Update: 04-01-09

Nieuws > Releases > LudoArt

LudoArt

Website


Planet Steam

Auteur: Thiemann 

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-5 spelers. Planet Steam komt in een monsterdoos die qua formaat de vergelijking met Starcraft-The Board Game e.d. moeiteloos doorstaat. In dit stevige economische spel proberen 2 tot 5 maatschappijen de planeet Steam te ontginnen. Steam is levenloos, maar kent een bruikbare kern van ijs (water) en heeft een korst vol kostbare mineralen. Om aan deze materialen te komen, bouwt elke maatschappij steeds meer mijnen. Deze mijnen halen in eerste instantie water naar boven maar produceren met wat verbouwingen ook energie, erts of quartz. Sommige materialen heb je elke ronde nodig (water, energie), andere gebruik je om winst te maken en/of investeringen te doen (erts, quartz). Afhankelijk van het aantal spelers duurt het spel 7 tot 4 ‘jaren’, c.q. spelrondes van elk 4 fases.

In zo’n ronde
- bied je voor 1 van de 5 rollen die je een speciaal voordeel geven 
- koop of boor je mijnschachten 
- plaats je ‘tanks’ die het spul naar boven halen en opslaan 
- verbeter of verbouw je je tanks 
- verbeter (=vergroot) je de vrachtruimen van je ruimteschip 
- produceer je grondstoffen en energie 
- verkoop je overtollige grondstoffen (met een scherpe blik op de marktprijs) 
- investeer je geld in ‘lange-termijn projecten’ (=bonuspunten aan het einde) 
- koop of bouw je nieuwe tanks.

Veel elementen in Planet Steam kent de ervaren speler al uit andere spellen, zoals het bieden voor de rollen met de speciale eigenschappen (Puerto Rico). Planet Steam biedt hier echter een zeer goed doordachte en uitgewerkte combinatie. Het duurt even voor je doorhebt welke belangrijke acties je in welke fase kunt doen en welke grondstoffen (en hoeveel credits) je daarvoor nodig hebt. Verschillende wegen leiden naar het einddoel van de meeste overwinningspunten, maar in haast alles heerst er schaarste. Plannen is belangrijk, maar enig opportunisme is zeer zeker noodzakelijk om de con-collega’s iets voor de neus weg te snoepen of te confronteren met onaantrekkelijke prijzen. Over prijzen gesproken: de manier waarop aan- en verkopen de grondstofvoorraden en de prijzen beïnvloeden heb ik nog in geen enkel ander spel zo goed uitgewerkt gezien en verdient een lovende vermelding. Waarschuwing: Planet Steam is door zijn regels en zijn spelduur (90-120 minuten; de eerste keer vaak meer) niet iets voor gelegenheidsspelers. Wie zich echter niet door ‘gewicht’ en prijs (60 euro) laat afschrikken, voegt een uitstekend avond- en tafelvullend spel aan zijn verzameling toe! (Tekst: Bob).

Erwin's eerste indruk: grondstoffen produceren, ‘fabrieken’ in de lucht houden, toeslaan op de grondstoffenmarkt met zijn boeiende prijsmechanismen, biedoorlogen om speelvolgorde en de belangrijke bonusacties. Het grijpt allemaal uitstekend in elkaar. Deze staat in het voorportaal van mijn persoonlijke top tien. 

Taurus

Auteur: Wichmann 

release: okt 2008

Een abstract bordspel voor 2-4 spelers. In dit spel sluit je met paaltjes en touwen weilanden af, om daar stieren in te sluiten. Het spelmateriaal is ook hier indrukwekkend.

Gangster der Clou

Auteur: Czarnè 

release: okt 2008

Een kleine uitbreiding van Gangster met 4 zwarte gangsters en 1 Lady Rosina Ginger tegel.

Gangster

Auteur: Czarnè 

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een raster van 6 x 6 velden. Iedere speler beschikt over een eigen voorraad van drie gangstertegels in de eigen kleur, met een sterkte van 1, 2 en 3 punten. De overige gangstertegels (vier kleuren) liggen als gedekte voorraad naast het bord. Twee van deze tegels worden opengedraaid. De actieve speler heeft drie actiemogelijkheden: een nieuwe gangstertegel plaatsen, een gangster bewegen of een naburige gangster neerschieten. Als je een gangster wilt plaatsen, neem je deze uit je eigen of de algemene voorraad (open of gedekt). Ook als je een gangster wilt bewegen, maakt de kleur niet uit. Bewegen kan alleen naar een leeg naburig veld. Een gangster in een volle rij van zes velden mag je niet meer bewegen. Tijdens het spel kun je één keer een gangster neerschieten, door jouw kogel op het slachtoffer te plaatsen. Laatstgenoemde heeft de rest van het spel een kracht van ‘0’ en kan niet meer bewegen. Zodra een rij 6 gangstertegels bevat, vindt daar een telling plaats. Dan vergelijk je de krachtpunten per kleur. De sterkste kleur ontvangt het verschil met de op een na sterkste kleur aan winstpunten. Bij een gelijke stand verdient de op twee na sterkste kleur in deze rij punten. Het spel is voorbij zodra een gangster 17 punten heeft verdiend of wanneer alle tegels zijn geplaatst.

Fragile

Auteur: Czarnè 

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers (incl. een solitaire puzzelvariant). Het speelbord lijkt op een dambord van 10 x 10 velden. Hierop plaatsen de spelers hun pakhuizen en hun arbeiders. Op het midden van het bord staan 12 houten kratten in een vierkant. Het is de bedoeling om één krat in ieder eigen pakhuis te krijgen. Als je aan de beurt bent, zet je jouw arbeiders aan het werk. Iedere arbeider beschikt over 5 actiepunten, waarmee hij kan lopen (1 AP per veld), een kist kan duwen (1 AP per veld), twee kisten kan (ont)stapelen (2 AP), een kist kan kantelen (4 AP – zo’n kist is 2 winstpunten waard) of een kist kan doorgeven (1 AP). Met de laatste actie kan een kist via een keten van willekeurige arbeiders enorme afstanden afleggen. Als iemand zijn laatste pakhuis vult, komt iedereen nog een keer aan de beurt. Daarna wint de speler met de meeste punten in zijn eigen pakhuizen. Elke ‘gewone’ kist is dan 1 punt waard, een gekantelde kist 2 punten.

Marquis

Auteurs: Czarnè & Götz

release: okt 2005

Marquis is een nieuw kaartspel van Czarnè (die al met Meisterdiebe en Black Elephant een bijzondere uitvoering aan een spel gaf) en Martin Götz. Iedere speler heeft een set karakterkaarten, waarvan elke beurt eentje gespeeld moet worden. Deze karakters hebben elk een uitwerking op de andere karakters. Uiteindelijk is het de bedoeling zoveel mogelijk geld binnen te harken, of dat nu via de Markies, de Geestelijke of de Afperser gebeurt... Als de juiste karakters uitliggen, kun je veel geld incasseren, maar wellicht komt er dan wel iemand langs die jou weer je zuurverdiende loon ontneemt. De kaarten zijn in een groot formaat uitgevoerd en voorzien van groezelige karikaturen, terwijl de munten van metaal gemaakt zijn. Vele spelers konden de aandrang niet bedwingen dit speelslijk der aarde even in de hand te nemen. Het werd zeker niet te licht bevonden. (Tekst: Niek).

Black Elephant

Auteur: Czarnè 

release: voorjaar 2005

Een abstract bordspel voor twee spelers. Iedere speler beschikt over een kudde olifanten, waarmee hij boomstammen probeert te verzamelen. Aan het begin ligt op elk van de 48 velden één boomstam, die één winstpunt oplevert als je hem naar het doelveld brengt. Om te verhinderen dat de olifanten van de tegenstander de buit voor jouw neus wegkapen, kun je jouw zwarte olifanten inzetten. De zwarte olifanten bewegen over paden aan de rand van het bord. Als een vreemde olifant op het kruispunt van hun blikveld staat, nemen ze deze gevangen. Om een zwarte olifant te bewegen, moet je overigens eerst een eerder verzamelde boomstam inleveren. Aan het einde van het spel krijg je drie punten voor elke eigen olifant die het doelveld heeft bereikt, één punt per verzamelde boomstam en twee punten voor gevangen vreemde olifanten. 

Piratengold

Auteur: Bommer

release: najaar 2004

Dit bordspel voor 2-4 spelers speelt zich af op de zee van een fantasiewereld. Met zeemanskunst en toverspreuken probeer je schatten op te vissen. De beweging van de schepen wordt beïnvloed door de windrichting en -kracht. Met de actiekaarten kunnen de spelers zich beschermen tegen het natuurgeweld en de andere schatzoekers het leven zuur maken. Wie als eerste vier schatten naar zijn thuishaven brengt, wint het spel.


Nieuws > Releases > LudoArt


Top