Nieuws > Archief > okt-dec 2009


31-12-09: een speels 2010

Ik wens de bezoekers van deze website een goede jaarwisseling en een voorspoedig, gezond en zeker ook speels 2010. Volgens mijn provider hebben dit jaar meer dan 263.000 bezoekers de weg naar mijn digitale speelplaats gevonden. Ik dank jullie voor de belangstelling. Nieuwe bezoekers kwamen dit jaar vaak binnen via de zoektermen ‘Pandemie’, ‘Agricola’ of ‘Stef Stuntpiloot’. De eerste twee zoektermen verbazen me niet, de voortdurende populariteit van Stef wel. Dit spel is dit jaar immers uit de catalogus van Hasbro gevlogen.

Door intensieve zorgtaken heeft het onderhoud van deze website het afgelopen jaar op een laag pitje gestaan. Dit zal de komende maanden niet veranderen. Ik zal mijn best doen om de nieuwsrubrieken actueel te houden, maar het aantal recensies blijft vooralsnog kleiner dan gewenst.

Ook dit jaar laat ik me willoos meesleuren door de eindjaarslijstjesrage en sta ik – in alfabetische volgorde - even stil bij mijn favorieten van 2009 (*). Toevallig is deze terugblik meteen een vooruitblik op de goede voornemens van enkele Nederlandse uitgevers.

 • Automobiel. Een uitstekend economisch bordspel van Martin Wallace over de automobielindustrie aan het begin van de 20e eeuw. Het spelsysteem levert een spannende combinatie van plannen & rekenen en een beetje gokken op de vraagontwikkeling. Je hebt maar 12 acties, die er allemaal toe doen. Het is een hele uitdaging om dit spel goed te spelen, maar het spelsysteem is toegankelijk en elegant. Dit spel is bij Treefrog al maanden uitverkocht. Phalanx Games komt begin 2010 met een Nederlandstalige editie.
 • Endeavor. Dit bordspel over de ontdekking van de ‘nieuwe wereld’ is deze liefhebber van pittige Duitse kost zeer goed bevallen. Hier verloopt het groeien en ontwikkelen in een razendsnel tempo en gaat het gepaard met een hoop interactie. Je probeert een beetje van elkaar te profiteren bij het voltooien van de zeeroutes, maar je bent verder vooral bezig om leuke fiches, kaarten en steden voor de medespelers weg te snaaien. White Goblin Games komt begin 2010 met een Nederlandstalige editie.
 • Hansa Teutonica. Een eerste blik op het speelbord doet je denken aan Ticket to Ride of Thurn und Taxis, alweer een spel over het vormen van routes tussen steden. Dit spel biedt je echter veel meer dan dat: een felle strijd om de verbetering van het actiepotentieel, een subtiele methode om van anderen te profiteren en allerlei manieren om punten te verzamelen. Ik was tijdens Spiel al aangenaam verrast, mijn waardering is daarna alleen maar gestegen. Dit spel schreeuwt niet alleen inhoudelijk om een Nederlandstalige versie, de Nederlandse Hanzesteden op het speelbord maken het thematisch ook nog eens vanzelfsprekend. 999 Games, kom maar op!
 • Hoogspanning. Het beste spel van Friedemann Friese is dit najaar ook in Nederland opgedoken. Dit is een schitterend economisch ontwikkelingsspel over de energiemarkt. Een zorgvuldige planning, resourcemanagement en een neusje voor de belangrijke centrales zijn van groot belang. Hetzelfde geldt voor het geschikt omgaan met de speelvolgorde. De meeste veelspelers hadden al een Duitse doos in de kast staan, maar het is mooi dat 999 Games dit spel toegankelijk maakt voor een groter publiek.
 • Macao. Dit spel heeft een thema, maar dit is er zo los opgeplakt dat ik het maar niet noem. Ik ben met name zeer gecharmeerd van de wijze waarop dit spel zijn actiepunten distribueert. Dit systeem met gekleurde dobbelstenen is een geslaagde combinatie van planning en een beetje grilligheid. Het is van groot belang dat je jouw geldvoorraad goed op peil houdt (gemakkelijker gezegd dan gedaan), omdat je bij een gunstige koers hiermee veel punten kunt verdienen. Macao is thematisch sfeerloos en bijna lachwekkend, maar inhoudelijk een uitstekend spel. White Goblin Games komt begin 2010 met een Nederlandstalige editie.

(*) Ik heb Agricola, Dominion en Pandemie reeds in 2008 bejubeld.

Mocht je willen weten wat mijn favoriete spel van het afgelopen decennium is, stuur ik je graag door naar deze recensie.

29-12-09: Brass

Het economische bordspel Brass is een van de beste titels van de Britse spelauteur Martin Wallace. In het eerste kwartaal van 2010 komt White Goblin Games met een Nederlandstalige editie. Meer informatie: White Goblin Games overzicht.

20-12-09: spellen onder de kerstboom

Deze week zullen twee interessante nieuwe titels in de speciaalzaken opduiken. 

QWG Games is begonnen met de uitlevering van Metropolys. De komst van dit intrigerende biedspel is maanden vertraagd, 'dankzij' de onbetrouwbare Franse partner Ystari. Meer informatie: QWG Games overzicht

999 Games vergroot de indrukwekkende output van 2009 met Dominion Intrige, het zusterspel van het uitmuntende kaartspel Dominion. Meer informatie: 999 Games overzicht.

20-12-09: speelse kerstkaarten

Met de kerstkaart van Michael Schacht kun je Zooloretto/Burgers' Zoo voorzien van een kerstboom.

De kerstkaart van Lookout Games zorgt voor familieaanwas in een lege middeleeuwse stal.

14-12-09: Gamepack Christmas Contest

Gamepack is deze maand meer dan de thuishaven van rake recensies en mooie foto's. Tot 1 januari kun je daar deelnemen aan een ludieke kerstprijsvraag, waarbij je afbeeldingen en titels van spellen moet koppelen. Als je de speelse puzzel goed weet op te lossen, kun je een mooie prijs verdienen.

13-12-09: nieuws van 999 Games

999 Games heeft eerder dit jaar de licentie van het populaire denk- en reactiespel Set in de wacht gesleept. De 999-editie verschijnt eerder dan verwacht. Hun paarse doosje ligt volgende week al in de winkels. Meer informatie: 999 Games overzicht.

999 Games staat begin volgend jaar voor de eerste keer met een eigen stand op de speelgoedbeurs van Nürnberg. Daar presenteren ze twee eigen producten van Nederlandse bodem: het verzamelkaartspel X610Z en een nieuw gezelschapsspel, dat ze in huis hebben gehaald via hun 'Bring & Try stand'.

06-12-09: Spel!enkaart

Nog voor de kerst zal het volgende nummer van Spel! verschijnen, het toonaangevende Nederlandstalige spellenblad. Dit wordt een extra dik nummer met beursverslagen en spelrecensies. Er is verder veel aandacht voor SF-spellen uit alle spelcategorieën en een bijzondere kennismaking met Albert Veldhuis, de man die alles over Monopoly weet.

Bij deze Spel! ontvang je de eerste Spel!enkaart, een interessant nieuw initiatief van Ducosim. De Spel!enkaarten bevatten een volledig spel of een scenario. De eerste kaart bevat het spel ‘Haring in blik’ van de Nederlandse spelauteur Fred Horn. In maart 2010 verschijnt de volgende kaart, met een spel van Reiner Knizia.

Je kunt je van de toezending van Spel! en de Spel!enkaart verzekeren door uiterlijk op de Ducosim spellenbeurs van 12 december lid te worden van de landelijke spellenvereniging Ducosim. Deze spellenbeurs wordt gehouden in Theater ‘De Flint’ te Amersfoort; aanvang 10:00 uur.

Het lidmaatschap van Ducosim is sowieso een goed idee voor iedere spelliefhebber. Je krijgt korting bij de betere spellenwinkels, je mag gratis naar de Ducosim spellenbeurzen en je ontvangt vier keer per jaar een prachtig tijdschrift met leuke extraatjes. Dit prachtige pakket vol speelplezier kost je slechts € 23,50 per jaar.

03-12-09: agrarisch nieuws

999 Games meldt dat De Veenboeren, de eerste uitbreidingset van het bekroonde bordspel Agricola, morgen in de speciaalzaken ligt. Agricola zelf was de afgelopen weken niet of nauwelijks te krijgen, maar is inmiddels herdrukt. De nieuwe oplage ligt vanaf deze week in de winkels.

03-12-09: Twister Kerst Editie

Hasbro heeft de komende weken een speciale actie. Je krijgt een gratis Twister Kerst Editie (t.w.v. € 22,99) bij aankoop van een van de volgende bordspellen: Monopoly Tropical Tycoon, Jenga Max, Monopoly City, Trivial Pursuit Familie Editie, Cluedo, Risk, Levensweg of Show It. Deze actie start op 6 december.

30-11-09: webshops gewipt

Ik heb vorige week de linkspagina met winkels geschoond en zo'n beetje alle Nederlandse webwinkels verwijderd. Ik heb het gehad met al die webshops met hetzelfde assortiment, die door hun geringe voorraden en marginale overhead echte speciaalzaken uit de markt kunnen prijzen. Om nog maar te zwijgen van de 'stromannen' van uitgevers/distributeurs. Ik vind de fysieke speciaalzaken belangrijk voor de spellenhobby en wil ze via deze bescheiden actie een beetje steunen.

30-11-09: QWG uit elkaar?

De Nederlandse uitgever QWG Games is een samenwerking van Quined Games en White Goblin Games, die de afgelopen jaren veel mooie spellen heeft opgeleverd. Sind dit najaar vertoont de samenwerking enkele barstjes. Quined Games heeft met Fish Fish Fish een bordspel onder het eigen label uitgebracht. White Goblin Games komt volgend jaar met Nederlandstalige edities van Macao, Endeavor en het nieuwe bordspel Rattus. Van laatstgenoemde was dit voorjaar al een QWG-coverafbeelding beschikbaar:

Deze cover is onlangs vervangen door een afbeelding met het nieuwe logo van White Goblin Games.

Het lijkt erop dat het label QWG Games zich met name zal richten op het 'onderhoud' van bestaande titels (herdrukken en uitbreidingen) en dat nieuwe spellen door de voormalige partners zelf worden uitgebracht. Als dit de geplande route is, wordt de eigenheid van twee volkomen verschillende bedrijven recht gedaan, zonder de kroonjuwelen van de voormalige samenwerking van de schappen te halen. Klinkt als een mooie oplossing.

24-11-09: Set verhuist

Ik hoorde vandaag dat het Ravensburger concern de Nederlandse licentie van het listige reactiespel Set heeft laten schieten, waardoor Ravensburger Nederland binnenkort afscheid zal nemen van deze populaire titel. Een andere Nederlandse uitgever heeft blijkbaar erg goed opgelet...... volgens de tamtam heeft 999 Games de beschikbare licentie meteen opgepikt. Dit noemt men 'game, set & match'?

23-11-09: Pandemie wint Gouden Ludo

Het coöperatieve bordspel Pandemie van QWG Games is de eerste winnaar van de nieuwe Vlaamse spellenprijs Gouden Ludo. Deze prijs is dit jaar in het leven geroepen om het betere Nederlandstalige gezelschapsspel in Vlaanderen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Een jury was verantwoordelijk voor een nominatielijst, waaruit leden van Vlaamse spellenclubs Pandemie als winnaar hebben gekozen.

16-11-09: Spellenspektakeltje

Volgens het slotbericht van de organisator heeft het 18e Spellenspektakel 8.217 bezoekers getrokken. Dit is bijna 32% minder dan de beurs van 2008. De beurs valt hiermee in één klap terug naar het bezoekersaantal van een kleine 10 jaar geleden. Hopelijk is dit een eenmalige dip. De organisator ziet het in ieder geval niet al te somber in. Men is volgens het eigen persbericht zeer te spreken over het evenement en spreekt van een geslaagde editie. Meer informatie: beursverslag.

13-11-09: heeft het bordspel nog toekomst?

Met dit thema in gedachten organiseert The Game Master morgen tijdens het Spellenspektakel een forum waarbij op prikkelende stellingen gestemd kan worden en waarbij genodigden en belangstellenden van harte zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie. Deze bijeenkomst vindt plaats in de IJsselbar van de IJsselhallen van 14.30 tot 16.00 uur.

13-11-09: verslag Spiel 2009

Ik heb vandaag het verslag van Spiel 2009 gepubliceerd. Ik wacht nog op enkele bijdragen van gastschrijvers, maar met de huidige 25 A4-tjes komen belangstellenden de tijd wel door.

12-11-09: nieuws van 999 Games

Bij de Amersfoortse Spellenwinckel stuitte ik vandaag op een interessante najaarsactie van 999 Games. Het uitmuntende bordspel De Kathedraal is afgeprijsd naar 20 euro, het leuke kinderspel Kaas Kasteel naar 25 euro en het prachtige geheugenspel Jakkiebak Kippenkak! naar 15 euro. De uitverkoop van laatstgenoemde is de voorbode van een nieuwe versie met egeltjes, die volgend jaar ook in Nederland wordt verwacht.

De productie van Veenboeren, de grote uitbreiding van Agricola, is helaas vertraagd tot medio december. Met een beetje geluk ligt Dominion Intrige dan ook in de winkels. Het zou mooi zijn wanneer deze titels worden gelanceerd op de Ducosimbeurs van 12 december.

10-11-09: huldiging Spellenprijs

Op zaterdag 14 november wordt Agricola gehuldigd als winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2009. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats tijdens het Spellenspektakel te Zwolle, om 14.00 uur in de sfeervolle stand van 999 Games. De stichting NSP zal een oorkonde overhandigen aan Michael Bruinsma van de winnende uitgever 999 Games.

De betrokkenen roepen alle aanwezige spelliefhebbers op om deze huldiging mee te maken. Na de prijsuitreiking zal 999 Games onder de toehoorders zes gesigneerde exemplaren van Agricola verloten.

Meer informatie:
- Nederlandse Spellenprijs,
- 999 Games,
- Het Spellenspektakel.

08-11-09: Spellenspektakel

Komend weekend wordt voor de 18e keer het Spellenspektakel georganiseerd. Dit grootste spellenevenement van de Benelux trekt jaarlijks meer dan 12.000 bezoekers. Op het evenement staan ‘unplugged’ spellen voor jong én oud centraal. Men vindt er spellen die gespeeld worden aan tafel en met elkaar! Op de stands van de Nederlandse en internationale speluitgevers kunnen bezoekers aanschuiven en spelen met de leukste bordspellen. Op elke stand zijn speldemonstrateurs aanwezig die het spel graag uitleggen. Net een spel gekocht en uitproberen? Op het spelterras kan je zo aanschuiven. Heb je altijd al kennis willen maken met spannende rollenspellen, wargames en kaartspellen? Ook op het gebied van Fantasy kun je op het Spellenspektakel terecht! Daarnaast vinden er elke dag verschillende toernooien plaats, waarmee mooie prijzen zijn te verdienen. Voor de hele familie is er dus veel te doen! Van kinderspellen tot brain games, eenvoudig tot expert, je vindt het allemaal op het Spellenspektakel!

Naast het Spellenspektakel vindt op beide dagen ook het Springkussen Speelparadijs plaats. Hier kunnen kinderen zich uitleven op onder andere springkussens, reuzeglijbanen, rodeo attracties en Oudhollandse spellen. Bezoekers kunnen beide beurzen met één toegangskaart bezoeken.

Het Spellenspektakel en het Springkussen Speelparadijs zijn geopend op zaterdag 14 november 2009 van 10:00 t/m 18:00 uur en op zondag 15 november van 10:00 t/m 17:00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.spellenspektakel.nl of tijdens het evenement bij de kassa van de IJsselhallen Zwolle. Tip: vul bij de aanbiedingscode het woord ‘korting’ in en betaal zo € 8,50 in plaats van € 12,00 (excl. administratiekosten).

08-11-09: WK Ticket to Ride

Days of Wonder organiseert in 2010 een wereldkampioenschap voor het bordspel Ticket to Ride. De prijzenpot is fors, er wordt voor meer dan $50.000 aan prijzen verdeeld! Ook in de Benelux wordt een kampioenschap Ticket to Ride gehouden. Hiervoor zullen acht voorrondes worden georganiseerd, vier in België en vier in Nederland. De acht winnaars van deze voorrondes worden in mei 2010 uitgenodigd om in Brussel deel te nemen aan de Beneluxfinale. De winnaar van deze finale mag in juni voor een weekend met twee personen naar Parijs, waar het wereldkampioenschap zal plaatsvinden.

De eerste Nederlandse voorronde vindt plaats op het Spellenspektakel te Zwolle. Wie zich voor dit eerste toernooi vooraf inschrijft, krijgt € 3,50 korting op de toegang tot dit evenement. De volgende Nederlandse voorronde zal plaatsvinden op de Ducosimbeurs van 12 december in Amersfoort.

Meer informatie: Days of Wonder.

04-11-09: Speelgoed v/h Jaar

Vandaag is de uitslag van de Speelgoed v/h Jaar verkiezing van 2009 bekendgemaakt. Het partyspel OnvoorSPELbaar Paul de Leeuw van Identity Games is de winnaar in de categorie '12+'. Meer informatie: Speelgoed v/h Jaar.

30-10-09: nominaties Gouden Ludo

De Gouden Ludo is een nieuwe Vlaamse spellenprijs, die in het leven is geroepen om het betere Nederlandstalige gezelschapsspel in Vlaanderen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De jury heeft deze week zijn nominatielijst gepubliceerd. Leden van Vlaamse spellenclubs bepalen de komende weken de winnaar, die op 23 november bekend wordt gemaakt. De genomineerden zijn:

- Dominion (999 Games)
- Keltis (999 Games)
- Pandemie (QWG Games)
- Snow Tails (Asmodee)

25-10-09: Spiel breekt records

logo (r) Merz VerlagOm 18.00 uur heeft Spiel 2009 na vier dagen speelplezier de deuren gesloten. Volgens het slotbericht van de organisator heeft deze 27e editie van de Internationale Spieltage 152.000 bezoekers uit alle werelddelen naar het beursgebouw gelokt. Dit is een stijging van 1.000 bezoekers ten opzichte van het record uit 2006. De beurs vond voor het eerst sinds jaren weer plaats tijdens de herfstvakantie in Nordrhein-Westfalen. Dit zorgde reeds op donderdag en vrijdag voor een grotere stroom kids en families.

Ook op andere terreinen zijn records gesneuveld. Dit jaar waren er 763 standhouders uit 31 landen, die honderden nieuwe producten presenteerden. Het aandeel van de niet-Duitse standhouders is alweer gestegen. Er waren ook meer Nederlandse uitgevers op de beurs. 

In deze crisistijd krijgen deze records nog meer gewicht. Grote beurzen hebben overal ter wereld last van de teruglopende belangstelling van standhouders en bezoekers. Onze favoriete speelplaats blijkt robuust.

Vanavond is de eindstand van de Fairplay Scout Aktion gepubliceerd. De lijst wordt gedomineerd door relatief zware kost. De top tien luidt als volgt:

 1. Vasco da Gama (What’s your Game?), cijfer 1,38 met 34 stemmen
 2. Machtspiele (Eggert), cijfer 1,81 met 58 stemmen
 3. Macao (Alea), cijfer 1,88 met 106 stemmen
 4. Endeavor/Magister Navis (Z-Man & Lookout), cijfer 1,92 met 48 stemmen
 5. Dungeon Lords (CGE), cijfer 1,94 met 48 stemmen
 6. Vor den Toren von Loyang (Hall Games), cijfer 1,94 met 51 stemmen
 7. Egizia (Hans im Glück), cijfer 2,00 met 91 stemmen
 8. Fabrikmanager (2F-Spiele), cijfer 2,04 met 72 stemmen
 9. Hansa Teutonica (Argentum), cijfer 2,05 met 43 stemmen
 10. Carson City (QWG Games), cijfer 2,06 met 97 stemmen

Ik begin volgende week aan mijn beursverslag (dat in de eerste helft van november zal verschijnen). Tot die tijd vind je meer informatie in de Spiel 2009 impressies.

20-10-09: Spiel presentjes

logo (r) Merz VerlagDonderdag opent het beursgebouw in Essen de deuren voor Spiel 2009, de grootste spellenbeurs ter wereld. Ik ben daar vanaf woensdag actief en hoop de komende dagen veel informatie over nieuwe spellen te verzamelen. Als de techniek meewerkt, zal ik reeds tijdens de beurs de eerste foto's en teksten publiceren. 

Ik heb dit jaar alvast de volgende informatie over cadeautjes en/of voordelige kleine uitbreidingen gevonden:

 • 2F-Spiele (standnummer 11-63): voor een kleine donatie aan een goed doel krijg je een gratis kaart voor Funkenschlag. Dit transformatiestation wordt overigens standaard meegeleverd in de Nederlandse editie.
 • Abacus (standnummer 10-40): een uitbreiding van China, een uitbreiding van Monuments - Wunder der Antike (Händler, Helden und Gelehrte), een nieuwe dierentegel voor Zooloretto en een Zooloretto nieuwsbrief met een regelvariant.
 • DDD (standnummer 9-29): elke beursdag geven ze 50 sets weg van de 5/6-speler uitbreiding van Uruk - Wiege der Zivilisation. Als je daadwerkelijk met zoveel spelers wilt spelen, heb je nog wel een tweede exemplaar van het spel nodig.
 • Eggert Spiele (standnummer 12-02 en 12-84): een nieuwe gebouwtegel voor Cuba.
 • Fragor (standnummer 9-19): geeft 250 exemplaren van de Leap of Death uitbreiding van Snow Tails weg.
 • Kosmos/Catan GmbH (standnummer 12-17 en 12-20): voor een kleine donatie aan een goed doel krijg je een Catanvariant op een kaart van Beieren. Men organiseert verder een omruilactie voor versleten Duitse grondstoffenkaartjes. Als je jouw oude "Marktplatz" inlevert, krijg je een fris setje kaartjes.
 • Matagot (standnummer 12-07): Dice Town - The Indians is een gratis kleine uitbreiding van het dobbelspel Dice Town.
 • QWG Games (standnummer 5-41): de Indiaan is een extra kaartje voor de vroege kopers van Carson City.
 • Repos (standnummer 12-07): Ghost Stories: extra tegels en eetstokjes bij de uitbreiding.
 • Spielen in Österreich (standnummer 9-14): een gratis uitbreiding van Atlantis van Amigo en een gratis uitbreiding van Donna Leon van Ravensburger.
 • Spielbox (standnummer 11-50): de gratis spielbox-Special met informatie over 32 geselecteerde spellen en een handige checklist met alle nieuwe spellen.
 • Spielerei (standnummer 12-04 ): in hun stand kun je per dag één kortingsbon uit een zak trekken voor aankopen bij Argentum, Bambus, Bewitched Spiele, dlpgames, Franjos, Hall Games, Irongames, JKLM Games, Mücke Spiele, Prime games, Reiver Games, Schäfchenverlag, Spielmaterial, Surprised Stare games en Theta Promotions.
 • Hans im Glück (standnummers 11-45, 10-33, 11-03 en 5-10): een verloting van vergrote (65 x 110 cm) en gesigneerde speelkaarten uit Dominion. De winnaars worden dagelijks geloot, 45 minuten voor sluitingstijd.

19-10-09: eerste reportage Spiel

De Engelstalige Duitse website Kulkmann's Gamebox is zojuist begonnen met de traditionele Spielreportage. Frank Schulte-Kulkmann beschrijft zijn eerste wandeling door de hallen en heeft al een paar stands op de foto gezet.

Meer informatie over Spiel 2009 vind je hier.

19-10-09: nieuws van 999 Games

Vlak voor Spiel biedt 999 Games een eerste blik op de plannen voor 2010. De Nederlandstalige versies van Havanna, Funkenschlag Fabrikmanager, Die Tore der Welt en Dominion - Intrige zijn inmiddels aangekondigd. Meer informatie: 999 Games overzicht.

13-10-09: Golden Crown Games

Ik stuitte vandaag op de website van de nieuwe Nederlandse uitgever Golden Crown Games. Dit bedrijf lanceert later deze maand het abstracte bordspel Castle Garden.

Op hun website ontdekte ik ook nog een verhaal over een nieuwe spellenverkiezing, de Golden Crown Award. Dit is een prijs waarbij uitgevers zelf een dikke vinger in de pap hebben. Nemen we zoiets serieus? Dacht het niet!

12-10-09: Agricola wint Spellenprijs

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2009 is Agricola. Dit uitmuntende bordspel van de Duitse spelauteur Uwe Rosenberg verplaatst de spelers naar het boerenleven in de middeleeuwen. Agricola wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games. De Nederlandse Spellenprijs trok dit jaar maar liefst 1.210 kiezers, waarmee het stemmenrecord uit 2005 met meer dan 50% is overtroffen. Agricola kreeg van 55% van de kiezers een vermelding op het stembiljet. De voorsprong op de tweede plaats bedroeg maar liefst 640 punten, een afgetekende weergave van de voorkeur van de kiezers.

De volledige uitslag van 2009 luidt als volgt:

 1. Agricola, een bordspel voor 1-5 spelers over het zware boerenleven in de middeleeuwen, ontworpen door Uwe Rosenberg, uitgegeven door 999 Games. 1.878 punten
 2. Pandemie, een bordspel voor 2-4 spelers over een gezamenlijke strijd tegen gevaarlijke ziektes, ontworpen door Matt Leacock, uitgegeven door QWG Games. 1.238 punten
 3. Stenen Tijdperk, een bordspel voor 2-4 spelers over jagen, verzamelen en bouwen in de prehistorie, ontworpen door Michael Tummelhofer, uitgegeven door 999 Games. 1.054 punten
 4. Dominion, een kaartspel voor 2-4 spelers over de simultane ontwikkeling van voorspoedige koninkrijken, ontworpen door Donald X. Vaccarino, uitgegeven door 999 Games. 1.036 punten
 5. Cities, een bordspel voor 2-4 spelers over het lokken van toeristen met mooie attracties, ontworpen door Martyn F, uitgegeven door Emma Games. 667 punten
 6. Het Achtste Wereldwonder, een bordspel voor 3-5 spelers over de bouw van grootse wereldwonderen, ontworpen door Reiner Knizia, uitgegeven door 999 Games. 638 punten
 7. Krakow 1325 AD, een kaartspel voor 4 spelers over invloed en intrige in het middeleeuwse Polen, ontworpen door Peter Struijf, uitgegeven door Geode Games. 490 punten
 8. Age of Empires III, een bordspel voor 2-5 spelers over de ontdekking en kolonisatie van een nieuwe wereld, ontworpen door Glenn Drover, uitgegeven door QWG Games. 444 punten
 9. Chicago Express, een bordspel voor 2-6 spelers over de aanleg en exploitatie van spoorlijnen, ontworpen door Harry Wu, uitgegeven door Queen Games. 347 punten

08-10-09: Opera

The Game Master zal het nieuwe bordspel Opera op een spectaculaire wijze presenteren. Tijdens de noviteitenshow op de persdag van Spiel 2009 gebeurt dit met een live concert van het zangduo Cantarte. Zij zullen daar een reis door 300 jaar opera maken met muziek van de componisten die een rol in het spel spelen: Beethoven, Mozart, Händel, Verdi en Wagner.

The Game Master geeft daarnaast vijf exemplaren van het spel weg via een internationale internetprijsvraag. Beantwoord de vragen www.thegamemaster.nl en maak kans op een gratis exemplaar.

Meer informatie: Opera spelbeschrijving en eerste indruk.

08-10-09: Spel in Zicht

Het derde nummer van het Vlaamse spellenblad is deze week verschenen. Je kunt de PDF-versie downloaden.

05-10-09: à la carte Kartenspielpreis

Het Duitse spellenblad Fairplay organiseert jaarlijks een verkiezing van het beste kaartspel van de afgelopen jaargang. Deze verkiezing is gebaseerd op een enquête onder een relatief kleine groep journalisten en andere spelexperts. Gisteren is de uitslag van deze jaargang bekendgemaakt:

1.  DOMINION, Hans im Glück
2.  BYZANZ, Amigo
3.  DOMINION – DIE INTRIGE, Hans im Glück
4.  MOW, Hurrican
5.  POISON, Amigo
6.  MONOPOLY DEAL, Parter
7.  MYSTERY RUMMY – JACK THE RIPPER, Pegasus
8.  URUK, DDD
9.  SCHÄTZEN SIE MAL, Huch
10.CIRCUS MAXIMUS, Pegasus

Commentaar: het beste kaartspel van deze jaargang heeft gewonnen, daar is niets mis mee. Alhoewel...... Intrige had wel een plaatsje hoger mogen eindigen. Aan de andere kant...... Byzanz is een vreselijk leuk biedspelletje.

05-10-09: Play Station (unplugged)

Op 15 oktober start in de expositieruimte van het Spoorwegmuseum in Utrecht de interactieve tentoonstelling Play Station. Dit gedeelte van het museum staat vol met spellen die allemaal met het spoor of de trein te maken hebben. Daarnaast exposeert het museum een gevarieerde collectie spoorspellen van heel vroeger tot nu: oude speelgoedtreinen, bijzondere bordspellen en heel veel bijzonderheden uit de depots van het museum. Meer informatie: Spoorwegmuseum.

02-10-09: Spielbox & Carcassonne

Het oktobernummer (6/09) van het Duitse spellenblad Spielbox bevat een gratis uitbreiding van Carcassonne. De 'Tunnel' bestaat uit vier nieuwe tegels en 6 setjes van 2 fiches. Je kunt een los nummer hier bestellen.

02-10-09: Graf Ludo 2009

Nicht zu fassen (Zoch Verlag) en Bonnie and Clyde (Abacus) zijn uitgeroepen tot de mooiste spellen van dit jaar. Dit zijn de winnaars van een Graf Ludo, de prijs voor de 'Spielgrafik des Jahres'.


Nieuws > Archief > okt-dec 2009


Top