Update: 13-05-09

Nieuws > Releases > Alea

Alea

Website


Glen More Auteur: Cramer

release: mei 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het spel speelt zich af in de Schotse Hooglanden, welke landstreek wordt vertegenwoordigd door allerlei gebiedstegels. Deze tegels worden aangeboden op een spoor op een centraal speelbordje. Je springt met jouw speelfiguur naar de tegel die je wilt. Aangezien de achterste figuur op het spoor steeds aan de beurt is, zorgt een grote gulzige sprong voorwaarts vanzelf voor een paar beurten rust. Een nieuwe tegel leg je - vaak tegen betaling - aan in jouw eigen speelveldje. Daarbij gelden wel enkele aanlegregels. Zo moet er bijv. een clanlid op een naburige tegel staan. De nieuwe tegel en zijn buren worden door het aanleggen geactiveerd. Sommige tegels leveren dan grondstoffen op, waarmee je nieuwe tegels kunt betalen. Andere tegels gebruik je om winstpunten te verdienen of whisky te stoken. Bij de drie tellingen verdien je winstpunten in de categorieën whisky, clanleiders (gepromoveerde clanleden) en bijzondere locaties. De punten hangen af van het verschil met de medespeler met de minste punten in deze categorie. Bij de eindtelling krijg je ook nog punten voor jouw resterende speelgeld en voor sommige gebiedstegels. Meer informatie: spelregels.
Macao Auteur: Feld

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn invloedrijke Portugese avonturiers, die in de 17e eeuw in de kolonie Macao hun geluk zoeken. Hun prestige (= winstpunten) stijgt door de handel met Europa, de groei van de stad of het bezetten van de juiste ambten en posities. Het spel duurt 12 rondes. Aan het begin van een speelronde wordt een rij actiekaarten klaargelegd, waaruit iedere speler er in volgorde één moet kiezen. Deze kaarten bewaar je op jouw bordje, je kunt ze pas gebruiken nadat je ze hebt geactiveerd. Daarna wordt een setje zeszijdige dobbelstenen in zes kleuren gegooid. Iedere speler kiest twee van de gegooide stenen (die overigens gewoon blijven liggen en door medespelers gekozen mogen worden) en neemt de bijpassende actieblokjes (kleuren en aantal) uit de voorraad. Deze blokjes leg je naast het juiste cijfer (1-6) op jouw windroos. Deze windroos bevat ook een pijl, die elke ronde één stap in de klokrichting wordt doorgedraaid. Het veld waar de pijl eindigt, bevat de actieblokjes die je deze beurt kunt inzetten. Als daar niets ligt, heb je niet goed genoeg gepland en mag je de eerste strafpunten incasseren. In de daaropvolgende actiefase gebruik jij de blokjes voor jouw acties. Tegen inlevering van de juiste blokjes mag je een actiekaart activeren. Deze kaart kun je dan de rest van het spel gebruiken. De actiekaarten zijn bijv. goed voor bonusacties, het omwisselen van blokjes in geld en extra winstpunten aan het einde van het spel. Sommige actiekaarten werken erg leuk samen. Dit is iets wat je goed in de gaten moet houden, waardoor de speelvolgorde vanzelf belangrijk wordt. Je kunt verder een stadswijk bebouwen. Ook dit kost een of meer blokjes. Je krijgt meteen een goederenfiche of een joker. Goederen kun je via een schipactie naar een Europese haven vervoeren, waar ze 2-5 punten opleveren. Het is ook mogelijk om tegen een elke ronde wisselende koers geld in winstpunten om te zetten. Ten slotte kun je blokjes inleveren om vooruit te komen op het speelvolgordespoor. Aan het einde van het spel krijg je nog punten voor jouw bonuskaarten en voor jouw grootste groep stadswijken. 

Mijn eerste indruk van Macao is goed. Ik ben met name zeer gecharmeerd van de wijze waarop dit spel zijn actiepunten distribueert. Dit is een spannende combinatie van planning en een beetje grilligheid. Het is van groot belang dat je jouw geldvoorraad goed op peil houdt (gemakkelijker gezegd dan gedaan), omdat je bij een gunstige koers hiermee veel punten kunt verdienen. Begin 2010 verschijnt een Nederlandstalige editie bij White Goblin Games.

Schatzkiste Auteurs: diversen

release: april 2009

Deze schatkist bevat een verzameling met kleine uitbreidingen in het kader van de tiende verjaardag van Alea. De set bevat uitbreidingen van Puerto Rico (o.a. volkomen nieuwe gebouwen, speciale kolonisten en een 'gimmick'), San Juan (nieuwe gebouwen en een 'gimmick'), Notre Dame (nieuwe personen), Im Jahr des Drachen (gebeurtenissen en aandacht voor de Chinese Muur), Wie verhext! (materiaal voor een zesde speler en nieuwe varianten) en Louis XIV (een nieuwe tegel met een hoveling). 

Alea iacta est Auteurs: Allers & Eisenstein

release: maart 2009

Een dobbelspel voor 2-5 spelers. Het spel duurt vijf of zes rondes. De startspeler gooit zijn acht beschikbare dobbelstenen en wijst er een of meer toe aan een van de vier gebouwen. In elk gebouw gelden andere regels. In de Kazerne bepaalt de grootste set gelijke ogen in welke volgorde de spelers provinciefiches mogen veroveren. In het Forum Romanum win je met een lage worp, wat je patriciërfiches oplevert. In de Senaat mag de speler met de beste ‘straat’ als eerste een van de steeds wisselende bonuskaarten kiezen. Zo’n bonuskaart verhoogt de waarde van jouw veroveringen. In de Tempel bestrijden de spelers elkaar met de hoeveelheid en de waarde van hun stenen, om via ‘goddelijke genade’ winstpunten te verdienen. Aan het einde krijg je punten voor provincies met patriciërs in de juiste kleur, voor bonuskaarten, voor goddelijke genade en voor de troostfiches uit de latrine. Eerste indruk: leuk en vlot dobbelspel. Je hebt elke ronde meerdere opties, die bij de eindtelling toch weer samenhangen. Keuzes maken en medespelers hinderen, dat lijkt mij voldoende stof voor speelplezier.

Wie verhext! Auteur: Pelikan

release: maart 2008

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Alle spelers hebben een identieke set van 11 karakterkaarten. Deze karakters zijn de hulpjes van de heks. Elk hebben ze een eigenschap, die nodig kan zijn om uiteindelijk aan ketels met toverdrank te komen. Iedere speler neemt vijf kaarten op de hand. De startspeler een kaart open voor zich neer en noemt de naam van het karakter. Heeft de volgende speler dezelfde kaart, dan moet hij deze uitspelen. Hij heeft nu de keuze: hij kan vredelievend voor een troostprijs gaan, of hij neemt het karakter over. In het eerste geval  blijft de kaart voor de vorige speler openliggen en mag de huidige speler een wat slappere eigenschap meteen gebruiken. In het andere geval moet de vorige speler zijn kaart dichtleggen en blijft de kaart voor de huidige speler openliggen. Zo komt elke speler aan de beurt. Uiteraard mag alleen die speler de eigenschap gebruiken, die aan het einde van de beurt de kaart open voor zich heeft liggen. Heb je de gespeelde kaart in je handen en ben je als laatste aan de beurt, dan kun je dus zonder angst zeggen dat jij de echte bent en de kaart voor je openleggen. De winnaar met het echte karakter speelt een volgende kaart uit. De ronde gaat door tot alle spelers door hun kaarten heen zijn. Aan het einde zullen sommige spelers al uitgespeeld zijn, en wordt het dus makkelijker in te schatten of jouw karakter standvastig is. Iedereen kiest opnieuw vijf kaarten en de volgende ronde wordt gespeeld. Je verdient punten door het brouwen of kopen van drankjes. In het midden liggen open doelkaarten. Voor elk van deze doelkaarten is er een heksenhulpje, waarmee deze kaart gebrouwen of gekocht mag worden. Daartoe moet je dan wel weer de nodige middelen hebben. Dus zijn er weer andere hulpjes die zorgen voor de grondstoffen, of die mogen bedelen (=stelen) bij rijke medespelers. (tekst: Niek)

Im Jahr des Drachen Auteur: Feld

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. Im Jahr des Drachen speelt zich weliswaar af in China, maar had zonder moeite een ander thema kunnen krijgen. Het speelbord bevat een rij met 12 gebeurtenisfiches, die de spelers in de 12 speelrondes tegenkomen. De eerste twee doen niets, de andere fiches hebben positieve of negatieve gevolgen. Tijdens het spel proberen de spelers zich zo goed mogelijk hierop voor te bereiden, zonder het hoofddoel te vergeten, het behalen van zoveel mogelijk winstpunten. Op het bord worden elke ronde groepen actiekaarten neergelegd, per speler één groep. Conform de stand op het speelvolgordespoor kiest iedere speler een groep en voert daar één van de acties uit. Als je een door een medespeler gekozen groep kiest, kost dit je geld. Sommige acties leveren je grondstoffen op, anderen beschermen je tegen later ongerief, leveren winstpunten op of beïnvloeden de speelvolgorde. De opbrengst wordt vaak versterkt door de in jouw paleizen woonachtige personen. Je begint het spel met twee bewoners, je krijgt er elke ronde eentje bij. Die moet je overigens wel kunnen huisvesten, waardoor je gedwongen wordt om jouw paleizen uit te breiden. Tegen het einde van de ronde wordt de gebeurtenis afgewikkeld. Dan moeten de spelers bijv. belasting betalen, overlijden enkele bewoners aan een ziekte (tenzij je ze hebt beschermd met genezers), of krijg je extra winstpunten als je de meeste vuurpijlfiches bezit. Als je niet kunt betalen, kost dit je bewoners. Na de gebeurtenis krijg je winstpunten voor je paleizen, hofdames en privileges. Aan het einde van de rit volgt een eindtelling, waarbij de monniken een leuke bonus kunnen opleveren. Eerste indruk: dit nieuwe spel van Stefan Feld is mij veel beter bevallen dan de voorganger Notre Dame. Het gestoei met de speelvolgorde en het anticiperen op ellende en voordeeltjes op de middellange termijn geven dit spel flair. Im Jahr des Drachen is een lekkernij voor veelspelers.

Notre Dame Auteur: Feld

release: feb 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn rijke burgers in het Parijs van de 15e eeuw. Ze proberen in hun eigen wijken het meeste aanzien te vergaren. Het speelbord bestaat uit een aantal wijken, die in het midden bij de Notre Dame kathedraal met elkaar zijn verbonden. Iedere speler speelt in principe op zijn eigen wijk, die bestaat uit een aantal sectoren met huizen. Iedere speler beschikt over een set met 9 actiekaarten. Aan het begin schud je jouw set en trek je 3 kaarten. Je houdt er 1 en geeft de andere 2 aan jouw linkerbuurman. Jouw rechterbuurman geeft jou 2 kaarten, waarvan je er 1 naar links doorgeeft. Vervolgens voert iedereen in volgorde een actiekaart uit. Daarna voert iedereen een tweede actiekaart uit, waarna de derde kaart ongebruikt wordt afgelegd. Met acties plaats je bijv. blokjes op de huizen in jouw wijk. Dit levert je bepaalde voordelen op: geld, winstpunten, extra blokjes of bescherming tegen ratten. Met de postkoets kun je rondreizen en ook bij jouw medespelers bepaalde fiches verzamelen, die winstpunten en/of andere voordeeltjes opleveren. Nadat de actiekaarten zijn uitgevoerd, kan iedere speler een van de drie openliggende personen omkopen. Dit kost je 1 munt, maar levert je wel een speciale actie op. Aan het einde van een ronde worden de wijken belaagd door ratten. Je kunt ze o.a. bestrijden met blokjes in bepaalde sectoren (zoals het hospitaal). Als je de ratten teveel ruimte geeft, kost de rattenplaag je elke ronde 1 blokje en 2 winstpunten. Na 9 rondes is het spel voorbij en wint degene met de meeste punten.

Augsburg 1520 Auteur: Hartwig

release: mei 2006

Een biedspel voor 2-5 spelers. Het spel draait om Jakob Fugger, de rijkste man van zijn tijd (en inmiddels ook een regelmatige gast in spellenland). De spelers kruipen in de huid van deze koopman en lenen geld aan vorsten en andere edelen. Aangezien deze edelen het geld meestal niet terug kunnen betalen, levert dit de spelers allerlei privileges op, waaronder handelsrechten en ambtelijke functies. De privileges zijn afgebeeld op speelkaarten en bestaan uit drie gedeeltes. Als je in een veiling zo'n privilege bemachtigt, mag je twee van de drie privileges kiezen en uitvoeren. Een ronde begint met vijf veilingen. Bij de eerste vier moet je bieden met schuldbrieven in de juiste kleuren (aangevuld met jokers), bij de vijfde veiling zijn alle kleuren toegestaan. Je wint een veiling als je de meeste gedekte kaarten biedt. Bij een gelijk aantal bepaalt de hoogste individuele kaart de winnaar. De winnaar kiest een privilegekaart en levert zijn kaarten in. De verliezers houden hun kaarten en krijgen zelf een bescheiden financiële compensatie. Dankzij de privileges ontwikkelen de spelers zich in drie categorieën: geld, winstpunten en schuldbrieven. Dit geef je op jouw eigen speelbord aan met ontwikkelingsfiches. De beste fiches zijn schaars en kunnen door medespelers worden afgepakt. Aan het einde van een ronde krijg je geld, winstpunten en nieuwe schuldbrieven op basis van de stand van zaken in deze categorieën. Als je de nieuwe schuldbrieven wilt houden, moet je ze wel eerst betalen. Het scorespoor bevat twee hindernissen, die je pas kunt nemen als je een kerk resp. kathedraal hebt gebouwd. Een "vervelend" nivellerend effect voor de koplopers: deze gebouwen worden goedkoper naarmate meer spelers ze hebben gebouwd. Na het vereiste aantal speelronden wint degene met de meeste punten. Da's in het algemeen een speler die zijn schaarse grondstoffen met beleid heeft ingezet (al kan een beetje geluk bij het trekken van schuldbrieven geen kwaad). Een toegankelijk biedspel, met voldoende pit en een korte speelduur.

Um Ru(h)m und Ehre Auteur: Feld

release: maart 2006

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het speelbord bestaat uit losse tegels en toont allerlei straatjes en actievelden in een piratenstad. De spelers bewegen een piratenkapitein naar deze actievelden. Hiertoe vorm je een spoor van eigen piraatjes tussen de huidige positie van de kapitein en de gewenste positie. De actievelden hebben allerlei effecten. Soms krijg je geld (extra acties), een vaatje rum (een bonus bij het dobbelen) of fiches, waarmee je winstpunten kunt verdienen of speciale acties kunt uitvoeren (lees: een potje dobbelen kunt activeren). Door het bewegen van de kapitein slinkt jouw voorraad piraten. Aan het einde van de dag probeer je jouw piraten in een gunstige uitgangspositie op een naburig schip te krijgen. Ook daar zijn winstpunten te verdienen, maar daarvoor moeten de aanwezige spelers wel eerst een dobbelorgie doorstaan. Eerste indruk: een leuk en luchtig familiespel met een toefje tactiek, maar waarbij vooral het dobbelgeluk de hoofdrol speelt.

Palazzo Auteur: Knizia

release: mei 2005

Een veiling- en bouwspel voor 2-4 spelers. De spelers kruipen in de huid van bouwmeesters en proberen elkaar met de mooiste paleizen af te troeven. De spelers bouwen meerdere paleizen, waarvoor ze etages en geld nodig hebben. De actieve speler heeft de keuze uit drie acties: geld nemen, etages veilen c.q. kopen of met etages schuiven. Er zijn verschillende geldsoorten. Bij een transactie mag je in principe maar één geldsoort (met jokers) gebruiken. Bij een veiling bepaalt de figuur van de bouwopzichter welke etages worden aangeboden. Aan het einde van het spel leveren paleizen met drie of meer etages pluspunten op en krijg je een bonus als een paleis uit één soort bouwmateriaal is opgebouwd. Losse etages leveren een strafpunt op. Eerste indruk: een "licht" tussendoortje voor de familiespeler (c.q. fans van Alhambra).

Louis XIV Auteur: Dorn 

release: feb 2005

Dit spel voor 2-4 spelers draait om macht en invloed aan het hof van Louis XIV. Het speelveld bestaat uit losse tegels met afbeeldingen van hovelingen. Door het uitspelen van invloedkaarten en het plaatsen van invloedstenen proberen de spelers de voordelen te bemachtigen, die de verschillende hovelingen aan het einde van elke ronde opleveren. De hovelingen stellen verschillende eisen. Bij de ene levert alleen de eerste plek de bonus op, bij een ander moet je minstens het afgebeelde aantal stenen plaatsen, bij de derde soort krijg je de bonus gratis als je er de meeste stenen hebt geplaatst. Als jij de gunst van een hoveling hebt gewonnen, belanden jouw invloedstenen meestal in de algemene voorraad. Dan kost het je enige moeite om jouw voorraad stenen weer op peil te brengen. Als je de gunst hebt gewonnen, ontvang je bijvoorbeeld fiches waarmee je opdrachtkaartjes kunt voltooien. Een voltooide opdracht levert leuke extraatjes op, zoals extra fiches, een extra invloedkaart of een intrigekaart, waarmee invloedfiches kunt manipuleren. Tijdens het spel verzamel je ook nog schilden, die net als voltooide opdrachten winstpunten opleveren. Eerste indruk: een kostelijk meerderhedenspel met een hoge pestfactor. Alea heeft voor 90% een toppertje afgeleverd, alleen de eindtelling met de schilden heeft een irritant gelukselement.

Fifth Avenue Auteur: Manz  

release: april 2004

Een bouw- en veilingspel voor 2-4 spelers. In het New York van de jaren 30 schieten de gebouwen als paddestoelen uit de grond. De spelers strijden om het bezit van de interessante gebouwen in de winkelstraten van New York. Een spelbeurt bestaat uit drie fasen, die elk een bepaalde combinatie van acties toestaan. Met deze acties kun je bijv. een winkel in een van de wijken plaatsen, een telling activeren of geldkaarten pakken. Twee speelfiguren bewegen tijdens het spel door de wijken en bepalen waar je een puntentelling kunt activeren. Bij een telling leveren alle gebouwen in een wijk winstpunten op. Met name als er meerdere verschillende winkels naast jouw gebouwen staan, verdien je veel punten. Je kunt tijdens het spel ook punten verdienen zodra een bepaalde hoeveelheid winkels op het bord is geplaatst. Dan krijg je punten als je in het vereiste aantal wijken gebouwen bezit. Als een speelfiguur vanaf Central Park wordt teruggeplaatst naar de startpositie, worden in de door dit figuur bezochte wijken (en in Central Park) nieuwe bouwplaatsen geveild. Je moet dan met de juiste geldsoort betalen. Er zijn verschillende soorten speelgeld: vijf kleuren voor de vijf bouwplaatsen in de verschillende wijken en neutraal speelgeld. Het speelgeld heeft een waarde van 4-6. De samenstelling van een bod bepaalt hoeveel gebouwen er worden gebouwd (als er uitsluitend met de waarde “4” is geboden, mag je maar liefst drie gebouwen gebouwd). Als er bouwplaatsen in een volle wijk worden geveild, kan dit een bouwverbod opleveren. Door een bouwverbod wordt een wijk geneutraliseerd. Een tweede bouwverbod luidt het einde van het spel in. Het spel eindigt ook zodra de voorraad beschikbare winkels is uitgeput. Dan volgt een eindtelling, waarbij jouw gebouwen in de wijken en in Central Park winstpunten kunnen opleveren.

San Juan Auteur: Seyfarth  

release: jan 2004

Dit kaartspel is gebaseerd op het spelsysteem van het populaire bordspel Puerto Rico. De speelkaarten zijn multifunctioneel. Je gebruikt ze als gebouwen, goederen of geld. De burgermeester is verdwenen, dit spel bevat geen kolonisten. Ook de kapitein is werkeloos, omdat de goederen uitsluitend worden verkocht. Iedere speler start het spel met een indigoververij en vier kaarten. Vervolgens kiest men elke beurt een rol met het bijbehorende privilege. De goudzoeker levert een extra kaart op. De bouwmeester activeert een bouwfase. Dan mag iedereen een gebouw uitspelen, tegen betaling van het vereiste aantal kaarten uit je hand. Uiteraard betaalt de actieve speler één kaart minder. Het spel bevat vijf soorten productiegebouwen en een grote hoeveelheid paarse gebouwen. De meeste paarse gebouwen bieden je tijdens het spel interessante extra mogelijkheden. De opzichter zorgt voor productie. Dan laat iedere speler één van zijn uitgespeelde productie gebouwen een handelsgoed produceren (indigo, suiker, tabak, koffie en zilver). De actieve speler mag een tweede productiegebouw een goed laten produceren. Een geproduceerd goed bewaar je in de vorm van een omgedraaide kaart bij het desbetreffende gebouw. Elk productiegebouw kan maar één goed bewaren. Via de handelaar worden deze goederen verkocht. Dan mag iedere speler één goed verkopen, de handelaar twee. De waardes van de goederensoorten worden pas bekend als iemand de handelaar heeft gekozen. Pas dan wordt het actuele handelshuis omgedraaid. De laatste rol is de raadsheer. Hiermee mag de actieve speler vijf kaarten trekken, waarvan hij er één mag uitkiezen. De overige spelers mogen uit twee kaarten kiezen. Het spel eindigt na de bouwfase waarin een speler zijn twaalfde gebouw heeft uitgespeeld. Dan krijg je winstpunten voor jouw gebouwen. Met sommige grote gebouwen kun je dan nog veel bonuspunten verdienen.

Eiszeit  Auteurs: Moon & Weissblum

release: april 2003

Een bordspel voor 3-5 spelers. Het spel speelt zich af in de ijstijd, waarin de wereld in 12 gebieden is verdeeld. De spelers verdienen winstpunten door speelstukken (jagers) in de gebieden te plaatsen. De actiemogelijkheden worden daarbij gestuurd door twee soorten actiekaarten. Acties die je zelf uitvoert, kosten je geld. Acties die je medespelers laat uitvoeren, leveren jou geld op. Het einde van een spelronde wordt geactiveerd zodra de geldvoorraad is verbruikt. Dan wordt eerst gecontroleerd of alle jagers in een gebied kunnen overleven. Een gebied kan standaard drie jagers voeden. Dit aantal wordt verhoogd met de aanwezige mammoets en de tot dan toe onbekende waarde van een of meer vuurfiche(s). Als er te veel jagers staan, moeten de zwakke broeders ophoepelen (tenzij ze de concurrentie van zich af weten te meppen met een knots). Vervolgens verdienen de spelers winstpunten met hun overlevende jagers. Een gebied waar alleen jagers staan, levert 1 punt per jager op. Een gebied met mammoets kan tot 3 punten per jager opleveren. Aan het einde van de spelronde mag de speler met de minste punten een van de gebieden met een ijslaag bedekken. Hier worden alle speelstukken verwijderd en dit gebied doet verder niet meer mee. Deze "resetknop" geeft een pittige invulling aan het begrip "nieuwe ronde, nieuwe kansen". Na vier spelrondes is het spel afgelopen en wint degene met de meeste punten.

Eerste indruk: Eiszeit is een aardig meerderhedenspel, waarin een paar leuke ideeën zijn verwerkt en je elkaar flink kunt pesten. De speelduur is aan de lange kant (90-120 minuten). Helaas biedt het spel met name met vijf spelers onvoldoende strategische controle om de interesse gedurende deze tijdspanne volledig op peil te houden. Met drie spelers gaat het sneller, heb je meer controle en wordt het spel een stuk leuker.

Edel, Stein & Reich  Auteur: Staupe

release: feb 2003

Een bewerking van Basari, het onderhandelingsspel dat in 1998 de Auswahlliste haalde. In het origineel lopen speelfiguren rond over een markt vol kraampjes. Door het gedekt uitspelen van actiefiches bepalen de spelers wat ze deze beurt willen doen. Als drie of meer spelers dezelfde actie kiezen, gebeurt er niets. Als twee spelers dezelfde actie kiezen, wordt er onderhandeld. Hierbij bied je met edelstenen. Je hebt reeds een startkapitaal van 12 edelstenen. De rest probeer je met acties of onderhandelingen te verkrijgen. Bij de puntentellingen krijg je onder meer winstpunten als je de meeste edelstenen van een kleur bezit. De versie van Alea bevat geen spelbord, is geschikt voor 3-5 spelers en bevat allerlei actiekaartjes. Verder hoef je niet te dobbelen voor beweging. Per saldo wordt de geluksfactor verlaagd en is meer interactie toegevoegd. Een verbeterde versie van een leuk spel! 

Puerto Rico Auteur: Seyfarth 

release: voorjaar 2002

Een strategisch bordspel voor 3 - 5 spelers. Op het gelijknamige Caribische eiland worden plantages aangelegd. De daar verbouwde producten worden naar Europa vervoerd. Tegelijkertijd worden in de langzaam opbloeiende stad verschillende gebouwen gesticht en in gebruik genomen. Iedere speler heeft zijn eigen spelbord met 12 land- en stadsvelden. Op de landvelden ontstaan maïs-, indigo-, suiker-, koffie- of tabaksplantages - maar ook steengroeven die de kosten van gebouwen in de stad verminderen. Op deze stadsvelden plaatsen de spelers bijvoorbeeld koffiebranderijen of molens, waar de opbrengsten van de plantages verder worden verwerkt. Andere gebouwen als pakhuis, hospitaal of universiteit leveren speciale voordelen op, waaronder winstpunten. Puerto Rico duurt ongeveer 15 speelrondes. Elke ronde kiezen de spelers één van de zeven rollen en starten daarmee een actiefase. De kolonist maakt de bouw van plantages mogelijk; de bouwmeester start allerlei bouwprojecten; de burgermeester lokt nieuwe inwoners naar het eiland; de opzichter bevordert de productie van handelsgoederen; de handelaar en de kapitein zorgen voor de verkoop c.q. het vervoer van de zojuist geproduceerde waren. Wanneer de individuele spelfasen plaatsvinden, wordt hiermee in feite door de spelers bepaald. Wie de steeds wisselende volgorde het beste onder de knie krijgt, maakt de meeste kans op de winst. Meer informatie: recensies.

Die Sieben Weisen  Auteur: Stockhausen

release: voorjaar 2002

Dit kaartspel voor 3-5 spelers komt het beste tot zijn recht met precies vier spelers. Het is de bedoeling om winstpunten te verdienen met het geschikt uitspelen van kaarten. Aan het begin van een ronde moet je één van de zeven rollen kiezen. Vervolgens mag je alleen deze kaartsoort en/of jokers spelen. Als je in plaats van spelen vroegtijdig past, mag je als eerste extra kaarten van de stapel nemen. Je speelt met een wisselende tijdelijke partner, met wie je kaarten mag ruilen. Het is de bedoeling dat de partners elkaar vinden via onderhandelingen, afspraken enzovoort. Door het winnen van een ronde, verdienen jij en je partner punten. De andere spelers krijgen toverspreukkaarten, waarmee ze later speciale acties kunnen uitvoeren. De rollen hebben elke ronde een andere rangorde, die bepaalt wie de ronde begint, hoe de buit wordt verdeeld en wie de nieuwe locatie voor de volgende ronde uitkiest.

Wyatt Earp Auteurs: Borg & Fitzgerald 

release: voorjaar 2001

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De spelers jagen met hun kaarten op zeven bandieten, om een hoge beloning in de wacht te slepen. De jacht wordt gestart met "wanted"-kaarten, de premie wordt verhoogd met bandietkaarten en het spelverloop wordt beïnvloed door sheriffkaarten. Het spelsysteem is gebaseerd op "Mystery Rummy" van co-auteur Mike Fitzgerald.

Die Händler von Genua Auteur: Dorn 

release: voorjaar 2001

Een onderhandelingsspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn koopmannen in de 16e eeuw, die op jacht zijn naar rijkdom en aanzien. Het spelsysteem draait om onderhandelingen met je medespelers. Zonder "smeergeld" krijg je weinig gedaan. De actieve speler moet zijn vijf stukken op het bord plaatsen. Dit bord bestaat uit gebouwen (met eigen acties) en steegjes. In bepaalde gebouwen kun je contracten afsluiten, in andere gebouwen vind je de goederen waarmee je de contracten kunt nakomen (en daarmee geld kunt verdienen). Met twee dobbelstenen bepaal je de startlocatie van je stukken. Is dit een gebouw, dan mag je de actie uitvoeren of via onderhandelingen aan een medespeler verkopen. Vervolgens laat je hier één stuk achter en verplaats je de rest van je stapel naar een andere plek (eventueel na financiële stimulansen door een medespeler). Het hele spel draait om geld verdienen met de "verkoop" van acties en andere interessante zaken aan je medespelers. Meer informatie: recensies.

Royal Turf Auteur: Knizia

release: voorjaar 2001

Dit wed- en dobbelspel voor 2-6 spelers is een bewerking van Turf Horse Racing van de Engelse uitgever Gibsons Games. Zeven paarden staan aan de start. De paarden zijn tevens vertegenwoordigd in drie stapels met elk zeven kaarten. De eerste zeven kaarten worden open neergelegd, waarna de spelers hun wedfiches in het geheim op verschillende paarden inzetten (twee met waarde 1, één met waarde 2). De paarden bewegen met behulp van de dobbelsteen en de symbolen op de openliggende kaarten. Zodra het eerste paard de finish haalt, wordt de race afgebroken en worden de weddenschappen uitbetaald. Wie na drie races het meeste geld bezit, is de winnaar.


Nieuws > Releases > Alea


Top