Update: 31-12-10

Nieuws > Releases > Cwali

Cwali

Website


Sun, Sea & Sand Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Iedere speler exploiteert een vakantiepark. Je probeert zoveel mogelijk toeristen te lokken, om met de inkomsten jouw park te verbeteren. Jouw park bestaat uit een eigen bordje met o.a vier gekleurde zones voor attracties. Het centrale speelveld is een samenraapsel van allerlei bordjes en tegels. Hier liggen acht schepen met toeristen klaar, die in de komende acht speelronden het eiland bezoeken. Dit zijn poppetjes in vier kleuren. Je vindt er verder een voorraad attractietegels in vier kleuren, waarmee je jouw park kunt verbeteren. Er is ook nog een voorraadje reclameborden. Acties kosten niet alleen geld, maar ook tijd. Bij tijdrovende acties ben je jouw actiepion meerdere ronden kwijt. Actievoorbeelden: bungalows bouwen om toeristen te huisvesten; toeristen van de actuele boot plukken of ze op een latere boot alvast boeken; een attractietegel bouwen; een reclamebord plaatsen. Op elke boot zit ook een rugzaktoerist, die na een trektocht over het eiland ooit in een park zal eindigen. Na de acties krijgen de speler inkomsten voor elke toerist in hun park. Als je geen attractie van een kleur bezit, vertrekken de toeristen met deze kleur al na één week. Met attracties kun je ze 1-3 weken langer vasthouden. Aan het einde van de rit krijg je punten voor toeristen, reclameborden, attracties en lege zones op jouw bordje.
Summy  Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2010

Het tweepersoonsspel Summy is verpakt in een houten doosje, dat is gevuld met 94 houten blokjes met cijfers en rekenkundige symbolen. Iedere speler begint met acht blokjes. De start van het speelveld is een blokje met een ‘=’. Daarna moeten de spelers beurtelings een geldige rekensom op tafel leggen. Je krijgt punten voor de cijfers op de blokjes in de som, voor bijgeplaatste blokjes en voor blokjes die er al lagen. Als je niet kunt, mag je een blokje afleggen. Aan het einde van jouw beurt vul je jouw voorraad aan tot acht blokjes. Een leuke rekenkundige variatie op het principe van Scrabble. Je kunt dit spel online proberen op www.jijbent.nl.
Tricky Safari  Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2010

Een bordspel voor 2-4 spelers. Met vier borden vorm je een landschapje van 10 x 10 velden. Daarop worden 10 beesten in een voorgeschreven kijkrichting geplaatst. De speelfiguren van de spelers beginnen in de hoeken. Iedere speler krijgt één fototegel van elk dier. De actieve speler beweegt zijn speelfiguur in een rechte lijn (horizontaal, verticaal of diagonaal). Je mag niet door velden met beesten, bos of water bewegen. Je mag wel door een veld met een andere speelfiguur heen, maar daar niet eindigen. Wanneer alle spelers hebben gezet, doen alle beesten één stap voorwaarts. Als dat veld is bezet, wandelt hij in een andere richting. Staat jouw speelfiguur voor of naast een beest, dan neem je een foto. Daartoe leg je jouw fototegel van dit dier af op een scorestapeltje. Je wint door als eerste alle dieren te fotograferen.
BasketBoss  Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. Iedere speler is de manager van een basketball team. Je moet de beste spelers naar jouw team halen om de belangrijkste prijzen te winnen. Elk seizoen bieden de managers op nieuwe spelers, daarna winnen de sterkste teams trofeeën en incasseren de teams hun inkomsten. De waarde van jouw spelers wisselt per seizoen. Er zijn ook nog specialisten, die jou een handje kunnen helpen. Aan het einde van het spel krijg je o.a. punten voor trofeeën, de teamsterkte en jouw geld. Meer informatie: spelregels.

Tricky Trek Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2009

Een racespel voor 2-5 spelers. In Tricky Treck speel je een snoezige leeuw, die de juiste prooidieren moet opvreten om voldoende energie te verzamelen om snel vooruit te komen. Het speelveld bestaat uit een lange reeks prooidieren en leeuwen. De verorberde prooi bepaalt hoeveel stappen jouw leeuw beweegt. De spelers kiezen tegelijk welke prooi (1 of 2 stuks) ze verteren. De voorste leeuw beweegt vervolgens altijd als eerste. Op het veld waar je eindigt, neem je het prooidier weg. Deze voeg je toe aan de maaginhoud van jouw leeuw. De voor deze beweging verteerde prooi voeg je toe aan de voorkant van de rij. Het is de bedoeling om als eerste het laatste prooidier te bereiken of in te halen. Een leuk en vlot loopspelletje over leeuwenkots, je kunt er geen buil aan vallen.

Uitbreidingen Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2009

Op Spiel 2009 verschijnen kleine uitbreidingen van Gipsy King (info), Factory Fun (info) en Power Boats (info).

Powerboats Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2008

Powerboats is een racespel voor 2-6 spelers. Iedere speler bestuurt een speedboot, die hij snel en veilig tussen de vele eilanden en rond de boeien moet loodsen. Voor deze race gebruik je unieke driezijdige dobbelstenen, die je op jouw ‘dashboard’ bewaart. Je mag elke beurt één steen toevoegen of weghalen en vervolgens een of meer van deze stenen overgooien. Met deze stenen bepaal je de snelheid. Je moet dit goed in de gaten houden, omdat je alleen aan het begin van jouw beurt 60 graden van richting mag veranderen. Als je niet oplet en/of belabberd gooit, knal je zomaar op een eiland en kan je boot uiteindelijk zinken. Als een aanvaring dreigt, word je gedwongen om de richting met de minste risico’s te kiezen. Met een beetje pech word je dan een dusdanig verkeerde kant opgestuurd, dat je dit rondje een fatsoenlijk resultaat wel kunt vergeten. Dit is ‘pech met een nasleep’, wat aan onze speeltafel niet helemaal lekker aanvoelde.

Gipsy King Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelveld wordt opgebouwd uit vijftien losse tegels, met één genummerd waterveld (1-15) en enkele landvelden. Iedere speler beschikt over een set houten speelstukken, dit zijn ‘woonwagenachtige’ langwerpige blokken. Beginnend met waterveld 1 worden deze stukken beurtelings op de omringende landvelden geplaatst. Na waterveld 15 worden winstpunten toegekend, waarna een tweede potje in omgekeerde richting wordt gespeeld. Je krijgt bergen punten voor lange ketens met eigen ‘woonwagens’ en bonuspunten voor vissymbolen in watervelden, als je rond zo’n plas de meeste ‘woonwagens’ bezit. In plaats van een ‘woonwagen’ neerzetten, kun je ook passen. Hiermee beïnvloed je de speelvolgorde bij het volgende waterveld. Met een goed gevoel voor timing kun je daarmee eigen ketens versterken of snode plannen van de concurrentie verstoren. Gipsy King is een listig en vooral ook leuk abstract spel. De gedachte achter het opgeplakte thema ontgaat mij, maar dit is voor het speelplezier uiteraard niet relevant.

Territories Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2007

Een bordspel voor twee spelers. Je kreeg dit spel als presentje bij de aanschaf van Gipsy King op Spiel 2007.

Factory Fun Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2006

Factory Fun is een bordspel voor 2-4 spelers. Aan het begin van het spel heeft iedere speler een eigen lege fabriek. Bij de start van een ronde draait iedere speler met zijn ene hand een gedekte machinetegel open, waarna de spelers met hun andere hand z.s.m. een gewenste machine moeten claimen. Een geclaimde machine plaats je in jouw fabriek, waarbij je de input- en outputpijpen moet aansluiten. De input en output van deze machines bestaat uit virtuele producten in vier kleuren (bruin, geel, rood en blauw). Sommige machines produceren zwarte eindproducten. Van elke productkleur heb je bij de start van het spel één reservoir, waarmee je meerdere machines kunt “voeren”. Reservoirs en machines worden met behulp van verbindingsstukken op elkaar aangesloten. Het (ver)bouwen van verbindingsstukken en reservoirs kost geld, het plaatsen van machines levert geld op.

Aan het einde van het spel krijg je extra geld als je productieketens hebt gebouwd (= de output van de ene machine is input voor de volgende machine). Over het einde gesproken, je wint als je het meeste geld bezit. Met meerdere exemplaren van het spel kun je het met meer dan vier spelers spelen.

Ahoy Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2005

Een luchtig en vlot racespel voor 2-5 spelers. Het circuit bestaat uit een cirkel van dubbelzijdige speelkaarten met de afbeelding van een haai, orka, dolfijn of schildpad. Op de achterzijde van elke kaart is één van de andere beesten afgebeeld. Het is de bedoeling om als eerste na zes rondjes over de finish te komen. Voor de beweging gebruik je de speelkaarten op de vrije velden tussen jouw speelfiguur en het eerstvolgende achterliggende figuur van een medespeler. Draai één kaart om, bekijk het dier en beweeg jouw speelfiguur naar het eerstvolgende veld met hetzelfde dier. Door jouw speelfiguur dicht achter een medespeler te plaatsen, beperk je zijn keuzemogelijkheden. Als je direct achter iemand gaat staan, kan deze speler tijdelijk niet bewegen. Het is uiteraard zaak om te onthouden welke dieren waar liggen. Ahoy is een leuke combinatie van onthouden en medespelers pesten.

Aloha Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. Aloha is een combinatie van een meerderhedenspel en het "Can't stop" principe. De spelers bouwen in de loop van het spel een eiland van zeszijdige tegels. Zodra je een tegel passend hebt aangelegd, leg je een strandstoeltje op zijn kant op het strand. Vervolgens mag je stoppen of een nieuwe tegel trekken. Als je stopt, zet je de deze beurt gespeelde strandstoelen recht en doen ze mee bij de eindtelling. Als de nieuwe tegel past, ga je gewoon verder. Als de nieuwe tegel niet past, mag je de deze beurt geplaatste strandstoelen weer weghalen. Het is de bedoeling om op de grote stranden een meerderheid aan strandstoelen te bemachtigen, waarmee je de meeste winstpunten verdient. Helaas hebben de tekenaar en de snijder van de tegels niet goed opgelet, waardoor veel tegels op het eerste gezicht niet lijken te passen. Als je deze afwijkingen van enkele millimeters negeert, resteert een leuk legspel voor gokkers.

SeaSim Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2004

Dit bordspel voor twee spelers is gebaseerd op het spelsysteem van Visjes, een Cwalispel uit 1998. In de Haaienzee strijden gele en rode haaien om de grootste scholen vis. Iedere speler beschikt over drie haaien, die hij zo goed mogelijk probeert te voeden. Het voedsel bestaat uit drie vissoorten, die in grote scholen rondzwemmen. Als je goed anticipeert op de groei van de scholen en jouw haaien naar de juiste plek laat zwemmen, kunnen zij hun buikjes vullen. Het spel bevat extra regels voor een virus (maakt vissen ziek), een orka (vreet veel vissen op) en zeestroming (verplaatst de scholen). Je wint het spel o.a. als jouw haaien als eerste een bepaald gezondheidsniveau bereiken (het saldo van verorberde vissen en bestede energie).

Typo Auteur: Corné van Moorsel

release: juni 2004

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Elke speelkaart bevat één letter. Aan het begin krijgen alle spelers 12 kaarten. Elke beurt spelen de spelers tegelijkertijd één kaart uit en leggen deze vervolgens aan de op tafel liggende letterreeksen. De kaarten worden in alfabetische volgorde aangelegd (degene die een "A" heeft gespeeld, legt dus als eerste zijn kaart aan). Je mag jouw kaart aan een rij leggen als je een geldig woord kunt noemen, dat begint met de openliggende letters van deze rij. Als je jouw letterkaart niet kunt aanleggen, moet je een rij weghalen en krijg je strafpunten. In de tweede ronde krijgen de spelers opnieuw 12 kaarten, maar worden de kaarten in omgekeerde volgorde aangelegd (de "Z" wordt als eerste aangelegd).

Logistico Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2003

Een transportspel voor 2-5 spelers. Het mooi vormgegeven spelbord toont vijf eilanden, die door bruggen met elkaar zijn verbonden. De eilanden zijn verdeeld in verschillende gebieden. In elk gebied wordt een goederensoort aangeboden (blokje) en een goederensoort gevraagd (schijfje). Iedere speler beschikt over een vrachtwagen, een boot en een vliegtuig en probeert daarmee goederen in te zamelen en af te leveren. Laden, lossen en bewegen kost actiepunten. Het transport kost geld, het afleveren van goederen levert geld op.

In een ronde komt elke speler drie keer aan de beurt. Eerst bewegen de spelers in volgorde hun boot, daarna het vliegtuig en ten slotte de vrachtwagen. De boot beweegt over zeevelden, het vliegtuig mag alleen de vijf gebieden met een vliegveld bezoeken, een vrachtwagen is flexibeler, maar moet meer kosten betalen als je niet over een snelweg rijdt. Een vrachtwagen kan twee goederen vervoeren, een vliegtuig drie en een boot vier. De hoeveelheid acties (goederen inladen, vervoeren en uitladen) die je in een bewegingsbeurt uitvoert, bepaalt hoeveel je moet betalen. Het tussentijds overladen van goederen naar een ander voertuig is gratis. De kosten worden aangegeven op een tabel. Je begint met een startkapitaal van 40 Logi. Een andere tabel geeft aan hoeveel je verdient met een aflevering van goederen. Als een goed is afgeleverd, verdwijnen het schijfje en het blokje uit het spel. In principe kun je in dit gebied niets meer verdienen. Aan het begin heeft iedere speler echter drie gebiedskaartjes ontvangen. Als jij dit gebied bezoekt, terwijl er geen schijfje meer ligt, kun je de kaart gebruiken om toch inkomsten te ontvangen. Nadat alle voertuigen hebben bewogen, moeten de spelers 3 Logi betalen voor elk goed dat nog onderweg is. Aan het einde van de ronde wordt de inkomstentabel aangepast, waardoor de inkomsten in de volgende ronde stijgen. Het spel eindigt na de ronde waarin er nog maar zes of minder schijfjes op landgebieden liggen. De speler met de meeste Logi wint het spel.

Subulata Auteur: Corné van Moorsel

release: aug 2003

Een bordspel voor twee spelers. Een Subulata is een sprinkhaan zonder watervrees. Springend over bloemen en bladeren, beweegt hij snel over het water. Met de juiste tactiek leid jij jouw groepje sprinkhanen snel naar de andere kant van de vijver. Het spelbord bestaat uit negen losse tegels, met water, leliebloemen en leliebladeren. Wit en zwart spelen in tegengestelde richting tegen elkaar. Je start in een hoek van het bord en probeert de tegenoverliggende hoek te bereiken. Op elk speelstuk is een cijfer afgebeeld. Dit zijn de winstpunten die je incasseert als een speelstuk de overkant bereikt. Deze cijfers blijven tijdens het spel geheim voor de tegenstander. Water, bloemen en bladen bepalen hoe snel een speelstuk beweegt: staat hij in het water, dan zwemt hij 1 veld naar voren; staat hij op een bloem, dan springt hij 2 velden; staat hij op een blad, dan springt hij 3 velden. De speelstukken bewegen voorwaarts in een rechte lijn. Als je landt op een veld met een speelstuk van de tegenstander, dan wordt zijn speelstuk geslagen. Het slaan van vijandelijke stukken mag ook achterwaarts. Het spel is voorbij zodra een speler al zijn overgebleven speelstukken op zijn eindveld heeft gebracht. Het maakt overigens niet uit hoeveel speelstukken dit zijn.

ZooSim Auteur: Corné van Moorsel

release: okt 2002

Onder deze minder geslaagde titel (leidt mogelijk tot verwarring met de dierentuinvariant uit de Sim-familie) komt Cwali in oktober met een nieuw legspel voor 2-4 spelers. De spelers zijn managers van verschillende dierentuinen en proberen ieder zoveel mogelijk bezoekers naar hun eigen dierentuin te lokken. De spelers beginnen met een starttegel en een kapitaal voor de benodigde investeringen. Je investeert in nieuwe delen van je dierentuin. Deze vind je op tegels met wandelpaden, bomen en gebieden met dieren in vijf verschillende soorten: zeedieren (blauw), reptielen (grijs), vogels (rood), apen (oranje) en overige zoogdieren (geel). Als je een nieuwe tegel aan je dierentuin toevoegt, controleer je of je nieuwe bezoekers hebt gelokt. Je lokt bezoekers met grote gebieden voor de verschillende diersoorten, door veel bomen te planten en door afgesloten rondjes met paden te vormen. Je plaatst de bezoekers (houten figuren) op de categorie waarmee je ze naar jouw dierentuin hebt gelokt. Als je medespelers nog meer in de desbetreffende categorieën hebben geïnvesteerd, raak je de bezoekers weer kwijt.

De website van Cwali bevat een spelvoorbeeld.

StreetSoccer Auteur: Corné van Moorsel

release: mei 2002

Een vlot bordspel voor twee spelers met een speelduur van ongeveer 25 minuten. Je bent de coach van een straatvoetbalteam, dat bestaat uit één keeper en vier veldspelers. Je beurt begint met een dobbelsteenworp, het aantal ogen bepaalt hoeveel stappen je één van je spelers moet bewegen. Als je speler het veld met de bal bereikt, trapt hij deze weg  (het aantal ongebruikte ogen van de dobbelsteen + 1). Als je de bal handig via medespelers rondspeelt, kun je in één beurt zeer ver komen. Het is in principe de bedoeling om in 25 rondes de meeste doelpunten te maken. De centrale rol van de dobbelsteen doet een hoge geluksfactor vermoeden, maar vergis je niet, in dit leuke spel speelt ook tactiek een hoofdrol. Meer informatie: recensies.


Artwork: Christof Tisch

Titicaca Auteur: Corné van Moorsel

release: najaar 2001

Een strategisch bordspel voor 2-5 spelers op een los spelbord met verschillende zeszijdige landtegels en 15 meren. De landtegels worden na een biedronde bezet door de spelers. De biedrondes zijn gekoppeld aan de genummerde meren. In oplopende volgorde worden de gebieden rond de meren aangeboden. Rond sommige meren liggen voldoende interessante gebieden, andere meren bevatten maar één landtegel. In de biedronde bieden de spelers simultaan een geheim geldbedrag. Degene met het hoogste bod mag als eerste een nederzetting bouwen. Je markeert het gebied met een van je huisjes. Op deze landtegel kun je een landje stichten. De grens van je land geef je aan met houten staafjes. Je kunt je nieuwe landtegel ook laten samengaan met een aangrenzend land, mits de gebiedsoort waarop jouw speelstuk staat nog niet in dat andere land voorkomt. Daarnaast heb je soms de mogelijkheid twee landen te laten 'fuseren'. Dit is mogelijk als zo'n land een bepaalde gebiedsoort niet bezit, terwijl het andere land dat wel bevat. In de loop van het spel worden aldus landen samengevoegd. Je verdient winstpunten door de controle over een of meer gebiedsoorten in een land. Voor de controle over een gebiedsoort verdien je een aantal punten, dat afhankelijk is van de totale hoeveelheid landtegels in het desbetreffende land. Deze punten worden voor elke gebiedsoort toegekend. De speler met de meeste huizen in het land krijgt bovendien een bonus, waarbij de meren punten opleveren. Tijdens tussentellingen kun je ook punten verdienen, o.a. voor je geldvoorraad.

Morisi Auteur: Corné van Moorsel

release: najaar 2000

Morisi is een ingrijpende verbouwing van het 2-persoonsspel Isi. Dit is een denkspel met een bord uit losse zeskantige gebiedskaartjes. De spelers bewegen over de gebiedskaartjes en verzamelen daar "grondstoffen", waarmee ze handelsroutes mogen bouwen op kaartjes met de juiste kleur. Door het verbinden van steden win je invloed in deze steden, aangegeven door huisjes in jouw kleur. Het doel is om veel huizen in de grootste steden te bouwen, maar vooral ook huizen in veel verschillende steden. Morisi is prachtig uitgevoerd en kan zich meten met producten van grote uitgevers.


Nieuws > Releases > Cwali


Top