Update: 01-09-05

Nieuws > Releases > Don & Co

Don & Co.

Website


P‹NCT Auteur: Kris Burm 

release: okt 2005

P‹NCT is het zesde spel van het GIPF-project, de in 1997 gestarte reeks uitmuntende spellen voor twee spelers. P‹NCT is een connectie-spel. Het doel is twee tegenover elkaar liggende zijden te verbinden. Als je aan de beurt bent, heb je twee mogelijkheden: je brengt een nieuw stuk in het spel of je speelt met een stuk dat al op het bord ligt. Hoe meer stukken je in het spel brengt, hoe meer mogelijkheden je hebt om een verbinding tot stand te brengen. Maar! Bij elk nieuw stuk komt jouw tegenspeler ook altijd iets te weten over wat jouw plan is. Je moet dus proberen jouw stukken zodanig in het spel te brengen dat jouw tegenspeler vermoedt dat je iets anders zult doen dan wat je werkelijk in gedachte hebt. In die optiek gaat dit spel niet alleen over het maken van een verbinding, maar ook over het misleiden van jouw tegenspeler. Je zult subtiel te werk moeten gaan!


een geconcentreerde auteur

De covers van de vorige vier spellen uit het GIPF-project toonden ťťn van de elementen aarde, water, vuur en lucht. Dit laatste spel gaat over het vijfde element: spirit, in zijn breedste betekenis. Dat is: het vermogen om te denken, de menselijke geest, goddelijke vonken van inspiratie, het potentieel om te creŽren. En daarom ook: de zin voor betekenis, de zin voor kunst, de zin voor schoonheid. En ook: moed! De elementen met elkaar verbinden, interpreteren wat bestaat, en durven daar een persoonlijke noot aan toe te voegen! Daarom is P‹NCT een spel over het verbinden van tegenover elkaar liggende zijden.

TAMSK Auteur: Kris Burm 

release: mei 2005

Een nieuwe editie van het tweede bordspel van het GIPF-project. TAMSK is een abstract strategisch spel voor twee spelers. Iedere speler beschikt over 32 ringen, die je tijdens het spel probeert kwijt te raken. Uitgespeelde ringen maken het speelveld steeds kleiner. Zodra een veld is gevuld met het vereiste aantal ringen (varieert van 1-4), is dit veld voor de rest van het spel geblokkeerd. Jouw speelstukken zijn drie zandlopers, waardoor de tijdsdruk automatisch onderdeel wordt van het spel. Een leeggelopen zandloper mag namelijk niet meer worden verplaatst. Als je een eigen zandloper verplaatst, wordt deze omgedraaid. Vervolgens mag je een ring over de zandloper schuiven, die bij een volgende verplaatsing op het veld achterblijft. Het spel eindigt als beide spelers hun zandlopers niet meer mogen verplaatsen. Dan wint de speler die de meeste ringen heeft afgelegd.

GIPF-set 3 Auteur: Kris Burm 

release: 2005

Een set met GIPF-potentiŽlen, extra stukken waarmee je het abstracte bordspel GIPF kunt uitbreiden. Set 3 zal niet alleen de YINSH-potentiŽlen bevatten, maar ook de potentiŽlen van het spel dat het GIPF-project definitief zal afronden. 

GIPF Auteur: Kris Burm 

release: najaar 2004

Een nieuwe editie van het eerste bordspel van het GIPF-project. De nieuwe doos heeft het formaat van Yinsh en bevat een prachtige nieuwe afbeelding. De eenvoudige plastic speelstukken zijn vervangen door smaakvolle exemplaren van bakeliet. GIPF is een abstract strategisch spel voor twee spelers. Om de beurt brengen de spelers een stuk in het spel en proberen een rij van vier stukken vormen. Als dit je lukt, moet je de rij van het bord nemen en sla je de stukken van de tegenstander, die in het verlengde van deze rij liggen. Hierdoor ontstaan steeds wisselende spelsituaties. Als jouw tegenstander geen stukken op het bord heeft of in het spel kan brengen, win je het spel.

YINSH Auteur: Kris Burm 

release: najaar 2003

YINSH is het vijfde spel van het GIPF-project. De spelers beginnen met elk vijf ringen op het bord. Telkens als een ring wordt verplaatst, laat hij een "marker" achter. Markers zijn stukken met een witte en een zwarte kant. Wanneer een ring over markers springt, moeten de markers omgedraaid worden. Daardoor veranderen ze voortdurend van kleur. De spelers moeten proberen drie rijen van vijf markers te vormen. Elke keer dat een speler zo'n rij vormt, mag hij een ring van het bord nemen. De eerste speler die drie van zijn ringen kan wegnemen, wint het spel. Met andere woorden: elke rij van vijf markers brengt de overwinning dichterbij - maar tegelijkertijd verzwakt het ook je positie, want je hebt dan telkens ťťn ring minder om mee te spelen. Dus, wees op je hoede!

YINSH sluit het GIPF-project speltechnisch af, omdat het teruggaat tot het punt waar de serie is begonnen, dus tot GIPF zelf. Uiteraard is het op de eerste plaats een origineel spel, dat voor nog wat meer verscheidenheid zorgt binnen het aanbod van het GIPF-project. Maar daarnaast maakt het gebruik van een aantal spelprincipes die duidelijk refereren aan GIPF. Om die reden is YINSH het spel dat de cirkel rondmaakt. Dit betekent geenszins dat het project hier stopt. Er zal zeker nog een spel volgen, dat een plaats zal krijgen tussen DVONN en YINSH.

DVONN Auteur: Kris Burm 

release: sept. 2001

DVONN is het vierde spel van het GIPF-project, een reeks hoogwaardige abstracte denkspellen voor twee spelers. Bij deze spellen vind je geen actiekaartjes en andere toeters en bellen, maar is het materiaal teruggebracht tot de essentie: een bord en speelstukken. Het spel bevat 23 witte en 23 zwarte stukken, alsmede 3 rode DVONN-stukken. Deze laatste stukken worden eerst op het bord geplaatst, gevolgd door de stukken van de spelers. Het spel begint met het stapelen van stukken. Je mag een los stuk ťťn veld bewegen, een stapel van twee stukken mag twee velden bewegen enzovoort. Een stapel moet altijd eindigen op een andere stapel of een los stuk. Als losse stukken of stapels het contact met DVONN-stukken verliezen, verdwijnen ze van het bord. Het spel is afgelopen als er geen zetten mogelijk zijn. Dan plaatsen de spelers hun eigen stapels op elkaar en wint degene met de hoogste stapel. Meer informatie: recensies.

GIPF-set 2 Auteur: Kris Burm 

release: najaar 2001

Een set met GIPF-potentiŽlen, extra stukken waarmee je het abstracte bordspel GIPF kunt uitbreiden. De set bevat 6 witte en 6 zwarte Z»RTZ-potentiŽlen, alsmede 6 witte en 6 zwarte DVONN-potentiŽlen. 


Nieuws > Releases > Don & Co


Top