Nieuws > Archief > apr - jun 99


30-06-99: nominaties Speelgoed v/h Jaar

De voorselectie voor het Speelgoed van het Jaar 1999 is afgerond en heeft geleid tot 25 genomineerden in vijf leeftijdscategorieën (0-4, 4-6, 6-8, 8-12 en 12+). Ik beperk me tot de spellen en/of puzzels in de laatste twee groepen.
De categorie "8-12" bevat onder meer de zoveelste versie van Monopoly, Euro Monopoly (Hasbro), en het Triazzle Game (University Games Europe).
De categorie "12+" is interessanter: E-mail Games (Hasbro), De Kolonisten van Catan familie (999 Games), Topminos (Goliath), Mind Power (Jumbo) en een Photomosaic puzzel (Ravensburger). 

Het is de bedoeling dat de consument straks per categorie het beste speelgoed bepaalt. Kiezen doe je middels een stembiljet in een folder, waarin verder alle genomineerde producten worden omschreven. Deze folder is binnenkort verkrijgbaar in de speelgoedwinkels. Als je een stembiljet inlevert, maak je kans op een prijzenpakket. 

30-06-99: nieuws van 999 Games

999 Games brengt deze zomer drie "kleine" spellen voor twee spelers. De productie van de Kolonisten van Catan - het kaartspel is in volle gang. Als alles naar wens verloopt, ligt dit spel in de eerste week van augustus in de winkels. Een maand later volgen de Nederlandse versies van Kahuna en Caesar & Cleopatra. De spellen worden vriendelijk geprijsd, naar verwachting kun je voor zo'n 30 gulden aan de slag.

29-06-99: Dutch Intercity

De website van Winsome Games bevat de aankondiging van het nieuwe treinspel Dutch Intercity. Dit spel is ontworpen door Han Heidema, een sympathieke en ervaren spellenkenner uit Nederland. Dutch Intercity gaat over de privatisering van de Nederlandse Spoorwegen. De spelers kopen aandelen in 5 maatschappijen en verwerven spoorlijnen voor hun bedrijven. De waarde van de aandelen stijgt met de uitbreiding van het spoorwegennet, en daarmee ook de dividenden.  

28-06-99: Tikal Spiel des Jahres '99

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de winnaar van het Spiel des Jahres '99 bekendgemaakt. De prijs is afgelopen weekend uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst. Conform de verwachting van velen heeft Tikal de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dit strategische bordspel over een ontdekkingstocht in de jungle is ontworpen door Wolfgang Kramer en Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Ravensburger. Een Nederlandse versie wordt later deze zomer verwacht.

Een tevreden duo
Michael Kiesling (l) en Wolfgang Kramer (r)

Tikal was overigens niet bij iedereen de grote favoriet. Begin dit jaar waren de recensies meestal kritiekloos positief. De laatste maanden werd er meer en meer geklaagd over de traagheid van het spel en het lange wachten tijdens de beurten van de medespelers. Het Duitse spellenblad Fairplay heeft een grappige (maar bepaald niet geëmancipeerde) verklaring waarom Tikal het ideale familiespel is. Vrij vertaald: Ma is bezig met het avondeten, Pa leest de sportpagina nog even door en de dochter is druk met de kleding voor de houseparty van vanavond. Ondertussen denkt de zoon na over de besteding van zijn 10 actiepunten. Eindelijk een familiespel waarbij de normale familieactiviteiten niet blijven liggen.

De extra prijs "Kinderspiel des Jahres" is uitgereikt aan Peter-Paul Joopen voor zijn spel Kayanak. Dit behendigheidsspel is uitgebracht door Haba, een uitgever die deze prijs vaker in de wacht wist te slepen.

Meer informatie: recensie Tikal.

27-06-99: Speelgoed v/h Jaar

Het juninummer van Speelgoed + Hobby (een vakblad voor de speelgoedhandel) biedt een eerste blik op de nieuwe procedure rond de verkiezing van het Speelgoed van het Jaar. Hadden we tot vorig jaar nog zes productgroepen (waaronder spellen en puzzels), in 1999 werkt men met vijf leeftijdscategorieën (0-4, 4-6, 6-8, 8-12 en 12+). Dat houdt mogelijk in dat een uitstekend bordspel als De Kolonisten van Catan moet concurreren met andersoortige producten (spelcomputers, technisch lego, ..... weet ik veel). Deze prijs is volgens mij niets anders dan een vergulde mand vol spreekwoordelijke appels en peren. Als serieuze spellenprijs stelt het in ieder geval weinig tot niets voor. Alhoewel... in het artikel "klaagt" men over de eenzijdige samenstelling van de producten uit de 12+ categorie: nagenoeg uitsluitend bordspellen. 

De verkiezing verloopt ook anders dan voorheen. Dit jaar geen beslissing van een vakjury, maar een stemprocedure waarbij de consument wordt ingeschakeld. Hoe dat precies wordt geregeld is momenteel nog niet bekend.

26-06-99: Warhammer NL

Games Workshop heeft onlangs een Nederlandstalig boekje uitgebracht met een beknopte versie van de spelregels voor Warhammer Fantasy. Met dit boekje kun je voor zo'n 20 gulden kennismaken met dit populaire miniaturenspel. Misschien is dit boekje een voorloper van een Nederlandse editie van de basisdoos? Hopelijk besteden ze een volgende keer meer aandacht aan de vertaling, het niveau van dit boekje is matig tot slecht. 

17-06-99: Goldsieber service

Via de website van Goldsieber kun je gebruik maken van een indrukwekkend stukje klantvriendelijkheid. Door het verzenden van een e-mail word je getrakteerd op een tinnen exemplaar van een raderboot uit Mississippi Queen. Via de zelfde simpele procedure ontvang je de nieuwste versie van de spelregels van Pfeffersäcke (een van de beste Goldsieberspellen na Löwenherz!).

15-06-99: nieuws van Wizards of the Coast

Wizards of the Coast heeft onlangs de titels bekendgemaakt van de drie volgende expansies voor Magic: The Gathering. In oktober verschijnt Mercadian Masques, in 2000 volgen Nemesis en Prophecy.
De begin juni verschenen set Urza's Destiny bevat een aantal distributiefouten, waardoor in sommige boosters de "uncommons" zijn vervangen door speciale promotiekaarten. Ik neem aan dat de verzamelaars van bijzondere kaarten niet zullen klagen.

07-06-99: Nederlandse voorronde Intergame

Op de website van Ducosim staat een summiere aankondiging van de Nederlandse voorronde voor Intergame, het EK bordspellen voor teams dat jaarlijks in Essen wordt gehouden. 
Aanmelding en info bij Willem Moene. Telefoon: 020-6956621 (20:00 - 22:00 uur), St. Janskruid 36 1112 NR Diemen.
Moene heeft deze voorronde vaker georganiseerd, maar de laatste jaren slaagde hij er niet in om er iets fatsoenlijks van te maken. Misschien heeft hij dit jaar meer tijd en/of zin en krijgen we eindelijk een echt toernooi.

02-06-99: nominaties Spiel des Jahres 1999

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de drie genomineerde spellen bekendgemaakt, waaruit op 28 juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. Het "supertrio" bestaat uit de volgende spellen:

 • GIGANTEN van Wilko Manz (Kosmos).
 • TIKAL van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger).
 • UNION PACIFIC van Alan Moon (Amigo).

Gezien de enorme populariteit bij de Duitse vakpers verwacht ik een zege van Tikal. Naar mijn smaak is dit spel net iets te taai en traag voor het grote publiek, misschien gaat een van de twee "lichtere" titels toch met de prijs aan de haal. Hoe dan ook, het wordt hoog tijd dat ik Giganten eens beter ga bekijken.

01-06-99: El Grande via e-mail

Volgens een bericht op de website van Hans im Glück kun je daar vanaf medio juni terecht voor een "play by e-mail" versie van hun uitstekende bordspel El Grande (incl. de expansie König & Intrigant). De speciale spelregels staan al op de site: lees ze en oefen ze, dan kun je over een paar weken Spanje veroveren.

01-06-99: Magic Redemption

Op de website van Wizards of the Coast stuitte ik op een vriendelijk gebaar voor mogelijk gefrustreerde Magicspelers. Via het Magic Redemption Program kunnen spelers zogenaamde "banned" kaarten uit recente sets opsturen en krijgen ze een gratis boosterpack retour. Voor de leken onder ons: een kaart wordt "gebanned" als deze een te sterke of frustrerende invloed op het spelverloop heeft. Zo'n kaart  mag je dan niet meer gebruiken in toernooien. Omdat bijna iedereen deze toernooiregels ook in vriendschappelijke spelletjes hanteert, is zo'n kaart dus compleet waardeloos (en dat is vrij sneu als je net enkele tientjes hebt betaald voor een krachtige "rare").
Al met al is dit een elegante oplossing: je houdt de spelomgeving stabiel en verzacht het leed van mogelijke "slachtoffers" (maar misschien is het ook een goed idee om die nieuwe kaarten iets beter te testen :-).

31-05-99: Catan - Die erste Insel

is de titel van de computerversie van de bordspelhit van de jaren '90, Die Siedler von Catan / De Kolonisten van Catan (de afwijkende naam wordt veroorzaakt door de oudere rechten van Blue Byte, de uitgever van het computerspel Siedler/Settlers).
Catan - Die erste Insel is een conversie van het oorspronkelijke bordspel, inclusief de Zeevaarders expansieset (Städte & Ritter zal als losse Cd-rom verschijnen), maar zal ook fonkelnieuwe scenario's bevatten. De eerste screenshots beloven een prachtige vormgeving (hoge resolutie en 3D). Het spel is te spelen als multi-player (netwerk of internet) en als single-player (met hopelijk slim spelende digitale tegenstanders).
Catan - Die erste Insel wordt in oktober uitgegeven door Ravensburger. Tot die tijd kun je op de hoogte blijven via een speciale website

26-05-99: Magic Grand Prix

Ik was het compleet vergeten, maar een dikke week geleden was het congrescentrum de RAI in Amsterdam het toneel van een groot Magictoernooi met maar liefst 599 deelnemers! De Grand Prix Amsterdam was een indrukwekkend toernooi met een flinke prijzenpot. De winst ging naar de Duitse deelnemer Kai Budde (die daarmee voor de derde keer een Grand Prix wist te winnen), de tweede plek was voor zijn landgenoot Dirk Baberowski. De Nederlandse topspeler Bram Snepvangers wist een mooie vijfde plaats in de wacht te slepen (gefeliciteerd!). 

24-05-99: nominaties Origins Awards 1998

Op de website van GAMA - the Game Manufacturers Association - kun je een stembiljet voor de Origins Awards '98 downloaden (in PDF-formaat). De Origins Awards zijn een bonte mengelmoes van spellenprijzen die sinds 1974 jaarlijks worden uitgereikt aan allerlei spelsoorten. Uit de lijst met genomineerden kiezen o.a. de lezers van spellentijdschriften (waaronder jij?) per categorie de uiteindelijke winnaar. De winnaars worden bekroond tijdens Origins '99, een Amerikaanse spellenbeurs die deze zomer wordt gehouden.

In de categorie "Best Abstract Boardgame" zijn onder meer genomineerd:
Bosworth ............................... Out of the Box Games
IDO ............................................ Rio Grande Games

In de categorie "Best Traditional Card Game" onder meer:
Fluxx ..................................... Iron Crown Enterprises
Guillotine ................................... Wizards of the Coast
Lord of the Fries ............................. Cheapass Games 

Opvallende aanwezigen in de categorie "Best Historical Board Game" zijn de Avalon Hill bordspellen Bitter Woods en For the People. Vlak voor de overname door Hasbro hebben ze blijkbaar nog een paar goede spellen op de markt gebracht. 
De leukste nominatie zit in de categorie "Best Science Fiction or Fantasy Board Game". Daar vind je Filthy Rich van Wizards of the Coast, een matig economisch bordspel dat weinig tot niets met fantasy heeft te maken. Met heel veel fantasie kun je er misschien nog een leuk spel van maken - wellicht is dat de reden voor vermelding in deze categorie.

17-05-99: nominaties Spiel des Jahres 1999

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de lijst met genomineerde spellen bekend gemaakt, waaruit in de loop van juni het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De volgende spellen uit de jaargang 98-99 hebben de lijst gehaald:

 • CHINATOWN van Karsten Hartwig (Alea), een bouwspel in New York voor 3 - 5 spelers.
 • EL CABALLERO van Wolfgang Kramer en Richard Ulrich (Hans im Glück), een strategisch legspel voor 2 - 4 spelers.
 • GIGANTEN van Wilko Manz (Kosmos), een economisch spel voor 3 - 4 oliebaronnen.
 • KAHUNA van Günther Cornett (Kosmos), een tactisch legspel voor 2 spelers.
 • KONTOR van Michael Schacht (Goldsieber), een handelsspel voor 2 of 4 spelers.
 • MAMMA MIA! van Uwe Rosenberg (Abacus), een kaartspel uit de Pizzeria voor 2 - 5 spelers.
 • MONEY van Reiner Knizia (Goldsieber), een ruilspel met kaarten voor 3 - 5 spelers.
 • TA YÜ van Nick Neuwahl (Kosmos), een legspel voor 2 - 4 spelers.
 • TIKAL van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling (Ravensburger), een bordspel over schatgraverij in de jungle voor 2 - 4 spelers.
 • UNION PACIFIC van Alan Moon (Amigo), een bordspel vol treinen en aandelen voor 3 - 6 spelers.
 • VERRÄTER van Marcel-André Casasola Merkle (Adlung), een gemeen en tactisch kaartspel voor 3 - 4 spelers.

De procedure rond de verkiezing verloopt dit jaar anders dan vroeger. Begin juni publiceert de jury uit de bovengenoemde lijst drie kanshebbers voor de titel. Eind juni kiest de jury uit dit illustere trio de uiteindelijke winnaar.

De afgelopen jaren kon ik aan de hand van de lijst met genomineerden redelijk inschatten wie de uiteindelijke winnaar zou worden. Dit jaar heb ik eerlijk gezegd geen flauw idee. Voor alle zekerheid houd ik het maar op Tikal (het is een prima spel, ziet er goed uit en Ravensburger is weer eens aan de beurt).

Opvallende afwezigen zijn er genoeg. Allereerst wordt Reiner Knizia maar erg mager beloond. Op de lijst missen we zijn spellen Samurai, Ra en Rheinländer. Het laatste spel ken ik nog niet, maar Samurai of Ra had eigenlijk een nominatie verdiend. Een andere belangrijke afwezige is Krieg & Frieden (Charlemagne) van Gerard Mulder. Dit spel is dermate goed en verfijnd dat ik het eerlijk gezegd niet begrijp waarom het niet is genomineerd. De opvallende aanwezige is waarschijnlijk Giganten. Ik heb het spel niet gespeeld, maar de reacties van andere spelers zijn bepaald niet positief. Het moet er schitterend uit zien, maar schijnt inhoudelijk weinig te bieden.  

16-05-99: nieuws van TSR en Wizards of the Coast

Van Portal, de "light" versie van Magic, verschijnt in juli een derde editie. Portal Three Kingdoms is de eerste Magicset die het bekende fantasypad verlaat. Deze set is gebaseerd op Chinese geschiedenis, de strijd tussen de koninkrijken Wei, Shu en Wu. De set bestaat uit 180 kaarten met illustraties van Chinese, Japanse en Koreaanse artiesten.
Vroeger was het andersom (zie Civilization), maar tegenwoordig is het mode om computerspellen te converteren naar het unplugged formaat. TSR Inc. heeft een deal gesloten met Blizzard Entertainment en zal papieren versies van de computerhits Diablo en StarCraft uitbrengen. De rollenspelversie van Diablo wordt gebaseerd op D&D, die van StarCraft op Alternity.

12-05-99: nieuws van 999 Games

Het is nog niet officieel, maar De Kolonisten van Catan wordt naar verwachting in de loop van juni genomineerd als Speelgoed van het Jaar. 999 Games heeft de complete familie van Catanproducten ingeleverd bij de jury. Dit is een slimme zet, waardoor ook de expansies en het kaartspel kunnen profiteren van een eventueel succes. Het kaartspel wordt momenteel vertaald, de doos is al klaar.

Verder is er meer bekend over nieuwe bordspellen die eventueel in de loop van 1999 of 2000 worden uitgebracht. Op de nominatie staan Andromeda van Alan Moon (een SF-spel met artwork van Doris Matthäus), een treinenspel met aandelen van Reiner Knizia (de werktitel is Railroad) en Keydom van Richard Breese (de insiders hit van Spiel '98). Deze spellen worden dit najaar in ieder geval door verschillende Duitse uitgevers op de markt gebracht. 

Tenslotte zijn de data voor het Spellenspektakel 2000 gepland. Van 3 - 5 november wordt spelend Nederland vermaakt met wederom een perfecte mix van plugged en unplugged spellen. Waar dit zal plaatsvinden is nog niet helemaal zeker, op de oude plek in Eindhoven of eventueel in de Jaarbeurs Utrecht. Het is zelfs mogelijk dat men de wachttijd van 19 maanden alsnog te lang vindt en komend najaar een beurs zal organiseren.

10-05-99: Packhuys scenario's

Michael Schacht is een klantvriendelijke spelauteur. Hij heeft niet alleen de moeite genomen om een Nederlandse versie van zijn oorspronkelijk Duitse homepage op te zetten, maar biedt ons ook nog nieuwe scenario's voor zijn spel Packhuys (Kontor in Duitsland). Ik heb vorige week een paar scenario's voor hem vertaald. Neem binnenkort maar eens een kijkje op zijn website.

03-05-99: Lara Croft "unplugged"

Precedence Entertainment, producent van het Babylon 5 Collectible Card Game, zal in samenwerking met Eidos Interactive een verzamelkaartspel uitbrengen dat is gebaseerd op het succesvolle computerspel Tomb Raider. Spelers krijgen onder meer de kans in de huid te kruipen van het sekssymbool Lara Croft, de centrale figuur uit het computerspel. Het spel draait onder meer om ontdekkingsreizen en het zoeken van schatten. Het kaartspel zal naar verwachting in augustus verschijnen. De startersets bevatten een deck van 50 kaarten en één boosterpack. Losse boosters bevatten 8 kaarten.
In oktober brengt Precedence een tweede licentietitel, een verzamelkaartspel gebaseerd op de Wheel of Time serie van Robert Jordan. Deze populaire reeks is al aan het achtste boek toe (The Path of Daggers). De startersets bevatten een deck van 50 kaarten en één boosterpack. Losse boosters bevatten 8 kaarten. Er verschijnt ook een speciale set voor twee spelers.

22-04-99: nieuws van het Spellenspektakel

De spellentrein van 999 Games is nog lang niet uitgereden en zal later dit jaar en begin 2000 de nodige aantrekkelijke stations aandoen. Reken maar vast op Nederlandse versies van Ra en Chinatown, het Catan-kaartspel en een paar fonkelnieuwe spellen, die ook in Duitsland pas in het najaar worden verwacht. Ook Ravensburger heeft iets moois in de pijplijn: Tikal zal later dit jaar in een Nederlandse versie verschijnen. Eindelijk komt er ook uit die hoek een fatsoenlijk bordspel op de Nederlandse markt. Er is ook nieuws over de beurs zelf. Ik heb begrepen dat het Spellenspektakel is bezocht door een medewerker van de Jaarbeurs Utrecht. Misschien worden de nodige krachten gebundeld en zit er een verhuizing naar het midden van Nederland in het vat.

19-04-99: Spellenspektakel trekt 7.000 bezoekers

Drie geweldige dagen in Eindhoven, ik kan en wil het niet anders omschrijven. Het Spellenspektakel van 1999 was een meer dan geslaagde spellenbeurs: een gelikte organisatie, hoogwaardige spellen, prachtige stands, gemotiveerde spelleiders en 7.000 geïnteresseerde bezoekers (een verdubbeling!!). Wat spelgenot betreft, kan het afgelopen weekend zich meten met de Spieltage in Essen.
De hits waren Tikal (de nr.1 kandidaat voor het Spiel des Jahres), Charlemagne (ook Spiel des Jahres materiaal) en de netwerken van Laser Computers. 999 Games en co-organisator Hoog Spel wisten de voor deze beurs nieuwe computerspellen naadloos in te passen in het geheel. De plugged games bleken een welkome en populaire aanvulling.

16-04-99: wedstrijd voor spelauteurs

KMW's Spielplatz doet verslag van het "Spieleautorenwettbewerb 1999", een wedstrijd voor spelauteurs die jaarlijks wordt georganiseerd door de Hippodice Spieleclub e.V. (een Duitse spellenclub). Een jury van beroemdheden uit de Duitse spellenbranche beoordeelt nieuwe spellen van meestal aankomende auteurs. Het verleden heeft ons geleerd dat in deze wedstrijd vaak de nodige parels worden opgevist, die enige tijd later bij een van grote uitgevers opduiken.
De top 5 van 1999 luidt als volgt:
1. Das Kollier - André Frobel (een veilingspel met edelstenen);
2. Graffiti - Dieter Heyn (muren bespuiten naar de smaak van het publiek);
3. Toppen - Benni Bärmann (een steekspel met een bijzondere toevoeging);
4. Kängu - Thomas Schneider-Axmann (over etende kangoeroes);
5. Tortuga - Reiner Martin (schepen, schatten en gevechten).

12-04-99: nieuwe winkel Open Art

De Amersfoortse spellenwinkel Open Art heeft afgelopen zaterdag een tweede winkel geopend. Spelers uit heel Nederland zijn van harte welkom in "De Spellenwinckel" aan de Van Lochemstraat 230A te Enschede (tel. 053 - 4331055). De Spellenwinckel heeft een indrukwekkend assortiment Games Workshop artikelen, tientallen actuele bordspellen, Magic, etc. etc. De Spellenwinckel werkt samen met locale spelgroepen en biedt een maandelijkse spelagenda, met o.a. demo's of toernooien op de zaterdagen (incl. Magic Arena evenementen!).
De opening wordt o.a. gevierd met een speciale aanbieding: het Games Workshop bordspel Gorkamorka & de DiggaNob uitbreiding is te koop voor f 60,-- (normale prijs f 220,--!).

12-04-99: Take 5

Op het Spellenspektakel kan Nederland kennismaken met het kaartspel Take 5. Dit is de internationale versie (incl. Nederlandse regels) van Hornochsen, een prima legspel van Wolfgang Kramer, dat wordt uitgegeven door Amigo. Take 5 is deels gebaseerd op het bekroonde kaartspel 6 Nimmt!, maar wees gerust, dit spel kan zonder moeite op eigen benen staan.

05-04-99: nieuwe oogst 999 Games

De afgelopen weken is het voorjaarsoffensief van 999 Games op gang gekomen en liggen de spellenwinkels vol met hun nieuwe titels. Sinds Goede Vrijdag (passende naam voor al dat moois) kunnen we aan de slag met Big City (losjes gebaseerd op Sim City, boordevol spelmateriaal), Union Pacific (treinen, aandelen en een paar opmaak- c.q. vertaalfouten, die niet door ondergetekende zijn veroorzaakt :-), Charlemagne (een schitterend strategisch spel van Gerard Mulder, met op het eerste gezicht helaas onduidelijke spelregels) en de Zeevaarders van Catan (met een nieuw kleurtje voor de cover - ziet er beter uit!). In de loop van deze week worden Packhuys en Elfengold verwacht en is het feest compleet.

05-04-99: Knizia komt niet naar Eindhoven

Speciale gasten en het Spellenspektakel, op de een of andere manier schijnt het niet te lukken. Vorig jaar werd de komst van Klaus Teuber aangekondigd, maar op het laatste moment bleek hij verhinderd. Dit jaar rekenden we op Reiner Knizia, maar helaas is ook hij verhinderd. Laten we maar niet treuren, op andere onderdelen gaat het allemaal beter dan vorig jaar. De nieuwe spellen worden tijdig uitgeleverd, de NS heeft geen werkzaamheden aan het spoor gepland en dankzij het indrukwekkende publiciteitsoffensief van Hoog Spel zal deze beurs drukker worden dan ooit tevoren.Nieuws > Archief >
apr - jun 99


Top