Update: 21-10-08

Nieuws > Releases > CBG

Czech Board Games 

Website


Crash by Crash Auteurs: Dostál & Dilli

release: okt 2008

Een bordspel voor 2 of 4 spelers. De spelers scheuren rond in botsautootjes. Je begint het spel met 4 actieve autootjes. Je duwt andere autootjes aan de kant om op het juiste moment en de juiste plaats in de beste scorepositie te komen. Als je aan de beurt bent, voer je twee acties uit. Je mag een nieuw autootje inzetten. Je mag een kaart spelen. Er zijn drie soorten kaarten. Blauwe kaarten beďnvloeden de plaatsing van nieuwe autootjes, gele kaarten beďnvloeden de puntentelling en grijze kaarten zijn acties. Het is ook mogelijk om de beheerder van de baan te verplaatsen, om daarmee andere autootjes weg te knallen. Als jouw autootje op een beschadigd gedeelte van de baan stuit, is hij uitgeschakeld. Als laatste actiemogelijkheid kun je kaarten ruilen.

Jantaris Auteur: Vrána

release: okt 2007

Een bordspel voor 3-4 spelers. Het spel wordt gespeeld in een middeleeuwse stad met 8 wijken en een stadscentrum. Daar (ver)plaatsen de spelers in de loop van het spel hun speelfiguren, de handelaren. In de stad bevinden zich ook twee handelsmeesters, die zich gedragen alsof ze een koning uit El Grande zijn (zij reguleren de beweging in en naast hun gebieden). Het is de bedoeling om de meeste punten te verzamelen, hetgeen je op meerdere manieren kunt doen. De actieve speler moet een beurt met 4 fasen doorlopen, waarin overigens ook de medespelers aan bod komen. In jouw eerste fase mag je uit drie acties kiezen: goederenblokjes uit de voorraad nemen, speelfiguren plaatsen of verwijderen of een veiling van een bazaarkaart starten. Bij zo’n veiling bemachtigt de winnaar een bazaarkaart, die winstpunten en/of andere voordeeltjes oplevert. In de tweede fase verplaats je een handelsmeester naar een andere wijk, de nieuwe actieve wijk. Daarna kiest iedere speler in het geheim één van zijn vier actiekaarten. Een ‘deal’ levert goederen op. Als vaker een ‘deal’ wordt gespeeld, hangt de opbrengst af van jouw speelfiguren in de juiste wijk. Ook de ‘zwarte markt’ levert goederen op, die je zelfs van een medespeler mag stelen. Als teveel spelers de ‘zwarte markt’ spelen, raken ze echter hun eigen goederen kwijt. Met de actiekaart ‘versterking’ kun je jouw positie in de actieve wijk versterken, door speelfiguren te verplaatsen of weg te jagen. Met de actiekaart ‘rekruteren’ breng je nieuwe speelfiguren naar de stad. Als het stadscentrum in de derde fase 5 of meer speelfiguren bevat, vindt daar een grote markt plaats. Tegen inlevering van de op de marktkaart afgebeelde goederen en de gedwongen verhuizing van een speelfiguur ontvang je dan winstpunten. In de vierde fase kun je nog meer winstpunten verdienen, als jij de meeste speelfiguren (min. 2) bezit in de drie wijken van een van de openliggende ‘controlekaarten’. 

Laborigines Auteurs: T & J Uhlir

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-6 spelers. Laborigines zijn rare en ongelukkige wezens. Ze zijn ontstaan als onbedoelde nevenproducten van geheimzinnige wetenschappelijke experimenten. Hun leven in het laboratorium is hard en vol gevaar. Ondanks alle ellende maken ze toch graag pret en dromen ze over een ontsnapping uit het laboratorium. Volgens de uitgever is dit een origineel spel voor alle leeftijden, dat de verbeelding en het geheugen prikkelt, maar ook tactische elementen bevat. Meer informatie volgt.

Graenaland  Auteur: Chvátil

release: okt 2006

Een bordspel voor 3-5 spelers. Graenaland is duidelijk geďnspireerd door De Kolonisten van Catan. Hier draait het om Vikingen, die op Groenland grondstoffen verzamelen, nederzettingen stichten en andere zaken bouwen. Het speelveld bestaat uit een paar kleine bordjes met verschillende terreinsoorten. Grondstoffen worden niet door dobbelstenen toegekend. De opbrengst per gebied staat vast, de verdeling over de spelers hangt af van stemrondes. Iedere speler doet een voorstel voor de verdeling in één gebied, waarna de daar aanwezige spelers hierover stemmen. Tussentijdse suggesties, onderhandelingen en/of aanpassingen zijn verboden. Het aantal stemmen hangt af van nederzettingen en helden. Met zijn grondstoffen kan de – elke ronde wisselende – hoofdman van alles bouwen: nieuwe dorpen, gebouwen, zijn leger versterken (extra stemmen), openbare voorzieningen aanleggen (markt, weg enz.). Het spel eindigt zodra iemand drie van vijf mogelijke winstvoorwaarden vervult. Graenaland is een interessante variant op een inmiddels klassiek spelidee. De speelduur is helaas aan de forse kant, waardoor de balans tussen speeltijd en diepgang wat mij betreft niet optimaal is.

Through the Ages Auteur: Chvátil

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. Through the Ages is een pittig ontwikkelingsspel, dat is geďnspireerd door Civilization. De spelers ontwikkelen hun beschavingen en verdienen cultuurpunten voor hun bijdragen aan literatuur, religie, wereldwonderen enzovoort. Uiteraard verloopt niet alles even beschaafd, je kunt je ook ontwikkelen met behulp van het zwaard en/of een huurmoordenaar. Slecht nieuws voor Windowshaters: Bill Gates heeft zijn eigen beschavingskaart. Dit spel is al een tijdje uitverkocht. Binnenkort verschijnt via Funagain een nieuwe editie.


Nieuws > Releases > CBG


Top