Update: 20-12-09

Nieuws > Releases > Fragor

Fragor

Website


Savannah Tails Auteurs: Lamont & Lamont

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelveld wordt opgebouwd uit losse bordjes met velden in vier kleuren. Dezelfde kleuren vind je terug op jouw 20 bewegingskaartjes (van elke kleur een setjes met de waarde 2-6). Iedere speler heeft verder één eigen struisvogel, een houten ‘Meep-meep-meeple’). Je begin het spel met vier kaarten. Je speelt een kaart, beweegt jouw struisvogel en trekt een kaart. De waarde van de kaart bepaalt hoeveel velden je beweegt, de kleur bepaalt op welk veld je moet eindigen. Je kunt niet door andere struisvogels bewegen en moet verder rekening houden met obstakels op het speelveld in de vorm van roofdieren. Als je een waterplaats passeert, krijg je een bonusfiche. Hiermee kun je een van jouw bonuskaarten activeren, die het leven van een hollende struisvogel (meestal eenmalig) aangenamer maken. Meep, meep…………………….

Snow Tails Auteurs: Lamont & Lamont

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-5 spelers. Op een speelveld, dat uit losse delen wordt samengesteld, racen de spelers op door honden voortgetrokken sleeën. Voor de beweging gebruik je speelkaarten. Je hebt een eigen deck met 20 kaarten (waarde 1-5). In je beurt speel je 1-3 kaarten van dezelfde waarde op jouw sleebordje. Je speelt ze als hond of om de stand van jouw rem te wijzigen. Jouw slee beweegt vervolgens een aantal velden voorwaarts (honden minus rem). Tijdens de beweging glijdt de slee zijwaarts in de richting van de sterkste hond in jouw span. Hierdoor kun je de zijkant van het circuit rammen. Als je te hard door een bocht gaat, kun je ook schade oplopen. Roekeloze spelers verzamelen aldus schadekaarten, die hun kaarthand een aantal rondes beperken. Als jouw span goed is samengesteld, verdien je een bewegingsbonus die gelijk is aan jouw positie in de race.

Leapfrog Royal Auteurs: Lamont & Lamont

release: okt 2008

Een luxe heruitgave van een racespel voor 2-6 spelers. Iedere speler beschikt over één kikker en zes genummerde leliebladen in zijn kleur. Het is de bedoeling om in de kikkerrace de meeste punten te scoren. De kleine oplage van 50 exemplaren was binnen een dag uitverkocht.

Antler Island Auteurs: Lamont & Lamont

release: okt 2007

Een bordspel voor 3-4 spelers. Het spel speelt zich af op een Schots eiland tijdens de bronsttijd van de plaatselijke herten. Iedere speler controleert een hongerig, strijdlustig en hitsig mannetjeshert. Tijdens de bronsttijd draait alles draait om voedsel, vechten en de vrouwtjes. Iedere speler probeert zijn hert tot het dominante mannetje van de kudde te promoveren. Wie wordt de koning van de bronstijd? Iedere speler heeft een actiebordje met vier mogelijk acties: bewegen, eten, paren en geweien groeien. Elke ronde wijs je vijf actiefiches (1, 2, 3, X en dummy) gedekt aan deze acties toe. Je mag dezelfde actie meerdere malen kiezen. De acties worden in volgorde uitgevoerd: eerst actie 1, dan 2 enzovoort. De X zorgt hierbij voor flexibiliteit, met de dummy kun je bluffen. Beweeg je naar een veld met een ander mannetje, dan kun je hem uitdagen voor een gevecht. Als beiden willen knokken, bepaalt de som van de lengte van het gewei en de waarde van eventuele opgeofferde voedselfiches (waarde 1-3) de gevechtskracht. De verliezer raakt een van zijn geweistukken kwijt en wordt door de winnaar van het veld gejaagd. Het speelveld heeft drie niveaus, waarbij de herten strijden om de centrale heuvel. Het is echter lastig om dit centrale veld lang te beheersen, omdat je de voor gevechten benodigde voedselfiches alleen aan de buitenkant kunt verzamelen. Aan het einde krijg je punten voor het aantal besprongen hindes en jouw positie op het eiland. 

De Schotse broers hebben deze keer een elegant familiespel afgeleverd, waarbij geluk en planning goed in balans lijken te zijn en de interactie op een thematisch verantwoorde manier is afgedekt. Je moet jouw acties goed plannen. Omdat iedereen dit gedekt doet, zijn de uitkomsten soms grillig. Het prachtige driedimensionale speelbord en de koddige herten maken het mooie plaatje compleet. Door een calculatiefoutje was de oplage dit jaar groter dan ooit tevoren (2.500 versus 1.000 exemplaren).

Hameln Auteurs: Lamont & Lamont

release: okt 2006

Een bordspel voor 3-5 spelers. De spelers controleren families uit het stadje Hameln anno 1284. Tijdens het spel worden kinderen uitgehuwelijkt, betrekken echtparen hun nieuwe huizen, wordt voedsel verzameld en vergaren de spelers invloed. Niemand kan echter de komst van de ratten stoppen. Hetzelfde geldt voor de rattenvanger, die driemaal tijdens het spel de stad bezoekt. De spelers kunnen de rattenvanger omkopen om hun huizen vrij van ratten te krijgen, maar dit kost veel geld. Daarnaast lokt de rattenvanger jouw ongehuwde kinderen mee als je hem niet afkoopt. Tijdens jouw beurt moet je een van de volgende acties uitvoeren: goederen produceren, kinderen uithuwelijken, goederen verkopen of trouwen en een huis betrekken. Daarnaast mag je één optionele actie uitvoeren: de kat kopen, invloed kopen of de rattenvanger omkopen. Aan het einde van het spel verdien je punten met huizen (die niet door ratten zijn overgenomen), geld, invloed, het bezit van de kat, rattenvallen en het veroorzaken van het speleinde. Je krijgt strafpunten voor de door de Rattenvanger meegelokte kinderen. De eerste oplage van 1.000 exemplaren is sinds eind augustus uitverkocht.

Shear Panic Auteurs: Lamont & Lamont 

release: okt 2005

Shear Panic is een tactisch spel voor 3-4 spelers, dat wordt gespeeld met prachtige miniaturen van snoezige schaapjes. Het speelveld bestaat uit 9 schaapjes op grasmatjes (2 per speler en 1 zwart schaap). Iedere speler beschikt over een bordje met actievelden. Elk actieveld kun je tijdens het spel één keer gebruiken. Met de gekozen actie kun je een of meer schaapjes op een bepaalde manier verplaatsen (duwen, schuiven, springen enzovoort). De actie bepaalt ook hoeveel stappen de pion op het tijdspoor wordt verplaatst. Aan het einde van jouw beurt verdien je winstpunten als jouw schaapjes naast elkaar staan, als je in de buurt van Roger Ram staat, als je naast het zwarte schaap staat of als jouw schaapjes niet worden geschoren. De scoremethode is afhankelijk van de stand van zaken op het tijdspoor. Het koddige materiaal doet op het eerste gezicht wellicht anders vermoeden, maar Shear Panic is een gemeen tactisch spelletje. De kudde bevat geen makke lammetjes, er wordt volop gestreden om een goede positie. Daarbij moet je anticiperen op de verschillende scoremethoden.

Leapfrog Auteurs: Lamont & Lamont

release: okt 2004

Een racespel voor 2-6 spelers. Iedere speler beschikt over één kikker en zes genummerde leliebladen in zijn kleur. Het is de bedoeling om in de kikkerrace de meeste punten te scoren. Deze punten verdien je in drie races, die elk uit zes ronden bestaan. Elke race is anders. In de eerste race wil je vooraan eindigen. In de tweede race is de laatste plek het meeste waard. In de derde race levert de eerste plek weer de meeste punten op, maar wordt jouw kikker opgegeten als hij per abuis op de tweede plek eindigt (waarmee je het spel verliest!). Je verdient de punten op twee manieren: met de positie van elke kikker in de drie races en met gewonnen kikkervisjes. Elke ronde kiest een speler een van zijn genummerde leliebladeren. Je legt deze steeds gedekt naast jouw kikker. Neutrale kikkers (bij minder spelers) krijgen een willekeurig lelieblad. Alle geplaatste leliebladeren worden tegelijk omgedraaid. Op basis van de afgebeelde cijfers mogen de kikkers nu over elkaar heen springen. Een kikker met een hoger cijfer haalt een kikker met een lager cijfer in. Hierbij kun je overigens nooit meer posities verliezen dan het op jouw fiche afgebeelde cijfer. Na de zesde ronde ontvang je winstpunten en krijgen de bezitters van de kikkers op de laatste plaatsen een kikkervisje. Als je tijdens het spel drie kikkervisjes hebt verzameld, krijg je 10 bonuspunten. Twee kikkervisjes leveren 5 punten op.


Nieuws > Releases > Fragor


Top