Nieuws > Archief > jul - sep 99


28-09-99: advocaten in actie

Volgens een bericht op de website NextGen heeft een advocatenkantoor uit San Diego een rechtszaak aangespannen tegen Nintendo en Wizards of the Coast. De weledelgestrenge dames en heren kwalificeren Pokémon als een illegaal gokspel dat duizenden kinderen zou corrumperen. Met name de gradaties in zeldzaamheid van de kaarten zou het spel tot een gokspel maken. Deze advocaten hebben in het verleden meerdere rechtszaken gevoerd tegen uitgevers van verzamelkaarten, die ze overigens allemaal hebben verloren. Misschien wordt het tijd dat ze een andere bron van inkomsten zoeken (bijv. het aldaar zo populaire "ambulance chasing" :-). 

28-09-99: I.C.E stopt met Tolkien

Zoals bekend verkeert de Amerikaanse spellenuitgever I.C.E. al enige tijd in ernstige financiële problemen. Het bedrijf wordt momenteel gereorganiseerd, waarbij drastische maatregelen blijkbaar niet worden geschuwd. Op hun website staat het bericht dat met ingang van 22 september de productie en verkoop van alle Midden-Aarde spellen wordt gestaakt. Dit betreft zowel de bordspellen, de puzzels, het Middle-Earth: The Wizards verzamelkaartspel en het Middle-Earth rollenspel. Vanaf de genoemde datum zal I.C.E. zich volledig concentreren op eigen producten als Rolemaster en Silent Death.

27-09-99: Tikal

Vanaf deze week is de Nederlands-Franse editie van Tikal verkrijgbaar in de spellenwinkels van Nederland en België.
Op de doos wordt met gepaste trots gemeld dat het spel in Duitsland Spiel des Jahres is geworden. Daarnaast meldt de cover dat Tikal ook in België in de prijzen is gevallen: het spel is winnaar van de "Belgium Toy Award 1999". Tikal heeft deze prijs ongetwijfeld verdiend, maar het is toch curieus dat een spel wordt bekroond voordat het in de winkels ligt.
Meer informatie: recensie Tikal

21-09-99: nieuws van 999 Games

Vanaf vandaag ligt de Nederlandse versie van Kahuna in de spellenwinkels. De volgende spellen in de serie "spellen voor twee" volgen op korte termijn: het Kolonisten Kaartspel komt volgende week uit, Caesar & Cleopatra wordt verwacht in week 40 of 41. 

20-09-99: oproep van Ducosim

Op verzoek van het Ducosimbestuur vraag ik aandacht voor de volgende oproep:

"Zoals al eerder op deze website te lezen was, heeft op 4 september j.l. op de Ducosim conventie in de Jaarbeurs te Utrecht een diefstal plaatsgevonden. Naast een computer, een printer en wat persoonlijke dingen, is toen de kas gestolen. Dit is op zich al een hele vervelende gebeurtenis. Een vervelende bijkomstigheid is dat in deze kas de namen en adressen van mensen zaten die zich op deze conventie aangemeld hadden als nieuw lid van Ducosim. Het Ducosim bestuur doet daarom deze oproep. Wil iedereen die zich op deze dag heeft aangemeld als lid, zich melden bij de secretaris van Ducosim, Raymond de Waard, e-mail: ducosim@euronet.nl of Pallisander 352, 3315 MV Dordrecht. Dan wordt het verder uitgezocht." 

18-09-99: Eurospel '99

De afgelopen zomer aangekondigde speelgoedbeurs Eurospel wordt verschoven naar komend jaar. Volgens de organisator is Eurospel een sterk concept, maar was er te weinig tijd om een volwaardige beurs op te zetten. Voor 6 -  7 deelnemers aan Eurospel wordt nu plaats ingeruimd op het "zusterevenement" Eurospoor, een grote beurs over modelspoorlijnen. Op deze manier krijgt het publiek een voorproefje van volgend jaar. Eurospel 2000 vindt plaats op 17 t/m 19 november 2000, uiteraard in de Jaarbeurs Utrecht.

Commentaar Spelweb: met het Spellenspektakel, Eurospel, Mega Gaming Day en de Ducosimconventie, zit spelend Nederland in november 2000 met een luxeprobleem. De concentratie van 4 evenementen in één maand zal voor de organisatoren niets dan ellende met zich mee brengen (om nog maar te zwijgen over de zuigkracht van Spiel 2000).

14-09-99: nieuws van 999 Games

In het onlangs verschenen nummer van Speelgoed + Hobby biedt 999 Games een eerste blik op de plannen voor de komende maanden. Naast de reeds bekende nieuwe titels (Kahuna, Kolonisten Kaartspel, Caesar & Cleopatra, Ra, Chinatown en Stephenson's Rocket), is er nog veel meer nieuws in aantocht:
RoboRally, het populaire spel over racende en schietende robots in een fabriek;
Andromeda, een nieuw spel van Alan Moon over de ontginning van mijnen op verre planeten;
Elfenkoning, een kaartspel van Alan Moon, dat is gebaseerd op het bekroonde bordspel Elfenland.

14-09-99: Pokémon

In diverse media is onlangs melding gemaakt van een Nederlandse editie van Pokémon, de hype uit Amerika en Japan. Naar verwachting zal Wizards of the Coast dit spel begin 2000 in Nederland en België lanceren. De Engelstalige editie is overigens vanaf medio november in Nederland verkrijgbaar.
De Nederlandse distributeurs 999 Games en PS Games leveren een starterdeck met daarin twee decks van dertig kaarten en één holografische kaart als premium; vier ‘pre-constructed’ themadecks, bestaande uit zestig kaarten per deck; en tenslotte ‘boosterpacks’met elf kaarten. Op de website van 999 Games staat inmiddels een introductiepagina met meer informatie over Pokémon.
Op de Stripdagen in Den Bosch (9 en 10 oktober in de Brabanthallen) kun je kennismaken met dit nieuwe kaartspel. Daar zal men demonstraties van Pokémon verzorgen.

14-09-99: Magic

In oktober verschijnt Mercadian Masques, de nieuwe expansie van Magic. De introductie van deze set gaat in Nederland gepaard met een speciale actie. Je koopt een complete display in een zogenaamde "Expert" winkel (1). Je ontvangt een speciale kassabon met stempel. Na inlevering bij PS Games ontvang je één van drie speciale boosters met exclusieve landkaartjes die in 1999 uitsluitend in Nederland verkrijgbaar zijn.

(1) De term "Expert" winkel was mij nog niet bekend. Waarschijnlijk is dit een andere benaming voor "klant van PS Games" :-). 

09-09-99: Hasbro koopt Wizards

Het enorme succes van het verzamelkaartspel Pokemon in zowel Japan als de Verenigde Staten, heeft de reus doen ontwaken. Hasbro, de op één na grootste speelgoedmaker ter wereld, heeft Wizards of the Coast overgenomen voor de mooie som van 325 miljoen dollar. Naar verwachting wordt de deal eind september afgerond. 
Volgens een persbericht wordt Wizards of the Coast ook in de toekomst door het huidige management geleid. Ik neem aan dat er in ieder geval op de korte termijn weinig zal veranderen (behoudens een leuke bijschrijving op de bankrekening van voormalig eigenaar Peter Adkinson :-). 

07-09-99: diefstal bij Ducosim

Gisteren bereikte mij een treurig bericht. Tijdens de Ducosim conventie van afgelopen zaterdag hebben een of meer onverlaten een schaamteloze diefstal gepleegd. Uit de secretariaatskamer (de kleine ruimte naast de entree) zijn onder meer een notebook en de conventiekas gestolen.
Het is een grof schandaal dat tijdens een spellenbeurs, waar vrijwilligers uren (en soms dagen) bezig zijn geweest om de bezoekers te vermaken, dergelijke misselijke praktijken plaatsvinden.
Helaas past dit voorval in de trend van de laatste jaren. Sinds de opkomst van Magic worden we al te vaak geconfronteerd met tuig dat niet van andermans kaartjes en mappen kan afblijven. Helaas moet 99,9% van de Magicspelers met ogen in het achterhoofd naar een beurs komen, want voor je het weet zijn hun kostbare kaartjes verdwenen.
De diefstal is vermoedelijk gepleegd tijdens de Algemene ledenvergadering, tussen 16.00 en 18.00 uur. Als je tijdens deze periode verdachte activiteiten in of rond de secretariaatskamer hebt gezien (nogmaals: de kleine ruimte vlak naast de ingang van de zaal), doe mij en vele anderen een plezier en meld je bij Ducosim

05-09-99: Ducosim conventie

Zaterdag 4 september begon het nieuwe Nederlandse spellenseizoen met de zomerconventie van Ducosim. Ondanks het mooie weer wist deze spellendag een slordige 350 spelers naar de Jaarbeurs Utrecht te lokken........... vervolg.

30-08-99: ICE failliet?

Volgens een bericht op hun website heeft de Amerikaanse uitgever I.C.E. surseance van betaling aangevraagd. I.C.E. is onder meer bekend van bord-, kaart- en rollenspellen in de wereld van Tolkien (MERP, ME:TW etc.). Deze maatregel wordt omschreven als de laatste stap in een langdurige reorganisatie c.q. sanering. Blijkbaar hebben ze zelf nog enig vertrouwen in de toekomst. 

25-08-99: Deutscher Spiele Preis 1999

Het is nog niet officieel, maar Mik Svellov heeft een bakje onder een lek gehouden en een interessant gerucht opgevangen. Hij presenteert op zijn website de uitslag van de verkiezing van de Deutsche Spiele Preis 1999 (NB onder voorbehoud!):

  1. Tikal (Ravensburger) van Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
  2. Ra (Alea) van Reiner Knizia
  3. Union Pacific (Amigo) van Alan R. Moon
  4. Samurai (Hans im Glück) van Reiner Knizia
  5. Die Händler (Queen Games) van Wolfgang Kramer & Richard Ulrich
  6. Giganten (Kosmos) van Wilko Manz
  7. Verräter (Adlung Spiele) van Marcel-André Casasola Merkle
  8. Mamma Mia (Abacus) van Uwe Rosenberg
  9. Chinatown (Alea) van Karsten Hartwig
  10. Pfeffersäcke (Goldsieber) van Christward Conrad

De Deutscher Spiele Preis wordt jaarlijks verleend op grond van een onderzoek onder de lezers van Die Pöppel Revue en de bevindingen van een grote groep spelexperts. Bij de Deutscher Spiele Preis spelen commerciële belangen een minder grote rol dan bij het Spiel des Jahres. De officiële bekendmaking verwacht ik pas medio september. De prijs zelf wordt op een feestavond voorafgaand aan de Spieltage uitgereikt.

23-08-99: Avalon Hill

In de nieuwsgroep rec.games.board vind je de laatste tijd de nodige berichten over nieuwe versies van Avalon Hill spellen. Blijkbaar heeft Hasbro/AH in de VS een folder uitgebracht met informatie over nieuwe versies van Acquire en Diplomacy, maar ook over de nieuwe spellen Axis & Allies: Europe en BattleCry. Blijkbaar zien de spellen er prachtig uit, kosten ze $ 45 en worden ze eind '99 verwacht.
Nagekomen bericht: op de volgende website staan een paar foto's van de nieuwe speldozen en -borden (smaken verschillen, maar die zagen er vroeger toch beter uit).

23-08-99: Wizards of the Coast

Het is inmiddels een traditie dat Wizards of the Coast enige tijd na het WK speciale World Championship Magic decks uitbrengt. Op 27 september verschijnt het kwartet van de jaargang '99 en kun je in de voetsporen treden van wereldkampioen Kai Budde . De decks worden compleet geleverd, inclusief sideboard en blanco kaarten.

De papieren versie van The Duelist is nog maar net begraven of er staat al een opvolger te trappelen van ongeduld. Het nieuwe tijdschrift heet TopDeck en zal zich richten op alle (verzamel)kaartspellen van Wizards of the Coast. Volgens mij wordt dit niets anders dan de Duelist met een nieuwe naam en een paar nieuwe rubrieken. Het eerste nummer zal in november verschijnen en gaat $ 5,99 kosten (leuke prijs voor een blad met gratis booster).

18-08-99: spellenquiz

Er zijn in Nederland twee uitgebreide sites voor de "unplugged" speler. Naar de ene zit je nu te kijken, de andere wordt bijgehouden door Ronald Hoekstra. Ik kan je zijn website van harte aanbevelen. Ronald heeft deze week een nieuwe surprise aan zijn website verbonden: een leuke, boeiende en pittige spellenquiz. Test je spellenkennis en bezoek zijn Game Quiz Tower

09-08-99: WK Magic

De afgelopen dagen was Tokyo het strijdtoneel van de beste Magicspelers ter wereld. Wereldkampioen in de individuele competitie werd de Duitse topspeler Kai Budde, al eerder winnaar van belangrijke toernooien (waaronder de Grand Prix Amsterdam in mei). De beste Nederlander was Bas Postema met een 27e plaats (van in totaal 208 - een goed resultaat). In de teamcompetitie wist het Nederlandse team een mooie 7e plaats in de wacht te slepen (van 32 teams). 

08-08-99: Dungeons and Dragons

Wizards of the Coast en TSR hebben aangekondigd dat in augustus 2000 een derde editie van Dungeons and Dragons zal verschijnen. De eerste opvallende wijziging is het verdwijnen van de toevoeging "Advanced" - die is niet meer nodig na de afwikkeling van een rechtszaak met Dave Arneson, een van de oorspronkelijke ontwerpers. De eigenlijke regels blijven in de kern intact, maar worden wel gemoderniseerd. Leuk nieuws voor de fans van het eerste uur: ook Gary E. Gygax zal meewerken aan de ontwikkeling van de nieuwe versie.

08-08-99: shagadelic

Decipher, uitgever van Star Wars en Star Trek verzamelspellen, heeft een nieuwe licentie in de wacht gesleept. Dit najaar verschijnt een verzamelkaartspel over Austin Powers. Inderdaad je leest het goed, een spel over die Engelse spion uit de jaren 60, inclusief overactieve hormonen en meer borsthaar dan een gorilla. Het spel is in Amerika bedoeld voor de leeftijdscategorie 16+. Resteert de vraag of er ook een kaart van Madonna zal verschijnen?

Decipher heeft verder de overname van spellenuitgever FASA aangekondigd. Laatstgenoemde is o.a. bekend van de rollenspellen Shadowrun en Mechwarrior en de bordspellen Crimson Skies en Battletech. Vermoedelijk is Decipher vooral geïnteresseerd in de ontwikkelcapaciteit voor rollenspellen (misschien een leuke optie voor hun Star Wars licentie?).

01-08-99: Speelgoed v/h Jaar

Op de website van het Speelgoed van het Jaar kun je een stembiljet downloaden voor de verkiezing van het Nederlandse Speelgoed van het Jaar 1999. Dat moet ook voor bezoekers van Spelweb interessant zijn, in de categorie 12+ is op zijn minst één topspel (c.q. "familie" :-) genomineerd.

28-07-99: 999 Games

Al vallen de mussen van het dak, spellenuitgevers uit Weesp blijven ook in de zomer actief. 999 Games is druk bezig met de productie van een nieuwe folder, waarin we binnenkort het een en ander kunnen lezen over hun nieuwste spellen. Het Catan kaartspel is verschoven naar de eerste week van september en wordt waarschijnlijk op de Ducosimconventie van 4/9 gepresenteerd. Zonder tegenslag mogen we dan ook rekenen op Kahuna en Caesar & Cleopatra. Ondertussen is ook de titel van het nieuwe spel van Knizia bekend: Stephenson's Rocket gaat over treinen en aandelen en wordt uitgevoerd met hout en mooie stevige fiches.

28-07-99: Amigo

De Duitse uitgever Amigo heeft het assortiment uitgebreid met een handvol denk- en behendigheidsspellen van Gigamic, waaronder Bataclan (dobbelen en torens bouwen), Ballast (doet enigszins denken aan Mikado?), Batik (een tactisch denkspel van mijn favoriete Belg), Quads (idem), Pylos (bouw een piramide met kogels) en meer.

28-07-99: Wizards of the Coast/TSR

Eind september verschijnt er een Cd-rom met alle 250 uitgaven van het bekende rollenspeltijdschrift Dragon. De tijdschriften worden in de oorspronkelijke vorm opgenomen, aangevuld met zoekmogelijkheden en allerlei hypertekstfuncties. Dit lijkt me een must voor alle spelers van AD&D en andere spelliefhebbers.
Verder brengen de Wizards de zoveelste versie van Magic voor beginners (je zou de tel bijna kwijtraken). De "magneet" voor nieuwe spelers heet deze keer Magic: The Gathering-Starter en verschijnt o.a. in een Gift Box met decks, ander spelmateriaal en een introductievideo.
Om al die enthousiaste nieuwelingen op te vangen (en vast te houden) starten ze in de VS en Canada met een (niet lachen.....) Magic Guru Program. Ervaren spelers krijgen een "toolkit" met demospellen en lokkertjes voor de "prooi" en gaan door het land als ambassadeurs van Magic. Het idee is niet nieuw, een paar jaar geleden deden ze het al met Portal; wel nieuw is de belachelijke projectnaam.

10-07-99: Origins Awards

Vorige week zijn de winnaars van de Origins Awards '98 bekendgemaakt. De Origins Awards zijn een bonte mengelmoes van Amerikaanse spellenprijzen, die sinds 1974 jaarlijks worden uitgereikt aan allerlei spelsoorten. Ik beperk me tot de volgende categorieën:

Best Historical Board Game: Great War at Sea: Plan Orange, Avalanche
Best Abstract Board Game: What Were You Thinking?, Wizards of the Coast
Best Traditional Card Game: Guillotine, Wizards of the Coast
Best Trading Card Game: Deadlands CCG, Wizards of the Coast
Best Sci-Fi/Fantasy Board Game: Crimson Skies, FASA

10-07-99: Rasende Roboter prijsvraag

Via de website van Hans im Glück kun je meedoen aan een prijsvraag voor hun bordspel Rasende Roboter. Je kunt 2 zilveren robotjes winnen door het opsturen van een gefrankeerde envelop. De prijsvraag bestaat uit het verzinnen van een variant, waarin je deze zilveren robots in het spel brengt. Hiermee kun je een spellenpakket winnen.

06-07-99: Disk Wars

Fantasy Flight Games, o.a. bekend van Twilight Imperium, heeft onlangs een nieuw fantasyspel uitgebracht. Disk Wars speelt als een miniaturenspel, maar het materiaal bestaat uit (betaalbare!) kartonnen schijven. Dit spel draait om veldslagen tussen legers van elfen, draken, orks en ander fantastisch gespuis. Een "pack" bevat één compleet leger met eenheden, spreuken, terrein etc. en kost $ 10,-. Er zijn "packs" voor 8 verschillende volken. De inhoud van de "packs" is overigens deels willekeurig samengesteld, hetgeen een verzamelelement toevoegt (dat vermoedelijk vooral commercieel interessant is :-).
Ik weet niet wanneer dit spel in Nederland te koop zal zijn. Nieuwsgierigen verwijs ik naar het American Book Center, die hebben de spellen van FFG meestal wel op voorraad.Nieuws > Archief >
jul - sep 99


Top