Update: 08-02-09

Nieuws > Releases > Kosmos > Archief I

Kosmos

Website


Toledo Auteur: Wallace

release: voorjaar 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont de middeleeuwse Spaanse stad Toledo. Een straat slingert door de stad, van het startveld naar de vesting. Hieraan bouwen de spelers in de loop van het spel hun winkels en werkplaatsen. Daarnaast zijn er velden waar je nieuwe kaarten kunt bemachtigen of schilderijen kunt kopen. De actieve speler heeft vier actiemogelijkheden: een kaart trekken, een winkel bouwen, een of meer speelfiguren bewegen of een speelfiguur naar het startveld terugzetten. Door het uitspelen van kaarten sturen de spelers hun speelfiguren door de straten. Daar bezoeken ze handelaren, om staal en juwelen te kopen. Met deze grondstoffen bezoek je een wapensmid, die vervolgens een zwaard voor jou smeedt. De waarde van een zwaard hangt af van de geïnvesteerde grondstoffen. In eigen winkels kun je gratis handelen, maar soms word je gedwongen om toch bij de concurrentie te shoppen. Je betaalt dan met dezelfde kaarten waarmee je beweegt. De prijs stijgt naarmate winkels in de buurt van de vesting liggen. Een voltooid zwaard stuur je met een speelfiguur naar de vesting. Als je een veld met een medespeler wilt bezoeken, vindt een duel plaats. Hiertoe gebruik je de bekende kaarten, aangevuld met eventueel verzamelde duelfiches. Het einde wordt ingeluid zodra iemand drie eigen speelfiguren in de vesting bezit. Na een slotronde tel je de punten van afgeleverde zwaarden, schilderijen, voltooide niet-afgeleverde zwaarden (halve punten!) en jouw resterende juwelen. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Keltis Auteur: Knizia

release: voorjaar 2008

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een feite een bewerking van Lost Cities voor meer spelers. Door het uitspelen van cijferkaarten probeer je zo ver mogelijk over vijf verschillende paden te bewegen. De actieve speler mag één kaart spelen en één kaart trekken. Op elk pad moet je niet alleen de juiste kleur spelen, maar moet je de kaarten ook in op- of aflopende volgorde aanleggen. Per gespeelde kaart zet jouw speelfiguur één stap naar voren. Hoe verder je komt, des meer punten zijn er te verdienen. Je hebt één figuur die zelfs dubbele punten oplevert. Tijdens de reis kun je fiches verdienen, die een leuke bonus opleveren (winstpunten, extra beweging of het voorkomen van strafpunten).

On Top Auteur: Burkhardt

release: voorjaar 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont 72 driehoeken. De actieve speler legt een ruitvormige tegel op twee naburige driehoeken. Elke ruit heeft in zijn hoeken een gele, witte, rode of blauwe symbolen, de kleuren van de speelfiguren. Bij het aanleggen van de tegels ontstaan gekleurde cirkels. Je probeert de meerderheid voor jouw eigen kleur te behalen, bij voorkeur met zoveel mogelijk andere spelerkleuren. Het aantal afgetroefde medespelers bepaalt namelijk de winstpunten. Aan de rand van het speelveld zijn velden die dubbele punten opleveren. In cirkels waar je zwak staat, kun je proberen om een patstelling tussen de sterkere spelers te vormen. Dan wordt zo’n cirkel namelijk niet geteld.

Beim Jupiter Auteur: Feldkötter

release: voorjaar 2008

Dit kaartspel voor 3-5 spelers is een nieuwe variant op boerenbridge. In de eerste ronde krijgt iedereen 13 speelkaarten. Iedere speler kiest een gedekte kaart, die tegelijk worden omgedraaid om de troefkleur te bepalen. Deze kaart bepaalt tevens hoeveel punten je deze ronde kunt verdienen. Vervolgens leg je deze kaart naast een van de 12 bodkaarten (1-12), om aan te geven hoeveel slagen je denkt te halen. De startspeler speelt een kaart, de anderen moeten kleur bekennen. Als dit niet kan, mag je een andere kleur spelen of troeven. De hoogste kaart wint de slag. De speciale kaarten Juno en Jupiter tellen als hoogste troefkaart, de speciale godkaarten kun je flexibel inzetten en met de offerlamkaarten kun je slagen duiken. Aan het einde van de ronde krijg je punten als je jouw slagen goed hebt voorspelt. Hiertoe kies je een van de kaarten bij de desbetreffende bodkaart voor jouw scorestapel. Er worden 8 rondes gespeeld, waarbij het aantal slagen telkens vermindert.

24 Auteur: Rapp

release: voorjaar 2008

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Het spel bevat 45 kaarten (een witte 24 en vier kleuren van 1-11). De spelers proberen elke ronde veel slagen te halen. Elke slag is een punt waard, die je van een starttotaal van 24 aftrekt. Het is de bedoeling om als eerste op nul uit te komen. Iedere speler krijgt 6 kaarten. Nadat 3 van deze kaarten zijn gedeeld, kiest de linkerbuurman van de deler de troefkleur. Daarna krijgt iedereen de resterende 3 kaarten. Dan mag je nog max. 3 kaarten ruilen, waarna het spel begint. De startspeler speelt een kaart, de anderen moeten kleur bekennen. Als dit niet kan, mag je een andere kleur spelen of troeven (de 24 is de hoogste troef). Als iemand een 1 speelt, mag hij de waarde van de kaarten voor de rest van de ronde omdraaien. Na de zes slagen worden de punten genoteerd. Als je geen slag hebt gehaald, moet je 6 punten bij jouw stand optellen. Als geel troef was, worden plus- en minpunten verdubbeld. 

TOPP 3 Auteurs: Lauch & Rapp

release: voorjaar 2008

TOPP 3 is een nieuwe serie quizspelletjes, waarbij de spelers drie antwoorden in de juiste volgorde moeten zetten. De eerste titels zijn "TOPP 3 Film“, "TOPP 3 Fußball“ en "TOPP 3 Metropolen“. Lijkt op het eerste gezicht een aftreksel van Anno Domini.

Quick Auteur: Burkhardt

release: voorjaar 2008

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Dit reactiespel bevat 72 kaarten met de categorieën cijfers, letters, kleuren en vlammen. Je mag tijdens het spel maar één hand gebruiken. Het is de bedoeling om de kaartjes snel in de juiste volgorde uit te spelen. Daarbij worden de opdrachten steeds moeilijker.

Ubongo Das Duell Auteur: Rejchtman

release: voorjaar 2008

Een bewerking van Ubongo voor twee spelers. 

Einfach Genial Auteur: Knizia

release: voorjaar 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Een kleine versie van Einfach Genial (Genius) zonder speelbord.

Globalissimo Auteur: Burkhardt

release: voorjaar 2008

Dit quizspel voor 2-6 spelers draait om interessante en minder interessante wetenswaardigheden over tal van landen.

Duell der Panzerbären Auteur: Neugebauer

release: voorjaar 2008

Der Goldene Kompass - Duell der Panzerbären is een spel voor twee spelers. Het spel draait om een duel tussen twee ijsberen. Het speelveld bestaat uit 30 velden. Beide spelers beschikken over kaarten voor beweging, aanval en verdediging. Sommige kaarten staan speciale acties toe.

Kennen Sie Di? Auteur: Rosenberg

release: voorjaar 2008

In dit quizspel voor 2-6 spelers kom je via 180 kaarten van alles te weten over beroemde vrouwen uit de wereldgeschiedenis.

Im Reich der Wüstensohne Auteur: Teuber

release: voorjaar 2008

Dit bordspel voor 3-4 spelers is gebaseerd op Teuber's oudere bordspel Entdecker (Land in Zicht). Ook hier ontstaat een speelveld met tegels, maar nu vorm je oases in een woestijn. Als een oase is voltooid, worden de schatten verdeeld. Deze leveren aan het einde winstpunten op.

Cro-Magnon Auteur: Bioviva

release: voorjaar 2008

Een partyspel voor 2-12 spelers. De spelers moeten elkaar het een en ander duidelijk maken met behulp van "primitieve" communicatiemethoden: via een oermensentaal, gebaren, tekeningen of kneden met klei. Om de feestvreugde te verhogen, moeten de spelers af en toe rare rituelen uitvoeren.

Der Dativ.... Auteur: Gruber

release: voorjaar 2008

"Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod – Das große Spiel" is een bordspel voor 2-4 spelers, waarin de betekenis van woorden centraal staat.

Die Reise zum Mittelpunkt... Auteur: Dorn

release: voorjaar 2008

Die Reise zum Mittelpunkt der Erde is een bordspel voor 2-4 spelers, dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jules Verne. De spelers leiden de drie hoofdpersonen, Professor Lidenbrock, zijn neef Axel en de gids Hans, via de IJslandse vulkaan Snaeffelsjokull naar het middelpunt van de aarde. Tijdens de reis trekken ze onder meer door een woud van reuzenchampignons en een onderaardse oceaan, ontdekken ze fossielen en ontmoeten ze wezens uit de oertijd, tot een uitbraak van de vulkaan op het Italiaanse eiland Stromboli ze weer naar het aardoppervlak slingert. Het spelsysteem draait met name om de geschikte inzet van hulpmiddelen en uitrustingstukken.

Perry Rhodan Auteur: Glumpler

release: okt 2007

Perry Rhodan - Die Kosmische Hanse is een nieuw tweepersoonsspel. Ontwerper Heinrich Glumpler heeft zich laten inspireren door het klassieke Avalon Hill bordspel Merchant of Venus. Dit leidde vorig jaar tot een prototype van een MoV-kaartspel, dat in 2007 is omgebouwd tot dit tweepersoonsspel. Je reist met jouw ruimteschip door het heelal, ontmoet vreemde volken en drijft handel tussen de planeten. Ook in deze bewerking vervoer je goederen en passagiers van planeet naar planeet en probeer je onderwijl jouw ruimteschip te verbeteren. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 6 planeten, 2 ruimteschepen en tientallen goederen- en andere kaarten. Merchant of Venus is een van mijn favoriete gezelschapsspellen uit de jaren '80. Ik verheug me daarom zeer op deze bewerking. Meer informatie: preview.

Ubongo Extrem Auteur: Rejchtman

release: okt 2007

Een nieuwe versie van een legspel voor 2-4 spelers. Iedere speler beschikt over een opdrachtbordje en een voorraad zeskantige (!) tegels. Het toeval bepaalt welke tegels de spelers deze ronde moeten gebruiken. Met deze tegels moet je zo snel mogelijk het gemarkeerde veld op jouw opdrachtbordje vullen. Vervolgens ontvangen de spelers edelstenen, deels bekende, deels onbekende uit een stoffen zak. Afhankelijk van de soort zijn de edelstenen 1-4 punten waard. Het is uiteraard de bedoeling om de meeste punten te verzamelen.

Die Säulen der Erde Erw. Auteurs: Rieneck & Stadler

release: okt 2007

Een uitbreiding voor het uitstekende bordspel Die Säulen der Erde (De Kathedraal). Deze uitbreiding bevat materiaal voor een vijfde en zesde speler en introduceert verder nieuwe regels en locaties: in Frankrijk kun je een bonuskaart ophalen, aan de kust kun je grondstoffen voor een goede prijs verkopen, via kruistochten leveren arbeiders winstpunten op en de belastinginner zorgt voor extra inkomsten. Meer informatie volgt.

Anno 1701 Brettspiel Auteur: Teuber

release: okt 2007

Dit bordspel voor 3-4 spelers is een bewerking van het spelsysteem van De Kolonisten van Catan. Het spelsysteem is thematisch verhuisd naar de setting van het gelijknamige computerspel. De spelers stichten nederzettingen, die zich ontwikkelen tot bruisende handelssteden. De hiervoor benodigde grondstoffen vind je maar gedeeltelijk in de nabije omgeving van de stad (een eigen bordje). Je moet de rest via handelsreizen op het centrale speelveld verzamelen. Daarbij ontdek je bij voorkeur vruchtbare koloniën en hoop je dat de medespelers vooral op piraten stuiten.

Entdecker....  Auteur: Teuber

release: okt 2007

Entdecker: Im Reich der Jadegöttin is een bordspel voor 2-4 spelers, dat uiteraard is gebaseerd op Teuber's oudere bordspel Entdecker (Land in Zicht). Ook hier ontstaat een speelveld met tegels, maar nu wordt een jungle ontdekt. Daarbij ontdek je oude steden. Als jij op een voltooide stad de meeste archeologen hebt ingezet, krijg jij de meeste artefactstukken. Met deze stukken moet je vervolgens complete artefacten verzamelen. Het is overigens mogelijk om stukken met de 'bank' te ruilen. Dit is het eerste deel van een trilogie. In 2008 verschijnen Entdecker: Im Reich der Wüstensöhne en Entdecker: Im Reich der Dämonen.

Money Lisa Auteur: Neugebauer

release: okt 2007

Een bordspel voor 3-4 spelers. De spelers zijn kunstverzamelaars op zoek naar wereldberoemde kunstwerken. Het speelbord toont o.a. vier veilinghuizen en een spoor met velden. Naast elk veilinghuis ligt een stapel met negen open schilderijkaarten. Deze kaarten tonen beroemde kunstwerken uit verschillende perioden, inclusief beknopte informatie over het desbetreffende schilderij en de kunstenaar. Midden op het bord ligt een gedekte stapel pestkaarten, waarmee de spelers elkaar kunnen dwarszitten. Iedere speler begint met 10 biedkaarten (waarde 1-10) en twee startcollecties met elk één schilderijkaart. Aan het begin van de ronde leg je één biedkaart gedekt aan de kant. De actieve speler dobbelt en verplaatst zijn speelfiguur over het speelbord. Als je op een pestveld landt, mag je een pestkaart trekken. Op andere velden kun je schilderijen van medespelers waardeloos maken, schilderijen ruilen of een kleine tentoonstelling starten en tussentijds punten verdienen. Op de vier veilingvelden activeer je een veiling met de spelregels van het desbetreffende veld. Er zijn open veilingen, waarbij de actieve speler vooraf bepaalt of met even of oneven kaarten wordt geboden. Hij bepaalt verder of het hoogste of het laagste bod de veiling wint. Bij gedekte veilingen bepaalt de actieve speler vooraf of het hoogste of het laagste bod de veiling wint en of iedereen een dobbelsteenworp aan zijn bod moet toevoegen. De winnaar krijgt de bovenste kaart van dit veilinghuis. Wanneer iedereen negen bordkaarten heeft verbruikt, volgt een telling. De spelers krijgen punten voor bepaalde combinaties van schilderijen. Daarna krijgt de speler op de laatste plaats nog bonuspunten voor zijn afgelegde tiende biedkaart. Na twee tellingen is het spel voorbij en wint degene met de meeste punten.

Einfach Genial Junior Auteur: Knizia

release: okt 2007

Dit bordspel voor 1-4 spelers is een vereenvoudigde versie van Einfach Genial (Genius) voor kinderen. We hebben het nu over ijsschotsen en het voeren van pinguïns.

Pippi Langstrumpf Auteur: Haferkamp

release: okt 2007

In dit actiespel voor 2-4 kinderen staan de avonturen van Pippi Langkous centraal. Het speelbord toont Villa Kakelbont met de nodige meubelstukken. In het oorspronkelijke verhaal springen Pippi & Co. naar de meubelstukken zonder de vloer te raken. In dit spel moeten de spelers de 'sprongen' nabootsen m.b.v. het op de vloer neergelegde speelveld. Dit doet op het eerste gezicht denken aan Twister. Het spel bevat een pluchen speelfiguur van het aapje meneer Nilsson.

Pentago Auteur: Flodén

release: okt 2007

Een abstract bordspel voor twee spelers. Het speelbord bestaat uit vier bordstukken met elk negen uitgeholde velden. Daarop plaatsen de spelers hun kogels. De speler die als eerste vijf eigen kogels op een rij weet te krijgen, is de winnaar. Er is een complicerende factor waarmee je goed rekening moet houden: als je een kogel hebt gespeeld, moet je een van de vier bordstukken 90 graden draaien.

Schotts Sammelsurium Auteur: Schott

release: okt 2007

Een quizspel voor 2-6 spelers, waarbij triviale weetjes over tafel gaan. Vind jij het interessant om te weten waar David Beckham zich laat tatoeëren? Zo ja, is dit vast een spel voor jou.

Kolonien Auteur: Teuber

release: okt 2007

Een kleine uitbreiding voor De Kolonisten van Catan in het kader van de tiende verjaardag van de uitbreiding Die Seefahrer. Vermoedelijk is dit een bewerkte Duitse versie van 'De Koloniën van Catan' van 999 Games.

Nichtlustig Auteur: Rieneck

release: aug 2007

Een dobbelspel voor 2-4 spelers. Dit spel is thematisch gebaseerd op de gelijknamige cartoonserie. Door het dobbelen van bepaalde combinaties proberen de spelers scorekaarten te bemachtigen. Gewonnen kaarten zijn niet meteen zeker en kunnen door medespelers worden gejat. Na een mislukte dobbelbeurt komt de "man met de zeis" langs en raak je een kaart kwijt. Het is de bedoeling om de meeste punten te verzamelen.

Anno 1701 Kartenspiel Auteur: Teuber

release: voorjaar 2007

Dit kaartspel voor twee spelers is een bewerking van het spelsysteem van het Catan kaartspel. Het spel is thematisch gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Je begint met een kleine nederzetting met twee huizen, die je in de loop van het spel ontwikkelt tot een heuse stad. Je wint het spel door het controleren van de meeste kolonisten en burgers, die je tussen de bedrijven door wel tevreden moet houden.

Catan Würfelspiel Auteur: Teuber

release: voorjaar 2007

Een dobbelspel voor 1-4 spelers. Iedere speler beschikt over een scoreblad met een kleine versie van Catan. Daarop bouw je met een potlood straten, dorpen en steden. Je kunt ook ridders bouwen, die je daarna als joker kunt inzetten om een dobbelsteen te manipuleren. Grondstoffen verzamel je met zes dobbelstenen, die je in jouw beurt drie keer mag gooien. Na elke worp mag je stenen afleggen. Op elke steen vind je de bekende grondstoffen leem, hout, wol, graan, erts en goud. Na 15 rondes wint de speler met de meeste punten.

Catan Junior Auteur: Teuber

release: voorjaar 2007

Dit bordspel voor 2-4 spelers is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Zij vertegenwoordigen piraten, die met hun schepen op pad gaan om op de eilanden piratennesten te stichten. De kern van het spelsysteem is gebaseerd op het oorspronkelijke Kolonisten van Catan bordspel, maar is wel op allerlei manieren vereenvoudigd: je gooit 1 dobbelsteen, er is een vast speelbord, je hebt minder winstpunten nodig, je hebt meer kansen om grondstoffen te bemachtigen en ruilen is gemakkelijker dankzij de neutrale marktplaats. Uiteraard zijn sommige grondstoffen nu in een piratenjasje gestoken. Je wint door als eerste 7 piratennesten te bouwen.

Catan Hänlder & Barbaren Auteur: Teuber

release: voorjaar 2007

Een nieuwe uitbreiding voor het Catan bordspel. Deze doos bevat diverse scenario's met nieuwe tegels en speelstukken: Die Fischer von Catan, Die Flüsse von Catan, Die große Karawane, Der Barbarenüberfall en Barbaren & Händler. Daarnaast bevat de doos enkele regelvarianten, waaronder gebeurteniskaartjes waarmee je de dobbelsteenworp vervangt. Dit is per saldo een mix van eerder verschenen producten en een paar nieuwe dingetjes. Ik mis eigenlijk een scenario over melkkoeien......

Künstler & Wohltäter Auteur: Teuber

release: voorjaar 2007

Een nieuwe uitbreiding voor het Catan kaartspel. In deze set staat de tevredenheid van de burgers centraal. Speciale kaarten stellen je in staat om tevredenheidspunten te verzamelen, waarmee je allerlei onheil kunt voorkomen of andere voordelen kunt bemachtigen. Dan kun je bijvoorbeeld een burgeroorlog voorkomen of goedkoper nederzettingen en straten bouwen.

Sakkara Auteur: Grabmeier

release: voorjaar 2007

Een bordspel voor 2 spelers. De spelers zijn bouwmeesters in het oude Egypte. Het is de bedoeling om met jouw arbeiders op het 7 x 7 velden grote speelbord fiches te verzamelen, die als grondstoffen voor de bouw van piramides worden gebruikt. Wie als eerste zijn eigen piramide met drie bouwlagen voltooit, wint het spel. Afhankelijk van de bouwlaag zijn verschillende soorten fiches nodig. Bij het verzamelen van deze fiches kan het geen kwaad om jouw twee arbeiders onnodig lange wandeltochten te besparen. Met behulp van bijv. een paard of os kun je jouw arbeiders een handje helpen. Het kan verder geen kwaad om bepaalde combinaties van fiches te verzamelen, omdat hun samengebalde toverkracht het verzamelen van andere fiches vereenvoudigt.

Einfach Genial Knobelspass Auteur: Knizia

release: voorjaar 2007

Dit puzzelspel voor 1-4 spelers is enigszins gebaseerd op het bordspel Einfach Genial. Meer informatie volgt.

Sudoku Spielesammlung Auteur: Knizia

release: voorjaar 2007

Nog meer puzzelplezier in een Kosmos doos. 

Der Goldene Kompass Auteur: Brand  

release: voorjaar 2007

Een avontuurlijk bordspel voor 2-4 spelers over de gelijknamige speelfilm, die is gebaseerd op het eerste deel van de boekenreeks His Dark Materials van Philip Pullman. De speelfilm verschijnt eind 2007. Meer informatie over de speelfilm: Golden Compass.

Tsuro Auteur: McMurchie

release: voorjaar 2007

Een legspel voor 2-8 spelers. Het speelveld bestaat uit losse tegels, waarop lijnen zijn afgebeeld. Met deze tegels proberen de spelers een veilige route voor hun speelfiguren te vormen en ondertussen de routes van de tegenstanders te frustreren.

Tintenherz Auteurs: Teuber & Funke

release: voorjaar 2007

Dit woordspel is gebaseerd op een populair jeugdboek. Met behulp van openliggende letters moet je snel opdrachten vervullen door woorden te vormen.

Blindes Huhn Auteur: Risthaus

release: voorjaar 2007

Een kaartspel voor 3-5 spelers. 

Der kleine Medicus Auteur: Haferkamp

release: voorjaar 2007

Een kinderspel voor 2-4 spelers, gebaseerd op een boek.

Die kleine Hexe Auteur: Preussler

release: voorjaar 2007

Een driedimensionaal kinderspel voor 2-4 spelers, gebaseerd op een boek.

Die wilden Hühner Auteur: Burkhardt

release: voorjaar 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Meer informatie volgt.

Deutschland.... Auteur: Teuber

release: voorjaar 2007

Deutschland: Finden Sie Minden! is een spel voor spelers met een topografische inborst. Het speelbord toont een kaart van Duitsland zonder markeringen. Openliggende kaartjes tonen locaties. Kies een kaart en vind de locatie op het bord.

Die Säulen der Erde Auteurs: Rieneck & Stadler

release: okt 2006

Dit bordspel voor 2-4 spelers is thematisch gebaseerd op de roman van Ken Follett, waarin de bouw van een kathedraal centraal staat. De spelers leveren gedurende zes speelrondes een bijdrage aan de bouw van deze kathedraal. Met hun arbeiders verzamelen ze de grondstoffen zand, steen en hout. Met hun ambachtslieden veredelen ze deze grondstoffen tot winstpunten. Aan het begin van een ronde kiezen de spelers om de beurt uit 9 openliggende kaarten: 2 ambachtslieden en 7 grondstoffen. Ambachtslieden leveren aan het einde van de ronde met name winstpunten op; de grondstofkaarten bepalen waar je jouw arbeiders inzet om grondstoffen te verzamelen. In de tweede speelfase worden de bouwmeesters van de spelers ingezet op sommige actievelden op het speelbord. Iedere speler bezit drie bouwmeesters, die blind uit een zak worden getrokken. De eerste keuze uit de actievelden kost je een bom duiten. Het is mogelijk om te passen, als je jouw schaarse geldvoorraad wilt sparen. In de derde fase worden de actievelden een voor een afgewikkeld, waarbij de spelers onder meer winstpunten, grondstoffen, goud en speciale kaarten kunnen verdienen. Na zes rondes wint de speler met de meeste punten. Dit spel is mij zeer goed bevallen. Het geld is vaak schaars en er is constant strijd om de grondstoffen, interessante acties en sterke ambachtslieden. Dit betekent dat je iets te kiezen hebt en elkaar regelmatig in de weg zit. Het spelsysteem is een cocktail van leuke dingen die je elders al een keer hebt gezien, maar de mix smaakt hier prima en met 90 minuten blijft de speelduur binnen de grenzen der redelijkheid. Last but not least is het spel mooi uitgevoerd. Die Säulen der Erde is naar mijn mening het beste spel dat de afgelopen 10 jaren uit de stal van Kosmos is gekomen. Ik hoop dat 999 Games zo verstandig is om deze parel ook in Nederland uit te brengen.

Kampf um Rom Auteur: Teuber

release: okt 2006

Een nieuw bordspel uit de Catanfamilie. Het speelbord toont Zuid-Europa in de klassieke oudheid. Dit bord bevat verschillende terreinsoorten en is verder verdeeld in regio’s. Elke regio bevat een aantal steden met gedekte stadsfiches. De spelers vertegenwoordigen Germaanse stammen en zijn op rooftocht in het Romeinse rijk. Iedere speler begint met twee legers, ruiters en infanterie. Deze legers worden bewaard op aparte velden, twee 'aanvoerders' bewegen over het bord en vallen de steden aan. Aan het begin van een ronde gooit de startspeler vier dobbelstenen voor grondstoffen (graan, ijzer en ossen of paarden). Deze grondstoffen ontvangen de spelers uit de gebieden naast hun legers en hun veroverde steden. Uiteraard mogen de spelers grondstoffen ruilen. Je gebruikt de grondstoffen voor het versterken van jouw legers en/of het kopen van ontwikkelingskaartjes. Als er een '7' wordt gegooid, wordt de legionair verplaatst (legionair is een Germaanse term voor struikrover). Vervolgens bewegen de spelers om de beurt hun legers. Als je een stad plundert, draai je het stadsfiche om. Dit levert goud en/of grondstoffen op, maar kost je soms ook gevechtskracht. Als je een stadsfiche uit elke regio verzamelt, ontvang je twee winstpunten. Als een leger voldoende gevechtskracht heeft verzameld, kun je steden veroveren. Dit levert je één winstpunt per veroverde stad op. De speler die met beide legers vier steden heeft veroverd, ontvangt twee bonuspunten. Hetzelfde geldt voor de speler met de meeste diplomatiekaartjes (ontwikkelingskaarten waarmee je de legionair kunt verplaatsen). Het spel is voorbij zodra een speler 10 punten heeft verzameld. 

Na Prehistorie is dit alweer een geslaagde variatie op het bekende spelprincipe. Rome is vooral interessant door de juiste timing van het 'omslagpunt': wanneer staak ik mijn barbaarse plundertocht en start ik met de verovering van steden? Dat doe je bij voorkeur wanneer die hinderlijke medespelers niet in de weg staan, opdat je jouw eerste steden naast mooie gebieden kunt claimen en bovendien niet te snel vastloopt. Het spelmateriaal ziet er prima uit, met één bedroevende uitzondering: Kosmos moet zich diep schamen voor de slappe papieren speloverzichten. Met zo’n banaal goedkope oplossing sla je anno 2006 een modderfiguur.

Summertime Auteur: Brand

release: okt 2006

Een spel voor twee spelers. In dit spel staat het vakantiegevoel centraal. Het speelveld bestaat in de loop van het spel uit een bonte verzameling kaartjes met zaken die het leven van een vakantieganger aangenamer maken: zon, strand, zwembad, hangmat enzovoort. Het is de bedoeling om de kaartjes zo neer te leggen, dat ze in combinatie met naburige kaartjes zo mogelijk veel punten opleveren.

Schrecklicht Auteur: Burkhardt

release: okt 2006

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Bij de vier tellingen staan steeds drie opdrachtkaartjes centraal, die aangeven welke opdrachten de spelers moeten vervullen door het uitspelen van gruwelkaartjes (3 kleuren, waarde 1-11). Gunstige kaarten speel je bij jezelf uit, ongunstige kaarten bij medespelers. Door het spelen van een bepaalde kleur wordt de speelfiguur in deze kleur het juiste aantal velden op het bord verplaatst. Als een reeds gespeelde kaart weer wordt afgedekt, beweegt deze speelfiguur weer een aantal velden terug. Elke opdrachtkaart ligt voor een kleurveld, dat is gekoppeld aan een van de speelfiguren. Je kunt de meeste punten verdienen, door goed te scoren in de opdracht die is toegewezen aan de voorste speelfiguur. Het is de bedoeling om na vier speelrondes de meeste punten te bezitten.

Sudoku - Das Kartenspiel Auteur: Knizia

release: okt 2006

Een kaartspel voor 2-4 liefhebbers van Japanse cijferpuzzels.

Sudoku - Das Würfelspiel Auteur: Knizia

release: okt 2006

Een dobbelspel voor 2-4 liefhebbers van Japanse cijferpuzzels.

Blue Moon Auteur: Knizia

release: okt 2006

Die Buka-Invasion is een nieuwe uitbreiding voor het kaartspel Blue Moon.

Asterix & Obelix Auteur: Rieneck 

release: juni 2006

Een spel voor twee spelers. De beide spelers vertegenwoordigen Asterix en Obelix. Je krijgt een speelfiguur en 15 vechtkaarten in 5 verschillende kleuren, die je als gedekte stapel neerlegt. Je neemt de bovenste 5 vechtkaarten in de hand. Er is verder een stapel met 40 Romeinenkaarten. Deze bevat niet alleen 30 Romeinen in vijf kleuren, maar ook piraten, everzwijnen, dorpsfeesten en een verrader. De bovenste 16 Romeinenkaarten worden gedekt in een vierkant van 4 * 4 kaarten neergelegd. De startspeler zet zijn figuur voor een van de vier rijen en draait de eerste Romeinenkaart om. Als je over de juiste vechtkaart beschikt, kun je deze kaart verslaan en op jouw scorestapel leggen. Voor Romeinen heb je de juiste kleur vechtkaart nodig, Piraten kun je met alle kleuren verslaan, de verrader versla je met twee vechtkaarten met dezelfde kleur. Als je een everzwijn draait, eindigt jouw beurt, maar mag je de deze beurt verslagen kaarten houden. Als je een dorpsfeest draait, leg je deze aan de kant en speel je gewoon door. Als je een Romeinenkaart verslaat, kun je eventueel de volgende kaart omdraaien enzovoort. Als je een Romeinenkaart niet kunt verslaan, scoor je deze beurt geen punten en verdwijnen alle verslagen kaarten uit het spel. Het is dus zaak om tijdig te stoppen en de score veilig te stellen. Aan het einde van jouw beurt vul je jouw hand aan. Ook het speelveld wordt dan weer aangevuld. Het spel eindigt wanneer het vijfde dorpsfeest wordt omgedraaid. Dan worden de winstpunten per categorie (verrader, piraten en de vijf kleuren Romeinse soldaten) verdeeld. Eerste indruk: dit onnozele geluksspel is alleen leuk als verzamelobject voor fans van Asterix & Obelix of voor kinderen tot een jaar of tien.

Chinesische Mauer Auteur:  Knizia

release: voorjaar 2006

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Iedere speler heeft dezelfde set kaarten in zijn eigen kleur: 7 muurkaarten, die 1 invloedpunt waard zijn; 3 kaarten (muur met poort), die 2 punten waard zijn en 1 kaart (wachttoren), die 3 punten waard is. Daarnaast beschik je over 9 andere kaarten, die 1 of 2 punten waard zijn en speciale eigenschappen hebben, waarmee je bijv. de waarde van eigen of vreemde kaarten kunt beïnvloeden. Aan het begin van het spel schudt iedereen zijn kaartstapel en trekt de bovenste 5 kaarten. Vervolgens worden meerdere paren van fiches (2-7 winstpunten per stuk) klaargelegd. Dit zijn de bouwplaatsen, waarnaast de spelers hun kaarten afleggen. Als actieve speler controleer je eerst of je in een van de kaartrijen de meeste invloedpunten hebt gespeeld. Zo ja, dan activeer je een telling en leg je het hoogste fiche op een van jouw kaarten in deze rij. Zolang het tweede fiche niet is genomen, moet je de waarde van dit hoogste fiche aftrekken van jouw invloedpunten in deze rij. Als jij of een medespeler op deze bouwplaats een tweede telling activeert, legt men de gewonnen fiches op de eigen scorestapel. Na een eventuele telling trek je als tweede actie 1 kaart van jouw eigen stapel of leg je 1 of meer gelijke kaarten in de rij naast een van de bouwplaatsen. Als derde actie kies je nogmaals tussen trekken of aanleggen. Het spel eindigt na de ronde waarin iemand zijn laatste kaart heeft gespeeld. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Kreuz & Quer Auteurs: Witt & Schaubrenner 

release: voorjaar 2006

Een verzamel- en loopspel voor 2-4 spelers. Grote gebiedstegels (met allerlei terreinsoorten) worden geschud en verdeeld. Iedere speler mag twee moeilijke tegels afleggen. De resterende tegels leg je in een rij op tafel. Aldus ontstaat voor iedere speler een eigen parcours met verschillende uitdagingen. Het parcours eindigt bij de finishkaart. Ten slotte worden 48 kleine kaartjes gedekt op tafel gelegd. Zodra het spel begint, draaien de spelers tegelijkertijd met één hand kleine kaartjes om. Voor jou passende kaartjes neem je in de andere hand (zonder de volgorde te wijzigen), ongeschikte kaartjes laat je open op tafel liggen. Het graaien is voorbij zodra er uitsluitend open kaartjes op tafel liggen en een speler “stop” roept. Deze speler draait zijn verzamelde kaartjes om - zonder de volgorde te wijzigen - en probeert hiermee zijn parcours te doorlopen. Dit gaat goed zolang je passende kaartjes in de juiste volgorde kunt uitspelen. Als je een niet passend kaartje moet spelen, is jouw beurt voorbij. De andere spelers doen vervolgens hetzelfde. Het spel is voorbij zodra iemand zijn finishveld bereikt.

Hart an der Grenze Auteurs: Zatz & Halaban 

release: voorjaar 2006

Een blufspel voor 3-6 spelers. Het spelmateriaal bestaat o.a. uit zes metalen koffers. Met de inhoud van deze koffers bewegen de spelers zich op of over het randje van de legaliteit. Het is de bedoeling om in de eigen koffer legale en illegale goederen het land in te smokkelen. Er zijn drie legale en drie illegale goederensoorten. De spelers zijn niet alleen smokkelaars, maar kruipen om de beurt ook in de huid van de douanier. Je begint met een eigen koffer, 30 dollar en vijf goederenkaarten. Een speler wordt douanier, de andere spelers leggen in het geheim een of meer kaarten in hun koffers. De douanier vraagt de medespelers wat er in hun koffers zit. Vanzelfsprekend mag je alleen legale goederen aangeven, ongeacht de werkelijke inhoud van jouw koffer. Dan kiest de douanier een doelwit voor een nauwkeurige inspectie. Deze smokkelaar kan dan eerst nog proberen om de douanier om te kopen. Hapt deze niet toe, dan moet de koffer open. Als de smokkelaar niet heeft gelogen, krijgt hij een schadevergoeding. Wordt hij betrapt op een leugen, dan worden de goederen in beslag genomen en moet hij een boete betalen. De spelers leggen de succesvol geïmporteerde goederen op hun scorestapels. Als iedere speler douanier is geweest, worden de goederen in de scorestapels verkocht. Eerst mag iedere speler max. drie goederen apart leggen voor de eindtelling. Als iedere speler driemaal douanier is geweest, eindigt het spel. Dan volgt de verkoop van de eerder apart gelegde goederen voor de dubbele prijs. Degene met de meeste goederen van een soort kan deze zonder moeite verpatsen. De overige spelers lopen het risico dat de markt verzadigd raakt, waardoor ze deze vette eindbonus mislopen.

JUST 4 FUN Auteur:  Grunau

release: voorjaar 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. JUST 4 FUN bestaat uit een speelbord met 36 velden (genummerd van 1 – 36), 55 speelkaarten (waarde 1 – 19) en 20 stapelbare speelfiguren per speler. Het is de bedoeling om als eerste op vier naburige velden in een (horizontale, verticale of diagonale) rij de meerderheid aan speelfiguren te bezitten. De actieve speler moet minstens één kaart uitspelen en één eigen figuur op een veld plaatsen, dat overeenkomt met de som van de gespeelde kaarten. Je mag jouw figuur ook op een veld met een figuur van een medespeler plaatsen. Zodra iemand op een veld een voorsprong van twee figuren behaalt, is dit veld voor de rest van het spel geblokkeerd en nemen de andere spelers hun figuren uit het spel. Aan het einde van de beurt vul je jouw hand aan tot vier kaarten.

Blue Moon City Auteur: Knizia

release: voorjaar 2006

Dit bordspel voor 2-4 spelers speelt zich af in de wereld van het kaartspel Blue Moon. Het speelveld bestaat uit een "kruis" van 21 tegels met de verwoeste gebouwen van Blue Moon City. Op een tegel staan 1-4 bouwvelden met de voorwaarden voor de herbouw van het desbetreffende gebouw. Je beweegt jouw speelfiguur naar een tegel, speelt de juiste kaarten uit en plaats een eigen blokje op het desbetreffende bouwveld. Als alle bouwvelden zijn bezet, is het gebouw voltooid. Dan ontvangen de betrokken spelers kristallen (met een bonus voor de grootste bouwer). Het gebouw wordt omgedraaid en toont de bonus die je later kunt verdienen met naburige gebouwen. Kristallen kun je ook verdienen door het verplaatsen van draken. Als je jouw speelfiguur naar de centrale marktplaats beweegt, kun je deze kristallen offeren aan de goden. Je wint het spel door als eerste het vereiste aantal kristallen te offeren. (Tijdens het Spellenspektakel heeft 999 Games gemeld dat zij geen Nederlandstalige editie van dit spel zullen uitgeven).

Diverse puzzels  

release: voorjaar 2006

Kosmos introduceert dit jaar een eigen puzzellijn. Een van de puzzels - hoe kan het ook anders - bevat de coverafbeelding van Die Siedler von Catan.

Siedler kaartspel Auteur: Teuber

release: feb 2006

Deze speciale editie van het Siedler kaartspel is verpakt in een blik. Op de kaarten zijn de effecten van "Reform 2003" verwerkt. De set bevat verder een luxe puntenteller. Om het helemaal mooi te maken, voegen ze meteen de nieuwe uitbreiding Künstler & Wohltäter toe. Deze uitbreiding zal komend najaar ook als losse set worden uitgebracht. In Künstler & Wohltäter staat de tevredenheid van de burgers centraal. Speciale kaarten stellen je in staat om tevredenheidspunten te verzamelen, waarmee je allerlei onheil kunt voorkomen of andere voordelen kunt bemachtigen. Dan kun je bijvoorbeeld een burgeroorlog voorkomen of goedkoper nederzettingen en straten bouwen.

Beowulf Auteur: Knizia

release: najaar 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelbord bevat een spoor met 36 velden, de avontuurlijke episoden in het leven van Beowulf. Per episode kunnen de spelers de bijpassende actie uitvoeren. In de meeste episoden strijden de spelers om roem en schatten. In de kleine episoden kun je o.a. nieuwe kaarten, schatten, allianties en roem verdienen. Als je pech hebt, loop je een kleine verwonding op. Deelname aan een kleine episode is niet verplicht. Aan een grote episode moet iedere speler deelnemen. Hierbij bieden de spelers kaarten (soms simultaan, soms per opbod), om als eerste een van de velden van deze episode te mogen kiezen. De grote episoden hebben positieve (o.a. speciale kaarten, schatten en fiches) en negatieve gevolgen (kleine en grote verwondingen). Het spel eindigt met de dood van Beowulf. Daarna volgt een eindtelling. Dan krijg je pluspunten voor roem, schatten en allianties en minpunten voor pechfiches. Als je aan het einde geen verwondingen hebt, krijg je 5 bonuspunten. Als je 3 of meer verwondingen hebt opgelopen, krijg je 5 strafpunten per wond.

Elasund Auteur: Teuber

release: najaar 2005

Het tweede spel in de reeks "Abenteuer Catan". Het speelbord toont een raster met bouwvelden. Aan het begin plaatsen de spelers hier enkele gebouwen, die goud en invloedkaarten genereren. Iedere speler beschikt over 10 winstpunten, die hij als eerste op het bord moet zien te plaatsen. Deze blokjes plaats je op jouw gebouwen, op de stadsmuur, op een deel van de kerk of op bepaalde velden van een handelsspoor. Een beurt begint met de worp van twee dobbelstenen. Als een speler een gebouw in de juiste rij bezit, krijgt hij een geld- of een machtkaart. Als je een 7 gooit, moet je een rij kiezen. Als een speler winstpunten in deze rij bezit, kost hem dit geld- of machtkaarten. Als jij een of meer wachttorens bezit (winstpuntvelden op de stadsmuur) mag je een of meer van deze kaartjes inpikken. Vervolgens mag je een of twee bouwacties uitvoeren. Hiervoor heb je goud nodig en, als je gebouwen wilt plaatsen, tevens voldoende bouwvergunningen. Ook deze vergunningen plaats je tegen betaling op het speelbord. De kracht van de vergunning bepaalt de kostprijs. Het geschikt plaatsen van de vergunningen is belangrijk, omdat deze bepalen wie op welke plek mag bouwen. Als je jouw zaakjes goed hebt geregeld, kun je over gebouwen van medespelers bouwen, waardoor zij inkomsten en/of winstpunten verliezen. Ten slotte mag je een bonusactie uitvoeren, waarmee je o.a. vergunningen kunt opwaarderen of verplaatsen. Een bonusactie betaal je met machtkaarten. Deze kaarten kun je verder gebruiken om het plaatsen van gebouwen te vereenvoudigen. Elasund is mij goed bevallen. Dit vlotte en toegankelijke bouwspel heeft een hoge pestfactor, wat spanning en interactie oplevert.

Die Siedler von Catan 3D Auteur: Teuber

release: najaar 2005

Een driedimensionale editie van Die Siedler von Catan, in het kader van de tiende verjaardag van het spel.

Zauberstauber Auteur: Glumpler

release: najaar 2005

Een racespel voor 2-4 spelers. In de lucht scheuren Eucalypta en haar consorten vrolijk rond op de moderne versie van de bezemsteel... jawel, op stofzuigers. Het is de bedoeling dat de spelers hun eigen heks veilig laten vliegen. Als je aan de beurt bent, kan je ervoor kiezen om te werken aan je vliegroute. Dit doe je door diverse soorten bochten aan je toverboek te leggen. Vind je dat je route compleet is, dan start je jouw stofzuiger en vlieg je vooruit volgens je geplande vliegroute. Je zult uiteraard zien dat je route vaak net even anders is dan gedacht, maar dat maakt het juist leuk. Er zijn diverse scenario's. O.a. de vliegschool, alleen om te leren vliegen. Maar later speelt een zwarte kat een grote rol. Hij vliegt vrolijk mee en is het mikpunt van strijd. De heksen proberen hem steeds bij elkaar af te pakken door elkaar te rammen. Heel vervelend als je dan net een te korte bocht had gekozen, waardoor je niet ramt, maar er vlak voor langs draait. Dat maakt dit gekke spelletje echter wel tot een zeer vermakelijk vliegshowtje. (Tekst: Det).

Sudoku Auteur: Knizia

release: najaar 2005

Dit bordspel voor 1-4 spelers is gebaseerd op de gelijknamige Japanse cijferpuzzel. Je begint op een bord met de bekende blokken, kolommen en rijen, waarin al 9 cijferfiches klaarliggen. De spelers voegen om de beurt nieuwe cijferfiches toe, waarmee ze winstpunten verdienen. Naarmate het bord voller wordt, stijgen de punten. Op de achterkant van het bord vind je de variant Sodukids, waarmee de jongeren onder ons met dierenplaatjes kunnen puzzelen.

Tooor! Auteur: Abendroth

release: najaar 2005

Dit voetbalspel voor twee spelers is een bewerkte heruitgave van Finale.

Fußballspiel Auteur: Glumpler

release: najaar 2005

Das dampfhammerharte Fußballspiel is een bordspel voor 2-6 spelers. Dit is een luchtig voetbalspel op een speelveld van 72 x 53 cm.

Amazonas Auteur: Dorra

release: voorjaar 2005

Een bordspel voor 3-4 spelers. De spelers zijn op zoek naar zeldzame diersoorten in het Amazonegebied. Elke ronde begint met een gebeurteniskaart, die bijv. extra inkomsten genereert of bepaalde routes op het speelbord blokkeert. Daarna speel je een van jouw biedkaarten uit, die bepaalt hoeveel inkomsten je ontvangt en wanneer je aan de beurt komt. Deze biedkaarten krijg je pas terug wanneer je jouw volledige set biedkaarten hebt verbruikt. Vervolgens kun je in een dorp een nieuwe hut bouwen. Elke bouwplaats heeft zijn eigen bouwkosten. De eerste speler betaalt de laagste prijs voor zijn hut, de prijs voor elke volgende hut is hoger. Aangezien geld zeer schaars is, zijn goedkope hutten belangrijk. Sommige dorpen hebben maar 1 of 2 bouwplaatsen. Als je daar naast het net vist, zijn sommige delen van het bord lastig bereikbaar. Als je een hut bouwt, ontvang je tevens het bij dit dorp afgebeelde dierfiche. Om met een diersoort te scoren, moet je minimaal drie fiches van deze soort bezitten. Het is dus belangrijk om veel fiches van dezelfde soort te verzamelen (niet alleen voor de punten, maar ook omdat deze fiches soms extra inkomsten opleveren). Om het lastig te maken, wordt spreiding over de diersoorten ook nog beloond met 2-5 bonuspunten. Iedere speler bezit verder een opdrachtkaartje met vier dorpen. Aan het einde van het spel levert elke ontbrekende hut drie minpunten op.

Petri Heil!  Auteur: Rieneck

release: voorjaar 2005

Een spel voor twee spelers. De ene speler probeert zoveel mogelijk vissen te vangen, de andere speler probeert zijn tegenstander met zoveel mogelijk afval op te zadelen. De visser beweegt zijn twee speelfiguren langs een meer met 16 velden. Op deze velden bevinden zich rechtopstaande fiches met grote en kleine vissen en afval. De visser ziet helaas alleen de achterkant van deze fiches. De tegenstander moet elke ronde één fiche laten zien, maar mag ook fiches verplaatsen. De visser speelt elke ronde een kaart, die het bereik van zijn hengel aangeeft. Omdat deze kaarten open blijven liggen, kan de tegenstander de verplaatsing van de fiches hierop afstemmen. Na één potje wisselen de rollen.

James Rizzi  Auteur: Knizia

release: voorjaar 2005

Een spel voor twee spelers. Het spel bevat grote speelkaarten met tekeningen van de kunstenaar James Rizzi. De kaarten hebben een waarde van 0 t/m 6. Tijdens het spel leggen de spelers om de beurt kaarten af op drie aflegstapels. Je mag een kaart alleen dan afleggen als deze exact één punt meer waard is dan de vorige kaart op de desbetreffende stapel. Als je geen kaart kunt afleggen, moet je voor elke handkaart één steen pakken. Je verliest zodra je de zesde steen moet pakken.

Ubongo  Auteur: Rejchtman

release: voorjaar 2005

Een legspel voor 2-4 spelers. Op het centrale speelbord liggen 72 gekleurde edelstenen. Iedere speler beschikt over een eigen bordje en een voorraad tegels in verschillende vormen. Het toeval bepaalt welke drie tegels de spelers deze ronde moeten gebruiken. Deze tegels moet je zo snel mogelijk passend op jouw eigen bordje leggen, zodat deze volledig is gevuld. Vervolgens nemen de spelers twee edelstenen van het bord. Degene die als eerste de puzzel met zijn tegels heeft voltooid, mag als eerste kiezen. Het is de bedoeling om de meeste edelstenen van een kleur te verzamelen.

Frauen & Männer Auteur: Rosenberg

release: voorjaar 2005

Een partyspel voor 3-8 spelers. Dit spel draait om meningen en/of vooroordelen over het andere geslacht. Een thema wordt bepaald, waarna de spelers hun "top vijf" lijstjes met meningen over dit thema samenstellen. Vervolgens worden de lijstjes vergeleken, waarbij overeenkomsten winstpunten opleveren.

Gelb gewinnt! Auteur: 

release: voorjaar 2005

Een kaartspel voor 2-8 spelers. Aan het begin liggen er vier kaarten op tafel. De actieve speler controleert of hij een kaart bezit, waarvan de waarde gelijk is aan de som van een of meer openliggende kaarten. Zo ja, mag hij de desbetreffende kaarten gedekt voor zich afleggen. Als hij niet kan scoren, moet hij een kaart open afleggen. Aan het einde van een ronde worden winstfiches verdeeld: voor de meeste kaarten, de meeste gele kaarten en de gele 7. Dit is een variant op het Italiaanse kaartspel Scopa.

Alles im Eimer  Auteur: Dorra

release: voorjaar 2005

Een nieuwe editie van dit kaartspel voor 2-6 spelers. Aan het begin bouwt iedere speler een piramide van 15 emmers. Deze emmers hebben verschillende kleuren, van elke kleur zijn er drie. Deze kleuren vind je ook terug op de speelkaarten met de waardes 1-8. Aan het begin krijg je 12 kaarten, elke ronde mag je er max. één bijtrekken. Elke kaartkleur toont een bepaalde diersoort. Wie aan de beurt is, speelt bijv. twee rode stierkaarten met een totale waarde van 5. De volgende speler moet dit overbieden met maximaal drie rode stierkaarten met een hogere totale waarde. Als iemand niet kan overbieden, moet hij een emmer van de desbetreffende kleur uit zijn eigen piramide halen. Het is vervelend als je zo'n emmer aan de onderkant van je piramide moet verwijderen, want dan stort deze gedeeltelijk in. De winnaar is degene die aan het einde de meeste emmers in zijn piramide staande weet te houden. Licht, vlot en leuk om te spelen. 

Blue Moon  Auteur: Knizia

release: voorjaar 2005

Die Pillar is een uitbreiding voor het kaartspel Blue Moon. Dit nieuwe volk moet het vooral hebben van "boosterkaarten".

Blue Moon  Auteur: Knizia

release: voorjaar 2005

Gesandte & Inquisitoren is een nieuwe uitbreiding voor het kaartspel Blue Moon. Deze set bevat 30 nieuwe kaarten, waarmee de mogelijkheden van de bekende volken worden vergroot.

Die Siedler von Catan Gold Auteur: Teuber

release: jan 2005

Een jubileumeditie van Die Siedler von Catan, in het kader van de tiende verjaardag van het spel. Deze editie wijkt inhoudelijk niet af van de herziene Duitse uitgave uit 2002. 

Candamir Auteur: Teuber

release: najaar 2004

Dit bordspel voor 2-4 spelers speelt zich af in de historie van Catan. De spelers vertegenwoordigen kolonisten, die het eiland Catan moeten ontdekken en ontginnen. Aan het begin van het spel wordt een spelbord gevuld met landtegels en ontvangt iedere speler een karakterkaart. Met dit karakter ga je vervolgens op pad, om grondstoffen, dieren en voorwerpen te verzamelen. Hiervoor ontvang je winstpunten. De trektocht door Catan wordt afgehandeld met reiskaarten, waarop een of meer gebeurtenissen zijn afgebeeld. Als je de eigenschappen van jouw karakter ontwikkelt, maak je meer kans om deze gebeurtenissen te overwinnen. Het spelsysteem bevat de nodige extraatjes, maar in de kern is het niet veel meer dan een beetje rondreizen, spulletjes verzamelen en winstpunten incasseren.

In 80 Tagen um die Welt Auteur: Rieneck

release: najaar 2004

Een bordspel voor 3-6 spelers. In de voetsporen van Jules Vernes proberen de spelers in 80 dagen rond de wereld te reizen. Wie als eerste weer in Londen aankomt en aan het einde de minste dagen heeft verbruikt, is de winnaar. De actieve speler kiest een reiskaart en beslist of hij naar de volgende plaats wil reizen. Als hij wil reizen, moet hij de voor deze route benodigde reiskaarten afgeven. De gebruikelijke transportmiddelen zijn trein en schip. De route geeft aan welke soort je nodig hebt. Het is verstandig om bij het sparen van kaartjes vooruit te kijken. Op elke reiskaart wordt aangegeven hoeveel dagen de reis met deze kaart duurt. Deze dagen worden afgeboekt op jouw tijdspoor. Als je op een route, waarop tweemaal hetzelfde voertuig is afgebeeld, met twee gelijke kaarten betaalt, hoef je maar voor één van deze kaarten reisdagen te "betalen". Het is dus van belang om dubbele kaarten te sparen. Elke reiskaart staat verder een speciale actie toe, waaronder een snelle trip per luchtballon (dobbelen i.p.v. de afgebeelde waarde in reisdagen afboeken) of een detective verplaatsen (om medespelers extra reisdagen te bezorgen). Eerste indruk: een aardig familiespel met een toefje resourcemanagement.

Jambo Auteur: Dorn

release: najaar 2004

Een kaartspel voor twee spelers. De spelers zijn markthandelaren en proberen als eerste 60 geldstukken te verdienen. De actieve speler mag vijf acties uitvoeren en heeft daarbij de keuze uit het trekken van kaarten, het uitspelen van kaarten of het activeren van eerder uitgespeelde voorwerpen. Om goederen te kunnen verkopen, moeten de spelers eerst goederen inkopen. Hiertoe speel je een goederenkaart uit, betaal je de afgebeelde kostprijs en plaats je de goederen op jouw marktkraam. Aangezien de ruimte in de eigen marktkraam beperkt is, moet je zorgvuldig kiezen welke goederen je aan de man wilt brengen. Het is overigens mogelijk om later in het spel extra marktkramen te bemachtigen. Met jouw voorwerpen en met actiekaarten kun je goedkoop inkopen en de tegenstander dwarszitten. Je hebt wat tijd nodig om te wennen aan de vele actiekaartjes, maar daarna zul je aan Jambo het nodige plezier beleven. Als je moeite hebt met de Duitse taal, kun je het spel beter laten liggen.

Nacht der Sterne Auteur: Wittig

release: najaar 2004

Een legspel voor 3-4 spelers. Het is de bedoeling om 25 tegels op zo'n manier aan te leggen, dat aan het einde van de rit 14 sterrenbeelden in de juiste constellatie zijn neergelegd.

Blue Moon Auteur: Knizia

release: najaar 2004

Twee nieuwe volkensets voor Blue Moon. De karakters van de Khind zijn individueel relatief zwak. Ze vechten echter vaak samen in groepen, waardoor ze per saldo voldoende kracht en speciale trucs naar het slagveld meebrengen. De Terrah beschikken over sterke karakters, die de kracht van de aarde gebruiken. Sommige Terrah kunnen aardbevingen en zware stormen oproepen.

Anno 1503 uitbreiding Auteur: Teuber

release: voorjaar 2004

Piraten und Aristokraten is een uitbreiding voor het bordspel Anno 1503. Deze set bevat een extra spelbord met een zeegebied vol piraten, die inboorlingen als slaven houden en die handelsroutes voor kostbare luxe goederen (marmer, zijde en juwelen) controleren. Deze goederen zijn gewild op het nieuwe aristocrateneiland, waar in de loop van het spel paleizen, theaters en andere bijzondere gebouwen worden gesticht. Als je drie aristocraten naar dit eiland lokt, verdien je een winstpunt. Je verdient ook een punt als je het uit negen stukken bestaande kasteel voltooit. Om de piraten te bestrijden heb je kanonnen nodig. Voor elk verslagen piratennest wordt een inheemse stam bevrijd. Dit levert niet allen goedkope goederen op, maar tevens een winstpunt voor de speler die twee piratennesten schoonveegt.

Blue Moon Auteur: Knizia

release: voorjaar 2004

Dit spel voor twee spelers speelt zich af op de fantasievolle wereld Blue Moon, waar drie goddelijke draken een heilig kristal bewaken en wachten tot een van de twee troonpretendenten als winnaar uit de strijd komt. Iedere speler kiest een set kaarten van een volk. Het basisspel bevat twee volken ("Vulca" en "Hoax"), in uitbreidingssets worden zes nieuwe volken geïntroduceerd. De eerste uitbreidingen "Mimix" en "Flit" verschijnen samen met het basisspel, de laatste vier volken verschijnen in het najaar van 2004 c.q. begin 2005. Elke set volkkaarten heeft een aanvoerder, diverse karakters met speciale vaardigheden en actiekaarten waarmee je de uitgespeelde karakters kunt versterken. Het basisspel bevat verder drie draken en het spelbord. Het spelbord toont de ruines van "Blue Moon City". Het dient hoofdzakelijk als aflegplaats van speelkaarten. Op het midden van het bord staan de drie draken, die je door het winnen van duels naar jouw kant wilt halen.

Het spel bestaat uit opeenvolgende duels. Je begint het spel met zes kaarten. De startspeler begint het eerste duel. De uitkomst van een duel wordt door de elementen vuur of aarde bepaald. Elke kaart heeft een vuur- en een aardewaarde. De actieve speler bepaalt welk element in het actuele duel wordt gebruikt (dit kan later in het duel overigens nog veranderen). Elk duel bestaat uit een aantal opeenvolgende beurten. In jouw beurt mag je een leiderschapskaart spelen en moet je vervolgens een karakterkaart spelen, die je daarna nog kunt versterken met een actiekaart ("booster" of "support"). Een "boosterkaart" blijft actief totdat je een volgende "booster" speelt. Een "supportkaart" blijft het gehele duel actief. Ten slotte tel je de waarde van jouw actieve kaarten op, noem je de gevechtskracht en vul je jouw hand aan tot zes kaarten. Dan moet de tegenstander met zijn kaarten proberen jouw gevechtskracht minimaal te evenaren. Als hij jouw gevechtskracht niet kan evenaren, moet hij zich terugtrekken. Een gevecht eindigt zodra een speler zich terugtrekt. De winnaar van een gevecht trekt een aantal draken naar zijn kant. Vervolgens leggen beide spelers de uitgespeelde kaarten op hun aflegstapels, waarna de verliezer het volgende duel begint. Het is tijdens een duel de bedoeling dat je, naast de inzet van brute kracht, de tegenstander onaangenaam verrast met de speciale eigenschappen van jouw kaarten. Het spel is afgelopen zodra een speler alle kaarten heeft uitgespeeld of afgelegd. Dan bepaalt de controle over de draken wie het spel heeft gewonnen.

Op de Blue Moon website vind je uitgebreide informatie.

Dos Rios Auteur: Delonge

release: voorjaar 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spel wordt gespeeld op een speelveld met zeskantige tegels. Dit land tussen de twee rivieren Rio Verde en Rio Moreno bestaat uit dorre heuvels, bossen (waar het hout voor dammen wordt gekapt) en vruchtbare akkers (waar maïs, graan en tabak worden verbouwd). Voor het spel begint, wordt de loop van de rivieren vastgelegd, door rivierstaafjes op het bord te plaatsen. Iedere speler krijgt zes boeren en vijf gebouwen in één kleur. Daarnaast krijgt iedereen ook twee damstaafjes. Vervolgens zet iedere speler drie boeren op het bord. Vervolgens wordt een rij oogstkaarten klaargelegd. Deze rij geeft aan wanneer men welke oogst kan verwachten.

De actieve speler heeft zes bewegingspunten om zijn boeren over de tegels te verplaatsen. Als de voorste oogstkaart een rijke oogst belooft, is het interessant om jouw boeren naar akkers te verplaatsen (bij voorkeur akkers die door beide rivieren worden bewaterd). Het is mogelijk om een vijandelijke boer te verjagen, door met twee eigen boeren het veld te betreden of door met één boer vanuit een strategisch sterkere gebiedsoort binnen te stappen (heuvel is sterker dan bos; bos is sterker dan akker). Na de beweging bepaalt de actieve speler wat er met de voorste oogstkaart gebeurt. Als er daadwerkelijk wordt geoogst, kunnen ook medespelers van de oogst profiteren. Dan wordt deze kaart afgelegd en een nieuwe oogstkaart aan de rij toegevoegd. Als je niet wilt oogsten, verplaats je de ongewenste oogstkaart naar het einde van de rij. Met de opbrengst van de oogst kun je gebouwen kopen.

Niet alle kaarten zijn positief. Als je een “desperadokaart” trekt, worden sommige boeren van het speelveld verwijderd. Als je op een bedreigd veld een Haciënda hebt gebouwd, zijn jouw boeren veilig. Haciënda’s en boerderijen leveren ook nog eens extra opbrengsten op. Jouw gebouwen lopen zelf ook gevaar als de rivier plotseling een andere route kiest. Door het aanleggen van dammen proberen de spelers de rivieren naar een voor hun gunstige richting te leiden. Het is zaak om voldoende hout te verzamelen, opdat je rivier op een voor jou gunstige manier kunt omleiden. Daarnaast moet je van zoveel mogelijk oogsten profiteren en het verdiende geld gebruiken om jouw Haciënda’s en boerderijen op relatief veilige plaatsen te bouwen.

La Strada Auteur: 

release: voorjaar 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelveld bestaat uit zeszijdige tegels met grasland, bos of heuvels. Aan het begin worden 19 locaties op gemarkeerde tegels geplaatst: steden, dorpen, gehuchten en boerderijen. Daarna plaatst iedere speler zijn eigen dorp. Het is de bedoeling om vanuit dit dorp een wegennet op de waardevolle locaties aan te sluiten, om daarmee winstpunten te verdienen. Helaas worden de locaties minder waard als meerdere spelers ze met een weg verbinden. De actieve speler ontvangt zes goudstukken, die hij mag besteden aan stratenbouw. Een straat op grasland kost twee, op bos drie en op heuvels vier munten. De nieuwe straat moet aan het einde van jouw beurt met een locatie zijn verbonden. Je mag maximaal 10 munten sparen voor een volgende beurt. Op een verbonden locatie plaats je een eigen speelstuk. Het spel eindigt zodra de eerste speler geen straat meer kan bouwen c.q. geen enkel speelstuk meer bezit. Daarna worden de winstpunten voor de locaties uitgekeerd. Een stad levert maximaal vijf punten op, de andere locaties vier, drie of twee punten. Als een tweede speler met dezelfde locatie is verbonden, krijgen beide spelers één punt minder enzovoort.

Piraten, Planken & Peseten Auteur: Haferkamp

release: voorjaar 2004

Een familiespel voor 2-4 spelers. Het spel speelt zich af op het driedimensionale piratenschip "Hispaniola". Aan bak- en stuurboord steken planken uit, waarop vier schatkisten zijn geplaatst (twee grote en twee kleine kisten). Iedere speler bezit vijf piraten in verschillende groottes, die willekeurig over de planken worden verdeeld. Iedere speler beschikt elke ronde over 12 bewegingspunten, waarvan hij er per beurt maximaal zes mag inzetten. Je gebruikt deze punten om een of meer eigen piraten tussen de planken te bewegen. Elke stap kost één punt. Nieuwkomers worden aan het begin van de plank geplaatst. Op elke plank is plaats voor drie piraten. Wordt een vierde piraat bijgeplaatst, dan valt de piraat aan het einde van de plank in zee (met behulp van een ladder en de nodige bewegingspunten kan hij later weer aan boord klauteren). Zodra twee spelers geen punten meer bezitten, eindigt de ronde. Dan gaat een grote kist naar de speler met de grootste piraat op de desbetreffende plank. Staan daar twee “grootste” piraten, dan krijgt de derde piraat de kist. Met een kleine kist werkt het precies omgekeerd. De winnaar van een kist trekt een voorwerp uit de schatbuidel. Als je per abuis een voorwerp trekt dat je al in jouw bezit had, moet je het aan de armste medespeler geven. De voorwerpen hebben overigens verschillende vormen. Aan het begin van de volgende ronde verhuizen de schatkisten naar andere planken en wordt de stoelendans herhaald.

Einfach Genial Auteur: Knizia

release: voorjaar 2004

Een bordspel voor 1-4 speler(s). Het spelbord bevat zeskantige velden. De 120 speelstukken hebben de vorm van twee verbonden zeskantige velden. Op elke helft vind je een gekleurd symbool, per saldo twee gelijke of twee verschillende. Deze speelstukken worden blind uit een zak getrokken. Iedere speler heeft een houder waarop hij de speelstukken onzichtbaar voor de anderen bewaart. Je begint het spel met zes speelstukken. Je verdient punten door de speelstukken zo op het bord te plaatsen, dat de symbolen grenzen aan gelijksoortige symbolen. Deze punten registreer je op jouw eigen scorebord, dat scoresporen voor de verschillende symbolen bevat. Als je de maximale score (18) in een soort bereikt, mag je een extra speelstuk aanleggen. Aan het einde van jouw beurt vul je jouw voorraad aan tot zes speelstukken. Het spel eindigt zodra je geen nieuwe speelstukken kunt aanleggen. Dan bepaalt iedere speler in welke symboolsoort hij de minste punten heeft verzameld. De in deze soort verzamelde punten leveren winstpunten op. Conform Eufraat & Tigris spelen jouw andere soorten dus geen rol. Het spel bevat verder een solitaire variant en een variant voor teams.

Oh Pharao Auteur: Hutzler

release: voorjaar 2004

Een kaartspel voor 3-4 spelers. Het is de bedoeling om met bouwkaarten (waardes 1-9) hoge piramides te bouwen. Iedere speler begint met zeven speelkaarten. De actieve speler mag aan het begin van zijn beurt één van de drie openliggende kaarten pakken of één kaart van de dichte stapel trekken. Daarna mag hij kaarten ruilen met zijn medespelers. Als je een belastinginner uitspeelt, mag je een kaart van een medespeler stelen. Daarna speel je zoveel mogelijk bouwkaarten uit en vul je jouw hand aan tot zeven kaarten. Een piramide kan bijv. bestaan uit driemaal een “4”, tweemaal een “5” en één “6”. Als je weer aan de beurt bent, kun je de piramide uitbreiden, door er bijv. viermaal een “3” onder te leggen. Zolang de piramide niet is voltooid, ben je kwetsbaar voor diefkaarten van medespelers. De speler van de dief gooit een dobbelsteen. Als hij het aantal verdiepingen evenaart of overtreft, mag hij een bouwkaart naar keuze stelen. Hierdoor kan jouw piramide gedeeltelijk instorten. Met een faraokaart kun je een dief of een belastinginner afweren. Tijdens jouw beurt mag je de piramide ook voltooien. Dan krijg je drie winstpunten voor een “3-rij”, vier voor een “4-rij” enzovoort. Deze punten worden opgeteld en de som wordt vermenigvuldigd met het aantal verdiepingen. De gebruikte bouwkaarten gaan naar de aflegstapel. Ten slotte wordt de pion van de bouwmeester een veld verschoven. Als deze pion het veld met de dubbele piramides bereikt, mogen de spelers aan twee piramides tegelijk bouwen. Als hij het veld met de grote piramide bereikt, mogen de spelers uitsluitend piramides met minimaal drie verdiepingen voltooien. Als hij het eindveld bereikt, wordt de “eindkaart” door de trekstapel geschud. Het spel is voorbij als deze kaart wordt getrokken.

Saga Auteurs: Kramer & Rösner 

release: voorjaar 2004

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Aan het begin worden zes gebiedstegels op tafel gelegd. 60 ridderkaarten (6 kleuren met 10 kaarten in de waardes 1-4) worden in vijf sets verdeeld. Elke set bestaat uit 12 ridders met verschillende kleuren en een totale waarde van 30. Iedere speler krijgt één set. De kaarten van de vijfde set worden als neutrale verdedigende ridders over de gebiedstegels verdeeld. De actieve speler moet één van zijn ridderkaarten uitspelen. De in de loop van het spel uitgespeelde ridders vormen groepen. In één groep mogen nooit twee of meer ridders met dezelfde kleur liggen. De kleur van de eerste kaart in een groep bepaalt welke gebiedstegel deze groep aanvalt. Het is de bedoeling om met voldoende sterke groepen ridders zoveel mogelijk gebieden te veroveren. Als een andere speler later in het spel een sterkere groep naar een door jou gewonnen gebied stuurt, neemt hij de controle over. Jouw verslagen ridderkaarten gaan dan terug naar jouw hand. Gedurende het spel zullen de gebieden regelmatig van eigenaar wisselen. De gebieden die je aan het einde van het spel bezit, leveren winstpunten op (de totale waarde van de desbetreffende ridderkaarten). Ridderkaarten in jouw hand leveren minpunten op. Tijdens het spel verdien je met de controle over gebieden roemfiches of speciale actiemogelijkheden. Die roemfiches kun je gebruiken om neutrale ridders te werven. Aan het einde van het spel leveren ze winstpunten op. De gebieden hebben aan het einde ook nog verschillende speciale effecten (bijv. geen minpunten voor handkaarten enz.).

Spy Auteur: Knizia

release: voorjaar 2004

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Aan het begin worden 12 "doelkaarten" (met een eigen symbool) in twee parallelle rijen neergelegd. De ene rij bevat zes verschillende continenten (Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika, Europa, Azië en Australië); de andere rij bevat zes locatiesymbolen (horloges, camera’s etc.) Op elk van deze doelkaarten wordt een spionchip gelegd. De overige spionnen worden aan de spelers uitgedeeld. Iedere speler krijgt drie speelkaarten. Elke speelkaart bevat twee symbolen: één continent en één locatie. Als de actieve speler meer dan drie kaarten bezit, moet hij minstens één kaart uitspelen. Aan het einde van de beurt trek je één nieuwe kaart. In de loop van het spel heb je een bonte verzameling openliggende kaarten op tafel liggen. Deze kaarten gebruik je om spionnen kwijt te raken. Als er bijv. drie camerasymbolen voor je op tafel liggen, en op de doelkaart met de camera ligt één spion, mag je twee spionnen op die doelkaart leggen (het verschil tussen jouw symbolen en de op de doelkaart aanwezige spionnen). Je kunt dit aantal verhogen door handkaarten met een camerasymbool uit te spelen. Uiteraard wordt het later in het spel lastiger om in één klap veel spionnen te lozen, de doelkaarten worden immers steeds voller. Zodra iemand alle spionnen kwijt is, krijgen de andere spelers strafpunten voor hun overgebleven spionnen. Wie na meerdere potjes de minste strafpunten bezit, wint het spel.

Manga Manga Auteur: Neugebauer

release: voorjaar 2004

Een snel reactiespel voor 2-6 spelers. Op 80 speelkaarten zijn zes verschillende Manga-Helden afgebeeld. Elke kaart heeft een achtergrondkleur en tevens een schild met een andere kleur. Er zijn ook een paar regenboogdraken, die als jokers worden gebruikt. Iedere speler begint het spel met zes kaarten. De bovenste kaart van de stapel wordt omgedraaid: bijv. een rode held met een groen schild. Dan worden de spelers tegelijkertijd actief en leggen razendsnel hun kaarten af op de centrale aflegstapel. Je moet in dit voorbeeld een rode held of een groen schild afleggen. Deze nieuwe kaart verandert meteen de uitgangspositie voor de volgende kaart. Dezelfde speler mag niet tweemaal op rij een kaart afleggen. Als je een foute kaart aflegt, moet je deze terugnemen. Degene die jou heeft betrapt, mag zelf een willekeurige kaart afleggen. Degene die als eerste zijn kaarten heeft afgelegd, ontvangt een succesfiche. Degene die dan de meeste kaarten in zijn hand heeft, krijgt een troostfiche. Zo’n troostfiche kun je gebruiken om één kaart te dumpen of twee kaarten te ruilen. Het spel is afgelopen als het negende succesfiche is gepakt. De op de achterzijde van de succes- en troostfiches afgebeelde zwaarden zijn de winstpunten.

Anno 1503 Auteur: Teuber

release: okt 2003

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. De spelers kiezen het ruime sop, ontdekken een nieuw wereld en ontwikkelen hun eigen eilanden. Iedere speler bezit een eigen eiland met verschillende productievelden. Aan het begin plaatst iedereen daar een pionier en een kolonist. Het centrale speelveld toont een zee met meerdere gedekte eilandfiches, die in de loop van het spel ontdekt en omgedraaid worden. Iedere speler begint het spel met één schip op het startveld en een startkapitaal van 7 goud. Iedereen begint verder met vijf actieve productievelden. De dobbelsteen bepaalt de goederenopbrengst van deze velden: hout, steen, doek of werktuigen. Met deze goederen kun je bijvoorbeeld nieuwe schepen bouwen of pioniers naar jouw eiland lokken en ze tot nijvere kolonisten omvormen. Je drijft ook handel met de bewoners van jouw eiland. Aan pioniers kun je steen, hout of werktuigen verkopen. Kolonisten zijn geïnteresseerd in doek, burgers in specerijen en kooplieden in het zeldzame tabak. Met de opbrengst kun je bijv. goederen inkopen die je zelf niet kunt produceren.

Een teruggetrokken bestaan op het eigen eiland leidt niet tot de winst. Je moet het ruime sop kiezen. Op de eilanden kun je schatten, handelsovereenkomsten en handelsposten bemachtigen. Een schat verhoogt jouw goudvoorraad, een handelsovereenkomst verlaagt de kostprijs van nieuwe goederen en een handelspost verhoogt de kans op zeldzame goederensoorten. Hiermee komen de schepen in het spel. Voor de beweging van schepen heb je actiepunten nodig; het aantal spelers bepaalt het aantal actiepunten. Als je een eilandfiche bereikt, mag je het bekijken en besluiten of je het wilt houden of dat je verder vaart. Als je het fiche houdt, leg je het op jouw eigen eiland. Daarmee wordt het desbetreffende schip overigens uit het spel verwijderd. Het is dus zaak voldoende schepen te bouwen.

Als je in de loop van het spel nieuwe pioniers weet te lokken, mag je nieuwe gebouwen op jouw eiland plaatsen. De keuze van deze gebouwen is belangrijk. De dobbelsteen bepaalt namelijk niet alleen de goederenopbrengst, maar activeert ook gebeurtenissen. Voor bescherming tegen brand heb je een brandweerkazerne nodig. Heb je genoeg van overvallen door piraten, levert de smederij de benodigde zwaarden. Gebouwen als de kerk, school of het badhuis hebben invloed op de handelsopbrengsten. Een werf levert meer actiepunten op. Met een grote handelspost kun je medespelers dwingen tot de levering van goederen voor een "vriendenprijsje".

De winnaar is degene die als eerste in drie van vijf categorieën het doel bereikt: drie inwoners promoveren tot kooplieden; het bezit van 30 goudstukken; het bezit van vier openbare gebouwen; het bezit van vier handelsposten en ten slotte drie handelsovereenkomsten. Je kunt de verdiende winstpunten overigens ook weer verliezen. Als jouw kapitaal bijv. zakt tot minder dan 30 goudstukken, ben je het daarmee verdiende punt weer kwijt. Door gebeurtenissen kun je gebouwen, handelsposten en overeenkomsten kwijtraken.

Die Brücken von Shangrila Auteur: Colovini

release: okt 2003

Een bordspel voor 3-4 spelers. Het spelbord toont een berglandschap met 13 dorpen, die door wegen met elkaar zijn verbonden. Op elke weg vind je een brug over een diepe kloof. Elk dorp bevat zeven verschillende symboolvelden, waarop de spelers hun speelstukken plaatsen. Iedere speler beschikt over zes speelstukken van elk symbool. Het is de bedoeling om aan het einde van het spel zoveel mogelijk speelstukken op de juiste symboolvelden te bezitten. Aan het begin zet iedere speler zeven eigen speelstukken in de dorpen, de zogenaamde meesters. In de loop van het spel worden nieuwe meesters ingezet of leerlingen opgeleid. Zodra de opleiding van een leerling is voltooid, beweegt hij via een brug naar een naburig dorp, waar hij een vrij symboolveld inneemt of een andere meester van een bezet veld verjaagt.

Wie aan de beurt is, heeft drie verschillende actiemogelijkheden. In een dorp waar zich reeds een andere eigen meester bevindt, mag je een meesterfiche uit jouw voorraad op een vrij symboolveld plaatsen. Je mag ook twee meesterfiches uit jouw voorraad op twee eigen meesterfiches in een of twee dorpen leggen. De bovenliggende fiches zijn dan leerlingen. De symbolen van leerling en meester moeten gelijk zijn. Ten slotte mag je leerlingen uit een dorp naar keuze naar een naburig dorp verplaatsen. In het dorp van vertrek moet minimaal één eigen leerling aanwezig zijn. Vervolgens worden alle aanwezige leerlingen - ook die van medespelers - naar een aangrenzend dorp verplaatst. Als het dorp van vertrek sterker is (bevat meer leerlingen en meesters) dan het nieuwe dorp, verdringen de leerlingen in het nieuwe dorp de meesters van de desbetreffende symboolvelden. Als het dorp van vertrek zwakker is, kunnen de leerlingen alleen vrije symboolvelden innemen.

Na een verhuizing van leerlingen wordt de brug tussen de twee dorpen verwijderd. Tussen deze twee dorpen kunnen dus nooit meer speelstukken worden verplaatst. Zodra de laatste brug van een dorp is verwijderd, wordt hier een "steen der wijzen" geplaatst. In dit dorp kan dan geen enkele actie meer worden uitgevoerd. Het spel is afgelopen zodra de laatste van de 11 "stenen der wijzen" is geplaatst. De winnaar is de speler met het grootste aantal meesterfiches op het spelbord. Leerlingen leveren geen winstpunten op.

Der Fluch des Pharao Auteur: Wallace

release: okt 2003

Een bordspel voor 3-5 spelers over schatzoekerij in een oude tombe. De spelers ontdekken eerst het speelveld, verzamelen vervolgens schatten en proberen ten slotte levend de tombe te verlaten. Volgens de eerste berichten is dit een simpel spel met een torenhoge geluksfactor. Meer informatie volgt.

Die Rückkehr des Königs Auteur: Wallace

release: nov 2003

Een bordspel voor 3-4 spelers, naar aanleiding van de derde Lord of the Rings speelfilm. Meer informatie volgt.

Dracula Auteur: Rieneck

release: okt 2003

In dit spel voor twee spelers bevechten Dracula en de beroemde vampierjager Van Helsing elkaar in de duistere straten van Londen. Op 12 de velden van het spelbord herken je een koetshuis, een haven en 10 huizen. Iedere speler beschikt over een eigen set spelmateriaal: een speelstuk, vier energiestenen, 10 actiekaarten en 15 ontmoetingskaarten (Dracula: 9 vampieren, 5 graven en een amulet. Van Helsing: 9 vampierjagers, 5 slachtoffers en een kruis).

Beide spelers schudden hun actiekaarten. Op deze kaarten wordt aangegeven hoeveel stappen je met jouw speelfiguur mag zetten, hoe hoog jouw gevechtskracht is en welke speciale actie deze kaart toestaat. Vervolgens neem je vijf actiekaarten. Hiermee moet je het spel beginnen. Je trekt pas nieuwe kaarten als deze vijf zijn verbruikt. Iedere speler kiest vervolgens zes ontmoetingskaarten. De kaarten van beide spelers worden geschud en gedekt op de 12 velden van het spelbord gelegd. Dracula begint in de haven, Van Helsing in het koetshuis. De jacht kan beginnen.

Een beurt bestaat uit twee stappen. Eerst verplaats je jouw speelfiguur over de velden van het bord, daarna speel je een actiekaart uit. Deze kaart bepaalt de maximale beweging in deze ronde. De gekleurde symbolen op deze kaarten staan je verder toe om barrières op te werpen of te verplaatsen, waarmee je de beweging van de tegenstander kunt beperken. Als je op een veld aankomt, mag je de aanwezige ontmoetingskaart bekijken, maar dit is niet verplicht. Als je een eigen kaart bekijkt, mag je deze terugpakken en door een andere (of dezelfde) kaart vervangen. Als je een vijandelijke kaart bekijkt, moet je de gevolgen ondergaan. Als Dracula een slachtoffer vindt, neemt hij deze kaart en legt een eigen ontmoetingskaart op de lege plek. Van Helsing doet hetzelfde als hij een grafkaart vindt.

De partij die als eerste de vijf slachtoffer- resp. grafkaarten vindt, wint het spel. Dit is overigens minder eenvoudig dan het lijkt. Je kunt immers ook minder aangename ontmoetingskaarten treffen: een vampier of een vampierjager. Dan bepaalt de gevechtskracht van de actiekaart en de ontmoetingskaart wie de strijd wint. Als de actieve speler wint, vervangt hij de ontmoetingskaart door een eigen exemplaar. Als de tegenstander wint, verliest de actieve speler een energiesteen. Je verliest ook energie als je een vijandelijk teken van macht omdraait (kruis of amulet). Als je geen energie meer bezit, verlies je het spel.

Rette sich wer kann Auteur: Hoffman

release: okt 2003

Dit spel voor twee spelers is een remake van een spel uit 1968. Het spelbord toont een groot zwembad. Iedere speler krijgt 6 fiches in zijn eigen kleur. De bovenkant toont een onschuldige zwemmer, de onderkant een krokodil. Deze fiches worden met de zwemmerzijde boven geschud en om de beurt op het bord gelegd. In jouw beurt moet je de volgende drie acties uitvoeren: je beweegt een eigen zwemmer; je draait een eigen zwemmer om en beweegt vervolgens de desbetreffende krokodil; je beweegt een in een eerdere beurt geactiveerde krokodil.

Zwemmers bewegen één of twee velden in horizontale of verticale richting, waarbij je eenmaal van richting mag veranderen. Ook de krokodillen bewegen horizontaal of verticaal, met één richtingwijziging. Het op de krokodilzijde afgebeelde cijfer bepaalt hoeveel velden deze moet bewegen. De langzaamste krokodil (1) mag ook diagonaal bewegen. De snelste krokodil (6) mag tweemaal van richting veranderen. Eindigt een krokodil op een veld met een fiche van de tegenstander, dan wordt deze zwemmer of krokodil opgegeten. Je zet jouw krokodil bovenop de opgevreten fiches. Nadat een krokodil heeft gegeten, moet je hem en zijn stapel slachtoffers naar jouw eigen zwembadbar verplaatsen. Pas dan zijn de geslagen fiches veilig. Het spel eindigt als het zwembad uitsluitend fiches of stapels van één speler bevat. Dan tel je alle fiches die je in jouw zwembadbar hebt opgeslagen. Degene met de meeste fiches (eigen en vijandelijke) wint het spel.

Löwenherz Auteur: Teuber

release: voorjaar 2003

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een remake van het gelijknamige spel dat in 1997 door Goldsieber werd uitgebracht en toen de Deutsche Spiele Preis wist te winnen. Het variabele spelbord bestaat uit 9 landschaptegels, waarop meerdere weiden, dorpen, mijnen en bossen zijn afgebeeld. De spelers starten met een aantal burchten en ridders. Aan het begin woont iedereen in dezelfde grote provincie. In de loop van het spel ontstaan afzonderlijke gebieden en worden ze door verovering vergroot of verkleind. Hiermee verdienen of verliezen de spelers winstpunten. Afhankelijk van het aantal spelers heb je 30-50 punten nodig om te winnen. Dit is allemaal redelijk bekende kost. De belangrijkste wijziging vind je in de machtkaarten. In deze versie worden de kaarten niet meer geveild en zijn de afzonderlijke politiekkaarten verdwenen. Iedere speler begint met drie kaarten. In een beurt mag je één kaart uitspelen. Je kan de kaart op twee manieren inzetten: om extra geld te verzamelen of om de afgebeelde actie uit te voeren. Het uitvoeren van de actie kost geld. Er zijn verschillende acties mogelijk: grensstukken plaatsen, ridders plaatsen, een gebied uitbreiden, een vijandelijke ridder omkopen of een bondgenootschap sluiten. Aan het einde van je beurt neem je een nieuwe kaart van de dichte stapel of van de open aflegstapel. Ook de winstpunten zijn aangepast. Als je een gebied voltooit of uitbreidt, krijg je één punt voor elk bos en drie punten voor een dorp. Er zijn verder vier soorten mijnen. Elke soort die je controleert, levert je per beurt één dukaat op. Als je van één soort drie of vier mijnen bezit, krijg je een eenmalige bonus van vijf winstpunten. Meer informatie over het origineel: recensies.

Nieuws uit Catan Auteur: Teuber

release: voorjaar 2003

Barbaren & Handelsherren is een nieuwe uitbreiding voor het Catan kaartspel. De set bevat ong. 40 kaarten en sluit thematisch aan bij Steden & Ridders.

Het Catan bordspel krijgt een nieuw uiterlijk. Zowel het basisspel, Seefahrer als Städte & Ritter worden voorzien van driedimensionale plastic speelfiguren, nieuwe tegels en een aangepaste doos.

Die Kinder von Catan is een vlot bouwspel voor jonge kinderen. Op het midden van het bord bouwen de spelers een dorp vol houten gebouwen. Rond het dorp rijden karren, waarin de benodigde grondstoffen worden verzameld. Een hinderlijk rovertje steelt af en toe grondstoffen.

Avalon Auteur: Colovini

release: voorjaar 2003

Een nieuw 2-persoonsspel. Tussen de spelers liggen 11 gedekte gebiedskaarten met grasland, wouden en heuvels. Sommige gebieden bevatten burchten, steden en steencirkels. Het is de bedoeling deze gebieden te ontdekken, in bezit te nemen en vervolgens te verdedigen tegen de aanvallen van je tegenstander. Voor deze acties beschikken de spelers over twee sets van 40 kaarten met vijf verschillende kleuren. De gebieden zijn 1-3 punten waard. Degene die als eerste 15 punten verzamelt, is de winnaar.

Ballon-Cup Auteur: Glenn

release: voorjaar 2003

Een nieuw 2-persoonsspel. Het speelveld bestaat uit een aantal kaarten, die de routes van verschillende luchtballonraces weergeven. Op deze kaarten liggen gekleurde houten blokjes, die de spelers proberen te verzamelen. Als je voldoende blokjes van een bepaalde kleur hebt verzameld (door het winnen van een race of door ruilen), win je de bijpassende trofeekaart. Met drie trofeeën win je het spel. Om races en blokjes te winnen, speel je kaarten uit. Meestal aan jouw kant van de route, maar het is ook mogelijk om de plannen van de tegenstander te frustreren.

Informatie over oudere titels: archief II.


Nieuws > Releases > Kosmos > Archief I


Top