Update: 20-12-09

Nieuws > Releases > Argentum

Argentum

Website


Hansa Teutonica Auteur: Steding

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers.  Het speelbord is gevuld met Duitse en Nederlandse Hanzesteden en de tussenliggende verbindingen. In de loop van het spel vul jij deze verbindingen met jouw blokjes. Als een weg tussen twee steden is voltooid, mag je die route gebruiken voor een telling. Je mag dan een van jouw blokjes in een naburige stad plaatsen, de rest gaat naar een aflegstapel. Dit blokje in de stad levert je in volgende rondes winstpunten op, als iemand deze weg nogmaals telt. Bij sommige steden kun je afzien van het plaatsen van zo'n blokje en neem je de daar aangeboden bonus. Deze bonussen zijn zeer belangrijk. Ze vergroten je actieruimte, je kunt betere speelstukken inzetten, je kunt betere posities in de steden innemen, je kunt meer ingezette speelstukken van het aflegveld terughalen en je kunt het scorepotentieel van jouw verbindingen verhogen. Het is mogelijk om medespelers van wegen te verdrijven, maar dan duiken ze met een bonus op een naburige weg op. Als je een beetje handig in de weg gaat staan, kun je hier leuk van profiteren. Aan het einde worden nog allerlei bonuspunten verdeeld, waarbij met name een groot netwerk met een verhoogde puntenbasis flink kan aantikken. In dit spel ben je zeer zeker niet alleen maar met jouw eigen routes bezig, het systeem nodigt uit tot interactie. Ik ben zeer gecharmeerd van dit elegante spel vol keuzemogelijkheden. Hansa Teutonica lijkt mij een mooie titel voor de expertlijn van 999 Games.

Santa Timea Auteur: Liekens

release: okt 2009

Een kaartspel voor 2-5 spelers.  Je krijgt twaalf kaarten met een waarde en een windrichting. Elke slag wordt om een strafpuntenkaart gespeeld. Die kaart heeft ook een windrichting. De kaarten met dezelfde richting tellen voor de volle waarde, de kaarten haaks op de wind tellen voor de helft en tegenwindkaarten hebben zelfs maar de waarde nul. Degene met de laagste waarde 'wint' de strafpunten, de speler met de hoogste waarde moet de volgende slag uitkomen. Je kunt een klein beetje plannen, omdat je ziet om welke kaart de komende drie slagen gespeeld gaat worden. Als twee spelers dezelfde waarde spelen, dan heffen die elkaar op en zijn noch de laagste, noch de hoogste! Ook zijn er speciale piratenkaarten die de waarde van de kaart van de vorige speler kopiëren. Erg fijn als je denkt veilig te zijn met die hele hoge wind-mee-kaart... Heb je een volledig setje (1, 2 en 3) strafpuntenkaarten van een windrichting, dan tellen die uiteindelijk niet mee. De speler met de minste strafpunten krijgt aan het einde van de twaalf slagen de meeste winstpunten. Met de regels voor gevorderden wordt het spel aanmerkelijk interessanter; nu kun je met bepaalde combinaties van strafpuntkaarten meteen winstpuntbonussen krijgen, en kun je uiteindelijk met de meeste strafpunten toch het beste scoren! Na vijf ronden staat de winnaar vast. Mijn probeerpotje met drie spelers kon nog niet helemaal overtuigen (als twee spelers gelijk zijn, dan kan de penalty voor de derde speler wel erg groot zijn). Toch smaakt het wel naar meer, maar dan ook het liefst met vier spelers (het kan met twee tot vijf). (Tekst: Niek).

Wind River Auteur: Liekens

release: okt 2008

Een bordspel voor 3-4 spelers. Wind River toont ons een smalle vlakte tussen rotswand en rivier, waarop een grote kudde bizons grazend richting prairie verdwijnt. Ondertussen moeten wij als indianenstammen tipi's bouwen, onze families voeden en vooral de bizons de goede richting uit leiden. Het uiteindelijke doel is om met zoveel mogelijk tipi's de prairie te bereiken. Aangezien je met maar één tentje start, zul je nieuwe moeten bouwen. Hiervoor heb je stukjes bizon nodig, die je met jagen verdient. Je kunt in je beurt maar een ding tegelijk (vermoedelijk hebben de squaws het niet voor het zeggen), en dus moet je goed bepalen of je op jacht gaat, een tipi verplaatst of een nieuwe opzet. Het kost stukjes bizon als een niet zo bevriende stam bij jou zijn tent opslaat, en tot overmaat van ramp ben je daar zo door geobsedeerd, dat je met deze familie niet kunt jagen. Elke beurt moeten wel al je families eten. Zolang er bizons om de tipi dralen is dat geen probleem, maar anders moet je daar ook weer stukjes bizon voor inleveren. En die worden al snel schaars. Vandaar dat je spoedig bizons bij je medespelers weg gaat voeren. Gaat het er in het begin nog vredelievend aan toe, tegen het einde wordt het echt geniepig als je andere families vlak voor de prairie uit gaat hongeren. Zelfs de vriendelijkste spelers worden door het spel tot streken aangezet. Dit strategische spel zonder geluk kan door de tere zieltjes het beste worden gemeden... (Tekst: Niek)

Die Jagd nach dem Gral Auteur: Solomon

release: okt 2007

Dit abstracte bordspel voor twee spelers is een bewerkte heruitgave van Casablanca. De spelers hebben geen eigen speelfiguren, maar kunnen in het geheim invloed op de verschillende figuren uitoefenen en ze daarmee controleren. De spelers verplaatsen om de beurt een willekeurige speelfiguur of noteren in het geheim invloedspunten (als ze die nog te besteden hebben) op hun notitieblokje. Je kunt ongewenste zetten van de tegenstander verhinderen, als jij meer invloed op deze figuur uitoefent. Ongewenste speelfiguren kun je ontmaskeren, waarna ze uit het spel worden gehaald. Maar daarvoor moet je wel de speelfiguur controleren waarmee je het doelwit ontmaskert. Je wint het spel door aan het einde de meeste invloed uit te oefenen.

1001 Karawane Auteur: Lohausen

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers trekken met hun karavanen door een woestijn en proberen daar legendarische oases en steden te ontdekken. Je hoeft jouw ontdekkingen niet met de medespelers te delen, zolang je de voordelen van de desbetreffende locatie niet gebruikt. Doe je dat wel, je drijft bijv. handel in de woestijnstad, dan krijgen de medespelers ongeveer te weten waar de stad zich bevindt. Bij het samenstellen en uitrusten van de karavaan is kennis van de woestijn een enorm voordeel. De opslagcapaciteit is beperkt. Als je bepaalde hulpmiddelen thuis kunt laten, kun je meer handelsgoederen vervoeren. En die handelsgoederen leveren in de verborgen woestijnsteden heel veel geld op. Het is de bedoeling om als eerste drie artefacten te verzamelen. Die kun je in de woestijn vinden of voor veel geld kopen.

Seenot im Rettungsboot Auteur: Wettering

release: okt 2006

Dit bordspel voor 3-6 spelers is een heruitgave van het schitterende en intens gemene onderhandelingsspel Rette Sich wer Kann. Een schip is op de klippen gelopen en verdwijnt langzaam onder de golven. Gelukkig hebben alle zeelieden een plaats in een van de reddingsboten gevonden. Alhoewel, gelukkig? De sloepen zijn oud, gammel en allerminst betrouwbaar. Het is maar de vraag of alle matrozen de kust, drie kleine eilanden, kunnen bereiken. In dit spel draait alles om de interactie tussen de spelers. Om dit spel te winnen moet je onderhandelen, smeken, beloven en dreigen. Dit spel speel je met het mes op tafel. Meer informatie: recensie van het origineel (de daar genoemde draaischijfjes zijn overigens vervangen door kaarten).

Top oder Flop Auteur: Schlegel

release: okt 2006

Een kaartspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn filmproducenten, die hun macht en invloed gebruiken om de eerstvolgende kaskraker te produceren c.q. het project van de concurrentie te laten mislukken. Tijdens het spel speel je invloedkaarten uit bij de vijf openliggende films of in jouw eigen scorestapel. Een invloedkaart toont twee films en een waarde. De gespeelde invloedkaart moet bij de gekozen film passen en wordt aan de top- of aan de flopzijde gelegd. Aan beide zijden is ruimte voor drie kaarten, maar het is mogelijk om een lage kaart te ruilen voor een hogere. Als beide zijden 3 kaarten bevatten, is de film voltooid. Je begint het spel met 6 handkaarten en 2 kaarten in jouw scorestapel. Je krijgt alleen een nieuwe invloedkaart, wanneer je een kaart bij een film hebt afgelegd. De kaarten in jouw scorestapel bepalen of je de winstpunten van de desbetreffende films kunt claimen.

Metallurgie Auteur: Hennebach

release: najaar 2004

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De spelers verzamelen metaalkaarten. Aan het begin van het spel wordt een startpatroon met een aantal metaalkaarten klaargelegd. De overige metaalkaarten worden geschud, waarna iedere speler drie kaarten ontvangt. De overgebleven kaarten vormen een trekstapel. Een eindekaart wordt door de onderste vijf kaarten geschud. Metallurgie wordt gespeeld in aantal ronden. De actieve speler speelt 1 of meer kaarten in het patroon en vult zijn hand aan tot 3 kaarten. Je mag 1 kaart van de stapel en/of maximaal 3 kaarten uit de hand spelen. Je mag de kaarten op twee manieren uitspelen: meerdere kaarten van dezelfde metaalsoort of meerdere kaarten van verschillende soorten op dezelfde positie in het patroon. Je kunt het patroon alleen uitbreiden met ijzerkaarten. Alle andere metalen moeten in oplopende volgorde worden gespeeld: koper op ijzer, zilver op koper en goud op zilver. Je krijgt punten als je een groot veld met één metaalsoort maakt. De grootte van dat veld hangt af van de metaalsoort: minstens 9 ijzer, 7 koper, 5 zilver of 3 goud. Na de score wordt een aangegeven aantal kaarten uit het patroon verwijderd. Een van deze kaarten plaats je op jouw scorestapel. Aan het einde van jouw beurt vul je jouw hand aan tot 3 kaarten. Als de eindekaart wordt getrokken is het spel meteen voorbij. De speler met de meeste metaalkaarten in zijn scorestapel is de winnaar.

Gartenzwerge e.V. Auteur: Mathar

release: najaar 2004

Een kaartspel voor 3-6 spelers. De spelers fokken tuinkabouters en proberen aldus een kabouter met een gouden muts te bemachtigen. Een ronde begint met het trekken van een gebeurteniskaart, die voor alle spelers geldt. Daarna kiezen de spelers om de beurt een actie voor hun kabouters. Voorbeelden: een partner voor jouw kabouter zoeken, jouw kabouter aanbieden als partner, jouw kabouter inschrijven voor een schoonheidswedstrijd, hem verkopen of hem werkzaamheden in de tuin laten verrichten. Als voor alle kabouters een actie is gekozen, wordt er gefokt. Alle kabouters met een partner krijgen een nakomeling. De kwaliteit van de jonge kabouter wordt bepaald door de ouder met de waardevolste muts, maar ook door een fokkaart. Een jonge kabouter met een grijze muts heeft de laagste rang. De rangen eindigen via verschillende kleuren bij de kabouter met de gouden muts. Als je deze weet te fokken, win je het spel. Dit doe je ook als je jouw startkapitaal van 1.500 bloemen tot 4.000 bloemen weet te verhogen.

UFOs! Auteur: Brandenburger

release: najaar 2004

UFO's! Fritten aus dem All is een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers kruipen in de rol van aliens. Aan het begin wordt het bord gevuld met stadstegels. Deze tegels tonen hoeveel weerstand tegen aliens de inwoners bezitten en hoeveel restaurants je in deze stad mag bouwen. Iedere speler plaatst twee van zijn UFO's in een dorp. De startspeler mag zijn UFO's naar het volgende dorp of de volgende stad verplaatsen. Daar kan hij een friettent openen of de weerstand van de inwoners breken, om een restaurant te openen. Bij de laatste actie gooi je een 12-zijdige dobbelsteen, verhoogd met 1 punt voor elke eigen friettent die aan deze stad grenst. Is de worp hoger dan de weerstand van de inwoners, mag je het restaurant openen. Je mag jouw UFO's over dorpen en steden met eigen eetgelegenheden vliegen, zonder te stoppen. Als je een vreemde UFO ontmoet, moet je stoppen en wordt er gevochten. De verliezer wordt een aantal tegels ver weggeknikkerd. De winnaar legt een ooggetuigenfiche in elke stad, waarover de verliezer daarbij is gevlogen. Deze fiches maken het de verliezer lastiger om nieuwe restaurants te openen. Het spel eindigt als in iedere stad minstens een restaurant is gebouwd of als een speler in vier of vijf steden (afhankelijk van spelersaantal) de enige restaurantbezitter is. Dan levert elke friettent 1 punt op. De weerstand van de inwoners bepaalt hoeveel punten een restaurant oplevert.


Nieuws > Releases > Argentum


Top