Nieuws > Archief > apr - jun 98


25-06-98: Uitgever Oog des Meesters failliet

Volgens bronnen uit de OdM-scene is de Belgische uitgever en distributeur Fantasy Promotions Office (FPO) onlangs failliet verklaard. FPO was de uitgever van het rollenspelsysteem Het Oog des Meesters. Sinds het midden van de jaren '80 onderhield ik met veel plezier contacten met Peter Tsas, de eigenaar van FPO. Peter was en is een oprechte liefhebber, die veel van de met Magic verdiende franken in de spellenhobby stak. Zie het gratis spellenblad The Mountaineer en de heruitgave van het OdM. Helaas is hij ergens onderweg in conflict geraakt met Wizards of the Coast. Deze spellengigant had er blijkbaar weinig moeite mee om het kleine FPO de nek om te draaien, door het afnemen van distributierechten. Ik zou hier wel meer over kunnen schrijven, maar ben bang dat er dan al te giftige inkt uit de "pen" vloeit.

Het faillissement van FPO heeft uiteraard gevolgen voor het verschijnen van de magiedoos "Goden, Magiers & Gewijden". Men is bezig met een systeem van voorinschrijving en -verkoop. Als zich voldoende kopers aandienen zal de doos t.z.t. worden uitgegeven door een nieuwe tak van The Lonely Mountain. In principe wordt het nieuwe materiaal uitsluitend via postorder geleverd. Waarschijnlijk kunnen Nederlandse OdM-spelers t.z.t. ook terecht bij Open Art, de spellenwinkel in Amersfoort. De eerste serie avonturen (die oude troep uit 1985) wordt niet meer gemaakt en is ook niet meer op voorraad. De nieuwe avonturen en de twee basisdozen zijn nog leverbaar, maar worden pas herdrukt als de magiedoos goed verkoopt.

25-06-98: nieuwtjes uit Catan

De Nederlandse uitgever 999 Games is druk bezig met de productie van de eerste expansieset voor De Kolonisten van Catan: de uitbreiding voor 5 en 6 spelers. De Kolonisten van Catan begint aan te slaan in Nederland; de grote speelgoedketens hebben het spel in hun assortiment opgenomen. Dit najaar zal blijken of het Nederlandse publiek een neus heeft voor goede spellen. Gaat Sinterklaas voor verse waar, of belanden er muffe spellen in muffe schoenen?

De geplande PC-versie van het Siedler kaartspel zal het daglicht niet zien. Kosmos heeft dit project onlangs in de vuilnisbak gedumpt. Dit najaar mogen we wel een nieuwtje voor het eigenlijke kaartspel verwachten (al zegt men nog niet wat dat zal inhouden).

01-06-98: Amigo ontdekt Nederland

Het baanbrekende werk van 999 Games heeft blijkbaar de ogen aan gene zijde van de grens geopend. Amigo Spiele presenteert later dit jaar internationale edities van de kaartspellen YoYo en Petri (voorheen Fischers Fritz). Van beide spellen mogen we een Nederlandse versie verwachten. Petri is een variant op Memory en vooral bestemd voor jonge kinderen. Je probeert zoveel mogelijk bontgekleurde vissen te vangen; twee dobbelstenen bepalen welke. Pas op voor de ouwe laarzen; dat zijn minpunten. YoYo is een meer aansprekend kaartspel. Het is de bedoeling om je hand als eerste leeg te spelen. De kleuren van de kaarten bepalen de volgorde van afleggen: oplopend of aflopend. Met speciale kaarten kun je het spelverloop extra beïnvloeden.

27-05-98: Nominaties Spiel des Jahres 1998

De Jury Spiel des Jahres heeft deze week de lijst met genomineerde spellen bekend gemaakt, waaruit in de loop van juli voor de twintigste keer het Duitse Spiel des Jahres wordt gekozen. De volgende spellen hebben de lijst gehaald:

 • BASARI van Reinhard Staupe (F.X. Schmid), een onderhandelingsspel voor 3-4 spelers.
 • CAESAR & CLEOPATRA van Wolfgang Lüdtke (Kosmos), een tactisch kaartspel voor 2 spelers.
 • CANYON van Frederick Herschler (Abacus), een als bordspel vermomd kaartspel voor 3-6 spelers.
 • DAVID & GOLIATH van Reinhard Staupe (Berliner Spielkarten), een kaartspel voor 3-6 spelers.
 • DIE MACHER van Karl-Heinz Schmiel (Moskito/Hans im Glück), een complex politiek spel voor 3-5 spelers.
 • DURCH DIE WÜSTEvan Reiner Knizia (Kosmos), een bordspel vol kamelen, voor 2-5 spelers.
 • ELFENLAND van Alan Moon (Amigo), een flitsend bordspel over fantastische reizen, voor 3-6 spelers.
 • EUPHRAT & TIGRIS van Reiner Knizia (Hans im Glück), een strategisch bordspel voor 2-4 spelers.
 • GIPF van Kris Burm (Schmidt Spiele), een abstract denkspel voor 2 spelers.
 • MINISTER van Rudi Hoffman (TM-Spiele), een satirisch dobbelspel voor 3-4 spelers.
 • TONGA BONGA van Stefan Dorra (Ravensburger), een vaar- en gokspel voor 3-4 spelers.
 • TYCOON van Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner (Jumbo), een economisch bordspel voor 2-4 spelers.

Mijn persoonlijke favoriet is Euphrat & Tigris, een schitterend bordspel met een perfecte mix van strategie, interactie en sfeer. Ik verwacht overigens niet dat Euphrat & Tigris de grote prijs zal winnen (de minder commercieel gerichte Deutsche Spiele Preis ligt meer voor de hand). Daarvoor is het spel net iets te geraffineerd en complex. Vorig jaar heeft de jury immers ook gekozen voor een eenvoudig gezelschapsspel (Mississippi Queen), terwijl zich onder de genomineerden een veel beter spel bevond (Löwenherz). Gelukkig bevat de lijst dit jaar een paar uitstekende toegankelijke titels. Vraag me niet waarom, maar ik heb een vaag gevoel dat Elfenland de prijs zal winnen.

08-05-98: Elfenland, Spel van het jaar...?

Afgelopen woensdag is Elfenland genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs Speelgoed van het Jaar. Elfenland is een remake van Alan Moon's klassieker Elfenroads, een uitstekend transportspel voor 2 - 6 spelers. Elfenland wordt uitgegeven door 999 Games. Deze firma heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de toonaangevende bordspellenuitgever van Nederland. De daadwerkelijke prijs wordt pas in september uitgereikt. Volgens mijn bronnen maakt Elfenland een goede kans om de nominatie om te zetten in een heuse trofee.

08-05-98: De Kolonisten van Catan

Na een vertraging van twee maanden is het volgende week eindelijk zover. Vanaf dinsdag 12 mei ligt De Kolonisten van Catan in de winkel. Dit is de Nederlandse editie van het succesvolle Duitse Spiel des Jahres 1995. Sinds 1995 zijn er meer dan 1.000.000 exemplaren verkocht! De Kolonisten van Catan wordt uitgegeven door 999 Games.

01-05-98: Land in Zicht

De nieuwste tak aan de indrukwekkende speelboom van 999 Games heet Land in Zicht. Dit is de Nederlandse editite van Entdecker, het bordspel over zeevaart en ontdekkingsreizen van Klaus "Siedler" Teuber. Het spel is vanaf vandaag verkrijgbaar.

01-05-98: Siedlerfans opgelet

Na een paar weken wachten wordt ons (on)geduld eindelijk beloond: Städte & Ritter is nu ook in Nederland volop verkrijgbaar. Ren naar je spellenwinkel en zet de kroon op je Siedler verzameling.

26-04-98: Axis & Allies computerspel

Hasbro Interactive komt dit najaar met een computerversie van Axis & Allies, het strategische bordspel over WO II. Dit spel is jaren na verschijning onverminderd populair, getuige de rijke hoeveelheid expansies en varianten van andere uitgevers. Misschien trekt het computerspel zoveel nieuwe spelers, dat MB/Hasbro een heruitgave van het bordspel in overweging wil nemen?

26-04-98: Elrond's House

Iron Crown Enterprises (ICE) is de licentiehouder van spellen over Tolkien’s Midden-Aarde. De laatste jaren heeft ICE zich voornamelijk geconcentreerd op het rollenspelsysteem MERP en het verzamelkaartspel ME:TW. De Tolkienbordspellen Fellowship of the Ring, Riddle of the Ring, The Battle of Five Armies en The Lonely Mountain zijn al jaren gezochte collector’s items. In 1995 verscheen nog wel The Hobbit, maar dat was geen hoogtepunt op spelgebied. Dit najaar (Spiel ’98..?) mogen we een nieuw bordspel verwachten. In Elrond’s House reizen vier spelers door Midden-Aarde om opdrachten van Elrond uit te voeren. Het spel heeft meerdere scenario's en maakt gebruik van aangepaste kaarten uit ME:TW.

26-04-98: Nominaties Origins Awards '97

Op de website van The Academy of Adventure Gaming Arts & Design, zijn onlangs de genomineerden voor de Origins Awards '97 bekendgemaakt. De Origins Awards zijn een bonte mengelmoes van spellenprijzen die sinds 1974 jaarlijks worden uitgereikt aan allerlei spelsoorten. Uit de lijst met genomineerden kiezen de lezers van spellentijdschriften en leden van de Academy per categorie de uiteindelijke winnaar. De winnaars worden bekroond tijdens Origins '98, een Amerikaanse spellenbeurs die begin juli wordt gehouden.
De lijst met genomineerden bevat dit jaar een aantal aansprekende Europese spellen: Löwenherz (beste abstracte bordspel), Euphrat & Tigris (beste historische bordspel) en Serenissima (grafische uitvoering).

20-04-98: Spellenspektakel VII, eerste indruk

Het afgelopen weekend vormde het Beursgebouw in Eindhoven het toneel van het 7e Spellenspektakel, de grootste en leukste spellenbeurs van Nederland. De beurs was inhoudelijk een succes: prachtige stands, demo’s van tientallen spellen en een goede sfeer. Op het Spellenspektakel kreeg je volop gelegenheid om de nieuwste spellen te spelen: Tycoon van Jumbo, Elfenland van 999 Games, Cheops van Hans im Glück en tal van andere titels. Helaas werd het bezoekersaantal van vorig jaar niet of nauwelijks overtroffen. Is spelend Nederland nog steeds niet wakker of strooiden de werkzaamheden van de NS roet in het eten?

11-04-98: Eerste oplage Städte & Ritter uitverkocht

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de eerste oplage van Städte & Ritter, de laatste expansie van Siedler, is uitverkocht. Deze oplage bestond uit zo'n 400.000 exemplaren! Helaas zijn nagenoeg alle exemplaren verkocht aan de Duitse tussen- en detailhandel. De Nederlandse Siedlerfans moeten nog even geduld betrachten.

09-04-98: Nederlandse voorronde Intergame '98

Tijdens de lenteconventie van 6 juni organiseert Ducosim de Nederlandse voorronde voor Intergame, het Europees Kampioenschap (bord)spellen. Intergame is een internationaal toernooi dat dit jaar voor de elfde maal wordt georganiseerd tijdens de Spieltage in Essen. Op zaterdag 24 oktober zullen 24 teams uit tal van landen strijden om de hoogste eer. Op Intergame '98 is er in ieder geval plek voor drie Nederlandse teams, die tijdens de nationale voorronde hun plaatsing moeten afdwingen.

01-04-98: Goed & slecht nieuws

Het slechte nieuws: door vertraging in het productieproces is het mogelijk dat zowel Land in Zicht als De Kolonisten van Catan pas na het Spellenspektakel verkrijgbaar zijn. Dit is bijzonder sneu voor de uitgever en beursorganisator 999 Games; op het Spellenspektakel hadden de spellen commercieel een mooie start kunnen maken. Natuurlijk zijn op de beurs wel demoversies beschikbaar, zodat we beide spellen volop kunnen spelen.

Het goede nieuws: 999 Games heeft de rechten verworven op de strategische bordspellen El Grande en Euphrat & Tigris. Beide spellen komen uit de keuken van Hans im Glück, de succesvolle uitgever met een abonnement op de grote spellenprijzen. 999 Games bouwt in een rap tempo aan een indrukwekkend spellenfonds. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de spellen verschijnen.Nieuws > Archief >
apr - jun 98


Top