Update: 20-10-08

Nieuws > Releases > Ludorum

Ludorum

Website


Ice Flow Auteurs: Conrad & Streets

release: juni 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler heeft drie ontdekkingsreizigers, die te voet de Beringstraat tussen Alaska en SiberiŽ moeten oversteken. Ze gebruiken de drijvende ijsschotsen voor de beweging, beklimmen pakijs met hun touwen en proberen de ijsberen te ontlopen. Niet alleen ijsberen zijn vervelend, ook jouw medespelers kunnen je het leven zuur maken. In jouw beurt moet je een ijsschotsactie en mag je een ontdekkeractie uitvoeren. Met een ijsschotsactie kun je een schots verplaatsen, roteren of een nieuwe schotstegel trekken en plaatsen. De ontdekkeracties zijn: bewegen en een object oppakken of vissen. Bewegen is gratis over vlakke schotsen, op pakijs heb je touw nodig, voor het ontwijken van ijsberen heb je vis nodig. Als je een visje oppeuzelt mag je zelfs over een zeeveld zwemmen. Met de actie vissen mag je twee verse vissen in jouw rugzak plaatsen. Je wint het spel door als eerste met jouw drie ontdekkers drie verschillende kampen in SiberiŽ te bereiken. (Siberische kampen? Het lijkt wel een 'gouwe ouwe' uit de USSR).

Dit bordspel wordt in de Benelux gedistribueerd door De Spellenwinkel uit BelgiŽ. Zij zullen Nederlandstalige spelregels toevoegen. Eerste indruk: een leuk en best pittig tactsch spel.

Fagin's Gang Auteur: Conrad

release: feb 2007

Een strategisch, economisch, bewegings- en verzamelspel voor 2 tot 6 spelers vanaf 10 jaar. Je bent lid van Fagin's bende van  straatkruimeldieven. Fagin is ziek en heeft een heler nodig om de gestolen goederen te kopen, zodat hij geld heeft voor de dokter. Jij bent de leider van een groepje met 5 kwajongens. Deze 5 personen moet je naar verschillende locaties sturen om goederen of shillings te stelen. Om shillings te verdienen moet je dus je kwajongens naar verschillende locaties in Londen bewegen. Om te bewegen heb je goederen nodig. Maar goederen kan je ook omzetten in shillings. Je start het spel met 20 shillings en van ieder goed heb je 1 blokje. Om naar een locatie te gaan of je te bewegen op een locatie moet je het aantal goederenblokjes betalen dat aangegeven staat op de locatie, dit gaat van minimum 1 tot maximum 4 blokjes. Als je aan de beurt bent, mag je 1 van de volgende 4 acties doen: je beweegt je kwajongens; je steelt of ruilt goederen; je steelt shillings of je gaat naar de markt. Nadat iedere speler zijn actie heeft gedaan, worden de agenten bewogen en wordt het marktprijswiel verdraaid. Hierna wordt het starttspelerteken doorgegeven en start alles terug opnieuw met 1 van de 4 acties. Het spel eindigt onmiddellijk als een speler 3 van zijn 5 kwajongens naar Fagin heeft gebracht met elk 15 shillings. (Tekst: Luk de Lombaerde).

Eerste indruk: Fagin's Gang is een leuke oefening in resourcemanagement. Het verzamelen van voldoende shillings om drie kwajongens naar Fagin te sturen is geen uitdaging; het verzamelen van de juiste grondstofblokjes is dat wel degelijk. Het is daarom belangrijk om je kwajongens naar de juiste mix van locaties te sturen. Ik ben niet helemaal tevreden over de door de dobbelsteen gestuurde agenten. Volgens mij krijgt het spel meer pit als de spelers hierop enige invloed kunnen uitoefenen. Dit vraagt om een variant. Dit bordspel wordt in de Benelux gedistribueerd door De Spellenwinkel uit BelgiŽ. Zij hebben Nederlandstalige spelregels toegevoegd.


Nieuws > Releases > Ludorum


Top