Nieuws > Archief > jan - mrt 98


27-03-98: TimJim Games out of business

De Amerikaanse spellenuitgever TimJim Games, onder meer bekend van het bordspel Outpost, heeft de activiteiten gestaakt. Dit heeft tot gevolg dat het langverwachte bordspel Reign of Terror vooralsnog niet zal verschijnen. Uiteraard is ook de samenwerking met Prism Games van de baan. Tom Lehmann, directeur van laatstgenoemde firma, geeft aan dat Prism enige tijd nodig heeft om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Het is mogelijk dat Prism de rechten op Outpost en Reign of Terror zal overnemen.

22-03-98: Spellenspektakelkrant

Afgelopen week is de speciale Spellenspektakelkrant verschenen. Op 16 full-color pagina's vind je alle informatie over deze unieke spellenbeurs en tal van artikelen over de nieuwste spellen. De krant is uitgebracht in een oplage van 30.000 exemplaren. De krant is gratis verkrijgbaar bij alle spellenwinkels in Nederland.

Het Spellenspektakel vindt plaats in het Beursgebouw te Eindhoven, van 17 t/m 19 april.

19-03-98: (meer) nieuws van Avalon Hill

Op de website van Avalon Hill wordt de komst van twee nieuwe titels aangekondigd. For the People is een strategisch bordspel over de Amerikaanse burgeroorlog. Het spelsysteem is gebaseerd op de van We the People en Hannibal bekende strategiekaarten. For the People is geschikt voor 2 spelers en zal in de loop van het voorjaar verschijnen. Het tweede nieuwe spel is werkelijk iets heel anders. In Monsters Ravage America stampen gigantische griezels (formaat: King Kong on steroids) steden en legereenheden plat. De spelers beheren zowel de monsters als legereenheden. Dit ongetwijfeld waanzinnige spel is geschikt voor 4 spelers en zal in de loop van de zomer verschijnen.

12-03-98: Son of Sumo

Mike Clifford, Stuart Dagger en Alan How waren medewerkers van het onlangs opgeheven spellenblad Sumo. Zij hebben de geboorte van een nieuw tijdschrift aangekondigd. In de loop van mei verschijnt de eerste uitgave van Counter. In een mailing wordt Counter neergezet als de opvolger van Sumo: nieuws, reportages, diepgravende recensies en een uitgebreide brievenrubriek. Counter zal vier keer per jaar verschijnen. Een jaarabonnement kost 12 pond. Voor meer informatie kun je terecht bij Stuart Dagger of Alan How.

12-03-98: Land in Zicht

Het wordt bijna griezelig: na jaren van stilte op het Nederlandse spellenfront komen de nieuwe titels in sneltreinvaart op ons af. Naast Elfenland en de Kolonisten van Catan brengt 999 Games dit voorjaar een derde spel op de markt. Land in Zicht is de Nederlandse versie van Entdecker, het bekende Teuberspel over zeevaart en ontdekkingsreizen.

08-03-98: Elfenland is uit

Afgelopen week heeft 999 Games de Nederlandse versie van Elfenland uitgebracht en is het spel volop verkrijgbaar. Elfenland is een vereenvoudigde versie van de klassieker Elfenroads, het uitmuntende bordspel van Alan R. Moon. Elfenland wijkt op een aantal punten af van het origineel. De veiling van transportfiches is verdwenen, evenals de goudkaarten en het geld. Dit komt de spelduur ten goede (deze wordt gehalveerd), het spel lijkt hiervan inhoudelijk geen "schade" te ondervinden. Het spelmateriaal is wederom oogverblindend. Eind maart volgt een uitgebreide recensie.

04-03-98: Sumo is gevloerd

Vandaag ontving ik het laatste nummer van Sumo, een Engels tijdschrift over bord-, kaart- en andere spellen. Sumo was het beste spellenblad ter wereld, met uitstekende recensies, reportages en een geruchtmakende brievenrubriek. Het blad werd sinds het prille begin uitgegeven door Mike Siggins. Door verplichtingen op zijn werk en in de familiesfeer was Mike niet langer in staat het blad te produceren. Gelukkig blijft Mike wel actief als schrijver. Een deel van Sumo is nu opgenomen in het tijdschrift Games Games Games van de uitgever SFC Press.
Overigens wil een aantal voormalige Sumoredacteuren een eigen tijdschrift c.q. fanzine uitbrengen. Op deze wijze hoopt men de "geest" van Sumo in leven te houden. Op dit moment beschik ik niet over meer informatie.

04-03-98: Nieuws van Avalon Hill

In de loop van 1998 komt Avalon Hill met een aantal interessante nieuwe titels. Op het Civilization kaartspel kan ik nauwelijks wachten. Ik hoop dat ze in staat zijn om de klasse van het uitstekende bordspel te vertalen naar een kaartspel. Ik verheug me in ieder geval op de ongetwijfeld kortere spelduur. Nog een positief aspect: het wordt geen verzamelkaartspel, zodat een financieel uitputtende speurtocht naar "rares" van de baan is. Men heeft nog meer kaarspellen in petto. Galaxy Arena is een SF-versie van Titan: The Arena. Ik hoop van harte dat ze deze keer fatsoenlijke spelregels weten te schrijven (de regels van Titan zijn ontoegankelijk, onduidelijk en onleesbaar). Verder knutselt men aan een eenvoudige versie van Up Front, het op ASL gebaseerde kaartspel. Voor de admiraals onder ons komt Avalon Hill met Atlantic Storm, een kaartspel over moderne oorlogsvoering op zee, dat is gebaseerd op het systeem van Naval War.

23-02-98: Nieuws uit Nürnberg

De afgelopen dagen was Nürnberg het centrum van de spellenbranche. Op de jaarlijkse speelgoedbeurs presenteerden de uitgevers hun programma's van 1998. De eerste berichten zijn gearriveerd. Klik >>hier<< voor een eerste blik op de nieuwe spellen van 1998.

28-01-98: diverse mededelingen

Euphrat & Tigris, het strategische bordspel van Reiner Knizia, is ook commercieel een doorslaand succes. De eerste oplage van 6.000 exemplaren is nagenoeg geheel uitverkocht. Hans im Glück komt binnenkort met een tweede oplage. In de loop van februari kan men hier een recensie verwachten.

999 Games heeft de smaak blijkbaar te pakken. Naast de Kolonisten van Catan brengen ze dit voorjaar een tweede topper op de markt: de Nederlandse editie van Elfenland. Elfenland is de langverwachte opvolger van het uitstekende bordspel Elfenroads van Alan Moon. Elfenroads is uitgebracht in een gelimiteerde oplage en al jaren niet meer verkrijgbaar. Tweedehands exemplaren verwisselden vorig jaar voor meer dan 300 gulden van eigenaar. Alan Moon had beloofd dat zijn gelimiteerde spellen nooit in dezelfde vorm opnieuw zouden worden uitgegeven. Elfenland wijkt op aantal punten af van het origineel. Zo is bijvoorbeeld de veiling van de routefiches verwijderd, hetgeen de spelduur eindelijk tot redelijke proporties zal terugbrengen.

Microprose Inc. heeft de Engelse bordspellenuitgever Hartland Trefoil Ltd. overgenomen. Hartland, in de jaren zeventig opgericht door Francis Tresham, is de bakermat van Civilization en het 18XX-systeem. Microprose zal geen bordspellen gaan uitgeven, maar is voornamelijk geinteresseerd in de rechten op computerversies van genoemde spellen. Tresham heeft een nieuw bedrijf opgericht, Tresham Games Ltd., en blijft zich bezighouden met de ontwikkeling van 1825 en nieuwe spellen.
Deze overname heeft vrij snel geleid tot gedonder in de spellenbranche. In diverse nieuwsgroepen pikte ik berichten op over een rechtszaak tussen Microprose en Activision c.q. Avalon Hill. Inzet: de rechten op de naam Civilization (als dat maar een beschaafde ruzie blijft....).Nieuws > Archief >
jan - mrt 98


Top