Update: 03-10-10

Nieuws > Releases > Giuoco

Giuoco

Website


Lino Auteur: vd Bulk 

release: okt 2010

Een abstract bordspel voor twee spelers. In Lino leg je om de beurt een steen van je eigen kleur. Leg je de laatste steen in een rij (horizontaal, verticaal of diagonaal), dan scoor je evenveel punten als er stenen in die rij liggen. Met één steen kun je meer rijen sluiten en dus extra punten behalen, maar je moet je punten wel zelf claimen. Nadat alle stenen gezet zijn, krijg je nog eens 10 bonuspunten voor elke 4 op een rij in de eigen kleur, tot maar liefst 40 voor 7 op een rij. Vooral met deze punten wordt het spel beslist. Spelers met ervaring in 4 of 5 op een rij (go-bang of renju) hebben een duidelijk voordeel. Het variabele bord dat je aan het begin 'verbouwt', zorgt voor afwisseling. Nog meer afwisseling komt in het spel als je de andere kant van de bordtegels gebruikt. Nu leveren onbezette velden op het einde ook nog punten op, en kun je op sommige plaatsen ook scoren door er meer stenen omheen te leggen dan je tegenstander.
(Tekst: Niek Ederveen)
Koplopers & Dwarsliggers Auteur: vd Bulk 

release: sept 2009

Een bordspel voor 2-4 spelers. Koplopers & Dwarsliggers is een treinenspel, dat zich afspeelt op een kaart van Nederland. Op het speelbord is Nederland verdeeld in vijf gekleurde regio’s. Daar vind je tientallen stations en de tussenliggende spoorverbindingen. Op ieder station ligt aan het begin een reizigerfiche klaar (waarde 100-250). Deze reizigers haal je op met jouw treinen, waarna je ze op hun eindbestemming moet afleveren. Iedere speler mag hiertoe maximaal drie treinen bouwen. Bouwen kost je actiepunten, waarvan je er elke beurt vijf mag besteden. Met jouw acties kun je verder treinen afbreken, rijden, combineren, splitsen of ombouwen (voor leken: de rijrichting 180 graden wijzigen). Verder kun je reizigers ophalen, wegbrengen of laten overstappen. Je kunt ook nog medespelers blokkeren met verstoringskaarten, die het slachtoffer met een spoedreparatie kan verhelpen. Afgeleverde reizigers bewaar je in een scorebakje. De speler die aan het einde van het spel de meeste reizigers heeft afgeleverd, is de winnaar.

Eerste indruk: een vlot en toegankelijk familiespel over het vinden en uitvoeren van efficiënte treinroutes. Koplopers & Dwarsliggers is een leuke combinatie van optimaliseren en tegenstanders plagen. Dit is een geslaagde start van deze nieuwe Nederlandse uitgever.


Nieuws > Releases > Giuoco


Top