Update: 01-02-09

Nieuws > Releases > Clementoni

Clementoni

Website


Islas Canarias Auteur: Colovini

release: feb 2009

Een bordspel voor 2 – 5 spelers. Iedere speler heeft zijn eigen eiland en enkele kolonistkaarten. Als je aan de beurt bent, speel je zo’n kaart uit. Hiermee bouw je een houten huisje in een bepaalde kleur en formaat op een bepaalde locatie. De kolonistkaart bepaalt in eerste instantie waar je moet bouwen, maar als het daar vol is, kun je ook ergens anders terecht. Als tweede actie moet je een gedekte kaart op het kolonistenschip spelen. Dit schip meert aan het einde van de ronde af, waarna de meegereisde kolonisten hun favoriete vrije plaatsen op de eilanden bevolken. Met het koloniseren verdien je winstpunten, die je kunt verhogen door huisjes in paleizen of steden te veranderen. Als jij in een huiskleur de meerderheid bemachtigt, levert dit het bijpassende privilege op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Gisborne Auteur: Rossi

release: feb 2008

Gisborne – Die ersten Kartographen is een bordspel voor 3 – 5 spelers over de ontdekking van Nieuw-Zeeland. Het variabele speelbord bestaat uit 11 landtegels, die in de loop van het spel worden ontdekt. Als je van het spoor dreigt te lopen, wordt een nieuwe tegel omgedraaid en aangelegd. Deze tegels bevatten nuttige en hinderlijke velden. Op de velden kun je o.a. een telling activeren, winstpunten verdienen of verliezen, of extra kaarten verzamelen. Voor de beweging naar nieuwe velden gebruiken de spelers kaarten met drie verschillende munten: goud, zilver en brons. Met een gouden kaart beweeg je sneller, maar krijg je geen nieuwe kaarten. Zodra iemand het eindveld bereikt, wint de speler die dan de meeste punten bezit. De schitterende illustraties zijn van Michael Menzel.

Trapper Auteurs: Kramer & Kiesling

release: voorjaar 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. Door het uitspelen van speelkaarten verplaatsen de spelers jagers in de wildernis van Canada, een speelveld met losse tegels. Via de neutrale jagers verzamelen ze deze tegels, die verschillende diersoorten en planten bevatten. Deze buit wordt verzameld in de juiste kano's. Als een kano vol is, worden de desbetreffende tegels op de virtuele markt verkocht. Het spel bevat twee varianten. Het basisspel is een eenvoudig familiespel. De variant voor gevorderden introduceert tactische finesses: welke tegels moet je verzamelen, ga je voor een grote kano met één tegelsoort of voor meerdere kleine kano's met meerdere tegelsoorten? Uiteindelijk wint de speler die het meeste geld heeft verdiend.

Fischmarkt

Auteur: Papini

release: mei 2006

Een bied- en handelsspel voor 3-5 spelers. Het speelbord toont een haven met zes vissersboten aan de steigers. Naast deze boten worden meerdere setjes met viskaarten open klaargelegd. Er zijn in totaal 10 vissoorten in twee verschillende kleuren. Iedere speler krijgt elke ronde een gedekt prijskaartje, waarop wordt aangegeven hoeveel pegels hij per kleur kan verdienen. Vervolgens wordt een aantal vraagkaartjes open op tafel gelegd. Een vraagkaartje bepaalt welke vissoorten je deze ronde mag verkopen. Iedere speler begint met 50 pegels. Met dit geld bied je in het geheim op de verschillende schepen (op een eigen bordje achter een scherm). Na deze blinde biedronde gaan de viskaarten per schip naar de hoogste bieder. Deze levert het bod in, de verliezers krijgen hun geld terug. Nadat alle schepen zijn gelost, worden de vraagkaartjes willekeurig verdeeld. Om de geluksfactor nog eens te verhogen, wordt er eerst nog een extra - onbekend - vraagkaartje door de bekende kaarten geschud. Vervolgens mogen de spelers viskaartjes met elkaar ruilen. Als je mazzel hebt, kun je daarna veel kaarten van twee vissoorten verkopen (een bruine en een grijze soort). Als je nog meer mazzel hebt, heb je veel viskaarten in de een kleur waarvan je een hoge prijskaart bezit. De verkoop levert geld op. Na de verkoop kun je de kaarten van twee vissoorten in een vrieskist bewaren. Heb je dan nog kaarten over, moet je deze afleggen en een boete van 5 pegels per kaart betalen. Als je in een ronde meer dan 50 pegels verzamelt, leg je het overschot in de bank en registreer je dit als winstpunten op het scorespoor. Als je minder dan 50 pegels overhoudt, registreer je strafpunten. De spelers beginnen de volgende ronde weer met 50 pegels. Na vier rondes is het voorbij.

Eerste indruk: deze combinatie van blind bieden, een onzekere afzetmarkt en een toevallige verkoopprijs leidt per saldo tot een extreem hoge geluksfactor. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat een mislukte biedfase de volgende ronde niet wordt gecompenseerd door een extra geldvoorraad (iedereen begint immers weer met 50 pegels). Voor je het weet, zit je 45 minuten voor "Jan met de korte achternaam" aan tafel. Deze vangst is in mijn speelgroepje afgekeurd en weer in zee gekieperd.

König Salomons Schatzkammer

Auteur: Saragosa

release: voorjaar 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. Een groep archeologen onderzoekt een vindplaats en stuit op kostbare schatten, magische objecten en vervloekingen. Het speelveld bestaat uit meerdere stapels met tegels. De op te graven voorwerpen liggen naast en op elkaar. Speelkaarten bepalen waar gegraven wordt. Gevonden voorwerpen kunnen meteen worden gebruikt, o.a. als bescherming tegen vervloekingen.

Wikinder

Auteur: Colovini

release: voorjaar 2005

Dit bordspel voor 2-4 spelers is ontworpen door Leo Colovini en zijn 12-jarige zoon. De spelers varen rond met hun vikingboten en verzamelen vaten op eilanden of van de boten van medespelers. De beweging wordt afgehandeld met gekleurde dobbelstenen. De kleuren hebben een relatie met thuiseilanden en verzamelde vaten, waardoor de beweging soms zwaar wordt beperkt.

Versunkene Stadt Auteurs: Kramer & Kiesling

release: voorjaar 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Op een spelbord van 9x9 velden bevindt zich een gezonken stad, waar de spelers schatten proberen te verzamelen. Iedere speler beschikt over een aantal bewegingskaarten, waarmee je acties kunt uitvoeren. Je begint vanuit jouw dorp aan de rand van het speelveld. Je kunt actiepunten besteden aan het bouwen van wegtegels, om een van de tien gebouwen met schatten uit de zee te laten opduiken of om jouw speelfiguur te bewegen. Als je een gebouw bezoekt, mag je een schatfiche op jouw eigen tableau opendraaien. Aan het einde van jouw beurt gooi je een dobbelsteen om de zogenaamde Waterman te bewegen. Als hij een gebouw of weg verlaat, verdwijnt deze weer onder de golven. Hiermee kun je de route van een medespeler onderbreken. Als op het gezonken veld een figuur van een medespeler staat, moet deze terug naar zijn eigen dorp. Bovendien moet deze speler alle ontdekte schatten op zijn tableau weer omdraaien. Om deze reden is het verstandig af en toe jouw dorp te bezoeken. Dan mag je de ontdekte schatten in jouw veilige toren opslaan. De speler die aan het einde de kostbaarste schatten in zijn toren heeft verzameld, wint het spel.

Magna Grecia Auteurs: Schacht & Colovini

release: voorjaar 2003

Een strategisch bordspel voor 2-4 spelers. De spelers koloniseren en ontwikkelen Magna Grecia, de eerste Griekse kolonie in het zuiden van Italië. Op de gunstige locaties worden marktplaatsen gesticht, dorpen tot steden uitgebouwd en door een wegennet met elkaar verbonden. Deze ontwikkelingen worden in de vorm van zeskantige tegels op het spelbord geplaatst. De ontwikkeling van een stad is duur. Daarom bouwt men de marktplaatsen vaak in neutrale dorpen. Je mag ook marktplaatsen in steden van je tegenstanders bouwen, maar je moet daar vaak flink voor betalen (en vooral niet vergeten deze marktplaats te activeren door een verbinding met een eigen stad te maken). Over betalen gesproken, dat doe je in dit spel met winstpunten! Op het spelbord bevinden zich ook orakels. Om zo'n orakel in bezit te nemen, moet je een eigen stad via een weg met het orakel verbinden. Als steden van meerdere spelers met een orakel zijn verbonden, gaat de controle naar de belangrijkste stad. Dit is de stad met de meeste verbindingen naar andere plaatsen. Het spel duurt twaalf rondes. Elke ronde bepaalt een actiekaart de speelvolgorde en de hoeveelheid beschikbare tegels. Aan het einde beslist het bezit van marktplaatsen en orakels over winst of verlies. De waarde van marktplaatsen is afhankelijk van het aantal verbindingen tussen de desbetreffende stad en andere plaatsen. 

Eerste indruk: Magna Grecia is een indrukwekkend strategisch ontwikkelingsspel, dat de grijze cellen stevig en aangenaam weet te testen. Speel dit spel niet met "langzame" spelers, want dan ben je zo drie uur bezig.

Wild Life Auteur: Kramer

release: voorjaar 2002

Een bordspel voor 2-6 spelers. In dit evolutiespel staan maximaal zes soorten levende wezens centraal, die zich elk in een andere terreinsoort op hun gemak voelen: adelaar (bergen), beer (woud), krokodil (water), mammoet (steppe), mensen (savanne) en slangen (woestijn). Iedere speler probeert zijn eigen soort in leven te houden, te ontwikkelen, te groeien en naar andere terreinsoorten op te rukken. Zolang er voldoende ruimte en voedsel is, leeft iedereen vredig naast elkaar. Bij schaarste wordt er strijd geleverd en overwint de soort die zich het beste heeft aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

Zaromba

Auteur: Knizia

release: voorjaar 2002

Een geluksspel voor 2-5 kinderen. De kids vluchten met hun diertjes voor een bosbrand en moeten als eerste een kasteel bereiken. Als ze onderweg de nare kabouter Zaromba tegenkomen, moeten ze opnieuw beginnen.


Nieuws > Releases > Clementoni


Top