Nieuws > Archief > jul - sep 98


17-09-98: Nieuws van 999 Games

Vanaf de laatste week van september is de Nederlandse editie van El Grande verkrijgbaar. Als je tot nu toe werd afgeschrikt door de vele Duitse kaartjes, is dit je kans om een van de beste spellen van de jaren negentig te bemachtigen. Als het spel tijdig arriveert, kun je het op 26 september spelen tijdens Murphy Mania. Op deze spellendag in Delft zal ik het spel demonstreren. In de loop van oktober verschijnt Conquistador, een legspel dat is gebaseerd op El Grande (maar ook elementen van Land in Zicht lijkt te bevatten).

De Kolonisten van Catan blijken zich ook in Nederland thuis te voelen. De eerste oplage is bijna uitverkocht; de tweede druk is onderweg (incl. correcties van een paar schoonheidsfoutjes). Op korte termijn mogen we ook de expansieset voor 5/6 spelers verwachten.

15-09-98: Deutscher Spiele Preis 1998

Vandaag is de winnaar van de Deutsche Spiele Preis 1998 bekendgemaakt. Zoals verwacht heeft Euphrat & Tigris, het uitstekende bordspel van Hans im Glück, de "strijd" gewonnen. De tweede plaats is voor Ursuppe, de derde prijs gaat naar Elfenland (het Spiel des Jahres '98).
De Deutsche Spiele Preis wordt jaarlijks verleend op grond van een onderzoek onder de lezers van Die Pöppel Revue en de bevindingen van een grote groep spelexperts. Bij de Deutsche Spiele Preis spelen commerciële belangen een minder grote rol dan bij het Spiel des Jahres; hier hebben complexere spellen ook een kans. De prijs wordt op een feestavond voorafgaand aan de Spieltage uitgereikt.

De volledige hitlijst van de Deutsche Spiele Preis 1998:
  1. EUPHRAT & TIGRIS van Reiner Knizia (Hans im Glück)
  2. URSUPPE van Doris Matthäus & Frank Nestel (Doris & Frank)
  3. ELFENLAND van Alan R. Moon (Amigo)
  4. DURCH DIE WÜSTE van Reiner Knizia (Kosmos)
  5. CANYON van Frederick Herschler (Abacus)
  6. BASARI van Reinhard Staupe (FX Schmid/Ravensburger)
  7. TYCOON van Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner (Jumbo)
  8. CAESAR & CLEOPATRA van Wolfgang Lüdtke (Kosmos)
  9. DIE MACHER van Karl-Heinz Schmiel (Hans im Glück/Moskito)
  10. FREIBEUTER van Reiner Stockhausen (Hans im Glück)

De winnaar van de Deutscher Kinderspiele Preis 1998 is Zicke Zacke Hühnerkacke van Klaus Zoch (Zoch Verlag).
De winnaar van de Goldenen Feder 1998 (de prijs voor de beste spelregels) is Die Macher van Karl-Heinz Schmiel (Hans im Glück/Moskito).

De Sonderpreis zum Deutschen Spielepreis 1998 is o.a. verleend aan de WDR, een Duits TV-station.

10-09-98: Elfenland Speelgoed v/h Jaar

Op woensdag 9 september is voor de 25e keer de verkiezing bekendgemaakt van het Speelgoed van het Jaar, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Stichting Goed Speelgoed. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het WTC Amsterdam werd Elfenland uitgeroepen tot de winnaar van de categorie D "spellen en puzzels". Elfenland versloeg daarmee Jumbo’s bordspel Tycoon en de puzzel 3D Carousel (leuke spelling!). Na de gezaghebbende Duitse prijs Spiel des Jahres, valt Elfenland dus voor de tweede keer in de prijzen.

Elfenland is een transportspel met een fantasy-thema. Het is de bedoeling om met je Elf in 4 beurten zoveel mogelijk steden te bezoeken. Tijdens je reis maak je gebruik van aparte vervoermiddelen als eenhoorns, draken en elfenfietsen. Op de routes tussen de steden leg je transportfiches. Om over de route te bewegen, moet je een gelijksoortige reiskaart uitspelen. Het spel is ontworpen door Alan R. Moon en wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games B.V. te Weesp.

06-09-98: Nieuws van Amigo

Op KMW's Spielplatz (het beste Duitse webzine voor spelers) is te lezen dat Amigo op Spiel '98 de volgende producten zal uitbrengen:
De "Elfenzauberer", een promokaart voor Elfenland. Dit is ongetwijfeld een lekkermakertje voor de volgend jaar te verschijnen expansieset.
Een tweede uitbreiding voor het kaartspel Bohnanza.
Die Hornochsen, een nieuw kaartspel van Wolfgang Kramer (dat gezien de titel iets te maken heeft met 6 Nimmt!).

25-08-98: El Grande & junior

999 Games uit Weesp presenteert in september de Nederlandse versie van El Grande, het Spiel des Jahres van 1996. Ik ben zeer tevreden met de komst van dit spel. Ten eerste omdat El Grande naar mijn mening het Spiel des Jahres van de jaren 90 is (ja ja, beter dan de beroemde voorganger uit '95). Ten tweede omdat ik een steentje heb mogen bijdragen aan de Nederlandse versie.
Om dit Spaanse verhaal compleet te maken, komt 999 Games tevens met de Nederlandse versie van een op El Grande gebaseerd legspel, dat komend najaar door Hans im Glück wordt uitgegeven. De Duitse versie heet vermoedelijk El Caballero (als ze de naam niet nogmaals wijzigen), de Nederlandse versie zal waarschijnlijk Conquistador gaan heten. Aangezien dit spel zich richt op de kolonisatie van de Caraïbische Zee is de laatste naam wel zo passend.  

18-08-98: Nieuws uit de Oersoep

Op de site van Doris & Frank wordt een expansieset voor Ursuppe aangekondigd. De set bevat spelstukken en regels voor een vijfde en zesde speler, alsmede 26+ nieuwe genen. Het eigenlijke spel moet ondertussen ook weer verkrijgbaar zijn; de derde druk is momenteel onderweg naar de liefhebbers. Ik hoop dat men in de derde oplage en de expansie meer aandacht besteedt aan de kwaliteit van het materiaal. In mijn exemplaar uit de eerste oplage zijn de gaatjes van de amoeben veel kleiner dan de stokjes die ik er in moet steken. Het is zelfs zo erg dat ik de amoeben moet uitboren om het spel te kunnen spelen. Door dit geklungel heb ik het spel nog steeds niet gespeeld en zal een recensie nog wel even op zich laten wachten.

14-08-98: Axis & Allies

Volgens een bericht op rec.games.board heeft Larry Harris, de designer van Axis & Allies, twee van het origineel afgeleide spellen ontworpen. Het ene spel "simuleert" de oorlog in de Stille Oceaan tussen de VS en Japan, het andere spel de strijd aan het oostfront tussen Duitsland en de Sovjet-Unie. Naar verwachting worden beide spellen t.z.t. uitgegeven door MB, hopelijk in hetzelfde formaat als Axis & Allies. Valt uit dit gerucht af te leiden dat MB (lees Hasbro) inderdaad mooie plannen heeft met strategische bordspellen? Is er dan toch nog hoop voor het spellenfonds van Avalon Hill.....?

12-08-98: Hasbro deel II

Volgens CNN heeft Hasbro vandaag medegedeeld dat zij Microprose, de bekende uitgever van computerspellen als Civilization en Master of Orion, heeft overgenomen voor de indrukwekkende som van 70 miljoen dollar. Microprose zal opgaan in Hasbro Interactive, de op computerspellen en multimedia gerichte dochter. Hasbro Interactive heeft blijkbaar serieuze plannen met strategische computerspellen. Zowel de overnames van Avalon Hill en Microprose als de beloofde computerversie van Axis & Allies wijzen in die richting. Ik krijg het vermoeden dat de overname van Avalon Hill uitsluitend was gericht op de verkrijging van "grondstoffen" voor toekomstige computerspellen. Dat doet het ergste vrezen voor het lot van de bordspellen. Het is overigens pikant dat de rechten op de merknaam Civilization, na een paar rechtszaken en overnames, nu weer in één hand zijn.

10-08-98: Intergame '98

Tijdens Spiel '98 wordt onder de naam Intergame '98 voor de elfde maal het EK bordspellen georganiseerd. Vierentwintig teams uit meer dan zeven landen strijden om de titel. Helaas stelde de Nederlandse voorronde dit jaar weinig voor. Er hadden zich zo weinig teams aangemeld, dat de drie Nederlandse tickets zonder enige strijd werden verdeeld. 
Dit jaar worden de volgende spellen gespeeld: Die Seidenstrasse (Schmidt Spiele), Elfenland (Amigo), Magalon (Ravensburger) en Edison & Co. (Goldsieber).

05-08-98: Avalon Hill verkocht

Monarch Avalon Inc. heeft haar complete spellendivisie - the Avalon Hill Game Co., Avalon Hill software en Victory Games - verkocht aan Hasbro, voor de leuke som van 6 miljoen dollar. The Avalon Hill Game Co. was sinds jaar en dag het gezicht van de wargameshobby, met klassiekers als Advanced Squad Leader, History of the World en Civilization. Hasbro is bepaald niet de meest vooruitstrevende onder de grote speluitgevers. Ik verwacht dat de meeste Avalon Hill spellen op termijn van het toneel zullen verdwijnen. Misschien zullen de meer toegankelijke multi-players het slagveld overleven. In ieder geval zal het tijdschrift The General verdwijnen. Dat is zonde, want juist in het laatste jaar heeft dit blad zich ontwikkeld tot een compleet en boeiend spellentijdschrift.

04-08-98: Wizards of the Coast

Hiep hiep hoera, Magic bestaat 5 jaar. In het kader van deze feestelijke gebeurtenis geeft Wizards of the Coast een stevige ruk aan de uiers van de melkkoe en biedt ons varianten op en afgeleiden van het succesnummer. Zo worden we getrakteerd op traditionele pokerdecks, waarvan de plaatjes en de jokers zijn voorzien van afbeeldingen van bekende Magickaarten. Kunnen we lekker "Lotusjassen", "Moxjagen" en "Toepwalken". Verder mogen we ons vermaken met de traditionele kaartspellen Instinct en Survive an Earthquake, die ook zijn voorzien van afbeeldingen van Magickaarten. Instinct lijkt overigens sterk op Wizard van Amigo, en daarmee op alle public domain varianten van "boerenbridge". Het is op zijn minst opmerkelijk dat dit spel volgens de Duelist "was developed by a team of researchers and developers at Wizards of the Coast" (hoe komt het toch dat de woorden "The Great Dalmuti" door mijn hoofd spelen…?). Een leukere grap is ongetwijfeld Magic – Unglued, een speciale expansieset vol waanzinnige, bizarre en grappige kaarten (inclusief de Blacker Lotus!).

De Wizards pakken verder uit met een nieuw spel van Richard Garfield. Filthy Rich is een economisch spel voor 2-5 spelers, dat is verpakt in boekvorm. De spelers kopen bedrijven en proberen met hun reclameborden zoveel mogelijk klanten te lokken. Het is de bedoeling veel geld over te houden na de betaling van kosten en belastingen. Met dat geld moet je luxe goederen kopen, waarmee je het spel kunt winnen.

02-08-98: Benelux GenCon

Ondanks de nasleep van een barstende hoofdpijn (even wennen aan een nieuwe bril), heb ik zaterdag met plezier de Benelux GenCon bezocht. Deze spellenbeurs is, in tegenstelling tot het Spellenspektakel, grotendeels gericht op fantasy en science fiction spelvormen: rollenspel, verzamelkaartspellen en Games Workshop. Benelux GenCon werd georganiseerd door PS Games en Wizards of the Coast. Over de locatie (Motel Tiel) en de datum (hartje zomer) had ik eerst zo mijn twijfels. Het Motel bleek, ondanks de beroerde bereikbaarheid met het openbaar vervoer, een mooie beurslocatie, dankzij de sfeervolle zalen. Ondanks de vakantietijd liepen er aardig wat spelers rond, die zich blijkbaar prima vermaakten.

Verspreid door het gebouw werd er veel gespeeld: tal van rollenspelsessies, allerlei toernooien en demo's van verzamelkaartspellen, een Bloodbowltoernooi, een prachtige "Karel Vellheuer" Warhammerdemo en zo nu en dan een bordspel. De hal met verkoopstands was goed ingedeeld, overzichtelijk en met een juiste mix van standhouders. Je kon hier o.m. terecht voor kaartjes, boeken (Meulenhoff), wargames, bordspellen en fantasy en SF-artikelen. Bij een aantal stands werden spellen gedemonstreerd: Decipher met het Star Trek CCG, Jumbo met Tycoon en verder het Babylon 5 bordspel. Opvallend was verder het gestunt van het Spelkwartier met nieuwe spellen als De Kolonisten van Catan en Elfenland. Blijkbaar hebben zij voldoende aan een minimale winstmarge. Dat is knap, gezien de grote hoeveelheid personeel in de verkoopstand!

Benelux GenCon heeft op mij een positieve indruk gemaakt. Desondanks hoop ik dat de beurs in deze vorm niet wordt herhaald. Ik zou graag zien dat GenCon en het Spellenspektakel samenvloeien tot één grote spellenbeurs, waar alle takken van de hobby ruim aan bod komen. Het wordt tijd dat we in Nederland één spellenbeurs krijgen, die jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers trekt!       

26-07-98: Nieuwsflitsen

Amigo wordt steeds actiever in Nederland. Het succes van 999 Games, met de verkoop van Duitse kaartspellen als 6 Nimmt! en Bohnanza, inspireert tot vertalingen. Later dit jaar brengt Amigo een Nederlandse versie van 6 Nimmt!, een van de beste kaartspellen uit de Duitse keuken.

Klaus Teuber is momenteel bezig met een vernieuwde versie van het Siedler kaartspel. De toernooiset wordt blijkbaar vervangen door meerdere expansiesets, die elk zijn gebaseerd op een eigen thema (handel, politiek en ..... magie).

De merknaam Civilization was het onderwerp van een juridisch gevecht tussen Microprose en Avalon Hill/Activision. Men heeft het geschil buiten de rechtbank bijgelegd. De naam Civilization is nu een exclusief handelsmerk van Microprose. Het lot van Avalon Hill's bordspel is nog niet geheel duidelijk, maar deze overeenkomst zal ongetwijfeld geen al te positieve gevolgen hebben.

13-07-98: Spiel des Jahres 1998

Aan het bordspel ELFENLAND van Alan R. Moon, uitgegeven door Amigo Spiele, is vandaag de prijs "Spiel des Jahres 1998" verleend. Elfenland is een remake van Alan Moon's klassieker Elfenroads. In dit spel moeten de spelers in vier beurten zoveel mogelijk steden bezoeken. Zij maken gebruik van bizarre vervoermiddelen als trollenwagens, elfenfietsen en eenhoorns. Elfenland is, ook volgens de Jury Spiel des Jahres, een geslaagd gezelschapsspel: een uitstekend spelmechanisme, toegankelijk, vlot en mooi uitgevoerd.

moon.jpg (22654 bytes)
Foto (de trotse winnaar): Niederrhein Games We Play

De "Sonderpreis Kinderspiel" is toegekend aan de Memory variant ZICKE, ZACKE, HÜHNERKACKE!, van Klaus Zoch

Met dit resultaat ben ik meer dan tevreden. Sinds februari beweer ik al dat Elfenland de hoofdprijs in de wacht zou slepen. In tegenstelling tot vorig jaar liet mijn instinct me nu niet in de steek. Deze prijs is ook een mooie opsteker voor 999 Games, de uitgever van de Nederlandse editie. Met een beetje mazzel wordt dit spel ook in Nederland Spel van het Jaar (de nominatie is in ieder geval binnen). Resteert de hoop (c.q. stellige verwachting) dat Euphrat & Tigris in september wordt beloond met de Deutscher Spielepreis.

13-07-98: Origins Awards

Afgelopen week zijn de winnaars van de Origins Awards '97 bekendgemaakt. De Origins Awards zijn een bonte mengelmoes van spellenprijzen die sinds 1974 jaarlijks worden uitgereikt aan allerlei spelsoorten. Ik beperk me tot de belangrijkste categorieën:

Best Historical Board Game: Successors, Avalon Hill
Best Abstract Board Game: Kill Doctor Lucky, Cheapass Games
Best Traditional Card Game: Give Me the Brain, Cheapass Games
Best Sci-Fi/Fantasy Board Game: Roborally Grand Prix, Wizards of the Coast

Opvallend zijn de prijzen voor Cheapass Games. Deze firma heeft in korte tijd een aardige reputatie opgebouwd: prima spellen, met rare thema's en een goedkope productie. Helaas zijn de Duitse toppers Löwenherz en Euphrat & Tigris niet in de prijzen gevallen.

10-07-98: Elfenland Spiel des Jahres 1998?

Volgens een artikel in het Duitse blad Stern wordt Elfenland het Spiel des Jahres 1998. De officiële bekendmaking is aanstaande maandag, tot dan is niets zeker (al loopt dit artikel in Stern aardig in de pas met de geruchten die ik elders heb opgevangen).Nieuws > Archief >
jul - sep 98


Top