Nieuws > Archief > okt - dec 99


26-12-99: Moon over Thelgrim

Deze uitbreiding van het populaire Diskwars ligt vanaf deze week in de Nederlandse spellenwinkels. Moon over Thelgrim bevat de nodige interessante nieuwtjes: regels voor terrein (incl. nieuwe terreindisks), de Mahkim (een nieuw volk, dat alleen op de willekeurig gedistribueerde vellen voorkomt), nieuwe eigenschappen ("instant blow" en "reanimate"), extra toverspreuken en natuurlijk nieuwe scenario's.

Verder vernam ik dat uitgever Fantasy Flight Games met Last Unicorn Games bezig is met een Science Fiction versie van Diskwars (de vermoedelijke titel is Red Alert, het speelt zich af in het Star Trek universum) - wordt vervolgd.

22-12-99: Demonworld

Vanaf deze week is de vernieuwde Engelstalige basisset van dit van oorsprong Duitse miniaturenspel in Nederland verkrijgbaar. Demonworld is een tactische simulatie van veldslagen in een fantasiewereld. De spelers bestrijden elkaar met legers van dwergen, elfen, ridders en dergelijke. De eenheden bestaan uit prachtig uitgevoerde miniaturen (formaat 15mm). Een groot voordeel ten opzichte van andere systemen is de kleinere schaal (dit past tenminste op je eettafel) en de lage prijs (de basisset kost maar f 66,50 en ook de  - apart aan te schaffen - miniaturen zijn redelijk geprijsd). Vanaf januari 2000 verschijnen maandelijks nieuwe producten, waaronder boeken met informatie over de verschillende legers. Demonworld wordt in Nederland gedistribueerd door Open Art Games. Meer informatie: www.hobbyproducts.com

17-12-99: Jumbo's veilingmeesters

Bij Jumbo wordt hard gewerkt aan het nieuwe bordspel "De Veilingmeesters van Amsterdam". Deze nieuwe titel van Reiner Knizia wordt ongetwijfeld een traktatie voor de liefhebbers van uitdagende spellen. Dit is een typische Knizia: schaarse middelen, moeilijke keuzes en een elegant scoresysteem. Het spel heeft ook nog een leuke "gadget": een heuse veilingklok. Het spel komt naar verwachting begin maart op de markt.

16-12-99: Kaartspel v/h Jaar

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de lopende jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder journalisten en andere spelexperts. De ranglijst van het seizoen 98-99 luidt als volgt:

 1. Verräter (Casasola Merkle/Adlung)
 2. Mamma Mia (Rosenberg/Abacus)
 3. Anno Domini (Hostettler/Abacus)
 4. Lost Cities (Knizia/Kosmos)
 5. Mit List und Tücke (Palesch/Berliner Spielkarten)
 6. Kahuna (Cornett/Kosmos)
 7. Tichu (Hostettler/Abacus)
 8. Klunker (Rosenberg/Hans im Glück)
 9. Hornochsen (Kramer/Amigo)
 10. Money (Knizia/Goldsieber)

10-12-99: Die Siedler von Nürnberg

Dit is een (Duitstalige!) variant op de Kolonisten van Catan, die is uitgebracht i.v.m. de viering van het 950-jarig bestaan van de stad Nürnberg. Het spel heeft een "vast" spelbord met twee gescheiden gedeelten: het landschap (de bekende zeskantige bossen, weiden etc.) en de binnenstad van Nürnberg. In dit spel ontwikkel je eerst het platteland, bouw je vervolgens werkplaatsen in de stad en werk je tenslotte mee aan de bouw van stadsmuren.
Deze interessante variant is volgens mij niet of nauwelijks in Nederland te koop. Gelukkig kunnen de liefhebbers het spel online bestellen via een NürnbergMesse Siedler website. Als je met een creditcard betaalt, worden je geen verzendkosten in rekening gebracht.

09-12-99: Wizards - Hasbro - AH

In het kielzog van de overname door Hasbro heeft Wizards of the Coast een gewilde (sub)licentie op de kop getikt: de rechten op rollenspellen en "table top" miniaturen spellen in het Star Wars universum (zowel voor de klassieke trilogie als de nieuwe "prequels"). De eerste producten worden verwacht in het najaar van 2000.

Moederbedrijf Hasbro haalde deze week ook het nieuws met de aankondiging van een reorganisatie, waarbij 2.200 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Deze maatregel is onderdeel van een groter strategisch plan. Hasbro zal zich in de toekomst meer richten op de "nieuwe" media (lees computer games e.d.). Prompt maakte iedere bord- en rollenspeler zich zorgen over de status van Wizards of the Coast en Avalon Hill. Vanuit beide dochters komen signalen dat de reorganisatie aldaar niet of weinig invloed zal hebben. Hoe dan ook, de eerste spellen van Avalon Hill "nieuwe stijl" (Acquire, Diplomacy en Stratego Legends) moeten nog verschijnen. Ik verblijf  vooralsnog in optimistische afwachting. 

07-12-99: Diskwars

Diskwars, het fantasy simulatiespel met flippo's, is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. Distributeur Open Art Games heeft de eerste lading van de "revised edition" uitgeleverd aan Nederlandse spellenwinkels (Sir Ludemus en Gamekeeper in Amsterdam en de Spellenwinckels in Amersfoort en Enschede). De volgende zending volgt op korte termijn.

Van de uitgever Fantasy Flight Games kreeg ik bericht dat de expansieset "Moon over Thelgrim" op punt van uitkomen staat. De flippo's zijn binnen, ze wachten nu op het regelboekje. Naar verwachting ligt deze set eind december in de Nederlandse winkels.

Meer informatie: zie de Diskwars recensie op Spelweb.

28-11-99: Wizards of the Coast

Wizards heeft een speciale multi-player Magicset uitgebracht. Deze Battle Royale box bevat 4 decks van elk 40 kaarten, die speciaal zijn ontworpen voor spellen met meer dan 2 spelers. In de box vind je verder regels en andere informatie. Ik ben benieuwd of Magic in deze vorm enige speelwaarde te bieden heeft. In mijn herinnering is Magic een prachtig spel voor 2 personen, maar zakt het genadeloos door het ijs met meer spelers.

Battle Royale is een term die ik me nog herinner van die bizarre worstelshows op TV (je weet wel, met Hulk Hogan en al die andere "echte" worstelaars). Wizards heeft nu de licentie voor een verzamelkaartspel over World Championship Wrestling. Volgend voorjaar kunnen de liefhebbers de ring betreden.  

24-11-99: 999 Games

999 Games is druk bezig met de productie van een nieuwe folder, waarin we binnenkort het een en ander kunnen lezen over hun nieuwste spellen. In het voorjaar van 2000 verschijnen o.a. Nederlandse versies van Robo Rally (de populaire race met robots van Richard Garfield), Torres (een uitmuntend denkspel van het "Tikalduo" Kramer & Kiesling) en een gecombineerde uitbreiding voor El Grande.
Zie de 999 Games website voor foto's en meer informatie.

23-11-99: GMT Games

GMT Games is een van de vele uitgevers van "wargames" waarvan de spellen niet of nauwelijks in Nederlandse winkels zijn te vinden. Gelukkig zijn hun spellen redelijk eenvoudig via internet te bestellen. GMT heeft met het "Project 500" een aparte methode om nieuwe titels aan de man te brengen. Je schrijft je vooraf in op een nog niet verschenen titel (met een forse korting). Na 500 inschrijvingen wordt het spel in productie genomen. In het "Project 500" zijn laatst twee titels opgenomen die ook voor niet-wargamers interessant zijn.

Galaxy is een kaartspel van Reiner Knizia en Don Greenwood. Het spel is min of meer afgeleid van Titan: The Arena. Het strijdtoneel wordt hier verplaatst naar de ruimte. De spelers strijden om de controle over het heelal, met ruimtestations en allerlei schepen.

Confederate Rails is een treinenspel van Richard Berg. De spelers proberen geld te verdienen met het vervoeren van goederen tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het spel draait niet alleen om economische principes, de oorlog gooit regelmatig roet in het eten. Om nog maar te zwijgen over de "event cards" met allerlei onaangename verrassingen.

De spellen zijn te bestellen via de website van GMT Games. Daar kun je ook terecht voor meer informatie over deze en andere spellen. 

18-11-99: Avalon Hill heruitgaven

Multi-Man Publishing, de sublicentiehouder van ASL, kondigt in een persbericht de heruitgave van een aantal klassieke Avalon Hill spellen aan. Ze hebben plannen voor een nieuwe editie van het ASL-kaartspel Up Front, een Up Front verzamelkaartspel, de serie Great Campaigns of the American Civil War, Britannia en Maharaja, Panzer Leader en Panzer Blitz, en meer.
Zie hun website voor meer informatie. 

15-11-99: Mega Gaming Day

Zaterdag 13 november was de Expozaal van de Jaarbeurs Utrecht het domein van de tweede Mega Gaming Day, een spellenevenement voor de liefhebbers van miniature wargames. De beurs werd gecombineerd met de herfstconventie van Ducosim. Dit resulteerde in een prachtig evenement, dat ruim 1.400 bezoekers trok en waar nagenoeg alle spelsoorten vertegenwoordigd waren........... vervolg

03-11-99: nieuwe Spel!

Na een wachttijd van 7 maanden viel er vandaag eindelijk een nieuwe Spel! in de bus. Spel! is het tijdschrift van de landelijke spellenvereniging Ducosim. Het blad is door interne problemen lange tijd niet verschenen. Het wachten is de moeite meer dan waard gebleken. Zowel qua opmaak, stijl als inhoud is het een prachtig blad geworden. De chaotische stijl en de gewelddadige covers van de fullcolour versie uit 1997 zijn verleden tijd; er ligt nu een professioneel opgemaakt blad op tafel.

24-10-99: Het Kunst en Kennis Spel

Tijdens Spiel ontmoette ik Arthur Tebbe van Identity Games. Hij had een nieuw spel meegenomen, dat hij in opdracht van het Rijksmuseum heeft ontwikkeld. Het Kunst en Kennis Spel bevat tientallen foto's van beroemde kunstwerken. Het is de bedoeling om vragen over deze kunstwerken te beantwoorden. Dit doet enigszins denken aan Triviant, maar dit spel heeft een paar leuke extra's: actiekaarten, waarmee je medespelers kunt dwarszitten, en een blufelement, waarmee je de medespelers op een dwaalspoor kunt zetten. Je kunt het spel op 2 niveaus spelen: een familieniveau en een kennersniveau. De uitvoering is oogstrelend. Het spel is te koop bij het Rijksmuseum en alle vestigingen van V&D.

24-10-99: terug uit Essen

Ik ben zaterdagmiddag teruggekeerd van 4 dagen spelplezier in Essen (incl. 3 avonden vet eten, bier drinken, spelen en weinig slapen). Vraag me niet hoe en waarom, maar op de een of andere manier heb ik meer dan 30 nieuwe spellen meegesleept. De komende dagen zal ik mijn aantekeningen uitwerken en beginnen aan een uitgebreid (!) verslag. Ik ben dit jaar op pad gegaan met een echte fotograaf, die een fors aantal boeiende foto's heeft gemaakt. Ik heb me voorgenomen om dit jaar flink uit te pakken. Het verslag wordt namelijk een digitaal cadeautje voor Rob van Wijngaarden, die vanwege zijn aanstaande huwelijk dit jaar niet naar Essen kon komen. 

20-10-99: Kolonisten Speelgoed van het Jaar '99

Vandaag wordt op een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam bekendgemaakt welke spellen c.q. welk speelgoed de titel Speelgoed van het Jaar hebben verdiend. In de categorie 12 jaar en ouder is De Kolonisten van Catan van 999 Games uit Weesp de grote winnaar. 999 Games pakt daarmee voor het tweede jaar op rij de prijs (na Elfenland in 1998). De Kolonisten hadden Duitsland al volledig veroverd (meer dan 1.000.000 verkochte exemplaren!), nu is Nederland rijp voor dit boeiende spel. De overige genomineerden waren: E-mail Games (Hasbro), Topminos (Goliath), Mind Power (Jumbo) en een Photomosaic puzzel (Ravensburger). 

De winnaars van de overige categorieën zijn minder interessant voor spelliefhebbers. Voor de volledigheid beperk ik me tot het volgende overzicht:
Baby: Brabbel Babbel "Pimpam-Poentje" (VTech Electronics)
Kleuter: Schooltje "Sprekend Muisvriendje" (VTech Electronics)
Junior: Klei het maar (Ses Nederland)
Tiener: Furby (Hasbro) 

Meer informatie: recensie Kolonisten van Catan - website Speelgoed v/h Jaar.

16-10-99: nieuws van 999 Games

Deze week zijn opnieuw twee nieuwe spellen van de drukpersen gerold. Vanaf komende week liggen Ra (prachtig veilingspel van Knizia) en Andromeda (nieuwe topper van Alan Moon) in de spellenwinkels. Zonder tegenslag worden volgende week - tijdens Spiel '99 - ook de eerste exemplaren van Elfenkoning (het Elfenland kaartspel) en Stephensons Rocket (treinen, aandelen en metropolen) uitgeleverd.

Meer informatie: recensie Andromeda.

13-10-99: Jumbo puzzels

Jumbo duikt dit najaar vol in de puzzels, met o.a. de volgende twee interessante producten.

De Rubik's Cube Puzzle "Darth Maul" is een variant op de bekende kubus, die voor de gelegenheid is aangepast aan een populair thema. De puzzel bestaat uit het hoofd van Darth Maul, de schurk uit de nieuwe Star Wars film.

The Stone is een puzzel van een heel andere orde. Je begint met de aanschaf van een zwarte steen met zes mysterieuze runentekens. Elke steen heeft een "tweeling" met exact dezelfde tekens - op een gegeven moment kom je je "Stonemate" tegen. Met de informatie op je steen kun je inloggen en je inschrijven op de website www.thestone.net, waarna je begint aan vermoedelijk de grootste en meest uitdagende puzzel van je leven. In de loop van 1999 en 2000 moet je meer dan 200 puzzels en hersenbrekers oplossen. Wil je meer weten, kijk dan eens rond in het Spelmagazijn van Ronald Hoekstra of op de website van Jumbo.

13-10-99: Dragon Fist

In november brengt Wizards of the Coast een nieuw rollenspel op de markt. Dragon Fist is geïnspireerd door de bekende vechtfilms uit Hong Kong en barst ongetwijfeld van de rake klappen en trappen. Bijzonder is de manier waarop het spel wordt geïntroduceerd, de basisregels zijn gratis te downloaden als Adobe PDF-bestand. Helaas zullen ze het enige leuke element van die films niet naar rollenspelregels kunnen vertalen: de lachwekkend belabberde nasynchronisatie van Engelstalige versies.

09-10-99: Deutscher Spiele Preis 1999

Vandaag las ik het bericht dat de nieuwe Pöppel-Revue de officiële uitslag van de Deutsche Spiele Preis 1999 bevat. Deze uitslag is een bevestiging van het gerucht dat Mik Svellov in augustus op zijn website plaatste.

 1. Tikal (Ravensburger) van Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
 2. Ra (Alea) van Reiner Knizia
 3. Union Pacific (Amigo) van Alan R. Moon
 4. Samurai (Hans im Glück) van Reiner Knizia
 5. Die Händler (Queen Games) van Wolfgang Kramer & Richard Ulrich
 6. Giganten (Kosmos) van Wilko Manz
 7. Verräter (Adlung Spiele) van Marcel-André Casasola Merkle
 8. Mamma Mia (Abacus) van Uwe Rosenberg
 9. Chinatown (Alea) van Karsten Hartwig
 10. Pfeffersäcke (Goldsieber) van Christward Conrad

De Deutsche Spiele Preis wordt jaarlijks verleend op grond van een onderzoek onder de lezers van Die Pöppel Revue en de bevindingen van een grote groep spelexperts. Bij de Deutscher Spiele Preis spelen commerciële belangen een minder grote rol dan bij het Spiel des Jahres. De prijs wordt op een feestavond voorafgaand aan de Spieltage uitgereikt.

De prijs voor het beste kinderspel gaat naar Peter-Paul Joopen voor zijn spel Kayanak (Haba). Dit behendigheidsspel was eerder dit jaar ook al Kinderspiel des Jahres.

De Goldene Feder (prijs voor de beste spelregels) gaat naar Union Pacific van Alan R. Moon. Aan deze onderscheiding beleef ik ook persoonlijk enig genoegen. Als vertaler van de Nederlandse versie was ik in maart zo brutaal om de redactie van Amigo een kleine aanpassing van de opbouw van de regels voor te stellen. Mijn suggestie is toen gevolgd.

Over Nederlandse versies gesproken, deze lijst is ook een mooie opsteker voor 999 Games, met prachtige scores voor Ra, Union Pacific en Samurai. Die Bruinsma heeft een goed ontwikkeld neusje voor topspellen!

03-10-99: nieuws van 999 Games

Het illustere trio "spellen voor 2" is sinds deze week compleet, het Kolonisten Kaartspel en Caesar & Cleopatra liggen klaar in de spellenwinkels. De eerste indruk van het spelmateriaal is positief, vooral het Kolonisten Kaartspel ziet er beter uit dan het Duitse origineel. De vertaler heeft ook zijn best gedaan om germanismen uit te bannen: een mooi voorbeeld is het gebruik van het Franse leenwoord ressource (tres bien!). Caesar & Cleopatra bevat een leuke grap: een van de senatoren heet Wilhelmus Coccus.Nieuws > Archief >
okt - dec 99


Top