Update: 19-10-09

Nieuws > Releases > 2F Spiele

2F Spiele

Website


Fabrikmanager 

Auteur: Friese

release: okt 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. Iedere speler bezit een eigen fabriek en probeert daarmee tijdens het spel een zo hoog mogelijke bedrijfswinst te realiseren. Daartoe moet je het potentieel van jouw arbeiders optimaal benutten, op de markt de juiste machines en apparatuur kopen en deze zinvol in jouw fabriekshal gebruiken. Als je stroomvretende machines gebruikt en de stijgende energieprijzen negeert, kunnen de kosten te hoog oplopen. Het spel duurt vijf rondes. Een speelronde begint met een veiling van de speelvolgorde, waarbij de spelers bieden met hun ongebruikte arbeiders. Daarna wordt de markt gevuld met fabriekstegels in zes soorten: pakhuis, machine, productierobot, personeelrobot, besturing of optimalisering. De spelers kiezen deze tegels met hun ongebruikte arbeiders, eventueel aangevuld met een bonustegel. De laatste speler kan de beste tegels activeren, maar moet in de daaropvolgende koopfase maar afwachten of er iets moois overblijft. In de koopfase gebruiken de spelers hun ongebruikte arbeiders (eventueel aangevuld met twee uitzendkrachten) om fabriektegels van de zojuist gevulde markt te kopen, die ze op lege velden in hun eigen fabriek bouwen. Je kunt een arbeider ook inzetten om een eerder gebouwde tegel uit je fabriek te slopen. Vervolgens begint de fabriek te draaien en registreren de spelers hun energieverbruik, productie en opslagcapaciteit. De voor jouw productie benodigde arbeiders plaats je in de kantine, de overige arbeiders zijn vrij (en de volgende ronde beschikbaar voor bieden en kopen). Daarna wordt de nieuwe energieprijs bepaald. In de laatste fase van een ronde berekenen de spelers hun winst en krijgen ze geld van de bank. Deze winst is het saldo van productie/opslag (de laagste van de twee) en de energiekosten (verbruik x prijs). In de laatste speelronde wordt de winst verdubbeld. Na vijf rondes wint de fabrikant met het meeste geld. Dit spel wordt in 2010 door 999 Games uitgebracht. Eerste indruk: een kostelijk en vlot spelend bordspel voor planners en bieders.

Funkenschlag uitbreiding 

Auteur: Friese

release: okt 2009

Een nieuwe uitbreiding van Funkenschlag. In Spanje & Portugal zijn twee tegengestelde ontwikkelingen ingebakken. De aanvoer van uranium stijgt tot grote hoogte, terwijl aan de andere kant de drie populairste windmolens vlak na elkaar op de markt komen. In Brazilië is biogas populair en zijn de grondstoffen doorlopend schaars. Deze set bevat verder een verzameldoos, waarin je de losse borden kunt bewaren.

Flussfieber 

Auteur: Friese

release: okt 2008

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 6 dubbelzijdige bordstukken, 10 houthakkers, 45 boomstammen en 90 kaarten. De houthakkers nemen deel aan een race over een rivier. Uit de dubbelzijdige speelborden wordt een speelveld van twee bordzijden gekozen. Dit is de rivier waarop de houthakkers gaan racen. Iedere speler krijgt een aantal speelfiguren, de bijpassende setjes bewegingskaarten en één joker. De kaarten worden vervolgens in één stapel geschud. Je speelt één van je drie handkaarten en verplaatst de desbetreffende houthakker maximaal het afgebeelde aantal velden. Andere houthakkers en boomstammen duw je onderweg opzij, bij voorkeur naar stroomversnellingen in de verkeerde richting. Duwen kan niet onbeperkt, zodat er tactisch bedoelde opstoppingen mogelijk zijn. Je eindigt je beurt op een leeg veld en je vult je hand weer aan tot drie kaarten. Je wint door als eerste jouw houthakkers over de finish te laten varen. Best leuk voor liefhebbers van eenvoudige racespelletjes, maar er zijn betere spellen in dit genre te vinden. Je kunt namelijk vreselijk veel pech hebben met het trekken van bewegingskaarten, waardoor je een speelfiguur op een cruciaal moment niet kunt bewegen. 

Korea/China 

Auteur: Friese

release: aug 2008

Een nieuwe uitbreiding van Funkenschlag. De kaart van Korea zit vol geografische uitdagingen. De variant in China is gebaseerd op een strakke planeconomie, die onvoorzichtige spelers hard met schaarste confronteert.

Filou

Auteur: Friese

release: okt 2007

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Hier wordt het gezegde “een kat in de zak kopen” letterlijk in de praktijk gebracht. Iedere speler beschikt over een set speelkaarten met snoezige kittens (pluspunten), lelijke mormels (minpunten), een dom konijn (0 punten), een kleine hond (verjaagt een lelijke kat) en een grote hond (verjaagt een kitten). Elke ronde speelt iedere speler in volgorde één gedekte kaart uit, waarna de eerste kaart wordt omgedraaid. De startspeler doet een bod, waarna de volgende spelers moeten overbieden of passen. Als iemand past, krijgt hij een bescheiden geldbedrag en wordt de volgende kaart omgedraaid. Hierdoor wordt de inhoud van de zak langzamerhand bekend. Nadat de voorlaatste speler heeft gepast, koopt de hoogste bieder de volledige inhoud van de zak. Dan is het uiteraard prettig wanneer deze zak meer waard is dan je hebt geboden. Als alle kaarten zijn gespeeld, is het spel voorbij. Als je jouw geldvoorraad verstandig hebt beheerd (niet vergeten, want het geld is af en toe schaars!) en op het juiste moment hebt toegeslagen, maak je een goede kans op de winst. Ik vind Filou een zeer leuk bluf- en biedspelletje. Met een speelduur van 20-30 minuten is dit een prima tussendoortje. Laatste nieuws: een grote Nederlandse uitgever heeft Filou op de radar staan.

Funkenschlag uitbreiding

Auteur: Friese

release: okt 2007

Deze nieuwe uitbreiding voor Funkenschlag bestaat uit een deck met energiecentrales, die je op meerdere manieren kunt inzetten (al dan niet in combinatie met de oorspronkelijke centrales): Funkenschlag met deze nieuwe centrales, met beide stapels centralekaarten, met één grote stapel (20 steden aansluiten) of met een stapel per speler.

Funkenschlag uitbreiding

Auteur: Friese

release: okt 2006

De nieuwe uitbreiding voor Funkenschlag zal de Nederlandse en Belgische fans van dit spel aanspreken. De ene kant van het bord bevat namelijk een kaart van de Benelux. Deze variant speelt zeer vlot, dankzij de goedkope verbindingen. Aan de andere kant van het bord vind je een kaart van Centraal-Europa. Deze variant introduceert allerlei bijzonderheden op de grondstoffenmarkt.

Fürchterliche Feinde

Auteur: Friese

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-6 spelers. Jouw strijdlustige speelfiguur trekt door een kerker en probeert daar monsters te verslaan. Door gevechten te winnen, verzamel je wijsheid, die je weer nodig hebt om de sterkere monsters te verslaan. Dobbelstenen bepalen hoeveel energie je tijdens het vechten verliest. Het is belangrijk om op het juiste tijdstip even uit te puffen en nieuwe energie bij te tanken. Door het verslaan van monsters verdien je toverspreuken (kaartjes met speciale acties) en goud (winstpunten). De toverspreuken zijn belangrijk, omdat je hiermee o.a. de medespelers kunt verrassen of hinderen. Mijn eerste indruk is gebaseerd op een potje met een prototype. Dit is geen domme "dungeon crawler". Dit spel biedt voldoende mogelijkheden voor tactiek en - als je jouw toverspreuken verstandig inzet - ook voor zinvolle planning op de langere termijn. Helaas vind je het echte speelplezier ook pas terug in de tweede speelhelft. De startfase van het spel is helaas een tikje 'suf'. 

Fiji

Auteur: Friese

release: okt 2006

Fiji is een blind biedspel voor 2-5 spelers. Je begint iedere speelronde met een setje kraaltjes in vier verschillende kleuren. Met deze kraaltjes probeer je in drie biedrondes winstpunten te verdienen. Een viertal scorekaartjes bepaalt de waarde van de kraaltjes. De eerste kaart geeft aan of je deze speelronde juist veel of juist weinig kraaltjes van de afgebeelde soort moet verzamelen. De tweede t/m de vierde kaart fungeren op dezelfde wijze als “tie breakers”. Daarnaast liggen er vier setjes van telkens twee opdrachtkaartjes klaar, die volgens het “als, dan principe” de uitkomst van een biedronde bepalen. Een paar voorbeelden: degene die de meeste rode kraaltjes biedt, ontvangt twee gele speelstukken; als jij de minste blauwe speelstukken biedt, krijgen alle medespelers één rood speelstuk. De spelers bieden blind, waarna de uitkomst van de vier combinaties wordt bepaald. Als bij de afhandeling van een combinatie meerdere spelers hetzelfde bod hebben gedaan, gaat de "opbrengst" naar de eerstvolgende bieder. Dit van “Hol’s der Geier” bekende principe zorgt ook hier voor extra spanning. Het is soms een hele klus om de gewenste kraaltjes te verzamelen c.q. ongewenste kraaltjes te lozen. Na drie biedrondes wordt de score bepaald en ontvang je gekrompen hoofden (waaronder de verminkte snuitjes van Bert & Ernie – kindvriendelijk is het niet). Na vier potjes wint de speler met de grootste verzameling gekrompen hoofden. Deze geslaagde combinatie van bluffen, gokken en plannen speelt lekker vlot weg, zorgt voor spanning en doet de grijze cellen af en toe kraken.

Funkenschlag uitbreiding

Auteur: Friese

release: okt 2005

Een nieuw dubbelzijdig speelbord voor het bordspel Funkenschlag, met kaarten van Frankrijk en Italië.

Fiese Freunde Fette Feten

Auteurs: Friese & Co.

release: juni 2005

Een bordspel voor 2-6 spelers van Friedemann Friese en Marcel-André Casasola Merkle. Het is de bedoeling om vijf levensdoelen te vervullen. De spelers doen ervaringen op in negen categorieën, waaronder religie, roken, gezondheid enzovoort. In de eerste ronde (puberteit) speel je er vrolijk op los en verzamel je allerlei ervaringen, die je latere levensloop overigens wel beïnvloeden. Vanaf de tweede ronde begint het echte leven en bepaalt een goede planning welke ervaring je verzamelt, of je voldoende tijd (= geld) hebt om een en ander te verwezenlijken en uiteindelijk welke levensdoelen je zult vervullen. Eerste indruk: een boeiend ontwikkelingsspel, met strategische planning, schaarse middelen en voldoende interactie. Het thema is af en toe nogal ranzig, maar dit leidt met de juiste speelpartners wel tot de nodige hilariteit. Helaas zijn de spelregels zeer wollig en onhandig opgebouwd, waardoor de eerste kennismaking nogal stroef verloopt. Op de website van Marcel-André Casasola Merkle vind je een verbeterde versie van de spelregels.

Funkenschlag

Auteur: Friese

release: april 2004

Een nieuwe editie van dit bordspel voor 2-6 spelers. De spelers zijn concurrerende energiebedrijven. Je probeert zo mogelijk veel geld te verdienen door verschillende steden van stroom te voorzien. Het spel heeft een dubbelzijdig bord: Duitsland en de Verenigde Staten. Een spelronde begint met de vaststelling van de speelvolgorde. Daarna volgt een veiling van energiecentrales, waarbij iedere speler één centrale kan bemachtigen. Tijdens het spel mag je drie centrales bezitten, waardoor je gedwongen wordt om regelmatig een oude centrale te vervangen door een beter exemplaar. Op elke centrale is afgebeeld met welke grondstoffen je stroom kunt produceren, hoeveel grondstoffen je verbruikt en hoeveel steden je hiermee van stroom kunt voorzien. De verschillende grondstoffen zijn kolen, olie, afval en uranium. Er zijn ook ecologische centrales, die stroom produceren zonder grondstoffen te verbruiken. Deze grondstoffen worden in de derde stap ingekocht. Daarbij is de speelvolgorde van groot belang, want naarmate in de lopende ronde meer grondstoffen zijn verkocht, worden ze steeds duurder. In de vierde stap kopen de spelers verdeelstations in de steden op het spelbord. Afhankelijk van de speelfase is in elke stad ruimte voor 1-3 verdeelstations. Het bouwen van verdeelstations is vaak een dure grap. In de vijfde stap van een speelronde ontvang je geld voor elke stad die je via een verdeelstation van stroom hebt voorzien. Uiteraard moet je de verbruikte grondstoffen inleveren. In deze stap wordt tevens de grondstoffenmarkt aangevuld. Zodra een speler 17 verdeelstations heeft gebouwd, eindigt het spel. Dan wint de speler die de meeste steden van stroom kan voorzien.

Finstere Flure

Auteur: Friese

release: okt 2003

Finstere Flure is een bizar loopspel voor 2-7 spelers, waarbij de spelers door een kerker met een hongerig monster trekken. Elke speler heeft vier fiches, die om de beurt worden bewogen. Elk fiche is dubbelzijdig, met een verschillende waarde op elke kant: 1+6, 2+5, 4+3 en 3+4. Nadat een fiche is verplaatst, wordt het omgedraaid. Een fiche beweegt maximaal het afgebeelde aantal velden en moet op een vrij veld eindigen. Nadat de spelers hebben bewogen, gaat het monster aan de wandel. Zijn beweging wordt bepaald met behulp van een setje kaarten. Het monster beweegt altijd in de richting van een zichtbaar fiche en vernietigt elk fiche dat hij ontmoet. In de eerste helft komen deze fiches weer terug, in de tweede helft ben je ze definitief kwijt. Het spelbord is ook nog voorzien van een paar hindernissen. Op bloedplassen glijden jouw fiches een lekker stuk door. Stenen kunnen een route blokkeren en speelstukken aan het zicht van het monster onttrekken. Met "teleporters" kun je het monster over grote afstanden verplaatsen. Degene die als eerste drie fiches in veiligheid weet te brengen, wint het spel. Finstere Flure is een kostelijk loopspel, met een lollig thema en voldoende ruimte voor een paar tactische trucs. Als je een van jouw fiches op een veilige afstand in het blikveld van het monster plaatst, kun je de griezel naar de fiches van medespelers loodsen. 

Fische Fluppen...

Auteur: Friese

release: okt 2002

Fische Fluppen Frikadellen is een bordspel voor 2-5 spelers. Je loopt over een spelbord waar je bij allerlei handelaren goederen koopt, verkoopt of ruilt. Deze goederen geef je uiteindelijk af om drie fetisjen te verzamelen, die je nodig hebt om het spel te winnen. Het is de bedoeling om je tocht over het bord zo efficiënt mogelijk te plannen, opdat je zo snel mogelijk de juiste goederen verzamelt. Je kunt op twee manieren over het bord bewegen: te voet of per vlot. Naast de goederen bieden de handelaren ook bonusacties, waarmee je onder meer prijzen kunt manipuleren, een extra beurt kunt verdienen enzovoort. De stoelendans komt om de hoek kijken als je met twee of drie exemplaren van het spel speelt. In het laatste geval speel je met 11-15 spelers op 3 borden. Op elk bord is dan één soort fetisj beschikbaar. Je moet dus alle borden bezoeken om het spel te kunnen winnen. Je wordt dan geconfronteerd met nieuwe medespelers en spelsituaties.

Fundstücke

Auteur: Friese

release: okt 2002

Een vlot biedspelletje voor 3-6 spelers. Op tafel liggen fiches met verschillende soorten grof vuil. Iedere speler heeft een identieke set biedkaarten en een cijferfiche met de waarde 1-6. Iedere ronde speel je in het geheim een kaart. Als spelers dezelfde kaart hebben gespeeld, staan ze deze ronde buitenspel. Van hen blijft alleen de speler met het hoogste cijferfiche actief, maar hij moet dit fiche meteen ruilen met de speler met het laagste cijferfiche. De overgebleven spelers plunderen de voorraad grof vuil in de voorgeschreven volgorde. Als je de op een opdrachtkaart afgebeelde goederen hebt verzameld, lever je deze in en neem je de opdrachtkaart. Deze opdracht levert je winstpunten op.

Funkenschlag

Auteur: Friese

release: okt 2001

Een bordspel voor 3-6 spelers. De spelers zijn concurrerende energiebedrijven. Eerst worden energiecentrales geveild, waarna je kolen, olie, uranium of ecologisch verantwoorde grondstoffen moet inkopen om stroom te produceren. Vervolgens moet je op het spelbord hoogspanningsleidingen tekenen om de steden aan te sluiten op het stroomnetwerk. Dit laatste aspect doet enigszins denken aan al die treinspellen waarbij je met krijtjes je routes tekent.

Flickwerk

Auteur: Friese

release: okt 2000

Iedere speler heeft dezelfde set vierkante kaartjes die stukken electriciteitssnoer bevatten. Door deze kaartjes op de juiste wijze aan elkaar te leggen, kan dus een heel doorlopend netwerk ontstaan. Eenzelfde set ligt in het midden van de tafel. Elke beurt wordt hier een kaartje van opengedraaid. Nu moet iedere speler in een vlak van 3 bij 3 kaartjes met de getoonde in het midden, een netwerk puzzelen dat helemaal doorloopt en alleen vertakkingen naar buiten heeft op precies vier plaatsen. Deze worden van te voren aangegeven door stenen, die ook elke beurt verplaatst worden. Bovendien zijn twee stenen groen en twee geel, en moet het netwerk verbonden zijn van groen naar groen en van geel naar geel. Wie deze puzzel het eerste opgelost heeft, krijgt het opengedraaide kaartje als winstpunt. Wie aan het einde het meeste kaartjes heeft, wint het spel. Ik vond het erg leuk om te doen, maar voor dit soort verbindingspuzzeltjes zijn er spelers die de juiste manier van zoeken hebben, terwijl anderen er duidelijk meer moeite mee hebben. De meeste spelers vinden het puzzelen wel leuk, maar ik kan me voorstellen dat de lol van het spel verdwijnt als de beurt steeds afgelopen is voordat je ook maar zicht op een oplossing hebt. Officieel is dit spelletje van Friedemann Friese voor 2-4 spelers, maar omdat het een simultaan puzzelspelletje betreft, is het maximum aantal spelers simpel te verhogen door meer spelletjes aan te schaffen (Tekst: Niek Ederveen).


Nieuws > Releases > 2F Spiele


Top