Nieuws > Archief > okt - dec 98


13-12-98: Avalon Hill en Hasbro.

Ik heb afgelopen zomer al eerder bericht over de overname van Avalon Hill door de speelgoedgigant Hasbro. Ik maakte me toen zorgen over het lot van klassiekers als Civilization, Diplomacy of ASL. Inmiddels is gebleken dat Hasbro niet alleen is geïnteresseerd in grondstoffen voor computerspellen, maar wel degelijk verder wil met een deel van de bordspellen. Hasbro wil in 1999 voet aan de grond krijgen in de "hobbymarkt", niet alleen met (inmiddels vertraagde) nieuwe Axis & Allies spellen, maar ook met aansprekende Avalon Hill titels. Voor het najaar van 1999 denkt men onder meer aan een nieuwe uitgave van Diplomacy, modules voor ASL en de heruitgave van een aantal andere titels. Hasbro heeft in principe de intentie om de merknaam Avalon Hill te blijven gebruiken.

13-12-98: Duitse expansiedrift.

Alan Moon heeft een tip van de sluier opgelicht over de volgend jaar te verschijnen expansieset voor Elfenland. De set zal (speel)geldstukken bevatten, o.a. om speciale kaarten te kunnen kopen. Misschien bevat de set zelfs een ouderwetse veiling, als in Elfenroads.

Volgens een Duitse spellenwinkel is de lancering van de nieuwe Siedler kaartspelsets uitgesteld tot begin volgend jaar. Zoals bekend hadden deze sets al tijdens Spiel ’98 moeten verschijnen. Met een beetje geduld kun je volgend jaar spelen met: Zauberer & Drachen, Handel & Wandel, Politik & Intrige, Wissenschaft & Fortschritt en Ritter & Händler. Als je de oorspronkelijk "Turnierset" al bezit, zijn de twee laatste sets minder interessant. Op twee bijzondere kaarten na, bevatten deze sets dezelfde kaarten als de "Turnierset".

04-12-98: Amsterdamse grachten.

Op Spiel ’98 kon je bij Goldsieber al een prototype bewonderen, begin 1999 is de professionele uitgave een feit. In "Kontor" strijden twee rijke kooplieden om de economische macht in het Amsterdam van de 17e eeuw. Het is een legspel, waarbij je met land- en waterkaartjes havengebieden bouwt. Alles draait om de juiste plaatsing van pakhuizen en de controle over de belangrijke grondstoffen koffie, thee en wijn. Dat dit spel iets te bieden heeft, blijkt uit de eerste plaats in de Duitse wedstrijd voor spelauteurs (Spieleautorenwettbewerb 1998).
Een Duits spel over ons eigen Amsterdam? Dat vraagt om een Nederlandse versie van onze nationale spellenfabriek 999 Games! Wees gerust, begin volgend jaar komt die eraan.

27-11-98: presentjes van Hans im Glück.

Hans im Glück, een Duitse uitgever van uitstekende bordspellen, staat bekend om de uitstekende service en klantvriendelijke houding. Deze goede reputatie weten ze te bevestigen middels een leuke verrassing op hun website. Daar kun je twee gratis spellen downloaden, inclusief regels en materiaal. Met een kleurenprinter en het nodige plak- en knipwerk haal je zo het nodige spelplezier in huis. De spellen zijn Radar Flop (een spelletje over vliegtuigen die de radar proberen te vermijden) en Affenbande (over apen die zoveel mogelijk fruit moeten verzamelen).

22-11-98: Mega Games Day in Amersfoort.

Zaterdag 21 november was de Stadshal De Flint in Amersfoort het domein van de Lizardmen, Skaven en ander "gespuis" uit de wereld van Warhammer. De locale spellenwinkel Open Art organiseerde voor de eerste keer een Mega Games Day, de ultieme spellenbeurs voor de Games Workshop fans.... Lees > hier < verder.

18-11-98: Samurai en Conquistador

Begin deze week heeft 999 Games de nieuwe bordspellen Samurai en Conquistador uitgeleverd. De spellen zijn nu te koop bij de meeste speciaalzaken. Als je deze spellen wilt proberen, kom dan vooral langs op de Mega Games Day (zaterdag 21 november in Amersfoort) of de Ducosimconventie (zaterdag 28 november in Utrecht).

13-11-98: 999 Games klantenservice

Met ingang van maandag 23 november is de klantenservice van 999 Games online. Op het telefoonnummer 0900-9990000 kun je voor fl. 0,44 p.m. terecht voor regelvragen of gezellig chatten over hun bordspellen. Aangezien 999 Games aan de lopende band nieuwe spellen produceert, mag het vinden van gespreksstof geen enkel probleem zijn.

12-11-98: gratis Portal demogame

Op de Europese website van Wizards of the Coast loopt een speciale actie, exclusief voor Nederlandse spelers. Met het verzenden van een e-mailtje kun je een gratis exemplaar van een Portal demogame winnen. Portal is de "light" versie van Magic en daarmee een leuk kaartspel dat ook geschikt is voor de niet-verzamelkaarters onder ons. Het aanbod is geldig zolang de voorraad strekt -tot uiterlijk 24 december 1998- en beperkt tot de eerste 5000 oproepen vanuit Nederland. Surf dus snel naar Wizards of the Coast!

11-11-98: 999 Games goes Sim City?

In samenwerking met een Duitse partner zal 999 Games begin 1999 een nieuw bordspel op de markt brengen. De titel blijft vooralsnog geheim, het enige dat ik mag verklappen is het onderwerp. In dit spel stampen de spelers een metropool uit de grond, inclusief huizenblokken, parken, metrolijnen, vuilnisbelten en fabrieken. Als dit idee in de vorm van een bordspel net zo leuk wordt als dat oude computerspelletje uit mijn Ataritijd, sta ik vooraan in de rij.

11-11-98: TAMSK, een spel met potentieel

TAMSK is het nieuwe bordspel van de Belgische uitgever Don & Co – bekend van het uitmuntende denkspel GIPF. TAMSK is niet alleen een zelfstandig denkspel, maar tevens een potentieel (een speciale optie waarmee je het spelsysteem van GIPF kunt uitbreiden). Opvallend is de verwerking van zandlopers in het spelmateriaal, waarmee de tijdsdruk een onlosmakelijk deel van het spelsysteem wordt. TAMSK wordt in het grootste deel van Europa uitgegeven door Schmidt Spiele. Don & Co heeft de rechten voor de Benelux en de rest van de wereld. De release, van zowel het spel als van het potentieel, is voorzien voor januari. Tijdens de beurs Het Andere Spel (28-29 november) kun je reeds kennismaken met het potentieel.

08-11-98: Mayfair & Silverton

Silverton is een boeiend, en sinds jaren uitverkocht, bordspel over de ontwikkeling van spoorlijnen in Colorado. Het spel is bedacht door Philip J. Smith en uitgegeven door zijn eigen bedrijf Two Wolf Games. Smith is inmiddels overleden, waarmee een einde kwam aan de activiteiten van Two Wolf. Het was de bedoeling dat Mayfair een nieuwe professionele versie zou uitbrengen, althans dat beweren zij op hun website en ook nog tijdens Spiel ’98. Onlangs heeft de weduwe van Smith op rec.games.board laten weten dat de licentie van Mayfair inmiddels is verlopen. Zij deed daarbij meteen een oproep aan belangstellenden om met haar in contact te treden. Of dit spel ooit zal verschijnen, en zo ja bij wie, blijft vooralsnog een onbeantwoorde vraag.

08-11-98: distributieproblemen

Dat het niet goed gaat met wargames, zal de liefhebbers van deze spelsoort wel bekend zijn. Uitgevers verdwijnen (Avalon DownHill) of beperken de activiteiten tot een absoluut minimum. Recente berichten op ConsimWorld bieden meer zicht op de problemen waarmee deze "industrie" heeft te maken. Een van de oorzaken is de financiële positie van de Amerikaanse groothandelaren en distributeurs. Die hebben de afgelopen jaren bakken vol geld gepompt in verzamelkaartspellen, waarvan de verkopen in de gespecialiseerde hobbywinkels de laatste tijd blijkbaar tegenvallen. Distributeurs in geldnood besteden weinig aandacht aan "exotische" en minder snel verkopende spelsoorten als wargames. Dit alles heeft er onder meer toe geleid dat XTR de productie van het Command Magazine (een tijdschrift incl. wargame) op een lager pitje heeft gezet, dat Moments in History de jaarlijkse output heeft gehalveerd en dat GMT Games veel spellen pas uitgeeft zodra 500 belangstellenden op een project hebben ingeschreven.

30-10-98: Targui in gelimiteerde oplage

Jumbo heeft deze week laten weten dat het populaire strategische bordspel Targui opnieuw wordt uitgebracht. Het spel zal in een gelimiteerde genummerde oplage verschijnen. Omdat het spel internationaal wordt aangeboden, blijft het schaars (voor Nederland vermoedelijk 2000 exemplaren). Een deel van de beperkte oplage wordt via internet aangeboden. Dit betreft vooral de lagere en dus interessantere nummers.  Je kunt hierop intekenen. Als je hiervoor interesse hebt, verdient het aanbeveling de
Jumbo website in de gaten te houden. T.z.t. zal daar een speciale Targui pagina verschijnen, waarop alle informatie staat.

30-10-98: Intergame '98

Tijdens Spiel '98 werd onder de naam Intergame '98 voor de elfde maal het EK bordspellen georganiseerd. Vierentwintig teams uit meer dan zeven landen speelden om de titel. Dit jaar werden de volgende spellen gespeeld: Die Seidenstrasse, Elfenland, Magalon en Edison & Co. Het beste team was The Good uit Engeland met 57.5 punten, de tweede plaats ging naar Die anonymen Spieler uit Duitsland (56.8 punten), de derde plaats naar het Duitse team Rembrandt (56.3 punten). De Nederlandse teams scoorden dit jaar niet zo best: O.N.E. (7e met 45.8 punten), Complete (11e met 44.1 punten), Flubber '96 (16e met 40.2 punten) en Mokum Lokum (19e met 39.0 punten). De beste individuele speler was Thomas Knobloch met 19 punten (20 is het maximum), de slechtste speler was een teamlid van Mokum Lokum met 5 punten.

28-10-98: nieuws van Ravensburger

Ravensburger bracht tijdens Spiel '98 belangrijk nieuws over een reorganisatie van de verschillende onderdelen van dit bedrijf. De merknaam Ravensburger is bestemd voor kinder-, familie- en pedagogische spellen. Onder de merknaam FX (voorheen FX Schmid) zal men bord- en kaartspellen voor volwassenen uitgeven. De nieuwe naam Alea is gereserveerd voor aansprekende spellen voor de doorgewinterde hobbyspeler. Dit had ik niet durven dromen, een Duitse reus die zich interesseert voor "ons" kleine marktsegment. Tijdens Spiel demonstreerde men een prototype van een van de eerste Alea spellen. Ra is een prachtig uitgevoerde "Knizia" over goden, mensen en monumenten dat zich afspeelt in het oude Egypte. Dit spel zal komend voorjaar op de markt worden gebracht.

15-10-98: nieuws van 999 Games

De verovering van Nederland is nog maar net begonnen - El Grande ligt net in de winkels - of de volgende spellen zijn al in aantocht. In de komende maanden zal 999 Games de Nederlandse versies van twee spellen van Reiner Knizia uitgeven: het fonkelnieuwe Samurai, een strategisch spel dat zich afspeelt in Japan, en het onlangs in Duitsland bekroonde Euphrat & Tigris.

15-10-98: Magic Anthologies Box Set

In het kader van de vijfde verjaardag van Magic brengt Wizards of the Coast in de loop van november het ideale kerstgeschenk voor de verzamelkaartjunkies, de luxe gift box Anthologies. De doos bevat o.m. 2 preconstructed decks met kaarten uit alle tot nu toe verschenen sets (wat zal dat worden: moxen, lib, moat...?). Het wordt in ieder geval een dure grap, met een dollarprijs van $ 25 kun je rekenen op hfl 60.

09-10-98: Spelkwartier opent winkel in Zwolle

Op zaterdag 17 oktober opent Spelkwartier een spellenwinkel in Zwolle. Deze opening wordt gevierd met een feestweek vol aanbiedingen en speciale acties. Alle spelliefhebbers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen in de nieuwe winkel aan de Luttekestraat 36 (100 meter lopen van de Grote Kerk). Meer informatie vind je op de Spelkwartier website.

07-10-98: oeps, Deutscher Spiele Preis deel II

Ik kreeg vandaag een brief van het Friedhelm Merz Verlag waarin wordt gewezen op een fout in de eerdere berichtgeving over de Deutscher Spiele Preis 1998. Door een "computerpanne" zijn de plaatsen 6 t/m 10 op de ranglijst in eerste instantie fout doorgegeven. De gecorrigeerde hitlijst luidt als volgt:

  1. EUPHRAT & TIGRIS van Reiner Knizia (Hans im Glück)
  2. URSUPPE van Doris Matthäus & Frank Nestel (Doris & Frank)
  3. ELFENLAND van Alan R. Moon (Amigo)
  4. DURCH DIE WÜSTE van Reiner Knizia (Kosmos)
  5. CANYON van Frederick Herschler (Abacus)
  6. BASARI van Reinhard Staupe (FX Schmid/Ravensburger)
  7. TYCOON van Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner (Jumbo)
  8. CAESAR & CLEOPATRA van Wolfgang Lüdtke (Kosmos)
  9. DIE MACHER van Karl-Heinz Schmiel (Hans im Glück/Moskito)
  10. FREIBEUTER van Reiner Stockhausen (Hans im Glück)

De belangrijkste wijzigingen zijn de 6e plaats voor Basari en de roemloze aftocht van Städte & Ritter. Ondertussen is ook de winnaar van de Goldenen Feder bekend. Deze prijs voor de beste spelregels gaat naar Die Macher.

04-10-98: Bugs & Allies

Uit de discussies op usenet leid ik af dat Hasbro Interactive het Axis & Allies computerspel heeft uitgebracht. Of het verstandig is om dit spel meteen te kopen is een ander verhaal. Naast kritiek op de meer dan gebrekkige "intelligentie" van de computerspelers wordt er vooral geklaagd over de grote hoeveelheid bugs. In de loop van augustus heeft Hasbro Microprose overgenomen en daarmee blijkbaar ook de minder klantvriendelijke praktijken van laatstgenoemde firma. Ik doel hier op de onhebbelijke gewoonte om slecht geteste spellen vol gebreken op de markt te brengen (denk maar eens terug aan Civilization, Master of Orion en Magic: The Gathering, allemaal spellen die pas na de nodige patches fatsoenlijk wilden draaien). Ergo, ik zal een paar maanden geduld betrachten.

04-10-98: Chariotlords

De liefhebbers van strategische bordspellen mogen vol verwachting uitkijken naar Chariotlords, een bordspel voor 4 spelers over conflicten in de klassieke oudheid. Het spel is ontworpen door Charles Vasey en wordt komende winter uitgegeven door Clash of Arms. Chariotlords wordt gelukkig geen droog en complex wargame, het spelsysteem is deels gebaseerd op het beproefde en vooral ook toegankelijke Britannia. Aangezien het spel wordt uitgegeven in samenwerking met de Franse uitgever Tilsit (o.a. van Africa 1880) zal het met de uiterlijke aspecten wel goed zitten.

01-10-98: Oog des Meesters magieregels

Ondanks het faillissement van FPO zal dit najaar eindelijk de magiedoos voor het Oog des Meesters rollenspelsysteem verschijnen. De doos heet "Goden, Magiërs en Gewijden" en zit boordevol interessant materiaal voor zowel spelers als spelleiders. De doos wordt uitgegeven door The Lonely Mountain en is slechts via mailorder en vooruitbetaling te koop. Deze vreemde verkoopprocedure is ingegeven door de extreem hoge productiekosten. Je kunt de doos bestellen bij The Lonely Mountain, Nationalestraat 29, B-2000 Antwerpen. De doos kost f 109,-- (& 7,25 porto), te storten op hun bankrekening bij de ABN-AMRO, 514468157. Als je voor 15 november bestelt en betaalt, ontvang je als bonus een speciaal Meesterscherm met allerlei handige tabellen (gelimiteerde editie van 750 exemplaren).
(Nagekomen mededeling: tot op heden - juni 2000 - is de doos nog niet verschenen. Informeer dus bij de uitgever voordat je geld overmaakt!).Nieuws > Archief >
okt - dec 98


Top