Nieuws > Archief > jan - mrt 99


15-03-99: Spellenspektakel website online

Vanaf vandaag is de speciale Hoog Spel Spellenspektakel website online. Surf meteen door naar http://www.spektakel.hoogspel.nl/ voor de laatste informatie over de leukste spellenbeurs van Nederland.
De beurs wordt dit jaar groter, professioneler en interessanter dan ooit tevoren. We worden vermaakt met tientallen evenementen voor bord-, computer- en andere spelers. Dit jaar is er een wel zeer speciale gast, de wereldberoemde spelauteur Reiner Knizia (Eufraat & Tigris, Ra etc. etc.) zal de beurs bezoeken!
Denk ook even aan de kortingsbon, waarmee je de beurs voor een zacht prijsje kunt bezoeken (o.a. te downloaden vanaf de Spellenspektakel website). Over prijsjes gesproken: dit jaar kun je prachtige prijzenpakketen winnen!
Trek je agenda en vul het in: "16 - 18 april: spelen in Eindhoven!".

15-03-99: War Galley

De laatste jaren speel ik uitsluitend gezelschapsspellen - voornamelijk uit Duitsland. In een grijs verleden begon ik deze hobby met een andere spelsoort: wargames, complexe simulatiespellen met dikke regelboeken en honderden counters. Er is één categorie wargames die ik nog steeds volg, simulaties van veldslagen in de klassieke oudheid (blijkbaar ben ik "verpest" door de lessen Grieks en Latijn van 20 jaar geleden). Gelukkig is er nog een uitgever die met enige regelmaat goede wargames uitbrengt, en dat ook nog in mijn favoriete tijdperk. Ik doel op de Great Battles of History serie van GMT Games.
Sinds kort is er een nieuw deel aan deze beroemde serie toegevoegd. War Galley is tactische wargame over de zeeslagen in de Middellandse Zee. In meerdere scenario's (voor 2 - 4 spelers!) simuleert dit spel zeeslagen gedurende de periode 500 - 30 voor Christus. Het spelmateriaal bestaat uit meer dan 1.100 fullcolour counters en twee grote kaarten. Het spel is uiteraard ontworpen door het duo Mark Herman en Richard Berg (noem ze voor mijn part de Knizia en Teuber van de wargames). Helaas is het spel nogal prijzig ($ 59) en vermoedelijk niet in Nederland te koop. Doe als ondergetekende, bestel het via internet. 

09-03-99: Axis & Allies - War in Europe

Van Theun van den Doel, van de Thrasher's Axis & Allies website, kreeg ik een bericht over een nieuw Axis & Allies spel. De informatie is afkomstig van Larry Harris, de ontwerper van Axis & Allies.

Harris is bezig met de ontwikkeling van Axis & Allies - War In Europe, een bordspel voor vier spelers: USA, UK, USSR en Duitsland. Het spel bevat nieuwe regels (o.a. voor duikboten vs. konvooien en strategische bombardementen) en nieuwe eenheden (waaronder artillerie). De spelstukken c.q. eenheden verschillen nu per land (bijv. T-34's voor de Russen). De verwachte releasedatum is september 1999 of begin 2000. In de loop van 2000 volgt een Cd-rom versie (nu hopelijk wel met een fatsoenlijke kunstmatige intelligentie, in tegenstelling tot de matige computerversie van Axis & Allies).

In de zomer van 1998 werd dit spel al eens aangekondigd, samen met een spel over de oorlog in de Stille Oceaan. Toen verwachtte men een release in de winter van 1998-1999.

09-03-99: sterke groei 999 Games

Speelgoed + Hobby, het vakblad voor de speelgoedbranche, besteedt in het maartnummer ruim aandacht aan de forse groei van "nieuwkomer" 999 Games. De spellenuitgever uit Weesp valt blijkbaar in de smaak bij de Nederlandse consument. De van oorsprong Duitse spellen worden geroemd om de prijs/kwaliteit verhouding: een hoge speelwaarde, mooi artwork en spelmateriaal dat niveau uitstraalt. Het artikel gaat verder in op de ambitieuze plannen voor 1999: een hele rits eersteklas bordspellen, twee kinderspellen, een forse omzetgroei en een brede distributie, zowel via de speciaalzaken als de reguliere speelgoedhandel.

06-03-99: Kontor / Packhuys

Michael Schacht, de auteur van het bordspel Kontor, heeft een eigen website vol informatie over dit interessante spel. Vanaf deze week is er zelfs Nederlandse informatie beschikbaar. De Nederlandse versie van het spel heet Packhuys. Deze versie wordt begin april uitgebracht door 999 Games.

01-03-99: Targui veiling

Op de website van Jumbo staat vanaf vandaag het resultaat van de veiling van de eerste honderd exemplaren van Targui. Exemplaar nr. 1 is geveild voor de lieve som van $ 121, nr. 2 ging richting ondergetekende voor $ 91 (slik... :-). De gelimiteerde oplage wordt begin maart gedrukt en zal binnenkort verschijnen. Binnenkort vind je foto's van het productieproces op de Jumbo website.

25-02-99: Spellenspektakel VIII

Op vrijdag 16 april 1999 opent het beursgebouw te Eindhoven de deuren voor de 8e editie van het Spellenspektakel. Dit jaar worden de activiteiten sterk uitgebreid. De beurs krijgt een impuls vanuit de computerwereld, door een co-organisatie met de uitgever van het bekende PC-spellenblad Hoog Spel. Aldus is er een spetterend aanbod bijgekomen. Nieuwe deelnemers zullen de beurs qua stands en evenementen verdubbelen ten opzichte van de vorige editie.
Voor de miniaturenfans is er een Games Workshop Mega Show, georganiseerd door Open Art, Magic Friends en Sameo, met ondersteuning van Games Workshop. De eerste 600 beursbezoekers krijgen elke dag een gratis geschenkpakket, met een miniatuur, een tijdschrift en een Games Workshop tas.
In maart verschijnt een Hoog Spel SpellenSpektakel Special. De Special verschijnt in een oplage van 50.000 stuks, is 100 pagina's dik en is HELEMAAL GRATIS. De Special wordt aan alle Hoog Spel abonnee's toegestuurd plus aan nog 17.000 andere geregistreerde spellenspelers. De Special is ook verkrijgbaar in 50 gameshops in Nederland, plus alle 105 Dixons filialen.

25-02-99: Eufraat & Tigris

Het was haasten, maar ze hebben de deadline gehaald. Met Eufraat & Tigris heeft 999 Games het eerste nieuwe bordspel van 1999 bij de winkels afgeleverd. Sinds deze week is dit Duitse topspel over beschaving en conflicten in een volledig Nederlandse versie te koop. Het is even afwachten of Nederland klaar is voor een hoogwaardig en verfijnd spelontwerp als Eufraat & Tigris. Voor ongeoefende spelers is dit een taaie pil. Maar als je hem eenmaal hebt doorgeslikt, blijf je jaren genieten!

14-02-99: Nieuwe winkel Games Workshop

Games Workshop opent in februari een tweede winkel in Nederland, de 200e in totaal. Deze Games Workshop vind je aan de Rokin 36 te Amsterdam.
Ik ben zelf niet zo dol op een fabrikant die zich profileert als rechtstreekse concurrent van de locale spellenwinkels. Winkels als Ludemus, Gamekeeper en American Book Center zijn belangrijk voor de spellenhobby. Hun uitgebreide assortiment, waaronder veel verschillende spelsoorten, verrijkt het spelklimaat. Het zou jammer zijn als de tamelijk eenzijdige Games Workshop spelers uit dergelijke winkels zou wegtrekken.

08-02-99: Nieuws uit Nürnberg

KMW's Spielplatz brengt interessant nieuws van de beurs in Nürnberg.

De speelgoedgigant Hasbro komt met een strategisch bordspel van niemand minder dan Reiner Knizia. Rheinländer wordt uitgebracht onder de merknaam Parker en gaat over ridders, burchten en strijd aan de oevers van de Rijn (klinkt enigszins als Rheingold van Jumbo). Dit is een aangename verrassing (na de zoveelste Monopoly- of Triviantversie eindelijk iets nieuws).

Computer Catan - Ravensburger komt dit najaar met een PC-versie van Die Siedler von Catan, in samenwerking met Klaus Teuber (Catan Spiele GmbH) en het softwarebedrijf Funatics Development.

Catan 3000 - Teuber is verder bezig met de ontwikkeling van Catan 3000, een op zichzelf staand bordspel waarin de kolonisten blijkbaar verre planeten bezoeken. Catan 3000 bevat zowel van Siedler bekende elementen (dobbelstenen bepalen de opbrengst van grondstoffen), als allerlei nieuwe regels en onderdelen (ruimteschepen, -piraten, boordkanonnen, handelsposten en meer SF). Dit bordspel wordt ook pas in het najaar verwacht.

27-01-99: Charlemagne

Naast de al eerder aangekondigde nieuwe titels komt 999 Games dit voorjaar met alweer een nieuw bordspel: Charlemagne is de Nederlandse versie van de Duitse bewerking van een Nederlands spel. TM (Kosmos) zal het spel de komende maand uitbrengen onder de naam Krieg und Frieden (vreemd als je bedenkt dat zij het spel inhoudelijk hebben gewijzigd omdat het te oorlogszuchtig zou zijn - rare jongens die Duitsers). Charlemagne is een strategisch bordspel van Gerard Mulder, dat tot voor kort alleen in een gelimiteerde houten versie was te krijgen. Dit spel is dermate goed dat ik hoop dat TM verder nauwelijks van het origineel is afgeweken.
Binnenkort brengt Spelweb meer nieuws over de verse spellenoogst van 1999!

21-01-99: Nieuwe verzamelkaartspellen

Wizards of the Coast heeft onlangs de komst van één nieuw en één serieus vernieuwd verzamelkaartspel aangekondigd. Het nieuwe spel heet het Pokémon Trading Card Game en is gebaseerd op een in Japan zeer populair Game Boy spelletje (Pokémon is blijkbaar een afkorting van Pocket Monsters). De vernieuwde titel is Magic: The Gathering, in april verschijnt de 6e versie van de basisset. Deze Classic Sixth Edition is zo ingrijpend verbouwd, dat veel spelers van het eerste uur een paar dagen in trainingskamp moeten om met de nieuwe regels te kunnen spelen. Een opsomming van de wijzigingen vind je in een brief op de website van Wizards of the Coast. Positief is in ieder geval de intentie om het spelsysteem te vereenvoudigen en te versoepelen. Het wordt hoog tijd dat Magic een deel van de ballast aan errata en rulings overboord zet.

21-01-99: Spelen met treintjes

Decision Games komt deze zomer met Rails to Victory, een treinenspel in Amerika tijdens WO II. Het spel is een race om het vervoer van strategische goederen naar havens. Verder is de controle over goederendepots van belang, waarmee men de eigen kosten drukt en die van andere spelers doet stijgen. De spelers moeten samenwerken om het hogere doel te bereiken, maar proberen daarnaast zelf te winnen door de meeste "War Victory Points" te verzamelen. Het spelsysteem is o.a. gebaseerd op het trekken van kaarten.

Rohde Spiele is een kleine Duitse uitgever, die ook een nieuw bordspel over treinen in de aanbieding heeft. In Das Eisenbahnspiel krijgen de spelers een dienstregeling en moeten ze hun treinen efficiënt over het Duitse spoornet bewegen. Het spel kent drie treinsoorten (intercity, sneltrein en goederentrein) en ook drie soorten spoorlijn. De combinatie trein en spoorlijn bepaalt de snelheid waarmee wordt gereisd. Op de website van Rohde Spiele vind je meer informatie.

16-01-99: Nieuws over ASL

Multi-Man Publishing (MMP) zal, in samenwerking met Hasbro/Avalon Hill, de ontwikkeling, productie en distributie van Avalon Hill's Advanced Squad Leader (ASL) verzorgen. Zowel het oude als nieuwe ASL-materiaal zal vooralsnog uitsluitend via postorder verkrijgbaar zijn. Het eerste nieuwe product is het ASL Journal, de opvolger van het ASL Annual. Voor meer informatie en een online catalogus kun je terecht op de website van MMP.

13-01-99: Targui is back

Spelweb heeft al eerder bericht over de gelimiteerde en genummerde heruitgave van het uitstekende bordspel Targui. Op de website van Jumbo vind je een speciale Targui pagina, met een inschrijvingsformulier en de spelregels voor een veiling van de eerste honderd exemplaren (incl. handtekening van de auteurs). Het spel zal in maart verschijnen en f 80,-- kosten. Er worden wereldwijd maar 10.000 exemplaren uitgebracht, wees er dus snel bij.

06-01-99: Manhattan computerspel

Volgens een bericht op de website van Hans im Glück is medio december een computerversie van Manhattan verschenen. Manhattan is een bouwspel voor 2 - 4 spelers. In zes wereldsteden proberen de spelers veel, en niet te vergeten hoge, wolkenkrabbers uit de grond te stampen. Het bordspel was in 1994 het Spiel des Jahres. Het computerspel gaat veel verder dan het bordspel en voegt naast Sim City elementen ook intrige en corruptie toe. Het computerspel wordt uitgebracht door Lemon Labs, op hun website kun je screenshots en meer informatie vinden.

01-01-99: Een nieuw spellenjaar

Het nieuwe jaar is nauwelijks opgestart (de nasleep van de champagne bonkt in ieder geval nog tussen mijn oren), of de eerste nieuwe spellen kondigen zich aan. Over een maand begint de speelgoedbeurs in Nürnberg, waar met name de grote Duitse uitgevers hun nieuwe spellen presenteren. Er staat ons veel moois te wachten:

  • Ra, een nieuw spel van Knizia dat wordt uitgegeven door Alea. Het spel speelt in het oude Egypte en draait om de ontwikkeling van de beschaving. Zo te zien hoeven we hier geen fiches te leggen (Euphrat & Tigris), maar moeten we ze juist verzamelen.
  • Union Pacific is een nieuw spel van Alan Moon, dat al een paar jaar in het geruchtencircuit rondhing onder de naam Airlines II. Het is inderdaad een opvolger van het uitstekende Airlines van Abacus, maar hier bouwen we spoorlijnen. De aandelen zijn natuurlijk gebleven. Union Pacific wordt uitgegeven door Amigo.
  • Piatnik viert in 1999 een jubileum (175 jaar!) en pakt uit met het strategische bordspel Anno 1452. Ik had eerst de indruk dat ze proberen te scoren met de populariteit van het computerspel Anno 1602 (het best verkopende spel in Duitsland), maar dit is toch iets anders. Anno 1452 lijkt op het eerste gezicht een toegankelijke versie van Blood Royale: strategie, diplomatie, financiën en huwelijken.
  • Queen Games gaat blijkbaar voor de grote prijzen en heeft een spel van het illustere duo Kramer & Ulrich (El Grande en Conquistador). Hun nieuwe spel heet Die Händler en speelt in Europa anno 1599. Dit is een economisch spel vol handel en investeringen. Queen brengt verder een nieuwe Knizia (titel onbekend) en een paar kaartspellen.
  • Ook Goldsieber heeft nieuwe economische bordspellen. In Kontor strijden twee kooplieden om de economische macht in het Amsterdam van de 17e eeuw. Het is een legspel, waarbij je met land- en waterkaartjes havens bouwt. Alles draait om de juiste plaatsing van pakhuizen en de controle over de belangrijke grondstoffen. In een tweede nieuwe spel gaat Goldsieber op de Sim City toer en stampen de spelers een metropool uit de grond, inclusief huizenblokken, parken, metrolijnen, vuilnisbelten en fabrieken.

Uit deze eerste berichten leid ik af dat 1999 een uitstekend spellenjaar kan worden. De Duitsers zijn op de goede weg, maar ook in Nederland mogen we het nodige verwachten. 999 Games belooft ons naast Eufraat & Tigris in ieder geval de Nederlandse versies van de nieuwe Goldsieberspelen (Pakhuis en Big City), Union Pacific en Siedler Seefahrer, Jumbo brengt de gelimiteerde heruitgave van Targui en met een beetje geluk doet Ravensburger ook nog mooie dingen.

01-01-99: Wizards of the Coast gaat fietsen

Afgelopen maand heeft Wizards of the Coast aangekondigd dat ze zowel een wielerploeg als een -wedstrijd (Ballard Twilight Criterium) gaan sponsoren. De reden is voor de tovenaars uit Seattle meer dan duidelijk: "fietsen is een sport voor het lichaam, wij beschouwen spellen als een sport voor de geest". Het moet ons nou toch wel duidelijk zijn, volgens Garfield & Co. is Magic geen spelletje maar een heuse denksport. Ik kan me daar best wel iets bij voorstellen, maar raak pas overtuigd zodra ik een Magicset zie met fatsoenlijke spelregels en al die rulings eens flink worden uitgedund. Ik ben overigens benieuwd of die wielrenners op een beetje magie beter gaan fietsen dan op EPO en al die andere troep.Nieuws > Archief >
jan - mrt 99


Top