Update: 19-10-08

Nieuws > Releases > Bambus

Bambus

Website


Tokugawa Auteur: Gilhaus & Blumenthal

release: okt 2008

Een bordspel voor twee spelers. Het speelbord toont Japan anno 1615, met 43 steden in 9 provincies. De spelers zijn provinciale heersers, die elkaar met hun legers bestrijden. Er zijn drie soorten eenheden, die zich onderscheiden in gevechtskracht en mobiliteit. Een speelbeurt bestaat uit het uitvoeren van drie acties: inkomsten uit een provincie nemen, eenheden kopen, eenheden bewegen, aanvallen en een schip, tuin, smidse, burcht, tempel of stadsmuur bouwen. Bij de zwaardere eenheden is de beweging afhankelijk van het gedobbelde weer en van het resultaat van een tweede dobbelsteenworp. Bij gevechten bepalen kracht en dobbelsteen samen de winnaar. Je wint het spel meteen als je de vijandelijke hoofdstad verovert. Zo niet, wordt de winnaar na het vervullen van drie opdrachtkaartjes bepaald. Dan krijg je winstpunten voor het meeste geld, de meeste eenheden, de meeste bouwwerken en voor je vervulde opdrachten.

De eerste oplage bestaat uit slechts 99 exemplaren.

Entensuppe Auteur: Parlett

release: okt 2008

Dit spellenboek is gevuld met kaart- en andere spellen van David Parlett, de auteur van het allereerste Spiel des Jahres, het racespel Hase und Igel.

Down Under Auteurs: Cornett

release: okt 2007

Dit tactische legspel voor 2-4 spelers is een bewerking van het eerste Bambus spel Schlangennest. De spelers moeten door het aanleggen van tegels een zo mogelijk lange route door Australië aanleggen. Deze tegels tonen wegen in de spelerkleuren, neutrale wegen en allerlei diersoorten. Een lange route zorgt voor veel winstpunten. Daarnaast leveren de dieren in jouw route plus- of minpunten op. Met de achterzijde van de tegels kun je een ander legspel spelen: in Stury's Stony Desert moeten de spelers routes met elkaar verbinden. De professioneel geproduceerde versie zal Spiel 2007 niet halen. Voor de beurs is wel een speciale oplage van 100 exemplaren geproduceerd. De uitgever meldt dat deze oplage een 'eenvoudige kwaliteit' heeft.

So spielt die Welt Auteur: Sylvester

release: okt 2007

In dit spellenboek geeft de auteur een schets van de spellenscène in landen als Israel, Japan, Polen enzovoort. Het boek bevat verder regels van spellen (zowel traditionele spellen als van bekende auteurs), die je met standaard spelmateriaal kunt spelen.

Greentown Auteurs: Cornett & Uhlemann

release: okt 2006

Een tactisch bordspel voor 2-4 spelers over de toeristenindustrie in een bosrijke omgeving. Aan het begin bestaat Greentown uit twee hotels aan verschillende uiteinden van een bos. Om bezoekers naar de regio te lokken, bouwen de spelers allerlei attracties (cultuur, sport en winkelen). Gekapte bomen worden op een andere plek opnieuw geplant, want de gasten komen vooral naar Greentown voor de bosrijke omgeving. Deze gasten hebben bepaalde wensen, die de spelers tijdens het spel moeten vervullen. Hiermee moet je rekening houden bij het aanleggen van nieuwe wegen en het bepalen van de locaties van nieuwe gebouwen. Tijdens jouw beurt kun je uiteraard tegels bouwen. Een andere mogelijkheid is het rondreizen als reisleider. Dan moet je een bepaald aantal en bepaalde soorten locaties bezoeken. Dan krijg je punten voor het bezoeken van neutrale en eigen locaties. Als je daarbij gedwongen wordt om een locatie van een medespeler te bezoeken, levert dit hem ook punten op.

Socks in the City Auteur: Günter Cornett

release: okt 2005

Een legspel voor twee spelers. Een student reist door Berlijn met een slecht afgesloten rugzak. Op verschillende metrostations verliest hij sokken. Aan de spelers de nobele taak om deze - hopelijk redelijk ruikende - kledingstukken terug te vinden. Het speelveld wordt opgebouwd uit losse tegels, het overige materiaal bestaat uit 18 sokfiches in 6 kleuren en ong. 80 staafjes. Twee sokfiches van één kleur worden op verschillende velden gelegd (bij voorkeur ver van elkaar). Het is de bedoeling om beide sokken met elkaar te verbinden. Hoe groter de afstand, des te meer winstpunten krijgt degene die de verbinding als eerste weet te maken.

Chinagold Auteur: Günter Cornett

release: okt 2004

Een tactisch dobbelspel voor twee spelers. Het spel wordt gespeeld op een bord met 17 bergen en 17 rivieren. De ene speler delft naar goud in de bergen, de ander zoekt zijn geluk in de rivieren. Beide terreinsoorten overlappen elkaar gedeeltelijk. Het is de bedoeling om alle velden van een rivier of een berg met goud te vullen, waarna de desbetreffende speler dit goud van het bord mag halen. De velden worden gevuld na een dobbelsteenworp. Het gegooide cijfer bepaalt hoeveel velden je in een rechte lijn moet vullen. Uiteraard kies je een voor jou gunstige reeks velden uit.

Capt'n W. Kidd Auteur: Günter Cornett

release: mei 2003

Een verzameling met drie tactische bordspelletjes. In het tweepersoonsspel Loyal Captain speelt iedere speler met 7 stukken. Het is de bedoeling om de stukken van de tegenstander te "slaan" door ze te omsingelen. In het tweepersoonsspel Quedah Merchant bewegen de speelstukken 1-3 velden m.b.v. een dobbelsteen. Hier elimineer je de vijandige stukken door ze met jouw volledige bewegingspunten van achteren te slaan. Het derde spel Madasgascar is bedoeld voor 2-3 spelers. Ook hier sla je de vijandige stukken van achteren, maar nu wordt de beweging bepaald door de grootte van jouw stapel speelstukken. De eerste oplage bestaat uit 333 genummerde exemplaren.

Autoscooter Auteur: Günter Cornett

release: okt 2003

In dit bordspel scheuren 2-8 spelers in botsautootjes over het spelbord. Aandacht voor zowel de richting, snelheid als beurtvolgorde is van belang. Met een botsing kun je mogelijk de plannen van een medespeler verhinderen. De originele versie van dit spel was mooi uitgevoerd (o.a. een dik houten spelbord), maar was daardoor helaas ook vreselijk duur (ruim 60 euro!). Deze nieuwe uitgave heeft een bord van kunstleder, waardoor men het spel nu voor 33 euro kan aanbieden.

Flaschenteufel Auteur: Günter Cornett

release: okt 2003

Een heruitgave van een kaartspel voor 3-4 spelers uit 1995. Het spel wordt gespeeld met een set van 36 kaarten, met de cijfers 1-37. Iedere kaart bevat verder een van de drie kleuren rood, geel en blauw. De startkaart met de waarde 19 wordt op het midden van de tafel gelegd. Naast deze kaart leg je de speelfiguur van de flessengeest. De overige kaarten worden geschud en verdeeld. Iedere speler zoekt een kaart uit en legt deze op het midden van de tafel bij de flessengeest. Vervolgens geeft iedereen de naburige spelers één gedekte kaart. Om de beurt spelen de spelers één open kaart uit, waarbij je kleur moet bekennen. Als je dit niet kunt, mag je een andere kleur spelen. Zijn alle gespeelde kaarten hoger dan de startkaart, dan krijgt de speler met de hoogste kaart deze slag. Zijn één of meer kaarten lager dan de startkaart, gaat de slag naar degene die de hoogste van deze lagere kaarten heeft gespeeld. Met deze slag krijg je ook de speelfiguur van de flessengeest en de bijbehorende kaarten. Die moet je voor het einde van het spel zien te lozen, want de kaarten van de geest leveren minpunten op. Het lozen van de flessengeest wordt steeds moeilijker, omdat hij telkens de (lagere) waarde van de kaart aanneemt waarmee hij is gewonnen. Het spel is afgelopen als alle kaarten zijn gespeeld.

Pingvinas Auteur: Jakeliunas 

release: okt 2003

Een tactisch denkspel voor 2-4 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 13 houten pinguïns en 60 zeskantige tegels. Aan het begin wordt een speelveld van zeszijdige vistegels gevormd. Elke tegel bevat 1-3 vissen. Vervolgens plaatsen de spelers hun pinguïns op het speelveld. Afhankelijk van het aantal spelers beschik je over 2-4 pinguïns. Deze pinguïns bewegen in een rechte lijn over de vistegels. De tegel van vertrek wordt verwijderd en levert jou 1-3 punten op. Je bepaalt zelf hoe ver je beweegt. De beweging eindigt in ieder geval aan de rand van het speelveld, naast een gat in het ijs en naast een vreemde pinguïn. Het is mogelijk de weg naar bepaalde delen van het speelveld voor vreemde pinguïns te blokkeren en daar vervolgens in alle rust de smakelijke visjes op te vreten. 

Arabana-Opodopo Auteur: Günter Cornett

release: najaar 2002

Een variant op Kahuna, maar nu voor 3-4 spelers. Sommige van Kahuna bekende regels zijn gewijzigd, waaronder de puntentelling. Het spel kent twee fases, die eindigen met een kleine resp. grote puntentelling. Door het uitspelen van "kaartjes" (houten staafjes met stickers) worden bruggen tussen 16 eilanden geplaatst en strijden de spelers om de controle over de eilanden. Als je de absolute meerderheid op een eiland verkrijgt, verwijder je alle andere bruggen en plaats je jouw steen. Met de relatieve meerderheid op een groot eiland moet je de bruggen van één medespeler verwijderen, maar plaats je geen steen. De uit het zusterspel Kanaloa bekende goden spelen ook hier een rol en bieden je speciale acties of extra winstpunten. Een god wordt vertegenwoordigd door een houten staafje. Aan het begin worden 16 staafjes over de eilanden verdeeld. De speler die het eiland als eerste verovert, krijgt het staafje en mag deze éénmaal gebruiken.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde Auteur: Wolfgang Werner

release: najaar 2002

Een bewerking van het kaartspel Twilight. Dit is een kaartspel voor 4 spelers (of 3 met aanvullende regels). De spelers zijn verdeeld in twee partijen. De ene partij speelt de Jekyll-kaarten, de andere partij de Hyde-kaarten. Als je aan de beurt bent, speel je een kaart van je eigen soort uit of dwing je een van de andere spelers een kaart van jouw soort voor jou uit te spelen. Er zijn vier soorten kaarten. De transformatiekaart is de hoogste kaart, maar je kunt er geen slag mee winnen. De kaarten blijven dan liggen en worden toegevoegd aan de volgende slag. Na de transformatiekaarten hebben de personenkaarten de hoogste waarde. Locatiekaarten zijn lager dan personenkaarten en hebben allemaal dezelfde waarde. De daadkaarten zijn het laagst, maar spelen een belangrijke rol bij de puntentelling. Nadat door of voor iedere speler een kaart is gespeeld, is deze slag afgewikkeld. De slag gaat naar de speler die de hoogste kaart voor zich heeft liggen. Na zeven slagen worden de punten toegekend. Als je de juiste daadkaarten bezit, kun je deze punten met maximaal factor zes vermenigvuldigen.

Kanaloa Auteur: Günter Cornett

release: najaar 2001

Dit bordspel voor 2-4 spelers sluit thematisch aan bij Kahuna, ook hier bestaat het bord uit allerlei eilanden. Op ieder eiland liggen twee offerfiches die je aan een of twee goden kunt offeren. De eilanden worden door vaarroutes verbonden, dit zijn houten visjes met aan de ene kant de kleur van de speler, op de andere kant een neutrale kleur. Je mag of over een eigen of over een neutrale route bewegen. Na de beweging wordt het visje omgedraaid. Als je op een nieuwe eiland arriveert, pak je een van de offerfiches. In plaats van bewegen, mag je een offer brengen of een nieuwe verbinding creëren door een visje om te draaien. Aan het einde van het spel bepaalt de oergod welke offers meetellen en hoeveel ze waard zijn. De eerste oplage van 200 exemplaren is begin 2002 uitverkocht, een tweede editie (100 ex.) volgt in de loop van maart.

So Ein Zirkus Auteur: Volker Schäfer

release: najaar 2000

Drie houten clowns bewegen over het spelbord. De clowns zijn hol en kunnen gekleurde ballen bevatten; het bord bevat gaten waarin je de gekleurde ballen moet laten vallen. Als een bal van jouw kleur in een gat valt, levert dat winstpunten op (hoe verder op het bord, des te meer punten kun je verdienen). Een gekleurde dobbelsteen bepaalt welke kleur bal je in een clown mag droppen c.q. welke clown je mag bewegen. Je wordt vrolijk als de ballen van je medespelers in de goedkope gaten belanden en je eigen ballen de hoge punten aan het einde van de rit binnenhalen. Een bordspel voor 2-4 spelers.


Nieuws > Releases > Bambus


Top