Update: 05-01-10

Nieuws > Releases > Hans im Glück

Hans im Glück

Website


Dominion Prosperity Auteur: Vaccarino

release: okt 2010

Een nieuwe uitbreiding van het kaartspel Dominion. Meer informatie volgt.

Titania Auteur: Dorn

release: feb 2010

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van het rijk der Titanen en de bouw van de hoofdstad Titania. Ze sturen hun schepen op weg om de hiervoor benodigde grondstoffen te verzamelen. De zeereis is niet zonder gevaar, de spelers moeten oppassen voor de allesverzwelgende maalstroom. Dit klinkt op het eerste gezicht als een beetje apart thema. Wellicht hebben we dit te danken aan de spectaculaire actiefilm Clash of the Titans? Meer informatie volgt.

Schweinebande Auteur: Dorra

release: feb 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelbord toont een veemarkt, waar varkens, geiten, ezels, kippen en andere dieren worden geveild. De spelers proberen hun boeren op strategisch gunstige posities te krijgen, om zoveel mogelijk waardevolle dieren te verzamelen en daarbij de medespelers zoveel mogelijk in de weg te staan. Je moet jouw gewonnen dieren overigens nog wel voeren. Zodra je een set van vier gelijke dieren hebt verzameld, mag je deze kudde verkopen en winstpunten incasseren. Het spreekt voor zich dat bijv. ezels dan meer opleveren dan kippen. Meer informatie volgt.

Brücken Burgen und Basare Auteur: Wrede

release: feb 2010

Een nieuwe grote uitbreiding van het populaire legspel Carcassonne. Meer informatie volgt.

Das Schicksalsrad Auteur: Wrede

release: feb 2010

Carcassonne: Das Schicksalsrad is een combinatie van een zelfstandig speelbare Carcassonnevariant en een historische roman, die zich afspeelt in de gelijknamige stad. Het spel bestaat uit het bekende materiaal en een rad van fortuin. De velden van dit rad leveren voornamelijk bonuspunten op voor bepaalde posities op het speelveld. Je kunt ook horigen rechtstreeks op het rad plaatsen, die winstpunten opleveren als ze geactiveerd worden. Das Schicksalsrad was vorig jaar als gelimiteerde en gesigneerde editie verkrijgbaar bij de Duitse tak van Amazon.

Egizia Auteurs: Acchittocca

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-4 spelers. Egizia speelt zich af in de Vallei der Koningen, een verzamelplaats van Koninklijke graven en andere monumenten in het oude Egypte. Iedere speler beschikt over een vloot schepen, een groep arbeiders, een voedselvoorraad en een lading stenen en zet deze middelen in om een bijdrage te leveren aan de bouw van allerlei monumenten. Dit doen ze uiteraard niet voor niets, hiermee verdienen ze winstpunten. De acties worden gekozen met de schepen, die daarbij de Nijl afvaren. De spelers zetten om de beurt één schip op een vrij actieveld. Daarbij geldt een interessante beperking: jouw volgende schip moet verder stroomafwaarts worden ingezet. Ga je dus voor een mooie verder gelegen actie, dan beperk je jouw verdere mogelijkheden. Op sommige velden krijg je de bijpassende bonus. Andere velden leveren een openliggende Nijlkaart op, waarmee je bijv. jouw arbeiders of steengroeven kunt uitbreiden of de opbrengst van jouw akkers kunt verbeteren. De opbrengst heb je nodig om jouw arbeiders te voeden (hongerige arbeiders kosten winstpunten). Op ander actievelden lever je een bijdrage aan de bouw van monumenten. Hiervoor heb je arbeiders en stenen nodig. Sommige bouwwerken leveren direct punten op, met de Sfinxkaarten krijg je aan het einde punten als de voorwaarden zijn vervuld. Een lekker pittig bordspel, waarbij van alles is te doen, je op verschillende manieren punten kunt verdienen en op een leuke manier je acties moet kiezen. 

Cardcassonne Auteurs: Wrede & Schmiel

release: okt 2009

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is geen Carcassonnevariant, maar een leuk en vlot verzamelspelletje met een welbekende vormgeving. Er zijn vier kleuren kaarten, die in reeksen per kleur worden afgelegd (soms dicht, meestal open). Iedere speler heeft één speelstuk, waarmee hij kaarten in een reeks kan claimen (alle kaarten links van jouw speelstuk, tot het begin van de reeks of tot een eerder gespeeld speelstuk). Als alle kaarten zijn gespeeld en alle speelstukken zijn ingezet, eindigt de ronde met een telling. De puntentelling varieert per soort: personen scoren meteen, dieren scoren meteen en blijven liggen en setjes gebouwen scoren bij de eindtelling.

Dominion III Auteur: Vaccarino

release: okt 2009

Dominion - Seaside is de tweede grote uitbreiding van het succesvolle kaartspel Dominion. Deze set bevat geen eigen gebieden en geldkaarten en is dus niet zelfstandig speelbaar. Seaside is thematisch erg leuk uitgewerkt, niet alleen door passende kaarteffecten, maar bijv. ook door de metalen schatmuntjes. Er wordt een nieuwe kaartsoort geïntroduceerd, ‘duration’. Deze actiekaarten blijven liggen tot de volgende beurt en leveren je dan ook nog iets op. Daar kun je leuke dingen mee doen. Meer informatie over het spelsysteem: recensie.

Dominion II Auteur: Vaccarino

release: mei 2009

Dominion - Die Intrige is de eerste grote uitbreiding van het succesvolle kaartspel Dominion. De set bevat eigen gebieden en geldkaarten en is dus zelfstandig speelbaar. Intrige introduceert enkele leuke nieuwe kaarten, zoals combinaties van verschillende kaartsoorten of kaarten die je uit verschillende acties laten kiezen. De set ontleent zijn naam aan de pittige pestkaarten, waarmee je elkaar het leven zuur kunt maken. Meer informatie over het spelsysteem: recensie.

Finca Auteurs: Linde & Sentker

release: maart 2009

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers telen smakelijke zuidvruchten op hun boerderijen. Het is daarbij uiteraard zaak om de door de afnemers gevraagde vruchten te telen en te leveren. De actieve speler heeft de keuze uit oogsten of leveren. Een oogst wordt afgewikkeld door een speelfiguur over een 'actiecirkel' te bewegen. Deze krijgt de op het veld van aankomst afgebeelde vruchtensoort. De beweging hangt af van het aantal figuren op het startveld, de omvang van de oogst van het aantal figuren op het veld van aankomst. Voor de levering van vruchten heb je ezelkarren nodig, die max. 6 vruchten naar de gebieden kunnen vervoeren. Voor de leveranties aan de gebieden krijg je winstpuntfiches. Als de vraag in een gebied volledig is vervuld, wordt een bonusfiche toegekend aan de speler met de meeste juiste vruchten en wordt het gebied afgesloten met een gebouw. Na de sluiting van het vijfde gebied is het spel voorbij.

Maori Auteur: Burkhardt

release: maart 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers ontdekken met een gemeenschappelijk schip het Polynesische eilandenrijk. Je probeert veel punten te verdienen door de tegels op de juiste wijze op jouw bordje te leggen. Daarbij zijn de tegels met palmen en hutten zeer belangrijk, maar je hebt ook boten en schelpdieren nodig om deze goede tegels te bereiken. Hoe bemachtig je de tegels? Door er eentje te kiezen uit de rij waarnaast het rond het eilandrijk varende schip is gestopt. Doet dit je denken aan Kupferkessel en Herr der Ziegen? Klopt, zelfde auteur en een bekend trucje. Het spel heeft verschillende speel niveaus, van kinderen tot veelspelers. Het spelmateriaal is geïllustreerd door Michael Menzel. Meer informatie volgt. 

Kinder von Carcassonne Auteur: Teubner

release: maart 2009

Een legspel voor 2-4 spelers. Ook bij deze kindervariant van Carcassonne vormen de spelers een landschap uit losse tegels, maar hier draait het alleen maar om tegels met wegen. Op deze tegels zijn verder kleine afbeeldingen van de speelfiguren afgebeeld. Als een weg is voltooid, plaatsen de spelertjes hun houten speelfiguren op de desbetreffende tegels. Je wint door op deze manier als eerste jouw acht speelfiguren op het speelveld te plaatsen.

Palais Royal Auteur: Georges

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Dit spel van Xavier Georges heeft enkele thematische aanpassingen overleefd en is geëindigd in een Frans paleis. Dit koninklijk paleis bestaat bij Hans im Glück uit maar negen vertrekken, maar in de tuin van Palais Royal - daar is het te doen. Daar drommen de edelen samen om uitverkoren te worden. En niet door zomaar iemand, nee, namelijk door ons, spelers, die de meeste invloed willen verzamelen. We beginnen met een beperkt aantal anonieme dienaren. Deze loodsen we het paleis binnen naar nuttige vertrekken. Hebben we er een aantal bij de binnenplaats staan, dan mogen deze beurt er evenveel de entree betreden. Staan er een paar bij de trappenhuis, dan mogen we net zoveel verplaatsingen doorvoeren. Op andere plaatsen zorgen ze voor geld en zegels. Waartoe dit alles dient? Om edelen te kopen, jazeker, want ook in dit spel is vertrouwen en steun te koop. Al deze edelen hebben een winstpuntenwaarde. Sommige hebben daarnaast nog extra eigenschappen; ze brengen extra dienaren voor je in het spel, leveren extra zegels of verplaatsingen - noem maar op. Om het nog tactischer te maken, nemen de kosten van de edelen af naarmate er meer buren gerekruteerd zijn, en komen je dienaren in de plaats van edelen. Dat positiespel levert op het einde ook nog een niet te onderschatten hoeveelheid punten op. Verder zijn er nog kanskaarten die je krijgt als je dienaren in het achterkamertje plaatst. Het leukste is dat de meeste vertrekken een bonus opleveren als je daar de meeste dienaren hebt, en dat er een vertrek is dat bij gelijkspel je toch als winnaar uit de bus laat komen. 

Een prachtig en leuk spel dat bij ons met vier spelers echter een erg vervelend einde had; het spel gaat zijn laatste ronde in bij een beperkt aantal edelen en de laatste speler kon daardoor in de laatste beurt nog maar één edele rekruteren (tegen de overige spelers minimaal drie). Dit was zo'n anticlimax, dat we hopen dat we een regel over het hoofd hebben gezien. Anders zullen huisregels hier waarschijnlijk een oplossing voor moeten gaan bieden. (Tekst: Niek)

Dominion Auteur: Vaccarino

release: okt 2008

Dit kaartspel voor 2-4 spelers bevat maar liefst 500 speelkaarten. Iedere speler begint het spel met een eigen startdeck met enkele kopermunten en landerijen. Er zijn tal van andere kaartsoorten, die in meerdere stapels de algemene voorraad vormen. Hier vind je meer geldkaarten, kaarten met winstpunten, vervloekingen en koninkrijkskaarten in alle soorten en maten. Van de laatstgenoemde kaarten worden slechts enkele sets gebruikt, wat elk potje een eigen karakter geeft. Bij dit spel zoek je de juiste balans tussen het verzamelen van kaarten met nuttige acties en kaarten met winstpunten. Aan laatstgenoemde kaarten heb je tijdens het spel niet zoveel, maar aan het einde bepalen ze wel de winnaar. De actieve speler doorloopt de drie fasen van zijn beurt. In de actiefase speelt hij een actiekaart uit en voert de instructies uit (kaarten trekken, extra inkomsten enzovoort). In de koopfase mag hij een kaart uit de algemene voorraad kopen. In de derde fase legt hij gespeelde actie- en geldkaarten af en trekt hij nieuwe kaarten van zijn eigen deck. Het spel is voorbij wanneer de stapel provinciekaarten uit de algemene voorraad is verbruikt of drie willekeurige voorraadstapels zijn uitgeput. Dan tellen de spelers de winstpuntsymbolen op de kaarten in hun eigen decks (hand en aflegstapel). De speler met de meeste punten wint.

Petersburg uitbreiding Auteurs: Tummelhofer c.s.

release: okt 2008

Deze set bevat twee uitbreidingen van Sankt Petersburg. In bester Gesellschaft bevat nieuwe kaarten en speelstukken voor een vijfde speler. Das Bankett is een oude bekende voor de lezers van Spielbox.

Carcassonne Katapult Auteur: Wrede

release: okt 2008

Carcassonne: Das Katapult is een nieuwe uitbreiding van Carcassonne. Als je een zogenaamde jaarmarkttegel trekt, wordt het spel kort onderbroken. Dan moet iedere speler met een katapult een fiche wegschieten, waarbij de actieve speler het  doelwit bepaalt. 

Mayflower Auteur: Wrede

release: sept 2008

Carcassonne: Mayflower is een nieuwe variant voor 2-5 spelers. Het toneel heeft zich verplaatst naar de Amerikaanse oostkust. De spelers zijn kolonisten, die een nieuwe wereld in westelijke richting ontdekken. Ze stichten steden, bouwen boerderijen en leggen paden aan. Uiteraard probeert iedereen zoveel mogelijk punten te scoren. De tocht naar het westen introduceert tijdsdruk in het spelsysteem. Als je te lang blijft treuzelen in het achterland, leveren onvoltooide objecten geen punten meer op. Dit is op zich best een aardig concept, maar het combineert niet goed met de bekende scoremethodes voor steden en kloosters (boerderijen). De race naar het westen gaat zo rap, dat je bijna niets kunt afbouwen. Dit is tamelijk frustrerend en doet vermoeden dat deze variant niet goed genoeg is getest. Rio Grande Games geeft het Engelstalige origineel uit, Hans im Glück doet deze Duitse editie.

Stone Age Auteur: Brunnhofer 

release: maart 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een prehistorisch landschapje met allerlei actievelden. Daar zetten de spelers hun stamleden in, om de bijbehorende acties te claimen en uit te voeren. Je kunt voedselfiches en vier soorten grondstoffen verzamelen. Daartoe gooi je per ingezet stamlid een dobbelsteen, eventueel gemodificeerd met de door jou verzamelde gereedschappen. Voedsel is relatief eenvoudig te verdienen, goud krijg je pas voor zes dobbelpunten. Voedsel heb je nodig om jouw stamleden eten te geven. Als je dit niet kunt, kost dit je grondstoffen of winstpunten. Met de grondstoffen bouw je gebouwen of koop je ontwikkelingskaarten. Op de actievelden van een dorp kun je gereedschap verzamelen, permanente voedselpunten verdienen of - romantisch - in een hutje een nieuw stamlid maken. Gebouwen en kaarten leveren winstpunten op. Vooral met de kaarten kun je veel verdienen als je de juiste verzamelstrategie hanteert. Eerste indruk: speelstukken inzetten om schaarse acties te claimen, dat hebben we de laatste jaren wel vaker gezien. Origineel is Stone Age niet, maar erg leuk is het wel. Dit is een prima resourcemanagementspel voor spelers die nog niet zijn uitgekeken op De Kathedraal en dergelijke. Angst voor de geluksfactor is niet nodig, het gereedschap nivelleert dit aardig.

Die hängenden Gärten Auteur: Li

release: maart 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers zijn tuinarchitecten die in opdracht van de koning de hangende tuin ontwerpen. Daartoe verzamelen ze eerst zogenaamde bouwkaarten, die ze vervolgens conform de regels in hun eigen tuinen aanleggen. Als je een bepaald patroon hebt gevormd, mag je een tempelstuk plaatsen en een of meer scoretegels pakken. Het is zaak met deze scoretegels mooie series te verzamelen, omdat deze meer punten opleveren.

Thurn und Taxis uitbreiding Auteur: Seyfarth

release: jan 2008

Deze nieuwe uitbreiding van het Spiel des Jahres 2006 bevat twee varianten. In "Alle Wege führen nach Rom" sturen de spelers hun geestelijken op weg naar Rome, voor een audiëntie bij de Paus. Het is de bedoeling om handig gebruik te maken van de wisselend korte en lange routes en op het juiste moment in Rome aan te komen. Deze variant introduceert een nieuw speelbord, houten koetsen en audiëntiefiches. De tweede variant "In Amt und Würden" introduceert o.a. nieuwe ambtsfiches. Deze verruimen de mogelijkheden van de hulpvaardige neutrale personen uit het basisspel. Het is nu mogelijk om extra stadskaarten te trekken, winstpunten te verdienen of een nieuw huis te plaatsen. Deze uitbreiding is momenteel al verkrijgbaar bij sommige Duitse warenhuizen (w.o. Kaufhof). Vanaf januari is de set overal te koop.

Carcassonne uitbreiding Auteur: Wrede

release: nov 2007

Carcassonne: Graf, König und Konsorten is een bundel van de bestaande kleine uitbreidingen 'Der Graf', 'König', 'Der Fluss 2' en de kleine nieuwe set 'Die Kultstätten'. Deze set wordt in eerste instantie verkocht in combinatie met het basisspel. In 2008 is de set vermoedelijk ook los verkrijgbaar.

Ming Dynastie Auteur: Watson

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Ming Dynastie is een meerderhedenspel dat zich afspeelt in zes Chinese provincies, die weer zijn onderverdeeld in drie districten. Naast de gebruikelijke landkaart bevat het speelbord zes voorraadvelden in de kleuren van deze provincies. Daar plaatsen de spelers aan het begin van een ronde vijf speelfiguren. Vervolgens vult iedereen zijn hand aan tot vijf bewegingskaarten en/of jokers. De gewone bewegingskaarten zijn gratis, maar de keuze is afhankelijk van waar jouw speelfiguren staan en daarna van de aanvoer vanaf de stapel. Voor een joker moet je een speelfiguur inleveren. Met de bewegingskaarten verplaats je jouw prins over het bord. Als hij de grens van een district passeert, moet je een passende bewegingskaart of een joker inleveren. In het district waar jouw beweging eindigt, plaats je max. 3 van jouw speelfiguren uit het voorraadveld met dezelfde kleur. De bewegingsfase eindigt pas wanneer iedereen heeft gepast. Dan wordt per district de meerderheid bepaald. In principe verschuiven de twee beste spelers 2 resp. 1 speelfiguren naar de stadswijk in dit district. Deze speelfiguren bezorgen je provinciefiches. Als je een set met 6 verschillende provinciefiches inlevert, ontvang je een flinke hoeveelheid winstpunten. Daarna mogen de spelers hun speelfiguren uit de stad terugtrekken of ze daar laten staan. Een terugtrekking bepaal je met gedekte gespeelde terugtrekkaartjes. Als ze blijven staan, leveren ze eenmalig extra punten op (voor aanwezigheid & eventueel de meerderheid), maar worden ze daarna wel uit het spel verwijderd. Na zes rondes is het spel voorbij en wint degene met de meeste punten. In eerste instantie kon ik geen (Chinese tomaten-) soep van de spelregels maken. Pa na een tijdje ploeteren viel me op dat men de samenvatting van een ronde en de gedetailleerde regels door elkaar had geschud. Na het trucje met de schaar beschik ik nu wel over twee leesbare foldertjes. Ming Dynastie is ongetwijfeld een degelijk meerderhedenspel, maar tijdens een eerste – onvolledig – proefpotje werd ik nog niet warm van binnen. Op de een of andere manier voelde het een tikje gekunsteld en mechanisch aan. De ‘klik’ tussen thema en spelsysteem is mij ontgaan.

Oregon Auteurs: A&E Berg

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Dit is een tactisch familiespel over de kolonisatie van het Wilde Westen. Het speelbord toont een nogal abstract landschap met meerdere rijen en kolommen, die zijn voorzien van symbolen. Dezelfde symbolen vind je terug op landschapskaartjes. Tijdens het spel plaatsen de spelers speelfiguren en/of gebouwen op dit speelveld. Speelfiguren plaats je met twee landschapskaartjes, gebouwen met een landschapskaartje en een gebouwkaartje. Zodra speelfiguren en gebouwen elkaar raken, genereren de gebouwen winstpunten. Je krijgt ook punten voor groepjes eigen speelfiguren. Iedere speler beschikt over een fiche dat een dubbele beurt mogelijk maakt en een fiche dat je kunt gebruiken als een joker. Je kunt deze fiches heractiveren door speelfiguren naast het juiste gebouw te plaatsen. Ik houd deze korte beschrijving bewust abstract, omdat het ‘wilde westen thema‘ nogal kunstmatig aanvoelt. Ook inhoudelijk heeft dit spel op mij geen verpletterende indruk gemaakt. Het is namelijk nogal frustrerend wanneer je geen speelfiguren op interessante locaties kunt plaatsen, omdat je domweg steeds de verkeerde kaartjes trekt. Deze middenklasser met te weinig sfeer en enkele frustratiepuntjes zal mijn spellenkast niet halen.

Carcassonne uitbreiding Auteur: Wrede

release: okt 2007

Carcassonne: Abtei und Bürgermeister is een nieuwe uitbreiding voor het populaire legspel Carcassonne. Deze set bevat 12 nieuwe speelstukken en 18 nieuwe tegels. De set introduceert een boerderij, waarmee je een boerentelling tijdens het spel kunt afdwingen. De Abdij is een speciaal klooster waarmee je de omringende velden kunt afsluiten en tellen. Meer informatie volgt.

Ponte del Diavolo Auteur: Ebel

release: april 2007

Dit tactische tweepersoonsspel is een hommage aan de overleden spelauteur Alex Randolph. De spelers bouwen in dit abstracte legspel aan de eilanden van Venetië en proberen deze eilanden met bruggen te verbinden. Het bord bevat een speelveld van 10 x 10 velden, waarop de spelers beurtelings hun landtegels plaatsen. Een groep van vier landtegels vormt een eiland. Naast een eiland mag alleen de tegenstander nog landtegels plaatsen. De actieve speler plaatst of twee landtegels of één brug. Een brug mag alleen over water worden gebouwd en verbindt twee eigen landtegels. Door de tussenliggende watervelden te bebouwen, probeer je te verhinderen dat jouw tegenstander bruggen bouwt. Elk eiland levert 1 winstpunt op. Door bruggen verbonden eilanden stijgen in waarde: +1, +2 enzovoort.

Wikinger Auteur: Kiesling

release: maart 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler controleert een Vikingstam. In zes rondes bemachtigen de spelers nieuwe land- of schiptegels en volgelingen (in zes kleuren c.q. soorten, van vissers tot krijgers). De actieve speler kiest een tegel en de bijbehorende volgeling uit het aanbod op het speelbord. Deze “schijf” met 12 velden bepaalt hoeveel dit hem kost. Een landtegel wordt meteen aangelegd. Als dit in de passende rij gebeurt, gaat de volgeling mee. Schiptegels worden ook aangelegd, maar neutraliseren sommige volgelingen bij tellingen. Met een krijger kun je een aanval van een schip afweren. Als de 12 tegels zijn verkocht, volgt een telling. Bij de tellingen krijg je soms geld en verder winstpunten voor volgelingen en afgeweerde schiptegels. Na zes rondes wordt afgesloten met een eindtelling, waarbij de gebieden en de vissers punten opleveren.

Thurn und Taxis II Auteur: Seyfarth

release: feb 2007

Sinds 1995 is het gebruikelijk dat het commerciële succes van een Spiel des Jahres wordt opgerekt met een of meer uitbreidingen, zo ook bij Thurn und Taxis. De nieuwe doos Thurn und Taxis - Glanz und Gloria is een uitbreiding annex zusterspel voor het Spiel des Jahres van 2006. Deze set wordt gespeeld op een nieuw bord en bevat uiteraard nieuwe stadkaarten, maar je hebt ook materiaal van het basisspel nodig. Het nieuwe bord bevat 23 steden in het noorden van Duitsland (incl. België en Nederland). De regels zijn gedeeltelijk aangepast. De stadkaarten worden niet uitsluitend gebruikt om routes te verlengen, maar ook als extra paarden om het bereik van jouw postkoets uit te breiden. Het is vooral leuk om een door een medespelers begeerde stadkaart als paard voor jouw koets te plaatsen. Deze uitbreiding bevat tevens nieuwe bonusfiches, o.a. voor de eerste gast in bepaalde steden.

Informatie over oudere titels: archief.

Nieuws > Releases > Hans im Glück


Top