Update: 13-12-09

Nieuws > Releases > Doris & Frank

Doris & Frank

Website


Igel ─rgern++ auteur: Doris & Frank 

release: okt 2009

Igel ─rgern++ is een heruitgave van twee klassiekers, Igel ─rgern en Tante Tarantel. Igel ─rgern heeft een nieuw gekleurd speelbord.

Arche Extra Mix auteur: Nestel 

release: okt 2006

Arche Extra Mix is een kleine uitbreiding voor het kaartspel Arche Opti Mix. Deze set introduceert ong. 20 nieuwe kandidaten voor een plaatsje op de ark, waaronder de gevreesde houtworm en de vleesetende plant. 

Arche Opti Mix auteur: Nestel 

release: najaar 2005

In Arche Opti Mix zijn 3-5 spelers verantwoordelijk voor het laden van de ark van Noach. Het speelveld bestaat uit een kaartje met de romp van een ark. Op vijf velden wordt de balans van de ark aangegeven. Boven de ark liggen scorekaarten met vijf verschillende kaartsoorten, waarop de spelers in de loop van het spel hun speelstukken plaatsen. Onder het arkkaartje leggen de spelers dier- of voedselkaarten af in rijen met telkens twee virtuele laadruimtes. In elke laadruimte is plaats voor 3 kaarten. Iedere speler begint met twee kaarten. De speelkaarten bevatten prachtige plaatjes en de nodige symbolen (voor gewicht, voedselsoort, klimaat en af en toe een speciale vaardigheid). De actieve speler mag 2 kaarten trekken (1 open en 1 dichte) of 1 of 2 kaarten uitspelen. Bij het uitspelen moet je op allerlei regels letten. Je mag de balans van ark niet teveel verstoren, in dezelfde laadruimte passen geen dieren met een koud of warm klimaat, vleeseters mogen niet zwaarder zijn dan andere dieren in dezelfde ruimte, planteneters mogen niet bij voedselkaarten worden geplaatst en schuwe dieren mogen niet in laadruimtes naast vleeseters worden geplaatst. Als je een langzaam dier of een voedselkaart aflegt, mag je maar ÚÚn kaart spelen. Nadat je een kaart hebt gespeeld, leg je een speelfiguur op de scorekaart van de desbetreffende soort. Als je een kaart met een uitroepteken speelt, mag je een speciale vaardigheid gebruiken (waarmee je bijv. een kaart kunt wegjagen). Als een laadruimte vol is, kun je een nieuwe laadruimte activeren. Hiervoor moet je een actiechip aan jouw rechterbuurman geven. In de stapel kaarten zitten vijf regenkaarten. Na de tweede regenkaart mag je een gedekte kaart afleggen, waarmee je bij de eindtelling een extra speelstuk mag inzetten. Na de vijfde regenkaart begint de eindfase. Er zijn punten voor de meeste speelfiguren per diersoort (10-6-2) en punten voor resterende actiechips. Arche Opti Mix is een leuk en vlot meerderhedenspelletje. Je moet even wennen aan de vele aflegregeltjes, maar dankzij de duidelijke kaarten heb je dit zo onder de knie.

Urland uitbreiding auteurs: Doris & Frank 

release: najaar 2003

Een kleine uitbreiding met nieuwe genen voor het bordspel Urland.

Urland auteurs: Doris & Frank 

release: najaar 2001

In Urland hebben de amoeben zich ontwikkeld en kruipen ze het vaste land op. Het spelbord bestaat uit 12 eilanden, verdeeld over drie continenten, en een aantal zeegebieden. Elke ronde kiest de startspeler een van drie fiches en bepaalt daarmee in het geheim in welk gebied de punten worden verdeeld. De volgende speler is een "dummy", die niets anders mag doen dan de overgebleven twee fiches bekijken. De andere spelers mogen acties uitvoeren. Deze rollen wisselen elke ronde. Ook in Urland kunnen de organismen zich ontwikkelen door betere genen te verzamelen. Dit gebeurt via een veiling, waarbij je betaalt met je speelstukken op het bord. Met sommige genen kun je jouw actiemogelijkheden sterk vergroten. Urland lijkt thematisch sterk op Ursuppe, maar is inhoudelijk een ander spel. Hier draait het vooral om territoriale controle. Zoals gebruikelijk zijn de tekeningen van Doris een lust voor het oog.


Nieuws > Releases > Doris & Frank


Top