Update: 26-02-08

Nieuws > Releases > Hodin

Hodin

Website 


Ticket to Ride Europe Auteur: Moon

release: 2008

Een Europese uitvoering van het Spiel des Jahres 2004. Dit is meer dan een heruitgave met een ander bord, er zijn ook een paar nieuwe regels toegevoegd: tunnels, veerponten en stations. Veerponten zijn lastige routes, waarvoor je o.a. het afgebeelde aantal locomotiefkaarten moet spelen. Tunnels zijn routes met een onbekende kostprijs. De afgebeelde kostprijs kan namelijk met max. drie worden verhoogd, omdat je drie treinkaartjes van de dichte stapel moet trekken. Als je hierbij de afgebeelde kleur of een locomotief trekt, kost dit je extra kaartjes. Met de stations kun je gaten in jouw routes "vullen". Een station staat je toe om één route van een medespeler te gebruiken om een opdrachtkaartje te vervullen. Niet geplaatste stations zijn aan het einde vier winstpunten waard. Ten slotte heeft men de geluksfactor van de "grote" opdrachten beperkt. Iedere speler krijgt nu één grote opdracht. Eerste indruk: dit is net als de voorganger uit 2004 een prima familiespel. De nieuwe regels zijn aardig, maar maken de aanschaf van dit zusterspel niet noodzakelijk als je het origineel reeds bezit. Hodin distribueerde aanvankelijk een Engelse doos met Nederlandstalige regels, maar komt nu toch met een Nederlandstalige editie.
Ticket to Ride kaartspel Auteur: Moon

release: mei 2008

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het bekroonde bordspel Ticket to Ride. Het spelmateriaal bestaat uit tientallen treinkaarten in 8 kleuren, locomotieven, routekaartjes en bonuskaarten. Je begint het spel met enkele treinkaartjes en één locomotief (joker). De resterende treinen en locomotieven vormen een voorraad van 5 open kaarten en een gedekte stapel. Je krijgt verder enkele routekaartjes, waarvan je er minstens één moet houden. De voor een route benodigde treinen zijn op de routekaarten afgebeeld. Als je aan de beurt bent, voer je een van de volgende drie acties uit: 2 treinkaarten trekken, 4 routekaarten trekken en 0-4 behouden of treinkaarten uitspelen in jouw eigen rangeerterrein (2 of meer kaarten van dezelfde kleur of exact 3 kaarten van verschillende kleuren). Als een treinkleur al in het rangeerterrein van een medespeler ligt, mag je deze kleur alleen spelen door meer kaarten van die kleur uit te spelen. Als dit lukt, moet die medespeler zijn kaarten van deze kleur afleggen. Aan het begin van jouw beurt mag je uitgespeelde kaarten van jouw rangeerterrein naar jouw spoorstapel verplaatsen. Daar zijn de kaarten veilig. Met deze kaarten probeer je aan het einde van het spel zoveel mogelijk routekaartjes te voltooien. Als je de meeste routes naar een bonusstad voltooit, krijg je de desbetreffende bonuskaart. Route- en bonuskaarten leveren winstpunten op. Uiteraard wint degene met de meeste punten. Dit spel van Days of Wonder bevat Nederlandstalige spelregels en wordt gedistribueerd door Hodin.

Gangster

Auteur: Czarnè 

release: maart 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een raster van 6 x 6 velden. Iedere speler beschikt over een eigen voorraad van drie gangstertegels in de eigen kleur, met een sterkte van 1, 2 en 3 punten. De overige gangstertegels (vier kleuren) liggen als gedekte voorraad naast het bord. Twee van deze tegels worden opengedraaid. De actieve speler heeft drie actiemogelijkheden: een nieuwe gangstertegel plaatsen, een gangster bewegen of een naburige gangster neerschieten. Als je een gangster wilt plaatsen, neem je deze uit je eigen of de algemene voorraad (open of gedekt). Ook als je een gangster wilt bewegen, maakt de kleur niet uit. Bewegen kan alleen naar een leeg naburig veld. Een gangster in een volle rij van zes velden mag je niet meer bewegen. Tijdens het spel kun je één keer een gangster neerschieten, door jouw kogel op het slachtoffer te plaatsen. Laatstgenoemde heeft de rest van het spel een kracht van ‘0’ en kan niet meer bewegen. Zodra een rij 6 gangstertegels bevat, vindt daar een telling plaats. Dan vergelijk je de krachtpunten per kleur. De sterkste kleur ontvangt het verschil met de op een na sterkste kleur aan winstpunten. Bij een gelijke stand verdient de op twee na sterkste kleur in deze rij punten. Het spel is voorbij zodra een gangster 17 punten heeft verdiend of wanneer alle tegels zijn geplaatst. Dit spel wordt uitgegeven door LudoArt, Hodin distribueert een versie met Nederlandstalige spelregels.

Fragile

Auteur: Czarnè 

release: maart 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers (incl. een solitaire puzzelvariant). Het speelbord lijkt op een dambord van 10 x 10 velden. Hierop plaatsen de spelers hun pakhuizen en hun arbeiders. Op het midden van het bord staan 12 houten kratten in een vierkant. Het is de bedoeling om één krat in ieder eigen pakhuis te krijgen. Als je aan de beurt bent, zet je jouw arbeiders aan het werk. Iedere arbeider beschikt over 5 actiepunten, waarmee hij kan lopen (1 AP per veld), een kist kan duwen (1 AP per veld), twee kisten kan (ont)stapelen (2 AP), een kist kan kantelen (4 AP – zo’n kist is 2 winstpunten waard) of een kist kan doorgeven (1 AP). Met de laatste actie kan een kist via een keten van willekeurige arbeiders enorme afstanden afleggen. Als iemand zijn laatste pakhuis vult, komt iedereen nog een keer aan de beurt. Daarna wint de speler met de meeste punten in zijn eigen pakhuizen. Elke ‘gewone’ kist is dan 1 punt waard, een gekantelde kist 2 punten. Dit spel wordt uitgegeven door LudoArt, Hodin distribueert een versie met Nederlandstalige spelregels.

Cleopatra Auteurs: Cathala & Maublanc

release: juni 2006

Cleopatra en het Genootschap van de Architecten is een bordspel voor 3-5 spelers. De spelers bouwen in opdracht van Cleopatra aan een prachtig driedimensionaal paleis. Uiteraard probeert iedereen de belangrijke en waardevolle delen van het paleis voor zijn rekening te nemen. De actieve speler heeft de keuze uit twee acties: kaartjes trekken of bouwen. Er liggen steeds drie sets van 1 of meer kaartjes klaar (open en/of gedekt). Als je kaarten trekt, neem je een van deze sets. Als je dan meer dan 10 kaarten bezit, moet je 1 of meer corruptiefiches nemen. Aan het einde van je beurt voeg je 1 nieuwe kaart aan elke set toe. Voor het bouwen moet je weer kaartjes inleveren. De gewone grondstoffen hebben geen negatieve gevolgen, de betere speciale kaarten en de actiekaarten verhogen jouw voorraad corruptiefiches. Je bouwt aan allerlei onderdelen van een paleis. Deze leveren je geld (= winstpunten) op. Als je meerdere objecten tegelijk bouwt, krijg je bonuspunten. Je krijgt ook bonuspunten door bepaalde objecten naast elkaar te bouwen. Met mozaïektegels kun je een deel van de paleistuin afbakenen en hier een heiligdom stichten. Het aantal velden in dit heiligdom bepaalt hoeveel corruptiefiches je aan het einde van het spel kunt lozen. Aan het einde van een bouwbeurt bepalen dobbelstenen of de goden een offer verlangen. Een offer bestaat uit een gedekt geboden bedrag (= winstpunten). De speler met het hoogste offer mag 3 corruptiefiches lozen, zijn zuinige medespelers krijgen er 1 of meer corruptiefiches bij. Verzamel niet teveel corruptiefiches, want aan het einde van de rit zal Cleopatra de meest corrupte speler aan haar krokodillen voeren. Daarna wint de speler met het meeste geld. Eerste indruk: de prachtige uitvoering van dit vlotte en luchtige familiespel doet wellicht anders vermoeden, maar Cleopatra heeft de diepgang en charme van een lollig kaartspelletje. Daar is op zich niets mis mee, maar dit tussendoortje heeft wel een pittig prijskaartje. De eerste oplage van de Duitstalige editie is sinds maart verkrijgbaar. In de loop van juni brengt Hodin een Nederlandstalige editie op de markt.

Piratenbaai Auteurs: Randles & Stahl

release: juni 2004

Een bordspel voor 3-5 spelers. Iedere speler heeft een piratenschip, dat je op vier onderdelen moet uitrusten: zeilen, kannonnen, bemanning en laadruimte. Met dit schip bezoek je diverse eilanden, waar drie categorieën buit op je wachten: schatten, goud en reputatie. Het goud heb je nodig om je schip beter te maken, reputatie levert winstpunten op. Op een schateiland kun je schatten omwisselen voor goud en reputatie. Tussen de bedrijven door kom je tegenstanders tegen. Je kunt dan kiezen uit vluchten (niet goed voor je reputatie) of vechten. Je snelheid en gevechtskracht hangen af van de investeringen die je in je schip hebt gedaan (een raak salvo leidt overigens onvermijdelijk tot nieuwe investeringen). Het spelsysteem wordt afgerond met de nodige actiekaartjes. Dit spel wordt uitgegeven door Days of Wonder, Hodin distribueert een Nederlandstalige versie. Het spel wijkt op een aantal punten af van het Duitse origineel Piratenbucht.
Mysterie van de Abdij Auteurs: Faidutti & Laget

release: juni 2004

De Nederlandstalige uitvoering van een deductiespel in de sfeer van Umberto Ecco's In de Naam van de Roos. Een monnik is vermoord door een van zijn broeders. De spelers moeten de dader vinden. Er zijn verschillende manieren om informatie te verzamelen, waaronder het stellen van vragen. Het spelbord toont de verschillende ruimtes van een klooster: een kapel, bibliotheek enzovoort. Actiekaarten en gebeurtenissen versterken het thema, maar geven het spel ook een chaotisch karakter en daarmee een stevige geluksfactor. Dit spel wordt uitgegeven door Days of Wonder, Hodin distribueert een Nederlandstalige versie.
Ticket to Ride Auteur: Moon

release: maart 2004

Een toegankelijk bordspel voor 2-5 spelers. De spelers verzamelen speelkaarten met treinwagons in verschillende kleuren, die ze vervolgens gebruiken om treinroutes in Amerika te claimen. Korte routes zijn makkelijk te bouwen. Lange routes kosten je meer kaarten, maar leveren je ook meer winstpunten op. Je verdient extra punten met het verbinden van steden op jouw opdrachtkaartjes en met het bouwen van de langste route. De regels zijn op zich eenvoudig. In jouw beurt mag je één van de volgende drie acties uitvoeren: wagonkaarten trekken, kaarten uitspelen en een route claimen of extra opdrachtkaartjes trekken. Je moet wel oppassen met die opdrachtkaartjes. Als je aan het einde van het spel een onvoltooide route bezit, levert dit minpunten op. Eerste indruk: een prima familiespel. Het spel draait om de spanning tussen gulzigheid (extra kaartjes trekken c.q. scoren met opdrachtkaartjes) en angst (om een route aan de concurrentie te verliezen c.q. voor mislukte opdrachten). Dit spel wordt uitgegeven door Days of Wonder, Hodin distribueert een Nederlandstalige versie.

Blokus

Auteur: Tavitian

release: voorjaar 2004

De Nederlandstalige editie van een abstract bordspel voor 2-4 spelers. Het plastic spelbord bevat 20 x 20 omrande velden. Iedere speler beschikt over een set gekleurde speelstukken met grillige vormen en verschillende groottes. In jouw beurt moet je één speelstuk op het bord plaatsen. Jouw eigen stukken mogen elkaar daarbij alleen diagonaal raken. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk stukken kwijt te raken, voordat de medespelers je blokkeren. In dit intrigerende spel moet je constant kiezen tussen offensieve en defensieve zetten. Blokus is een boeiend en vlot spel, dat toegankelijk is voor alle spelersoorten.

Jungle Speed

Auteurs: Vuarchex & Yakovenko

release: najaar 2003

Een vlot reactiespel voor twee of meer spelers, waarbij elke speler een kaart uitspeelt, je snel bepaalde combinaties moet herkennen en vervolgens als eerste een houten staaf probeert te grijpen. Dit spel wordt uitgegeven door Asmodée, Hodin distribueert een Nederlandstalige versie. Meer informatie: recensies.


Nieuws > Releases > Hodin


Top