Update: 11-03-12

Nieuws > Releases > The Game Master

The Game Master

Website


Apenjungle Auteur: Knizia

release: mei 2012

Dit kinderspel voor 2-5 spelers is een nazaat van bekende geheugenspellen als Memory. Beschrijving van de uitgever: de apen gaan op zoek naar lekker eten. Ze slingeren van liaan naar liaan om het eten te vinden. Waar is het eten en waar zijn de apen? Houd ze goed in de gaten! De speler die zijn geheugen het best gebruikt wint. Apenjungle heeft 3 niveaus.
Leader 1 Auteurs: Leclercq & Ollier 

release: dec 2011

Leader 1 Hell of the North is een wielrenspel voor 2-4 spelers. Het spelsysteem is gebaseerd op de voorganger Leader 1 van de Italiaanse uitgever Ghenos. Beschrijving van de uitgever: in dit nieuwste tactische bordspel kun je zelf de etappes van de Tour de France bepalen. Ga je voor het klassement om de tour te winnen, of gebruik je jouw knecht om met een massasprint de andere ploegen te slim af te zijn? Leader 1 – Hell of the North – geeft je ook de kans om je met anderen te meten tijdens de Noordelijke Klassiekers. Met de ontwikkeling van Leader 1 werd 16 jaar geleden gestart. In Hell of the North heb je meer variatie in terrein met asfalt en de verraderlijke kasseien. Hierdoor kun je elkaar ook uitdagen met een Noordelijke Klassieker. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos door de verschillende terreintegels van bergen, heuvels, vlakke gebieden en afdalingen, die samen steeds weer een nieuwe wedstrijd vormen.
Fortuna Auteurs: Rieneck & Stadler 

release: sept 2011

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord bevat een vereenvoudigde weergave van Rome, waarop iedere speler zijn eigen scorespoor van 15 stappen moet bewandelen. Actiekaartjes zorgen voor de aanvoer van grondstoffen, geld en andere voordelen. Als je een actie hebt uitgevoerd, dump je de kaart bij een medespeler en pik je een van zijn actiekaarten. Vervolgens gooi je een of meer dobbelstenen. Hiermee bepaal je welk bonusveld je kunt activeren. Als je aan de voorwaarde van het gekozen veld voldoet, ga je een of meer stappen vooruit op jouw scorespoor. Niet gekozen bonusvelden worden voorzien van muntjes. Zo'n veld levert in de volgende ronde een privilegekaartje op, dat goed is voor winstpunten of gratis grondstoffen. Meer informatie: 1e indruk.
Loch Ness Auteur: Obert 

release: okt 2010

Loch Ness is een kinderspel voor 2-5 spelers. Iedereen kent de legende van het monster uit dit wereldberoemde meer. De spelers zijn toeristen die foto’s van ‘Nessie’ willen maken. Je plaatst jouw toeristen op de oever en probeert daarna met de dobbelsteen het monster naar de juiste plek te krijgen. Je trekt fototegels uit een zak, waarmee je de kop, rug en staart van ‘Nessie’ vormt. Een combinatie van handig spel en geluk levert de beste foto op.
Imperial 2030 Auteur: Gerdts 

release: okt 2010

Een bordspel voor 2-6 spelers. Het spelsysteem is gebaseerd op Imperial van Eggert Spiele. De spelers zijn internationale investeerders. Ze verstrekken kredieten aan zes grootmachten en proberen daarmee invloed te verzamelen. De grootste geldschieter van een land bepaalt daar de politiek. De grootmachten zijn op zoek naar mogelijkheden voor expansie en zullen daarom andere landen aanvallen. Om het spel te winnen, moet je jouw kapitaal vergroten en de machtigste landen kredieten verlenen. Aan het begin van het spel weet je uiteraard nog niet welke landen aan het einde van de rit de meeste macht hebben. Imperial maakt geen gebruik van dobbelstenen of speelkaarten. Voor het kiezen van de verschillende acties wordt de van deze spelauteur bekende actiecirkel gebruikt.

Rotterdam Auteur: Van Tol 

release: sept 2010

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een heruitgave. Aan de spelregels zijn twee nieuwe varianten toegevoegd. Meer Informatie over het spelsysteem: recensie.
Antwerpen Auteur: Van Tol 

release: sept 2010

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een vervolg op het bordspel Rotterdam, dat in samenwerking met een Belgische uitgeverij op de markt wordt gebracht. Antwerpen is uiteraard gebaseerd op het spelsysteem van Rotterdam, maar de regels zijn op onderdelen aangepast. In dit spel speelt bijvoorbeeld de controle over de binnensluizen een belangrijke rol. Meer Informatie over het spelsysteem: recensie.

Tobago Auteur: Allen

release: mei 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelbord toont een eiland met meerdere terreinsoorten. Daarop worden aan het begin enkele hutjes, palmboompjes en beelden geplaatst, waarna iedere speler zijn terreinwagen mag neerzetten. Wat gaan we daar doen? Schatten zoeken en opgraven! Er zijn schatten in vier kleuren. De exacte locatie van een schat wordt pas bekend, nadat een of meer spelers aanwijzingkaarten voor deze schatkleur hebben uitgespeeld. Je markeert een gespeelde aanwijzing met een eigen fiche. Door deze kaartjes vallen er steeds meer gebieden af.  In plaats van kaarten spelen, mogen de spelers ook rondscheuren in hun wagens. Als jouw wagen op de juiste plek staat, mag je een ontdekte schat opgraven. Dan worden er schatkaartjes getrokken, door de rechthebbenden bekeken, vervolgens geschud en daarna in volgorde verdeeld. Er zitten ook nog twee vervloekte schatten in, die een opgraving verstoren. Meer informatie: recensie.

Het Koopmanshuis Auteur: Feld 

release: april 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het spel speelt zich af in het handelscentrum van de Hamburgse haven anno 1900. Schepen met kostbare goederen doen de haven aan, de spelers proberen deze goederen te bemachtigen. Er worden kaarten te koop aangeboden. Iedere speler bezit drie koopmannen, die één voor één om de beurt aan een kaart worden toegewezen. Als de koopmannen zijn geplaatst, worden de kaarten verkocht. Liggen er meerdere koopmannen bij dezelfde kaart, beslist de bezitter van de eerste koopman of hij deze kaart wil hebben. De kostprijs is gelijk aan het aantal koopmannen dat op deze kaart is gespeeld. Als hij de kaart koopt, betaalt hij de prijs en wordt de volgende kaart afgehandeld. Ziet hij af van de koop, dan verlaat hij deze kaart en mag de volgende koopman de kaart voor 1 muntje minder kopen. Via deze kaarten verkrijg je goederen en de nodige extraatjes. Met de goederen kun je jouw contracten vervullen, wat je winstpunten oplevert. Andere kaarten kun je direct omzetten in geld, wat je hard nodig hebt om nieuwe kaarten te bemachtigen. Je moet overigens niet alleen jouw pakhuizen vullen, maar jezelf ook beschermen tegen brandgevaar. Als je dit verwaarloost, moet je winstpunten inleveren.

Klussen met Koeien Auteur: Hans van Tol 

release: april 2010

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Beschrijving van de uitgever: de koeien hebben grootse plannen met de boerderij. Bertha, Gretha, Johanna, Jacoba en Klara gaan op zoek naar geschikte stieren met goed gereedschap om al hun wensen te vervullen! Maar waar zijn de stieren die het zware werk moeten gaan doen? Als ze goed zoeken vinden ze schaftende stieren in de bouwkeet, luierende stieren in de stal, gewonde stieren in de EHBO post en stieren die al een half uur op de WC zitten. Tijd voor actie! In Klussen met Koeien ben jij de bouwopzichter die de stieren aan het werk moet zien te krijgen.

Gooische Koeien Auteur: Hans van Tol 

release: april 2010

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Beschrijving van de uitgever: de koeien hebben een prachtige villa laten bouwen. Nu nog een rijke stier, die mooie en vooral dure design spulletjes voor ze koopt. De Gooische Koeien zijn dol op shoppen. Een mooie ring met een knoeperd van een diamant er op, een design tasje, chique schoentjes, een eigen trendy uiermobiel en een heuse bling bling zonnebril liggen voor het grijpen. Naast koopkrachtige stieren vormt de plezierstier ook een belangrijke accessoire. Opletten voor de FAKE kaart, want je wilt natuurlijk niet met namaakspul gezien worden. Echte Gooische Koeien weten precies wat ze willen!

DOS gevechtskaartjes Auteur: Hans van Tol 

release: ????

Een uitbreiding van het bekroonde bordspel De Ontembare Stad. Meer informatie volgt.

Opera Auteur: Hans van Tol 

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spel draait om het organiseren van opera’s in zes Europese steden. De spelers bemachtigen operahuizen in deze steden en vullen deze zalen met fiches van componisten. Deze componisten vind je ook terug op een waardespoor op het speelbord, waar hun steeds wisselende populariteit wordt bijgehouden. Het is uiteraard de bedoeling om de meeste winstpunten te verdienen, maar dit lukt je niet als je de geldstroom niet op orde houdt. Concentratie in weinig steden levert meer geld op, maar veel winstpunten verdien je door in veel steden aanwezig te zijn. De actiemotor bestaat uit meerdere rollenkaarten (een architect voor het bouwen van operazalen, een criticus om de populariteit van componisten te beïnvloeden, een impresario om componistenfiches te bemachtigen, een dirigent om de waarde van jouw opera te verhogen enzovoort). Aan het begin van een ronde bieden de spelers een blinde geldsom. Deze bedragen bepalen de speelvolgorde en het budget waarmee de spelers hun acties betalen. De uitputting van het budget heeft direct invloed op de speelvolgorde. Meer informatie: eerste indruk.

Zwarte Kater Auteur: Mühlhäuser 

release: juni 2009

Een variant op 'balletje balletje' voor 2-9 spelers. De spelleider toont vijf verschillende voorwerpen, bedekt deze met vijf kommetjes en verplaatst vervolgens drie van deze kommetjes. Ten slotte vraagt hij de spelers onder welk kommetje een bepaald voorwerp ligt. De spelers wijzen een kommetje aan met hun muizen. Als je het goed hebt, krijg je kaas. Heb je het fout, moet je kaas inleveren. Bij de zwarte kat moet je zelfs twee kaasstukken inleveren.

Hotel Amsterdam Auteur: Hans van Tol 

release: juni 2009

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelveld bestaat uit een raster van losse tegels, dat wordt omringd door een kanaal met een rondvaartboot. Elke tegel heeft twee kanten. De dagzijde toont keurige toeristische attracties, op de nachtzijde vind je de wilde kant van onze hoofdstad. Iedere speler plaatst in de loop van het spel zijn twee hotels op twee kruispunten van vier tegels. De actieve speler gooit een zwarte en een witte dobbelsteen (waarde 1-3). De som bepaalt de beweging van een rondvaartboot en de aanvoer van nieuwe toeristen. Met de witte steen verplaats je de burgemeester, die op het kruispunt waar hij stopt een tegel van nacht naar dag mag draaien. Met de zwarte steen doe je het omgekeerde met de nachtwachter. Als een tegel wordt omgedraaid vluchten de aanwezige toeristen naar een identieke attractie met de minste toeristen. Als je dit een beetje handig doet, eindigen ze naast jouw hotels. Je wint het spel zodra 12 toeristen naast jouw hotels staan. Hotel Amsterdam is een licht en leuk tactisch spel met een plaagelement en een toefje ‘Memory’.

Cuba uitbreiding Auteurs: Rieneck & Stadler 

release: mei 2009

Met deze uitbreiding van het bordspel Cuba duurt het spel acht ronden. Uiteraard worden nieuwe gebouwen en schepen geïntroduceerd. Sommige nieuwe schepen vervoeren maar één goederensoort. Een interessant nieuw gebouw is het casino, waar je geld in winstpunten kunt omzetten. Deze uitbreiding bevat verder zes nieuwe karakters, die op een apart bordje klaarliggen. Iedere speler kan ze gebruiken, maar elk karakter komt slechts één keer voor. Het zesde karakter is niet in te huren, maar activeert een speciale gebeurtenis.

De Koningsburcht Auteurs: I. & A. Brand 

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont de contouren van een indrukwekkende burcht in aanbouw. De spelers zijn bouwmeesters, die grondstoffen en daalders nodig hebben om een bijdrage te kunnen leveren aan de bouw van deze burcht. Iedere speler beschikt over een gelijke set karakterkaarten. De spelers spelen ronde na ronde tegelijk één kaart uit, die vervolgens wordt uitgevoerd. De gespeelde kaarten krijg je pas terug wanneer je jouw bouwmeester speelt. De karakterkaarten worden in een bepaalde volgorde uitgevoerd. Aangezien de karakters elkaar beïnvloeden en de spelers van elkaars karakters kunnen profiteren, moet je dit een beetje handig proberen te plannen. In de burcht is ruimte voor 23 verschillende bouwwerken. Hiervoor heb je de vijf verschillende grondstofsoorten nodig. Het speelbord is dubbelzijdig. Op de achterzijde vind je een winterbord, die met een set extra kaarten voor nieuwe uitdagingen zorgt. Meer informatie: preview.

Het Verraad Auteur: Hans van Tol 

release: okt 2008

Een uitbreiding voor het bekroonde bordspel De Ontembare Stad. Promotietekst van de uitgever: De groei van De Ontembare Stad trekt niet alleen arbeiders en ridders met het hart op de juiste plaats aan. Ook duistere figuren vinden hun weg naar de stad. Er gaan zelfs verhalen dat er een Zwarte Meester op komst is. Weten de rechtgeaarde Grootmeesters het kwaad te keren en De Ontembare Stad te redden van de ondergang? Wie is sterk genoeg om weerstand te bieden tegen de verleiding van macht en invloed? De continue dreiging van de komst van de Zwarte Meester leidt tot een voelbare spanning in dit uitzonderlijke vervolg op De Ontembare Stad: het verraad lonkt. Het Verraad is in feite een bundel varianten en uitbreidingen, waaronder: De Zwarte Meester (de zwarte kant van De Ontembare Stad); een strategische variant waarin de geluksfactor tot nul wordt gereduceerd; nieuwe categorieën gebouwen en speciale karakterkaarten. 

Masters of Trade Auteur: Hans van Tol 

release: sept 2008

Dit is een uitbreiding van het bordspel Rotterdam. Het spelsysteem wordt in deze set flink aangepakt. De spelfasen van een ronde worden niet meer gezamenlijk doorlopen. De spelers plannen nou hun eigen acties, door dokwerkers op een planbord in te zetten. Daar zijn de volgende - soms schaarse - acties beschikbaar: reder (schepen plaatsen en laden, grondstof ontvangen en grondstoffen verhandelen), kapitein (tweemaal een kleur kiezen en varen), scheepsmaat (scheepskaarten), verlader (overslag van schepen in havens en productie in havens met fabrieken), handelaar (producten verhandelen), marketeer (opdracht vervullen), kassier (geld ontvangen) en de fabrikant (fabriek bouwen - die leveren je extra productkaarten op).

Koe Zoekt Boer Auteur: Hans van Tol 

release: april 2008

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Beschrijving van de uitgever: Bertha, Gretha, Jacoba, Johanna en Klara zijn naarstig op zoek naar de ideale boer. In het humoristische kaartspel Koe zoekt Boer helpen de spelers deze wanhopige koeien in hun zoektocht naar de Superboer. De stemming in de koeienstal stijgt snel bij het zien van de stoere stier. Ook een volle ruif draagt bij aan een beter humeur. De spelers proberen ondanks het wisselvallige weer zoveel mogelijk koeien op hun boerderij blij te maken. Wie vat de koe bij de horens?

Cuba Auteurs: Rieneck & Stadler 

release: april 2008

Dit bordspel voor 2-5 spelers is ontworpen door het duo dat ons vorig jaar op De Kathedraal trakteerde. Iedere speler heeft een eigen plantage, waar hij landbouwproducten en andere bodemschatten kan winnen. Er is verder een centraal speelbord, met o.a. een markt voor handelsgoederen (landbouwproducten, rum en sigaren), een haven voor het verschepen van deze handelgoederen voor winstpunten, een parlement waar de wetten worden vastgesteld en uiteraard een scorespoor voor de winstpunten. Er zijn verder 25 gebouwen, die de spelers in de loop van het spel op hun plantagevelden kunnen bouwen en die allerlei voordelen opleveren (zoals geld, winstpunten, goederen of extra stemmen). Iedere speler beschikt over vijf actiekaarten met personen, waarvan hij er vier gebruikt om zijn acties van deze ronde uit te voeren. De arbeider activeert plantagevelden (rij & kolom) op jouw bordje, de handelaar is actief op de markt, de architect bouwt een gebouw (tegen betaling van de vereiste grondstoffen), de voorman activeert een of meer gebouwen op jouw plantage en de burgemeester verdient winstpunten door handelsgoederen te verschepen. De vijfde persoon wordt afgevaardigd naar het parlement. Zijn waarde (1-5) bepaalt hoeveel stemmen hij daar heeft. Je kunt met peso’s stemmen bijkopen. In een verkiezing wordt bepaald welke twee nieuwe wetten worden aangenomen. Er zijn vier categorieën wetten: een belasting in geld, een heffing in goederen, een subsidie in winstpunten en een restcategorie. Deze wetten kunnen veel invloed hebben. Als de huidige subsidie perfect aansluit op jouw bezittingen, wil je voorkomen dat deze door een nieuwe wet uit dezelfde categorie wordt vervangen. Meer informatie: recensie.

Skyline of the World Auteur: Hans van Tol 

release: okt 2007

Een nieuwe editie van dit bouwspel voor 2-4 spelers. Op een langwerpig eiland met meerdere bouwplaatsen ontstaan in de loop van het spel de nodige torenflats. Deze tweede editie zit in een nieuwe doos, heeft een nieuw speelbord en bevat extra materiaal en regelvarianten. Bezitters van de eerste editie kunnen voor een zacht prijsje een setje met het nieuwe spelmateriaal kopen.

Rotterdam Auteur: Hans van Tol 

release: april 2007

Een bordspel over transport en logistiek in de Rotterdamse haven. Promotietekst van de uitgever: The Game Master heeft een enerverend havenspel ontwikkeld waarin jij als ondernemer de benodigde grondstoffen uit alle delen van de wereld met jouw schepen naar de Rotterdamse haven vervoert. In de haven worden de grondstoffen verwerkt tot producten. Maar let op! Het kan heel druk zijn in de Rotterdamse haven! Weet jij op tijd jouw volgeladen schepen naar de juiste havens te leiden en producten als brood, jam, benzine en kleding op de juiste momenten aan te bieden? Dan ben jij wel misschien de havenbaron van Rotterdam! [...] Het spel bevat alle aspecten van de haven waaronder het laden van grondstoffen, varen met schepen, overslag in de havens, verwerking tot producten en de mogelijkheid tot ruilen van producten. Door de verrassende spelwerking met speciale vaargeulen, geheime opdrachten en hoge mate van interactie garandeert dit spel eindeloos spelplezier voor iedereen. Meer informatie: recensie.

Section X Auteur: Bulk

release: sept 2006

Dit bordspel voor 2-4 spelers speelt zich af in en rond een gevangenis op een eiland voor de kust van de VS. Het is de bedoeling om gevangenen te laten ontsnappen. De spelers bouwen aan een netwerk van tunneltegels, vanuit een gevangenis op het midden van het speelbord. Via jouw tunnelsysteem probeer je jouw speelstukken te laten ontsnappen. De interactie wordt geregeld door het wegkapen van tunneltegels of het plaatsen van deuren. Aan het einde van een speelfase storten de tunnels in en loop je het risico dat je speelfiguren verliest. Het spel is voorbij zodra iemand vijf speelstukken in veiligheid heeft gebracht.

10 Auteur: Hans van Tol 

release: mei 2006

Een kaartspel voor 2-7 spelers. Het spel duurt tien ronden, die worden aangegeven door rondekaarten (met 1-10 strafpunten). Iedere speler begint met 1 joker, 3 normale en/of strafkaarten (waarde 0-10 resp. 1-8) en 7 fiches. De startspeler legt een open of gedekte handkaart neer. Hij mag deze kaart beschermen met 1 of 2 fiches. Daarna doen de andere spelers hetzelfde. Vervolgens mag de actieve speler een bod doen op een kaart van een medespeler. Er wordt geboden met fiches (minimaal 1 + eventuele bescherming). De hoogste bieder ruilt zijn kaart met de verkoper en betaalt hem de geboden fiches. De actieve speler kan een onbeschermde kaart kopen voor 1 fiche, dat in de pot belandt. Na deze biedfase verdwijnen alle beschermingsfiches in de pot. Dan mogen alle spelers een tweede open kaart spelen, mits ze hun eerste kaart nu open draaien. Het is de bedoeling dat de som van deze kaarten zo dicht mogelijk bij de 10 komt (het is verboden om de waarde 10 te overstijgen). Vervolgens moet de speler met de laagste waarde de deze ronde uitgespeelde kaarten en de rondekaart op zijn scorestapel leggen. De winnaar krijgt alle fiches uit de pot. Aan het begin van de volgende ronde vult iedereen zijn hand aan tot 4 kaarten. Het spel eindigt na de 10e ronde of na het uitputten van de kaartstapel. Dan voegt iedereen zijn handkaarten aan zijn strafpuntenstapel toe (bij een voortijdig einde wordt de laatste verliezer getrakteerd op alle resterende rondekaarten). Elk fiche is 2 pluspunten waard.

Skyline of the World Auteur: Hans van Tol 

release: sept 2005

Skyline is een bouwspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een langwerpig eiland met meerdere bouwplaatsen. In de loop van het spel vullen de spelers het speelbord met hun bouwstenen, waardoor de nodige torenflats ontstaan. Deze torenflats bestaan uit maximaal 5 etages. De eigenaar van de hoogste etage bezit de flat. De vijfde etage is het zogenaamde penthouse.

De spelers beginnen het spel met een voorraad bouwstenen, een startkapitaal van 10 munten, 3 bonuskaarten en een geheime opdrachtkaart. Drie van jouw bouwstenen (1-1-2) vormen jouw actieve voorraad, de rest moet je later tegen betaling activeren. Er is ook nog een algemene voorraad met 6 neutrale bouwstenen. De bonuskaarten tonen een bepaalde configuratie van 3 of 4 bouwstenen. Als jij deze tijdens jouw beurt weet te vormen, verdien je 5-8 munten. De opdrachtkaart toont een configuratie van 4 bouwstenen, die je aan het einde van het spel 2 winstpunten oplevert. Het speelgeld heb je nodig om bouwstenen te activeren en te bouwen.

Aan het begin van jouw beurt ontvang je inkomsten voor de door jou gecontroleerde torenflats. Dan tel je de waarde van de bovenste etages van jouw sterkste verbonden groep bij elkaar op en ontvang je dit bedrag in munten. Een penthouse levert overigens geen geld op.

Vervolgens mag je een of meer van jouw actieve bouwstenen op het bord plaatsen. Hiervoor moet je betalen. Een eerste etage kost 1 munt, een tweede 2 munten, een derde 4 munten, een vierde 6 munten en een penthouse 10 munten. De etages mogen alleen in de juiste volgorde worden gebouwd. Als je een bouwsteen op een etage van een medespeler plaatst, betaal je de bouwkosten aan deze speler. Dit is bij de hogere etages onvermijdelijk, omdat het is verboden om twee eigen bouwstenen direct op elkaar te stapelen. Om een torenflat te laten groeien, zal er dus regelmatig een stuivertje gewisseld worden. Hier komen de neutrale stenen om de hoek kijken. Als je zo’n steen inzet, kun je de controle over de flat behouden. Met een neutrale steen kun je ook een medespeler treiteren, door een van zijn flats af te bouwen en daarmee te neutraliseren.

Aan het einde van jouw beurt investeer je in nieuwe bouwstenen. Tegen betaling van 1-10 munten (afhankelijk van de etagesoort) plaats je het gewenste aantal stenen in jouw actieve voorraad. Zorg ervoor dat je verschillende etagesoorten activeert. Het kan geen kwaad hierbij te anticiperen op de plannen van jouw medespelers. Het is immers prettig om te kunnen reageren op overnames.

Het einde van het spel wordt ingeluid door de speler die als eerste zijn derde penthouse op het bord plaatst. Dan komen de andere spelers nog één keer aan de beurt en volgt de puntentelling. Ieder penthouse is dan 1 winstpunt waard. Je krijgt verder 1 winstpunt als je een torenflat op een van de drie gele bouwplaatsen bezit. Als je de configuratie op jouw opdrachtkaart hebt gebouwd, verdien je 2 winstpunten. In theorie kun je dus 8 winstpunten behalen, maar hiervoor heb je wel drie matige tegenstanders nodig.

Eerste indruk: een kostelijk bouwspel, waarbij het geld schaars is, je elkaar constant het leven zuur maakt en de eindfase een spannende race om de winst oplevert. Dit spel bevat voldoende pit om ook de verwende veelspeler te vermaken.

De Ontembare Stad Auteur: Hans van Tol 

release: sept 2004

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het ronde spelbord bevat een afbeelding van een stad en tientallen velden, die de spelers in de loop van het spel met hun speelfiguren bezetten en waarop ze vervolgens gebouwen mogen plaatsen. Op elk veld is afgebeeld hoeveel geld het kost om het te bezetten. Het uitspelen van gebouwenkaartjes kost ook geld. Sommige gebouwenkaartjes mag je niet op elk willekeurig veld plaatsen. Bepaalde gebouwen moeten bijv. verplicht op een weg worden geplaatst, anderen mogen beslist niet op een rivier liggen. Aan het begin van het spel mag elke speler een drietal gebieden bezetten, met een totale kostprijs van 10. Verder ontvang je een paar gebouwenkaartjes en een startkapitaal van vijf munten. Elke ronde trekt de actieve speler een kaartje van de stapel. Als dit een gebeurteniskaartje is, ondergaan alle spelers de desbetreffende positieve of negatieve gebeurtenis. Vervolgens trekt de actieve speler een vervangende kaart. Als dit een gebouwenkaart is, bepaalt de kleur welke gebouwensoort deze beurt geld oplevert. Als er een paars stadsgebouw is getrokken, moeten de spelers eerst belasting betalen. Dan mag iedereen maar vijf munten overhouden. Iedere speler kiest vervolgens één van zijn uitgespeelde gebouwen in de afgebeelde kleur en ontvangt de afgebeelde opbrengst in munten. In sommige gebieden wordt deze opbrengst verhoogd door een gebiedsbonus. Vervolgens neemt de actieve speler het kaartje in de hand. In zijn beurt mag de actieve speler twee gebieden claimen en twee gebouwen stichten. Uiteraard moet je de vereiste kosten aan de bank betalen. Als je een enkel gebied van een medespeler insluit, neem je dit gebied en een eventueel aanwezig gebouw over. De actieve speler mag ook een dicht kaartje van de stapel kopen. De laatste actiemogelijkheid is de aanschaf van een actiekaartje. Met deze actiekaartjes kun je allerlei rottigheid uithalen, waaronder de verrassende overname van een gebouw van een medespeler. Aan het einde van jouw beurt ontvang je winstpunten voor de in deze beurt gestichte en overgenomen gebouwen. Als jij de meeste gebouwen van een bepaalde kleur bezit (minimaal 3), krijg je een bonuskaart die extra winstpunten oplevert (in de stijl van de “grootste riddermacht” uit Catan). Deze winstpunten worden op een scorespoor geregistreerd. Sommige velden op dit scorespoor leveren je een gratis actiekaartje op. Zodra iemand het vereiste aantal punten heeft bereikt, is de winnaar bekend.

Block It! Auteur: Hans van Tol 

release: sept 2004

Een abstract bordspel voor 1-4 spelers. Het spelbord wordt gevuld met 25 tegels. Elke tegel heeft vier kwarten (zwart, rood, geel en blauw) en een staafje, waarmee je de tegel kunt oppakken. Iedere speler ontvangt drie blokjes in zijn eigen kleur. Het is de bedoeling om deze blokjes als eerste op het bord te plaatsen. De actieve speler gooit een dobbelsteen met symbolen. De worp bepaalt de uit te voeren actie: 1 of 2 kaartjes draaien, kaartjes verwisselen of een blokje verwijderen. Als jij met vier kwarten een vierkant in jouw kleur vormt, plaats je er een van jouw blokjes. Deze tegels worden niet meer verplaatst of gedraaid (tenzij iemand jouw blokje weet te verwijderen). 


Nieuws > ReleasesThe Game Master


Top