Update: 24-02-10

Nieuws > Releases > Eggert Spiele

Eggert Spiele

Website


Die Speicherstadt Auteur: Feld 

release: maart 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het spel speelt zich af in het handelscentrum van de Hamburgse haven anno 1900. Schepen met kostbare goederen doen de haven aan, de spelers proberen deze goederen te bemachtigen. Er worden kaarten te koop aangeboden. Iedere speler bezit drie koopmannen, die één voor één om de beurt aan een kaart worden toegewezen. Als de koopmannen zijn geplaatst, worden de kaarten verkocht. Liggen er meerdere koopmannen bij dezelfde kaart, beslist de bezitter van de eerste koopman of hij deze kaart wil hebben. De kostprijs is gelijk aan het aantal koopmannen dat op deze kaart is gespeeld. Als hij de kaart koopt, betaalt hij de prijs en wordt de volgende kaart afgehandeld. Ziet hij af van de koop, dan verlaat hij deze kaart en mag de volgende koopman de kaart voor 1 muntje minder kopen. Via deze kaarten verkrijg je goederen en de nodige extraatjes. Met de goederen kun je jouw contracten vervullen, wat je winstpunten oplevert. Andere kaarten kun je direct omzetten in geld, wat je hard nodig hebt om nieuwe kaarten te bemachtigen. Je moet overigens niet alleen jouw pakhuizen vullen, maar jezelf ook beschermen tegen brandgevaar. Als je dit verwaarloost, moet je winstpunten inleveren.

Havanna Auteur: Staupe 

release: okt 2009

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De Cubaanse revolutie is voorbij, de spelers herbouwen de hoofdstad Havanna. Iedere speler heeft dezelfde set met 13 actiekaarten. Daarvan mag hij er elke ronde twee gebruiken om de desbetreffende acties uit te voeren. Hij mag bijvoorbeeld geld of bouwmateriaal bemachtigen, arbeiders inhuren, zijn architect activeren, belasting heffen of dieven op pad sturen (in de stijl van Machiavelli). Aan het einde van de ronde legt iedere speler één actiekaart uit zijn hand gedekt op één van beide openliggende actiekaarten. De vervolgens omgedraaide nieuwe kaart vervangt de voorganger, die naar de eigen aflegstapel gaat. Aldus worden de actiemogelijkheden steeds beperkter. Pas wanneer je nog maar twee handkaarten bezit, krijg je de kaarten van jouw aflegstapel weer terug. Met de bouwstoffen en arbeiders kunnen de spelers gebouwkaartjes bemachtigen, die ze aan het einde van het spel winstpunten opleveren. 999 Games komt begin 2010 met een Nederlandstalige editie. Meer informatie: regels.

Machtspiele Auteur: Bauldric 

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. In Machtspiele duikt de machtstrijd binnen een grote onderneming op als thema van een ontwikkel- en meerderhedenspel uit de Duitse keuken. Het speelbord toont allerlei bedrijfsafdelingen in zes categorieën, een directiekamer en het kantoor van de grote baas. Daarnaast bevat het bord zes scoresporen, waar de spelers winstpunten kunnen verdienen. Een set van twee opdrachtkaartjes geeft je nog een andere manier om een winstpunt te verdienen. Je hebt maar vier winstpunten nodig om te winnen, maar het verzamelen van die dingen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een speelronde bestaat uit twee fasen: directie en afdelingen. In de directiefase wordt allereerst de nieuwe grote baas bepaald. Daarna wordt voor elk van de zes bedrijfssectoren de nieuwe chef bepaald. Iedere chef krijgt een bijpassende privilegekaart. De nieuwe baas en de directieleden krijgen 2 resp. 1 invloedpunt(en). De sectorchef communicatie mag nog een boeiende klus uitvoeren, het gedekt sorteren van de gebeurteniskaarten. Hiermee bepaalt hij hoeveel afdelingfasen (4-7) er worden gespeeld. In elke afdelingfase wordt allereerst de gebeurtenis afgewikkeld, daarna voert iedere speler zijn actie uit. Met de acties kun je bijvoorbeeld nieuwe medewerkers inhuren, afdelingen oprichten of reorganiseren, een sectorchef promoveren tot directielid of externe adviseur, punten op een scorespoor kopen of een medespeler via omkoping zijn privilegekaart aftroggelen. De afdelingfase eindigt meteen wanneer de gebeurtenis ‘directievergadering’ opduikt. Meer informatie: regels.

Cuba: El Presidente Auteurs: Rieneck & Stadler 

release: voorjaar 2009

Met deze uitbreiding van het bordspel Cuba duurt het spel acht ronden. Uiteraard worden nieuwe gebouwen en schepen geïntroduceerd. Sommige nieuwe schepen vervoeren maar één goederensoort. Een interessant nieuw gebouw is het casino, waar je geld in winstpunten kunt omzetten. Deze uitbreiding bevat verder zes nieuwe karakters, die op een apart bordje klaarliggen. Iedere speler kan ze gebruiken, maar elk karakter komt slechts één keer voor. Het zesde karakter is niet in te huren, maar activeert een speciale gebeurtenis.

Sherwood Forest Auteur: Finkemeyer 

release: voorjaar 2009

In dit onderhandelingsspel voor 3-6 spelers zijn de spelers struikrovers, die in Sherwood Forest koetsen overvallen. Deze koetsen worden begeleid door gewapende krachten. Deze gewapende begeleiders zijn vaak zo sterk, dat de spelers moeten samenwerken om de overval tot een succes te maken. Dit vraagt om onderhandelingen en afspraken. Onderhandelingen moeten slagen om met voldoende gevechtskracht de strijd aan te gaan. Is het nakomen van afspraken verplicht? Ach, daarover kun je van mening verschillen. De beste intenties kunnen niet verhinderen dat ik per abuis de verkeerde kaart speel, waardoor ik geheel onbedoeld mezelf bevoordeel en/of medespelers in het verderf stort. Zoiets gebeurt onbewust, per ongeluk, met de beste bedoelingen enzovoort..... echt, geloof me, het zal nooit meer gebeuren.

Im Schutze der Burg Auteurs: I & A Brand

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont de contouren van een indrukwekkende burcht in aanbouw. De spelers zijn bouwmeesters, die grondstoffen en daalders nodig hebben om een bijdrage te kunnen leveren aan de bouw van deze burcht. Iedere speler beschikt over een gelijke set karakterkaarten, 8 kaarten met zes verschillende handwerkers: handelaren, metselaars, steenhouwer, bouwmeester, bode en arbeider. De spelers spelen ronde na ronde tegelijk één kaart uit, die vervolgens wordt uitgevoerd. De gespeelde kaarten krijg je pas terug wanneer je jouw bouwmeester speelt. De karakterkaarten worden in een bepaalde volgorde uitgevoerd. Aangezien de karakters elkaar beïnvloeden en de spelers van elkaars karakters kunnen profiteren, moet je dit een beetje handig proberen te plannen. In de burcht is ruimte voor 23 verschillende bouwwerken. Hiervoor heb je de vijf verschillende grondstofsoorten nodig. Het speelbord is dubbelzijdig. Op de achterzijde vind je een winterbord, die met een set extra kaarten voor nieuwe uitdagingen zorgt.

Heads of State Auteur: Hawes

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-5 spelers over adel en intriges omstreeks de zeventiende eeuw. Het speelbord toont een (opvallend moderne) kaart van Europa, waarop de spelers hun fiches met edelen plaatsen. Om een edele te plaatsen, moet je de bijpassende kaart uitspelen. Dat mag je pas als je eerst de juiste attribuutkaartjes hebt verzameld. Die attribuutkaartjes zijn er in maar liefst 9 verschillende soorten, wat het verzamelen niet vereenvoudigt. Eenmaal geplaatste edelen zijn niet veilig, omdat medespelers ze met verraadkaartjes een kopje kleiner kunnen maken. Je krijgt winstpunten voor de eerste edele in een gebied, voor edelen in alle gebieden van een land, voor de meeste invloed in een land, voor de meeste edelenkaarten van een soort enzovoort. Je merkt het, dit is erg bekende (en wellicht ook iets teveel) kost voor spelers van spelletjes over territoriale controle en meerderheden. Ik besluit met een irritatiepunt. De opmaker van de spelregels vond het nodig om het regelboekje op te leuken met achtergrondafbeeldingen en een vale gloed. Dit komt de leesbaarheid helemaal niet ten goede. 

Neuland Auteurs: Stapelfeld & Eggert

release: voorjaar 2008

Een grafisch ingrijpend bewerkte heruitgave van een ontwikkelingspel voor 2-4 spelers. Het speelveld bestaat uit zeszijdige landtegels (grasland, wouden en bergen). Alle spelers bouwen gezamenlijk aan een beschaving. De actieve speler mag 1-10 acties uitvoeren (met name grondstoffen verzamelen). Tijd is daarbij een belangrijke factor. Wie weinig acties uitvoert, komt daarna eerder aan de beurt. Maar wie te weinig doet, kan daar later last van ondervinden. Alles draait om de productie van goederen, waarmee de spelers gebouwen kunnen stichten, waarmee weer andere goederen worden geproduceerd. Iedere speler kan elk gebouw benutten, ook al heb je het zelf niet gebouwd. Het is de bedoeling om jouw acties goed op elkaar af te stemmen. Anders verroest jouw kostbare ijzer, omdat de smid nog geen voedsel heeft gekregen. Of vergaat jouw papier, omdat de bibliotheek aan de andere kant van het speelveld staat. Het is uiteindelijk de bedoeling om vooral die gebouwen te bevoorraden, waarmee in de eindfase de winstpunten zijn te verdienen.

Change Horses Auteur: Whitehill 

release: voorjaar 2008

Een apart racespelletje voor 2-5 spelers. Voor het spel begint, krijgt iedereen in het geheim een paard van een bepaalde kleur toegewezen. De beweging van de paarden wordt gestuurd door speelkaarten met twee paardenkleuren, die de spelers open afleggen. Alleen paarden met een per saldo oneven aantal kaarten worden uiteindelijk bewogen. Sommige speelkaarten staan speciale acties toe. Het is de bedoeling dat jouw geheime paard de race als laatste beëindigt.

Cuba Auteurs: Rieneck & Stadler 

release: okt 2007

Dit bordspel voor 2-5 spelers is ontworpen door het duo dat ons vorig jaar trakteerde op Die Säulen der Erde (De Kathedraal). Iedere speler heeft een eigen plantage, waar hij landbouwproducten en andere bodemschatten kan winnen. Er is verder een centraal speelbord, met o.a. een markt voor handelsgoederen (landbouwproducten, rum en sigaren), een haven voor het verschepen van deze handelgoederen voor winstpunten, een parlement waar de wetten worden vastgesteld en uiteraard een scorespoor voor de winstpunten. Er zijn verder 25 gebouwen, die de spelers in de loop van het spel op hun plantagevelden kunnen bouwen en die allerlei voordelen opleveren (zoals geld, winstpunten, goederen of extra stemmen). Iedere speler beschikt over vijf actiekaarten met personen, waarvan hij er vier gebruikt om zijn acties van deze ronde uit te voeren. De arbeider activeert plantagevelden (rij & kolom) op jouw bordje, de handelaar is actief op de markt, de architect bouwt een gebouw (tegen betaling van de vereiste grondstoffen), de voorman activeert een of meer gebouwen op jouw plantage en de burgemeester verdient winstpunten door handelsgoederen te verschepen. De vijfde persoon wordt afgevaardigd naar het parlement. Zijn waarde (1-5) bepaalt hoeveel stemmen hij daar heeft. Je kunt met peso’s stemmen bijkopen. In een verkiezing wordt bepaald welke twee nieuwe wetten worden aangenomen. Er zijn vier categorieën wetten: een belasting in geld, een heffing in goederen, een subsidie in winstpunten en een restcategorie. Deze wetten kunnen veel invloed hebben. Als de huidige subsidie perfect aansluit op jouw bezittingen, wil je voorkomen dat deze door een nieuwe wet uit dezelfde categorie wordt vervangen. Cuba is in de eerste reacties neergezet als een mix van Puerto Rico en Die Säulen der Erde. Inderdaad, als je naar de losse onderdelen kijkt, zul je bekende elementen tegenkomen. De magie van een spel is meer dan de som van zijn onderdelen. Wat mij betreft heeft het Cubaanse toverstafje zijn werk goed gedaan. Ik ben zeer gecharmeerd van deze ‘salsa’.

Hamburgum Auteur: Gerdts 

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn welgestelde inwoners van de Duitse havenstad Hamburg (als je het bord omdraait, mag je in Londen spelen). Ze handelen in de goederen bier, doek en suiker. Deze worden via de Hamburgse haven verscheept. De opbrengsten worden gebruikt voor de aanschaf van de bouwmaterialen hout, steen en kerkklokken. Hiermee stichten ze gebouwen en bouwen ze schepen. Met gebouwen kun je bijv. jouw productiecapaciteit verhogen, met een grote handelsvloot kun je meer goederen tegelijk verschepen. De vette winsten landen niet alleen maar in de eigen schatkist, maar worden ook gedoneerd aan de kerk. Is de speeltafel bezet met brave en vrome spelers? Welnee, de donaties hebben maar één doel: winstpunten en andere voordeeltjes binnentikken. Hamburg heeft zes bouwlocaties voor kerken. Elke kerk heeft behoefte aan vijf donaties. Voor zo’n donatie betaal je de vereiste bouwmaterialen en daalders. Dit levert je een donatiefiche op. De eerste is meteen vijf winstpunten waard, de andere donatiefiches speel je op een geschikt moment uit om bij voorkeur nog veel meer punten te verdienen. Je krijgt namelijk de kans om de waarde van deze fiches op te krikken, door eerst nog even de juiste dingetjes te doen (extra burgers in de juiste wijk, bepaalde gebouwen stichten enzovoort). De laatste donatie is een dure grap, maar levert wel een leuke bonus in punten op. De acties worden weer gekozen op de van deze auteur bekende actiecirkel. Met de acties kun je produceren, handelen, bouwen en de kerk plezieren. Als je op deze actiecirkel een beetje vaart wilt maken, kost dit je winstpunten. Met de bouw van de zesde kerk is het spel voorbij. Hamburgum is een interessant economisch spel, waarbij efficiency zeer belangrijk is. Het is met name niet verstandig om acties te verspillen. Dat kost je af en toe een berg daalders, maar dan kun je ook wat. De vormgeving is – helaas – een tikje knullig, maar dit doet geen afbreuk aan het speelplezier.

Guatemala Café Auteur: Brand 

release: maart 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers proberen middels de aanleg en uitbouw van koffieplantages zoveel mogelijk winstpunten te verdienen. Daartoe strijden ze om de beste akkers, arbeiders en koffiesoorten, moeten ze hun geld verstandig besteden en vooral hun koffie in de haven verschepen. De actieve speler beweegt een inkoper 1-3 velden over het spoor op het ‘bouwbord’. Vervolgens kun je 1-3 speelstukken (hutten, arbeiders, schepen en/of wegen) voor de plantages bemachtigen en tegen betaling op het plantagebord inzetten of een telling van een koffiesoort activeren en jouw geldvoorraad verhogen. Er zijn vijf koffiesoorten, met 9 arbeiders, 3 hutten en 3 schepen. Als je met een koffiesoort punten wilt verdienen, moet je minstens 1 hut en 1 arbeider van dezelfde kleur bemachtigen. Met extra arbeiders verhoog je de opbrengst van deze plantage. Hutten plaats je op de desbetreffende bouwplaatsen, arbeiders op velden naast hutten of hun collega’s. Om de winstpunten te verhogen, moet je jouw hut via wegen verbinden met een schip van dezelfde kleur. Als je een telling activeert, krijg je 8 geldstukken en wordt vervolgens een koffiesoort geteld. Een hut levert dan 1 punt op per verbonden arbeider. Deze punten worden verdubbeld resp. verviervoudigd als er 1-3 schepen via wegen met deze plantage zijn verbonden. Medespelers kunnen een telling blokkeren door een eigen koffiezak in te leveren.

Eerste indruk: mijn eerste potje smaakte helaas niet als een bak superieure koffie, maar liet eerder een onprettige smaak achter. Dit spel voelde als een cursus 'omgaan met frustratie', door de vele blokkades van tellingen.

Imperial Auteur: Gerdts 

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-6 spelers. Imperial speelt zich af in Europa in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. De spelers zijn internationale investeerders. Ze verstrekken de zes Europese grootmachten kredieten en proberen daarmee invloed te verzamelen. De grootste geldschieter van een land bepaalt daar de politiek. De grootmachten zijn op zoek naar mogelijkheden voor expansie en zullen daarom andere landen aanvallen. Alleen Zwitserland is veilig voor aanvallen. Om het spel te winnen, moet je jouw kapitaal vergroten en de machtigste Europese landen kredieten verlenen. Helaas weet je aan het begin van het spel nog niet welke landen aan het einde van de rit de meeste macht hebben. Imperial maakt geen gebruik van dobbelstenen en speelkaarten. Voor het kiezen van de verschillende acties wordt de van Antike bekende actiecirkel gebruikt.

Space Dealer Auteur: Stapelfeld 

release: okt 2006

Space Dealer is een "real time" ontwikkelings- en handelsspel voor 3-4 spelers. Het spel speelt zich af in de ruimte. Alle spelers spelen tegelijkertijd. De acties (bouwen, bewegen, produceren etc.) worden door zandlopers gestart. Iedere speler heeft twee van deze zandlopers. Als de zandloper is uitgelopen, is de actie voltooid en kun je het effect gebruiken. Het is – simpel gezegd - de bedoeling om grondstoffen te produceren, deze in te laden en ze af te leveren bij een planeet waar vraag is naar deze grondstoffen. Dit levert jou en de bewoner van die planeet winstpunten op. Tussen de bedrijven door probeer je jouw thuisplaneet te ontwikkelen, om daarmee de productie en de opslagcapaciteit van grondstoffen te verhogen. Na precies 30 minuten is het spel voorbij en is bekend wie de meeste punten heeft verdiend.

John Silver Auteur: Schlegel 

release: mei 2006

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Het speelveld bestaat uit een "tabel" van 4 bij 3 velden. De rijen worden gemarkeerd door de 3 kaartsoorten, de kolommen door de vier spelerkleuren (met 2 spelers speel je met 2 spelerkleuren, met 3 spelers is er een dummy). Op deze 12 velden leggen de spelers om de beurt kaarten af. Er zijn 3 kaartsoorten (schip, matroos en schatkist), met een waarde van 1-13 punten en 5 jokers (waarde 5 1/2 - 9 1/2). De kaarten bevatten verder 3 soorten symbolen: munten, appels en zwarte vlekken. De actieve speler legt een kaart op een leeg veld en trekt een nieuwe kaart van de stapel. Als hij een kaart met een appel speelt, mag hij als alternatief een open kaart van het speelveld nemen (waarmee je een voor jou onaangename opbouw van kaarten kunt verbreken). Zodra er 4 kaarten in een rij liggen, wordt in deze rij een telling geactiveerd. De op een na laagste kaart gaat dan naar de laagste kaart, de op een na hoogste kaart gaat naar de hoogste kaart. De desbetreffende spelers leggen deze kaarten op hun scorestapels. Nadat alle kaarten zijn gespeeld, volgt de puntentelling. Dan sorteren de spelers hun scorestapels per symbool. De kaarten met appels gaan eerst naar de linkerbuurmannen. Daarna krijgt iedereen 1 winstpunt per ontvangen appel en per verzamelde munt. De speler met de meeste zwarte vlekken krijgt 8 strafpunten, degene met de op een na meeste 4 strafpunten.

Antike Auteur: Gerdts 

release: okt 2005

Een bordspel voor 2-6 spelers. Zoals de naam al doet vermoeden, speelt Antike zich af in de klassieke oudheid. Volken stichten steden, bouwen tempels, bevaren de zeeën en doen wetenschappelijke ontdekkingen. Het spel bevat een dubbelzijdig speelbord, waardoor je uit twee scenario's kunt kiezen. Tijdens zijn beurt verplaatst de actieve speler een speelfiguur naar een van de velden van de actiecirkel. Op deze cirkel zijn de verschillende actiemogelijkheden afgebeeld (productie van verschillende soorten grondstoffen, veredeling van deze grondstoffen en beweging). Als je 1-3 velden beweegt, kost dit je niets. Als de gewenste actie verder weg ligt, moet je hiervoor betalen. Met de grondstof marmer kun je tempels bouwen, die de capaciteit van steden vergroten. Met ijzer bouw je legioenen en schepen, waarmee je nieuwe gebieden kunt bezetten en jouw aanvals- of verdedigingskracht vergroot. Met goud betaal je de wetenschappelijke ontdekkingen, die militaire of economische voordelen opleveren. Met jouw militaire eenheden kun je vijandelijke provincies en steden aanvallen. Om een gevecht te winnen, moet je meer eenheden dan de tegenstander bezitten. Aanvaller en verdediger moeten namelijk hetzelfde aantal eenheden van het bord halen. Ieder volk probeert koningen, geleerden, veldheren, burgers en zeelieden voor zich te winnen. Degene die als eerste een bepaalde hoeveelheid personen naar zijn kant lokt, is de winnaar. Deze personen lok je door een bepaald aantal steden te bezitten, ontdekkingen te doen enzovoort. Antike is een interessante combinatie van veroveren en ontwikkelen, die liefhebbers van lichte "Civilization-achtigen" ongetwijfeld zal aanspreken. Het spel bevat een leuk extraatje: een boekje met informatie over volken, steden en persoonlijkheden uit de klassieke oudheid.

Die Dolmengötter Auteur: Odenhoven 

release: mei 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers kruipen in de huid van druïden en trekken door het Ierse landschap om gezamenlijk steencirkels op te richten. Het speelveld bestaat uit steencirkels in drie formaten. Rond deze steencirkels bevinden zich velden, waarover de speelfiguren bewegen. Als een van jouw drie speelfiguren een veld verlaat, plaats je daar een staafje. Zodra jij de meeste staafjes rond een of meer steencirkels controleert, en daar minstens één staafje van een medespeler staat, plaats je gedekt een van jouw "stenen" (met een waarde van 1-4 punten) in deze cirkel(s). Als een medespeler daar later evenveel staafjes bezit, mag hij een "steen" onder jouw "steen" schuiven. Als hij de meerderheid overneemt, mag hij een "steen" op de jouwe leggen. Aan het einde van de rit worden de punten geteld, waarbij de bovenste "stenen" de meeste punten opleveren. Die Dolmengötter is een leuk meerderhedenspel met een aangenaam korte speelduur.

Neuland Auteur: Stapelfeld 

release: okt 2004

Neuland is een ontwikkelingspel voor 2-4 spelers. Het speelveld bestaat uit zeszijdige landtegels (grasland, wouden en bergen). Alle spelers bouwen gezamenlijk aan een beschaving. De actieve speler mag 1-10 acties uitvoeren (met name grondstoffen verzamelen). Tijd is daarbij een belangrijke factor. Wie weinig acties uitvoert, komt daarna eerder aan de beurt. Maar wie te weinig doet, kan daar later last van ondervinden. Alles draait om de productie van goederen, waarmee de spelers gebouwen kunnen stichten, waarmee weer andere goederen worden geproduceerd. Iedere speler kan elk gebouw benutten, ook al heb je het zelf niet gebouwd. Het is de bedoeling om jouw acties goed op elkaar af te stemmen. Anders verroest jouw kostbare ijzer, omdat de smid nog geen voedsel heeft gekregen. Of vergaat jouw papier, omdat de bibliotheek aan de andere kant van het speelveld staat. Het is uiteindelijk de bedoeling om vooral die gebouwen te bevoorraden, waarmee in de eindfase de winstpunten zijn te verdienen.

Powersoccer Auteur: Behrens 

release: okt 2004

Een eenvoudig dobbelspelletje voor twee of meer spelers. De spelers dobbelen om de beurt. De beurt wisselt zodra de speler in balbezit een doelpunt maakt, buitenspel loopt, een rode kaart ontvangt, de bal over het doel schiet of een strafschop mist.


Nieuws > Releases > Eggert Spiele


Top