandstalige editie.


Nieuws > Releases > Matagot


Top