Update: 20-06-10

Nieuws > Releases > Abacus

Abacus
Oudere titels?: klik hier

Website


Jerusalem Auteur: Mura

release: juni 2010

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een zestal districten uit het middeleeuwse Jeruzalem. De meeste districten bestaan uit drie gebieden. Het spel duurt vijf rondes, waarin de spelers via meerderheden in de gebieden zoveel mogelijk prestige, geld en blokjes proberen te verdienen. In de eerste fase van elke ronde worden de rolkaarten geveild. Elke speler kan er één bemachtigen. Deze rollen bepalen de speelvolgorde, de aanvoer van nieuwe blokjes en welke speciale actie je mag uitvoeren. Aan het einde van de eerste fase kiest iedere speler in speelvolgorde één gratis actiekaartje. In de tweede fase plaatsen de spelers blokjes in de gebieden. Je kunt ook nog extra blokjes kopen, maar dit is een dure grap. Iedere speler heeft ook nog een baron, waarmee hij één gebied kan blokkeren. In de derde fase levert de meerderheid in elk gebied de bijbehorende opbrengsten op: een combinatie van geld, blokjes of prestige. In drie districten kun je ook nog een aantrekkelijk privilege verdienen. Aan het einde van de derde fase moet je prestigepunten omzetten in nieuwe verdiepingen van jouw eigen toren. Dit zijn in feite de punten waarmee je het spel kunt winnen. In de vierde fase van de tweede t/m de vierde ronde vindt een gebeurtenis plaats, waardoor blokjes uit een bepaald district worden verwijderd. Dit bordspel is uitgegeven door Red Glove, Abacus distribueert het spel in Duitsland.
Zooloretto Mini Auteur: Schacht

release: april 2010

Dit bordspel voor 3-5 spelers is gebaseerd op het spelsysteem van het bekroonde bordspel Zooloretto (in Nederland bekend als Burgers' Zoo). Voor een vriendelijk prijsje kun je in dit kleine broertje een kleine dierentuin beheren. De dierenfiches uit deze versie zijn geschikt om grote broer Zooloretto uit te breiden. Ook deze editie van Zooloretto bevat Nederlandstalige spelregels, die je op de website van Abacus kunt downloaden. Meer informatie: spelregels.
Auf der Schwelle zum Krieg Auteur: Lehmann

release: april 2010

Een uitbreiding van het kaartspel Race for the Galaxy. Meer informatie: spelregels.
Velo City Auteur: Nunn

release: maart 2010

Een bordspel voor 3-7 spelers. Iedere speler heeft een team met fietskoeriers. Als je aan de beurt bent, gooi je met jouw teamdobbelsteen om een koerier te verplaatsen. Als je een koerier in een groep laat rijden, mag je uit meer dobbelstenen kiezen, maar bevoordeel je ook andere koeriers. Het stratencircuit bevat speciale velden, met energiedrankjes of hindernissen. Met de energiedrankjes kun je hindernissen overwinnen. Heb je niets te drinken, dan wordt jouw renner teruggezet. Meer informatie: spelregels.
Charly Auteur: Kohn

release: april 2010

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Er zijn twee kaartsoorten: dierkaarten met een of meer dieren van dezelfde soort en voerkaarten met het favoriete voer van een diersoort. De meeste dieren zijn kieskeurig, maar varkens eten alles. Ze kunt ze dus gebruiken om voer voor de neuzen van je medespelers op te vreten. Aan het begin krijgen de spelers enkele willekeurige dierenkaarten, die ze in de eerste speelfase mogen ruilen tegen kaarten van de trekstapel of de aflegstapel. Tijdens het ruilen van dierkaarten heb je beperkte informatie over de beschikbare voedselvoorraad. Uit het ruilgedrag van je medespelers kun je meer informatie afleiden. In de tweede speelfase moeten de spelers hun dieren voeren. Als het voer is verbruikt, moet je dieren zonder voedsel troosten met honingdruppels. Aan het einde van het spel wint de speler met de meeste honingdruppels. Meer informatie: spelregels.
Valdora extra Auteur: Schacht

release: okt 2009

Een klein doosje met een paar uitbreidingen van Valdora: een metalen miniatuurtje om de laatste speler te markeren, een variant voor twee spelers en speciale kaarten, die extra winstpunten of actiemogelijkheden opleveren.
Valdora Auteur: Schacht

release: maart 2009

Een bordspel voor 3-5 spelers. Het speelbord toont de steden en landschappen van Valdora, een land waar de rijkdom letterlijk op straat ligt. Iedere speler reist met zijn avonturier door het land. In de steden kan hij uitrustingstukken kopen. Die heeft hij nodig om de schatten van het land te verzamelen. In andere steden kun je opdrachten verkrijgen. Elke opdracht bepaalt welke edelsteensoort je moet verzamelen en naar welke opdrachtgever je de edelsteen moet brengen. Vervulde opdrachten leveren aan het einde van het spel winstpunten op. Bovendien krijg je na de vervulling een hulpje, waarmee je uiteindelijk werkplaatsen kunt stichten. Deze werkplaatsen leveren punten op en verhogen de waarde van nieuwe opdrachten. Aangezien elke werkplaats maar één keer gebouwd kan worden, vraagt de strijd om de edelstenen en de opdrachten om enige haast. Als je de medespelers goed in de gaten houdt, kun je edelstenen, hulpjes en werkplaatsen voor hun neuzen wegkapen. Eerste indruk: optimale routes kiezen, grondstoffen veredelen en strijd om de buit. Ik schuif met plezier aan deze speeltafel.
Zooloretto Exotic Auteur: Schacht

release: maart 2009

Een uitbreiding van Zooloretto, het Spiel des Jahres van 2007. De dierentuin wordt uitgebreid met een oerwoudtegel en met nieuwe diersoorten. Verder zijn er bezoekers in verschillende kleuren, die over een spoor op de oerwoudtegels bewegen. De oerwouddieren leveren zelf geen punten op, maar lokken wel bezoekers. Als je een oerwouddier plaatst, mag je een nieuwe bezoeker plaatsen of een bestaande bezoeker twee velden vooruitzetten. Je medespelers moeten een bezoeker in deze kleur één veld terugzetten. Aan het einde krijg je punten voor elke bezoekerkleur.
Burger, Baumeister & Co Auteur: Schacht

release: maart 2009

Een legspel voor 2-4 spelers. De spelers proberen met grote en kleine bouwprojecten de Duitse stad Frankfurt am Main tot een cultureel en economisch centrum te maken. De spelers krijgen winstpunten voor de winkels, villas en parken die ze in de stadswijken aanleggen. Daarbij tellen de reeds aanwezige gelijksoortige gebouwen ook mee. Grote bouwprojecten leveren extra punten op. Voor deze grote projecten heb je geld nodig. Ook het gericht pakken van gewenste nieuwe tegels kost geld. Je moet dus steeds beslissen of je jouw tegels bouwt voor directe punten of voor geld om later mee te scoren. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.
Mamma Mia Plus Auteur: Rosenberg 

release: maart 2009

Deze luxe heruitgave van dit kaartspel is geschikt voor 2-6 spelers. Iedere speler beschikt over een eigen setje bestelbonnen, speelkaarten die verschillende soorten pizza's plus de benodigde ingrediënten tonen. Daarnaast is er een gezamenlijke stapel met zes (!) soorten ingrediëntkaarten. Als je aan de beurt bent, speel je een of meer gelijksoortige ingrediënten uit. Deze leg je op een centrale aflegstapel. Daarna mag je eventueel één van je bestellingen uitspelen. Ook deze kaart leg je op dezelfde centrale aflegstapel. Ten slotte mag je je hand aanvullen tot 7 kaarten (ingrediëntkaarten of bestellingen). Als de stapel ingrediënten is verbruikt, is het tijd voor de tweede spelfase. Daarin controleer je of de bestellingen daadwerkelijk vervuld kunnen worden.

AD America Auteur: Hostettler 

release: maart 2009

Een nieuwe variant op het kennisspel Anno Domini, waarbij je gebeurtenissen in de juiste volgorde moet zetten (in Nederland bekend als Vroeger of Later).

Oudere titels?: klik hier.

Nieuws > Releases > Abacus


Top