Update: 01-02-09

Nieuws > Releases > Days of Wonder

Days of Wonder

website


Smallworld Auteur: Keyaerts

release: april 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. Smallworld is een fantasyvariant op het uitstekende bordspel Vinci, dat een kleine 10 jaar geleden door Descartes werd uitgegeven. Het spelsysteem draait voor een groot deel om het veroveren van gebieden, maar het elegante spelsysteem rond de speciale eigenschappen van beschavingen is meer dan een kers op de appelmoes. Uiteraard wordt de strijd in deze wereld geleverd door tovenaars, orks, dwergen en de andere gebruikelijke verdachten uit de fantasyscene. Meer informatie over het oorspronkelijke spelsysteem: recensie van Vinci. Meer informatie over Smallworld: DoW.
Merlin's Company  Auteurs: Laget & Cathala 

release: juni 2008

Een uitbreiding voor het coöperatieve bordspel Shadows over Camelot. Bij een ruime bezetting kun je nu met twee verraders spelen. De set bevat verder de ridder Sir Bedivere (voorheen een gratis extraatje), nieuwe ridderkaarten, waarmee je de ridders uit het basisspel kunt aanpassen, en tal van andere extra kaarten (waaronder de voor witte spelers nogal lastige heksen). De uitbreiding introduceert verder speciale reiskaarten, die de reizende ridders kunnen helpen of hinderen.

Memoir '44 Bag Auteur: Borg

release: juni 2008

De Memoir '44 Campaign Bag is een tas waarin je twee exemplaren van het spel en alle uitbreidingen kunt opbergen. Als extraatje is  een nieuwe kaart toegevoegd (Breakthrough to Gembloux).
Ticket to Ride kaartspel Auteur: Moon

release: april 2008

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het bekroonde bordspel Ticket to Ride. Het spelmateriaal bestaat uit tientallen treinkaarten in 8 kleuren, locomotieven, routekaartjes en bonuskaarten. Je begint het spel met enkele treinkaartjes en één locomotief (joker). De resterende treinen en locomotieven vormen een voorraad van 5 open kaarten en een gedekte stapel. Je krijgt verder enkele routekaartjes, waarvan je er minstens één moet houden. De voor een route benodigde treinen zijn op de routekaarten afgebeeld. Als je aan de beurt bent, voer je een van de volgende drie acties uit: 2 treinkaarten trekken, 4 routekaarten trekken en 0-4 behouden of treinkaarten uitspelen in jouw eigen rangeerterrein (2 of meer kaarten van dezelfde kleur of exact 3 kaarten van verschillende kleuren). Als een treinkleur al in het rangeerterrein van een medespeler ligt, mag je deze kleur alleen spelen door meer kaarten van die kleur uit te spelen. Als dit lukt, moet die medespeler zijn kaarten van deze kleur afleggen. Aan het begin van jouw beurt mag je uitgespeelde kaarten van jouw rangeerterrein naar jouw spoorstapel verplaatsen. Daar zijn de kaarten veilig. Met deze kaarten probeer je aan het einde van het spel zoveel mogelijk routekaartjes te voltooien. Als je de meeste routes naar een bonusstad voltooit, krijg je de desbetreffende bonuskaart. Route- en bonuskaarten leveren winstpunten op. Uiteraard wint degene met de meeste punten.
Memoir '44 expansie Auteur: Borg

release: dec 2007

De Memoir '44 Air Pack verplaatst het strijdtoneel naar de lucht. De set introduceert regels voor luchtgevechten en bevat 8 vliegtuigjes. Daarnaast bevat deze set een boekwerkje met gereviseerde scenario's en 60 nieuwe terreintegels.
Scottish Wars Auteur: Borg

release: dec 2007

Deze uitbreiding voor het bord- annex miniaturenspel Battlelore bevat 42 nieuwe miniaturen van Dwergen in Schotse rokjes, inclusief de bijpassende informatiekaartjes voor specialisten en wapens.
Ticket to Ride Switzerland Auteur: Moon

release: okt 2007

Deze nieuwe uitbreiding voor Ticket to Ride en Ticket to Ride Europe was al bekend bij de spelers van het computerspel. De uitbreiding bevat een speelbord met het spoornet van Zwitserland en nieuwe opdrachtkaartjes. Uiteraard zijn er de nodige tunnelroutes, die je overigens uitsluitend met locomotiefkaartjes kunt volgen. Deze set is geschikt voor 2-3 spelers. Volgens de uitgever worden ook Nederlandstalige spelregels toegevoegd.
Hundred Year's War Auteur: Borg

release: aug 2007

Deze uitbreiding voor het bord- annex miniaturenspel Battlelore bevat 32 nieuwe miniaturen van gespecialiseerde troepen, inclusief de bijpassende informatiekaartjes voor specialisten en wapens. 
Goblin Marauders Auteur: Borg

release: aug 2007

Deze uitbreiding voor het bord- annex miniaturenspel Battlelore bevat 16 Goblin miniaturen, waaronder allerlei exotische cavaleristen. 
Dwarven Battalion Auteur: Borg

release: juli 2007

Deze uitbreiding voor het bord- annex miniaturenspel Battlelore bevat 20 Dwergen miniaturen, waaronder doedelzakspelers.
Goblin Skirmishers Auteur: Borg

release: juli 2007

Deze uitbreiding voor het bord- annex miniaturenspel Battlelore bevat 20 Goblin miniaturen, waaronder de befaamde Goblin drumband.
Battlelore Epic Auteur: Borg

release: juni 2007

Deze uitbreiding voor het bord- annex miniaturenspel Battlelore bevat o.a. een extra speelbord, waardoor je het spel met meer spelers kunt spelen.
Battlelore Call to Arms Auteur: Borg

release: mei 2007

Een uitbreiding voor het bord- annex miniaturenspel Battlelore. Deze set bevat regels voor het samenstellen van legers, speciale 'marsorderkaarten', kaarten voor eenheden met speciale vaardigheden en verder ook nog nieuwe tegels en fiches.
Colosseum Auteurs: Kramer & Lübke

release: maart 2007

Een bordspel voor 3-5 spelers. Iedere speler is een Romeinse impresario, die in zijn eigen arena spectaculaire shows organiseert, om daarmee de meeste bezoekers te lokken. De spelers verdienen geld en glorie met hun shows en investeren deze opbrengsten in nog meer spektakel. Tijdens het spel verbeter je jouw arena, zoek je naar nieuwe en vooral betere artiesten en probeer je de Keizer en andere bekende Romeinen naar jouw arena te lokken. Het is daarbij zaak jouw middelen verstandig in te zetten, opdat jij aan het einde van de rit tot beste impresario wordt uitgeroepen.
BattleLore Auteur: Borg

release: nov 2006

In dit bordspel voor twee spelers verplaatst Richard Borg zijn Commands & Colors spelsysteem (Battle Cry, Memoir '44 en C&C Ancients) naar een fantasievolle versie van de middeleeuwen. In BatteLore is het nodige aan chroom toegevoegd, maar in de kern blijft het een vlot en toegankelijk wargame. Het eerste scenario start met de historische veldslag bij Agincourt, waarna er meer en meer fantasievolle creaturen worden geïntroduceerd. De basisdoos bevat meer dan 210 plastic miniaturen, waaronder 58 vaandeldragers; een "Player’s Guide"; een boekje met scenario's; een dubbelzijdig speelbord; 46 gebiedstegels; 60 Command kaarten; 60 Lore kaarten; 48 Summary kaarten; 2 War Council sheets; 24 Lore Master fiches; 12 dobbelstenen en een code, die je toegang geeft tot een online scenario editor. De BattleLore basisdoos komt eind november uit. Deze doos is de start van een lange reeks uitbreidingen. In de loop van 2007 verschijnen de nodige kleine en grote uitbreidingen. Meer informatie: BatteLore website.
USA 1910 Auteur: Moon

release: okt 2006

Een uitbreiding voor het bordspel Ticket to Ride. Deze set bevat nieuwe kaarten (in hetzelfde formaat als TtR Europa en Märklin), waaronder 35 nieuwe opdrachtkaarten en een "Globetrotter"-bonuskaart voor de speler die de meeste opdrachtkaarten vervult. Het regelboekje bevat drie nieuwe varianten.
Memoir '44 expansie Auteur: Borg

release: juni 2006

Memoir '44 Pacific verplaatst het strijdtoneel naar Japan en omstreken. Deze set introduceert nieuwe eenheden (Chindits, Japanse Giretsu, US Marines), nieuwe wapens (gemotoriseerde artillerie, vlammenwerpers), nieuw terrein en nieuwe figuren.
Cleopatra Auteurs: Cathala & Maublanc

release: maart 2006

Cleopatra and the society of architects is een bordspel voor 3-5 spelers. De spelers bouwen in opdracht van Cleopatra aan een prachtig driedimensionaal paleis. Uiteraard probeert iedereen de belangrijke en waardevolle delen van het paleis voor zijn rekening te nemen. De actieve speler heeft de keuze uit twee acties: kaartjes trekken of bouwen. Er liggen steeds drie sets van 1 of meer kaartjes klaar (open en/of gedekt). Als je kaarten trekt, neem je een van deze sets. Als je dan meer dan 10 kaarten bezit, moet je 1 of meer corruptiefiches nemen. Aan het einde van je beurt voeg je 1 nieuwe kaart aan elke set toe. Voor het bouwen moet je weer kaartjes inleveren. De gewone grondstoffen hebben geen negatieve gevolgen, de betere speciale kaarten en de actiekaarten verhogen jouw voorraad corruptiefiches. Je bouwt aan allerlei onderdelen van een paleis. Deze leveren je geld (= winstpunten) op. Als je meerdere objecten tegelijk bouwt, krijg je bonuspunten. Je krijgt ook bonuspunten door bepaalde objecten naast elkaar te bouwen. Met mozaïektegels kun je een deel van de paleistuin afbakenen en hier een heiligdom stichten. Het aantal velden in dit heiligdom bepaalt hoeveel corruptiefiches je aan het einde van het spel kunt lozen. Aan het einde van een bouwbeurt bepalen dobbelstenen of de goden een offer verlangen. Een offer bestaat uit een gedekt geboden bedrag (= winstpunten). De speler met het hoogste offer mag 3 corruptiefiches lozen, zijn zuinige medespelers krijgen er 1 of meer corruptiefiches bij. Verzamel niet teveel corruptiefiches, want aan het einde van de rit zal Cleopatra de meest corrupte speler aan haar krokodillen voeren. Daarna wint de speler met het meeste geld. 

Eerste indruk: de prachtige uitvoering van dit vlotte en luchtige familiespel doet wellicht anders vermoeden, maar Cleopatra heeft de diepgang en charme van een lollig kaartspelletje. Daar is op zich niets mis mee, maar dit simpele tussendoortje  met een overdaad aan chroom heeft wel een pittig prijskaartje.

Ticket to Ride Märklin Auteur: Moon

release: maart 2006

Een nieuwe editie van het Spiel des Jahres 2004. Het speelbord toont een kaart van Duitsland. Deze Märklin editie is meer dan een heruitgave met een ander bord, er zijn ook een paar nieuwe regels en mechanismen toegevoegd. Zo beschikt iedere speler over drie passagiers. Deze passagiers verzamelen op de stations goederen met verschillende waardes. Daartoe plaats je een passagier op een stad aan een zojuist gebouwde route. Als je weer aan de beurt bent, kun je deze passagier langs jouw routes bewegen. Deze pikt in elke bezochte stad een goed op. Deze goederen leveren winstpunten op. Verder is er geen bonus voor de langste route meer. De speler die de meeste opdrachtkaartjes heeft vervuld, krijgt nu een bonus van 10 punten.
Memoir '44 expansies Auteur: Borg

release: okt 2005

Het Terrain Pack bevat o.a. nieuwe terreinsoorten, tegels voor mijnenvelden, vliegvelden, opslagplaatsen en spelregels voor de strijd in de Noord-Afrikaanse woestijn. Eastern Front bevat een set Russische eenheden, 8 scenario's en de nodige winterse terreintegels. De Winter/Desert Board Map bevat een nieuw dubbelzijdig speelbord met een winter- en een woestijnlandschap, alsmede "campaign rules" waarmee je scenario's kunt koppelen.
Shadows over Camelot  Auteurs: Laget & Cathala 

release: mei 2005

Een coöperatief bordspel voor 3-7 spelers. De ridders van de ronde tafel worden op pad gestuurd om allerlei queesten te vervullen. Tijdens het spel bepalen de spelers in goed overleg op welke manier ze de verschillende queesten zullen aanpakken. Het is overigens mogelijk dat één van de spelers een vazal van de gemeenschappelijke vijand is. Deze speler probeert uiteraard zijn medespelers te verslaan. Door het vervullen van queesten verzamelen de spelers witte zwaarden. Als een queeste fout afloopt, komen er zwarte zwaarden in het spel. Als er aan het einde van het avontuur teveel zwarte zwaarden liggen, wint het spelsysteem. Dit spel is prachtig uitgevoerd en biedt je een sfeervolle speelervaring, mits je geen hekel hebt aan coöperatieve spelsystemen.

Ticket to Ride Europe Auteur: Moon

release: april 2005

Een Europese uitvoering van het Spiel des Jahres 2004. Dit is meer dan een heruitgave met een ander bord, er zijn ook een paar nieuwe regels toegevoegd: tunnels, veerponten en stations. Veerponten zijn lastige routes, waarvoor je o.a. het afgebeelde aantal locomotiefkaarten moet spelen. Tunnels zijn routes met een onbekende kostprijs. De afgebeelde kostprijs kan namelijk met max. drie worden verhoogd, omdat je drie treinkaartjes van de dichte stapel moet trekken. Als je hierbij de afgebeelde kleur of een locomotief trekt, kost dit je extra kaartjes. Met de stations kun je gaten in jouw routes "vullen". Een station staat je toe om één route van een medespeler te gebruiken om een opdrachtkaartje te vervullen. Niet geplaatste stations zijn aan het einde vier winstpunten waard. Ten slotte heeft men de geluksfactor van de "grote" opdrachten beperkt. Iedere speler krijgt nu één grote opdracht. Eerste indruk: dit is net als de voorganger uit 2004 een prima familiespel. De nieuwe regels zijn aardig, maar maken de aanschaf van dit zusterspel niet noodzakelijk als je het origineel reeds bezit.
Ticket to Ride booster Auteur: Moon

release: okt 2004

Tijdens Spiel 2004 zal uitgever Days of Wonder een gratis "booster pack" met extra kaarten verspreiden. Dit setje bevat o.a. nieuwe "opdrachtkaartjes" en een kaartje met bonuspunten voor de speler die de meeste steden heeft verbonden. De set zal na Spiel ook via de bekende webwinkels worden verspreid.
Memoir '44 Auteur: Borg

release: mei 2004

De zestigste verjaardag van D-Day leidt blijkbaar tot verhoogde activiteit in spellenland (zie Avalon Hill). Days of Wonder brengt dit voorjaar een bewerking van het spelsysteem van Battle Cry op de markt. Memoir '44 is een tweepersoonsspel met mooie miniaturen, waarbij een deck actiekaarten de kern van het spelsysteem vormt. Geallieerden en Duitsers bevechten elkaar in allerlei scenario's op of rond D-Day. Uiteraard is het onderwerp gewijzigd, maar de spelbeleving wijkt niet of nauwelijks af van het origineel. Ik verwijs je daarom voor meer informatie naar de recensie van Battle Cry. 
Ticket to Ride Auteur: Moon

release: feb 2004

Een toegankelijk bordspel voor 2-5 spelers. De spelers verzamelen speelkaarten met treinwagons in verschillende kleuren, die ze vervolgens gebruiken om treinroutes in Amerika te claimen. Korte routes zijn makkelijk te bouwen. Lange routes kosten je meer kaarten, maar leveren je ook meer winstpunten op. Je verdient extra punten met het verbinden van steden op jouw opdrachtkaartjes en met het bouwen van de langste route. De regels zijn op zich eenvoudig. In jouw beurt mag je één van de volgende drie acties uitvoeren: wagonkaarten trekken, kaarten uitspelen en een route claimen of extra opdrachtkaartjes trekken. Je moet wel oppassen met die opdrachtkaartjes. Als je aan het einde van het spel een onvoltooide route bezit, levert dit minpunten op. Eerste indruk: een prima familiespel. Het spel draait om de spanning tussen gulzigheid (extra kaartjes trekken c.q. scoren met opdrachtkaartjes) en angst (om een route aan de concurrentie te verliezen c.q. voor mislukte opdrachten). Via de Belgische distributeur Hodin is een Nederlandstalige editie op de markt gebracht.
Terra Auteur: Faidutti

release: dec 2003

Een kaartspel voor 3-6 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit een scorebordje en 108 speelkaarten. 18 van deze kaarten vertegenwoordigen elk een crisis, die de wereld bedreigt. De crises zijn verdeeld in drie kleuren en zes werelddelen. De overige kaarten worden gebruikt om de crises op te lossen. Deze kaarten hebben drie verschillende kleuren en een waarde van 1-6 punten. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart van de stapel. Als dit een gewone kaart is, neem je deze in jouw hand. Als dit een crisiskaart is, mogen de spelers deze meteen proberen op te lossen. Beginnend met de actieve speler, mag iedereen één kaart met de juiste kleur spelen. Als de som van deze kaarten de waarde van de crisis evenaart of overtreft, verdwijnt de crisis meteen uit het spel. De spelers die de eerste en/of de hoogste kaart hebben gespeeld, krijgen dan drie winstpunten. Als de crisis niet meteen wordt opgelost, wordt deze midden op tafel gelegd. Later in het spel kunnen de spelers alsnog proberen om zo'n crisis op te lossen. Als dit lukt, krijgt degene die daar de laatste kaart heeft aangelegd, vijf winstpunten. Als je een kaart bij zo'n crisis legt, mag je daarnaast ook een trio handkaarten gedekt uitspelen. De som van deze kaarten levert aan het einde extra winstpunten op. Als de spelers te egoïstisch zijn, kan de hoeveelheid actieve crises flink oplopen. Op een gegeven moment liggen er te veel en verliest iedereen van het spelsysteem. Dit spel is ontwikkeld in samenwerking met Unesco. Van elk verkocht exemplaar gaat één euro naar een goed doel.
Pirate's Cove Auteurs: Randles & Stahl

release: okt 2003

Een bordspel voor 3-5 spelers. Iedere speler heeft een piratenschip, dat je op vier onderdelen moet uitrusten: zeilen, kannonnen, bemanning en laadruimte. Met dit schip bezoek je diverse eilanden, waar drie categorieën buit op je wachten: schatten, goud en reputatie. Het goud heb je nodig om je schip beter te maken, reputatie levert winstpunten op. Op een schateiland kun je schatten omwisselen voor goud en reputatie. Tussen de bedrijven door kom je tegenstanders tegen. Je kunt dan kiezen uit vluchten (niet goed voor je reputatie) of vechten. Je snelheid en gevechtskracht hangen af van de investeringen die je in je schip hebt gedaan (een raak salvo leidt overigens onvermijdelijk tot nieuwe investeringen). Het spelsysteem wordt afgerond met de nodige actiekaartjes. Dit is een bewerking van Piratenbucht van Amigo.
Mystery of the Abbey Auteurs: Faidutti & Laget

release: april 2003

Een nieuwe versie van een deductiespel in de sfeer van Umberto Ecco's In de Naam van de Roos. Een monnik is vermoord door een van zijn broeders. De spelers moeten de dader vinden. Er zijn verschillende manieren om informatie te verzamelen. Het spelbord toont de verschillende ruimtes van een klooster: een kapel, bibliotheek enzovoort. Actiekaarten en gebeurtenissen versterken het thema.
Queen's Necklace Auteurs: Faidutti & Cathala

release: april 2003

In dit kaartspel zijn de 2-4 spelers juweliers aan het Franse hof. De speelkaarten tonen juwelen en diverse personages aan het hof. De speler die aan het einde van de rit de kostbaarste juwelen heeft verkocht en het grootste fortuin heeft verzameld, wordt de nieuwe koninklijke juwelier. In de tussentijd moet je de zuurverdiende pegels verstandig inzetten: voor de aanschaf van kostbare edelstenen of voor het omkopen van belangrijke personages.
Fist of Dragonstones Auteurs: Faidutti & Schacht  

release: nov 2002

Een biedspel voor 3-6 spelers. Speelkaarten vertegenwoordigen de bewoners van een magisch woud: tovenaar, trol, goblin, heks en draken. De spelers bieden tegen elkaar op om de eigenschappen van deze kaarten voor hun eigen doeleinden te gebruiken. In een spelronde worden deze kaarten één voor één geveild. De 8 basiskaarten zijn elke ronde beschikbaar, aangevuld met twee kaarten uit de stapel speciale karakters. Als je een veiling wint, mag je de eigenschap van de desbetreffende kaart gebruiken. Met sommige kaarten verzamel je stenen in drie verschillende kleuren. Met andere kaarten kun je deze stenen inwisselen voor winstpunten. Zodra je drie winstpunten hebt verzameld, heb je het spel gewonnen. Met andere kaarten kun je speciale acties uitvoeren. De spelers bieden blind en zijn hun inzet in ieder geval kwijt. Het spel kent meerdere soorten geld: tovergoud krijg je aan het begin van een volgende ronde weer terug; normaal goud en zilver ben je definitief kwijt. Met de zwarte magische munt van de heks kun je één veiling neutraliseren (de heks wordt daarom altijd als eerste geveild). Meer informatie: recensies.

Gang of Four Auteur:  

release: nov 2002

Een kaartspel voor 3-4 spelers. Dit is een bewerking van een populair Chinees kaartspel. Het is de bedoeling om als eerste al jouw kaarten uit te spelen. Dan krijgen je medespelers strafpunten. De startspeler speelt een combinatie van 1-5 kaarten uit. De volgende spelers moeten een gelijk aantal kaarten met een hogere rang uitspelen of passen. De rangorde van de verschillende combinaties lijkt enigszins op poker.

Nieuws > Releases > Days of Wonder


Top