Update: 24-05-10

Nieuws > Releases > Kosmos

Kosmos

Website


Säulen der Erde Kartenspiel Auteurs: Rieneck & Stadler

release: sept 2010

Dit kaartspel voor 3-4 spelers is enigszins gebaseerd op het populaire bordspel Die Säulen der Erde (in Nederland bekend als de Kathedraal). Je moet jouw handwerkerkaarten geschikt inzetten om zoveel mogelijk punten te verdienen. Met karakterkaarten kun je de plannen van je medespelers verstoren. Meer informatie volgt. 
Die Fürsten von Catan Auteur: Teuber

release: sept 2010

Een ingrijpend verbouwde opvolger van het Kolonisten van Catan kaartspel.  Meer informatie: Klaus Teuber's Catan Blog.
Das grosse Pentago Auteurs: Floden & Carlquist

release: maart 2010

Deze grote uitvoering van dit abstracte bordspel is geschikt voor 2-4 spelers. Het speelbord bestaat uit bordstukken met uitgeholde velden. Daarop plaatsen de spelers hun kogels. De speler die als eerste vijf eigen kogels op een rij weet te krijgen, is de winnaar. Er is een complicerende factor waarmee je goed rekening moet houden: als je een kogel hebt gespeeld, moet je een van de bordstukken 90 graden draaien. Meer informatie: regels.
Drachenherz Auteur: Dorn

release: feb 2010

Een kaartspel voor twee spelers.  De actieve speler speelt een of meer kaarten met hetzelfde symbool en vult zijn hand aan tot vijf kaarten. Uitgespeelde kaarten worden op het speelveld met hetzelfde symbool gelegd. Door het uitleggen van kaarten verdien je kaarten op naburige velden. Zo krijgt een draak bijvoorbeeld alle aangrenzende schatten, neemt de derde drakenjager alle afgelegde draken en beschermt de tweede held de prinses. Aan het einde worden de verzamelde punten vergeleken. Volgens de uitgever is dit een intuïtief spelsysteem en hoef je niet alle bijzonderheden van de kaarten uit het hoofd te leren. Meer informatie: regels.
Keltis -  das Orakel Auteur: Knizia

release: maart 2010

Een zelfstandig speelbare Keltisvariant voor 2-4 spelers. Het speelbord bevat een spiraalvormig pad met velden in verschillende kleuren. Op elk veld ligt een fiche. Speel je een kaart uit, beweeg je naar het volgende veld van deze kleur en voer je het fiche uit. De fiches zijn deels bekende kost, maar bevatten ook nieuwe ideeën. Zo kun je met een bepaald fiche terug naar een eerder veld, zodat je belangrijke gemiste fiches alsnog kunt verzamelen. Het uitspelen van de speelkaarten gebeurt op de bekende wijze. Meer informatie: regels.
Just for Fun Colours Auteur: Grunau

release: maart 2010

Een bordspel voor 2-4 spelers.  Op een speelbord met 36 gekleurde velden moet je jouw speelfiguren zo plaatsen dat je vier naburige velden bezet. Je bezet een veld door een passende kaart te spelen. Wil je een vijandelijk stuk bezetten, moet je twee kaarten spelen. Een stapel met twee stukken bezet je met drie kaarten enzovoort. Uiteraard bepaalt het bovenste speelstuk wie het veld bezit. Meer informatie: regels.
Kopf an Kopf Auteur: Handy

release: maart 2010

Een bordspel voor 2-8 spelers.  De spelers wedden op de uitkomst van een paardenrace. Tijdens de race wordt er nog volop gewed, maar op het laatste stuk voor de finish mag dit niet meer. De spelers beïnvloeden het verloop van de race met hun actiekaartjes. Het is de bedoeling om het meeste geld te verdienen. Meer informatie: regels.
Metallbox serie Auteur: diversen

release: 2010

Dit zijn luxe heruitgaven van de populaire tweepersoonsspellen Kahuna, Rosenkönig, Caesar & Cleopatra en Lost Cities. De spellen zijn verpakt in een blikken doos.
Snapshot Auteur: Dorn

release: april 2010

Een behendigheidsspel voor 2-6 spelers. Met jouw duim en wijsvinger tik je een speelstuk over het bord. Opdrachtkaartjes bepalen jouw bestemming. Hindernissen en speelstukken van medespelers maken het leven lastiger. Meer informatie: regels.
Ubongo Erweiterung Auteur: Rejchtman

release: feb 2010

Een uitbreiding van het bordspel Ubongo voor 5 en 6 spelers.
Gut Gefragt Auteur: Wichmann

release: maart 2010

Gut Gefragt ist halb gewonnen is een quizspel voor 3-8 spelers. De spelers zoeken passende vragen bij de verzamelde antwoorden. Meer informatie: regels.
Die Tore der Welt Auteurs: Rieneck & Stadler

release: okt 2009

Dit bordspel voor 2-4 spelers is de opvolger van het succesvolle bordspel De Kathedraal. Ook dit spel speelt zich af in de wereld van Ken Follett's boeken. Het spel is in 4 fasen verdeeld. Elke fase bestaat uit 6 ronden. In elke ronde vindt één gebeurtenis plaats. Elke fase is een periode van meerdere jaren, waarin de spelers aan bouwprojecten deelnemen en daarmee winstpunten verdienen. Aan het einde van elke fase moeten de spelers bepaalde zaken afgeven. Kunnen ze dat niet, dan verliezen ze winstpunten (na fase IV zelfs dubbel) en worden ze gestraft. Na fase II breekt de pest uit en kunnen de spelers winstpunten verdienen door slachtoffers te verplegen. Een ronde begint met het draaien en afhandelen van een gebeurteniskaart. Sommige gebeurtenissen werken direct, andere gebeurtenissen blijven de gehele fase gelden. De actieve speler legt de gebeurteniskaart open op het daarvoor bestemde veld op het speelbord. Door de kaart te draaien, bepaalt hij het inkomen voor iedere speler en tevens hoeveel velden de gunststeen op het gunstspoor wordt verplaatst. Iedere speler krijgt als inkomen het voordeel dat met een symbool in de naar hem wijzende hoek van de gebeurteniskaart is aangegeven. Deze voordelen bestaan uit grondstoffen, geld, vroomheid, loyaliteit of medische kennis. De actieve speler krijgt de bonus van het gunstspoor. Daarna speelt iedere speler een actiekaart en voert de actie uit. Met deze acties verzamel je o.a. vroomheid, graan, geld en de bouwmaterialen waarmee je kunt bijdragen aan de bouwprojecten op het bord. Na fase IV is het spel afgelopen en krijgt iedereen nog punten voor zijn resterende bouwmaterialen en geld. De speler met de meeste winstpunten wint het spel. Dit spel wordt in 2010 door 999 Games uitgebracht. Meer informatie: regels.

Alcazar  Auteur: Kramer

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers (ver)bouwen kastelen en villas, die ze met hun edelen bewonen. Een groter bouwwerk kan meer bewoners huisvesten en is daardoor meer waard. Daarbij is vooral de hoogte van belang, want de speelfiguren op de hoogste posities leveren de meeste punten op. Als kastelen groeien, komen ze dichter bij elkaar. Dan zal een groot kasteel een klein kasteel opslokken. De bewoners van het kleine kasteel worden met een afkoopsom buiten de deur gezet. Het spel bevat twee regelsets, waaronder een bewerkte nieuwe versie van de klassieker Big Boss. Meer informatie: regels Alcazar en regels Big Boss.

Abenteuer in Mittelerde Auteur: Petersen

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-4 spelers. Dit mooi uitgevoerde avonturenspel speelt zich af in de jaren tussen de Hobbit en In de Ban van de Ring. Een speler kruipt in de huid van Sauron, die Midden-aarde met zijn legers en monsters wil onderwerpen. De andere spelers moeten Sauron zoveel mogelijk hinderen. Zij kruipen in de huid van Argalad (elf), Beravor (woudloper), Eleanor (krijger), Eometh (ruiter) en Thálin (dwerg). Tijdens hun missie moeten ze tal van gevaren doorstaan. Meer informatie: regels.

Maus au Chocolat Auteur: Happel

release: okt 2009

Een kaartspel voor 2-6 spelers. De speler spelen hun handkaarten om ingredienten voor zoete lekkernijen te verzamelen. Als je drie kaarten met dezelfde of een opeenvolgende waarde hebt verzameld, mag je ze afleggen en tellen. Meer informatie: regels.

Bananagrams Auteur: Nathanson

release: okt 2009

Dit woordspel voor 1-8 spelers is verpakt in een stoffen banaan. Iedere speler krijgt een stapeltje letters en moet daar woorden mee vormen. Het is de bedoeling om als eerste jouw letters kwijt te raken. Meer informatie: regels.

Chicago Gangsters Auteur: Kiedaisch

release: okt 2009

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Mafiaclans strijden om de macht in de wijken van Chicago. In de verschillende wijken moet je andere middelen inzetten om de macht te grijpen. Je moet dus op het juiste moment de juiste kaarten bezitten, maar bluffen is ook mogelijk. Meer informatie: regels.

Nichtlustig: Labor Chaos Auteur: De Koning

release: okt 2009

Een kaartspel voor 3-6 spelers. De spelers proberen hun kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken, terwijl de spelregels constant wijzigen. Meer informatie: regels.

Nichtlustig: Lemming-Mafia Auteur: Rieneck

release: okt 2009

Een bordspel voor 3-6 spelers. De spelers wedden op de uitkomst van een bijzondere race: de trektocht van lemmingen, die zich uiteindelijk in zee zullen storten. Met behulp van de dobbelstenen probeer je de race te beïnvloeden. Meer informatie: regels.

Ubongo 3-D Auteur: Rejchtman

release: okt 2009

Een luxe driedimensionale versie van het puzzelspel Ubongo. Meer informatie: regels.

Duel der Baumeister Auteur: Feld

release: juni 2009

Dit bordspel voor twee spelers sluit thematisch aan bij het bordspel Die Säulen der Erde. Het spel draait om een duel tussen de abt Philip en de bisschop Waleran. Eerstgenoemde wil de mooiste kathedraal van Engeland bouwen, laatstgenoemde een imposante burcht. Elk bouwwerk bestaat uit drie niveaus. Elk niveau vraagt een andere combinatie van bouwmaterialen en een fors stijgende kostprijs in goud. De 54 actiekaarten zijn de kern van het spelsysteem. De grijze kaarten mogen door beide spelers worden gebruikt. Hiermee verdienen ze grondstoffen, die ze via handwerkers kunnen veredelen. De grijze kaarten geven ook toegang tot goud (o.a. nodig bij het veredelen en het bouwen) en zegels (nodig bij duels). De rode actiekaarten kunnen alleen door de abt worden gebruikt, de blauwe alleen door de bisschop. Iedere speler begint het spel met wat goudstukken en grondstoffen, drie persoontegels en zegels. Aan het begin van een ronde worden 9 actiekaarten in een raster van 3 x 3 kaarten gelegd. De actieve speler claimt een rij met drie kaarten met zijn persoontegels. De andere speler claimt ook een rij, waarvan één veld moet overlappen met de door zijn voorganger gekozen rij. De actieve speler besluit of om dit veld wordt gestreden. Bij een duel wordt de gevechtskracht bepaald door zegels. Die hebben een sterke en een zwakke kant. Je gooit jouw zegel in de lucht en hoopt dat die voor jou goed landt. De winnaar is alle ingezette neutrale zegels kwijt, de verliezer mag er eentje houden. De uiteindelijke winnaar van een duel krijgt drie acties, de verliezer twee. Als jij als eerste jouw derde niveau weet te bouwen, win je het spel. 

Eerste indruk: dit tweepersoonsspel is vooral interessant door het tactische positiespel rond het leggen en kiezen van de actiekaarten. Het daadwerkelijke duel om de gemeenschappelijke kaart is mij wat te grillig. Het goed beheren van grondstoffen en geld is uiteraard belangrijk, maar ook bekende kost. Per saldo een geslaagde uitbreiding van de tweepersoonsreeks, maar geen hoogvlieger.

Catan dobbelspel XXL Auteur: Teuber

release: mei 2009

In deze versie van het Kolonisten dobbelspel hebben de spelers geen eigen eilandjes, maar koloniseren ze ouderwets op één gezamenlijk eiland. Daarbij strijden ze om de beste bouwplaatsen en ridders. De langste handelsweg en de grootste riddermacht doen ook weer mee. Nieuw zijn de burchten, die twee winstpunten opleveren. Dit spel is bedoeld voor 2-4 spelers.

Die Goldene Stadt Auteur: Schacht

release: maart 2009

Een bordspel voor 3-4 spelers. Het speelbord toont een eiland, dat door meerdere zeestraten wordt doorsneden. Hierdoor zijn vier gebieden ontstaan, met verschillende terreinsoorten. Deze terreinsoorten bepalen welke kaarten je moet spelen om in deze gebieden te bouwen. In het midden ligt de hoofdstad van het rijk, waar men handelsconcessies aan bezoekende handelaren verstrekt. Aan de kusten liggen 16 havens, waar jouw handelaren hun eerste huisjes kunnen bouwen. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler twee gebiedskaarten, waaronder een havenstad. Als je de blauwe havenkaart uitspeelt, mag je een van jouw 18 handelaren in een vrije havenstad plaatsen. Wil je vanuit een havenstad jouw imperium uitbreiden, moet je twee kaarten in de kleur van het desbetreffende gebied uitspelen. In de eerste fase van een speelronde worden nieuwe gebiedskaarten aangeboden. Bij vier spelers zijn dit acht open kaarten in vier paren. Iedere speler heeft een biedfiche, die hij in speelvolgorde bij een paar zet. Als je een biedfiche van een medespeler van een door jou gewenst paar wilt verjagen, kost dit goud.

Als iedereen uiteindelijk twee kaarten heeft bemachtigd, mogen de spelers maximaal twee nieuwe huisjes plaatsen. Dit mag alleen op velden die grenzen aan een eigen huisje en uiteraard moet je twee kaarten in de juiste kleur betalen. Een nieuw huisje op een veld met 1 of 2 munten levert het afgebeelde bedrag op. Toont het veld een kaart, mag je een nieuwe gebiedskaart trekken. Toont het veld goederen, dan mag je één goederenkaart uit het aanbod aan de rand van het speelbord pakken. Bij een vraagteken trek je een bonuskaart, die aan het einde veel extra winstpunten kan opleveren als je jouw strategie hierop afstemt. Velden met een sleutel zijn ook belangrijk, omdat je sleutels nodig hebt om met jouw huisjes het centrum van het eiland te bereiken. Daar kun je veel winstpunten verdienen. In de buitenwijken zijn minder punten te verdienen. Het spel kent drie soorten tussentellingen: goederen, stadswijken en rivier. Op de actuele scorekaart kun je zien welke objecten deze ronde punten opleveren (waarbij een meerderheid resp. monopolie in de gevraagde soort meer oplevert). Aan het einde van het spel tel je de punten van jouw bonuskaarten bij jouw winstpunten.

Eerste indruk: optimale routes aanleggen, elkaar te snel af zijn, strijd om kaartjes en om meerderheden. Veel speelplezier in een vlot en toegankelijk spel. Dit is weer een echte Schacht!

Genial Spezial Auteur: Knizia

release: mei 2009

Dit legspel voor 2-4 spelers heeft een losse relatie met Einfach Genial. Het speelbord bestaat uit 256 zeszijdige velden. Op de startvelden worden kleine en grote torens geplaatst. Op de torens worden willekeurige scorefiches gelegd. Deze fiches heb je in vier verschillende kleuren en een waarde van 1 of 2 punten. De actieve speler legt een eigen dubbele tegel op twee velden. Het is de bedoeling om met een reeks tegels in jouw kleur twee torens te verbinden. Dan krijg je de winstpunten (1 of 2) in de kleuren van deze torens. Als je twee grote torens verbindt, krijg je een lucratieve bonus van 1 punt in elke kleur. Deze punten registreer je op jouw scorebordje. Je kunt ook 1 punt in een willekeurige kleur verdienen door een bonusveld met jouw tegel te bedekken. Na 20 rondes bepaalt de score in jouw slechtste kleur of je hebt gewonnen of verloren.

Hochstapler Auteur: Knizia

release: maart 2009

Een kaartspel voor 3-7 spelers. Het spel bevat 105 speelkaarten in 7 verschillende kleuren resp. motieven (klok, auto, wijn, diamant, jacht, ring en huis). De 15 kaarten per kleur hebben een waarde van 0-7. aan het begin wordt van elke kleur een gedekte stapel gevormd. Iedere speler trekt één kaart per stapel. De startspeler beweert bijv. dat alle spelers gezamenlijk diamanten met een waarde van 10 of meer op handen hebben. De volgende speler kan dit bod verhogen (een hoger aantal van hetzelfde of een ander voorwerp) of betwisten. Als hij terecht betwist, moet de betrapte bluffer alle handkaarten van de betwiste soort op een strafpuntenstapel leggen. In het andere geval moet de twijfelaar deze kaarten nemen. Eerste indruk: hmmm, dit lijkt wel heel erg op een kaartspelkloon van Bluff.

Was is Was? Auteur: Knizia

release: maart 2009

Een quizspel voor 2-5 spelers. Het speelbord toont de aarde, waarop spoorlijnen locaties met fiches verbinden. Deze fiches hebben de vier thema's geschiedenis, wetenschap & techniek, natuur & dieren en geografie. Allereerst verzamel je met jouw speelfiguur fiches in de verschillende thema's. Als je drie fiches van hetzelfde thema bezit, start een vragenronde. Dan wordt een vragenkaart met 12 mogelijke antwoorden omgedraaid (meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk). Als je passende fiches of jokers bezit, mag je deze op antwoorden inzetten. Als je het goed hebt, levert dit punten op. Er is nog een eindtelling met bonuspunten voor boekfiches en de meerderheid per thema.

Tintenblut Auteur: Zimmermann

release: maart 2009

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het gelijknamige boek. De spelers trekken door de Tintenwereld. Op verschillende locaties proberen ze de juiste ervaringen op te doen. Het speelbord toont een koninkrijk met bossen en negen door wegen verbonden locaties. Daar liggen ervaringen en proviand in de vorm van fiches op de rondreizende spelers te wachten. Op sommige locaties kun je voordeelskaarten bemachtigen. De spelers reizen met hun reiskaarten (met de 9 locaties en een joker). Elke reiskaart heeft ook een 'kwaadwaarde'. Verre reizen kosten veel proviand. Aan het einde van je beurt kun je ervaringen inleveren voor winstpunten, waarbij vier verschillende fiches de meeste punten opleveren. Het scorespoor bevat obstakels, die je alleen kunt nemen door op dat moment op de juiste locatie te staan. Een ander veld zadelt je op met de begeleiding van een jonkvrouw, wat het verdienen van fiches en kaarten verzwaart. Een beetje planning kan dus geen kwaad. Aan het einde van een ronde volgt de confrontatie met het kwaad en wordt een schurkenkaart omgedraaid. Deze kaart gaat naar de speler die de reiskaart met de hoogste ‘kwaadwaarde’ heeft gespeeld. Hierdoor verzamelen de spelers ‘kwaadpunten’. Als de opperschurk opduikt, is de speler met de meeste ‘kwaadpunten’ de sigaar. Hij moet de helft van zijn fiches inleveren, maar ook zijn collectie schurkenkaarten. Het passeren van een veld op het scorespoor activeert het einde van het spel.

Keltis kaartspel Auteur: Knizia

release: maart 2009

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op Keltis, het Spiel des Jahres van 2008. Ook hier vorm je per kleur kaartreeksen door het afleggen van genummerde kaarten in op- of aflopende volgorde. Een rij met veel kaarten levert veel winstpunten op, te korte rijen geven je strafpunten. Die krijg je ook als je te weinig steenkaarten verzamelt. Een steenkaart krijg je door het uitspelen van een paar kaarten met dezelfde waarde. De kaartstapel bevat ook nog enkele jokers. 

Keltis minispel Auteur: Knizia

release: feb 2009

KELTIS - DER WEG DER STEINE is een variant op Keltis voor 2-4 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit een scorebordje en 55 steenfiches in vijf verschillende kleuren. Elke kleur bestaat uit een set fiches met de waarde 0-10. Aan het begin worden de fiches geschud en gedekt op tafel gelegd. De actieve speler draait een fiche om en beslist of hij het fiche open laat liggen of met dit fiche een weg start of uitbouwt. Een fiche met een klavertje geeft je een extra beurt, andere fiches leveren een bonus van 1-3 punten op en wensstenen heb je nodig om strafpunten te vermijden. In plaats van een gedekt fiche mag je ook een open fiche pakken. Per kleur moet je met de fiches een eigen weg in op- of aflopende volgorde aanleggen. Als het laatste fiche is gelegd, krijg je plus- of strafpunten voor jouw wegen en wensstenen en pluspunten voor de bonusfiches. 

Keltis uitbreiding Auteur: Knizia

release: feb 2009

NEUE WEGE – NEUE ZIELE is een uitbreiding van Keltis, het Spiel des Jahres van 2008. De doos bevat een nieuw speelbord en een nieuwe set tegels. Ook dit nieuwe bord toont allerlei paden, waarover de spelers hun speelfiguren bewegen. De motor voor deze beweging zijn de speelkaarten, die je in op- of aflopende reeksen moet afleggen. De paden op het bord kronkelen door elkaar en bevatten aftakkingen, waardoor je steeds moet overstappen naar een pad met een andere kleur. Tussen de tegels vind je een nieuwe soort, waarmee je een ongewenste speelkaart uit een eigen reeks kunt verwijderen. De ‘bonustegels’ zijn ook vernieuwd. Setjes leveren nou op twee manieren winstpunten op: verschillende kleuren of meerdere kaarten van dezelfde kleur. Eerste indruk: deze leuke Keltisvariant is een aangename prikkeling van de grijze cellen.

Europa Auteur: Burkhardt

release: feb 2009

Dit kennisspel voor 2-6 spelers is gebaseerd op Deutschland – Finden Sie Minden. Het is de bedoeling om bepaalde Europese plaatsen, gebieden en wateren zo nauwkeurig mogelijk te lokaliseren. Deze nauwkeurigheid heeft vier niveaus. Het speelbord toont Europa. Verticale lijnen verdelen het bord in een oostelijke en een westelijke helft (niveau 1). Horizontale lijnen verdelen elke helft in drie zones: noord, midden en zuid (niveau 2). Deze zones bestaan weer uit kleinere vierkanten (niveau 3). Elk vierkant is weer verdeeld in vier kleine gebieden (niveau 4). Er zijn opdrachtkaartjes in vier soorten: steden, historische plaatsen, wateren en gebieden. Er liggen elke ronde zoveel kaartjes klaar als er spelers meedoen. De speler met de minste winstpunten pakt als eerste een opdracht enzovoort. Op jouw eigen bordje geef je de oplossing van jouw opdracht aan, waarbij jijzelf beslist tot op welk niveau je dit doet. Het vierde niveau levert de meeste punten op bij een juist antwoord, maar is ook lastiger. Als je het juiste antwoord geeft, registreer je de punten en mag je het opdrachtkaartje houden. Als je de meeste kaarten van een soort bezit, krijg je aan het einde van het spel bonuspunten.

Ubongo Extrem BMM Auteur: Rejchtman

release: feb 2009

Deze reisversie ('Bring Mich Mit Spiel') van het gelijknamige puzzelspel is geschikt voor 2-4 spelers. Door het verzamelen van de juiste tegels moet je zo snel mogelijk jouw opdrachtkaartje vullen. Allen met een mix van concentratie en snelheid kun je meeste punten verzamelen.

Der Schwarm Auteurs: Kramer & Kiesling

release: oktober 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Dit spel is thematisch gebaseerd op het gelijknamige boek van Frank Schätzing. Een onbekende maritieme levensvorm bedreigt de mensheid. Iedere speler bestuurt een natie. Eerst bouw je onderzoeksstations, van waaruit jouw schepen watertegels verzamelen, die door jouw wetenschappers worden onderzocht. De onderzochte tegels worden met jouw markering teruggeplaatst. Aldus probeer je een verbinding met het veld van de koningin van de 'zwerm' op het midden van het bord te maken. Rustig onderzoek is er overigens niet bij. Je medespelers vallen je lastig met vloedgolven en aanvallen van gemuteerde zeedieren. De spelers krijgen enkele malen winstpunten voor verbonden speelstukken op het bord (stations, schepen, ontdekkers en gemarkeerde zwermtegels). Bij de eindtelling is een verbinding met de koningin goed voor bonuspunten. Meer informatie: Kramer Spiele.

Siedler Deutschland Ed. Auteur: Teuber

release: oktober 2008

Deze Catanvariant voor 3-4 spelers wordt uitgebracht in het kader van de 60ste verjaardag van de Bondsrepubliek. Op een kaart van Duitsland bouwen de spelers aan steden en monumenten.

Einfach Genial Kartenspiel Auteur: Knizia

release: oktober 2008

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het bordspel Einfach Genial (in Nederland bekend als Genius).

Der Hexer von Salem Auteur: Rieneck

release: oktober 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Dit spel is thematisch gebaseerd op de 'Lovecraft-achtige' horrorboeken van de Duitse schrijver Wolfgang Hohlbein. In Der Hexer von Salem strijden de spelers gezamenlijk tegen het kwaad. Eerst moeten ze uitvinden tegen welke van de zes verschrikkelijke demonen ze eigenlijk vechten. Tot slot moeten ze hem verslaan. Hierbij moet er goed worden samengewerkt. In dit coöperatieve spel winnen de spelers allemaal of het kwaad overwint. Er is hier dus geen ruimte voor egotripperij of individuele heldenacties. Aan het begin van iedere ronde worden er twee creaturen op velden op het speelbord gelegd. Spelers kunnen op zo'n veld deze creaturen verslaan. Komt er een creatuur die al op het op het speelbord ligt, dan gebeuren er vervelende zaken. Veelal verliezen de spelers waardevolle voorwerpen of gezondheid, of Necron (een boosaardige magiër) gaat vooruit. De spelers verzamelen onderweg voorwerpen of artefacten. Voorwerpen zijn nodig om kwade zaken te verslaan. Artefacten sluiten portalen, waardoor het kwaad niet meer naar buiten kan treden. 

Voordat Necron op het demonenveld is aangekomen, moeten de spelers er achter zijn tegen welke demon ze vechten. Daarna hebben ze nog een beetje (met nadruk op "beetje") tijd om deze demon te verslaan en om alle portalen te sluiten. Spelers mogen onderling overleg plegen wie naar welk veld gaat en wat hij daar gaat doen. Ook mogen ze als ze samen op een veld staan voorwerpen ruilen. De voorwerpen kunnen o.a. worden ingezet om portaalkaartjes te bekijken. Sommige zijn sowieso gesloten en anderen moeten gesloten worden door artefacten. Helaas mag deze informatie niet onderling worden uitgewisseld. Verder kan een volgende demon-kaart worden opengedraaid, waardoor steeds duidelijker wordt tegen welke demon er wordt gestreden (een kwestie van wegstrepen). Ook kan de geestessterkte van een speler worden verbeterd. Als iedereen zijn beurt heeft gedaan, wordt er een gebeurteniskaart omgedraaid. Hierbij wordt tevens de heks verplaatst. De heks staat aan de kant van de spelers. Een creatuur kan gemakkelijker worden bestreden als de heks erbij staat. De gebeurtenis wordt uitgevoerd. Het spel is afgelopen als het kwaad heeft gewonnen of als de spelers succesvol het kwaad hebben bestreden. Het kwaad wint als Necron op het demonenveld staat en de spelers dan nog niet weten tegen welke van de zes demonen ze vechten, of als Necron de dimensiebreuk heeft bereikt aan het eind van zijn looppad, of als alle spelers op één na een geestessterkte van nul hebben. Maar... zodra alle poorten gesloten zijn èn de desbetreffende demon is verslagen, dan winnen de spelers.

Het spel zit goed in elkaar. Het is spannend tot het laatst. Daardoor vind ik het niet storend dat het een coöperatief spel is. Je bent constant bezig om te kijken wie het beste wat kan doen. Uiteraard wordt er weer roet in het eten gegooid, omdat het kwade dan toch weer vervelende speldenprikken uitdeelt. Of dobbelstenen richten grotere schade aan dan je eigenlijk aan kunt. Je ziet, het spel zit boordevol uitdagingen. En als het dan net niet lukt op het laatst, wil je eigenlijk meteen weer opnieuw de strijd aangaan. Het bord en de kaarten zijn prachtig geïllustreerd. De cover op de doos vind ik niet uitnodigend. (Tekst: Det)

Tintenherz Auteur: ?

release: oktober 2008

De speelfilm Tintenherz is goed voor maar liefst drie spellen: een bordspel, een kaartspel en een dobbelspel. Meer informatie volgt.

Zack & Pack Auteur: Eisenstein

release: oktober 2008

Een puzzelspel voor 3-6 spelers. Het thema van dit spel is verhuizen. Eerst bepalen de spelers met dobbelstenen hun bonte verzameling huisraad. Daarna moeten ze zo snel mogelijk een passende verhuiswagen uitkiezen. Deze in hoogte en oppervlakte verschillende verhuiswagens moet je bij voorkeur zonder gaten laden. Heb je een te grote wagen gekozen, houd je ruimte over en krijg je strafpunten. Heb je een te kleine wagen gekozen, blijven er meubels achter en krijg je dubbele strafpunten. Zodra iemand zijn laatste puntenfiches heeft ingeleverd, is de winnaar bekend: de speler die de meeste punten heeft overgehouden.

Informatie over oudere titels: archief.


Nieuws > Releases > Kosmos


Top