Update: 01-09-06

Nieuws > Releases > Eagle Games

Eagle Games

Website


Deze uitgever is failliet. De voorraden zijn overgenomen door de Amerikaanse webwinkel Funagain. 

Railroad Tycoon Auteur: Wallace 

release: okt 2005

Dit bordspel is gebaseerd op het uitmuntende bordspel Age of Steam van Warfrog. Het spelsysteem is grotendeels gelijk gebleven, op een paar relatief kleine wijzigingen na. Uiteraard is het speelbord van Eagle Games weer irritant groot en bevat het spelmateriaal tal van luxe fratsen.

Conquest of the Empire Auteur: Harris c.s.  

release: sept 2005

Dit strategische bordspel over strijd en verovering in de klassieke oudheid werd in 1985 uitgegeven door MB, in het kader van de "Game Master Series". In tegenstelling tot Axis & Allies en Shogun is dit spel nooit in Nederland uitgebracht. In het tweedehands circuit moet je een paar honderd euro voor dit spel ophoesten. Auteur Larry Harris werkt aan een heruitgave, waarin sommige regels worden verbeterd (o.a. de katapulten) en waaraan nieuw spelmateriaal wordt toegevoegd. Deze nieuwe versie bevat verder regels voor een tweede spelsysteem, dat is gebaseerd op Struggle of Empires van Warfrog.

Bootleggers Auteur: Eifler c.s. 

release: okt 2004

Dit bordspel voor 3-6 spelers speelt zich af tijdens de drooglegging in de jaren twintig. De spelers proberen geld te verdienen met de illegale handel in alcohol. Tijdens de 12 spelronden wordt drank gestookt, vervoerd en verkocht. Een ronde bestaat uit vijf stappen. In de eerste stap zetten de spelers biedkaarten in en moeten ze de onderhoudskosten van hun trucks betalen. De biedkaarten bepalen de speelvolgorde. De speler met de hoogste kaart mag als eerste een actiekaart uitkiezen of de deze ronde aangeboden truck kopen. Met de actiekaarten kun je extra personeel inhuren (t.b.v. de controle over de kroegen) of medespelers treiteren. In de tweede stap wordt drank gestookt. De kwaliteit van jouw stokerijen bepaalt hoeveel dobbelstenen je dan mag gooien. Het resultaat van de worp bepaalt de hoeveelheid gestookte whisky. In de derde stap wordt de drank naar de kroegen vervoerd. Als jouw hoeveelheid drank en het aantal beschikbare vrachtwagens niet op elkaar aansluiten, kun je proberen vrachtwagens te (ver)huren of drank aan medespelers te verkopen c.q. van hen te kopen. In de vierde stap wordt de drank verkocht aan illegale kroegen. Bij de meeste kroegen bepaalt een worp met een of meer dobbelstenen hoeveel drank je daar kunt verkopen. De spelers proberen deze kroegen met hun gangsters onder controle te krijgen. Dan kun je ze dwingen om jouw drank als eerste in te kopen (zeer belangrijk bij een kleine vraag) c.q. drank van de concurrerende bendes te weigeren. In de laatste stap wordt de politie actief en loopt de best lopende stokerij gevaar. Het spel is voorbij zodra een speler de aangegeven hoeveelheid geld heeft verdiend. 

Eerste indruk: eindelijk een inhoudelijk geslaagd bordspel van Eagle Games. Het thema is leuk, het spelsysteem functioneert goed, je kunt elkaar lekker dwarszitten en de speelduur is acceptabel. Het geluk speelt overigens wel een grote rol bij het bepalen van de productie en de vraag.

Odds 'R  

release: sept 2003

Een luchtig partyspel met humoristische vragen. De spelers wedden voor of tegen de speler die de vraag moet beantwoorden. Degene die daarmee de meeste chips verzamelt, wint het spel.

Age of Mythology Auteur: Drover 

release: sept 2003

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Met drie spelers vertegenwoordigt iedere speler een eigen volk: Griek, Noor of Egyptenaar. Bij vier spelers delen twee spelers een volk. Iedere speler beschikt over een eigen spelbord, waarop hij onder meer zijn gebouwen en productietegels bewaart. Het is de bedoeling om de meeste winstpunten te behalen. Deze punten kun je verdienen in vier verschillende categorieŽn. De spelers plaatsen aan het begin van elke ronde winstpunten (houten blokjes) op deze categorieŽn en bepalen dus in feite zelf waarmee ze de meeste punten kunnnen verdienen. Er is een kaart voor het bouwen van een wonder. De speler die het wonder bouwt, krijgt alle punten op deze kaart en beŽindigt daarmee het spel. Er zijn kaarten voor de meeste gebouwen en het grootste leger. De desbetreffende spelers krijgen deze punten aan het einde van het spel. De vierde kaart geeft tijdens het spel winstpunten aan de speler die de laatste veldslag heeft gewonnen.

Aan het begin van een ronde stelt iedere speler een set actiekaarten samen. Aan het begin kun je een set van vier kaarten vormen, door verdere ontwikkeling kun je dit aantal later vergroten. Vervolgens speelt iedereen om de beurt een actiekaart uit. Deze acties zijn de kern van het spelsysteem. Hiermee kun je grondstoffen winnen en ruilen, gebouwen stichten, legers rekruteren, tegenstanders aanvallen en de belangrijke stap naar een volgend tijdperk zetten. De basisacties vind je op jouw set vaste actiekaarten, sterkere versies vind je in de stapels met willekeurig getrokken actiekaarten.

Elk volk heeft de beschikking over verschillende soorten eenheden. Elke eenheid heeft speciale vaardigheden, die van pas komen in de strijd tegen bepaalde soorten eenheden van de vijand. Deze gegevens vind je op de legerkaart van de desbetreffende eenheid. Voor een gevecht zet je in het geheim een aantal eenheden in en bepaal je welk gebied op het bord van de tegenstander wordt aangevallen. Vervolgens kies je een kaart van een van de betrokken eenheden en stuur je deze eenheid op de vijand af. Een eenheid gooit een basisaantal dobbelstenen, eventueel vermeerderd met een bonus voor de desbetreffende vijand. Degene die de meeste zessen gooit, wint de strijd. Met een succesvolle aanval kun je gebouwen slopen, productiecapaciteit stelen of grondstoffen roven.

Eerste indruk: AoM is wat mij betreft een half gelukte poging tot een verbinding van Duitse spelmechanismen met Amerikaanse sfeer en achtergrond. De geluksfactor bij het verkrijgen van nieuwe productiegebieden en het trekken van de extra actiekaartjes is mij te hoog. Het gevechtssysteem is een stroperig dobbelfeest, waardoor de speelduur flink kan oplopen. Liefhebbers van een stevig potje vechten zullen hiervan smullen, de rest van de wereld kan beter eerst een proefpotje spelen.

Attack Auteur: Drover 

release: zomer 2003

Een toegankelijk veroveringsspel met een modulair spelsysteem. Het basisspel speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Het spelbord toont de continenten rond de Atlantische oceaan. Je begint met een paar gebieden en een handvol eenheden. In de loop van het spel verover je nieuwe gebieden, door diplomatie of verovering. Het bezit van gebieden levert je kaarten op: grondstoffen, fabrieken, transport en olie. Als je een complete set verzamelt, wordt de waarde verdubbeld. De gevechten vinden plaats op land of op zee. De eenheden zijn zoals gebruikelijk plastic miniaturen. Tegelijk met het basisspel verschijnt een eerste expansie, die extra regels aan het spelsysteem toevoegt. Met politiekkaarten kun je andere landen beÔnvloeden, handelsroutes leveren extra kaarten op, technologische ontwikkeling verbetert je kansen op het slagveld, de oliereserves raken uitgeput door het bewegen van je eenheden enzovoort.

Lord of the Rings Auteur: Reiner Knizia 

release: voorjaar 2003

Een kinderspel voor 2-5 spelers vanaf 6 jaar. Vijf kleine Hobbits zijn op weg naar Mordor. Onderweg ontmoeten ze nieuwe vrienden, maar worden ze ook met gevaren geconfronteerd. Tijdens de reis moeten ze oppassen voor de torens met een Palantir, want hier kunnen de vijanden ze ontdekken. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 5 Hobbits, 3 NazgŻl, 3 torens, 1 Palantir en 30 fiches met vrienden en vijanden. Dit spel wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games.

Sid Meier's Civilization  

release: okt 2002

Dit spel heeft geen directe relatie met Tresham's klassieker, maar is gebaseerd op het populaire computerspel. Je begint in de oudheid, met twee dorpjes, twee kolonisten en twee eenheden. In de loop van het spel ontdek je nieuwe gebieden, groeien dorpjes uit tot wereldsteden, bevecht je tegenstanders, ontwikkel je nieuwe technologieŽn en bouw je wereldwonderen. Aan het einde van de rit worden de winstpunten geteld en is de winnaar bekend. Het spel bevat twee regelsets: standard en advanced. Het spel kost ongeveer 60 euro, maar biedt voldoende waar voor dit geld. Als je het comfortabel wilt spelen, moet je nog wel even een paar honderd euro ophoesten voor een grotere tafel. Het spelbord is op zich al enorm, met alle kaartjes en tabellen ernaast is een tafeltennistafel waarschijnlijk net groot genoeg.

Napoleon in Europe  

release: feb 2002

Een strategisch bordspel voor 2-7 spelers, over de veldtochten van Napoleon. De spelers zijn de leiders van de grootmachten uit deze periode. Door de inzet van diplomatie en militaire middelen proberen ze Europa te domineren. Het spel bevat verschillende regelsets, van "basic" tot "advanced". Het spelmateriaal bestaat onder meer uit honderden plastic miniaturen. Je hebt een forse tafel nodig, het spelbord is ong. 115 * 90 cm groot.

The American Civil War  

release: nov 2001

Een strategisch bordspel voor 2-4 spelers, over de Amerikaanse burgeroorlog. Het spel draait uiteraard om veldslagen, maar ook andere aspecten spelen een rol. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit honderden plastic miniaturen. Je hebt een forse tafel nodig, het spelbord is ong. 115 * 90 cm groot.

War! Age of Imperialism  

release: nov 2001

Een strategisch bordspel voor 2-6 spelers, over economische en technologische ontwikkeling, kolonisatie, diplomatie en veldslagen tijdens de 19e eeuw. De spelers ontdekken schatten in onbekende gebieden, versterken hun economie door de bouw van havens en spoorlijnen, ontwikkelen nieuwe technologieŽn op militair en industrieel gebied, onderhandelen met primitieve stammen, sluiten allianties met andere naties en leiden hun legers en vloten in oorlogen. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit honderden plastic miniaturen. Je hebt een forse tafel nodig, het spelbord is ong. 115 * 90 cm groot.


Nieuws > Releases > Eagle Games


Top